Kategoriat
Tietokoneet

Lenovo on julkaissut kokonaan uuden IdeaPad-kannettavien tuoteperheen

Lenovo on kuluneella viikolla ilmoittanut julkaisseensa kokonaan uuden IdeaPad-kannettavien tuoteperheen. Valikoimaan tulee yhteensä kuusi eri mallia. Lisäksi, pelaajille Lenovo tuo tehokkaamman Legion Y920 -pelikannettavan.

Uusi IdeaPad-kannettavien tuoteperhe sisältää mallit IdeaPad 720, 520, 320 ja näiden ohuemmat S-versiot IdeaPad 720S, 520S ja 320S. Kaikissa malleissa on uusimman sukupolven Intel-suoritin. Osassa puolestaan on erillinen Nvidian GeForce 940MX -näytönohjain.

Kolme ohutta S-mallia on tarkoitettu niille, joille kannettavuus ja suorituskyky ovat tärkeitä. Alumiinirunkoisessa 720S-huippumallissa on tuorein seitsemännen sukupolven Intel Core i7 -suoritin, Nvidian näytönohjain, maksimissaan yhden teratavun ssd-massamuisti, Thunderbolt 3 -liitäntä – lisäksi 13-tuumainen malli painaa ainoastaan 1,14 kiloa ja sen paksuus on 13,6 millimetriä. Koneessa on myös sormenjälkilukija.

IdeaPad 520 ja 520S ovat myös varustettu uusilla Intelin Core i7 -suorittimilla. Mukana on lisäksi suorituskykyä antamassa Nvidian GeForce 940MX -näytönohjain. Arkikäyttöön sopivat puolestaan IdeaPad 320 ja ohuempi sisar 320S.

320-mallissa on uudet suorittimet, usb-c-liitännät ja dvd-asema sekä lisävarusteena sormenjälkilukija ja kosketusnäyttö. 320S:n 15-tuumaisessa versiossa puolestaan on maksimissaan teratavun massamuisti ja erillinen Nvidia-näytönohjain.

IdeaPad 720 -sarjan koneet saapuvat jalometallisilla värisävyillä. IdeaPad 520 -sarja tulee saataville kullan ja hopean lisäksi purppuraisena ja pinkkinä. IdeaPad 320 -sarja taas sisältää yhteensä kahdeksalla eri värisävyä, kuten esimerkiksi deniminsinisen ja korallinpunaisen.

Pelikannettava Lenovo Legion Y920 on varustettu taustavalaistulla mekaanisella näppäimistöllä ja se sisältää muun muassa ylikellotettavan Intelin K-sarjan suorittimen sekä Nvidia GeForce GTX 1070 8G -näytönohjaimen.

 

Kategoriat
Yhteiskunta

Näkövammaisten liitto on huolissaan näkövammaisten itsenäisen elämän mahdollisuuksista

Näkövammaisten liitto on huolissaan näkövammaisten itsenäisen elämän mahdollisuuksien kaventumisesta liikkumistaidonohjaajien koulutuksen supistuessa. Omat vaaransa piilevät myös ammatillisen koulutuksen tutkintouudistuksessa ja sote-uudistuksessa. Uhkana on, että näkövammaiset ihmiset suljetaan tulevaisuudessa omiin koteihinsa.

Näkövammaisen ihmisen keskeinen arkea rajoittava tekijä on liikkumisen vaikeus. Liikkumisen tueksi näkövammainen voi saada omien tarpeidensa mukaan liikkumistaidon ohjausta, joka luo edellytykset turvalliseen ja itsenäiseen liikkumiseen, työssä käymiseen, opiskeluun, asioiden hoitamiseen ja aktiiviseen vapaa-aikaan.

Kun itsenäisen liikkumisen perustaidot, kuten valkoisen kepin käyttö, ovat hallussa, näkövammainen voi laajentaa niiden antamaa hyötyä ottamalla avukseen koho- ja sanakarttoja sekä erilaisia teknisiä apuvälineitä, esimerkiksi älypuhelimen navigointisovelluksia.

Näkövammaisten liikkumistaidonohjaajan koulutusta Suomessa tarjoaa vain Espoossa sijaitseva Keskuspuiston ammattiopiston Arlan toimipiste. Koulutus on osa näkövammaistaitojen ohjaajan erikoisammattitutkintoa. Syksyllä 2016 Arlan toimipisteessä kustannussäästöjen nimissä tehdyt henkilöstöleikkaukset ovat uhka näkövammaisten liikkumistaidonohjaajien koulutukselle. Näkövammaistaitojen ohjaajan koulutukseen sisältyvää liikkumistaidon ohjausta opettaa tällä hetkellä vain yksi opettaja ja tulevaisuus on auki.

Ammatillisen koulutuksen reformissa tutkintoja yhdistetään ja niiden sisältöjä uudistetaan. Näkövammaistaitojen ohjaajan erikoisammattitutkinto lakkaa itsenäisenä tutkintona ja on jatkossa osa laajempaa kuntoutukseen ja ohjaukseen liittyvää erikoisammattitutkintoa. Tässä kohdassa on näkövammaisten liikkumistaidonohjaajien koulutuksen jatkumisesta ja laadusta huolehdittava erityisen tarkasti. Kaikki uudistuvat ja uudet tutkinnot on tarkoitus ottaa käyttöön 1.1.2019 mennessä.

Sote-uudistuksessa ja vammaislainsäädännön uudistamisessa on varmistettava, että näkövammaiset saavat tulevaisuudessakin tarvettaan vastaavan määrän liikkumistaidon ohjausta päteviltä ohjaajilta.

Jokaisen suomalaisen on voitava liikkua itsenäisesti mahdollisuuksiensa mukaan. Jos näkövammaisten liikkumistaidonohjaajien koulutusta ei lisätä ja laatua varmisteta, seuraukset näkyvät suoraan näkövammaisten ihmisten elämänhallinnassa. Pahimmillaan syrjäytymisriski lisääntyy ja sen kautta yhteiskunnalle aiheutuu lisäkustannuksia.

Kategoriat
Bisnes

Nokia ja Apple sopivat patenttilisenssistä sekä liiketoimintayhteistyöstä ja luopuvat kaikista yhtiöiden välisistä kanteista

Nokia ja Apple julkistivat kuluneella viikolla luopuneensa kaikista yhtiöiden väliseen patenttikiistaan liittyvistä kanteista ja sopineensa monivuotisesta patenttilisenssistä. Liiketoimintayhteistyötä koskevan sopimuksen mukaan Nokia toimittaa Applelle tiettyjä verkkoinfrastruktuurituotteita ja -palveluita.

Nokian digitaalisen terveydenhuollon tuotteet, joita myytiin aiemmin Withings-brändin alla, palaavat Apple Store -myymälöihin ja -verkkokauppoihin. Apple ja Nokia selvittävät lisäksi tulevia yhteistyömahdollisuuksia digitaaliseen terveydenhuoltoon liittyvissä laajemmissa hankkeissa.

Nokian ja Applen ylimmän johdon säännölliset keskinäiset tapaamiset varmistavat, että yhteistyö sujuu tehokkaasti sekä molempien osapuolten ja asiakkaiden etujen mukaisesti.

Sopimuksen tarkemmat yksityiskohdat ovat luottamuksellisia, mutta Nokia tulee saamaan Applelta ennakkomaksun ja sekä muita lisätuloja sopimuksen voimassaoloaikana.

Sopimuksen tuotto kirjataan osin Nokia Technologies -liiketoimintaryhmän patenttilisensoinnin liikevaihdoksi sekä osin muiden Nokian liiketoimintaryhmien liikevaihdoksi. Nokia jatkaa käytäntöään julkistaa patenttilisensointiliiketoiminnan liikevaihto osavuosikatsauksissaan ja odottaa sopimuksen liikevaihdon tuloutuksen alkavan vuoden 2017 toisella vuosineljänneksellä, sisältäen aikaisempiin kausiin kohdistuvan osuuden.

Applelta saatavan ennakkomaksun vuoksi Nokia aikoo antaa kattavan päivityksen pääomarakenteen optimointiohjelmastaan vuoden 2017 kolmannen neljänneksen tulosjulkistuksensa yhteydessä.

Kategoriat
Verkko

DNA, Ericsson ja Erillisverkot testasivat viranomaispalveluiden priorisointia 4G LTE -verkossa

DNA, Ericsson ja Erillisverkot testasivat miten kaupallinen LTE-verkko voi palvella turvallisuutta ja järjestystä ylläpitäviä viranomaisia tilanteissa, joissa viranomaistietoliikenteen sujuvuus täytyy turvata erityisin keinoin. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi videomuotoisen tilannekuvan jakaminen kriisipaikalta tai ryhmävideopuhelut. Testitapauksina käytettiin liikenteen dynaamista priorisointia ja liikenteen altapurkua.

Dynaaminen priorisointi tarkoittaa, että viranomaisliittymille taataan joustavasti se määrä kapasiteettia, jonka ne kulloisessakin tilanteessa tarvitsevat. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa, että viranomaisten liikenne käyttää samaa taajuuskaistaa kuin muutkin liittymät, mutta jos verkko kuormittuu, niin viranomaisliikenne saa kapasiteettia siten, että muun liikenteen kulkua rajoitetaan.

Altapurku toteutetaan tiputtamalla muuta liikennettä kokonaan pois kansalaisia turvaavan viranomaisliikenteen tieltä verkon poikkeuksellisessa kuormitustilanteessa. Altapurku on siis dynaamista priorisointia radikaalimpi toimenpide.

Priorisointia ja altapurkua toteutettaisiin niissä poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa yhtäaikaisen liikenteen määrä tukiaseman alueella ylittää sen kapasiteetin. Tällaisia poikkeustilanteita voi ilmetä esimerkiksi suurissa yleisötilaisuuksissa. Normaalitilanteissa viranomaiskäyttö ei heikennä muiden asiakkaiden kokemaa palvelun laatua millään tavalla.Viranomaisten dataliikenteen priorisoinnilla erityistilanteessa ei ole hätäpuheluiden läpimenoon heikentävää vaikutusta.

Viranomaispalveluiden testit tehtiin DNA:n kaupallisessa 4G LTE -verkossa 19.5.2017 yhdessä Ericssonin ja Erillisverkkojen asiantuntijoiden kanssa. Testeissä verrattiin viranomaisliittymän parametreillä olevien ja muiden liittymien käyttäytymistä verkon eriasteisissa ruuhkatilanteissa.

Kategoriat
Autot

Tutkimus: Kuusi kymmenestä voisi ostaa auton Applelta tai Googlelta

Itseohjautuvista tai älykkäillä ajotoiminnoilla varustetuista autoista puhuttaessa tämän päivän autonostajat uskovat enemmän tekniikan alan yrityksiin kuin perinteisiin autonvalmistajiin. Kokonaista kuusi kymmenestä ihmisestä (57 %) voisi ajatella vaihtavansa käyttämäänsä automerkkiä, jos hänellä olisi mahdollisuus ostaa autonsa esimerkiksi Applelta tai Googlelta. Näin käy ilmi Capgeminin Cars Online 2017 -raportista, jossa kartoitetaan kuluttajien näkemyksiä tulevaisuuden autoista ja auton ostamisesta.

Viime vuosina itseohjautuvien autojen ja älykkäiden ajotoimintojen kehitystä ovat johtaneet tekniikan alan yritykset, ja trendi alkaa nyt näkyä kuluttajien luottamuksessa autonvalmistajiin. Yli puolet autonostajista (51 %) kertoo luottavansa älykkäillä ajotoiminnoilla varustettujen autojen kohdalla enemmän teknologiayrityksiin kuin perinteisiin autonvalmistajiin.

Raportin mukaan kahdeksan kymmenestä (81 %) autonostajasta on valmis maksamaan enemmän älykkäistä ajotoiminnoista, kuten pysäköintiavustimesta, kuolleessa kulmassa olevista esineistä varoittavista kameroista, etäisyysvaroittimista ja vakionopeussäätimestä. Älykkäiden ajotoimintojen toivotaan parantavan turvallisuutta (60 %), vähentävän stressiä (51 %) ja säästävän aikaa (43 %).

Neljä kymmenestä (41 %) voisi kuvitella ostavansa seuraavan autonsa verkosta. Premium-segmentissä osuus on vielä suurempi, viisi kymmenestä (48 %). Kuusi kymmenestä (62 %) toivoo mahdollisuutta koeajoon virtuaalitodellisuudessa, ja neljä kymmenestä (43 %) haluaisi pystyä chattailemaan autonmyyjien kanssa reaaliaikaisesti ennen auton ostamista.

Yhteiskäyttöpalveluiden (kuten DriveNow’n) yhteydessä seitsemälle kymmenestä (66 %) on merkitystä sillä, mitä automerkkejä palvelussa on käytettävissä.

Cars Online -raportti on julkaistu 16 kertaa vuodesta 1999 alkaen. Tämän vuoden raportti perustuu tammi- ja helmikuussa 2017 suoritettuun tutkimukseen, johon osallistui 8 101 kuluttajaa kahdeksasta maasta: Saksasta, Ranskasta, Isosta-Britanniasta, Italiasta, Yhdysvalloista, Intiasta, Kiinasta ja Brasiliasta. Kaikki tutkimukseen osallistuneet kuluttajat suunnittelivat ostavansa tai liisaavansa auton seuraavan vuoden kuluessa.

Kategoriat
Tabletit Yhteiskunta

Suomalainen jättitabletti kuntouttaa ja viihdyttää kehitysvammaisia ja vanhuksia

Kun tabletti on taulu-TV:n kokoinen, sujuu sen käyttö myös fyysisesti rajoitteiselta henkilöltä. Tämä on tiedotteen mukaan huomattu monessa palvelutalossa, kun startup-yritys Kuori Oy:n kehittämä Yetitablet on otettu käyttöön.

Motorinen harjoittelu onnistuu erilaisten piirustussovellusten avulla, muistin harjoittaminen muistipeleillä ja pianoakin pääsee soittamaan ja pasianssia pelaamaan. Ja mikä parasta, tämä digitaalinen laite lisää sosiaalisuutta.

Yetitablet on ollut käytössä useassa palvelutalossa viime vuodesta saakka ja kokemukset ovat olleet erittäin rohkaisevia. Yetitablet on aktivoinut myös hyvin passiivisia muistisairaita tuottamaan itse värejä ja ääntä erilaisten sovellusten avulla.

Ryhmissä on pelattu pelejä ja katsottu kuvia ja videoita. On myös pidetty tietovisoja ja ratkaistu ristikoita yhdessä. Karaoke-laulu on ollut suosittua. Jättimäisellä näytöllä voi päivän näköislehden lukea niin suurilla kirjailmilla kuin tarvitaan. Skypen avulla on oltu yhteydessä muihin palvelutaloihin, päiväkoteihin ja omaisiin.

Yetitabletin käyttöönotto on ollut helppoa palvelutaloissa. Tämän päivän hoitajilla on kokemusta erilaisten sovellusten käytöstä niin älypuhelimessa kuin tabletissakin, joten jättimäisen tabletin käyttö ei ole heille vaikeaa. Kuntoutus- ja viihdesovellusten käytön lisäksi toimii Yetitablet myös haluttaessa tv-vastaanottimena. Esimerkiksi Attendon palvelutaloihin saapuvat 10 ensimmäistä Yetitablet-laitetta onkin tarkoitettu korvaamaan tv-vastaanotin.

Yetitablet tuo myös uusia mahdollisuuksia kehitysvammaisten kuntoutukseen ja hoitoon. Kaikenikäisistä kehitysvammaisista monet ovat hyvin perillä älylaitteiden käytöstä ja uusi jättimäinen tabletin koko vähentää motorisia haasteita laitteen käytössä. Ensimmäisiä laitteita onkin jo toimitettu kehitysvammaisten hoitokoteihin, viimeisimpänä Hämeenkyröön.

Kategoriat
Viihde-elektroniikka

Polar julkisti uuden A370-fitnessmittarin

Polar on julkistanut uuden A370 -fitnessmittarin 24/7 rannesykkeenmittauksella sekä edistyksellisellä Sleep Plus -unianalyysillä.

Yhdistämällä päivittäisen aktiivisuustavoitteen ja Sleep Plus -unianalyysin, Polar A370 tarjoaa kuvan käyttäjän aktiivisuudesta, levosta ja palautumisesta. Mittaria voidaan käyttää yhdessä puhelimen GPS:n kanssa, jolloin harjoituksesta saadaan tarkemmat matka-, nopeus- ja reittitiedot.

Vedenkestävä Polar A370 sisältää värikosketusnäytön sekä värisevät älykkäät ilmoitukset. Fitnessmittaria voi muokata omaan tyyliin sopivaksi värikkäiden vaihtorannekkeiden avulla.

Polar A370 on nyt tilattavissa ennakkoon Polarin verkkokaupasta ja sen toimitukset aloitetaan kesäkuun alkupuolella. Vaihdettavat rannekkeet on saatavilla mustana, valkoisena, rubiinin punaisena, petrolin sinisenä, tummansinisenä sekä oranssina. A370:n suositushinta on 199,00 euroa ja vaihtorannekkeiden hinta on 24,90 euroa.

Kategoriat
Avaruus

ELT-teleskoopin sekundääripeili on onnistuneesti valettu

SCHOTT on saanut ESO:n ELT-teleskoopin (Extremely Large Telescope) sekundääripeilin aihion valamisen valmiiksi Mainzissa, Saksassa. Valmiina peili on halkaisijaltaan 4.2 metriä ja painaa 3.5 tonnia.

Siitä tulee tiedotteen mukaan suurin milloinkaan teleskooppiin asennettu sekundääripeili ja myös suurin ennen valmistettu kupera peili. ESO:n 39-metrin ELT-teleskoopista tuleekin lajissaan suurin milloinkaan rakennettu teleskooppi, kun se taltioi ensivalonsa vuonna 2024.

Uusi virstanpylväs on nyt saavutettu teleskoopin sekundääripeili (M2) valamisen myötä. Se on suurempi kuin useimpien nykyään käytössä olevien tutkimusteleskooppien pääpeili.

Peilin aihio on valettu materiaalimöhkäle — tässä tapauksessa keraamista Zerodur-lasia — joka sitten hiotaan ja kiillotetaan valmiin peilin aikaansaamiseksi.

Sekundääripeilin aihion tulee nyt käydä läpi hidas jäähdytysprosessi, työstöprosessi ja kuumakäsittelysarja, jotka suoritetaan tulevan vuoden aikana. Sitten se on valmis hiottavaksi täsmällisesti oikeaan muotoonsa ja kiillotettavaksi.

Tämän suorittaa ranskalainen yhtiö Safran Reosc yhdessä lisätestien kanssa (ann16045). Aihio hiotaan ja kiillotetaan 15 nanometrin tarkkuuteen (15 miljoonasosaa millimetristä) kautta koko optisen pinnan.

Kun M2-peili on valmis ja asennettu, se roikkuu ylösalaisin teleskoopin suunnattoman pääpeilin yllä ja muodostaa ELT:n uudenlaisen optisen viisipeilijärjestelmän sekondäärielementin.

Kategoriat
Autot Käyttöjärjestelmä Sovellukset

Googlen henkilökohtainen avustaja saapuu myös autoihin

Applen ja Microsoftin tavoin myös esimerkiksi Google valmistelee oman käyttöjärjestelmänsä integrointia tulevaisuuden autoihin. Mukaan Google aikoo sisällyttää myös henkilökohtaisen avustajansa, joka tunnetaan paremmin nimellä Google Assistant.

Tietojen mukaan henkilökohtaisesta avustajasta valmistellaan uutta versiota, joka on nimenomaan suunnattu tarjoamaan autoilijoille tarpeellisia ominaisuuksia.

Aikaisemmin julkaistujen tietojen mukaan voimme odottaa näkevämme Androidin integroituna ensimmäiseksi Audin ja Volvon uutuuksiin jo jopa ensi vuonna. Aiheesta uutisoi muun muassa ulkomainen verkkolehti NextPowerup, jonka mukaan tämän myötä Googlen Android-käyttöjärjestelmä tullaan näkemään useiden autovalmistajien eri automalleissa.

Kategoriat
Pelaaminen

South Park: Fractured But Whole julkaistaan lokakuussa

Ubisoft ja South Park Digitalin Studios julkaisevat South Park: Fractured But Whole -roolipelin 17. lokakuuta 2017. Pelin ennakkotilaajat saavat erikoisetuna South Park: The Stick of Truth -pelin ilmaiseksi.

South Park -televisiosarjan luojat, Trey Parker ja Matt Stone, sekä Ubisoft San Francisco ovat yhteistyössä luoneet nauruhermoja kutittavan South Park -pelikokemuksen. Pieruntäyteinen peli on jatkoa vuonna 2014 julkaistulle ja palkintoja voittaneelle South Park: The Stick of Truth -roolipelille.

Rikollisuus on nousussa South Parkin pikkukaupungissa, eivätkä sen kadut ole koskaan olleet näin vaarallisia kulkea. Kun pimeys laskeutuu tähän hiljaiseen coloradolaiseen asuinyhteisöön, alamaailman terävät kynnet levittävät kaaosta ja tuhoa ympärilleen armottomasti. Tällaisessa tilanteessa tarvitaan todellisen sankarin apua! Aina toimelias Eric Cartman tarttuu tilaisuuteen ja aikoo pelastaa kaupungin siinä samalla luoden kaikkien aikojen parhaan supersankariluomuksen. On aika esitellä Coon and Friends -joukkio, jonka johdossa on itseoikeutetusti Cartmanin oma hahmo, Coon.

Pelaaja omaksuu jälleen New Kidin roolin ja liittyy South Parkin suosikkien, Stanin, Kylen, Kennyn ja Cartmanin, seuraan railakkaassa ja hervottomassa roolipeliseikkailussa. Koska jokaisella sankarilla on oma taustatarinansa, myös pelaaja pääsee luomaan moisen omalle supersankarihahmolleen. Samalla luodaan ainutlaatuinen supersankariasu sekä kehitetään hahmon pierutehosteisia supervoimia monista eri vaihtoehdoista. Täysin uusittu taistelujärjestelmä tarjoaa kiehtovia tapoja hallita aikaa ja paikkaa strategisessa pelimaailmassa. Tämän lisäksi pelin aarre- ja rakentelutoiminto mahdollistaa erilaisten lisävarusteiden rakentamisen, josta onkin apua pelaajalle taisteluissa vihollisia vastaan.

South Park: The Fractured but Whole tulee saataville neljänä erilaisena painoksena: perusversio, gold-versio, steelbook gold -versio ja erityinen keräilijänversio. Pelin ennakkotilaajat saavat lisäksi erikoisetuna South Park: The Stick of Truth -esiosan ilmaiseksi (voimassa 31.1.2018 asti). Lisäksi pelin ennakkotilaajat saavat mukaansa ainutlaatuisen pelissä esiintyvän apulaisen, Towelie: Your Gaming Bud -kaverin.

South Parkin vaaralliset kadut tarjoavat vaikeita haastavia jopa kokeneille South Park -veteraaneille, mutta ei hätää, Towelie: Your Gaming Bud on apuna tiukoissakin tilanteissa. Apulaisena hän antaa neuvoja ja laukoo hauskoja kommentteja pelaajalle pelikokemuksen aikana.

South Park: The Fractured But Whole ilmestyy sekä Xbox One- ja PlayStation 4 -pelikonsoleille että pc-tietokoneille 17. lokakuuta 2017. Pelin ikäraja on PEGI 18.