Kategoriat
Bisnes

Nokia ja Apple sopivat patenttilisenssistä sekä liiketoimintayhteistyöstä ja luopuvat kaikista yhtiöiden välisistä kanteista

Nokia ja Apple julkistivat kuluneella viikolla luopuneensa kaikista yhtiöiden väliseen patenttikiistaan liittyvistä kanteista ja sopineensa monivuotisesta patenttilisenssistä. Liiketoimintayhteistyötä koskevan sopimuksen mukaan Nokia toimittaa Applelle tiettyjä verkkoinfrastruktuurituotteita ja -palveluita.

Nokian digitaalisen terveydenhuollon tuotteet, joita myytiin aiemmin Withings-brändin alla, palaavat Apple Store -myymälöihin ja -verkkokauppoihin. Apple ja Nokia selvittävät lisäksi tulevia yhteistyömahdollisuuksia digitaaliseen terveydenhuoltoon liittyvissä laajemmissa hankkeissa.

Nokian ja Applen ylimmän johdon säännölliset keskinäiset tapaamiset varmistavat, että yhteistyö sujuu tehokkaasti sekä molempien osapuolten ja asiakkaiden etujen mukaisesti.

Sopimuksen tarkemmat yksityiskohdat ovat luottamuksellisia, mutta Nokia tulee saamaan Applelta ennakkomaksun ja sekä muita lisätuloja sopimuksen voimassaoloaikana.

Sopimuksen tuotto kirjataan osin Nokia Technologies -liiketoimintaryhmän patenttilisensoinnin liikevaihdoksi sekä osin muiden Nokian liiketoimintaryhmien liikevaihdoksi. Nokia jatkaa käytäntöään julkistaa patenttilisensointiliiketoiminnan liikevaihto osavuosikatsauksissaan ja odottaa sopimuksen liikevaihdon tuloutuksen alkavan vuoden 2017 toisella vuosineljänneksellä, sisältäen aikaisempiin kausiin kohdistuvan osuuden.

Applelta saatavan ennakkomaksun vuoksi Nokia aikoo antaa kattavan päivityksen pääomarakenteen optimointiohjelmastaan vuoden 2017 kolmannen neljänneksen tulosjulkistuksensa yhteydessä.

Kategoriat
Bisnes

Suomen lennonvarmistuksen service desk -palvelut Cinialle

Cinia ja Air Navigation Services Finland Oy (ANS Finland) ovat sopineet service desk -palveluiden tuottamiseen liittyvästä yhteistyöstä. ANS Finland vastaa Suomen ilmatilan käytön hallinnasta sekä lentoreitti- ja lennonvarmistuspalveluista Finavian operoimilla lentoasemilla ja Lappeenrannan lentoasemalla.

Lennonvarmistuksen keskeisimpänä tarkoituksena on taata turvalliset ja käyttäjätarpeen mukaiset palvelut viiveettömästi ja sujuvasti Suomessa. ANS Finlandille tuottamassa palvelussaan Cinian palvelukeskus ottaa vastaan ja kirjaa teknisiä järjestelmiä koskevat vikailmoitukset sekä käsittelee ne sovitun mukaisesti yhteistyössä ANS Finlandin kanssa. Palvelusopimuksella ei ole henkilöstövaikutuksia ANS Finlandissa.

Kategoriat
Bisnes

Microsoft aikoo avata uusia datakeskuksia Afrikkaan

Ohjelmistojätti Microsoft aikoo tiedon mukaan avata uusia datakeskuksia Afrikan mantereelle ensi vuoden aikaa. Yhtiön aikomuksena on tarjota avata uudet datakeskukset Etelä-Afrikan Cape Towniin ja Johannesburgiin.

Uudet datakeskukset tarjoavat tarvittavaa nostetta yhtiön tarjoamille Azure -ja Office 365 -pilvipalveluille. Etelä-Afrikkalaisten asiakkaiden pitäisi uusien datakeskusten myötä saada entistä parempaa suorituskykyä palveluiden käyttöön.

Aiheesta uutisoineen ulkomaisen verkkolehti NextPowerUpin mukaan yhtiön kilpailijoihin kuuluvat Google ja Amazon eivät toistaiseksi ole julkisesti ilmoittaneet halusta laajentaa datakeskuksiaan Afrikan mantereelle.

Kategoriat
Bisnes Puhelimet

Apple ei enää Kiinan ykkönen älypuhelimissa

Kahden markkinatutkimusyhtiön julkaisemien tilastojen mukaan Yhdysvaltalainen Apple ei ole enää Kiinan kolmen suurimman joukossa älypuhelinten myyntimääristä puhuttaessa.

Analyytikkojen mukaan Applen ahdinkoon ovat syynä kiinalaiset valmistajat kuten Huawei, Oppo ja Vivo. Joka toinen Kiinan markkinoilla ostettu älypuhelin onkin kyseisten yhtiöiden valmistama.

Maailmanlaajuisilla älypuhelinmarkkinoilla Apple ja Samsung ovat edelleen kaksi kärkinimeä – Huawein, Oppon ja Vivon seuratessa niiden jalanjäljissä.

Aiheesta uutisoi muun muassa ulkomainen verkkolehti CNET News, jonka mukaan myöskään Samsung ei enää pärjää Kiinan markkkinoilla. Etelä-korealaisen älypuhelinvalmistajan jokin aika sitten julkaistut Galaxy S8 -ja S8 Plus -älypuhelimet eivät myöskään mahtuneet myyntitilastojen kärkeen. Intian markkinoilla yhtiöllä on kuitenkin 26 prosentin osuus markkinoista.

Kategoriat
Bisnes

Käännöstoimisto Transfluent avaa toimiston Tokioon

Suomalainen käännösalan yritys Transfluent avaa toimiston Tokioon. Kyseessä on yrityksen ensimmäinen toimipiste Aasiassa.

Transfluentin Tokion toimisto uskoo löytävänsä uusia asiakkaita erityisesti pelien, teknologiayritysten ja matkailusektorin puolelta. Ensimmäiset rekrytoinnit on jo tehty ja toiminta alkaa välittömästi.

Joukkorahoituskampanjalla jo yli 80 sijoittajaa ja 400 000 euroa kasassa

Transfluent on suomalainen teknologiayritys, joka kehittää lähes reaaliaikaiseen kielenkääntämiseen erikoistunutta palvelualustaa. Yritys on perustettu vuonna 2011 ja sen kotipaikka on Helsinki, mutta sillä on tytäryhtiö Kalifornian Sunnyvalessa. Se on myös yksi 2010-luvun tun­ne­tuim­piin suo­ma­lai­sia kas­vu­yri­tyk­siä.

Viimeiset 30 kuukautta Transfluent on kasvanut noin 8 % kuukausivauhtia. Yrityksellä on tällä hetkellä käynnissä joukkorahoituskampanja, jossa kuka tahansa voi sijoittaa yhtiön osakkeisiin. Mukana on jo yli 80 sijoittajaa, muun muassa nimekkäät startup-maailman tähdet Mårten Mickos, Peter Vesterbacka ja entinen Reutersin toimitusjohtaja Tom Glocer.

Kategoriat
Bisnes

Suomalainen Bookit auttaa rakentamaan Nashvillen kaupungille uutta liikennejärjestelmää

Suomalainen Bookit pääsee uudistamaan Nashvillen joukkoliikennejärjestelmää. Bookit oli osana amerikkalaisen Demand Transin tarjoamaa kokonaisuutta, jonka Nashvillen kaupunki valitsi voittavaksi tarjoukseksi tänään.

Bookit toimittaa Nashvillelle teknologian sekä liikkujien automatisoituun mobiilimaksamiseen että monikanavaisen, reaaliaikaisen asiakaspalautteen keräämiseen ja käsittelyyn. Käytettävä Bookitin teknologia on monille suomalaisille tuttu esimerkiksi VR:n ja Finnairin palveluista.

Mittavassa hankkeessa luodaan 1,8 miljoonan asukkaan metropolialueelle älykäs joukkoliikennealusta

Uudistustyö alkaa kesäkuun alussa. Nashvillen metropolialueella on noin 1,8 miljoonaa asukasta. Bookitin lisäksi samassa tarjouksessa oli mukana kaksi muuta suomalaisyritystä – Strafican liikenteen mallinnustyökalu sekä Tuupin MaaS-sovellus.

Kategoriat
Bisnes

PC-tietokoneiden hinnat nousussa

Lenovo, yksi maailman suurimmista PC-tietokoneiden valmistajista, on hiljattain kertonut odottavansa PC-tietokoneiden hintojen nousevan kuluvana vuonna. Yhtiö listaa yhdeksi systä PC-komponenttien, kuten muistien, akkujen ja näyttöjen hintojen nousun.

Edellä mainitun lisäksi hintojen nousuun vaikuttaa lisäksi vähintään yksi toinen tekijä, eli ostajien väheneminen. PC-tietokoneita valmistavat yritykset ovatkin kärsineet myyntimäärien laskusta jo useiden viime vuosien ajan. Kyseisen trendin uskotaankin jatkuvan myös kuluvalla vuosineljänneksellä, joten valmistajien on pakko nostaa hintoja voittomarginaalinsa saavuttaakseen.

Markkinatutkimusyhtiö IDC:n viimeisimmän raportin mukaan PC-tietokoneiden (työpöytäkoneet, kannettavat tietokoneet, työasemat ) myynti ylti viime vuoden viimeisellä neljänneksellä 70,2 miljoonaan yksikköön maailmanlaajuisesti, mikä onkin 1,5 prosentin kasvu edeltävän vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna.

Lenovo jatkaa edelleen PC-tietokoneiden markkinaykkösenä 15,6 miljoonan Pc-tietokoneen osuudellaan. HP puolestaan saavutti markkinoiden toisen sijan 15,2 miljoonan yksikön myynnillään. Dell sijoittui markkinoiden kolmanneksi 11 miljoonan Pc-tietokoneen myynnillään. Aiheesta uutisoi muun muassa ulkomainen verkkolehti Softpedia.

Kategoriat
Bisnes

Amazon palkkasi viime vuonna satatuhatta uutta työntekijää – tänä vuonna luvassa sama määrä uusia palkkauksia

Verkkokaupan jättiläinen, Amazon, kertoi alkuvuodesta aikovansa palkata satatuhatta uutta työntekijää seuraavan kahdeksantoista kuukauden aikana. Vuoden 2016 lopussa yhtiöllä oli palkkalistoillaan kaikkiaan 341 400 työntekijäää, kun vuoden 2015 lopussa yhtiöllä oli vielä 230 800 työntekijää.

Lukujen myötä Amazon sijoittuu Yhdyvaltojen suurimpien työnantajien kastiin. Työntekijöihin on laskettu kokopäiväisten työntekijöiden lisäksi myös osa-aikaiset työntekijät.

Ne eivät kuitenkaan pidä sisällään Amazonin ekoysteemin ympärilleen luomia työpaikkoja, kuten jälleenmyyjiä ja niiden palkkalistoilla olevia työntekijöitä, muistuttaa aiheesta muun muassa uutisoiva ulkomainen verkkolehti The Verge.

Amazon.com. on Yhdysvalloissa, Seattlessa toimiva kirjankustantamo ja verkkokirjakauppa. Sen myynnin tuotevalikoima on myöhemmin laajentanut käsittämään muutakin, kuten CD- ja DVD-levyjä ja tietokoneohjelmia.
Amazonin myyntivalikoima kattaa 40 tuoteluokkaa kirjoista koruihin.

Yhtiö omistaa myös elokuvatietokanta IMDb:n. Se oli yksi ensimmäisistä verkkokauppayhtiöistä. Sen tietokanta- ja palveluominaisuudet ovat olleet usein edelläkävijöitä, ja muun muassa ”muut tätä tuotetta ostaneet ovat ostaneet myös nämä tuotteet” -ominaisuus on peräisin Amazon.comilta.

Kategoriat
Bisnes Puhelimet

Sonyn puhelinmyynti tippui viime vuosineljänneksellä 33 prosenttia edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna

Elektroniikkajätti Sony on julkistanut viime vuoden viimeisen vuuosineljänneksen tuloksensa. Japanilaisen valmistajan älypuhelinmyynti tippui tilastojen mukaaan 33 prosenttia edellisen vuoden samaan ajanjaksoon verrattuna.

Tilastojen mukaan yhtiö toimitti ajanjaksolla kaikkiaan 5,1 miljoonaa Xperia-älypuhelinta.  Yhtiön mobiiliosaston tulos tipahti tämän seurauksena 35 prosenttia. Syyksi yhtiö ilmoittaa odotettua pienemmän kysynnän Eurooopan markkinoilla. Aiheesta uutisoi muun muassa ulkomainen verkkolehti GSM Arena.

Kategoriat
Bisnes

Applen älypuhelimia aletaan huhtikuussa valmistaa Intiassa

Teknologiayhtiö Appplen Taiwanilainen alihankkija ODM Wistron alkaa koota yhtiön älypuhelimia Intiassa. Kokoamistyön on tarkoitus alkaa huhtikuussa Bangaloren kaupungissa. Tämän myötä on mahdollista, että yhtiön tulevat iPhone 8 -älypuhelimet kootaan Intiassa.

Viimeisten kuukausien aikana Apple on tietojen mukaan käynyt keskusteluja Intian viranomaisten kanssa. Keskustelujen tarkoituksena on varmistaa yhtiölle 15 vuoden vapautus veroista. Tietojen mukaan keskustelut eivät ole vielä johtaneet Applen toivomaan lopputulokseen. Mikäli Apple saa tahtonsa läpi, saattaa se vaikuttaa yhä useamman valmistajan halukkuuteen siirtää tuotantoaan maahan.

Tim Cookin mukaan Apple keskustelee parhaillaan useista eri asioista, kuten kivijalkaliikkeiden avaamisesta maaahan. Yhtiö aikookin tosissaan panostaa Intian markkinoillle. Aiheesta uutisoi muun muassa ulkomainen verkkolehti Softpedia.