Kategoriat
Tiede

Hyundai kehittelee omaa Iron Man -robottiasua

Etelä-Korealainen autojen valmistaja Hyundai on julkistanut uudenlaisen puettavan robottitukirangan. Blogipostauksessaan yhtiö kirjoittaa puvun antavan käyttäjälleen ylimääräistä voimaa. He kuvailevat, että sillä voitaisiin nostaa jopa sata kiloa painavia esineitä ja ovat verranneetkin ”puettavaa robotti” -prototyyppiä Iron Manin pukuun. Yhtiö sanoo, että tulevaisuudessa tukirankaa voitaisiin käyttää tehtaissa, armeijassa ja auttamaan kuntoutuksessa.

null

null

Blogipostauksessa asia ei käy täysin ilmi, mutta puku näyttäisi olevan kehitetty Hyundain H-LEX:n (Hyundai Lifecaring ExoSkeletons) pohjalta. Samanlainen tukiranka, jonka yhtiö julkisti viime vuonna. Näissä kuvissa H-LEX -puku on paljon kevyempi kuin prototyyppi, mutta ne ovat lähes identtiset toiminnoiltaan ja jotka ovat suunniteltu auttamaan vanhuksia ja liikuntarajoitteisia ihmisiä.

null

Hyundai ei ole tietenkään ainut yhtiö, joka työstää tämän kaltaisia tukirankoja. Panasonic kehittää vastaavia pukuja tehdastyöntekijöille. Jotkut tutkijat kehittävät kevyitä, vain jaloille tarkoitettuja laitteita jokapäiväiseen käyttöön. Autoyritykset kuten Audi ja BMW testailevat jo tukirankoja, joiden avulla insinöörit voisivat ”istua ilmassa” rasittamatta selkäänsä.

Hyundai on kertonut kehittävänsä robottia kaupalliseen käyttöön, mutta ei kuitenkaan paljastanut tarkempaa päivämäärää, jolloin se voitaisiin kaupallistaa.

null

Kategoriat
Tiede

Aalto-yliopistolle ja Ericssonille taajuusluvat 5G-tutkimus- ja kehityskäyttöön

Viestintävirasto on myöntänyt Aalto-yliopiston Tieto- ja tietoverkkotekniikan laitokselle sekä Oy L M Ericsson AB:lle radioluvat 5G:n tuotekehitykseen, tutkimukseen ja testaukseen. Testiluvat on myönnetty 3,5 GHz:n taajuusalueelle Otaniemeen Espooseen ja 15 GHz:n taajuusalueelle Kirkkonummen Jorvakseen.

Aalto-yliopiston testilupa mahdollistaa Tekesin rahoittaman TAKE5-testiverkko tutkimushankkeen (5th Evolution Take of Wireless Communication Networks) radiolähettimien käytön Otaniemessä. Ericssonin tutkimus keskittyy korkeampien taajuusalueiden ja leveämpien kanavanleveyksien hyödyntämiseen Jorvaksessa.

Kategoriat
Tiede

Philae-laskeutujan laskeutumista voi seurata reaaliajassa

Euroopan avaruusjärjestö ESAn laukaiseman Rosetta-komeettaluotaimen Philae-laskeutuja on irroitettu Rosetta-avaruusluotaimesta ja valmistautuu parhaillaan laskeutumaan komeetan pinnalle.

Komeettaluotaimen Philae-laskeutuja sisältää runsaasti suomalaista tekniikkaa. Sen tehtävä on kiinnittyä komeetan pintaan mittaamaan sen ominaisuuksia.

67P/Churyumov-Gerasimenko on jaksollinen komeetta, jonka löysi neuvostoliittolainen Klim Ivanovic Churyumov 22. lokakuuta 1969. Komeetta kuvattiin ensimmäisen kerran 9. syyskuuta 1969. Sen kiertoaika Auringon ympäri on 6,45 vuotta. Aiheesta uutisoi muun muassa ulkomainen verkkolehti The Verge.

Kategoriat
Tiede

VTT kehitti äärimmäisen herkän magnetometrin

VTT on kehittänyt uudentyyppisen magnetometrin, joka voi korvata perinteistä tekniikkaa esimerkiksi aivokuvauksessa, malminetsinnässä ja molekyylidiagnostiikassa.

Magnetometri on anturi, joka mittaa magneettikenttää tai magneettikentän muutoksia. VTT:n kehittämässä kineettisen induktanssin magnetometrissä hyödynnetään suprajohteen sähköisten ominaisuuksien riippuvuutta magneettikentästä. Näin on saatu aikaan hyvin yksinkertainen anturielementti verrattuna vakiintunutta teknologiaa edustaviin SQUID-antureihin. Uusi magnetometri perustuu yhteen kuvioituun ohutkalvoon. Se voidaan valmistaa yksivaiheisessa prosessissa toisin kuin SQUID-anturit, jotka vaativat kerrosrakenteen ja monivaiheisen valmistusprosessin.

VTT:n kehittämän magnetometrin valmistuskustannusten arvioidaan olevan 70 – 80 prosenttia vastaavaa SQUID-anturia edullisempien. Se kestää aiempaa paremmin ulkoisia häiriöitä, joita aiheuttavat esimerkiksi maan magneettikenttä tai sähköverkko. Ominaisuudesta on hyötyä kehitteillä olevissa lääketieteellisissä kuvantamismenetelmissä, kuten erittäin pieniä magneettikenttiä hyödyntävässä magneettikuvauksessa, joissa mittauskentät voivat olla samaa suuruusluokkaa kuin maan magneettikenttä.

Herkkiä magnetometrejä tarvitaan esimerkiksi lääketieteessä hermosignaalien aiheuttamien heikkojen magneettikentän muutosten havaitsemiseen. Aivokuvauksen yhteydessä menetelmää kutsutaan magnetoenkefalografiaksi (MEG), ja sitä voidaan käyttää esimerkiksi leikkaushoitoa vaativan vakavan epilepsian aiheuttajien paikallistamiseen, autismin diagnosointiin ja aivojen toimintaan liittyvään perustutkimukseen. Magnetometrejä käytetään myös kaivostoiminnassa mineraalien etsinnässä, teollisuuden laaduntarkkailussa ja tietyissä turvallisuussovelluksissa.

VTT:n kehittämää uudentyyppistä magnetometriä odotetaan markkinoille muutaman vuoden kuluttua.

Kategoriat
Avaruus Tiede

Välähdys vahvistettiin: asteroidi törmäsi Kuuhun

Kuuta viime vuonna tarkkailleet astronomit huomasivat kirkkaan valonvälähdyksen sen pinnalla, jonka uskottiin johtuvan asteroidin törmäyksestä. Uusien havaintojen myötä on nyt pystytty vahvistamaan, että kuun pinnalle on ilmestynyt uusi noin 34 metriä halkaisijaltaan oleva kraatteri.

Kategoriat
Tiede

Professori: Suomi on juuttunut menneen maailman energiapolitiikkaan

Parhaillaan käynnissä on maailmanlaajuinen energiavallankumous, ja sen myötä uusiutuvat energiat valtaavat markkinoita. Esimerkiksi aurinko- ja tuulienergian osuus kasvaa niin, että 60–70 prosenttia Euroopan uusista sähköntuotannon investoinneista liittyy niihin.

Kategoriat
Avaruus Tiede

Rosetta-komeettaluotaimen tuleva laskeutumispaikka valittiin

Euroopan avaruusjärjestö (ESA) on julkaissut Rosetta-komeettaluotaimen tarkan laskeutumiskohdan 67P/Churyumov–Gerasimenko -komeetalle. Laskeutumispaikan valinnan tehneen tiimin mukaan valittu kohta on tieteen kannalta kiinnostava sekä sisältää muita vaihtoehtoja vähemmän riskejä.

Kategoriat
Avaruus Tiede

Curiosity pääsi Mount Sharpin juurelle

Vähän yli kaksi vuotta Marsin pinnalle laskeutumisensa jälkeen NASAn Curiosity-mönkijä on saavuttanut jälleen uuden virstanpylvään. NASAn ilmoituksen mukaan mönkijä on saapunut Mount Sharpin juurelle jota kohti se on matkannut viime vuoden keskivaiheilta asti.

Kategoriat
Avaruus Tiede

Rosetta-komeettaluotain otti vahingossa selfien

Euroopan avaruusjärjestön (ESA) miehittämätön komeettaluotain Rosetta laukaistiin 2. maaliskuuta 2004 ja sen tavoitteena on tutkia komeettaa nimeltä 67P. Nyt komeettaluotain on päässyt jälleen uutisiin. 

Kategoriat
Teknologia Tiede

DARPAn uusi tankki notkea liikkeissään

Yhdysvaltain asevoimien tutkimusorganisaatio DARPA kehittelee parhaillaan uutta GXV-T-tankkia, joka olisi huomattavan nopea liikkeissään.