Kategoriat
Verkko

DNA, Ericsson ja Erillisverkot testasivat viranomaispalveluiden priorisointia 4G LTE -verkossa

DNA, Ericsson ja Erillisverkot testasivat miten kaupallinen LTE-verkko voi palvella turvallisuutta ja järjestystä ylläpitäviä viranomaisia tilanteissa, joissa viranomaistietoliikenteen sujuvuus täytyy turvata erityisin keinoin. Tällaisia tilanteita voivat olla esimerkiksi videomuotoisen tilannekuvan jakaminen kriisipaikalta tai ryhmävideopuhelut. Testitapauksina käytettiin liikenteen dynaamista priorisointia ja liikenteen altapurkua.

Dynaaminen priorisointi tarkoittaa, että viranomaisliittymille taataan joustavasti se määrä kapasiteettia, jonka ne kulloisessakin tilanteessa tarvitsevat. Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa, että viranomaisten liikenne käyttää samaa taajuuskaistaa kuin muutkin liittymät, mutta jos verkko kuormittuu, niin viranomaisliikenne saa kapasiteettia siten, että muun liikenteen kulkua rajoitetaan.

Altapurku toteutetaan tiputtamalla muuta liikennettä kokonaan pois kansalaisia turvaavan viranomaisliikenteen tieltä verkon poikkeuksellisessa kuormitustilanteessa. Altapurku on siis dynaamista priorisointia radikaalimpi toimenpide.

Priorisointia ja altapurkua toteutettaisiin niissä poikkeuksellisissa tilanteissa, joissa yhtäaikaisen liikenteen määrä tukiaseman alueella ylittää sen kapasiteetin. Tällaisia poikkeustilanteita voi ilmetä esimerkiksi suurissa yleisötilaisuuksissa. Normaalitilanteissa viranomaiskäyttö ei heikennä muiden asiakkaiden kokemaa palvelun laatua millään tavalla.Viranomaisten dataliikenteen priorisoinnilla erityistilanteessa ei ole hätäpuheluiden läpimenoon heikentävää vaikutusta.

Viranomaispalveluiden testit tehtiin DNA:n kaupallisessa 4G LTE -verkossa 19.5.2017 yhdessä Ericssonin ja Erillisverkkojen asiantuntijoiden kanssa. Testeissä verrattiin viranomaisliittymän parametreillä olevien ja muiden liittymien käyttäytymistä verkon eriasteisissa ruuhkatilanteissa.

Kategoriat
Verkko

DNA ja Ericsson testasivat yhdessä 5G-teknologiaa

DNA ja Ericsson ovat testanneet uuden 5G-radiotekniikan mahdollisuuksia Kirkkonummen Jorvaksessa. 5G-teknologia mahdollistaa aikanaan langattomat yhteydet kokonaan uusissa sovelluksissa. DNA:n ja Ericssonin 5G-testissä Jorvaksessa on saavutettu radioyhteyden noin 20 Gbps:n siirtonopeus ja alle 3 millisekunnin viive.

5G viittaa viidennen sukupolven matkapuhelinverkkoihin tai langattomiin tiedonsiirtojärjestelmiin. Se tulee olemaan seuraava suuri kehitysvaihe nykyään käytössä olevan neljännen sukupolven matkapuhelinverkkojen jälkeen.

Uusia matkapuhelinsukupolvia on otettu käyttöön noin vuosikymmenen välein, alkaen ensimmäisestä sukupolvesta (NMT) vuonna 1981, aina neljänteen sukupolveen saakka vuonna 2012. Tämän perusteella viidennen sukupolven matkapuhelinverkkojen käyttöönotto olisi ajankohtaista 2020-vuosikymmenen alkuvuosina.

Laajamittainen viidennen sukupolven matkapuhelinverkkojen kehittäminen ja tekniikan standardisoiminen käynnistyi keväällä 2014. Euroopan Komissio ilmoitti vuonna 2013 ohjaavansa 50 miljoonaa euroa 2020-luvulla käyttöön otettavan 5G-tekniikan kehittämiseen.

Kategoriat
Sovellukset Verkko

Microsoft esitteli uuden Skype for Business -palvelun

Microsoft julkisti eilen Skype for Business -palvelun, joka tulee käyttäjien saataville vuoden 2015 alkupuoliskolla. Se tulee korvaamaan yhtiön nykyisen Lync-palvelun.

Skype for Business tarjoaa uuden palvelinohjelman sekä uusia päivityksiä Office 365 -palveluun.

Uusi Skype for Business sisältää Skypestä tutut kuvakkeet soittamiseen, videopuheluun ja puhelun päättämiseen ja Skypen oman puheluruudun, jossa käynnissä oleva puhelu näkyy pikkuikkunana (vaikka käyttäjä siirtyisikin toiseen ohjelmaan tai esimerkiksi nettiselaimen uuteen välilehteen).

Kategoriat
Bisnes Verkko

Kickstarter-kampanja tukee suomalaisen kehityslaitteen maailmanvalloitusta

Thingsee One on avoimen lähdekoodin kehityslaite asioiden internetin (Internet of Things, IoT) sovellusten ja ratkaisujen kehittämiseen. Entisten Nokian työntekijöiden perustama Haltian käynnistää joukkorahoituskampanjan Kickstarter-palvelussa.

Thingsee One on yhtiön julkaiseman tiedotteen mukaan maailman ensimmäinen heti käyttövalmis älykäs sensorilaite ohjelmistokehittäjille. Haltian suunnittelee saavaansa laitteelle lopullisen tyyppihyväksynnän maaliskuussa 2015.

Laitteesta on jo ehditty valmistaa useita versioita. Tällä hetkellä yhtiössä viimeistellään ohjelmistopakettia ja mobiilisovellusta.

Muun muassa GPRS:llä, WLANilla ja Bluetooth Low Energy 4.1:llä sekä sensoreilla varustettu laite on suunniteltu mobiilikäyttöön matkapuhelinverkon kautta. Iskun- ja vedenkestävä laite toimii myös ilman virtalähdettä. Optimoidun virrankulutuksen myötä akku kestää yhdellä latauksella jopa vuoden ajan.

Yksinkertaisimmillaan Thingsee Onea voi käyttää kytkemällä sen päälle ja määrittämällä sensorien asetukset haluttua käyttöä varten, vaikkapa paikantamiseen tai nopeusrajoitusten seurantaan. Kaikkien sensorien tuottamaa informaatiota voi tutkia ja käyttää mobiilisovelluksen avulla.

Iskun- ja vedenkestävä laite toimii myös ilman virtalähdettä

Toinen tapa hyödyntää Thingsee Onea on rakentaa oma serveri käyttämällä ohjelmistokehityspakettia (SDK), ohjelmointikieliä ja ohjelmistokehyksiä. Kehittäjät voivat rakentaa minkä tahansa sensoripohjaisen palvelun Thingsee Onen järjestelmän päälle. Thingsee One on rakennettu avoimen lähdekoodin reaaliaikakäyttöjärjestelmälle (RTOS).

Kolmekymmentä päivää kestävä kampanjan tarkoituksena on kerätä 99 000 dollaria laitteen viimeistelyyn ja lisäksi saada palautetta sen potentiaalisilta asiakkailta.

Kategoriat
Verkko

Sonera laajentaa valokuituverkkoaan Ähtärissä

Sonera laajentaa parhaillaan valokuituverkkoaan Ähtärissä. Sonera on kaapeloinut tämän syksyn aikana Ähtärin sairaalan pohjoispuolella sijaitsevaa Törön asuinaluetta ja nyt rakennustyöt ovat siirtyneet Pellonpään, Hankolan ja Villelän asuinalueille.

Yhtiön mukaan valokuituverkon rakentamisen tavoitteena on korvata mahdollisimman hyvin sähkölinjojen maakaapeloinnin yhteydessä poistuvat vanhat lankaverkot. Kaikki pylväslinjojen purkualueella sijaitsevat kuparikaapelilla toteutetut liittymät päättyvät 31. maaliskuuta 2015 mennessä.

Sonera tarjoaa purkualueella asuville asukkaille mahdollisuuden liittyä valokuituverkkoon ilman rakentamiskustannuksia. Valokuituyhteys on mahdollista saada myös purkualueen ulkopuolella sijaitseviin taloyhtiöihin sekä liikekiinteistöihin.

Kategoriat
Teknologia Verkko

Videra pääsi Ciscon sisäpiiriin

Videoviestinnän palveluihin erikoistunut Elisan tytäryhtiö Videra on saavuttanut ensimmäisenä Suomessa Ciscon myöntämän CMSP-sertifikaatin videoneuvottelupalveluilleen. Ciscon kymmenistä tuhansista globaaleista kumppaneista vain 18 muuta on aikaisemmin saavuttanut sertifikaatin.

Kategoriat
Teknologia Verkko

Pohjois-Satakunnan valokuituverkko etenee

Pohjois-Satakunnassa aloitettiin viime vuonna valokuituverkon rakentaminen. Tämän vuoden osalta rakentaminen on edennyt suunnitelman mukaan ja on nyt puolivälissä. Verkon valmistumisaste on samaa luokkaa.

Syksyn ja talven aikana valmiita liittymiä on noin 1 800. Kokonaisuudessaan rakentamisprojekti kestää noin kolme vuotta.

Kategoriat
Teknologia Verkko

DNA ja Sonera rakentavat yhdessä Pohjois -ja Itä-Suomeen

DNA Oy ja TeliaSonera Finland Oyj ovat solmineet yhteistyösopimuksen yhteisen matkaviestinverkon rakentamiseksi Pohjois- ja Itä-Suomeen. Sopimus mahdollistaa kyseisten alueiden DNA:n ja Soneran asiakkaille entistä kattavammat ja nopeammat tietoliikenneyhteydet.