Urheilutapahtumat terästivät televisiovuotta


0

Television asema suomalaiskodeissa on vahva. Tv:tä katsottiin vuonna 2014 Finnpanelin TV-mittaritutkimuksen mukaan yli kolme tuntia (3 h 4 min) vuorokaudessa. Suuret urheilutapahtumat nostivat päiväkohtaista katseluaikaa edellisvuodesta.

Ylen kanavat keräsivät yhteensä 44,1 prosenttia, MTV:n kanavat 27,9 prosenttia ja Nelonen Median kanavat 15,1 prosenttia katseluajasta. Muiden kaupallisten tv-yhtiöiden asema on niin ikään vakiintunut.

Kanavista TV1 on edelleen katsotuin keräten 26,4 prosenttia katseluun vuorokauden aikana käytetystä ajasta. Toiseksi katsotuin oli MTV3, jonka osuus katselusta oli 17,4 prosenttia. Kahden suosituimman kanavan osuudet katselusta klo 18–23 olivat lähes samat. TV1:n osuus prime time -katselusta oli 22,7 % ja MTV3:n 22,1 %.

Vuoden 2014 katsotuin ohjelma oli perinteiseen tapaan TV1:n Itsenäisyyspäivän vastaanotto 6.12. Ohjelmaa seurasi keskimäärin 2 147 000 katsojaa. Toiseksi eniten katsottiin TV1:n itsenäisyyspäivän tv-uutisia klo 20.30. Kolmanneksi katsotuimmaksi ohjelmaksi nousi TV2:n Sotshin olympiakisat 9. kilpailupäivä 16.2., jota seurasi keskimäärin 1 784 000 katsojaa.

Vuoden aikana järjestetyt lukuisat kansainväliset urheilun arvokisat näkyivät muutenkin katsojatilastoissa. Kymmenen katsotuimman ohjelman joukossa jopa puolet oli urheilun arvokisalähetyksiä. Ylen kanavien katseluun käytetty päiväkohtainen aika nousi 76 minuutista 81 minuuttiin.

Myös viihdesarjojen suosikit kiinnostivat isoja yleisöjä. Kun urheilun arvokisalähetyksiä ei huomioida, yksittäisistä lähetyksistä kolmanneksi eniten katsojia keräsi MTV:n Putous 25.1., jonka keskikatsojamäärä oli 1 608 000 katsojaa. Nelosen Vain Elämää Vesa-Matti Loirin päivä 19.9.:n keskikatsojamäärä oli 1 115 000 katsojaa. Uutuussarjoista MTV:n Tähdet, tähdet 27.4N keskikatsojamäärä oli 970 000 katsojaa.

Tv-kanavat kertovat ohjelmien yleisömenestyksistä ja katselutrendeistä. Televisio vaikuttaa vahvasti sosiaalisessa mediassa käytäviin keskusteluihin.

– TV1:n menestyksiä olivat Putkiremontti, Kansan mies ja YleLeaks. TV2:n katsotuimpia olivat Siskonpeti, Syke, Sotshin olympialaiset, jalkapallon MM- ja eSports-tapahtumat sekä Teemalla Jäämeri 30 päivässä, Pride-viikko ja Sami Yaffa–Sound Tracker, ” kertoo Ylen suunnittelupäällikkö Ari Savinen.\n\nMTV:n tutkimusjohtaja Taina Mecklinin mukaan urheilun ohella viihdesarjat ovat säilyttäneet asemansa suosituimpien ohjelmien joukossa. Tuttujen ohella myös uudet sarjat ovat löytäneet hyvin yleisönsä niin televisiossa kuin verkossa.\n\nNelosen Vain elämää -ilmiön vahvuudesta kertoo se, että miljoonan haamuraja ylitettiin useasti sekä television että verkon puolella. Yksinään Loirin Armo-esitystä on katsottu Ruudussa yli puoli miljoonaa kertaa.


Like it? Share with your friends!

0
Reverberati0n

Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.