Tupakointi masentaa infarktipotilasta


0

Tuoreen sveitsiläistutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaneilla on yli kaksi kertaa suurempi mahdollisuus välttyä infarktin jälkeiseltä masennukselta kuin tupakointia jatkaneilla.

Tutkimuksessa oli mukana 1 164 infarktipotilasta, joita seurattiin vuoden päivät. Heidän masennuksensa kartoitettiin tutkimuksen alussa ja vuoden kuluttua. Yli neljännes potilaista kärsi vuoden kuluttua infarktistaan masennuksesta, joka kymmenes oli selvinnyt masennuksesta.

Masennuksesta kärsineet olivat muita useammin yksin eläviä, heillä oli enemmän diabetesta ja he tupakoivat muita todennäköisemmin. Tutkimuksessa ei varsinaisesti selvitetty liikunnan vaikutusta masennusoireisiin, mutta tutkijat havaitsivat, että ennen sairastumistaan aktiivisesti liikkuneilla oli muita vähemmän masennusta.

Sydänpotilaiden masennus poikkeaa psykiatristen potilaiden masennuksesta. Surullisuuden ja toivottomuuden sijaan he kärsivät unettomuudesta, uupumuksesta ja kivusta. Tämän vuoksi sydänpotilaiden masennus jää usein huomaamatta. Masennus saattaa kuitenkin johtaa hoidon laiminlyöntiin, tupakointiin, epäterveellisiin ruokailutapoihin ja sosiaaliseen vetäytymiseen.


Like it? Share with your friends!

0
Reverberati0n

Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.