VISTA-teleskooppi löysi Linnunradasta uuden alueen


0

ESO:n Paranalin observatorion VISTA-teleskooppia käyttävät tähtitieteilijät ovat löytäneet aikaisemmin tuntemattoman alueen Linnunradasta. Kartoittamalla kefeideiksi kutsuttujen kirkkaudeltaan muuttuvien tähtien sijainteja löytyi keskuspullistuman tiheiden tomupilvien peittämä nuorten tähtien kiekko.

Analysoimalla kartoituksen aineistoa tähtitieteilijät löysivät 655 kefeideiksi kutsuttujen muuttuvien tähtien luokan ehdokasta. Nämä tähdet laajenevat ja kutistuvat aikajaksoissa, jotka voivat olla mitä tahansa muutamasta päivästä kuukausiin koko jakson läpikäymiseksi, ja niiden kirkkaus muuttuu niiden niin tehdessä.

Tutkimusryhmä keräsi tietoa näiden 35 klassisen kefeidin kirkkaudesta, ja sykkimisjaksosta sekä päätteli niiden etäisyydet. Niiden sykkimisjakso on hyvin tarkkaan sidoksissa niiden ikään ja paljasti siten niiden yllättävän nuoruuden.

Näiden klassisten kefeidien iät tarjoavat vankkaa näyttöä siitä, että Linnunradan keskusosiin on muodostunut jatkuvasti uusia tähtiä viimeisten 100 miljoonan vuoden aikana, mitä ei aikaisemmin ole pystytty vahvistamaan. Tämä ei kuitenkaan ollut ainoa kartoitusaineiston käsittämä merkittävä löytö.

Lisätutkimuksia tarvitaan nyt selvittämään syntyivätkö nämä kefeidit lähellä nykyistä sijaintiaan vai saivatko ne kenties alkunsa ulompana galaksissa. Niiden perusominaisuuksien, vuorovaikutusten ja kehityksen ymmärtäminen on avain pyrkiessämme ymmärtämään Linnunradan kehitystä ja galaksien kehitysprosesseja yleisesti.


Like it? Share with your friends!

0
Reverberati0n

Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.