Junon lähestyessä uusia infrapunakuvia julkaistu Jupiterista


0

Valmistautuessaan NASA:n Juno-avaruusaluksen lähestyvään saapumiseen tähtitieteilijät ovat käyttäneet ESO:n VLT-teleskooppia saadakseen vaikuttavia uusia infrapunakuvia Jupiterista. Ne ovat osa kampanjaa, jolla luodaan suuren resolution karttoja jättiläisplaneetasta. Nämä havainnot ilmoittavat Junon tulevina kuukausina tekemästä työstä ja auttavat tähtitieteilijöitä ymmärtämään paremmin kaasujättiläistä ennen Junon lähiohitusta.

Iso-Britannian Leicesterin yliopiston Leigh Fletcherin johtama tutkimusryhmä esitti uudet kuvat Jupiterista Iso-Britannian Royal Astronomical Societyn kansallisessa tähtitieteen kokouksessa Nottinghamissa. ESO:n VLT-teleskoopin (Very Large Telescope) VISIR-havaintolaitteella otetut uudet kuvat ovat osa keskitettyä hanketta ymmärtää paremmin Jupiterin kaasukehää ennen NASA:n Juno-avaruusaluksen saapumista tämän vuoden heinäkuussa.

Kampanjaan on osallistunut useita teleskooppeja Havaijilla ja Chilessä, sekä harrastajatähtitieteilijöiden panostuksia ympäri maailman. Kartat eivät tarjoa vain hetkellisiä kuvia planeetasta vaan ne myös paljastavat kuinka Jupiterin kaasukehä on siirtynyt ja muuttunut Junon saapumista edeltävinä kuukausina.

Juno on NASAn New Frontiers -avaruusohjelman Jupiter-planeettaa tutkiva avaruusluotain.  Luotain nimettiin antiikin Juno-jumalattaren mukaan.

Luotain laukaistiin Atlas V-raketilla 5. elokuuta 2011 Cape Canaveral Air Force Stationin laukaisukompleksilta Floridasta. Aikataulun mukaan luotaimen pitäisi saapua Jupiteriin 4. heinäkuuta.

Luotaimen seitsemän mittalaitetta tutkivat Jupiterin rakennetta, painovoima- ja magneettikenttää ja napojen magnetosfääriä. Luotain tutkii muun muassa Jupiterin vedyn ja hapen suhdetta, mistä voidaan päätellä veden määrä, sekä selvittää Jupiterin ytimen massaa, kaasukehän lämpötilaa ja pilvien koostumusta.

Juno pyrkii luomaan kolmiulotteisia karttoja Jupiterin napojen magnetosfääristä ja revontulista. Luotaimessa on myös useita eri aaltoalueiden kameroita ja mittalaitteita. Jupiterin voimakas säteily ja magneettikenttä vaikeuttavat mittalaitteiden toimintaa.


Like it? Share with your friends!

0
Reverberati0n

Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.