ELT-teleskoopin sekundääripeili on onnistuneesti valettu


0

SCHOTT on saanut ESO:n ELT-teleskoopin (Extremely Large Telescope) sekundääripeilin aihion valamisen valmiiksi Mainzissa, Saksassa. Valmiina peili on halkaisijaltaan 4.2 metriä ja painaa 3.5 tonnia.

Siitä tulee tiedotteen mukaan suurin milloinkaan teleskooppiin asennettu sekundääripeili ja myös suurin ennen valmistettu kupera peili. ESO:n 39-metrin ELT-teleskoopista tuleekin lajissaan suurin milloinkaan rakennettu teleskooppi, kun se taltioi ensivalonsa vuonna 2024.

Uusi virstanpylväs on nyt saavutettu teleskoopin sekundääripeili (M2) valamisen myötä. Se on suurempi kuin useimpien nykyään käytössä olevien tutkimusteleskooppien pääpeili.

Peilin aihio on valettu materiaalimöhkäle — tässä tapauksessa keraamista Zerodur-lasia — joka sitten hiotaan ja kiillotetaan valmiin peilin aikaansaamiseksi.

Sekundääripeilin aihion tulee nyt käydä läpi hidas jäähdytysprosessi, työstöprosessi ja kuumakäsittelysarja, jotka suoritetaan tulevan vuoden aikana. Sitten se on valmis hiottavaksi täsmällisesti oikeaan muotoonsa ja kiillotettavaksi.

Tämän suorittaa ranskalainen yhtiö Safran Reosc yhdessä lisätestien kanssa (ann16045). Aihio hiotaan ja kiillotetaan 15 nanometrin tarkkuuteen (15 miljoonasosaa millimetristä) kautta koko optisen pinnan.

Kun M2-peili on valmis ja asennettu, se roikkuu ylösalaisin teleskoopin suunnattoman pääpeilin yllä ja muodostaa ELT:n uudenlaisen optisen viisipeilijärjestelmän sekondäärielementin.


Like it? Share with your friends!

0
Reverberati0n

Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.