Samsung BD-P1600 Blu-ray -soitin

Now Reading
Samsung BD-P1600 Blu-ray -soitin

BD-P1600_etupaneeli

Saimme Samsungilta testiin yrityksen edullisemman pään BD-P1600 Blu-ray -soittimen, joka tarjoaa erikoisuutena edullisen hintansa lisäksi myös Youtube-palvelun, mikäli kotoa löytyy laajakaista tai muu vastaavan tasoinen internetyhteys. Mokkulalla palvelu ei toimi, vaikka laitteessa kaksi USB-liitintä onkin.

Tekniset-tiedot:

 

Video DAC 10 bit / 108 Mhz
Toistettavat formaatit VC-1 Kyllä
MPEG2 Kyllä
H.264 Kyllä
HD JPEG Kyllä
MP3 Kyllä
WMA Ei
DivX SD / HD Kyllä / Ei
Lähtöliitännän tarkkuus (HDMI/komponentti) 1920 x 1080 P Kyllä / Ei
1920 x 1080 I Kyllä
1280 x 720 P Kyllä
720 x 480 P Kyllä
720 x 480 I Ei / Kyllä
A/V-laatu DVD-skaalaus Kyllä
Ääni DAC 24 bit / 192 Khz
Toisto Yhteensopivuus Yhteensopivuus, toisto BD-ROM / DVD-ROM / DVD-R / DVD-RW / AVCHD / Audio CD
Toistettavat tiedostomuodot VC-1 / MPEG2 / H.264
Muut Ominaisuudet Ponnahdusvalikko Kyllä
Always On -valikko Kyllä
Edistyksellinen kohtausten haku Kyllä
Tekstityksen väriasetus Kyllä
HD-tekstitys (bittikartta) Kyllä
HD-tekstitys (teksti) Kyllä
Macrovision 7.0 Kyllä
Tekstitoiminto Kyllä
BD-JAVA Kyllä
Ulkoiset ominaisuudet Ominaisuudet Toisen äänilähteen tuki Kyllä
Ominaisuudet BD-profiili Profil 2.0
Paikallinen tallennus USB muisti (tarvitaan BD-Liveä varten) Ei sisälly.
BD-Wise Kyllä
Kuva kuvassa Kyllä
Liitännät HDMI CEC Kyllä
USB 2.0 2
Verkko Ethernet, WiFi Ready
PC streaming Ei
WiFi Kyllä (med tillbehör: WIS09ABGN / XEC ingår ej)
Komposiittivideolähtö Kyllä
Komponenttivideolähtö Kyllä
S-Video-lähtö Ei
HDMI-lähtö (versio) Kyllä (1.3)
Äänen digitaalinen lähtöliitäntä (optinen) Kyllä
Äänen digitaalinen lähtöliitäntä (koaksiaalinen) Ei
Äänen analoginen lähtöliitäntä 2CH
A/V-laatu Dolby Digital Decoder Kyllä
DTS Decoder Kyllä
Dolby Digital Plus Decoder Kyllä
DTS HD Decoder Kyllä
Dolby True HD Decoder Kyllä
Lähtöliitäntä 5.1-äänen lähtö Ei
Tuloliitännät S-Video Ei
Stereo (O/V) Ei
Virta Virransyöttö 240 V
Virrankulutus 30 W
Kulutus valmiustilassa 0,3 W
Tuotteen paino ja mitat Mitat 430 x 54 x 209 mm
Paino 2,2 kg
Kuljetuspaino ja -mitat Mitat 514 x 142 x 312 mm
Paino 3,3 kg

 


Kuvat laitteesta:

 

BD-P1600_pakkaus_etu

Samsung BD-P1600 Blu-ray -soittimen pakkaus edistää perinteistä ja konstailematonta linjaa. Pakkauksesta löytyy itse laitteen kuva ja listat ominaisuuksista, joita laite kätkee sisälleen.

BD-P1600_pakkaus_kylki

Laitteen erityisominaisuuksia kuvaavista logoista tärkeimpänä on tietysti Bluray Disc-logon jälkeen FullHD 1080p-logo, joka kertoo siitä, että laite pystyy antamaan ainakin teoriassa BD-levyille tallennetun elokuvan täydellisellä laadulla ulos. BD Live-toiminto alkaa olla myös jo nykypäivän vaatimus kaikille BD-soittimille, vaikka iso osa kuluttajista jättääkin laitteen kytkemättä internetiin, pääasiassa sen tähden etteivät käyttäjät vaivaudu vetämään verkkokaapelia olohuoneeseen.

Tähän Samsung kuitenkin tarjoaa vaihtoehtoista ratkaisua, koska laite tukee myös WiFi-liitettävyyttä mikäli ostaja päätyy ostamaan myös erikseen myytävän USB-porttiin kytkettävän WIS09ABGN -USB – WiFi-kalikan.

BD-P1600_pakkaus_auki

Näkymä pakkauksen avaamisen jälkeen. Ensimäisenä eteen tulee pussi, jonka sisälle on suljettu RCA-liittimillä varustettu komposiittivideokaapeli. Keltaisilla liittimillä varustetussa kaapelissa kulee videodata ja punaisessa / valkoisessa puolestaan oikean ja vasemman kanavan äänet analogisessa muodossa.

Kuvan -ja äänenlaadun takia kyseisen kaapelin käyttöä tulee välttää ja ainoa tilanne jossa kyseisen kaapelin käyttöä voisin itse harkita olisi käyttö kuvaputkitelevision yhteydessä, silloinkin vain väliaikaisesti. Vanhojen kuvaputkitelevisioiden pääasiassa käyttämä EURO eli SCART-liitin alkaa olla jo kaikissa laitteissa historiaa, joten sitä ei tässäkään ole.

Samasta pussista löytyy myös ohjekirja ja kaukosäätimen paristot. Kaukosäädin on näkyvillä kuvan ylälaidassa pakattuna omaan pieneen kaukaloonsa.

BD-P1600_tarvikkeet

Kuvassa kaikki Samsung BD-P1600 Blu-ray -soittimen mukana toimitettavat tarvikkeet (poislukien myymäläesite). Pakkauksesta löytyy jo aiemmassa kuvassa mainitut kaukosäätimen paristot, kaukosäädin, komposiittivideokaapeli, ohjekirja ja pika-asennusopas. Ainoa mitä käytännössä kuluttaja jää kaipaamaan on HDMI-kaapeli.

BD-P1600_kauko

Kaukosäädin on taustavalaisematon muovinen kapula, kuten perussoittimissa yleensä, joka kuitenkin istuu hyvin käteen ja nappulat osuvat hyville kohdille. Sama kaukosäädin ohjaa myös Samsungin televisioita. Kaukosäätimen keskivaiheilla olevat play-, pause -ja kelauspainikkeet ovat fluorisoivia, kuten vihertävästä väristäkin voi päätellä, joten hetken aikaa valossa oltuaan ne hohtavat himmeästi vihreää valoa pimeässä.

BD-P1600_etupaneeli

BD-P1600 -soittimen etupaneeli on hyvin pelkistetty ja yksinkertaisen tyylikäs. Tämä johtuu siitä, että koko etupaneeli on yhtenäinen ja vasta sen edestä kääntämisen jälkeen esiin tulevat käyttönapit ja levykelkka.

BD-P1600_etupaneeli_auki

Etupaneelin läpän alas kääntämisen jälkeen esiin tuleekin levykelkka, näyttö ja oikeassa reunassa olevat hipaisutyyppiset käyttönapit joiden vierestä löytyy toinen laitteen USB -liittimistä. Samsung on päätynyt varustamaan laitteen pienellä PC-piippari -tyylisellä kaiuttimella joka kertoo hipaisunappien komentojen perille menosta.

BD-P1600_takapaneeli

Samsung BD-P1600 -soittimen takapaneeli, jonka vasemmasta reunasta löytyy kiinteä virtajohto ja keskivaiheilta kaikki liittimet keskitetysti. Liittimien vierestä löytyy myös laitteen ilmanvaihdosta ja jäähdytyksestä vastaava 40 x 40 mm tuuletin, joka kaikeksi onneksi ei juuri koskaan pyöri ja pyöriessäänkin on hyvin hiljainen.

BD-P1600_takapaneeli_liittimet

Suurennus liittimien alueelta. Vasemmalla USB-liitin johon saa kiinni vaikka jo aiemmin mainitun WiFi-kalikan tai BD Live-ominaisuuden vaatiman USB-muistitikun. Seuraavana on vuorossa LAN eli RJ45 -verkkoliitäntä, joka myös palvelee ainoastaan BD-live -ominaisuutta, eikä esimerkiksi verkkoon liitettyjen tietokoneiden kiintolevyille tallennettua tiedostoja pääse laitteella toistamaan.

Kuuden RCA-liittimen rypäs pitää sisällään komponentti -ja komposiittiulostulot, kuten myös kaksikanavaisen analogisen audio ulostulon. Seuraavat kaksi liitintä ovat laitteen tärkeimmät eli HDMI ja digitaalinen optinen toslink. HDMI:n kautta kulkee myös monikanavaääni, mutta monet mieluummin kytkevät Blu-ray -soittimen suoraan optisella kaapelilla kotiteatterivahvistimeen.

BD-P1600_kansi_auki

Kotelon avaamisen jälkeen eteen tuleva näky hieman hätkähdyttää. Eipä uusin sukupolvi Blu-ray -soittimissa vaadi enää juuri enempää elektroniikkaa kuin DVD-soittimetkaan. Kotelon sisällä kaikki on selkeästi omilla paikoillaan eikä turhia johtoja ole näkyvillä.

Vasemmalla Blu-ray -lukukoneisto, joka myös on Samsungin omaa valmistetta (eikä ole tietokoneen asema), keskellä soittimen pääelektroniikka ja oikealla erikseen koteloimaton virtalähde, joka kuitenkaan ei aiheuttanut minkäänlaisia häiriöitä kuvaan eikä ääneen.

BD-P1600_main_PCB

Lähempi kuva Samsung BD-P1600 -soittimen ”emolevystä”. Keskialueella näkyvä iso musta pyöreä komponentti on jo aiemmin mainittu kaiutin, joka toistaa laitteen näppäinäänet. Samaa piirilevyä käytetään painatuksista päätellen myös muissa Samsungin Blu-ray -soittimissa. Suurin ero löytyy siis soittimien firmwareista.

BD-P1600_main_PCB_K4S641632K-UC60_muisti

Samsung on asentanut laitteen emolevylle itse valmistamansa K4S641632K-UC60 -mallimerkintää kantavan, 64 megabitin kokoisen SDRAM-muistipiirin.

BD-P1600_main_PCB_Silicon_image_Sil9134CTV

Silicon Imagen valmistama Sil9134-piiri on HDMI 1.3-lähetinpiiri, joka huolehtii kuvan ja äänidatan siirrosta purkupiiriltä BD-P1600 -soittimen HDMI ja muille ulostuloille huolehtien samalla HDCP-kopiosuojaksesta.

BD-P1600_main_PCB_alapuoli

Suurin osa laitteen emolevyn piireistä on sijoitettu piirilevyn alapinnalle. Kotelon ja kuumimpina käyvien piirien väliin valmistaja on liimannt lämmönsiirtotarrat, jotka siirtävät piirien tuottaman lämmön kotelon peltikuoreen.

BD-P1600_main_PCB_alapuoli_Broadcom_BCM7440P

Samsung BD-P1600 Blu-ray -soittimen sydämenä toimii Broadcomin BCM7440P-piiri, joka hoitaa elokuvan videovirran purkamisen. Kyseinen piiri on siis SoC eli System on Chip-piiri, joka pitää sisällään lähes kaiken tarvittavan eli kaksi kanavaisen DDR2-muistiohjaimen, kaksi MIPS-suoritusyksikköä, pysäytyskuva dekooderin, grafiikkayksiköt ja audioominaisuudet.

Broadcomin SoC-piirin ympärille Samsung on asentanut neljä omaa valmistettaan olevaa 512 megatavun kokoista DDR2-muistipiiriä mallimerkinnöiltään K4T51163QG-HCE7, jotka on speksattu 800 MHz:n nopeudelle ja LC 5-5-5 -viiveille, joten laite sisältää keskusmuistia mukavat kaksi gigatavua.

BD-P1600_poweri

Vielä lähikuva Samsung BD-P1600 -soittimen virtalähteestä, joka myöskin näyttää olevan kaikille Samsungin malleille yhteinen.


Valikot ja käyttö:

Kytkin Samsung BD-P1600 Blu-ray -soittimen osaksi omaa kotieteatteriani, joka koostuu Yamahan vanhemmasta RDX-550V -vahvistimesta ja Mirain 42″ FullHD-televisiosta. Kytkin soittimen kiinni kotiverkkoon ja kävin asetukset läpi ottaen samalla kuvia. Sen jälkeen siirryinkin katselemaan muutamaa elokuvaa, kuten Terminator: Salvation.

BD-P1600_GUI_1

Samsung BD-P1600 -laitteen aloitu / perusruutu jossa selkeästi esillä Blu-ray Disc -logo. Logon alapuolella on YouTube-logo johon palaamme tarkemmin tulevissa kuvissa.

BD-P1600_GUI_2

Kaukosäätimen menu-nappia painamalla ilmestyvä pieni valikko kuvassa. Valikossa on kaksi päätasoa, joista toisessa säädöt ja muut ylläpitotoiminnot, ja toisessa taas YouTube johon siirrymme seuraavaksi.

YouTube:

BD-P1600_GUI_4_youtube

YouTube-palvelua otettaessa käyttöön laite kyselee ensin muutamia yksinkertaisia kysymyksiä, kuten missä maassa ollaan.

BD-P1600_GUI_5_youtube

Seuraavana pitää hyväksyä käyttöoikeus -ja vastuuvapauslausekkeet.

BD-P1600_GUI_6_youtube

Kestää hiukan aikaa, kun kone tarkistaa verkkoyhteyttä ja lataa sen jälkeen YouTuben kustomoidun etusivun, jossa pystyy kaukosäätimellä navigoimaan varsin helposti. Kuvan vasemmassa laidassa on pystyssä valikko, josta löytyy historia, eniten katsellut videot ja tietysti myös tarpeellinen hakutoiminto.

BD-P1600_GUI_7_youtube_haku

Haku toimii kuin puhelimella ikään tai vaihtoehotisesti käyttäjä voi liikuttaa kaukosäätimen ristikko-ohjaimella valintaa ja keskinapilla pyörittää kirjaimia. Numerot ja erikoismerkit saa esiin punaisella A-kirjaimella varustetusta painikkesta.

BD-P1600_GUI_8_youtube_haku

mato78-hakusaa käyttämällä löytyi muutaman oikean osuman lisäksi kaikkea asiaan kuulumatontakin, mikä on YouTubessa nykyään tarkoituksellinen ilmiö.

BD-P1600_GUI_9_youtube_toimii

Löysin hakutuloslistasta myös avustajamme Jussi Nirhamon Shattered Horizon-pelistä tekemän peliarvostelun, joka toistui mainiosti niin pikkuikkunassa kuin myös kokoruudun tilassakin. Kaukosäätimen enter-painikkeella onnistuu kuvatilan vaihto.

Setup-menu:

BD-P1600_GUI_10

Setup-valikosta löytyy kohdat Language, Audio, Display, HDMI, Network ja Parental, joihin luomme katsauksen seuraavissa ruuduissa.

BD-P1600_GUI_11

Language-valikosta valitaan elokuviin oletusääniraidat ja tekstitykset, kuten myös mahdollisesti levyltä löytyvän lokalisoidun valikon kieliversio.

BD-P1600_GUI_12

Seuraavana vuorossa olevasta Audio-valikosta löytyy Digitaalisen äänen ulostulon bittivirran muoto, PCM-sämplayksen asetus, dynaamisen kompressoinnin päälle/poiskytkentä ja stereoksi downmiksauksen päälle/poiskytkentä.

BD-P1600_GUI_13

Display-valikossa on puolestaan näyttöön liittyvät asetukset: kuvasuhde – 16:9 tai 4:3, pakotettu 24fps ruudunpäivitysnopeus (joka toimi hyvin Mirailla), resoluution valinta, progressiivinen moodi, pysäytyskuvien moodi, kuvaruutunäyttö ja laitteen etupaneelin kirkkaus, jonka asetin lopulta himmeäksi kuvasta poiketen.

BD-P1600_GUI_14

HDMI-liittimeen liittyvät asetukset, joista tärkeimpänä HDMI Format.

BD-P1600_GUI_15

Network-valikosta löytyvät laitteen verkon käyttöön liittyvät asetukset, kuten valinta siitä onko laite kiinni RJ45-kaapelilla vaiko Samsungin WiFi USB-kalikalla. Kytkemällä USB-muistitikku valikkoon ilmestyy vielä maapallon kuvan alle USB logo. Viimeisestä setup- menusta en ottanut kuvia ollenkaan, koska Parental-valikko sisälsi ainoastaan lapsilukon salasananasetuksen.


Loppusanat:

BD-P1600_GUI_Terminator_menu

Samsungin BD-P1600 -soittimen käyttökokeilusta jäi varsin hyvä tunne. Laite toisti nikottelematta kaikki DVD -ja BD-levyt joita kokeilimme, mukaanlukien muutama vanha itse kirjoitettu levy, joissa oli TV-sarjoja DivX -formaatissa. Myös USB-tikulta mp3 -ja Divx-tiedostot sekä valokuvat pyörivät moitteetta.

Elokuvien peruskuluttajalle laite on mainio valinta edullisen hintansa ja riittävien ominaisuuksiensa ansiosta. YouTube-palvelun päälle en laskenut juurikaan lisäarvoa sillä, jos kotoa löytyy jo entuudestaan tietokone ja laajakaista, on YouTube-palvelun käyttö sillä paljon helpompaa ja nopeampaa.

Soittimen pahin puute onkin mediasoitinominaisuuksien pienehkö vajaus sillä laite ei osaa miltään medialta toistaa mkv-päätteisiä eli Matroskalla pakattuja x.264-tiedostoja, vaikka laitteessa näihin taatusti potkua olisikin riittävästi. Äänet toimivat, mutta video ei näy.

BD-P1600_hyllys

Joka kerta, kun Samsung BD-P1600 -soitin käynnistetään ja laite saa verkosta IP:n käy se ensitöikseen tarkistamassa mikäli internetistä löytyisi sille uudempi firmware-versio. Testilaitteemme oli varustettu firmware v2.02-versiolla, jonka laite päivitti 2.04-versioon testien aikana. Päivitys kesti kaiken kaikkiaan noin 20 minuuttia ja sinä aikana laite oli tietysti varattuna kyseiseen operaatioon.

Noin 160 euron hintaisena en kuitenkaan pidä laitetta kalliina vaan päinvastoin hyvinkin edullisena ja silti myös hyvin laadukkaana sekä tyylikkäänä laitteena, jonka nopeuskin on riittävä peruskäyttäjälle. Blu-ray -levyillä saisi kuitekin olla nopeampikin.

Tulevaisuuden firmware-päivitykset tuovat tullessaan varmasti myös parannusta levyjen tunnistusnopeuteen, kuten myös mahdollisesti lisää ominaisuuksia. Kuten ylempänä sanoin niin mikään rautakomponentti laitteessa ei estä laajempia mediasoitinominaisuuksia vaan kyse on täysin ohjelmistosta.

Seuraavassa Blu-ray -soitintestissämme revikassa tulemme käyttämään aputyökaluna HQV Benchmark Blu-ray Disc-mediaa, joka ei ikävä kyllä tähän arvioon vielä mukaan ehtinyt. Laitteen kuvanlaatu oli kuitenkin silmämääräisesti loistavaa eikä virheitä esiintynyt. Myös DVD-elokuvien kuvanlaatu parani huomattavasti soittimen sisäisen skaalaimen ansiosta.

Mittauksia:

Blu-ray Disc –  levyn tunnistukseen kuluva aika levykelkan sulkemisesta = 1.10min

Blu-ray Disc – elokuvan alkuanimaation käynnistymiseen kuluva aika levykelkan sulkemisesta = 1.46min

DVD Elokuva – levyn tunnistukseen kuluva aika levykelkan sulkemisesta = 11.78sec

DVD Elokuva – elokuvan alkuanimaation käynnistymiseen kuluva aika levykelkan sulkemisesta = 19.98sec

Audio CD – levyn tunnistukseen kuluva aika levykelkan sulkemisesta = 7.82sec

Blu-ray Disc – ensimmäisen musiikki raidan käynnistymiseen kuluva aika levykelkan sulkemisesta = 12.91sec


Samsung BD-P1600 Blu-ray soitin

Plussat ja miinukset

+ Helppokäyttöinen

+ Virheetön kuvanlaatu

+ Edullinen

+ Tyylikäs

+ Optinen ulostulo HDMI:n lisäksi

+ Skaalain

+ 2kpl USB-liittimiä

+ BD Live

– Ei HDMI-kaapelia mukana

– Heikosti mediasoitinominaisuuksia

silver

Samsung BD-P1600 Blu-ray -soittimen tuotesivut

Samsung BD-P1600 Blu-ray -soitin Suomen hintaseurannassa

Samsung BD-P1600 Blu-ray -soitin Geizhals-hintaseurannassa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
100%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.