ASUS Rampage II Gene X58 mATX-emolevy

Now Reading
ASUS Rampage II Gene X58 mATX-emolevy

Gene_emo_kulma_2

Saimme Asukselta testiin hieman valtavirrasta poikkeavan mATX-kokoisen Intelin X58-piirisarjaan perustuvan emolevyn, joka on suunnattu lähinnä LAN-pelaamista harrastaville henkilöille joiden pelit kuitenkin kaipaavat paljon tehoa. Rampage II Gene-emolevy kuuluu Asuksen ROG (Republic of Gamers)-sarjaan.

Viime aikoina valmistajat ovat viimeinkin alkaneet huomioimaan myös verkkopelaajat, jotka haluavat pienikokoisia ja kuitenkin tehokkaita koneita, koska isojen ja raskaiden koneiden kantaminen LAN-tapahtumasta toiseen ei ole kovinkaan mukavaa puuhaa. Vielä jokunen aika sitten melkein kaikista mATX-kokoluokan emolevyistä puuttui paljon ominaisuuksia ja niiden bioseistakin puuttui pääsääntöisesti ylikellotusominaisuudet tyystin taikka sitten kellottaminen oli rajoitettu muistin ja väylännopeden säätöihin unohtaen täysin jännitteet ja muut hienommat asetukset.

Usein mATX-emolevyt olivat myös laadultaan heikompia ja varustelultaan vähäisempia kuin vastaavat täysikokoiset mallit. Nyt viimein ajat ovat muuttuneet pysyvästi. Omasta mielestäni uuden suuntauksen aloitti Gigabyte GA-G33M-DS2R-emolevy, joka oli ensimmäinen todellinen mATX-kokoluokan ylikellotusemolevy jota seurasi DFI:n JR-sarja ja nyt myös ASUS on huomannut, että mATX-emolevyjä myydään myös muihin käyttökohteisiin kuin halpoihin perus internet ja toimistokoneet, ja hyvä näin.

Speksit:

Prosessorituki
Intel® Socket 1366 Core™ i7 Processor Extreme Edition/Core™ i7 Processor Supports Intel® Dynamic Speed Technology
* Refer to www.asus.com for Intel CPU support list
Piirisarja
Intel X58 /ICH10R
Järjestelmäväylä
Up to 6400 MT/s with QuickPath Interconnection
Muisti
6 x DIMM, Max. 24 GB, DDR3 1600(O.C.)/1800(O.C.)/2000(O.C.)/1333/1066 Non-ECC,Un-buffered Memory
Triple channel memory architecture
* Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP)
**Due to Intel spec definition, DIMMs of DDR3-1333 or above are out of spec. Please refer to www.asus.com or user manual for the Memory QVL(Qualified Vendors List).
Laajennuspaikat
2 x PCIe 2.0 x16 support at dual x16 speed
x PCIe 2.0 x4
1 1 x PCI 2.2
Multi-GPU Support
Support NVIDIA SLI™ / ATI CrossFireX™ Technology
Storage
Intel ICH10R controller

6 xSATA 3 Gb/s ports Intel Matrix Storage Technology Support RAID 0,1,5,10
JMicron® JMB363 PATA and SATA controller
1 xExternal SATA 3.0 Gb/s port (SATA On-the-Go)
1 xUltraDMA 133/100/66/33 for up to 2 PATA devices
Internal SATA 3.0 Gb/s port
1 x

*Due to the Windows XP/ Vista limitation, the RAID array with the total capacity over 2TB cannot be set as a boot disk. A RAID array over 2TB can only be set as a data disk only. For more information, please refer to http://support.microsoft.com/kb/946557/en-us

LAN
Realtek® 8111C PCIe Gigabit LAN controller featuring AI NET2
Äänikortti
SupremeFX X-Fi built-in 8 -Channel High Definition Audio CODEC
EAX® Advanced™ HD 4.0
X-Fi CMSS®-3D
X-Fi Crystalizer™
Creative ALchemy
Supports Optical S/PDIF out ports on rear
IEEE1394
2 x 1394a ports (1 port at back I/O, 1 port onboard)
USB
12 USB 2.0 ports (6 ports at mid-board, 6 ports at back panel)
ASUS AI Lifestyle-ominaisuudet
Power Design
– 8-phase CPU power
– 2-phase QPI/DRAM power
– 2-phase NB power
– 2-phase Memory power
CPU Level Up
Keyboard-TweakIt
Memory Level Up
iROG
Extreme Tweaker
Loadline Calibration
Intelligent overclocking tools:
– ASUS AI Booster Utility
– O.C. Profile
Overclocking Protection:
– COP EX (Component Overheat Protection – EX)
– Voltiminder LED
– ASUS C.P.R.(CPU Parameter Recall)
Erityisominaisuudet
MemOK!
External LCD Poster
Q-Fan Plus
ASUS EPU-6 Engine
ASUS Q-Connector
ASUS Fan Xpert
ASUS EZ Flash 2
ASUS CrashFree BIOS 3
ASUS MyLogo3
Takapanelin liitännät
1 x PS/2 Keyboard port(purple)
1 x S/PDIF (Optical)
1 x Clr CMOS switch 1 x External SATA
1 x IEEE 1394a
1 x LAN(RJ45) port
6 x USB 2.0/1.1
8 -Channel Audio I/O
Sisäiset liitännät
3 x USB connectors supports additional 6 USB 2.0 ports
1 x IDE connector for two devices
7 x SATA connectors
5 x Fan connectors: 1 x CPU / 2 x Chassis / 2 x Optional
2 x thermal sensor connectors
1 x IEEE1394a connector
1 x LCD Poster connector
1 x Chassis Intrusion connector
24-pin ATX Power connector
8-pin ATX 12V Power connector
1 x En/Dis-able Clr CMOS header
1 x Front panel audio connector
1 x CD audio in
System panel connector
BIOS
16 Mb Flash ROM
AMI BIOS, PnP, DMI2.0, WfM2.0, SM BIOS 2.4, ACPI2.0a Multi-Language BIOS
Hallittavuus
WOL by PME,PXE,Chasis Intrusion,WOR by PME
Tarvikkeet
1 x SLI Cable
1 x External LCD Poster
1 x 2-in-1 ASUS Q-Connector Kit
1 x UltraDMA 133/100/66 cable
2 x SATA cables
1 x I/O Shield
1 x Cable Ties
1 x ROG theme label
1 x User’s manual
Ajuri/apuohjelma CD
Support DVD:
– Drivers and applications
Sound Blaster X-Fi Utility
Futuremark® 3DMark®06 Advanced Edition
Kaspersky® Anti-Virus
ASUS TurboV utility
ASUS PC Probe II
ASUS Update
ASUS AI Suite
Emolevyn tyyppi
uATX Form Factor
9.6 inch x 9.6 inch ( 24.4 cm x 24.4 cm )


Kuvat:

Gene_boxi_etu

Emolevyn pakkaus on muista Asuksen emolevyistä poiketen koristeltu hieman räväkämmillä väreillä ja kuvioilla, kuten myös pakettti on huomattavasti pienempi kuin standardikokoisilla emolevyillä johtuen mATX-emolevyn pienemmistä fyysisistä mitoista.

Gene_boxi_taka

Pakkauksen takapuolelta löytyy emolevyn speksit tiivistetyssä muodossa. Emolevyn erityisominaisuuksia esitellään neljän kuvan voimin.

Gene_boxi_auki

Pakkaus on varustettu aukeavalla kannella, jonka alta löytyy vielä lisää tietoa erityisominaisuuksista, kuten Supereme X-fi -äänikortista ja mukana toimitettavasta Futuremarkin 3DMark06 Advanced Edition-testiohjelmasta sekä Kaspersky Anti-Virus-ohjelmasta.

Gene_boxi_auki_2

Ensimmäiseksi pakkausta avattaessa törmää suojamuovin alla lepäävään emolevyyn. Emolevyn tarvikkeet on on pakattu emolevyn alta löytyviin pieniin kaukaloihin.

Gene_tarvikkeet

Emolevyn tarvikeosastolta löytyvät kuvassa näkyvät esineet. Ohjekirja, 2kpl S-ATA-laapeleita, IDE-kaapeli, ASUS Quick connector-liittimet kotelon etupaneelin johtojen kiinnityksen helpottamiseksi, IOShield, Crossfire-silta, ROG-tarra, pöydälle asennettava diagnostiikka näyttö eli ASUS LCD Poster. Hassusti SLI-silta puuttuu vaikka emo SLI:tä tukeekin.

Gene_emo_kulma

ASUS Rampage II Gene-emolevyn osien sijoittelu on erittäin selkeä ja mATX-standardin mukaisesti korttipaikkojen määrä on neljä. Kaikki korttipaikat menevät, jos emolevylle asentaa kaksi kahden kortttipaikan jäähdytysratkaisulla varustettua näytönohjainta.

Leijonan osan emolevyn pienestä pinta-alasta haukkaa kuusi DDR3-muistipaikkaa. Emolevyllä on kaksi PCI-e x16 (sähköisesti x16), yksi päästä avoin PCI-e x4 ja yksi perinteinen PCI-laajennuskorttipaikka.

Gene_LGA1366_alue

LGA1366-prosessorikannan alueella ei ole tilaa liiemmin ja kahdeksanvaiheisen virransyötön kondensaattorit tulevat aivan kiinni kantaan. Yhtenä erityisominaisuutena on LGA775-prosessorijäähyjen käyttömahdollisuus, joka ilmenee kuvassakin näkyvistä ”ylimääräisistä” reiistä prosessorikannan kulmissa.

Uloimmat reiät ovat LGA1366-jäähdytyksille ja sisemmät puolestaan LGA775-jäähdytyksille. Varsinkin monille vesijäähdytysten käyttäjille tämä tulee erittäin tärkeänä ominaisuutena, kun ostajan ei tarvitse välttämättä ostaa uutta vesiblokkia taikka uusia kiinnikkeitä vanhalla blokilleen.

Gene_DDR3

Kuvassa emolevyn kuusi DDR3-muistipaikkaa, jotka vievät huomattavan ison osan emolevyn pinta-alasta, paikat ovat jännästi vain toisesta päästä lukittavia. Muistipaikoilla näyttäisi olevan kaksivaiheinen virransyöttö.

Omasta mielestäni tälläisellä emolevyllä kolme muistipaikkaa olisi riittänyt. Muistipaikkojen ja ATX-virtaliittimen väliin ASUS on mahduttanut vielä yhden IDE-väylänkin, vaikka viimein korppuaseman liitin onkin saanut kenkää. Pinta-alan vähäisyyden takia myös emolevyn biosin paristo on pystymallinen.

Gene_EPS12

Emolevyn EPS12-lisävirtaliitin on sijoitettu vähän ahtaaseen paikkaan, samaan nurkkaan josta löytyy ASUS LCD Posterin liitin.

Gene_alakulma

Emolevyn oikeassa alanurkassa on perinteisesti kaikki tärkeimmät liittimet: seitsemän S-ATA-väylää, joista kuusi tulee ICH10R:stä ja yksi JMB363-piiristä, neljä USB2.0-headeria, jotka tarjoavat yhteensä kahdeksan USB-väylää lisää. Isompi iROG-piiri mahdollistaa emolevyn tarkemman ylikellottamisen windowsista käsin. Southbridgen siilin yläpuolella sinisten PCI-e x16-paikkojen välissä pilkistää Texas Instrumentsin Firewire-ohjainpiiri.

Gene_alareunen_liittimet

Osa emolevyn liittimistä on siroteltu emolevyn alareunaan, kuten kotelon etupaneelin audioliittimet aivan äänipiirin tuntumaan ja optisen-aseman CDAUDIO liitin ja Firewire-headeri.

Gene_napit

Lähikuva emolevyn napeista. Oikeassa reunassa nähtävissä myös emolevyn kantaan asennettu BIOS-piiri.

Gene_X-Fi_Winbond_W83667HG-A_monitorointi

Vaikka emolevyn äänikortin päälle on liimattu X-fi-tarra, niin piiri Analog Devices-firman AD200B. Sama piiri on nähty aiemmin lisäkortilla Rampage II Extreme-emolevyn mukana. Keskellä kuvaa oleva Winbondin W83667HG-A-piiri mahdollistaa jännitteiden ja lämpötilojen reaaliaikaisen seurannan.

Gene_ICS_9LPRS918JKLF_PLL_piiri

PCI-e x16-paikkojen välistä löytyy ICS 9LPRS918JKLF PLL-piiri.

Gene_RTL_8111C_gigabit

Winbondin piirin vierestä löytyy Realtekin RTL8111C-piiri, joka tarjoaa gigabitin verkkoyhteydet.

Gene_IOPanel

Rampage II Gene-emolevyn liitinpaneelista löytyy kuusi USB-liitintä, yksi PS2-liitin näppäimistölle, yksi e-Sata -ja Firewire-liitin, optinen SPDIF toslink, gigabitin RJ45-verkkoliitin, kuusi analogista audioliitintä ja lisäksi takapaneelista löytyy biosin nollauspainike.


BIOS:

Emolevyn bios perustuu Asuksen tapaan AMI Biosiin, joka on aivan yhtä toimiva kuin Award Bioskin, lähinnä ulkoasu on erilainen. Biosista katsastan tässä lähinnä ylikellottajaa kiinnostavimmat sivut, koska sieltä löytyvät emolevyn suurimmat erot verrattuna esimerkiksi X58-emolevykatsauksessamme mukana olleisiin Asus P6T Deluxe -ja P6T WS Revolution-emolevyihin.

Gene_BIOS_1

Biosin Extreme Tweaker-välilehdeltä löytyvät kaikki tärkeimmät ylikellotustyökalut. Kuvassa näkyy selkeästi kertoimen valinta ja muistien, UCLK:n ja QPI-taajuuden asetukset.

Gene_BIOS_2

Alaspäin siirryttäessä eteen tulee jo hienompia säätöjä ja jänniteasetukset.

Gene_BIOS_3

Viimeisenä Extreme Tweaker-sivulla on piirisarjan viiveiden säädöt.

Gene_BIOS_4

Extreme Tweaker:in CPU Configuration-alavalikosta löytyvät prosessorin ominaisuuksen kytkimet.

Gene_BIOS_6

Advanced-väliledeltä löytyy iROG Configuration-valikko, jonka sisällä on iROG-piirien tunnistenumerot ja jonkinlainen ajastin, jonka toimintaan en perehtynyt.

Gene_BIOS_7

Power-välilehdeltä löytyy Voltage Monitor-alavalikko, jonka sisällä on kattavasti esillä emolevyn jännitteiden seuranta.


Testitulokset:

Pääätin testata näinkin erikoista emolevyä vähän erikoisemmilla komponenteilla, varsinkin näytönohjainosaston osalta. Joten valitsin näytönohjaimiksi kaksi kappaletta GeForce GTX 295-kortteja, jotka toimivat yhdessä Quad SLI-tilassa.

Testit ajettiin käyttämällä käyttöjärjestelmänä Windows Vistan 64-bittistä Ultimate-versiota ryyditettynä Service Pack 1-päivityspaketilla ja näytönohjainajureina olivat Forceware 185.68 versionumeroa kantavat betat.

Testikokoonpano:

  • ASUS Rampage II Gene -emolevy
  • Intel Core i7 965XE -prosessori + Thermalright 120 Extreme
  • G.Skill Trident PC16000(2000MHz) CL9-9-9-24 3x2GB -muistikitti
  • Asus ENGTX295 GeForce GTX295 -näytönohjain (2kpl)
  • Intel X25-M 80GB SSD + Samsung F1 1TB -kiintolevy
  • HEC Cougar 1000W -virtalähde
  • Samsung DVDRW S-ATA -asema
  • Windows Vista Ultimate X64 SP1
Prosessori kellotettiin mukavaan 4200MHz nopeuteen käyttämällä baseclock-taajuutena 200MHz asetusta prosessorin kertoimen ollessa 21. Kellotustesteissä maksimi vakaa bclk-taajuus jäi 210MHz kieppeille ja 212MHz oli jo mahdottomuus, joko kyseisen yksilön tai biosin ansiosta. Emme päässeet ylemmäs edes PCI-e-välyätaajuutta nostamalla eikä asiaan vaikuttanut juuri mikään muukaan asetus.

Gene_Vantage

 

Synteetiset testit:

965XE_4.2GHz_Gene_Everest_memory_ikkuna

Emolevyllä on vielä ongelmia ajaa muisteja 1:10-suhteella verrattuna uclk-taajuuteen, joten jouduimme käyttämään testeissämme 1600MHz nopeutta, mutta vastaavasti saimme kiristettyä latensseja CL 8:aan.

 

Testiohjelma Mittayksikkö Tulos
SuperPi 1M
Aika 9.734s
SuperPi 8M Aika 1min 49.356s
SuperPi 32M Aika 8min 52.319s
3DMark06 3DMarks 27376pts
3DMark Vantage Entry 3DMarks E79824
3DMark Vantage Performance 3DMarks P35271
3DMark Vantage Extreme
3DMarks X17574
wPrime v1.55 32M Aika 7,551s
wPrime v1.55 1024M Aika 237,73s
PCMark05 PCMarks 18485pts
PCMark Vantage 64bit PCMarks 13118pts
Fritz Chess Bench Kns 12385Kns
Cinebench R10 64bit CPU CB-CPU 21242

Klikkaamalla testitulosta saat aukeamaan kokonaisen kuvaruutukappauksen kaikkien tärkeimpien tietojensa kera.

Pelitestit:

Valitsimme tälläkertaa pelitesteiksi Crysiksen, Farcryn ja GTA4:n, jotka osoittavat kyseisen testikokoonpanon voiman varsin mallikkaasti. Kaikissa testeissä käytettiin korkeimpia saatavilla olevia kuvanlaatuasetuksia ja AA = X8 ja anisotooppisen suodatuksen (AF) ollessa asetuksella X16. GTA4-testissä tekstuurien laatu oli medium, tekstuurien suodattimien laatu maksimissa, wiew distance 40% ja detail distance 100%. GTA4:n sisäinen benchmarkki ilmoittaa ainoastaan keskimääräisen ruudunpäivitysnopeuden, joten minimiä ja maksimia ei kyseisestä pelistä ole esillä.

Minimi FPS Keskimääräinen FPS Maksimi FPS
Crysis – 1280×1024 42 81 141
Crysis – 1920×1200
36 55 84
Farcry 2 – 1280×1024
67 96 152
Farcry 2 – 1920×1200 84 32 128
GTA4 – 1920×1200
64


Loppupäätelmä:

Gene_ja_Tridentit

Loppujen lopuksi Asuksen Rampage II Gene-emolevstä jää käteen varsin hyvä emolevy, joka ei selkeästi ole kovimpaan ylikellotukseen tarkoitettu vaan itse PC-pelaamisen sydämeen eli LAN-pelejä pelaavalle kansalle. Emolevystä ei löytynyt juuri mitään haukuttavaa eikä mitään silmiin osuvaa suunnitteluvirhettä, mutta koska useimmille LAN-tapahtumia kiertävistä pelaajista yleensä riittää hieman heikompikin kone kuin normaalisti työpöydältä löytyy niin Rampage II Gene-emolevyn ostajat voivat olla vähissä.

Asia johtuu osaltaan vieläkin Core i7-alustan kalliista hinnasta, vaikka DDR3-muistit ovatkin jo varsin edullisia, mutta emolevyt ja prosessorit maksavat vielä paljon sekä tuskin tulevat halpenemaankaan koska muutoin i7-sarja kilpailisi liikaa syksyllä myyntiin tulevien i5-sarjan prosessorien ja emolevyjen kanssa.

Täytyy ottaa myös huomioon, että useimmiten LAN-pelaajat ovat nuoria ihmisiä joilla ei ole suunnattomasti rahaa koneeseen laitettavaksi joten joko he kantavat mukanaan isoa ja kallista konetta taikka sitten tekevät esimerkiksi edellisessä kotikoneen päivityksessä ylijääneistä osista pikku päivityksillä itselleen halvan pelikoneen taikka rakentavat pienellä budjetilla uuden pienen myllyn mukana kannettavaksi, useimmiten halvalla tuplaydinprosessorilla ja riittävän tehokkaalla näytönohjaimella ja yhdellä kiintolevyllä.

Emolevy kuitenkin on yksi ensimmäisiä mATX-koon LGA1366-emolevyjä ja varsin onnistunut sellainen. Ne harvat ostajat, jotka kyseiseen emoon päätyvät tulevat tekemään varmasti onnistuneen ostoksen.

 

Plussat ja miinukset:

+ Todella nopea ja virtittely ystävällinen mATX-emolevy

+ SLI & Crossfire-tuet

+ iROG-piirit

– Arvokas

– Kapeahko kohdeyleisö

Gold_mato78

ASUS Rampage II Gene -emolevy hintaseurannassa

ASUS Rampage II Gene -emolevyn tuotesivu

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.