Gigabyte H55N-USB3 mini-ITX -emolevy

Now Reading
Gigabyte H55N-USB3 mini-ITX -emolevy

_MG_0739

Gigabyte julkaisi jo kesällä 2010 tehokäyttäjille suunnatun LGA1156 -suoritinkannalla ja Intel H55 -piirisarjalla varustetun mini-ITX -kokoluokan emolevyn. H55N-USB3 tarjoaa nimensä mukaisesti myös USB3 liitännät ja monesta muusta ITX-emolevystä poiketen se sisältää myös varsin kattavat ja jopa ylimitoitetut ylikellotusominaisuudet. Kyseistä emolevyä käyttämällä voi rakentaa vaikka hyvin pienikokoisen ja silti tehokkaan LAN-pelikoneen taikka sitten ruudikkaamman HTPC eli kotiteatteri PC-kokoonpanon, jolloin PCI-e x16 laajennuskortti paikkaan voi asentaa vaikka DVB -TV-kortin ja käyttää vaikka Clarkdale prosessoreihin integroitua näytönohjainta. Lisäksi ITX -emolevyä käyttämällä voidaan rakentaa sopivan sutjakasti toimiva koti-palvelin ja vaikka NAS -palvelin, jonne voidaan tallentaa kaikki tärkeät tiedostot turvaan RAID-varmennettuun  kiintolevytilaan. Emolevy tarjoaa siis varsin paljon erilaisia käyttömahdollisuuksia.

61

Tekniset-tiedot:

 • Intel® H55 Express -piirisarja
 • Intel LGA1156 -suoritinkanta
 • Mini-ITX standardinmukainen fyysinen koko; 17.0cm x 17.0cm
 • Kaksi DDR3 1.5V muistislottia, kaksi muistikanavaa
 • Tukee DDR3 1666 (O.C.)/1333/1066/800 MHz -muistikampoja
 • 1 x D-Sub portti, 1x HDMI -portti ja 1x DVI -portti näyttölaitteille
 • 7.1 -kanavaiset äänet, Realtek ALC892 -äänipiiri ja S/PDIF -ulostulo
 • 1 x Realtek RTL8111E -piiri joka tarjoaa 10/100/1000Mbit -verkkoyhteydet
 • 1 x PCI Express x16 -laajennuskorttipaikka joka toimii täydellä x16 nopeudella
 • 4 x SATA 3Gb/s liitäntöjä jotka tukevat yhteensä 4:ää SATA 3Gb/s -laitetta
 • 1 x eSATA 3Gb/s liitäntä takapaneelissa joka tukee yhtä SATA 3Gb/s -laitetta
 • Maksimissaan 8 USB 2.0/1.1 -porttia (4 I/O-paneelissa ja 4 USB liitinrimojen kautta emolevyltä
 • NEC D720200F1 tarjoaa lisäksi kaksi USB3 liitäntää jotka sijaitsevat I/O-paneelissa
 • Ultra Durable 3 ja Gigabyte DES2 -teknologiat

621Tarkemmat tekniset-tiedot löydät Gigabyten tuotesivuilta.

fullview

IO_view

Gigabyten mainoskuvat emolevystä ja sen I/O-paneelin liittimistä. Palaamme liittimiin tuonnempana.


Kuvat:

_MG_0783

Emolevy niin sanotusti paljaana, eli ilman jäähdytys-siilejään eli tässä tapauksessa ilman yhtä ainoaa pienen pientä siiliä joka jäähdyttää Intel H55 piirisarjaa.

_MG_0791

Intel H55 PCH -piiri lähikuvassa jonka tehtävät ovat lähinnä oheislaitteiden hallintaa, kuten USB ja SATA -portit.

_MG_0786

Gigabyte on varustanut emolevyn Lotesin valmistamalla laadukkaalla LGA1156 -suoritinkannalla. Foxconnin valmistamien kantojen kanssa oli LGA1156 -suoritinkannan julkaisun aikaan suuria ongelmia eräillä emolevyillä joista onneksi päästiin eron. Kuvassa Intel Core i5-661 -prosessori asennettuna kantaan.

_MG_0746

Perinteisesti emolevyjen oikeaan alakulmaan keskitetyt liittimet on Gigabyten H55N-USB3 -emolevyn tapauksessa jouduttu siirtämään emolevyn yläreunaan. Liitinpatteristosta löytyy neljä kappaletta SATA 2 -liittimiä joiden välittömään läheisyyteen on valmistaja päätynyt sijoittamaan myös kaksi USB 2.0 -liitinrimaa, etupaneelin valojen ja painikkeiden liittimet ja 24-pinnisen ATX-virtaliittimen. Kuvassa myös hyvin esillä H55-piirin piskuinen jäähdytys-siili, jonka alapuolella prosessorin P4-lisävirtaliitin. Emolevyllä on 4+2 vaiheinen virransyöttö joka sallii maksimissaan 73W TDP -arvollisten suorittimien käyttämisen. Osa Intelin LGA1156 -suoritinkantaan asennettavista prosessoreista eli suorittimista kyllä ylittää tuon arvon mutta Gigabyte on sallinut näidenkin käytön, esimerkiksi Core i5-661 prosessorin TDP -arvo on 87W mutta se on sallittujen listassa ja H55N toimii jopa 95W TDP-arvollisen Core i7-880 -prosessorin kanssa mainiosti. Eli pieneen kokoonsa nähden emolevy on prosessorien suhteen varsin kaikkiruokainen, emme kuitenkaan itse lähtisi ylikellottamaan emolevyllä neliydinmalleja ainakaan 24/7 käytössä.

_MG_0754

Emolevyn I/O-paneelin välittömään läheisyyteen valmistaja on sijoittanut Realtekin valmistaman RTL8111E -äänipiirin joka tarjoaa gigabitin verkkoyhteydet.

_MG_0755

Emolevyltä löytyy jopa Gigabyten Dualbios ja BIOS-piiritkin on jouduttu ahtamaan hyvin tiukkaan tilaan, toinen on selkeästi esillä mutta toinen on PCI-e x16 -liittimen lukitusvivun alla hieman piilossa. 

_MG_0743

Koska emolevyn nimessäkin mainitaan USB3 ja Intelin H55-piirisarja ei itsessään pidä sisällään natiivia USB3 ohjainta niin Gigabyten on pitänyt turvautua kolmannen osapuolen tarjontaan ja valinnut emolevylle NEC:in valmistaman D720200F1 USB 3.0 -ohjainpiirin. Uudemmissa malleissa piirin valmistaja on Renesas.

_MG_0772

Emolevyn I/O-paneelin liittimet kuvassa. Vasemmalta oikealle päin lueteltuina ensimmäisinä kaksi USB 2.0 -liitintä, PS2-liitin joka hyväksyy joko näppäimistön tai hiiren, sininen analoginen D-Sub, DVI, Optinen Toslink S/PDIF, HDMI, kaksi USB 2.0:aa, oranssi eSata -liitäntä, gigabitin nopeuksiin yltävä RJ45 -verkkoliitäntä, kaksi sinistä USB 3.0 -liitintä ja viimeisenä analogiset audioliittimet.

_MG_0758

Gigabyte GA-H55N-USB3 -emolevyn taustapuoli. Tilanahtaudesta johtuen Gigabyte on joutunut sijoittamaan osan piireistä emolevyn taustapuolelle, seuraavissa kuvissa perehdymme näihin piireihin ja niiden käyttötarkoitukseen.

_MG_0763

Kuvan suurin piiri on Realtekin valmistama RTM885N-914 -PLL piiri, jonka tehtävänä on siis luoda emolevyn käyttämät peruskellotaajuudet. Piiri on myös SetFSB ohjelmassa tuettuna 😉 Kuvan pienempi piiri on Realtekin valmistama verkko-ohjainpiiri RTL8111E.

_MG_0767

Lisää emolevyn takapuolelle asennettuja piirejä, ylimmäinen kuvassa näkyvistä piireistä on ISL6322G eli kaksi-vaiheinen Buck-tyyppinen PWM-ohjainpiiri joka hallitsee emolevyn virransyöttöä. Seuraava piiri on ISL6344 josta ikävä kyllä ei tahtonut löytyä sen kummempaa tietoa. Sama koskee myös alimaista iTE IT8275E -piiriä josta löytyi vain tieto että se on Super I/O-ohjainpiiri.


BIOS:

Gigabyte käyttää GA-H55N-USB3 mini-ITX -emolevyssään perinteistä Award:in BIOS:ia ja se tuntuu sisältävän kaikki samat ylikellotusominaisuudet kuin isommatkin mallit, niin hyvässä kuin huonossakin mielessä.

_MG_2945Emolevyn BIOS:in päävalikko, hyvin tuttua Awardia siis ilman mitään kommervenkkejä.

_MG_2947

Käyn artikkelissa läpi lähinnä emolevyn ylikellotusominaisuuksiin liittyvät BIOS-valikot. Kuvassa MB Intelligent Tweaker eli M.I.T -valikon pääsivu josta näkee hyvin tärkeimmät tiedot kuten BIOS-version, BCLK-taajuuden, prosessorin kellotaajuuden, muistien kellotaajuuuden ja asennetun muistin määrän. Lisäksi esillä on myös prosessorin ja H55 PCH-piirin lämpötilat kuten myös prosessorin ja muistien jännitteet. Kyseisen valikon sisältä löytyvät eriteltyinä muistien, jännitteiden ja sekalaisten asetusten omat valinta sivunsa.

_MG_2948

M.I.T Current Status valikko pitää sisällään hieman tarkemmat tiedot kertoimista ja ja muistikanavien käytössä olevista viiveistä kuten myös muuta pientä tietoa.

_MG_2949

Avanced Frequency Settings valikosta löytyvätkin sitten kaikki ylikellotuksessa tarvittavat työkalut ja prosessorin lisäominaisuuksien kytennät pääle ja pois. Samasta paikasta säädetään BCLK-taajuus, QPI-kerroin ja muistikerroin.

_MG_2950

Advanced CPU Core Features valikossa on jo edeltävässä kohdassa mainitsemani prosessorin lisäominaisuuksien kytkimet.

Advanced Memory Settings -sivulta löytyy myös sama muistikertoimen säätö mutta myös muistien viiveiden säätö kanavakohtaisesti.

Kuvassa esillä muistiviiveiden säädöt, jotka riittävät vallan hyvin.

Advanced Voltage Settings -sivulta löytyy keskitetysti kaikki emolevyn jännitesäädöt, kuvassa esillä 4.6GHz prosessorin kellotaajuudella käyttämäni jännitteet.

Aiemmin mainitsin jo että emolevyn BIOS on laajuudessaan turhankin suuri ja tarjoaa aivan liian suuret jännite mahdollisuudet ottaen huomioon että emolevyn virransyöttö ja jäähdytys on suhteellisen kevyttä kauraa. Liian suuria jännitteitä ja kellotaajuuksia käyttämällä emolevyn saa varmasti rikki.

_MG_2959

Myös Intelin Clarkdale koodinimellisten prosessorien integroidun näytönohjaimen jännitettä voi halutessaan nostaa. Testeissä käytin kuitenkin Gigabyten GeForce GTX 460 1GB -näytönohjainta.

_MG_2961

Muistijännitteen voi nostaa myös aivan tolkuttoman korkeaksi, katto tulee vastaan vasta 2.6V -jännitteessä.


Testitulokset:

_MG_2626

Kokoonpano matolabran nykyisessä Dimastechin Benctable testipenkissä, kokoonpanoa jäähdyteltiin käyttämällä custom vesijäähdytystä mitä tullaan käyttämään jatkossa liki kaikissa testeissä. Kuvassa oleva näytönohjain eli AMD Radeon HD 5970 vaihdettiin testien ajaksi Gigabyten GeForce GTX 460 1GB malliin.

Testikokoonpano:

 • Gigabyte GA-H55N-USB3 -emolevy
 • Intel Core i5-661 -prosessori
 • G.Skill RipJaws 2x2GB DDR3 F3-12800CL7D-4GBRM -muistikitti
 • Custom vesijäähdytys
 • Dimastech Test Table Easy V2.5 Milk White
 • HEC Cougar 1000W -virtalähde
 • Gigabyte GeForce GTX 460 1GB -näytönohjain
 • Intel 80GB G1 SSD -asema
 • Samsung DVDRW -asema
 • WD 1TB Black -kiintolevy
 • Windows 7 64-bit

 

Testitason vesijäähdytys:

 • EK-CoolStream RAD XT (360) -kenno
 • EK Supreme Acetal – prosessori-blokki
 • DangerDen Den Dual Bay -vesitankki
 • Laing DDC-1T -pumppu
 • Zern P12 -kansi DCC-pumpulle
 • Scythe Ultra Kaze 3000 38mm paksut -tuulettimet
 • Feser 1/4″ BSPP High Flow 3/8″ ID – 1/2″ OD -kompressio liittimet
 • Tygon R3603 12,7/19,1mm -letkua
 • Jäähdytysnesteenä tislattu vesi + PT Nuke

 

Testit:

Ajoin kaikki testit käyttämällä kokoonpanoa tehtaan suosittelemilla vakio asetuksilla ja sen jälkeen ylikellotin prosessorin 4.6GHz kellotaajuudelle joka tuntui olevan helppo ja vakaa kellotaajuus, kaikki sen ylittävät taajuudet vaativat jo huomattavan kovia jännitteitä prosessorille ja mielessä kävi myös emolevyn mahdollinen palaminen kesken testien joten 4.6GHz kellotaajuus sai riittää vaikka 5GHz jäikin haaveeksi. Testien oli tarkoitus lähinnä tutkia kuinka kokoonpano reagoi ylikellotukseen ja kuinka helppoa se on, kuten myös hain mahdollisimman korkeata kellotaajuutta joka ei tapa pientä emolevyä heti kättelyssä. Testailin vakautta ajamalla BOINC -projektia nimeltään WCG noin viikon ajan 24/7 virheettä ja lämpenemättä sen kummemmin.

3DMarkit

3DMarkeista ainoastaan vanha 06 hyötyi kellotaajuuden nostosta selkeästi, Vantagea puristi prosessorin ytimien vähäisyys.

Memorybandwidth

Everestin muistitesti toi selkeästi esiin huomattavasti kasvaneen käytännön muistinopeuden kun kokoonpanon muistien nopeus nostettiin 1333MHz CL 9-9-9-21-1T asetuksista 1600MHz CL 8-8-8-21-1T asetuksiin.

wPrimet

wPrime v1.55 testissä prosessorin kasvanut kellotaajuus nopeutti testin läpimenoaikoja selkeästi.

 

Cinebench_R11.5

Cinebench testin uusin R11.5 64-bit versio hyötyi myös selkeästi prosessorin kasvaneesta kellotaajuudesta ja renderöintinopeus nousi huomattavasti.


Loppusanat:

Gigabyten GA-H55N-USB3 emolevy osoittautui pienestä koostaan huolimatta varsin hyväksi alustaksi oli sitten tekemässä LGA1156 -suoritinkannalle rakentuvaa HTPC kokoonpanoa tai sitten LAN-pelikonetta, ainoa moitteen kohta emolevytä löytyi jäähytys-siiliä kokeiltaessa siinä että emolevyn rakenteesta johtuen sille eivät läheskään kaikki jäähdytys-siilit sovi, ainakaan jos aikoo samaan aikaan käyttää erillistä näytönohjainta, joitakin jäähytys-siilejä on myös haitannut emolevyn takapuolella hyvin lähellä kiinnitysreikää sijaitseva MOS-fetti joka saattaa myös estää tiettyjen takalevyllisten jäähdyttimien käytön tai vaativat käyttäjää tekemään luovia ratkaisuja esimerkiksi viilaa tai rälläkkää apuna käyttäen jotta takalevystä saa hieman sipaistua pois. Emolevyn nopeus ei mielestäni jää yhtään muille H55-piirisarjaa käyttäville isommille emolevyille eikä ylikellottuvuus myöskään ole muita heikompi, voisi sanoa että se on jopa parempi kuin valtaosalla kilpailijoista. Toinen negatiivinen huomio koskee BIOS:ia jossa on kaikille säädöille aivan liian isot säätövarat ottaen huomioon emolevyn normaaleja malleja heikomman virransyötön ja piirisarjan heikon ja pienen jäähdytys-siilin. Kuitenkin kokoajan pitää huomioida emolevyn pääasiallinen käyttötarkoitus joka ei missään mielessä ole ylikellotus vaan lähinnä tarjota hyvä alusta sopivilla laajennusmahdollisuuksilla käyttäjille jotka suosivat kokoonpanoissaan pientä fyysistä kokoa, kuten juuri LAN-pelikoneita itselleen rakentavat henkilöt.

Emolevyn käyttöä NAS:ina ei kokeiltu mutta tuskinpa siinä mitään ongelmia on, monelle riittää jo emolevyn itsessään sisältämät neljä kappaletta SATA 2 liitäntöjä ja PCI-e x16 paikkaan saa asennettua minkä tahansa pätevän PCI-e -väylään istuvan RAID -kortin, tällöin prosessorina pitää olla integroidun näytönohjaimen sisältävä malli ja käyttöjärjestelmäksi voi asentaa vaikka ilmaisen ja hyväksi havaitun FreeBSD -käyttöjärjestelmään perustuvan pienen ja nopean FreeNAS:in.

CPU-Z

Kuvassa testeissä käytössä olleet ylikellot.

Gigabyte GA-H55N-USB3

plussat ja miinukset:

+ Erittäin laaja ja monipuolinen BIOS

+ PCI-e x16 paikka

+ mini-ITX kokoluokassa ei juuri kilpailijoita

+ Tukee käytännössä kaikkia LGA1156 -suorittimia

+ Tarpeeksi USB ja SATA -liittimiä

+ HDMI ja DVI -ulostulot (Clarkdale prosessorien integroidulle näytönohjaimelle)

+ USB 3.0

+ Erittäin kova ylikellottumaan

– Vain 4-pinninen prosessorin lisävirtaliitin

– Isommat prosessorijäähdyttimet estävät näytönohjaimen asennuksen

– TDP-rajoitteinen eli heikohko virransyöttö

gold

Lisätietoa Internetistä:

Gigabyte GA-H55N-USB3 Geizhals hintaseurannassa

Gigabyte GA-H55N-USB3 Hintaseurannassa

Gigabyte GA-H55N-USB3 tuotesivut

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.