Katsauksessa: ASRock Z77E-ITX -emolevy

Now Reading
Katsauksessa: ASRock Z77E-ITX -emolevy

asrockci-368CSaimme jonkin aikaa sitten ASRockilta testiin yhtiön Z77-piirisarjaan ja LGA1155-suoritinkantaan rakentuvan Z77E-ITX mini ITX -emolevyn. Heti emolevynpakkauksen päältä on nähtävissä, että nyt yhtiö on ottanut tosissaan pelaajien, ylikellottajien ja HTPC-käyttäjien toiveet huomioon.

Emolevy on nimittäin varustettu kunnollisilla ylikellotusominaisuuksilla, nopealla piirisarjalla ja WiFi-verkkokortilla. Emolevy tukee luonnollisesti kaikkia LGA1155-kantaan sopivia Intelin suorittimia, niin Sandy Bridge kuin Ivy Bridge-perheitäkin.

Teknisiä tietoja:

 MG 3981 (2)

ASRock markkinoi Z77E-ITX-emolevyä täydellisenä pakettina josta ei puutu mitään. Eikä ihme, sillä yhtiö on ahtanut mukaan uskomattoman määrän ominaisuuksia varsikin kun otetaan huomioon emolevyn mini ITX -standardin mukaiset fyysiset mitat (17cmx17cm). 

Windows8ReadyASRock listaa emolevyn tuotesivuilla tärkeimmiksi ominaisuuksiksi seuraavat:

 • Premium-laatuiset kullatut kondensaattorit
 • Digitaalinen 6 + 2 -vaiheinen virransyöttö
 • Tuki kahdelle DDR3 DDR3 2800MHz+ -muistikanavalle
 • 1 x PCIe 3.0 x16 -laajennuskorttipaikka, 1 x mSATA -liitäntä, 1 x mini PCIe -laajennuskorttipaikka
 • PCIe -väylään kytketty Gigabitin LAN
 • Tuki Intel® HD Graphics -näytönojaimille (riippuen prosessorista)
 • Täysi Windows 8 -käyttöjärjestelmän tuki
 • Useita VGA-ulostulovaihtoehtoja: DVI, HDMI, DisplayPort ja analoginen D-Sub(mukana toimitettavan DVI->D-Sub adapterin kanssa)
 • 7.1 -kanavainen äänikortti sisällön suojauksella (Realtek ALC898 -piiri), joka tukee THX TruStudio™:ää
 • Tukee ASRockin XFast RAM, XFast LAN, XFast USB, OMG, Internet Flash, No-K OC, Dehumidifier, UEFI System Browser -sovelluksia
 • Tukee Intel® Smart Connect, Intel® Rapid Start, Lucid Virtu Universal MVP -teknologioita
 • Hintaan sisältyy mukanatoimitettavat: 1 x ASRock WiFi -moduuli, 1 x ASRock WiFi 2.4GHz -antenni, CyberLink MediaEspresso 6.5 -ohjelmiston kokeiluversio ja ASRock MAGIX Multimedia -ohjelmisto
Z77E-ITX layout
Yllä on ASRockin Z77E-ITX -emolevyn layoutkuva josta selviää kohtuullisen selkeästi eri komponenttien sijoittelu.

 Kuvat: 

 MG 3971 (2)

ASRock Z77E-ITX -emolevyn pakkaus on ASRockin yleisen nykysuuntauksen mukainen ja sen pintaa koristaa etupuolen osalta itse emolevyn mallin ja valmistajan nimen lisäksi ASRockin 555 XFast -logo, joka yrittää luoda vaikutelmaa, että emolevyä käyttämällä päästään verkon-, USB- ja järjestelmänopeuden osalta viisi kertaa kovempaan kyytiin kuin kilpailijoilla. Mielikuvamarkkinointia, jonka jätämme omaan arvoonsa. 

 MG 3973 (2)

Pakkauksen takapuolella on kaikeksi onneksi enemmän tietoa sisältä löytyvän emolevyn ominaisuuksista. Tärkeimpinä erikoisominaisuuksina valmistaja pitää emolevyn digitaalista virransyöttöä (kröhöm), internetin yli tapahtuvaa biosin päivitystä, mSATA -liitintä ja emolevylle istutettua WiFi-korttia joka tukee b, g ja n -nopeuksia.

 MG 3977 (2)

Saatuani pakkauksen auki levitin kaikki pakkauksen sisältä löytyneet tarvikeet esille. Mukana oli ”pakollisen” ohjekirjan ja pikaoppaiden lisäksi luonnollisesti myös I/O-shield pelti, DVI->d-Sub -adapteri, muutama SATA-kaapeli, ajuri DVD, ja noin tupakka-askin kokoinen WiFi-antenni.

 MG 3981 (2)

Emolevy itsessään on varsin tyylikään näköinen mustine muisti- ja korttipaikkoineen ja kullattuine kondensaattoreineen, joita ASRock muistaa kehaista myös pakkauksen takapuolella. Kuten yleensä ITX-standardin mukaisien emolevyn tapauksissa, on ASRock Z77E-ITX emolevylläkin prosessorikannan alue varsin tiukkaan pakattu. Tämän vuoksi aivan kaikki prosessorijäähdyttimet eivät tällekään emolevylle sovi vaan ottavat joko kiinni muistikampoihin tai näytönohjaimeen. Ahtauden takia jouduimme myös hieman kikkailemaan asentaessamme emolevylle Corsairin H50 -vesijäähdytyspakettia ja hieman sahaamaan jäähdyttimen taustalevyä.

Prosessorikannan vieressä majailee emolevyn analoginen 6+1+1 -vaiheinen virransyöttö (jota valmistaja kuitenkin markkinoi jostain syystä harhaanjohtavasti digitaalisena). Emolevyn Z77-piirille ASRock on päätynyt laittamaan hyvin pienen siilin joka ei juuri edes ilmavirtaa saa sen päälle liimatun koristepellin takia.

 MG 3983 (2)

Emolevyn maukkainta antia edustaa sen lähes kaikenkattavat liitännät. Emolevyn I/O-paneelista nimittäin löytyy lähes kaikki kuviteltavissa oleva: neljä USB 3.0 -porttia, kaksi USB 2.0 -porttia, hiiren/näppäimistön kelpuuttava PS2-portti, DVI, HDMI ja DisplayPort -liitännät näyttölaitteille (analogisen d-SUB liitännän saa tehtyä DVI-portista mukana toimitettavalla adapterilla), yksi RJ45 -liitäntä gigabitin verkolle ja kaksi SMA-liitintä WiFi-kortin antenneille.

Ulkoisille massamuisteille ASRock on lisännyt takapaneeliin jo pikkuhiljaa häviämässä olevan eSata-portin, jonka vieressä sijaitsee BIOS:in nollaus painike. Audio-osastolta löytyy puolestaan viisi 3,5mm analogista audio jakkia, joiden kanssa samassa ryppäässä sijaitsee optinen Toslink-liitäntä. 

 MG 3986 (2)

Emolevyn ylälaidassa hieman poikkeuksellisesti sijaitsee kaikki emolevyn sisäiset SATA-liitännät, joista kaksi mustaa ovat SATA 3Gb/s ja harmaat puolestaan uudempaa ja nopeampaa SATA 6Gb/s -standardia tukevia. SATA-väylien viereen ASRock on sijoittanut kaksi USB 2.0 piikkirimaa joiden avulla kotelon etupaneeliin tai korttipaikkaan voidaan lisätä neljä USB 2.0 -porttia. USB 2.0 -porttien viereen on sijoitettu kaksi lisäporttia tarjoava USB 3.0 -piikkirima ja tämän kyljessä on kiinni emolevyn ainoa BIOS-piiri joka on onneksi asennettu kantaan, eli vaikka BIOS-päivitys jostain syystä menisikin metsään niin peli ei ole totaalisesti menetetty.  

 MG 3987 (2) 

ASRock Z77E-ITX -emolevyn 6+2(tähän tarkennusta myöhempänä) -vaiheisen virransyötön kaikki kelat ovat kondensaattorien tapaan solid-tyyppisiä ja ferriittiytimisiä, ASRock kehuu kelojen kestävän noin 20% perinteisiä ratkaisuja pidempään. Kuvassa näkyy myös ITX-kokoluokassa melko harvinainen 8-pinninen 12V-EPS -lisävirtaliitäntä, joka myös kielii emolevyn keskiverto ITX-emolevyä paremmista ylikellotusominaisuuksista.

 MG 3988 (2)

ASrock Z77E-ITX -emolevyllä sentään kotelon etupaneelin valojen ja painikkeiden piikkirima on sijoitettu perinteiseen paikkaansa eli emolevyn oikeaan alanurkkaan. 

 MG 3992 (2)

Emolevyn vasemmassa laidassa sijaitsee Realtekin ALC898 7.1+2 -kanavainen äänipiiri sekä Boardcommin gigabitin BCM57781 -verkko-ohjainpiiri.

 MG 3998 (2)

Emolevyn harmaiden SATA 6Gb/s -porttien vierestä löytyvä asmedia ASM1042 -piiri hallitsee emolevyn takapaneelissa sijaitsevia kahta USB 3.0 -porttia. 

 MG 4009 (2)

Emolevyn ja prosessorin virransyöttöä ohjaa Intersilin ISL6367 -piiri. Piiriin liittyy emolevyllä pieni ASRockin markkinoinnillinen virhe, sillä piiri on kuitenkin 6+1+1 vaiheinen ja ASRock mainostaa emolevyn virransyötön olevan 6+2 vaiheinen. Tarkkaan ISL6367-piirin tietoja tutkimalla voi huomata piirin kuuden vaiheen olevan varattu prosessorin Vcc:lle eli Vcore -jännitteelle ja +1 +1 rakenteen ansiosta yksi vaihe prosessorin muistiohjaimelle ja yksi Vtt-jännitteelle.   

 MG 4012 (2)

Nuvoton NCT5573D -piiri on valittu emolevyn Super I/O -piiriksi, jonka avulla jännitteiden, lämpötilojen ja tuulettimien hallinta ja seuraaminen onnistuu reaaliaikaisesti.

 MG 4019 (2)

ASRock Z77E-ITX -emolevy takaa.

 MG 4006 (2)

ASRock on joutunut tilanahtauden takia sijoittamaan mSATA korttipaikan emolevyn taustapuolelle, jossa se ei ole tiellä mutta vastaavasti siihen on hyvin vaikea päästä käsiksi.

 MG 4015 (2)

ASRock Z77E-ITX emolevyn LGA1155 -prosessorikannan on valmistanut Foxconn, kuten kuvasta selviää. Onneksi Foxconnin valmistamia LGA1155 -prosessorikantoja ei vaivaa sama onglema kuin aikanaan ensimmäisten LGA1156 -kantojen aikaan, jolloin prosessorikannan kansi ei puristanut prosessoria riittävän kovalla voimalla kantaansa ja extreme ylikellotuksessa prosessorien kontaktipinnat usein paloivat huonon kontaktin ja suurien virtojen yhteisvaikutuksesta.


BIOS:

Kokosin testin ajaksi kokoonpanon ASRocking Z77E-ITX -emolevystä, Intelin Core i7-2700K -prosessorista, Kingstonin 2x4GB 1600MHz CL9 HyperX -muistikitistä, Intelin 300GB SSD-asemasta, Sapphiren Radeon HD 7870 -näytönohjaimesta ja 600W Silverstonen virtalähteestä. Prosessoria jäähdyttämään valitsin kompaktin Asetekin Corsair H50 OEM -vesijäähdytyksen. Käyttöjärjestelmänä toimii SSD:lle asennettu Windows 7 X64.

 130108131718

Ensitöikseni päivitin emolevyn UEFI BIOS:in ajan tasalle ja kellotin Intel i7-2700K prosessorin miedoille 4GHz kellotaajuuksille, muistien toimiessa 1600MHz taajuudellaan. Emolevyn BIOS:in Main eli pääsivulta näkyvät järjestelmän komponenttien tärkeimmät tiedot, poislukien näytönohjain ja massamuistit.

130108131723

130108131736

130108131744

Z77E-ITX -emolevyn BIOS:in mielenkiintoisinta antia on OC Tweaker valikon sisältö ja se mitä asetuksia sieltä löytyy ja onko jotain tärkeää ylikellottajalel välttämätöntä jätetty pois. Onneksi huoli oli tälläkertaa turha eikä ASRock tehnyt yhtiön Z68M-ITX/HT -emolevyllä nähtyä virhettä, ja jätänyt pois prosessorin Vcoren säätöä. Kuten kolmesta yläpuolella näkyvästä kuvasta voidaan päätellä emolevyltä löytyvät kaikki välttämättömät ylikellotus asetukset ja hieman enemmänkin, myös prosessorin alivoltitus onnistuu.

130108131754

130108131801

130108131805

OC Tweaker -valikon sisältä löytyy luonnollisesti myös muistiajoitukset sisällään pitävä DRAM Configuration niminen alivalikko, joka sekin on paljon kattavampi kuin mitä peruskäyttäjä edes tarvitsee.

130108131813

Advanced -nimisestä valikosta löytyvät emolevyn oheislaitteiden ja piirien hallinnan asetukset.

130108131822

Advanced -valikon ensimmäinen alivalikko, CPU Configuration, pitää sisällään nimensä mukaisesti kaikki prosessorin ominaisuuksien asetukset, kuten HyperThreading ja Virtualisointi ominaisuuksin käytöstä poistamisen.

130108131829

Aseuraavasta, North Bridge Configuration -nimisestä alavalikosta löytyvät piirisarjan eli lähinnä oheislaiteohjainpiirin asetukset, kuten ensisijaisen näytönohjaimen valinta.

130108131853 

HW Monitor valikosta käyttäjän on helppo seurata prosessorin ja emolevyn lämpötiloja ja emolevyn jännitteitä, samaan paikkaan on sijoitettu myös prosessori-, ja kotelotuulettimen pyörimisnopeuden hallinta. 

130108131917

Boot -valikko sisältää nimensä mukaisesti käynnistyslaitteiden järjestyksen valinnan ja muita sekalaisia asetuksia.

130108131928

Security -valikosta on mahdollista asettaa tietokoneelle käynnistys-, ja BIOS-salasanat.

130108131931

Viimeisellä sivulla eli Exit -valikossa on asetusten tallennus ja poistuminen UEFI BIOS:ista.


Loppusanat:

Z77E-ITX Pack

ASRockin Z77E-ITX -emolevy on tähänastisista testaamistamme ITX-kokoluokan emolevyistä selkeästi tehokkaimman alustan tarjoava ja parhailla ominaisuuksilla varustettu. Emolevyltä ei jää käytännössä uupumaan kuin CrossfireX -ja SLI-ominaisuudet jotka ovat kokoluokassa tietysti mahdottomia järjestää. Mukaan olisi saanut mahduttaa kyllä edes yhden Thunderbolt-portin, vaikkapa eSATA-portin tilalle jolloin emolevy riittäisi entistä pidemmälle tulevaisuuteen. 

Z77E-ITX-emolevyn ostajat koostuvat hyvin selkeästi LAN-pelaajista, HTPC-pelaajista ja kotelomodaajista joista jälkimmäisin ryhmä rakastaa pientä kokoa ja sen helppoa sijoitettavuutta erikoisiinkin kotelorakennelmiin. Eikä teho lopu kesken. Emolevy tukee suoraan tehtaalta Intelin LGA1155-kantaan asennettavia vanhempia Sandy Bridge -suorittimia sekä uudempia Ivy Bridge -suorittimia.

4GHz CPU-Z CPU

CPU-Z-kuvaruutukaappaus jossa emolevylle asennettu Intel Core i7-2700K -prosessori tikittää 100 prosentin kuormalla 4 gigahertsin kellotaajuudella. Emolevyn BIOS nostaa eli pakkoylikellottaa väylätaajuutta 0,45 MHz mikä vaikuttaa hieman alle 20MHz prosessorin kokonaiskellotaajuuteen. Pieni virhe ja mahdollisesti tahallinenkin, jolloin samalla kokoonpanolla eri emolevyjä testattaessa toisella emolevyllä prosessori toimii hieman korkeammilla kellotaajuuksilla kuin toisella emolevyllä.

4GHz CPU-Z board

CPU-Z Mainboard -välilehti, josta ilmenee käytössä olevan emolevyn valmistaja, mallimerkintä ja BIOS:in versio kuten myös emolevyn piirisarjat.

Muutaman viikon emolevyä 24/7 käytössä HTPC:ssäni käytettyäni on emolevystä hyvin vaikea löytää mitään huonoja puolia. Se tarjoaa riittävät säätövarat ylikellotukseen, täysnopean PCI-e x16 -laajennuskorttipaikan näytönohjaimelle, WiFi n -ominaisuudet ja paljon muuta.

Mutta jos pilkkua viilataan niin ASRock olisi voinut varustaa emolevyn vielä Thunderbolt-väylällä ja mahdollisesti Bluetooth-ominaisuudella, sillä sen sisältäviä WiFi-korttejakin on hyvin saatavilla. Eri asia taasen on tarvitaanko Bluetoothia tietokoneissa enää nykypäivänä mihinkään.

ASRockin Z77E-ITX-emolevyä en itse valitsisi NAS-käyttöön sen kyseiseen tarkoitukseen yliampuvien oheisominaisuuksien ja mahdollisesti riittämättömän SATA-porttien lukumäärän takia. NAS-käyttöön löytyy edullisempia ja yksinkertaisempiakin emolevyjä.

Artikkelin kirjoitusajakohdalla ASRock Z77E-ITX -emolevyn hinta pyörii noin 155-160EUR välimaastossa joten kyse ei ole mistään halpaemosta, vaan se kilpailee samassa hintaluokassa parhaiden täyskokoisten ATX-emolevyjen kanssa. Mikäli ASRock saa nipistettyä hinnasta sellaiset 20-30EUR pois niin voimme suositella emolevyä kenelle tahansa, mutta nyt korkeahko hinta pakottaa miettimään asiaa tarkemmin.

Nimittäin Gigabyten Z77N-WiFi on likipitäen yhäläisillä ominaisuuksilla varustettu emolevy,joka on 10-30EUR edullisempi valinta. Joskaan kilpailijan versio ei sisällä mSATA-porttia, mutta vastapainona se on varustettu kahdella gigabitin RJ45-verkkoliitännällä. ASRockin Z77E-ITX on korkeasta hinnastaan huolimatta erinomainen valinta jonka ostamista ei tulla katumaan.

ASRock Z77E-ITX

Plussat ja miinukset:

+ Intelin Z77 -piirisarja

+ WiFi n erillisellä kortilla

+ Kattavat ylikellotusasetukset

+ HDMI, DVI ja Displayport -näyttölaiteliitännät

+ PCI-e x16 laajennuskorttipaikka

+ mSATA paikka emolevyn takana

+ Paljon USB 2.0 ja USB 3.0 -portteja

+ Selkeä BIOS

– Prosessorijäähdytys valittava huolella sopivuuden varmistamiseksi

– Ei Thunderbolt -väylää

– Harhaanjohtavuudet virransyötön mainostuksessa

– Hieman arvokas

mato78 gold

ASRock Z77E-ITX -emolevyn tuotesivut

ASRock Z77E-ITX -emolevy Multitronicissa

ASRock Z77E-ITX -emolevy Jimm´s PC-Storessa

ASRock Z77E-ITX -emolevy Silentrigissä

ASRock Z77E-ITX -emolevy Geizhals hintaseurannassa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.