Testissä: Gigabyte Z77X-UP5 TH Thunderbolt -emolevy ja Buffalo 500GB Thunderbolt -kiintolevy

Now Reading
Testissä: Gigabyte Z77X-UP5 TH Thunderbolt -emolevy ja Buffalo 500GB Thunderbolt -kiintolevy

6993 m
Saimme jonkin aikaa sitten Gigabyteltä testiimme yhtiön Thunderbolt-liitäntäväylällä varustetun Intelin Z77-piirisarjaan rakentuvan GA-Z77X-UP5 TH -emolevyn. Emolevy sijoittuu valmistajan ylempään laatuluokkaan tarjoten ruhtinaalliset ominaisuudet niin työasema, pelikone kuin ylikellotuskäyttöönkin.
Emolevyn tärkein ominaisuus on kuitenkin sen valmistautuminen tulevaisuuteen, eli kaksi Thuderbolt-porttia. Emolevy muutoin perustuu Intelin edelliseen LGA1155 -prosessorikantaan, tukien niin Sandy Bridge kuin Ivy Bridge -prosessoreja.
Artikkelissa käymme läpi emolevyn ominaisuudet, BIOS:in, ylikellotamme Intel Core i5-3570K -prosessorin vesijäähdytyksellä viiden gigahertsin kellotaajuudelle ja tutkimme Buffalon 500 gigatavun Thunderbolt-kiintolevyn avustuksella miten uusi väylätekniikka lunastaa lupauksensa. Kyseessä on myös samalla mitä todennäköisimmin viimeinen LGA1155 -emolevy mitä testaamme. Ellei sitten käsiimme kulkeudu jotain erikoisuutta .
   


 Tekniset tiedot:

 • Tukee Intelin toisen ja kolmannen sukupolven -prosessoreita (LGA1155 socket)
 • Tuki Dual Thunderbolt™ -teknologialle
 • GIGABYTE Ultra Durable™ 5 -teknologia
 • GIGABYTE 3-Way Digitaalinen virransyöttö ja GIGABYTE 3D Power -ominaisuudet
 • GIGABYTE 3D BIOS (Dual UEFI)
 • Järeä kahdeksanvaiheinen VRM
 • GIGABYTE Bluetooth 4.0 ja Wi-Fi -laajennuskortti mukana
 • Emolevyllä mSATA -laajennuskorttipaikka mSATA SSD-asemille
 • PCI Express Gen 3.0 -tuki
 • SLI™ ja CrossFireX™ -näytönohjain konfiguraatioiden tuki
 • Lucid Virtu™ Universal® MVP GPU virtualisoinnin tuki
 • Realtek ALC898 -äänipiiri 110dB signaali/kohina -suhteella
 • GIGABYTE On/Off Charge ja 3X USB Power -ominaisuudet

 

_MG_0562

2599

GIGABYTE Thunderbolt™ -emolevyihin on mahdollista liittää ketjuttamalla jopa 12 laitetta samanaikaisesti. Thunderbolt-väylä toimii kaksisuuntaisesti 10Gb/s nopeudella ja väylässä liikkuu myös PCI-e -ja DisplayPort -liikenne.

Dual Thunderbolt™ – Nopea, joustava ja yksinkertainen liitäntä emolevyllesi.

2600

GIGABYTE Thunderbolt™ -emolevyt ovat markkinoiden ensimmäisiä emolevyjä jotka sisältävät Intelin täysin sertifioiman kaksiporttisen Thunderbolt™ -väylän, jonka portit sijaitsevat emolevyn takapaneelissa. Molempien porttien maksimi nopeus on 10Gb/s – tämän ansiosta voit siirtää FullHD 1080p -elokuvan alle 30s ajassa.

Tarkemmat tekniset tiedot löytyvät valmistajan tuotesivuilta.


 Kuvat:

Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH -emolevy on pakattu Gigabytelle perinteiseen valkoiseen pakkaukseen, jonka pinta on koristeltu erikoisominaisuuksien logoilla.

_MG_3715

Pakkauksen takapuoli onkin sitten koristeltu jo noin miljoonalla eri asialla, löytyy luonnollisesti kuva itse pakkauksen sisältä löytyvästä emolevystä, 3D Power -teknologian esittelyä ja aivan liian monta muutakin asiaa.

_MG_3717

Z77XUP5 TH -emolevyn pakkaus on kaksikerroksinen: ylimmässä kerroksessa on emolevy ja alemmassa kaikki emolevyn mukana toimitettavat tarvikkeet.

 MG 3718

Emolevyn pakkauksen jakaminen kahteen osaan on tämän emolevyn kohdalla erityisesti hyvä ratkaisu, koska tarvikkeita on paljon.

_MG_3720

Gigabyte on sisällyttänyt pakkauksen sisään ison kasan paperitavaraa, josta isoa osaa käyttäjä tuskin koskaan edes tarvitsee. Tarpeeseen kuitenkin tulevat emolevyn ajuri DVD-levyt, joita niitäkin on kaksi.

_MG_3722

Loput emolevyn tarvikkeista kuvassa: kaksi WiFi-antennia, kotelon 3.5″ laajennuspaikkaan asennettava kaksi USB 3.0 -porttia tarjoava kehikko, joka on näppärä varuste vanhempien koteloiden kanssa, I/O-shield-pelti, kuusi SATA-kaapelia, WIFI-kortti ja joustava SLI-silta.

_MG_3723

Z77X-UP5 TH -emolevyn mukana toimitettava Gigabyte GC-WB300D WiFi -ja Bluetooth 4.0 -ominaisuudet sisällään pitävä PCI-e x1 -väylään asennettava laajennuskortti.

_MG_3724

WiFi/Bluetooth PCI-e -laajennuskortti rakentuu Atheroksen AR5B22 -moduulin varaan.

_MG_3725

Kuvassa Gigabyte Z77X-UP5 TH -emolevy kaikessa loistossaan. Ensisilmäyksellä huomaa emolevyn järeähkön jäähdytysjärjestelmän ja virransyötön. Seuraavana silmään pistää iso valaistu punainen virtanappi ja keskellä emolevyä sijaitseva mSATA SSD-paikka. Katsotaanpa hieman tarkemmin.

_MG_3726

Vaikka prosessorikannan ympärillä onkin hyvin tilaa, on vesijäähdytystä järeämpiä jäähdytysmenetelmiä käyttävillä henkilöillä hieman työtä eristämisen kanssa. Suurimman työn tuottaa mSATA-paikan eristäminen kondenssiovedeltä. Kahdeksanvaiheista virransyöttöä jäähdyttävien siilien massiivisesta koosta huolimatta tilaa on ruhtinaallisesti erilaisille kolmansien osapuolien valmistamille prosessorijäähdyttimille.

 MG 3727

Emolevyn laajennuskorttipaikat lähikuvassa. Ylimmäisenä eli vasemmalta oikealle päin lueteltuna PCI-e x1, PCI-e x16, 2kpl PCI-e x1, PCI-e x16 (sähköisesti PCI-e x8), PCI, PCI-e x16 (sähköisesti PCI-e x4). Alimmainen PCI-e x16(x4) -laajennuskorttipaikka toimii ainoastaan Ivy Bridge -prosessoria käytettäessä, josta varoittamaan Gigabyte on liimannut emolevylle kyseisen korttipaikan yläpuolelle punaisen varoitustarran.

 MG 3728

Emolevyn oikeaan alareunaan perinteitä noudattaen Gigabyte on sijoittanut kaksi USB 3.0 piikkirimaa eli headeria joiden kautta kotelon etupaneeliin tai laajennuskorttipaikkaan saadaan yhteensä neljä USB 3.0 -porttia. Kuvassa näkyvien USB 3.0 -piikkirimojen lisäksi emolevylle on asennettu vielä kolmaskin USB 3.0 -piikkirima. Tämä sijaitsee 24-pinnisen ATX-virtaliittimen vieressä.

Emolevyllä on kaiken kaikkiaan 7 SATA-porttia, joista kaksi valkoista ovat SATA 6GB/s portteja, kuten myös yksi kuvassa hieman heikosti vasemmassa reunassa näkyvä harmaa porttikin. Mustat portit ovat vanhempaa SATA II -standardia. Valkoisten SATA III eli 6GB/s -porttien vieressä lepää kyljellään SATA-virtaliitin, joka tulee tarpeeseen käytettäessä kolmea PCI-e x16 näytönohjainta. Liittimen kautta emolevy saa lisää virtaa PCI-e väylille.

 MG 3729

Samaan oikeaan alanurkkaan Gigabyte on sijoittanut myös kotelon etupaneelin ja LED-valojen piikkiriman, kuten myös SW4-nimellä varustetun kytkimen. Kytkimellä käyttäjä voi valita kumpi emolevyn BIOS-piireistä on käytössä. Tämä on esimerkiksi ylikellotettaessa varsin näppärä ominaisuus.

 MG 3750

Intelin Smart Response -teknologiaa tukeva mSATA SSD -paikka lähikuvassa.

 MG 3754

Emolevyn virtanapin viereen Gigabyte on sijoittanut ylikellottajia varten näppärät mittapisteet joista voidaan yleismittarilla lukea emolevyn oikeat jännitteet.

_MG_3760

Emolevyn 8-pinninen EPS12V -lisävirtaliitin on hieman ahtaassa paikassa, mutta sitä ei onneksi tarvitse kovinkaan usein irrotella.

_MG_3731

Emolevyn I/O-paneelista löytyy d-Sub-, DVI -ja HDMI ulostulot näyttölaitteille, neljä USB 3.0 -porttia, kaksi USB 2.0 -porttia, yksi gigabitin RJ45-verkkoliitäntä, viisi analogista 3,5mm audiojakkia ja yksi optinen toslink. Emolevyn erikoisuus eli Thunderbolt-portit on sijoitettu myös I/O-paneeliin, toslink-liittimen viereen.

_MG_3735

Thunderbolt-liittimet lähikuvassa.

_MG_3757

Seuraavaksi irroitimme emolevyn jäähdytyssiilikombon, jolla vaikuttaisi olleen varsin hyvä kontakti virransyötön MOSFET-piireihin, mutta hieman heikompi kontakti Z77-piirisarjaan.

_MG_3738

Thuderbolt-porttien välittömään läheisyyteen Gigabyte on sijoittanut näitä portteja ohjaavan DSL3510L-piirin. Piiri tukee 10GB/s nopeutta/kanava.

_MG_3740

Emolevyn äänipiirin virkaa toimittaa Realtekin ALC898, joka tukee 7.1+2-kanavaista audiota.

_MG_3741

Realtekin äänipiirin tukena toimii Texas Instruments yhtiön DRV632-niminen linjavahvistin.

_MG_3743

VIA:n VT6308P-piiri on PCI-väylän päällä istuva Firewire-ohjainpiiri.

 MG 3744

ITE:n IT8892E-piirin tehtävänä on luoda yhdestä PCI-e-kaistasta kaksi PCI-väylää. Toinen näistä väylistä menee emolevyn ainoalle PCI-laajennuskorttipaikalle ja toinen yläpuolella mainitulle Firewire-ohjaimelle. Gigabyte on päätynyt tälläiseen ratkaisuun koska Z77-piirisarja ei sisällä itsessään tukea PCI-väylille.

_MG_3746

PLX:n valmistama PEX8605 PCI-e -siltapiiri tulee tarpeeseen koska Z77:n piirisarjan kahdeksasta natiivista PCI-e-kaistasta Thunderbolt-väylä syö neljä eli puolet. Tämän siltapiirin ansiosta Gigabyte on kyennyt varustamaan Z77X-UP5 TH -emolevyn kolmella PCI-e x1 -laajennuskorttipaikalla.

_MG_3753

 VLI:n VL810-piirien, joita emolevyllä on kaksin kappalein, tehtävänä on jakaa ja vahvistaa Z77-piirisarjan sisältämän USB 3.0 -ohjaimen signaalit riittämään kuudelle sisäiselle USB 3.0 -portille ja neljälle I/O-paneelissa sijaitsevalle portille.

_MG_3751

Emolevyn piireistä tärkein on tietysti Intelin Z77-oheislaiteohjainpiiri.

_MG_3758

Emolevy takaa.

_MG_3748

Emolevyn taustapuolelle sijoitetut jäähdytyssiilien tukiraudat toimivat myös apuna jäähdyttämisessä. Näiden ja emolevyn väliin Gigabyte on sijoittanut lämmönsiirtonauhat.

_MG_3749

Emolevyn pakkauksessakin Gigabyte kehuskelee siilien alta paljastuneilla IR3550M MOSFET -piireillä, jotka ovat keränneet maailmalla erittäin paljon positiivista mainetta. Kyseiset MOSFET-piirit kykenevät erinomaiseen hyötysuhteeseen, toimivat näin ollen myös viileänä ja kaiken huippuna kykenevät antamaan virtaa noin tuplat kilpailijoihinsa verrattuna.

Näiden piirien ansiosta emolevy kykenee syöttämään 60A virran/vaihe prosessorille, mikäli tarve tälläiselle olisi. Koska emolevy on varustettu kahdeksalla vaiheella voidaan prosessorille syöttää huikeat 480A, jota mikään nykyprosessori ei todellakaan tarvitse, mutta on se hienoa ettei virransyöttö jää jalkoihin.


 BIOS:

Gigabyte Z77X-UP5 TH -emolevyn BIOS edustaa nykyaikaista graafista BIOS-käyttöliittymää parhaimmillaan. Ohitamme BIOS:in kuvauksessa helppokäyttöliittymän ja siirrymme käsittelemään suoraan ylikellottajia kiinnostavat välilehdet, eli Gigabyten M.I.T. -valikon sisällön ja sivuamme myös hieman Thunderbolt -asetuksia.

 130220145854

Gigabyte on perinteisesti kasannut jo vuosia kaikki ylikellotusta koskevat asetukset ja tiedot emolevyn BIOS:in sisältämään M.I.T. -nimiseen valikkoon, niin myös nyt. M.I.T. -päävalikossa on ensimmäisenä näkyvillä mitkä ovat tämänhetkiset prosessorin ja muistien kellotaajuudet, prosessorin lämpötila ja jännite kuten myös muistipiirien jännite. Jostain syystä BIOS ei tunnistanut BIOS:in versiota eikä muistin määrää.

130220145913

M.I.T. -valikon sisältämä Advanced Frequency Settings -valikko pitää sisällään peruskellotaajuuden eli Base Clock -taajuuden säädön 0,02 MHz askelin sekä kertoimien valinnan prosessorille sekä muisteille. Lisänä on vielä prosessorin tarkempia säätöjä sisältävä Advanced CPU Core Features -alavalikko.

130220145923

Advanced CPU Core Features valikko pitää sisällään myös prosessorin kertoimen säädön, PLL jännitteen korotuksen, käytössä olevien ytimien määrän valinnan, Turbo -toiminnon asetukset ja erinäisiä virransäästötoimintoja. HyperThreading ominaisuuden saa tällä sivulla kytkettyä pois päältä mikäli sellainen on käytössä olevassa prosessorissa.

130220145931

Gigabyte on keskittänyt muistien asetukset M.I.T. -valikon Advanced Memory Settings -alavalikon sisään. Täältä käyttäjä voi keskitetysti säätää kaikki muistien viiveet ja kertoimet.

130220145935

Mikäli käyttäjä haluaa säätää muistejaan hyvinkin tarkasti tai antaa vain automaatin säätää käyttöön oletusasetukset muistipiirien nopeustiedoita niin molempiin on hyvin toimivat mahdollisuudet.

130220145947

Advanced Voltage Settings -alavalikosta löytyy kolme valikkoa lisää, näistä tärkein peruskäyttäjälle on CPU Core Voltage Control -niminen valikko, käymme muut kohdat vain peruspiirteittäin läpi.

130220145953

PWM Phase Control -valikosta tehokäyttäjä/extreme ylikellottaja voi säätää prosessorin, piirisarjan ja muistien virransyötön vaiheita kuten myös hallita prosessorin jännitteen notkahdusta kuormitettuna, eli säätää Drooppia pienemmälle tasolle.

130220150001

3D Power Control -välilehti/alavalikko sisältää VTT-jännitteen droopin hallinnan lisäksi esimerkiksi lämpösuojien lämpötilarajojen säädöt.

130220150013

CPU Core Voltage Control -valikko on kaikkein tärkein, se sisältää prosessoriytimien , prosessorin sisäisen muistiohjaimen, VTT ja PLL -jännitteiden säädöt.

130220150020

DRAM Voltage Control -alavalikko pitää sisällään keskitetysti kaikki muistien jännitteet.

130220150026

PC Health Status -valikossa on jännitteiden, tuulettimien kierroslukujen ja eri lämpötilojen reaaliaikainen seuranta.

130220150115

Peripherals -valikkoon on sijoitettu kaikki emolevyn lisäpiirit kuten myös Thunderbolt -porttien ohjaus.

130220150127

Emolevyn Thunderbolt -porttien asetukset. Veikkaanpa, että näitä tulee BIOS-päivitysten myötä lisää.


 Testitulokset + Buffalo HD-PATU3:

_MG_0560

Testikokoonpano:

 • Intel Core i5-3570K @ 4.5GHz + vesijäähdytys
 • Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH -emolevy
 • Samsung 2x4GB DDR3 30nm 1600MHz -muisteja kaksi paria, 16GB yhteensä @1600MHz
 • XFX Radeon HD 7770 -näytönohjaimia 2kpl
 • OCZ Vertex 3 100GB SSD-asema
 • 1TB Seagate Barracuda -kiintolevy
 • CoolerMaster 1100 UCP -virtalähde
 • Windows 7 64bit -käyttöjärjestelmä
 • Buffalo HD-PAT3 -Thunderbot -kiintolevy
Testaamisen aloitimme niputettua kokoonpanon Dimastechin valmistaman testialustan päälle ja kellottamalla Intelin Ivy Bridge -perheen Core i3-3570K -prosessorin muikeille viiden gigahertsin kelloille. Ylikellotuksen apuna toimi kustomoitu vesijäähdytys, joka jäähdyttää ainoastaan prosessoria. Näytönohjaimien jäähdytyksestä vastasi näytönohjaimemien alkuperäiset jäähdyttimet. Kuten kuvasta näkyy on kokoonpanoa jäähdyttämässä testitasossa kaksi 120mm tuuletinta jotka ovat hyvin tarpeellisia emolevyn virransyötön jäähdytyksessä, varsinkin vesijäähdytyksen yhteydessä.
Eniten kiinnosti Thunderbolt-väylän toiminta ja sen nopeus, ei niinkään emolevyn nopeuden vertaaminen toisiin Z77 -piirisarjaisiin emolevyihin joiden välillä erot ovat marginaalisia, johtuen suurimmalta osalta erilaisista BIOS:seista ja asetuksista joita käyttäjä ei pääse säätämään, suoranaisia suunnitteluvirheitä joskus kuitenkin tuotantoon asti pääsee.
Emolevyllä prosessorin ylikellotus oli todella helppoa ja suoraviivaista, kuten nykyään pitääkin olla. Kahdella muistikammalla 5GHz -kellotaajuuden saavuttaminen onnistui hyvin 1.425V Vcore jännitteellä mutta neljällä kammalla alkoi esiintyä vakaus ongelmia. 4.5 -4.8GHz välillä toimittaessa onnistui ylikellotus huomattavasti pienemmillä jännitteillä. 4.5GHz ei tarvinnut 24/7 100% vakauteen edes 1.30V jännitettä, vaikka sellaista allaolevaan kuvaan käytinkin, täysin tyydyttävä vakaus saavutettiin jo 1.25V jännitteellä.
CPU-Z_4.5GHz_CPU
Päätimme käyttää nopeustestien sijaan paikallisen Satakuntalaisen uuden yrityksen, Senttivoiman meille vuokraamaa lämpökameraa, jonka avulla tarkastimme pikaisesti miten emolevyn jäähdytyksen suunnittelu ja toteutus on  käytännössä onnistunut. Lämpökamerahan on tälläiseen käyttöön paljon parempi mutta myös arvokkaampi laitos kuin esimerkiksi infrapuna-lämpömittari. Käytössä ollut lämpökamera on malliltaan FLIR E5 ja sen resoluutio on  120×90 -pikseliä, laite voisi tietysti olla tarkempi mutta tälläkin resoluutiolla näkee jo ongelmapisteet, niin tietokoneissa kuin asuntojen ja muiden rakennuksien eristyksessä ja ilmanvaihdossa.
FLIR0053
Kuvassa emolevyn muistit, prosessorikannan alue ja virransyötön komponentit.
 • Sp1 mittapiste = Virransyötön jäähdytyssiili, lämpötila 24,2 C°
 • Sp2 mittapiste = Näytönohjaimen PCI-e -liitännän alue näytönohjaimessa, 36,4C°
 • Sp3 mittapiste = Samsung green DDR3-muistit, lämpötila 24C°
 • Sp4 mittapiste = Virransyötön jäähdytyssiili, lämpötila 20,1 C°

Buffalo HD-PATU3:

OSG toimitti testiimme aputyökaluksi Buffalon valmistaman 500GB kapasiteetilla varustetun 2,5″ kokoluokan ulkoisen kiintolevyn joka kytketään tietokoneeseen Thunderbolt tai USB 3.0 -väylän kautta. Koska sopiva emolevy oli käsillä niin testasimme miten Thunderbolt eroaa USB 3.0 -väylästä nopeudessa.

Tekniset tiedot:

Tuotekuvaus BUFFALO MiniStation Thunderbolt kiintolevyasema – 500 Gt – USB 3.0 / Thunderbolt
Tyyppi Kiintolevyasema – ulkoinen ( kannettava )
Muistin koko 500 Gt
Liitäntä USB 3.0 / Thunderbolt
Tiedonsiirtonopeus 10 Gbps (Thunderbolt) / 5.0 Gbps (USB 3.0)
Ominaisuudet Apple Time Machine -yhteensopiva, HFS+ formatoitu
Virtalähde USB-väylä, Thunderbolt bus
Ulkomitat (PxSxK) 80.5 mm x 130 mm x 22.5 mm
Paino 260 g
Suunniteltu malleihin Apple iMac; Mac mini; MacBook Air; MacBook Pro

image008

Buffalon HD-PATU3 Thunderobolt/USB3.0 kiintolevy toimitetaan Buffalon tyyliin sopivassa puna/valkoisessa ja fyysisesti pienessä pakkauksessa. Pakkauksen etupuolella on selkeä kuva itse tuotteesta ja muutama kuva jotka kertovat tuotteen ominaisuuksista, kuten myös isokokoinen Thunderbolt -logokin.

_MG_3888

Pakkauksen takapuolella Buffalo kertoo kiintolevyn teknisistä tiedoista ja tekee pientä nopeusvertailua.

_MG_3891

Buffalo HD-PATU3 -kiintolevyn pakkaus aukeaa kuin kirja ikään.

_MG_3893

Kiintolevyn lisäksi pakkaus sisältää yhden USB 3.0 micro -ja Thuderbolt-kaapelin.

_MG_3897

Thunderbolt-liitin lähikuvassa.

 MG 3903

Buffalo HD-PATU3 -kiintolevy sopii parhaiten Applen tuotteiden seuraan, ainakin värityksensä ja muotoilunsa puolesta. Joskaan mikään ei estä sen käyttöä PC:n kiintolevynä, kunhan PC:stä löytyy vähintään USB 2.0 -portti.

 MG 3905

Kaikki Buffalon 500GB -kiintolevyn liittimet on sijoitettu laitteen toiseen päätyyn, jossa vastakkaisissa nurkissa ovat USB 3.0 -micro -ja Thuderbolt -portit, joista jälkimmäinen oikeassa nurkassa.

_MG_3900

Kiintolevyn alapuolella on pelkästään tyyppitarra ja pienet kumitassut.

Buffalo Testitulokset:

Buffalon Thunderbolt/USB -kiintolevyn testaamiseen käytimme luonnollisesti testissä ollutta Gigabyte Z77X-UP5 TH -emolevyä ja tämän emolevyn takapaneelin liittimiä. Testiohjelmana käytimme kiintolevyille erinomaisesti sopivaa HDTune Pro 4.60 -versiota. Suoritimme kiintolevylle DHTune -ohjelman luku-, ja kirjoitusnopeus testit käyttämällä kaikkia kiintolevyn tukemia liitäntätapoja, USB 3.0, USB 3.0 ja Thunderbolt.

Lukutestit:

HD-PATU3_USB_3.0_Thunderbolt_read

 

USB 2.0 -porttiin liitettynä kiintolevy kykenee keskimääräisesti 84,2MB/sec lukunopeuteen ja purskeeksi saadaan 151,4MB/sec -nopeus.

HD-PATU3_USB_3.0_HDTune_read

USB 3.0 -porttiin liitettynä kiintolevy ei ole juuri USB 2.0 -porttia nopeampi, oikeastaan jopa aavistuksen hitaampi ja suorituskyky ei ole yhtä tasainen. Kyseiseen USB 3.0 -porttiin liitetty kiintolevy saavutti keskimääräiseksi lukunopeudekseen 84,0MB/sec -nopeuden kun purskenopeudeksi kiintolevy sentään sai USB 2.0 -porttia nopeamman 182,1MB/sec nopeuden vaikka tasaisessa suorituskyvyssä ja hakuajassa hieman hävisikin.

HD-PATU3_USB_3.0_Thunderbolt_read

Thunderbolt -väylään kytkettynä lukunopeuden keskiarvo nousi aavistuksen 84,2MB/sec luokkaan, hakuaika pysyi samassa 19ms -viiveajassa kuin USB -väyliä käytettäessäkin. purskearvoksi saatiin sama kuin USB 2.0 -portillakin, eli 151,4MB/sec.

Kirjoitustestit:

HD-PATU3_USB_2.0_HDTune_Write

USB 2.0 -porttiin liitettynä Buffalon asema oli todella hidas, kirjoitusnopeuden keskiarvoksi muodostui surkea 29,7MB/sec ja purskeeksi 29,7MB/sec, hakuajan ollessa 17,3sec.

HD-PATU3_USB_3.0_HDTune_Write

Siirsin aseman seuraavaksi USB 3.0 -porttiin ja kirjoitusnopeus tulokset paranivat yllätyksekseni vähän mutta selkeästi. Keskiarvo kirjoitusnopeudeksi saatiin 40,7MB/sec ja purskearvoksi jäi hassusti huonompi tulos kuin jatkuvassa kirjoituksessa eli, 35,8MB/sec. Asemalla kuitenkin siis pärjää hyvin myös pelkän USB 3.0 -portinkin kanssa.

HD-PATU3_USB_3.0_Thunderbolt_Write

Lopuksi liitettyäni aseman emolevyn Thunderbolt -väylään ja käynnistettyäni HDTune -testiohjelman kirjoitusnopeus testin, yllätyin positiivisesti. Aseman kirjoitusnopeus ei juuri jäänyt lukunopeudesta, läksyttäen USB 3.0:aa ja varsinkin muinaista USB 2.0 -väylää ankarasti. Thunderbolt -väylään liitettynä Buffalon kiintolevy kykeni kirjoittamaan dataa levylle keskimäärin 82,7MB/sec nopeudella eikä hakuaikakaan kasvanut, joskaan ei myöskään lyhentynyt kun verrataan USB 3.0 -portin tulokseen. Purskenopeus sen puoleen kasvoi 128,5MB/sec nopeuteen.

Olisimme irroittaneet aseman kotelostaan ja testanneet sitä myös SATA 6Gbps väylään liitettynä mikäli se olisi ollut mahdollista, emme kuitenkaan rohjenneet murskaamaan hankalasti avattavaa koteloa.


 Loppusanat:

 6368

Gigabyten GA-Z77X-UP5 TH -on kaiken kaikkiaan erinomainen emolevy, ellei jopa paras Z77 -piirisarjaa käyttävä emolevy mitä tähän mennessä on eteen tullut. Ominaisuuksista ei oikeastaan jää mitään uupumaan ellei sitten DisplayPort-liitännän puuttumista pidetä prosessorin integroidun näytönohjaimen osalta isona miinuksena.

Emolevy tarjoaa kaiken mitä kuvitella saattaa ja mSATA-porttikin löytyy. Ainoa isompi negatiivinen puoli on liian vähäinen SATA 6GB/s porttien lukumäärä, joka johtuu suurimmaksi osaksi Intelin Z77-piirisarjasta eikä niinkään emolevystä. Sillä Z77 -piirisarja ei sisällä kuin kaksi natiivia SATA 6GB/s -väylää.

Emolevyä voin kuitenkin suositella lähes mihin tahansa käyttöön, myös extreme-ylikellotukseen. Emolevyn parasta antia on sen järeä virransyöttö, erittäin loistavat ylikellotusominaisuudet, suuri laajennuskorttipaikkojen määrä ja ennen kaikkea tulevaisuutta silmälläpitäen Thunderbolt-väylä kahdella portilla.

Ainoa rajoite emolevyn ostoa hidastamassa on sen hieman suolainen hinta. Emolevy maksaa kotimaassamme yli 300EUR. Mutta uudesta teknologiasta joutuu aina maksamaan hieman lisää ja tämä emolevy kuuluu selkeästi muutoinkin premium-luokkaan, jossa komponenttien laadusta ei olla säästelty, joten hinta on ymmärrettävissä.

Gigabyte Z77X-UP5 TH -emolevy:

Plussat ja miinukset:

+ Erittäin vakaa

+ Erinomaiset ylikellotusominaisuudet

+ Yliampuva virransyöttö

+ 10 USB 3.0 -porttia

+ mSATA SSD -korttipaikka

+ Paljon laajennuskorttipaikkoja, myös yksi PCI

+ Kaksi Thunderbolt-porttia

+ Jännitteiden mittauspisteet

+ Diagnostiika näyttö

+ Valittavat BIOS-piirit

+ Virta-, reset -ja BIOS:in nollauspainikkeet

– Ei DisplayPort-liitäntää

– Heikosti saatavissa

– Vähän SATA 6GB/s -portteja

– Arvokas

mato78 gold

Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH -emolevyn tuotesivut

Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH -emolevy Geizhals hintaseurantapalvelussa

Gigabyte GA-Z77X-UP5 TH -emolevy Muropaketin hintaseurannassa

_MG_3880

Buffalon 500GB kapasiteetilla sekä USB 3.0 – ja Thunderbolt -porteilla varustettu 2.5″ kokoluokan kiintolevy jätti itsestään myös varsin hyvän maun. Kiintolevy on nopein koskaan testaamamme ulkoinen 2.5″ kokoluokan levy ja tuo erittäin hyvin esiin Thuderbolt-väylän nopeuden verrattaessa USB 3.0 -väylään.

Kiintolevy on myös varustettu taaksepäin yhteensopivalla USB 3.0 -portilla. Mikäli kaipaat tulevaisuudessakin nopeudeltaan riittävää ulkoista kiintolevyä jonka voit ottaa mukaan reissuun ja jossa nopeus riittää vaikkapa käyttöjärjestelmälle, ei Buffalon HD-PATU3 ole missään nimessä huono valinta. Hinta on tässäkin tapauksessa uuden teknologian rajoite, kuten myös saatavuus. Buffalon 500GB HD-PAT3 -asemaa on myynnissä erittäin harvassa liikkeessä ja sen hinta on artikkelin kirjoitushetkellä noin 200EUR lukemissa.

Buffalo HD-PATU3 500GB 2.5″ Thunderbolt -kiintolevy:

Plussat ja miinukset:

+ Äärimmäisen nopea 2.5″ kiintolevyksi

+ Tuo hyvin esiin Thunderbolt-väylän kyvyt

+ Pienikokoinen ja hiljainen

+ Ei tarvitse erillistä virtalähdettä

+ Taaksepäin yhteensopiva USB:n kautta

– Kallis

– Huonosti saatavissa

– Hieman pieni kapasiteetiltaan

mato78_silver

Buffalo 500GB HD-PATU3 2.5″ Thunderbolt/USB3.0 -ulkoisen kiintolevyn tuotesivut

Buffalo 500GB HD-PATU3 2.5″ Thunderbolt/USB3.0 -ulkoinen kiintolevy CDON.com:ssa

Buffalo 500GB HD-PATU3 2.5″ Thunderbolt/USB3.0 -ulkoinen kiintolevy Multitronicissa

Buffalo 500GB HD-PATU3 2.5″ Thunderbolt/USB3.0 -ulkoinen kiintolevy Verkkokauppa.com:ssa

Buffalo 500GB HD-PATU3 2.5″ Thunderbolt/USB3.0 -ulkoinen kiintolevy Jimm´s PC-storessa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.