Testissä: Gigabyten X79-UD3-emolevy

Now Reading
Testissä: Gigabyten X79-UD3-emolevy

X79-UD3 promo 220Saimme jonkin aikaa sitten testattavaksemme Gigabyten Ultra Durable -sarjan alemman hintaluokan Intel LGA2011 eli Socket R -suoritinkannan emolevyn nimeltään GA-X79-UD3. Kyseinen emolevy on suunnattu Sandy Bridge-E -suorittimien alustaksi jossa hinta ja laatu kohtaavat toisensa.

Kyseiseltä emolevyltä on lähinnä karsittu turhia ominaisuuksia joita kovinkaan moni peruspelaaja ja ylikellottaja ei kaipaa. Yksi näistä on toinen gigabitin RJ45-verkkoliitäntä ja toisena esimerkkinä voidaan pitää hieman UD5-mallista kevennettyä virransyöttöä, joka kuitenkin on varsin järeä 8+1-vaiheinen digitaalisesti ohjattu. X79-UD3-emolevyn jäähdytyssiilit ovat myös UD5-mallia keveämmät eikä emolevyä ole varustettu fyysisillä virta- ja reset -painikkeilla.

Emolevy tukee myös neljän näytönohjaimen 4 way SLI- ja CrossFireX -käyttöä. Mutta sen suuremmitta puheitta siirrymmekin tutkimaan itse emolevyä.

X79-UD3 600

Kuva Gigabyte X79-UD3 -emolevystä yllä, kuva suurenee klikkaamalla.

GIGABYTE X79 -sarjan emolevyt on suunniteltu tarjoamaan erinomaisen suorituskyvyn ja hallittavuuden. Kuten nimestäkin jo voi päätellä perustuu X79-UD3 -emolevy Intelin X79 Express -piirisarjaan ja emolevy tukee kaikkia LGA 2011 Intel® Core™ i7 -sarjan suorittimia.  

X79-UD3 promo 2 600

Gigabyte X79-UD3 -emolevyn erityisominaisuudet:

GIGABYTE 3D BIOS(patentoitu):

2311

Gigabyten 3D Bios -ohjelma perustuu uuteen Gigabyte UEFI DualBios -teknologiaan ja on saatavilla kuluttajille kahtena uutena tilana BIOS-ympäristössä. Gigabyte on aloittanut puhtaalta pöydältä ja tehnyt koko BIOS-käyttöliittymän uusiksi. Tavoite on ollut luoda helppokäyttöinen graafinen käyttöliittymä.

UEFI DualBIOS -teknologia

3D BIOS -teknologian ytimen muodostaa 8MB fyysinen BIOS ROM-muistipari, joka sisältää Gigagbyten uuden UEFI BIOS -teknologian. Uusi graafinenkäyttöliittymä pystyy 32bittiseen grafiikkaan ja on hallitavissa hiirellä. UEFI BIOS sisältää myös natiivituen isoille kiintolevyille 64-bittisissä käyttöjärjestelmissä.

3D-Moodi:
3D-moodi on suunniteltu erityisesti käyttäjäystävällisyys mielessä. Käyttöliittymä tekee asetusten muokkaamisesta helppoa aloittelijoille ja myös peruskäyttäjille. Asetuksien esillepano ja vaikutukset on pyritty kuvaamaan edellä mainittuja käyttäjiä mielessä pitäen.

2312

Advanced-moodi:
Advanced-moodi puolestaan tarjoaa kattavammat ominaisuudet UEFI BIOS ympäristössä ja on suunnattu ylikellottajille ja tehokäyttäjille. Saatavilla on Gigabyten M.I.T -viritystekniikka ja täysin muokattavat asetukset. Lyhyesti sanottanu advanced-moodi yhdistää uuden helppokäyttöisen UEFI-käyttöliittymän ja kattavat valintamahdollisuudet.

2313

4 Channel Memory Architecture

2290

Emolevyn sisältämät ja LGA2011-kantaisten Sandy Bridge-E -suorittimien vaatimat neljä muistikanavaa tarjoavat maksimissaan teoreettisen 25GB/s kaistanleveyden ja 256-bittisen muistinosoituksen. Intelin X79-piirisarjalla varustettu emolevy vastaa hyvin tämän päivän muisti-intesitiivisten sovellusten tarpeisiin.

4 Way Graphics Support

2327

GIGABYTE:n X79-UD3 tarjoaa teollisuuden parhaiten skaalautuvan näytönohjain tuen. Emolevy tukee molempia 4 way ATI CrossfireX™ ja Nvidia SLI™ -tekniikkaa. Asentamalla emolevylle neljä näytönohjainta on käytössäsi neljä PCI Express 3.0 x8 -nopeudella toimivaa laajennuskorttipaikkaa.

 Designed for PCI Express Gen.3 Support

2278

Gigabyten X79-UD3 -emolevy tukee uusinta kolmannen sukupolven PCI Express Gen.3 -teknologiaa mikäli käytettävä näytönohjain tai näytönohjaimet tukevat tätä myös.

GIGABYTE 333 Onboard Acceleration

2292

GIGABYTE:n X79 -sarjan emolevyt pitävät sisällään GIGABYTE 333 -kiihdytyksen, joka käytännössä tarkoittaa sitä, että emolevyn ominaisuuslistalta löytyvät seuraavat kolme ominaisuutta: SuperSpeed USB 3.0, SATA III eli SATA 6Gb/s ja 3x USB power boost kaikille USB-porteille.
3x USB Power Boost:

1803GIGABYTE:n emolevyt on varustettu jo aiemmin mainitulla 3x USB power boost -ominaisuudella. Kyseisen ominaisuuden tarkoitus on mahdollistaa parempi yhteensopivuus ja suurempi virranantokyky USB-laitteille. Kasvanut virranantokyky takaa USB-laitteiden luotettavan toiminnan eikä näiden käyttöjännite pääse notkahtamaan, joten laitteet toimivat tämänkin takia luotettavammin ja vakaammin.

1802

SuperSpeed USB 3.0:

1858GIGABYTE:n emolevyt tukevat SuperSpeed USB 3.0 -teknologiaa, Intelin X79-piirisarjan tapauksessa USB 3.0 -tuki on toteutettu kolmannen osapuolen valmistamalla piirillä tai piireillä. USB 3.0 kykenee teoriassa 5 Gb/s -siirtonopeuteen, joka on kymmenkertainen parannus verrattuna edeltäjäänsä USB 2.0:aan. Lisäksi USB 3.0 on myös taaksepäinyhteensopiva USB 2.0 -laitteiden kanssa.

1799

SATA 6 Gbps

1800

GIGABYTE:n emolevyt ovat High-Speed SATA Revision 3.0 -yhteensopivia ja tarjoavat nopeille SSD-asemille nopean 6Gb/s yhteyden suoraan piirisarjalle. SATA 6Gb/s -nopeus on kaksinkertainen verrattuna SATA II -porttien 3Gb/s -siirtonopeuteen ja teoriassa nelinkertainen käytettäessä kahta asemaa RAID 0 -tilassa.

1801

  


 Kuvat:

 MG 6100

Gigabyte paketoi nykyään suurimman osan emolevyistään valkoiseen pakkaukseen, varsinkin jos emolevy tukee Gigabyten 3D BIOS -ominaisuutta, johon tulemme perehtymään artikkelissa myöhemmin. Pakkauksen etupuolella ei ole juuri muuta näkyvillä kuin valmistajan ja mallin nimet ja muutama teknologialogo.

 MG 6105

Pakkauksen takapuolella on sitten jo kuva itse sisältä löytyvästä emolevystä sekä kerrottu emolevyn 3D BIOS- ja 3D Power -ominaisuuksista hieman tarkemmin, unohtamatta myöskään 4 way SLI/CrossFireX- ja Ultra Durable 3 -ominaisuuksien esittelyä.

 MG 6108

X79-UD3-emolevyn pakkaus avattuna. Ensimmäisenä vastaan tulee perinteiseen tapaan kevyemmät tavarat, kuten emolevyn ohjekirjat ja muut tarvikkeet. Näiden alla pahvisen välikannen suojaamana omassa ESD-suojapussissaan on itse emolevy.

 MG 6111

Emolevyn tarvikkeet yhteiskuvassa. Mukana on kaksi ohjekirjaa, joista vasemmanpuolinen on kattavampi ja oikeanpuolinen lähinnä pikaopas. Tarvikkeista ei ole unohdettu myöskään normaalia 3 way- ja 4 way SLI -siltoja. SATA-kaapeleita Gigabyte ei kuitenkaan X79-UD3-emolevyn pakkaukseen ole laittanut mukaan kuin neljä kappaletta.

  MG 6112

Viimein kuvassa itse Gigabyte GA-X79-UD3 -emolevy, josta jatkossa käytämme nimenä vain X79-UD3:a. X79-UD3-emolevyn komponenttien sijoittelu on hyvin pitkälle Intelin referenssin mukainen, joka näkyy parhaiten Sandy Bridge-E -suorittimien sisältämän nelikanavaisen DDR3-muistiohjaimen vaatimien neljän muistipaikan asettelusta emolevylle. Jokaiseen neljään muistipaikkaan on LGA2011 eli Socket R -emolevyillä syytä asentaa identtinen muistikampa. Muutoin jää osa alustan suorituskyvystä käyttämättä.

 MG 6118

X79-UD3-emolevyn laajennuskorttipaikat kuvassa. Vasemmalta eli niin sanotusti ylhäälta alaspäin lukien ensimmäisenä on PCI-e x16 (sähköisesti PCI-e x16), PCI-e x1, PCI-e x16 (sähköisesti PCI-e x8), PCI-e x1, PCI-e X16 (sähköisesti PCI-e x16), muinainen PCI ja viimeisenä vielä yksi PCI-e x16 (sähköisesti PCI-e x8).

Alimmaisen PCI-e x16 -korttipaikan alla on runsaasti piikkirimoja esimerkiksi kotelon etupaneelissa sijaitsevien USB 2.0 -porttien kytkemiseen, kuten myös kotelon laajennuskorttipaikkoihin erikseen hankittavien liitinpeltien (eng. bracket) kytkemiseen, kuten vanhanajan sarjaportti (COM-portti).

  MG 6119

Kuvassa X79-UD3-emolevyn sisältämä LGA2011 -suoritinkanta, joka on teknisesti monimutkaisin tähänastisista Intelin käyttämistä suoritinkannoista. Kanta käyttää lukitukseen kahta vipua, jotta suoritinta painetaan kantaa vasten riittävällä voimalla.

Vaikka LGA2011-suoritinkantaan asennettavien prosessorijäähdyttimien niin sanottu ruuviväli onkin sama kuin edeltäjällä eli LGA1366 -kannalla, on kiinnitystapa tukevampi ja kaikki kantaan asennettava prosessorijäähdyttimet kiinnitetäänkin ruuvaamalla ruuvit suoritinkannassa kiinteänä oleviin ”muttereihin”.

 MG 6120

Gigabyte X79-UD3 -emolevyn oikeaan alakulmaan on perinteisen tavan mukaan keskitetty kaikki emolevyn etupaneelin painikkeiden ja valojen liittimet, jotka ovat myös värikoodattu, joten johtoja liitettäessä ei välttämättä tarvita ohjekirjaa apuna. Emolevyn X79-piiriä jäähdyttää matala ja leveä passiivinen jäähdytyssiili, joka on äänetön ja pitkäikäinen ratkaisu toisin kuin joissakin emolevyissä käytetyt akitiiviset tuulettimella varustetut piirisarjan jäähdytykset.

Kuvassa näkyy myös kaikki emolevyn SATA-portit joista mustat ja valkoiset tulevat Intelin BD82X79 PCH eli lyhyemmin sanottuna X79-piiriltä ja neljä harmaata SATA 6GB/s -yhteensopivaa porttia kuten myös I/O-paneelista löytyvät kaksi eSATA -porttia tulevat kolmen emolevylle asennetun Marvell 88SE9172 -piirin kautta. 

 MG 6121

Emolevyn 24-pinnisen ATX-päävirtaliittimen viereen on sijoitettu kotelon etupaneelia varten tarkoitettu USB 3.0 -piikkirima jonka voimanlähteenä toimii nopea Fresco Logicin FL1009 USB 3.0 -ohjainpiiri. Kuvassa näkyy myös osa muistien virransyöttöä.

 MG 6122

Intel Core i7-3960X -prosessori asennettuna Gigabyte X79-UD3 -emolevyn LGA2011 -suoritinkantaan. Kuvassa hyvin näkyvillä suorittimen 8+1 -vaiheinen virransyöttö josta tuo +1 on prosessorin sisällä majailevan muistiohjaimen käyttöön. kuvan oikeassa laidassa näkyvä EPS12V -lisävirtaliitin on hieman ahtaassa paikassa mutta silti kohtuu hyvin käsiteltävässä paikassa.

 MG 6116

Emolevyn I/O-paneelissa on ahdasta ja kaikki kuvassa näkyvät punaiset USB-portit ovat USB 2.0 -standardin mukaisia. Kaksi sinistä puolestaan USB 3.0 -standardin mukaisia joita ohjaa emolevyn toinen Fresco Logic FL1009 USB 3.0 -ohjainpiiri. I/O-paneeliin on asennettu myös vanhoja hiiriä ja näppäimistöjä tukeva PS2-liitäntä. Sinisiä eSATA 6Gb/s -portteja ohjaa emolevyn kolmas Marvell 88SE9172 -piiri.

 MG 6131

Emolevyn taustapuolella ei ole mitään erityista. Ainoat taustapuolelle asennetut piirit ovat prosessorin virransyötön mosfetteja.


BIOS/UEFI:

Koska Gigabyten X79-UD3 -emolevy on varustettu UEFI tyyppisellä BIOS:illa, josta Gigabyte käyttää nimeä Dual UEFI 3D BIOS, päätimme perehtyä siihen hieman enemmän. Kaikki kuvat UEFI:sta aukeavat klikkaamalla 1024-resoluutioon.

3D mode:

120416143231 s

UEFI-tyyppisessä BIOS:issa hallinta tehdään pääsääntöisesti käyttämälä apuna hiirtä, vaikka perinteinen näppäimistömenetelmäkin toimii. Suurimpana haittana UEFI:ssä näemme itse sen pienehkön hitauden ja aina ei ole täysin varmaa muuttuiko haluttu arvo vai ei, näppäimistöltä tuntuu komennot menevän paremmin perille. Kuvassa UEFI:n pääsivu josta pääsee suoraan hiirellä osoittamalla säätämään haluttujen kohteiden asetuksia, esimerkiksi jos hiirellä klikkaa prosessorikannan aluetta pääsee säätämään prosessorin ja muistien asetuksia, tai vaihtoehtoisesti käytäjä voi valita alhaalta M.I.T.-valikon josta pääsee niin sanottuun Advanced moodiin, joka on ulkoasultaan lähimpänä perinteistä BIOS:ia, mutta tästä sen jälkeen kun olemme käsitelleet ensin 3D moodin.

120416143236 s

Kuvassa hiiri siirretty prosessorikannan alueen päälle, jossa klikkaamala aukeaa 3D moodin prosessoriin ja muistiohjaimeen vaikuttavat asetukset.

120416143241 s

Kuvassa 3D moodin prosessorin kellotaajuus asetukset, toisilta välilehdiltä löytyy helposti muistien latenssi asetukset kuten myös kaikki emolevyn käyttäjän säädettävissä olevat jännitteet. Ainakin ensikertalaiselle varmasti hyvinkin helppoa ja nopeaa.

120416143248 s

Avoinna seuraava välilehti nmeltään Memory Timing, josta nimensä mukaisesti päästään säätämään muistien viiveitä eli latensseja.

120416143254 s

Kuvassa 3D moodin jännitesäädöt, kaikkikauniisti keskitettynä ja harvemmin tarvittavat piilossa.

120416143652 s

3D moodin laajennuskorttipaikkojen asetukset.

120416143700 s

I/O-paneelin niittimien asetukset 3D moodissa.

120416143710 s

Emolevyn SATA-porttien asetukset kuvassa.

120416143715 s

X79 -piirisarjan asetukset kuvassa, ja BIOS-välilehti.

120416143727 s

X79 -piirisarjan asetukset ja sen tuuletinhallinnan välilehden asetukset esillä.

120416143738 s

3D moodissa kaikki tarkemmat virransyötön säädöt löytyvät klikkamalla virransyötön kohdalla emolevyn kuvaa. Täällä on keskitettynä kaikki jännitteiden hienosäädöt.

Advanced Mode:

 120416143207 s

Gigabyten UEFI:n Advanced moodin etusivu muistuttaa pitkälti perinteistä BIOS:ia, ja kikki säädöt löytyvät tutuilta paikoiltaan. Jo heti Advanced moden etusivu kertoo paljon tarpeellista tietoa.

120416143324 s

M.I.T.-valikko pitää sisällään keikki ylikellotusasetukset. Kuvassa Advanced Frequency Settings valikko joka sisältää myös suorittimen ominaisuuksien asetukset Advanced CPU core features alivalikossa.

120416143331 s

Advanced Memory Settings -valikosta löytyvät keskitetysti kaikki muistien asetukset.

120416143337 s

Muistien latenssien säädöt Advanced moodissa.

120416143348 s

Advanced moodin jänniteasetukset on koottu kaikki M.I.T.-valikon sisältä löytyvän Advanced Voltage Settings alivalikkoryhmän sisälle.

120416143352 s

3D Powwer Control -alivalikko pitää sisällään virransyötön hienosäädöt.

120416143355 s

Loput 3D Power Control -alivalikon hienosäädöistä.

120416143359 s

CPU Core Voltage -alivalikko pitää puolestaan sisällään kaikki suorittimen jänniteasetukset. 

120416143402 s

Muistien jännitteiden tarkat hienosäädöt kuvassa.

120416143407 s

Piirisarjan jännitteiden vähät asetukset löytyvät Chipset Voltage Control -alivalikon sisältä.

Muutoin Advaanced mode pyrkii matkimaan kaikessa perinteistä BIOS:ia mutta onnistuu siinä vain osittain, pahimpana ominaisuutena UEFI 3D Biosissa on sen koneen käynnistymistä hidastava vaikutus ja lievähkö tahmailu, isona plus puolena voidaan pitää 3D moodin helppoutta ja UEFI:iin sisäänrakennettua kuvaruutukaappausten ottotoimintoa F12-näppäimelä, joka tallentaa kuvaruudun sisällön BMP-formaatissa koneeseen kytketylle USB-tikulle.


Testitulokset:

 MG 6128

Päätimme ajaa Gigabyte X79-UD3 -emolevyllä ja Intel Core i7-3960X -prosessorilla muutamia niin sanottuja neuvoa antavia testejä. Emme verranneet prosessoria ja emolevyä mihinkään muuhun kuin itseensä ja tutkeimme lähinnä miten kokoonpanolla tai emolevyllä onnistuu suorittimen ylikellottaminen käyttämällä kertoimen nostoa. Sandy Bridge-E -suorittimien ylikellotus pitää pääsääntöisesti suorittaa käyttämällä kerrointa, koska väylän nostaminen ei onnistu kuin muutaman Megahertzin verran, ja hienosäätö pitää tehdä leikkimällä strapin ja väylätaajuuden kanssa. Suurimmalle osalle käyttäjistä pelkkä kertoimella kellottaminen on riittävää.

Testeissä ylikellotimme Intelin Core i7-3960X -suorittimen normaalista 3.3 GHz -kellotaajuudesta ensin mietoon 3.6GHz -kellotaajuuten joka toimi vakaasti kaikki jännitteet vakionakin. Seuraavaksi tästä innostuneena kellotimme suorittimen  gigahertzillä ylöspäin suoraan 4.6GHz -lukemiin, joka toimi vielä siedettävällä 1,45V jännitteellä 100% vakaasti, emme lähteneet hakemaan kuitenkaan alinta vakaata jännitettä koska lämmöt pysyivät hyvin kurissa. Lopuksi ajoimme vielä samat testit läpi nostamalla muistien kellotaajuuden 1600 MHz -asetuksesta seuraavaan eli 1867M MHz -lukemiin, ainoa muutos mitä vaadittiin oli latenssien pudottaminen CL 10-10-10-27-1T -asetuksiin. 

Testikokoonpano:

  • Intel Core i7-3960X -suoritin
  • Gigabyte GA-X79-UD3 -emolevy F10 BIOS:illa
  • Kingston HyperX DDR3 1600MHz CL9 4x4GB -muistikammat
  • Intel X25-M G2 80GB SSD-asema
  • Samsung 1TB SATA II -kiintolevy
  • Samsung Bluray -asema
  • Prosessorilla custom vesijäähdytys 360mm kennon kanssa
  • Gigabyte GTX 560 1GB OC -näytönohjain
  • Cooler Master 800W Silent Pro Gold -virtalähde
  • Windows 8 64bit Consumer Preview -käyttöjärjestelmä
Gigabyte X79-UD3 CPU-Z CPU
CPU-Z -ohjelman 1.60 -versio sekoili kokoonpanon(tai sitten käyttöjärjestelmän) kanssa railakkaasti, toisinaan pidempään päällä oltuaan sovellus näytti ties mitä väylätaajuuksia ja jännitteitä prosessorille. AIDA64:n tiedot kuitenkin olivat paikkaansapitäviä.
Gigabyte X79-UD3 CPU-Z Mainboard
Emolevyn tiedot CPU-Z -ohjelman mukaan.
Futuremark 3DMark11:
3DMark11 graafi
Kuten arvata saattoi, niin 3DMark11 -testissä pullonkaula ei ollut edes vakiokellotaajuudellaan toiminut suoritin vaan suorittimelle lliian hidas näytönohjain. Näin ollen suorittimen kellotaajuuden nostaminen edes 1,3 GHz vakiosta ei nostanut testin kokonaispisteitä juuri ollenkaan, P4285 -> P4320 muutos mahtuu käytännössä vielä testin virhemarginaalin sisään. Suurin muutos nähtiinkin testin fysiikka osuudessa jossa kokoonpanon suoritin hoitaa fysiikkalaskennan, yllättävästi muistien kellotaajuuden nosto paransi myös fysiikkalaskennan pisteitä.
wPrime v1.55:
wPrime graafi
wPrime testissä selkein ja näkyvin muutos tapahtui piemmässä 1024M -testiosuudessa jonka laskemiseen kulunut aika lyhentyi noin 46 sekunnilla verrattaessa vakiokellotaajuudella ja 4.6 GHz -kellotaajuudelle ylikellotettua kokoonpanoa. Testi ajettiin luonnollisesti käyttämällä kahtatoista säiettä.
BOINC Benchmark:

BOINC graafi 

BOINC on DC eli Distributed Computing sovelluksien käyttämä asiakasohjelma jonka avulla voidaan liittäää kotitietokoneita yhteen ja toimimaan näin supertietokoneiden tavoin, laskemassa suuria laskutehtäviä. Testituloksista voidaan jälleen kerran päätellä että i7-3960X:n nelikanavainen muistiohjain on 1600 MHz muisteillakin aivan riittävän nopea, eikä muistien suuremmasta ylikellottamisesta hyödy juuri mitään. Kokoonpanon kokonaisluku eli Integer -nopeus nousi huomattavasti ylikellotuksen johdosta, liukulukunopeus vähemmän mutta sekin huomattavasti.

AIDA64 Memory & Cache Benchmark:

AIDA luku graafi

Muistien nopeus nousi suoritinta kertoimella ylikellotettaessa samassa suhteessa kuin itse suorittimenkin nopeus, kunnes tuli vuoro nostaa itse muistien nopeutta 1600 MHz nopeudesta 1867 MHz nopeuteen, jolloin AIDA64:n sisäinen muistien ja suorittimen välimuistia mittaava testi otti muistien lukunopeudessa hieman takapakkia.

AIDA kirjotus graafi

Muistien kirjoitusnopeudessa oli havaittavissa sama ilmiö kuin lukunopeudessakin. Suorittimen L2 -välimuistin kirjoitusnopeus puolestaan kasvoi selkeästi nostettaessa keskusmuistin kellotaajuutta, muiden välimuistien nopeuden pysyessä käytännössä ennalaan, erikoista.

AIDA latenssi graafi

AIDA64:n muistien viivetesti näytti positiivisia lukemia, myös muistien ylikellotuksen jälkeen. Keskusmuistin viive laski sitä mukaa mitä kovempaa mentiin, jäi hieman mietityttämään millaiset tulokset olivisvat olleet 2133MHz muisteilla ja vielä kovemmilla suorittimen kellotaajuuksilla. Muista testeistä voidaan kuitenkin päätellä, että LGA2011 -suoritinkannalla ja X79 -piirisarjalla ei ole juurikaan merkitystä muistien kellotaajuudella, prosessorin kellotaajuus määrää likipitäen kaiken.


Loppusanat: 

 MG 6112

Gigabyten X79-UD3 -emolevy pääsi yllättämään positiivisesti, lähes kaikessa. Emoelvy on hintaluokassaan erinomainen, eli sen hinta on artikkelin kirjoitushetkellä noin 215-225EUR haarukassa kotimaisissa kaupoissamme, hinta löytyi pikaisesti googlettamalla ja vertailemalla useampia liikkeitä toisiinsa, hintaseuranta palvelu heikkenee palvelultaan jaktuvasti joten sieltä emolevyä ei vähemmän yllätävästi löytynyt ollenkaan. Taidamme pian lopettaa kokonaan kyseiseen palveluun linkkien etsimisen.

Gigabyten emolevyjen laatu on ollut jo vuosia aivan kärkikastia, nyt viimein emolevyjen värityskin on saatu kohdalleen ja takavuosien oranssin, valkoisen, vihreän, punaisen ja turkoosin sekoitukset on jätetty taakse jo hyvän aikaa sitten, vielä valmistajan X58 -emolevyt olivat muutamaa poikkeusta lukuunottamatta turkooseja valoisin yksityiskohdin kuten esimerkiksi X58A-UD7. Nyt Lähes kaikki valmistajan emolevyt ovat pääsääntöisesti mustia harmailla tai vihreillä yksityiskohdilla, joten niitä kehtaa esitellä myös ikkunallisissa koteloissa ja ne näyttävät paremmilta mainoksissakin, vaikka värit eivät toimintaan vaikuta puupennin vertaa, ja toimivuus on edelleen emolevyn tärkein ominaisuus. Tässä suhteessa Gigabyten X79-UD3 ei pettänyt, emolevyllä onnistui testissä käytetyn Intel Core i7-3960X -prosessorin ylikellotus kuin leikkiä vaan ja kokoonpano oli todella helposti säädettävissä vakaaksi, jos kokoonpano latasi windows 8:n työpöydälle saakka oli se käytännössä vakaa. Kaikki ajurit asentuivat ongelmitta ja BIOS:in päivitys onnistui myös helposti käyttämällä Gigabyten omaa Windowsissa toimivaa @BIOS -ohjelmaa. 

UEFI-BIOS on useilla tavoilla varsin tervetulut uudistus, pääasiassa helppokäyttöisen 3D moodinsa vuoksi, jota käyttämällä uusien tietokoneen käyttäjien on helpompi ymmärtää mitä mikäkin asetus tekee ja mihin se vaikuttaa. UEFI:n hyvänä ominaisuutena on myös kuvaruutukaapusten tallentaminen F12-näppäimellä USB-tikulle, joten erilaisilta keskustelufoorumeilta on helpompi hakea vihjeitä ylikellottamiseen tai muihin onglemiin jotka liittyvät koneen hinosäätämiseen.

Kaiken kaikkiaan Gigabyten X79-UD3 -emolevy jätti todella hyvän kuvan itsestään. Sen BIOS on hyvin kypsä, vaikkakin hieman hidas käynnistymään. Emolevy tukee useiden näytönohjainten SLI- ja CrossFireX -konfiguraatioita ja sillä on erittäin helppo ylikellottaa, ainakin kerroinlukitsemattomia suorittimia. Se on kauttaaltaan erittäin hyvin viimeistelty tuote. Mikäli käyttäjällä ei ole kokemusta ylikellottamisesta toimii emoelvyn mukana tuleva Gigabyten EasyTune 6 -ohjelma erittäin hyvänä apulaisena, ohjelma nimittäin ylikellottaa prosessorin erittäin luotettavasti vakiokellotaajuuksia pari pykälää nopeammaksi.

Gigabyte X79-UD3 ET6 QuickBoost Deafult

Kuvassa Gigabyten EasyTune 6 -ohjelman Quick Boost toiminto jolla käyttäjä kuin käyttäjä onnistuu suorittimen ylikellotuksessa.

Emolevyn viat ovat enemmänkin Intelin X79 -piirisarjan ominaisuuksista johtuvia. Milestämme emolevyn pahin vika on siinä että Intelin X79-piirisarjaa ei olla varustettu kuin kahdella natiivilla SATA 6GB/s -portilla vaikka kyseessä on Intelin lipulaivapiirisarja, tuksin X79-piirisarjan varustaminen kuudella SATA 6Gb/s -portilla olisi ollut Intelille ylipääsemätön tehtävä. Toinen mutinan aihe koskee sitä tosiseikkaa, että Intelin X79-piirisarja ei sisällä natiivia USB 3.0 -tukea, eli kaikki X79 -piirisarjalla varustetut emolevyt vaativat erillisen piirin tai useampia hoitamaan USB 3.0 -liitäntöjä, X79-UD3 -emolevykin on tämän takia varustettu kahdella Fresco Logicin FL1009 USB 3.0 -ohjainpiirillä. Tälle aialle ei kuitenkaan emolevyn valmistaja voi yhtään mitään, ellei Intel julkaise uudistettua revisiota X79-piiristään, ja näin Intel ei ole tekemässä. 

  MG 6125

Gigabyte X79-UD3 -emolevy

Plussat ja miinukset:

+ Vakaa ja helppo ylikellotus

+ Nopea

+ Näppärä ja helppo UEFI Dual BIOS

+ Tuki 4 Way SLI:lle ja CrossFireX:lle

+ PCI-e gen 3 -tuki

+ Riittävä määrä SATA-portteja

+ Ei aktiivista jäähdytystä

+ Näyttävä

– Ei natiivia USB 3.0:sta

– Liian vähän SATA 6GB/s -portteja (natiiveja)


mato78 approved

Gigabyte X79-UD3 -emolevyn tuotesivut

Gigabyte X79-UD3 -emolevy Geizhals-hintaseurannassa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.