Testissä: Gigabyten E350N-USB3 mini-ITX -emolevy

Now Reading
Testissä: Gigabyten E350N-USB3 mini-ITX -emolevy

 MG 1072Saimmme Gigabyteltä testiimme jonkin aikaa sitten heidän näkemyksensä AMD:n Brazos-alustasta. Kyseessä on Gigabyte E350N-USB3 -mallimerkinnällä varustettu mini ITX -emolevy, jonka sydämessä sykkii AMD:n tuplaytiminen Zacate E-350 APU -piiri, joka pitää sisällään samassa piisirussa prosessorin ja DirectX 11 -ominaisuuksilla varustetun Radeon HD 6310 -näytönohjaimen.

AMD on suunnitellut Brazos-alustansa Intelin Atom-alustan haastajaksi, mutta tulee markkinoille paljon Atomin jälkeen. Katsomme artikkelissa onko Brazos-alustasta Atomin haastajaksi ja suoritamme muutamia perustestejä. 

 MG 1076

Tekniset tiedot:

 • AMD tuplaytiminen Zacate E-350 APU -piiri
 • Solid-tyyppiset kondensaattorit prosessorin virransyötössä
 • Tukee DDR3 1066MHz -muisteja, 2 DIMM-paikkaa, maksimi tuettu muistin määrä 16GB
 • Integroitu AMD Radeon HD 6310 -näytönohjain, DX11 ja Pixel Shader 5.0
 • 1 x PCI Express 2.0 x16 -laajennuskorttipaikka
 • Monta VGA-ulostuloa: D-Sub, DVI-D ja HDMI
 • 4 x SATA3-väylää
 • 7.1-kanavainen HD Audio (Realtek ALC892 Audio Codec), Premium Blu-ray -audio tuettu

 pressi

AMD haastaa Intelin Atom-piirit Brazosilla jota on odotettu jo vuosia. Ennen kuin Intel julkaisi ensimmäistäkään Atom-prosessoria, oli liikkeellä huhuja AMD:n tulevasta Bobcat-koodinimellisestä prosessorista, joka jossain välissä haudattiin ja otettiin uudelleen suunnittelupöydälle. AMD:n insinöörit päättivät lisätä Bobcattiin Radeon HD 6000 -sarjan näytönohjaimen ja lopputulos on nyt käsissämme.

E-350 (APU-piiri) valmistetaan 40nm prosessilla ja perustuu täysin uuteen arkkitehtuuriin, joka on suunniteltu alusta saakka erittäin vähäkulutteisiin kohteisiin. Intelin Atom-piireistä poiketen Brazos suorittaa käskyjä nykyaikaisessa vapaassa järjestyksessä (out-of-order), joka tuo nopeusetua monessa eri tilanteessa, joissa Atom tukehtuu. 1,6 gigahertsin kellotaajuudella toimivan AMD E-350 Zacate -prosessorin TDP-arvo ei ole kuin 18W, näytönohjaimen kanssa.

AMD on pakannut prosessorin kanssa samaan piisiruun käytännössä Radeon HD 5450 -näytönohjainta ominaisuuksiltaan vastaavan näytönohjaimen, joka sisältää 80 Stream-prosessoria, kahdeksan tekstuuriyksikköä ja neljä ROP-yksikköä. Ainoa ero on kellotaajuuksissa, sillä Zacaten Radeon HD 6310 -näytönohjain toimii 500 MHz:n kellotaajuudella, kun taas erillisenä myytävän Radeon HD 5450:n kellotaajuus on puolestaan 650 MHz:iä. Zacaten Radeon HD 6310 -näytönohjainta ahdistaa lisäksi se että kaiken käyttämänsä muistin se joutuu haukkaamaan keskusmuistista ja jakaa saman muistiväylän kuin itse prosessorikin. Zacaten näytönohjaimen sisältä löytyy AMD:n videonpurkuun kehitetty UVD 3.0, joka pakkaa ja purkaa videot vain pienellä prosessorin avustuksella. 

Brazos-alustan piirisarjana on yhden piirin ratkaisu, joka kantaa nimeä Hudson-M1. Piirisarja tarjoaa neljä PCI-e-kaistaa, kuusi SATA III -väylää, HD Audion sekä 12 kappaletta USB 2.0 -portteja, kuten myös kaksi USB 1.1 -porttia. SATA3 -ohjain ei kuitenkaan sisällä RAID-tukea. Tämä olisi mukava lisä NAS-boksien omistajille.


Kuvat:

 MG 1046

Gigabyte E350N-USB3 -emolevyn pakkaus on hyvin pieni, kuten mini ITX-emolevyltä odottaa sopiikin. Emolevyn pakkauksen fyysiset mitat ovat 220x190x75mm ja pakkauksen pintaan on painatettu emolevyn tukemien teknologioiden logoja.

 MG 1048

Pakkauksen takapuolella esitellään emolevyn erityisominaisuuksia tarkemmin ja vertaillaan näytönohjaimen ja USB 3.0 -porttien nopeutta vanhempaan 2.0 -versioon.

 MG 1052

Pakkauksen sisältä löytyy vain vähän tarvikkeiksi laskettavaa materiaalia: I/O-shield, pari SATA-kaapelia, ajurit ja ohjelmistot sisältävä DVD -levy sekä kaksi paperista ohjekirjaa.

 MG 1055

Kuten odottaa saattaa, niin mini ITX -kokoluokaan kuuluva emolevy on sullottu täyteen komponentteja ja jokainen neliösentti pinta-alasta on käytetty tavalla tai toisella hyödyksii. Emolevylle integroitua E-350 APU -piiriä ja piirisarjaa jäähdyttää kohtuullisen pienikokoinen jäähdytyssiili, joka on varustettu 40x40mm kokoisella tuulettimella. Epäilemme, että hieman isompi passiivinen ratkaisu olisi ollut riittävä ja ainakin hiljaisempi.

 MG 1069

Emolevyn takapuoli on onnistuttu jättämään lähes tyhjäksi ja sieltä ei löydy kuin pari hassua komponenttia.

 MG 1061

Vaikka emolevyltä löytyykin fyysisesti PCI-e x16 -laajennuskorttipaikalta näyttävä korttipaikka, on se silti sähköisesti vain x4-nopeudella toimiva, mikä leikkaa pienen siivun pois ulkoisen näytönohjaimen suorituskyvystä. Emolevyltä löytyy neljä SATA3-väylää ja kaksi DDR3-muistipaikkaa. Prosessorin muistiohjain on kuitenkin vain yksikanavainen, joten kahden muistikamman käyttämisestä ei saavuteta huomattavaa nopeuslisää yhteen kampaan verrattuna. Muisteille ja piirisarjalle on molemmille yksivaiheinen analoginen virransyöttö.

 MG 1063

Gigabyte on varustanut e350N-USB3 -emolevynsä jo tavaramerkiksikin muodostuneella dual-biosilla jolloin piloille mennyt bios-päivitys ei lamaannuta koko järjestelmää vaan kokoonpanoa uudelleen käynnistettäessä emolevy palauttaa varmuuskopion toiselta bios-piiriltä. Kuvassa näkyy myös prosessorin eli APU-piirin kolmivaiheinen analoginen virransyöttö.

 MG 1065

Emolevyn USB3.0 -portteja hallitsee NEC:in valmistama D720200AF1-piiri ja emolevyn komponenttien käyttämät kellotaajuudet generoi Realtekin valmistama RTM880T-792 PLL-piiri, jolle löytyy tuki myös vanhasta tutusta SetFSB-ohjelmasta.

 MG 1084

Prosessorin ja piirisarjan yhteinen jäähdytyssiili irrotettuna.

 MG 1088

AMD Hudson-M1 FCH -piiri, joka on oheislaiteohjainpiiri. Piiri tukee jopa kuutta SATA 3.0 -väylää, mutta emolevyjen valmistajat voivat itse tietysti päättää montako emolevyilleen asentavat. Kyseinen piiri ei siis edellä mainitusti tue RAID-ominaisuuksia. 

 MG 1097

Prosessoriytimet ja näytönohjaimen sisältänä AMD E-350 APU -piiri.

  MG 1070

Gigabyte E350N-USB3 -emolevyn liitinvalikoimasta löytyy seuraavat lueteltuna vasemmalta oikealle: kaksi USB 2.0 -porttia, joko hiiren tai näppäimistön vastaanottava PS2 -liitin, analoginen d-sub (VGA), digitaalinen DVI, optinen Toslink-liitäntä, HDMI-portti, kaksi USB 3.0 -porttia, gigabitin verkkoliitäntä, kaksi USB 2.0 -porttia ja viimeisenä kuusi perinteistä analogista audioulostuloa.


BIOS:

Käymme seuraavissa kuvissa läpi emolevyn BIOS:in tärkeimmät välilehdet ja asetukset.

  MG 2828

Gigabyte on päättänyt pysyä ainakin vielä hetken perinteisessä BIOS:issa eikä ole näin ollen siirtynyt vielä EFI:n käyttöön. 

 MG 2829

Gigabyten perinteinen M.I.T. eli MB Intelligent Tweaker -valikko pitää sisällään keskitetysti kaikki ylikellottamiseen liittyvät säädöt, joskaan niitä ei ole paljoa johtuen hyvin yksinkertaisesta järjestelmästä. Säädöt löytyvät kuitenkin prosessorin kertoimelle, näytönohjaimen ytimen kellotaajuudelle, muistikertoimelle, muistien latensseille ja erinäisille jännitteille.

 MG 2830

Kuvassa näytönohjaimen ytimen muisti- ja kellotaajuusasetukset.

 MG 2831

Muistien latenssien eli viiveiden asetukset.

 MG 2832

Hieman hassusti samat näytönohjaimen kellotaajuus- ja muistiasetukset löytyvät myös Advanced BIOS Featurs -valikosta. Samassa valikossa on myös AMD K8 Cool & Quiet -toiminnon vipu, käynnistyslaitteiden järjestyksen valinta, ensisijaisen näytönohjaimen valinta ja muita sekalaisia asetuksia. 

  MG 2834

Integrated Peripherals -valikosta voidaan ottaa tai poistaa käytöstä emolevylle integroituja ominaisuuksia.

 MG 2835

Power Management Setup -valikosta puolestaan löytyvät kaikki virransäästö- ja käynnistysasetukset.

 MG 2836 

PC Health Status -välilehti tai valikko pitää sisällään nimensä mukaisesti jännitteiden, lämpötilojen ja tuulettimien seurannan.


 Testitulokset:

Asensimme emolevyn koemielessä testitasoon ja ajoimme sillä yleisimmät testit. Näiden testien jälkeen alkoi mietityttämään olisiko kyseisestä emolevystä mahdollisesti kevyen LAN-kokoonpanon sydämeksi ja asensimme AMD Radeon HD 6870 -näytönohjaimen, joka on selkeästi liian nopea kokoonpanolle. Sopivampi valmita voisi ehkä olla Radeon HD 6670.

Näytönohjaintesteistä huomaa välittömästi, että Brazos-alustaa ei AMD ole tarkoittanut pelikoneeseen ja HD 6870:lla nopeus 3DMark-testeissä on vain välttävää luokkaa. Osaan testeistä otimme mukaan myös aiemmin testatun ASRockin ION 330 -järjestelmällä ajamamme testit joista saa hieman vertailupohjaa Intelin Atom + Nvidian ION -emolevyihin. 

Testikokoonpano:

 • Gigabyte E350N-USB3 -emolevy
 • 2x2GB Patriot Viper II DDR3 2000MHz -muistit
 • OCZ Vertex 2 100GB -SSD-asema
 • 1TB Western Digital WD1001FALS -kiintolevy
 • 1000W HEC Cougar -virtalähde
 • Windows 7 64-bit
 • HIS Radeon HD 6870 

 

3DMark06 graafi

Futuremarkin DirectX 9 -suorituskykyä mittaavassa 3DMark06-ohjelmassa AMD pieksi odotetusti jo parin vuoden takaisen erillisellä näytönohjainpiirillä varustetun ION-kokoonpanon tuntuvalla 600 pisteen kaulalla. Radeon HD 6870 -näytönohjaimen lisääminen E-350-kokoonpanoon nosti tuloksen uusiin sfääreihin, mutta tulos on hieman harhaanjohtava koska tehokkaalla prosessorilla varustettuna Radeon HD 6870 -näytönohjain saavuttaa noin 20000 pistettä kyseisessä testiohjelmassa. Voimmekin siis todeta, että tälläisellä prosessorilla varustettuun emolevyyn turhan järeän näytönohjaimen lisääminen on kuin heittäisi rahaa kaivoon.

3DMark Vantage graafi

3DMark Vantage -testiohjelmasta ajoimme sen Performance- ja Entry -testit jättäen Extreme-testin pois koska edellisen 3DMark06-testin jäljiltä oli odotettavissa ettei kokoonpano todellakaan jaksa pyörittää sitä. Tulokset Vantagella olivat linjassa 3DMark06-testin kanssa ja HD 6870 -näytönohjain joutuu odottelemaan prosessoria. Prosessorin sisäinen Radeon HD 6310 -näytönohjain pieksee pienellä, mutta selkeällä kaulalla ION:in.

Pelit graafi

Ajoimme pikaisesti läpi myös muutamia pelejä 1280×1024 -resoluutiolla ja 4X Antialiosoinnilla, vaikka etukäteen arvelimmekin näytönohjaimen tukehtuvan antialiosoinnin ollessa kytkettynä. Ilman MSAA:ta peleistä HAWX ja Dead Space ovat täysin pelikelpoisia, Resident Evil 5 laskemalla grafiikan yksityiskohtia ja WIC ei ollenkaan.

wPrime graafi

Prosessorin nopeutta mittaava wPrime-testiohjelma oli odotetusti E-350-prosessorilla hieman nopeampi kuin Intelin ATOM 330:lla, mutta molemmat siis hyvin hitaita.

muistipenchi

AIDA64-ohjelman sisäisellä muistin nopeutta mittaavalla testiohjelmalla näkyy hyvin kokoonpanojen muistinkäsittelyn nopeusero. Vaikka Atom 330 ION -emolevy onkin varustettu kaksikanavaisella DDR2-muistiohjaimella, niin jää tämän suorituskyky muistin kopioinnissa puoleen E-350:n vastaavasta ja lukunopeuskin on noin neljänneksen pienempi. Ainoa missä Intelin vastine pärjää uudemmalle AMD:n E-350:lle on kirjoitusnopeus, joka on hieman yllättävää.

shakki graafi

Shakinpelaajien iloksi päätimme sisällyttää AMD E-350:lla ajetut shakkitestit mukaan arvosteluun.

energia graafi

Matalan tason suorituskyvyllä yleensä saavutetaan myös matala energiankulutus ja näin on tälläkin kertaa. Kokoonpano ei kuluttanut missään vaiheessa yli 65 watin edestä sähköä. Elokuvia katseltaessa kulutus pyöri noin 50 watin lukemissa.


Loppusanat:

 MG 1688

Vaikka AMD Brazos -alusta ja E-350 -prosessori eivät erityisemmin säväyttäneetkään, niin kyseinen paketti on omiaan hyvin moneen käyttöön ja sopii käytettäväksi HTPC-kokoonpanoista toimistotietokoneisiin kuin myös kevyisiin tiedostopalvelimiinkin. mini ITX -emolevyjen käyttömahdollisuudet ovat likimain rajattomat, varsinkin vähän virtaa vievien ja silti riittävän tehokkaiden.

Kasasimme testien jälkeen emolevyn aiemmassa artikkelissa nähtyyn Antec ISK-150-65 -koteloon yhdessä 64GB Kingstonin SSD-aseman ja yhden 4GB DDR3 1333MHz -muistikamman kanssa. Kokoonpanoa on käytetty nyt joitakin viikkoja kotiteatteri PC:nä eli HTPC -kokoonpanona. Kokoonpanon nopeus on riittänyt kaikkina aikoina ja ainoastaan isompien tiedostojen purkaminen ja pakkaaminen kestää totuttua kauemmin. Kokoonpano pyörittää x264-koodekilla pakattuja MKV-kontin sisälle kiedottuja 720p-resoluution videotiedostoja noin 21% prosessorikuormalla ja 1080p-resoluution videotiedostoja puolestaan noin 31% prosessorikuormalla. Näytönohjain hoitaa siis lähes kokonaisuudessaan DXVA:n ansiosta videoiden purkamisen ja ylimääräisiä nykimisiä ei ole ollut havaittavissa.

Kuten pelitesteistä näkee, niin edes kevyttä pelikonetta tästä emolevystä tai muista vastaavalla prosessorilla varustetuista ei kannata lähtä rakentamaan, sillä näiden käyttötarkoitus on aivan muualla. Jotenkin kuitenkin olisi voinut odottaa prosessorin nopeuden olevan selkeästi edellä Intelin jo vuoden 2008 syksyllä julkaisemaa Atom 330 -prosessoria, mutta hyvä näinkin.

Kokeilimme myös emolevyn ylikellotusta, mutta heikolla onnistumisasteella. Jo pienikin ylikellotus vaati huomattavia jännitteiden nostoja joten jätimme kokoonpanon toimimaan lähes vakiona. Ainoastaan muistit on asetettu toimimaan jatkuvassa käytössä 1333 MHz:n kellotaajuudella, joka onkin emolevyn muistiohjaimen tukema maksimikellotaajuus.

Gigabyte E350N-USB -emolevyä saa artikkelin kirjoitushetkellä kotimaisista kaupoista noin 150 euronhintaan. Tämä ei loppupeleissä ole paljon otettaessa huomioon, että paketti sisältää emolevyn lisäksi prosessorin ja näytönohjaimen. Intelin Atom 330 -prosessorilla ja nVidian ION-piirisarjalla/näytönohjaimella varustetuista emolevyistä saa maksaa 190 euroa tai enemmän. Perinteisesti emolevyä saa Keski-Euroopasta huomattavasti huokemalla hinnalla.

Gigabyte E350N-USB3 AMD E-350 mini-ITX -emolevy

Plussat ja miinukset:

+ Pieni (mini-ITX)

+ Energiataloudellinen

+ Toimiva DXVA-purku

+ Laajat käyttömahdollisuudet

+ SATA 3 -väylät

+ USB 3.0 -portit

+ Ylikellotusominaisuudet niitä tarvitseville

+/- Alustan kokonaissuorituskyky

– Prosessorin suorituskyky 

mato78 approved 

Gigabyte E350N-USB3 -emolevyn tuotesivut

Gigabyte E350N-USB3 -emolevy Geizhals-hintaseurannassa

Gigabyte E350N-USB3 -emolevy hintaseuranta.fi:ssä

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.