Prosessoricoolerit vertailussa -09

Now Reading
Prosessoricoolerit vertailussa -09

True_sivulta

Tällä kertaa otimme testiin ison nivaskan eri valmistajien prosessoricoolereita. Edellisestä prosessoricoolerivertailusta onkin ehtinyt jo vierähtää yli vuosi. Tämän kertaiseen arvosteluumme otettiinkin todella iso määrä osallistujia eri valmistajien valikoimista koska markkinoille on tullut uusia malleja haastamaan vanhat konkarit ja jopa kokonaan uusia valmistajia.

Mukana on kaiken kaikkiaan 17 kappaletta ilmajäähdytteisiä prosessoricoolereita sekä vielä yksi valmis vesijäähypakettikin. Joten missään nimessä mistään pienestä vertailusta ei ole kyse.

Tämänkertaiseen prosessoricooleriarvosteluumme osallistuivat siis Gelid Solutions Silent Spirit, Nexus LOW-7000, SilenX IXC-120HA2, Xigmatek Red Scorpion S1283, Xigmatek Achilles S1284, Coolermaster Hyper Z600 CPU Cooler, Scythe Zipang CPU Cooler, Cooler Master V8, Scythe Kabuto, Scythe Katana III, Thermalright True Black 120, Scythe Mugen 2, Sunbeam Contact Freezer ja Xigmatek Thor’s Hammer sekä lisäksi Thermaltaken Bigwater 760i-vesijäähypaketti.

Lisäksi, vertailun vuoksi olivat vielä mukana Intelin 45 nanometrin prosessoreille tarkoitettu vakiocooleri ja Scythen klassikko Ninja sekä Noctuan NH-C12P. Tämän kertaisen prosessoricooleriarvostelumme suuresta kattavuudesta johtuen keskitymme suurimmilta osin eniten lämpö -ja melutasomittausten antamiin tuloksiin. Lisäksi esittelemme jokaisen prosessoricoolerin ominaisuudet ja erikoisuudet kuvien kera. Tämän pidemmittä puheitta kuitenkin on aika lähteä tutustumaan arvostelussa mukana olleisiin prosessoricoolereihin sekä niiden eri ominaisuuksiin.

Gelid Solutions Silent Spirit

Ensimmäisenä testissä suhteellisen uuden tulokkaan eli Gelid Solutionsin valmistama ja suunnittelema Silent Spirit -prosessoricooleri, jonka valmistuksessa ja suunnittelussa valmistaja on tähdännyt mahdollisimman edulliseen ja kuitenkin suorituskykyiseen ja hiljaiseen lopputulokseen.

silent_spirit_laatikko

Gelid Solutions on pakannut uuden Silent Spirit -prosessoricoolerinsa pieneen valkoiseen pahvilaatikkoon, jossa näppärä pieni kantokahva ja ikkuna josta näkee pienen vilauksen paketin sisälle. Laatikkon pintaan on selvästi painettu valmistajan sekä sen sisältämän prosessoricoolerin nimet.

silent_spirit_oheiskamat

Gelid Solutions toimittaa prosessoricoolerinsa mukana hyvin pienen määrän oheiskamaa. Silent Spiritin itse jäähdytysratkaisun lisäksi mukana toimitetaan taiteltu ohjekirjanen, Intel 775 -tyylinen painotappikiinnitys valmiiksi coolerissa ja AMD 939/AM2 -kiinnityskomponentit.

silent_spirit_cooleri1

Yllä olevassa kuvassa nähdään itse Silent Spirit -prosessoricooleri. Kuvassa Intel -tyyppinen painotappikiinnitys, joka on tehtaalla valmiiksi asennettu paikoilleen. Coolerin mitoiksi valmistaja ilmoittaa 108 x 100.5 x 125 millimetriä. Painoa valmistajan mukaan coolerille kertyy 370 grammaa. Gelidin tuuletin on Arctic Coolingin tuulettimien tyyppinen Gelidin omaa suunnittelua edustava malli, jonka runko on niin sanottua avointa mallia.

silent_spirit_cooleri3

Yllä olevassa kuvassa nähdään coolerin kuparinen pohja, Intel LGA775 -kiinnitystapit ja neljä kuparista 6mm halkaisijaltaan olevaa lämpöputkea. Coolerin pohjaan on asennettu valmiiksi ihan hyvän oloinen lämmönsiirtotahna jota emme kuitenkaan käyttäneet testeissä yhtenäisten ja vertailukelpoisten tulosten takia.

silent_spirit_asennettuna

Gelid Silent Spirit asennettuna. Prosessoricoolerin asentaminen Intel LGA775 -prosessorikantaan on todella helppo toiminpide. Ainoastaan painetaan kiinnitystapit paikoilleen niin, että naksahdus kuuluu. Tämän jälkeen kaikki on käyttövalmiina.


Nexus LOW-7000

Nexus on suunnannut LOW-7000 mallinsa suoraan HTPC käyttäjille ja jäähdyttimen suurin myyntivaltti onkin sen mataluus joka sallii tuulettimen käytön ahtaissa pöytämallin koteloissa kuten esimerkiksi Antecin Fusion sarja. Nexus sopii ainoastaan Intelin prosessoreille ja niistä LGA775 ja LGA1366 kantaisille malleille.

nexus_laatikko

Nexus LOW-7000 on pakattu hienoon pahvilaatikkoon, jonka päällinen puoli on kirkkaan punainen, jossa isolla valmistajan nimi. Pakkauksen toisessa reunassa on pieni kurkistusikkuna sekä muutamia yksityiskohtia Nexuksen prosessoricoolerin ominaisuuksista.

nexus_oheiskamat

Nexus toimittaa HTPC -käyttöön tarkoitetun LOW-7000 -prosessoricoolerinsa mukana kuvitetun oppaan, LGA 775 -taustalevyn, kaksi kiinnitysrautaa Intel LGA775/LGA1366 -prosessorikantoihin ja neljä asennusruuvia.

nexus_cooleri1

Yllä olevassa nähdään prosessoricoolerin käsittämät neljä kuuden millimetrin paksuista kuparista lämpöputkea, mukana toimitettava 120 millimetrinen tuuletin ja virtaliitin. Valmistajan mukaan coolerin mitat ovat 138 x 123 x 70.3 millimetriä.

Painoa coolerille kertyy yhteensä 475 grammaa ja koska kyseessä on HTPC -käyttöön suunniteltu ja tarkoitettu tuote, on se kokonaisuudessaan ainoastaan seitsemän senttimetriä korkea.

Coolerin mukana toimitettavan 120 millimetrisen tuulettimen kierrosnopeus vaihtelee 500 ja 2000 kierroksen välillä minuutissa.

nexus_cooleri2

Prosessoricoolerin alumiinirivasto on valmistajan mukaan erittäin ohutta, mutta mittaaamaan emme ripojen paksuutta lähteneet.

nexus_pohja

Yllä kuvassa prosessoricoolerin kuparinen pohja jonka koneistusjälki on silmämääräisesti tarkasteltuna hyvä ja pinta suora ainakin tärkeimmältä osaltaan, seunoissa pientä pyöreyttä kuitenkin havaittavissa. Kuvassa nähdään hyvin kaksi kiinnitysrautaa ja neljä ruuvia joita käytetään niiden kiinnittämiseksi. Sormiruuvi-tyyliset messinkiset sisältä kierteistetyt osat asennetaan joko sisempiin tai uloimpiin reikiin sen mukaan kumpaa prosessorikantaa käyttää.

nexus_shivetek

Kuvassa SkiveTek -heatsink. SkiveTek-tekniikka on Nexuksen mukaan prosessi, jonka avulla yhtiö kykenee leikkaamaan kokonaisesta blokista korkean tiheyden omaavia rivastoja tarkan ja tehokkaan jäähdytyssiilin tuottamiseksi.

 

nexus_asennettuna

Nexuksen LOW-7000 asennettuna. Prosessoricoolerin asentaminen Intel LGA775 -prosessorikantaan on todella helppo toiminpide. Ensin asennetaan mukana toimitettavat kiinnitysraudat kiinnittämällä ne neljän asennusruuvin avulla coolerin pohjaan, tämän jälkeen kiinnitetään puolestaan Intel -emolevyille tarkoitettu taustalevy ja seuraavaksi käännetään emolevy vertikaalisesti ja kiinnitetään ruuvit emolevyn takana.

Tämän kyseisen prosessoricoolerin ostoa harkitessa kannattaa pitää mielessä sen matala korkeus.


SilenX IXC-120HA2

silenx_laatikko

Yllä kuvassa SilenX:n IXC-120HA2 -prosessoricoolerin laatikko. SilenX on pakannut coolerinsa varmasti kaupan hyllyllä huomiota herättävään punaiseen pahvilaatikkoon, jonka etupuolelle yhtiö on päättänyt sijoittaa pienen kurkistusikkunan.

silenx_laatikko_kamat

Pakkauksen sisältä löytyvät itse cooleri, tuuletin, lämpötahna, tuulettimen kiinnitysraudat ja musta sovitelevy Intel LGA775 -kantaan. Cooleri on yhteensopiva 754/939/940/AM2/AM2+, 775 -kantojen kanssa. Emolevyä ei missään vaiheessa coolerin asennusta tarvitse irroittaa kotelosta.

silenx_laatikko_kamat1

 

silenx_ylhaalta

Yllä olevassa kuvassa itse cooleri lähemmässä tarkastelussa. Valmistajan mukaan coolerin ja tuulettimen mitat ovat 154 x 125 x 94 millimetriä. Painoa coolerille tulee yhteensä 685 grammaa.

silenx_pohja

Yllä kuvassa prosessoricoolerin kuparinen pohja. Kuvasta nähdään lisäksi hyvin kiinnitys.

silenx_kiinni

SilenX:n prosessoricooleri asennettuna emolevylle. Coolerin sisältämä 120 millimetrin SilenX IXP-74-14-mallinen tuuletin pyörii oletuksena 1400 kierrosta minuutissa. Mukana toimitettavan ohjaimen avulla tuulettimen nopeus voidaan tiputtaa aina 900 kierrokseen minuutissa.

Lisäksi, SilenX toimittaa prosessoricoolerinsa mukana kiinnikkeet toisen 120 millimetrisen tuulettimen kiinnittämistä varten. SilenX:n prosessoricoolerin asentaminen hyvän kiinnitysratkaisun takia oli hyvinkin helppo ja yksinkertainen toiminpide ilman suurempia kommelluksia.


Xigmatek Red Scorpion S1283

xigmatek_skorpioni_laatikko

Xigmatek on päättänyt SilenX:n tapaan pakata coolerinsa kirkkaan punaiseen pahvilaatikkoon, joka on varustettu kurkistusikkunalla sekä kuvalla prosessoricoolerista tuulettimella varustettuna. Laatikon etuosassa myös merkintä coolerin käyttämästä H.D.T -tekniikasta.

xigmatek_skorpioni_kamat

Prosessoricoolerin mukana toimitetaan tailteltu asennusohje, neljä kumitappia tuulettimen kiinnittämiseksi cooleriin, lämpötahna, asennusruuvit ja kiinnitysraudat Intel LGA775 -kantaan sekä kiinnitys AMD Socket AM2 / 754 / 939 / 940 -ja Athlon 64 / FX / X2 / Opteron / Sempron-prosessoreita varten.

xigmatek_skorpioni_tuuletin

Xigmatek käyttää omia tuulettimiaan kaikissa jäähyissään joiden mukana tuulettimen toimittaa. Red Scorpionin erikoisuus on sen oranssinen läpinäkyvä tuuletin, joka on valaistu kirkkailla/valkoisilla LED-valoilla.

xigmatek_skorpioni_ylhaalta

Yllä kuvassa itse prosessoricooleri lähemmässä tarkastelussa. Xigmatek Red Scorpion S1283 -prosessoricoolerin mitat ovat 120 x 159 x 50 millimetriä. Painoa coolerilla on valmistajan mukaan tuulettimen kanssa yhteensä 620 grammaa. Jäähytyssiilissä on nimensä mukaisesti kolme kappaletta kahdeksan milliä paksuja kuparisia lämpöputkia johtamassa lämpöä siilin ripoihin.

xigmatek_skorpioni_pohja

Xigmatekin H.D.T-tekniikka ilmenee parhaiten jäähdytyssiilin pohjasta, eli lämpöputket koskettavat suoraan itse prosessoria eikä välissä ole käytetty mitään lisäkerrosta.

emolla1

Xigmatekin prosessoricoolerin asennus onnistuu valmistajan mukaan täysin ilman työkaluja ja emolevyn irroittamista kotelosta. Kannattaa kuitenkin asentaa cooleri paikoilleen ilman tuuletinta sillä muuten asennustila saattaa käydä hieman ahtaaksi.


Xigmatek Achilles S1284

Tämä Xigmatekin prosessorijäähy (Achilles S1284) on johdettu äsken esitellystä saman yhtiön HDT-S1283-prosessoricoolerista ja tarjoaakin muutamia kaivattuja parannuksia edeltäjäänsä nähden.

xigmatekII_1

Yllä kuvassa prosessoricooleri tuotelaatikossaan. Xigmatek on päätynyt pakkamaan tämän coolerinsa varsin jännän oloisesti muokattuun pakettiin, joka ei ainakaan henkilökohtaisesti minuun itseeni tee positiivista vaikutusta. Pitää kuitenkin muistaa, että paketin muodollahan ei ole vaikutusta coolerin tarjoamaan suorituskykyyn.

xigmatekII_2

Yllä kuvassa tuotteen laatikon sisältö. Coolerin pakkaus pitää sisällään tailtellun asennusohjeen, neljä kumitappia tuulettimen kiinnittämiseksi cooleriin, asennusruuvit ja kiinnitysraudat Intel LGA775 -kantaan sekä kiinnitys AMD Socket AM2 / 754 / 939 / 940 -ja Athlon 64 / FX / X2 / Opteron / Sempron-prosessoreita varten.

xigmatekII_3

Yllä kuvassa itse prosessoricooleri ja oranssinen tuuletin. Edeltäjäänsä eli  S1283-prosessoricooleriin verrattuna Achillesin mukana toimitettava tuuletin sisältää lisäksi neljä valkoista lediä.

xigmatekII_5

Yllä kuvassa itse prosessoricooleri lähemmässä tarkastelussa. Xigmatek Achilles S1284 -prosessoricoolerin mitat ovat  120 x 120 x 25 millimetriä. Painoa coolerilla on valmistajan mukaan tuulettimen kanssa yhteensä 660 grammaa.

xigmatekII_4

Edeltäjästään poiketen tämä cooleri sisältää yhteensä neljä kahdeksan millistä nikkelöityä kuparista lämpöputkea.

emolla

Xigmatek Achilles S1284-prosessoricooleri asennettuna testikokoonpanon emolevylle.  Kuten myös yhtiön aikaiseman prosessoricoolerin, Red Scorpionin kohdalla totesin, on myös tämän asennuksessa hyvä muistaa, että asennus kannattaa suorittaa ennen tuulettimen kiinnitystä cooleriin.


Coolermaster Hyper Z600 CPU Cooler

kuva1_cm

Cooler Master on pakannut jo viime vuoden keväällä julkaistun HYPER Z600-prosessoricoolerinsa valkoiseen pahvilaatikkoon, jonka etupuolelta löytyy tuotteen nimi, yhtiön oma logo ja kuva tuotteesta ylhäältä päin kuvattuna.

kuva2_cm

Pahvilaatikon sisältä löytyy itse prosessoricoolerin lisäksi taiteltu asennusohje, takuukortti sekä kiinnitykset Intel LGA775 -ja AMD 940-, AM2 -ja  AM2+-prosessorikantoihin ja asennuksessa tarvittavat ruuvit.

kuva3_cm

Yllä kuvassa itse prosessoricooleri. Painoa Cooler Masterin passiivicoolerille kertyy yhteensä mahtavat 1045 grammaa.

kuva4_cm

Prosessoricooleri ylhäältä viistosta kuvattuna. Passiivicoolerin päälle Cooler Master on päättänyt sijoittaa yhtiön logon. Coolerin mitat ovat 127.28 x 127.28 x 160 millimetriä.

kuva5_cm

Passiivicoolerin pohja on valmistettu nikkelöidystä kuparista. Coolerin lämpöputkista kaksi ylettyvät alumiinirivaston läpi aina pohjasta ylös asti. Nämä kaksi lämpöputkea kulkevat 20 alumiinirivan läpi.

Lisäksi, cooleri käsittää neljä muuta lämpöputkea, jotka taasen kulkevat 26 pienemmän alumiinirivan läpi. Yhteensä kummallakin puolella on siis kuusi lämpöputkea, jotka kulkevat yhteensä 46 alumiinirivan läpi.

cmhyper_paikalla

Cooler Master Z600-passiivijäähdytin kiinnitettynä testikokoonpanoon. Tämä varsin massiivisen kokoisen prosessoricoolerin kiinnittäminen emolevylle tapahtuu emolevyn taustapuolelta ja ei ainakaan omasta mielestäni ole millään muotoa helpoimmasta päästä. Testasimme kyseisen coolerin passiivisena, mutta kokeilimme lisäksi sen suorituskykyä myös sijoittamalla tuulettimen ns. kotelon taakse puhaltamaan ilmaa kotelosta ulospäin.

Cooler Master on tehnyt hyvää työtä lämpöputkien suunnittelun suhteen varmistaessaan ettei prosessoricoolerin runko ole emolevyn komponenttien tiellä.


Scythe Zipang CPU Cooler

Scythen omien sanojen mukaan tämä prosessoricooleri on optimoitu täyttämään niin hiljaista kokoonpanoa etsivien kuin extreme-kellottajienkin tarpeet. Prosessoricooleri hyödyntää lisäksi uusinta UPHC-tekniikkaa (Uneven Parallel Heatpipe Construction) minkä tarkoituksena on maksimoida lämpöputken lämmönhaihtuminen eliminoiden lämmönhaihtumisen menetys lämmönsiirtoprosessin aikana.

zipang_1

Scythe on pakannut Zipang-prosessoricoolerinsa jännän näköiseen ja väriseen pahvilaatikkoon, jonka etupuolelta löytyy kuva itse prosessoricoolerista sekä tuotten nimi, maininta neliydinprosessoreista ja coolerin ominaisuuksista.

zipang_2

Scythe toimittaa Zipangin mukana pahvilaatikossa coolerin lisäksi taitellun asennusohjeen, lämpötahnaa, kiinnitykset Intel P4 -ja LGA 775-prosessoreille sekä AMD 754-, 939-, 940 -ja AM2-prosessoreille sekä tuulettimen kiinnittämiseen tarkoitetut rivat.

zipang_3

Yllä kuvassa Zipangille tarkoitettu Scythen oma tuuletin. Mustan värityksen omaavan tuulettimen mitat ovat 139 x 139 x 25 millimetriä. Yhtiön mukaan tuuletin pyörii 1000 kierrosta minuutissa (±10%), sen ilmavirtaus on 51.82 CFM ja melutaso puolestaan 21.00 dBA.

IMG_9289

Scythen Zipang-prosessoricoolerin mitat ovat 145 x 148 x 112 millimetriä ja painoa sille kertyy yhteensä 815 grammaa.

zipang_4

Zipang käsittää yhteensä kaksitoista kuparista lämpöputkea joiden halkaisija on kuusi millimetriä.

zipang_5

Yllä kuvassa prosessoricoolerin pohja, joka on valmistettu . Kuvasta nähdään lisäksi hyvin myös Intelin kokoonpanoissa käytettävien kiinnitystappien kiinnitysmetodi itse cooleriin.

zipang_6

 

Scythe Zipang kiinnitettynä testikokoonpanoomme. Testikokoonpanoomme coolerin kiinnitys tapahtui suhteellisen helposti sillä Intelin prosessorikantaan kiinnitys tapahtuu samakaltaisella kiinnityksellä kuin mitä Intel käyttää vakiocoolereissaan. Kannattaa kuitenkin suosiolla ottaa emolevy pois kotelosta prosessoricoolerin asennusta varten.


Cooler Master V8

Cooler Master V8 on tämänkertaisen arvostelumme jo toinen Cooler Masterin prosessorijäähdytin. Aikasempi, Cooler Master Z600 oli passiivinen ja V8 puolestaan on aktiivijäähdytteinen malli.

CM_V8_boxi

Cooler Master toimittaa V8-prosessoricoolerinsa mustassa pahvilaatikossa, jonka pintaan on painettu kuva itse coolerista, tuotteen nimi sekä sen maksimijäähdytystaso, joka on 180 wattia.

CM_V8_tarvikkeet

Pahvilaatikon sisältä itse prosessoricoolerin lisäksi löytyy tailteltu asennusohje, takuukortti, pussillinen ruuveja ja lämpötahnaa sekä kiinnitykset Intel LGA775 -ja AMD 754/939/940/AM2-prosessoreille.

CM_V8_1

Yllä kuvassa itse V8. V8 on yhtiön Z600-passiivijäähdyttimen tapaan todella massiivinen ja vaikuttava kokonaisuus. Coolerin kokonaismitat ovat 120 x 128 x 158 millimetriä. Painoa koko coolerille kertyy vain 865 grammaa, kun Z600-pasiivijäähdyttimellä oli painoa hulppeat 1045 grammaa.

CM_V8_2

Prosessoricoolerin sisältämän mustan värityksen omaavan tuulettimen mitat ovat 120 x 120 x 25 millimetriä. Tuulettimen pyörimisnopeus on 800 – 1800 kierrosta minuutissa. Tuulettimen melutasoksi yhtiö ilmoittaa 17~21 dBA.

CM_V8_alta

V8 sisältää yhteensä kahdeksan kuparista lämpöputkea joiden halkaisija on kuusi millimetriä sekä täysin kuparisen pohjan ja neljä erillistä alumiinirivastoa jäähdytystehon maksimoiseksi.

CM_V8_pohja_ja_kiinnitys_2

V8-prosessoricoolerin akilleen kantapää löytyy itse prosessorijäähyn kiinnityksen hankaluudesta, joka koostuu monesta erillisestä osasta. Hulluin kohta on kuvasssa näkyvien kiinnitysrautojen päässä olevat ruuvit joiden tyvessä on vasenkätiset kierteet ja päässä normaalit oikeakätiset. Itse coolerin pohja on hyvin suora, vaikka siinä näkyvätkin selkeästi sorvausjäljet.

CM_V8_takaupulen_kiinnitys_jobi

Cooler Masterin V8-prosessoricoolerin kiinnitys emolevyn taustapuolelta. V8:n emolevylle kiinnittämistä varten pitää emolevy irrottaa kotelosta taustalevystä johtuen ja mutterit kiristetään mukana toimitettavalla ristipäiseen ruuvimeisseliin sopivalla lisäpalikalla.

CM_V8_emolla

Samoin kuten Cooler Masterin Z600-prosessoricoolerin kanssa, ei tämänkään suuresta koosta tarvitse olla huolissaan. Cooler Master V8 sopii hyvin koteloon eikä ole muistien tai piirisarjajäähdytyksen tiellä.


Intelin  45nm vakiocooleri

Vertailussamme toimitti verrokin virkaa Scythen jo klassikoksi muodostuneen Scythe Ninjan lisäksi myös Intelin oma 45 nanometrin tekniikalla valmistettaville prosessoreille tarkoitettu vakiocooleri.

Intel_45nm_STD_1

Intelin 45 nanometrin tekniikalla valmistettaville prosessoreille tarkoitettu vakiocooleri käsittää alumiinisen rivaston ja pohjan sekä neljä kiinnitystappia coolerin emolevylle kiinnittämiseksi.

Intel_45nm_STD_pohja

Yllä kuvassa Intelin vakiocoolerin pohja. Kuvasta näkyy lisäksi hyvin coolerin käsittämät neljä kiinnitystappia joiden avulla tapahtuu sen kiinnittäminen itse emolevylle. Kuparisen ytimen sijasta koko siili on valmistettu alumiinista.

Intel_45nm_STD_asennettuna_emolle

Intelin 45 nanometrin prosessoreille tarkoitettu vakiocooleri asennettuna testikokoonpanomme emolevylle. Kyseessä on varsin pienikokoinen prosessoricooleri, joten sen ympärillä riittää tilaa varsin hyvin.


Scythe Kabuto

Tämänkertaisessa arvostelussamme on mukana kaikkiaan yhteensä neljä Scythen prosessoricooleria.

Kabuto_boxi

Scythe toimittaa Kabuton pääasiallisesti punaisen värisessä pahvilaatikossa, jonka etupuolelle on painettu kuva itse coolerista, sen nimi sekä sen sisältämät tärkeimmät ominaisuudet.

Kabuto_tarvikkeet

Itse coolerin lisäksi pahvilaatikosta löytyy seitsemällä kielellä varustettu taiteltu asennusohje, lämpötahnaa sekä kiinnitykset Socket 478-, LGA775 -ja LGA1366-prosessorikantoihin ja  Socket 754/939/940/AM2(+)/AM3-prosessorikantoihin.

Kabuto

Prosessoricooleri tuulettimella varustettuna. Coolerin mitat ovat 124 x 133 x 132 millimetriä ja tuulettimen mitat puolestaan 120 x 120 x 25 millimetriä. Painoa coolerille kertyy yhteensä 730 grammaa.

Kabuto_putket

Scythe Kabuto käsittää yhteensä kaikkiaan kuusi kuparista lämpöputkea joiden halkaisija on kuusi millimetriä. Lämpöputket on yhdistetty suoraan nikkelöityyn kupariseen pohjaan. Tuulettimen vikaantumisarvo on yhtiön mukaan 30 tuhatta tuntia, käyttöjännite 12 volttia, tehonkulutus maksimissaan 2.16 wattia, ilmavirtaus 0 – 74.25 CFM:ää ja melutaso puolestaan 0~26.5 dBA.

Kabuto_pohja

Kabuto käsittää yhteensä kolme alumiinirivastoa joiden läpi kupariset lämpöputket on johdettu.

Kabuto_asennettuna_emolle

Yllä kuvassa Scythe Kabuto-prosessoricooleri asennettuna testikokoonpanoomme. Myöskään Kabuton asennus Intel LGA775-kantaiseen testikokoonpanomme emolevyyn onnistuu ilman suurempia kommelluksia.


Scythe Katana III

Katana_3_boxi

Scythe on pakannut Kabuto III-prosessoricoolerinsa pahvilaatikkoon, jonka etuosaan on painettu kuva itse coolerista, sen nimi sekä lista tärkeimmistä ominaisuuksista.

Katana_3_tarvikkeet

Scythe toimittaa Katana III-prosessoricoolerinsa mukana taitellun asennusohjeen sekä tarvittavat kiinnitykset sen tukemille alustoille (Intel: socket 370, socket 478, socket LGA775 ja AMD: socket 462, socket 754, socket 939, socket 940).

Katana_3_kuva_2

Prosessoricoolerille kertyy painoa ainoastaan 300 grammaa tuulettimen ollessa kiinnitettynä.

Katana_3

Mukana toimitettavan tuulettimen mitat ovat 92 x 92 x 25 millimetriä ja kokonaisuudessaan koko prosessoricoolerin mitat ovat puolestaan 98 x 96 x 130 millimetriä. Yhtiön mukaan mukana toimitettavan Scythen oman tuulettimen pyörimisnopeus on 2000 (±10%) kierrosta minuutissa ja ilmanvirtauksen taso 35.12 CFM:ää.

Katana_3_pohja

Katana 3-prosessoricoolerin pohjassa on hyvin suora sinkitty kuparilevy.

Katana_3_asennettu_emolle_2

Scythe Katana III-prosessoricooleri asennettuna testikokoonpanomme emolevylle. Kuten kuvasta voidaan huomata, vie Katana III tuulettimensa kanssa tilaa jonkin verran prosessorikannan ympäriltä.Scythe Kabuto voidaan asentaa monelle eri alustalle, mukaan lukien myös vaikkapa vanhemmille Socket 478-kantaisille emolevyille. Lisäksi, hyvänä puolena voidaan myös todeta, kuinka sen asennuksen aikana ei tarvitse irroittaa emolevyä kotelosta.


Thermalright True Black 120

Thermalright True Black 120 on pääosiltaan täsmälleen sama cooleri kuin yhtiön aikaisempi menestystuote nimeltään Ultra 120 eXtreme, joka on monien mielestä yksi parhaimmista ilmajäähdytteisistä prosessoricoolereista.

True_boxi

Thermalright on pakannut uuden prosessoricoolerinsa yksinkertaiseen täysin mustaan pahvilaatikkoon, jonka päälle on painettu ainoastaan yhtiön oma logo.

True_tarvikkeet

Prosessoricoolerinsa mukana Thermalright on päätynyt toimittamaan asennusohjeet, kiinnitykset Intel -ja AMD-alustoille (Intel LGA775 ja AMD AM2), Chill Factor 2-lämpötahnaa.

True_sivulta

Kuvassa itse Thermalright True Black 120-prosessoricooleri. Thermalrightin mukaan coolerin kanssa käytettäväksi voidaan sovittaa yhteensä kaksi 120 millimetristä tuuletinta. Prosessoricoolerin mitat ovat 63.4 x 132 x 160.5 millimetriä ja painoa sille kertyy yhteensä 790 grammaa.

True_pohja

Thermalrightin coolerissa on yhteensä kuusi 6 millimetrinä halkaisijan käsittävää lämpöputkea lämmön johdattamiseksi prosessorilta. Prosessoricoolerin pohja on kuparia. Thermalrightin suunnitteleman hieman taitetun rivaston tarkoitus on minimoida ilmanvirtauksen esto. Musta nikkelöinti puolestaan on tarkoitettu estämään hapettumista.

True_asennettu_emolle

Kuvassa Thermalrightin True Black 120-prosessoricooleri asennettuna Noctuan tuulettimen kanssa testikokoonpanomme emolevylle. Kaiken kaikkiaan Thermalrightin True Black 120-prosessoricoolerin asennus oli suhteellisen vaivaton prosessi testeissä käyttämällemme Intel LGA-kantaiselle emolevylle. Prosessoricoolerin emolevyn taustapuolelle asennettavan taustalevyn kiinnittämisen ajaksi emolevy on kuitenkin irroitettava kotelosta.


Scythe Mugen 2

 

Mugen_2_boxi

Scythe on pakannut Mugen 2-prosessoricoolerinsa jännän väriseen mustaan/siniseen pahvilaatikkoon, jonka etupuolelle on painettu tuotteen nimi, kuva itse coolerista sekä sen tärkeimmistä ominaisuuksista.

Mugen_2_tarvikkeet

Scythe toimittaa itse coolerin lisäksi mukana myös tuulettimen, tuulettimen kiinnitysraudat, taitellun asennusohjeen sekä kiinnitykset Intel 478-, LGA775 -ja LGA1366-prosessorikantoihin sekä AMD AM2-, AM2+-, 940-, 939 -ja 754-prosessorikantoihin.

Mugen_2

Scythen Mugen 2-prosessoricoolerin mitat ovat 130 x 100 x 158 millimetriä ja painoa sille kertyy yhteensä 870 grammaa. Scythen toimittaman tuulettimen mitat puolestaan ovat 120 x 120 x 25 millimetriä. Tuulettimen melutasoksi yhtiö ilmoittaa 0 – 26.5 desibeliä ja maksimiksi ilmanvirtaustasoksi 74.25 CFM:ää. Tuulettimen pyörimisnopeus on 324 – 1200 kierrosta minuutissa. Painoa tuulettimella on 115 grammaa.

Mugen_2_sivu

Scythe on varustanut Mugen 2-prosessoricoolerinsa yhteensä 47 alumiinirivastolla johon on yhdistetty viisi lämpöputkea.

Mugen_2_pohja

Prosessoricoolerin pohja on nikkelöityä kuparia.

Mugen_2_asennus

Scythe Mugen 2-prosessoricoolerin kiinnitys emolevyn taustapuolelta. Kyseisen prosessoricoolerin asennus ei ole helpoimmasta päästä.

Mugen_2_kiinnitys

Vielä lähikuva coolerin kiinnityksestä.

Mugen_2_asennettuna_emolle

Scythe Mugen 2-prosessoricooleri asennettuna testikokoonpanomme emolevylle. Myös Mugen 2-prosessoricoolerin kiinnittämiseksi emolevylle pitää emolevy irroittaa kotelosta taustalevyn kiinnittämistä varten.


Sunbeam Core-Contact Freezer

CCF_pakkaus

Sunbeam Core-Contact Freezer on pakattu siniseen pahvilaatikkoon, jonka etupuolelle on painettu kuva itse prosessoricoolerista sekä sen tärkeimmistä ominaisuuksista.

CCF_tarvikkeet

Sunbeam toimittaa coolerinsa mukana mustan sovitelylevyn Intel LGA775-kantaan, kiinnitysraudat tuulettimen kiinnittämistä varten, tuulettimen säätöpaneelin ja kiinnityksen AMD 939/AM2/AM2+-prosessoreille.

CCF_flekti

Mukana toimitettava tuuletin on Sunbeamtechin valmistama ja omaa mallimerkinnän AGA12025F121. Tuulettimen pyörimisnopeus on 1000 – 2000 kierrosta minuutissa ja sen mitat ovat 120 x120 x 25 millimetriä.

CCF_1

Sunbeamin prosessoricooleri käsittää kaikkiaan neljä 8 millimetrin kuparista lämpöputkea ja painaa 590 grammaa. Prosessoricoolerin mitat yhdessä tuulettimen kanssa ovat 153 x 125 x 104 millimetriä.

CCF_pohja

Sunbeamin pohja on aika pitkälle samanlainen kuinXigmatekin Achilles-prosessoricoolerilla.

CCF_kiinnitys

Yllä olevassa kuvassa prosessorin mukana toimitettava Intel LGA775-sovitelevy kiinnitettynä emolevylle.

CCF_asennettu_emolle

Sunbeam Core-Contact Freezer asennettuna.


Xigmatek Thor’s Hammer

Xigmatek Thorin vasaraksi nimetty prosessoricooleri sisältää monimutkaisen kahteen kerrokseen pakatun mustan nikkelöidyn rivaston. Xigmatek ei toimita kyseisen coolerinsa mukana tuuletinta.

Hammer_boxi

Xigmatek on pakannut paljolti huhutun uuden Thor’s Hammer-prosessoricoolerinsa jännästi teemaan mukaiseen pahvilaatikkoon. Pahvilaatikon etupuolelle on luonnollisesti painettu kuva Thorista ja hänen vasarastaan sekä maininta kahden kerroksen H.D.T-tekniikasta.

Hammer_tarvikkeet

Xigmatek toimittaa Thorin vasaran mukana paperisen asennusohjeen, LGA775-taustalevyn, kiinnitykset LGA1366-, LGA775 -ja AMD 754/939/940-,AM2/AM2+/AM3-prosessorikantoihin ja kiinnityskumit kahden tuulettimen kiinnitystä varten.

Hammer_3

Xigmatekin Thorin vasara lähikuvassa. Painoa coolerille kertyy 800 grammaa. Prosessoricoolerin mitat ovat 120 x 90 x 160 millimetriä. Coolerin rivasto on valmistettu alumiiniseoksesta ja päällystetty mustalla nikkelillä. Alumiiniripoja on kaikkiaan yhteensä 49 kappaletta.

Hammer_pohja

Myös lämpöputket on kosketuspinta-alan kohdalta päällystetty nikkelillä toisin kuin aiemmissa Xigmatekin coolereissa. Nähtävästi tarkoitus on pitää putket paremmassa kunnossa kiun Achillesin putket, jotka ovatkin saaneet usein itseensä lommoja useiden asennusten ja irrotusten johdosta.

thor_vasara_paikalla

Yllä kuvassa Xigmatekin Thorin vasara asennettuna testikokoonpanoomme. Kuvasta voidaan huomata, että prosessoricoolerin ympärille jää tilaa varsin hyvin. Coolerin kiinnittämiseen tarkoitettujen jousipainoitteisten ruuvien kiristämiseksi Xigmatek toimittaa mukana erittäin pienikokoisen lenkin, jonka avulla ei isompisormisen ihmisen kannatta kiinnitystä välttämättä yrittää.

Muutoin suhteellisen uhmakkaasti nimetyn Thorin vasaran kiinnitys on suhteellisen yksinkertainen toiminpide ilman suurempia kommelluksia. 120 x 120 x 25 mm on standardi suurimmassa osassa Xigmatekin prosessorijäähyistä, mutta jos kotelosta löytyy tarpeeksi tilaa, saattaa 120 x 120 x 35 mm tuuletin parantaa erilaisen alumiinirivastonsa takia coolerin toimintaa.


Thermaltake Bigwater 760i

17 ilmajäähdytteisen prosessoricoolerin lisäksi ehdimme ottaa vertailuumme mukaan myös Thermaltaken valmistaman valmiin vesijäähdytyspaketin nimeltään BigWater 760i. Valmistaja koittaa parantaa valmiiden vesijäähysarjojensa huonoa mainetta markkinoilla ihan tervetulleella keinolla sillä Thermaltake on näet korvannut hajoilevat ja halvat pumput kestävämmillä ja suuremman tuoton omaavilla yksilöillä näissä uudemmissa malleissaan. Valmistajan omien sanojen mukaan takuukorjaukset ja palautukset ovat laskeneet radikaalisti.

TT_BW760i_boxi_etu

Thermaltake on pakannut vesijäähdytyspakettinsa suorakaiteen muotoiseen pahvilaatikkoon, jonka päälle on painettu kuvia itse vesijäähystä ja mukana toimitettavasta prosessoriblokista.

TT_BW760i_boxi_auki

Paketti avattuna ja päälimmäinen pehmustekerros poistettuna. Itse vesijäähdytysyksikkö, joka sisältää kennon tuulettimineen, vesisäiliön ja pumpun lepää omassa kaukalossaan ja jäähdytysneste kuten muutkin tarvikkeet upotettuina omiin paikkoihinsa.

TT_BW760i_ohje_huoltokirjat_letku

Järjestelmän mukana toimitettiin varsin pitkä kieppi Thermaltaken omaa 6.4 millimetriä sisähalkaisijaltaan olevaa UV-aktiivista vihreätä letkua. Lisäksi, mukana oli myös kaksi todella paksua ohjekirjaa, joista toinen käsitteli asennusta monella eri kielellä ja toinen huoltoa. Suomenkieltä ohjekirjoissa kuitenkaan ei ollut.

TT_BW760i_tarvikkeet

Paketin mukana tulleet tarvikkeet. Letkukiristimiä, ruuveja jäähdytysyksikön koteloon kiinnitystä varten, ruuveja, pultteja ja prikkoja vesiblokin kiinnitykseen, emolevyn taustalevy ja pikakiinnikkeet letkuille.

TT_BW760i_pumppu_ja_kenno

Jäähdytysyksikkö koko komeudessaan.

TT_BW760i_pumppu_ja_kenno_unit_alta

Jäähdytysyksikkö alapuolelta jolloin jäähdytyskennon rivastoon näkyvillä. Kyseessä on kohtuullisen tiheä malli.

TT_BW760i_pumppu_ja_kenno_2

Thermaltaken uusittu pumppu kuvassa.

TT_BW760i_pikaliittimet

Jäähdytysyksikön päästä letkut on varustettu valmiiksi pikakiinnikkeillä ja tarroilla on myös merkattu kumpaan suuntaan neste kiertää.

TT_BW760i_CPU_blokki

Itse prosessorin vesiblokki, joka on tehtaalta varustettu kompressiokaroilla, jotka ovat tunnetusti tiiviitä eivätkä helposti vuoda.

TT_BW760i_CPU_blokki_pohja

Vesiblokin pohja vaikuttaa hyvin tasaiselta ja koko blokki on valmistettu kuparista eikä sitä saa edes purettua, joten vuotojen mahdollisuus on näinkin minimoitu.

TT_BW760i_CPU_blokki_kiinnitys_emontakaa

Emolevyn takapuolelle asennetaan tukirauta, jonka voi myös teipata kiinni.

TT_BW760i_CPU_blokki_kiinnitys_emonetu

Pultit kiristetty emolevylle prosessorikannan reikien läpi.

TT_BW760i_CPU_blokki_asennettu

Vesiblokki asennettu ja kiristetty prosessorin päälle.

TT_BW760i_CPU_blokki_letkut_kiinni

Letkut kiristetty blokin liittimiin. Seuraavana on vuorossa nesteen täyttö säiliöön ja järjestelmän ilmaus.

TT_BW760i_sininen_flekti

Jäähdysjärjestelmän ilmaus suoritettu ja kuva systeemistä toiminnassa jolloin kennon 120mm sinisillä LED-valoilla valaistu tuuletin suorastaan loistaa.


Yhteenveto

Testialusta:

 

noctua_emolla

Tämänkertainen testikokoonpanomme koostui Asuksen P5Q3 Deluxe-emolevystä, Intel E8500-prosessorista (443 x 9.5, 1.375 volttia), Patriotin DDR3-muistisetistä ja MSI Radeon HD 4850-näytönohjaimesta sekä Hecin 650 wattisesta virtalähteestä. Ajoimme kokoonpanoa 4.2 GHz:n kellotaajuudella lämpökuorman maksimoimiseksi.

Käyttöjärjestelmänä testikokokoonpanossa toimi puolestaan Windows Vistan 64-bittinen versio Service Pack 1-päivityspaketilla varustettuna. Testikokoonpanoa kuormitettiin Prime95-ohjelman voimin jokaisen prosessoricoolerin kohdalla 30 minuutin ajan, jonka jälkeen Everest-ohjelmaa avuksi käyttäen tarkistimme kummankin ytimen lämpötilan joista vielä laskettiin niiden yhteinen keskiarvo. Huoneen lämpötila oli mittausten suorittamisen aikana  25 – 26 astetta ja testiympäristön melutaso puolestaan 20 desibeliä. Kaikki coolerit intelin vakiota lukuunottamatta kiinitettiin ja irrotettiin kaksi – kolme kertaa saadaksemme kahdollisimman tarkat tulokset ja samasta syystä käytimme kaikilla coolereilla samaa Xigmatekin lämpötahnaa. Verrokkeina käytimme testissä scythen vanhaa Ninja rev.B ja Noctua NH-C12P coolereita joita löytyy monista koneista.

Mittasimme jokaisen prosessoricoolerin kohdalla lämpötila-arvot sekä lepotilassa että rasituksessa. Melutason mittasimme noin metrin etäisyydellä kohteesta käyttämällä vakiotestityökaluihimme kuuluvaa Voltcraftin äänenpainemittaria.

noctua_nf_p12

Cooler Masterin Z600-, Xigmatek Thor’s Hammer -ja Thermalright True Black 120-prosessoricoolerien mukana ei toimitettu tuuletinta, joten testasimme ne käyttämällä Noctuan NF-P12-tuuletinta, jonka pyörimisnopeus on 1300 kierrosta minuutissa. Tuulettimen ilmanvirtaustaso on 56 CFM:ää ja melutaso puolestaan 19.8 dBA. Tuulettimen mitat ovat 120 x 120 x 25 millimetriä.

lampotilamittaukset

Lämpötilamittauksissamme parhaiten kuormassa pärjäsi Sunbeamin Contact Freezer-prosessoricooleri. Toiselle sijalle nosti itsensä Scythen Mugen 2-prosessoricooleri. Myös suhteellisen uuden tulokkaan eli Gelid Solutionsin testeihimme toimittama Silent Spirit pärjäsi myös testeissä varsin hyvin.

melutasot

Melutasomittauksissa parhaiten pärjäsivät parhaiten Scythen Mugen 2 -ja Xigmatekin Thor’s Hammer-prosessoricoolerit. Seuraava sija meni Thermaltaken BigWater 760i-vesijäähypaketille sekä Scythen Kabuto -ja Cooler Masterin V8-prosessoricoolereille.

Yhteenveto

Testien ehkä ehdottomaksi yllättäjäksi nousi Gelid Solutionsin toimittama ja valmistama Silent Spirit, joka pärjäsi testeissä hintaisekseen yllättävänkin hyvin. Testien voittajaksi kuitenkin melutasosta puhuttaessa nousi Scythen Mugen 2-prosessoricooleri sekä taas lämpötilamittauksista puhuttaessa Sunbeamin Contact Freezer-prosessoricooleri, joka onnistui peittoamaan muut testissä mukana olleet ehdokkaat.

Xigmatekin paljon puhuttu uusi Thor’s Hammer pääsi kärkikastiin eikä saman valmistajan Achilles S1284-prosessoricoolerikaan pärjännyt paljoakaan sen huonommin, mutta testin voittajaksi nousi hintatasonsa sekä suorituskykynsä/melutasonsa ansiosta Scythen Mugen 2-prosessoricooleri. Kovinkaan suurista eroista testien voittajan ja muun kärkikastin välillä kuitenkaan voida puhua.

Keskustele artikkelista täällä

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
100%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.