Prosessorijäähdyttimet – kesä 2010

Now Reading
Prosessorijäähdyttimet – kesä 2010

Kaikki_coolerit

On jälleen tullut aika tutkia mitä uutta ja mullistavaa on edellisen prosessorijäähdytinvertailumme jälkeen jäähdytysrintamalla tapahtunut. Selkeästi on huomattavissa, että uusia merkkejä on tullut markkinoille. Vahvasti muisteistaan tunnettu Corsair on alkanut myydä omalla nimellään varustettua valmista ja täysin suljettua vesijäähdytystä, joka ei vaadi minkäänlaista huoltoa.

Prosessorijäähdytyksissä tuntuu jatkuvan sama trendi vuodesta toiseen, eli lisätään pinta-alaa ja lämpöputkia, jolloin myös jäähdyttimen teho nousee. Tämänkertaisessa vertailussa ainakin CoolerMasterin V10 -jäähdytin alkaa olla kokonsa puolesta suurinta mitä voidaan järkevästi ajatellen tietokoneeseen asentaa, joskaan sekään ei kaikkiin koteloihin varmasti mahdu. Danamics-nimisen yhtiön LMX Super Leggera -jäähdytin edustaa massasta poikkeavaa suunnittelua. Sen putket pitävät sisällään nestemäistä metallia, jota kierrättää suljetussa järjestelmässä jäähdyttimen päälle asennettu ja omalla virtalähteellään toimiva magneettipumppu. Tämän toimintaaa käsittelemme tarkemmin perehtyessämme kyseiseen jäähdyttimeen.

Viime kerrasta onkin aikaa jo noin vuosi, ja tuolloin testialustana toiminut Intel Core 2 Duo E8500 -prosessori on siirretty syrjään Core i7 -sarjan i7-975XE -prosessorin tieltä. Core i7-975XE -prosessorin käyttöön päädyin siitä yksinkertaisesta syystä, että se tuottaa arkkitehtuurinsa ansiosta hyvin paljon lämpöä ja myös kestää sitä hyvin. Asiaan vaikutti myös osaltaan se, että kaikki jäähdyttimet eivät sopineet AMD:n AM3-prosessoreille ilman erikseen ostettavia lisäosia.

Mukana testissä on myös Intel i7-920 -prosessorin vakiojäähdytin, kuten myös muutama muukin vanhempi jäähdytin. Nämä toimivat testeissämme lähinnä verrokkeina. Prosessorin kellotaajuutena testeissä on 20 x 200 MHz 1.35V käyttöjännitteellä. Tämä on hyvin yleisesti käytössä oleva kellotaajuus/jänniteyhdistelmä esimerkiksi Core i7-920 prosessoria ylikellotettaessa.

Lista testissä mukana olleista jäähdyttimistä:

 • Akasa Nero S
 • CoolerMaster V10
 • Coolink Corator DS
 • CoolIT Domino ALC
 • Corsair H50
 • Danamics LMX Superleggera
 • Intel Core i7-920 vakio
 • Intel Core i9-980X
 • Noctua NH-D14
 • Prolimatech Megahalems
 • Scythe Zipang 2
 • Thermalright Ultra-120 eXtreme
 • Tuniq Tower 120 Extreme
 • Zalman CNPS10X Extreme
 • Zalman CNPS10X Performa
 • Zalman CNPS9900A LED

Akasa Nero S:

Akasa on tuonut markkinoille oman näkemysensä suoraan lämpöputkikontaktiin perustuvasta prosessorijäähdyttimestä. Tämä vaikuttaisi olevan kuitenkin hieman muutettu Xigmatek HDT-S1284, ja näin ollen onkin varmasti lähtöisin Xigmatekin tuotantolinjalta.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi & tyyppi Akasa Nero S – Ilmajäähdytin , suorakontakti
Fyysiset mitat 120 (pituus) x 87 (leveys) x 160 (korkeus) mm
Paino 726g
Tuuletin 1kpl 120mm, 600-1600 RPM, 70.40FCM
Lämpöputket 4kpl 8mm halkaisijaltaan
Tuetut prosessorikannat Intel LGA775, LGA1156 & LGA1366 
AMD 939, AM2, AM2+ & AM3

Akasa Nero S -jäähdyttimen tuotesivut

akasa_neroS_boxi1

Akasa Nero S -prosessorijäähdyttimen pakkaus on pääväriltään musta ,ja siihen on painatettu itse jäähdyttimen kuva, sekä tärkeimmät tiedot sen ominaisuuksista.

akasa_neroS_boxi2

Pakkauksen takapuolelle on kerätty Nero S:n tekniset tiedot muutamalla eri kielellä, joskaan joukosta ei löydy suomea.

akasa_neroS_tarvikkeet

Nero S:n pakkauksesta löytyvät tarvikkeet kuvassa. Tuulettimena toimii Akasan oma DFS122512L -mallimerkintää kantava 120mm tuuletin, joka on varustettu 4-pinnisellä virtaliittimellä, jolloin emolevyn PWM-ohjauskin toimii. Suurin osa kuvan kiinnitystarvikkeista on tarkoitettu Intelin prosessorin kanssa käytettäviksi. AMD:n prosessorilla riittää yksi ainoa rauta, joka on kuvassa lämpötahnan vieressä.

akasa_neroS_cooleri1

Akasa Nero S:n rivat ovat hyvin lähekkäin toisiaan, ja niitä yhdistää neljä 8mm halkaisijaltaan olevaa kuparista lämpöputkea. Tuulettimen kiinnitys hoituu valmiiksi siilissä kiinni olevilla kumisilla tapeilla, jotka samalla vaimentavat tuulettimen mahdollisesta resonoimisesta aiheutuvia ääniä. Tiheän ripavälinsä ansiosta Nero S ei varmasti toimi ilman tuuletinta.

akasa_neroS_pohja

Vaikka Akasan Nero S onkin suorakontakti jäähdytin, niin vaikuttaa sen pohja olevan hyvin suora ja myös melko kiiltävä. Mistään peilipinnasta ei tietenkään vielä voida puhua.

akasa_neroS_kiinnikkeet_asennettu

LGA775-, 1156 -ja 1366 -kiinnikkeet asennettu Akasa Nero S -jäähdyttimeen.

akasa_neroS_emon_taustalevy

Emolevyn taustapuolelle tulee teräksinen levy, jonka emolevyä vasten tuleva puoli valitaan käytettävissä olevan prosessorikannan mukaan. Väliin tulee 3M:n eristeteippi, joka estää mahdollisten oikosulkujen muodostumisen.

akasa_neroS_emolle_asennettu

Kiinnitys tapahtuu tukevasti ja luotettavasti jousikuormitteisilla ruuveilla. Tuuletin asennetaan vasta jäähdyttimen asennuksen jälkeen, koska muuten ei tuulettimen puoleisia kiinnitysruuveja saa kierrettyä.

akasa_neroS_asennettuna

Akasa Nero S -prosessorijäähdytin asennettuna ja valmiina testiin.

akasa_neroS_tominnassa

Nero S -prosessorijäähdytin toiminnassa.

akasa_neroS_levittyminen

Piitahnan levittyminen Akasa Nero S -prosessorijäähdyttimen pohjaan näyttää hyvin tasaiselta, nurkissa on nähtävissä hieman vajausta. Reunimmaiset lämpöputket eivät kosketa prosessoria koko pinta-alaltaan, mikä on varsin yleistä suoraan lämpöputkikontaktiin perustuvissa jäähdyttimissä.


Coolermaster V10:

Coolermasterin V10 -prosessorijäähdytin eroaa valtavirrasta lähinnä hervottoman suuren kokonsa ja TEC-Peltier elementtinsä ansiosta, jonka pitäisi tehostaa jäähdyttimen toimintaa pumppaamalla lämpöä sähköisesti jäähdyttimen toiseen erilliseen osaan.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi & tyyppi Coolermaster V10 – Ilmajäähdytys, TEC tehostettu
Fyysiset mitat 236.5 (pituus) x 129.6 (leveys) x 161.3 (korkeus) mm
Paino 1200g
Tuuletin 2kpl, 120mm, PWM, 800-2400 RPM, 90CFM
Lämpöputket 10kpl 6mm halkaisijaltaan + TEC-peltier -elementti
Tuetut prosessorikannat

Intel Socket, LGA1366 / LGA1156 / LGA775 * AMD Socket, AM3 / AM2+ / AM2

Coolermaster V10 -jäähdyttimen tuotesivu

CoolerMaster_V10_boxi_1

Coolermaster V10 -jäähdyttimen laatikko on fyysisesti hyvin iso ja painava, mikä kertoo osaltaan sisällöstä. Pakkauksen pintaan on painatettu tyylitelty kuva V10-jäähdyttimestä ja maininta TEC-elementistä, kuten myös Core i7 -yhteensopivuudestakin.

CoolerMaster_V10_boxi_2

Pakkauksen takapuolella on havainnollisesti kuvattu jäähdyttimen toimintaa ja erityisominaisuuksia mm. kuvien avulla. Oikean reunan taulukosta löytyy puolestaan jäähdyttimen tekniset tiedot.

CoolerMaster_V10_tarvikkeet

Coolermaster V10 -prosessorijäähdyttimen tarvikkeet. Yhteen pussiin on pakattu kaikki kiinnitystarvikkeet. Ohjekirjaset ja lämpötahna ovat erikseen.

CoolerMaster_V10_kiinnikkeet

Kaikki kiinnikkeet omassa kuvassaan.

CoolerMaster_V10_paalta

V10 -jäähdytin on varustettu kahdella 12cm tuulettimella, joista toinen on suunnattu puhaltamaan alaspäin emolevyn suuntaan. Tämä jäähdyttää ilmavirrallaan näin ollen myös muistikammat. Koko paketti on verhoiltu mustan muovikuoren sisään, joka samalla tekee jäähdyttimestä entistäkin massiivisemman näköisen.

CoolerMaster_V10_sivulta

Coolermaster V10 -jäähdyttimessä on normaalia enemmän johtoja, koska molemmat tuulettimet vaativat omat johtonsa. C-Peltier -elementiltä tulee oma 4pin molex liittimellä varustettu virtajohtonsa. Molemmat V10:n 120mm tuulettimet ovat PWM-ohjattuja.

CoolerMaster_V10_pohja

V10-jäähdytin alapuolelta. Kuvan vasemmassa laidassa näkyy osa lämpöputkista, jotka liittyvät TEC-elementin avulla pienempään siiliin ja sen lämpöputkiin.

CoolerMaster_V10_kiinnikkeet_paikallaan

LGA 1366 -kiinnikkeet asennettu Coolermaster V10 -jäähdyttimen. V10:n pohja on erittäin suora, mutta ei millään muotoa tasainen. Koneistusjäljet ovat hyvin sormella tunnettavissa liikutettaessa sormea kontaktipinnan päällä.

CoolerMaster_V10_emon_taustalevy_2

Coolermasterin jäähdyttimien asennus on aina ollut hieman kinkkistä, eikä tämäkään kerta ole poikkeus. Ensin prosessorijäähdyttimeen valitaan oikeat kiinitysraudat, ja näihin ruuvataan vasenkätisellä kierteellä olevat ruuvit. Seuraavaksi prosessorille laitetaan lämpötahna ja itse jäähdytin käännetään pöydälle ylösalaisin.

Tämän jälkeen itse emolevy käännetään myös ylösalaisin ja asetetaan V10-jäähdyttimen päälle niin, että hetki sitten ruuvatut ruuvit tulevat läpi emolevyn rei´istä. Seuraavaksi päästään asentamaan kuvassa näkyvä emolevyn taakse tuleva taustalevy ja kiinnitysmutterit. Mutterien kiristämistä varten pakkauksessa on ristipäisen ruuvimeisselin kärkeen sopiva kuusioavain.

CoolerMaster_V10_asennettu

Viimein Coolermaster V10-prosessorijäähdytin on paikallaan ja valmiina testeihin. Kuten kuvasta käy ilmi; voi paketin asentaminen ahtaampiin koteloihin olla jopa mahdotonta.

CoolerMaster_V10_asennettu_2

V10 -jäähdytin on todella massiivinen ilmestys, ja se herättääkin huolta siitä miten emolevy jaksaa taipumatta kannatella moista möykkyä normaalissa tornikotelossa. Myös emolevyn ATX-virtaliitimen asennus voi hankaloitua V10-jäähdyttimen ollessa paikallaan.

CoolerMaster_V10_toiminnassa

Coolermaster V10 -prosessorijäähdytin toiminnassa, jolloin sen punaisilla LED-valoilla varustetut 120mm tuulettimet tuovat oman lisänsä jäähdyttimen ja itse tietokoneen ulkonäköön.

CoolerMaster_V10_levittyminen

Lämpötahnan levittyminen V10:llä oli suorastaan erinomaista.


Coolink Corator DS:

Coolink on prosessorijäähdyttimien markkinoilla vielä suhteellisen tuore nimi, ja onkin tunnettu lähinnä tuulettimistaan. Yhtiö on kuitenkin kovasti työntymässä uusilla tuotteillaan aivan terävimpään kärkeen jäähdytinten saralla. Yhtiön takana on sama Rascom, niin kuin myös Noctuankin takana, joten firmoilla on taatusti jonkin asteista yhteistyötä. Tämä on nähtävissä Corator DS:n ja Noctua NH-D14 -jäähdyttimien täysin identtisissä kiinnitysosissa.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi & tyyppi Coolink Corator DS – Ilmajäähdytin
Fyysiset mitat 140 (pituus) x 121 (leveys) x 155 (korkeus) mm
Paino 1055g
Tuuletin 1kpl, 120mm, PWM, 800 – 1700 RPM,  75.10CFM
Lämpöputket 4kpl 8mm halkaisijaltaan
Tuetut prosessorikannat Intel LGA1366, LGA1156, LGA775 & AMD AM2, AM2+, AM3

Coolink Corator DS -jäähdyttimen tuotesivu

Coolink_Corator_DS_boxi1

Coolink Corator DS:n pakkaus on vauhdikkaan näköinen ulkoisesti. Valkoinen tausta ja vihreät grafiikat yhdistettynä itse jäähdyttimeen hieman alavistosta kuvattuna antaa jyhkeän vaikutelman.

Coolink_Corator_DS_boxi2

Corator DS:n pakkauksen takapuolella on lähinnä jäähdyttimen tekniset tiedot ja pari kuvaa itse jäähdyttimestä mittoineen.

Coolink_Corator_DS_tarvikkeet

Kuten jo aiemmin mainitsin, niin Corator DS on varustettu täysin identisillä kiinnitysosilla kuin Noctuan HN-D14 –jäähdytinkin, joten kiinnitys on varmasti hyväksi havaittu. Myös ohjekirjasten tyyli on sama kuin Noctuan tuotteilla.

Coolink_Corator_DS_cooleri1

Coolink Corator DS on varustettu paksuilla kromaamattomilla kuparisilla 8mm lämpöputkilla, jotka liittyvät pohjapalaan hieman suorakontakti -tyyliä mukaillen. Corator DS:n ripojen välissä on sen verran tilaa, että hyvällä kotelotuuletuksella jäähdytin voisi toimia välttävällä menestyksellä myös ilman tuuletinta.

Coolink_Corator_DS_cooleri3

Tuuletin on asennettu tehtaalla valmiiksi jäähdytyssiilin puoliskojen väliin, ja se pitääkin poistaa ennen kiinnitystä, koska muuten kiinitysruuvien kiertäminen ei onnistu.

Coolink_Corator_DS_tuuletin_SWiF2-120P

Tuuletin on Coolinkin omaa tuotantoa, ja kulkee nimellä SWiF2-10P. Tuuletin on massasta erottuva voimakkaasti muotoiltujen lapojensa ja itse tuulettimen pirteän kirkkaan vihreän/keltaisen värinsä ansiosta. Tuuletin on varustettu 4pin virtaliittimellä, joten PWM-ohjaus toimii myös.

Coolink_Corator_DS_pohja

Corator DS:n pohjan rakenne on yhdistelmä suorakontaktia ja perinteisempää tapaa. Lämpöputket on litistetty ja sijoitettu aivan pintaan. Väliin jäänyt tyhjä alue täytetty kuparilla, joka on sitten lopuksi koneistettu suoraksi. Kontaktipinta vaikuttaa erittäin suoralta, mutta on mattapintainen kuten kuvasta selkeästi näkyy – minkäänlaisia koneistusjälkiä ei ole havaittavissa.

Coolink_Corator_DS_emon_taustalevy

Emolevyn taustapuolelle asennettava prässätty peltilevy on kaikilla Intelin prosessoreilla sama. Nurkkiin tulevat ruuvit vain asennetaan omaan kohtaansa painamalla ne rei´istä läpi.

Coolink_Corator_DS_emon_ylakiinnikkeet

Emolevyn yläpuoliset kiinnikkeet kuvassa. Yläkiinnikkeet hankalittavat jonkin verran prosessorin vaihtoa, mutta ovat nopeat asentaa ja varsin tukevat.

Coolink_Corator_DS_asennettu

Coolink Corator DS -prosessorijäähdytin asennettu ja valmiina testeihin.

Coolink_Corator_DS_toiminnassa

Coolink Corator DS toiminnassa.

Coolink_Corator_DS_levittyminen

Lämpötahnan levittyminen oli hyvää tasoa. Jostain syystä tuntuu kuitenkin, että keskikohta olisi hieman ulompana kuin reunat.


CoolIT Domino ALC:

CoolIT on tunnettu jo monien vuosien ajan omista valmiista vesijäähdytysratkaisuistaan. CoolIT Domino ALC on myös sen kaltainen, mutta suunnattu enemmän laajalle yleisölle ja ihmisille, jotka ovat vierastaneet ajatusta tietokoneen jäähdyttämisestä vedellä. Paketti on todella yksinkertainen käyttää ja asentaa, eikä vaadi minkäänlaista huoltoa. Huolto tosin ei olisi edes mahdollinen, koska neste on täysin suljetussa tilassa ja liittimiä ei käytännössä edes ole. Samalla ominaisuus estää kyllä myös hyvin tehokkaasti järjestelmän laajentamisen, mutta tämä on täysin tietoinen valinta CoolIT:ille.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi & tyyppi CoolIT Domino A.L.C. – Nestejäähdytys
Fyysiset mitat Jäähdytinyksikkö (157 x 133 x 25mm) Jäähdytysblokki (50 x 50 x 15mm)
Paino Jäähdytinyksikkö 228g, Blokki 122g, kokonaispaino 562g
Tuuletin 1kpl, 120mm, 1030-2550RPM
Lämpöputket Ei
Tuetut prosessorikannat Intel: LGA775 & LGA1366 (uudempi malli myös LGA1156)
AMD: Socket AM2+ & AM3

CoolIT Systemsin sivut

CoolIT_Domino_boxi1

CoolIT Dominon pakkaus on musta/harmaa –sävytteinen, ja sen etupuolella on selkeästi esillä koko jäähdytin kaikkine komponentteineen – pumppu ei tosin kuvassa näy.

CoolIT_Domino_boxi2

Pakkauksen takapuolella on jäähdyttimen tarkat tekniset tiedot ja kuva jäähdyttimestä asennettuna koteloon.

CoolIT_Domino_tarvikkeet

CoolIT Dominon mukana toimitettavat tarvikkeet koostuvat kahdesta erilaisesta emolevyn taustalevystä. Mukana tulee myös MAD AM2 ja AM3 -emolevyille tuleva kiinnike, joka ruuvataan kiinni emolevyn alkuperäiseen AMD-taustalevyyn, jossa se korvaa muovisen yläkiinnikkeen. Uusissa malleissa tulee mukana myös LGA1156 emolevyille sopivat kiinnikkeet. Testiyksilö oli vanhempaa mallia, joten sitä ei ollut mukana.

CoolIT_Domino_cooleri

CoolIT Domino A.L.C -jäähdytin. Vesiblokin pohjassa on valmiiksi tehtaalla levitetty lämpötahna, jonka kuitenkin poistin ennen testin alkua, jotta tulokset ovat vertailukelpoisia muiden jäähdyttimien kanssa.

CoolIT_Domino_cooleri2

CoolIT Domino toimitetaan kuvien kaltaisesti valmiiksi koottuna, eikä sitä pääse millään tavalla huoltamaan. Myöskään nestettä ei tarvitse – eikä myös voi lisäillä. Myös kuvassa näkyvä tuuletin on kohtuullisen vahvasti integroitu kokonaisuuteen, joten senkään vaihto ei ole aivan yksinkertainen toimenpide. Koska jäähdyttimen muotoilu on kuvassa näkyvän kaltainen, ei sitä voi asentaa läheskään kaikkiin markkinoilta löytyviin koteloihin. Suuressa osassa voi myös jäädä laitteen sivussa oleva näyttö pimentoon, varsinkin jos kotelon kylkipaneelissa ei ole ikkunaa kyseisessä kohdassa.

CoolIT_Domino_pumppu_kaavio

Näytön takana on tarra, josta selviää sivussa olevan pienen napin toiminta ja käyttötarkoitus. Nappia painelemalla voidaan kierrättää laitetta kolmen eri tuulettimen nopeustilan välillä. Näytössä näkyy myös käytössä oleva tila, kuten myös laitteen sisältämän nesteen lämpötila ja tuulettimen pyörimisnopeus. Kuvan oikeassa laidassa on esillä jäähdyttimen vesipumppu.

CoolIT_Domino_pohja

CoolIT Dominon vesiblokin pohja oli silmämääräisesti keskialueeltaan suorahkon oloinen, mutta siinä oli muutamia yllättävän syviä ja selkeästi tuntuvia naarmuja. Kuitenkin reunat olivat jonkin verran ylöspäin kaareutuvia, mikä ei kuitenkaan haittaa, koska blokki on selkeästi isompi kuin prosessorin jäähdytettävä pinta-ala.

CoolIT_Domino_emon_taustalevy

LGA 1366 -taustalevy asennettu emolevyn takapuolelle.

CoolIT_Domino_bloki_kii

Dominon jäähdytysblokki asennettu emolevylle. Hieman hämäävästi ruuvien kantoja ympäröivät mustat muoviset jutut ovatkin suojia, eivätkä näin ollen toimi sormiruuveina, vaan blokki pitää kiristää ristipäisellä ruuvimeisselillä. Tässä siis ehkä pieni parannusehdotus valmistajan suuntaan.

CoolIT_Domino_toiminnassa

CoolIT Domino A.L.C. toiminnassa. Itse jäähdytysyksikkö piti laskea näytönohjaimen päälle, koska en alkanut asentamaan laitteistoa koteloon.

CoolIT_Domino_levittyminen

Lämpötahnan levittymisjäljistä päätellen pohja on riittävän suora, tosin keskellä taitaa olla aavistuksen verran kuoppaa, mutta ei häiritsevästi.


Corsair H50:

Corsairin H50 -jäähdytin on yhtiön ensimmäinen askel prosessorijäähdyttimien maailmaan. Uusimmat tiedot kertovat, että jatkoa on jo luvassa pikapuoliin myös ilmajäähdytyksen muodossa. H50 -jäähdyttimen valmistaja on 99,9%:n varmuudella Asetek, joka lopetti jokunen vuosi sitten Vapochill -kompressorijäähdytyksien valmistamisen. Pian tämän jälkeen yhtiö lopetti myös vesijäähdytyskomponenttien valmistuksen. Nykyään yhtiö on siirtynyt tekemään OEM-käyttöön yksinkertaisia valmiita vesijäähdytysratkaisuja, jota myös nyt testissä mukana oleva Corsair H50 edustaa.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi Corsair H50
fyysiset mitat Jäähdytinyksikkö (120x152x27mm) Jäähdytysblokki (hakaisija 70mm, korkeus 55mm)
paino Blokki & pumppu yksikkö 300g
tuuletin 1kpl, 120mm, 1700 RPM, 50CFM
lämpöputket Ei, Jäähdyttimen materiaali alumiini, jäähdytysblokinmateriaali kupari
Tuetut prosessorikannat LGA775, LGA1366, LGA1156, AM2/AM3

Corsair H50 -jäähdyttimen tuotesivu

Corsair_H50_boxi1

H50:nen pakkaus on pääväriltään musta varustettuna sinisellä ja valkoisella. Pakkaus on fyysisiltä mitoiltaan koko testiporukan pisin.

Corsair_H50_boxi2

Pakkauksen takapuoli on varattu kokonaisuudessaan järjestelmän toiminnan ja komponenttien esittelylle. Tehokkuutta myös verrataan pienellä kaaviolla ilmajäähdytykseen.

Corsair_H50_tarvikkeet

Corsair H50 -jäähdyttimen mukana tulee suuri määrä erilaisia kiinnitystarvikkeita, käytännössä jokaiselle prosessorikannalle omat. CoolIT:n Dominosta poiketen, Corsair toimitetaan tuuletin irallaan, ja siihen voi helposti vaihtaa tuulettimen, jos ei pidä mukana toimitettavasta mallista. Corsairin tuuletin on myös PWM-ohjattua mallia 4pin liittimellä varustettuna.

Corsair_H50_cooleri1

Päällisin puolin Corsairin H50:n jäähdytys on jopa yksinkertaisempi kuin CoolIT:in Domino, ja niinhän se onkin, koska Corsairia ei ole varustettu näytöllä eikä valinnaisilla tuulettimien nopeuksilla.

Corsair_H50_cooleri2

Myös Corsairin letkut ovat kiinteää mallia, eikä jäähdytintä pysty eikä tarvitse huoltaa.

Corsair_H50_pohja1

Myös H50:n blokin pohja on valmiiksi saanut lämmönsiirtotahnan tehtaalla pintaansa.

Corsair_H50_pohja2

Pohja puhdistettu alkuperäisestä tahnastaan. Pohjassa on selkeästi näkyvissä suorat työstöjäljet, ja aivan kuin pinnassa olisi myös paikoitellen pientä syöpymää.

Corsair_H50_tuuletin_asennettu

Seuraavana vaiheena oli asentaa tuuletin ohjeiden mukaisesti, eli painamaan ilmaa kennon läpi, eikä usein tee-se-itse -vesijäähdytysten kanssa käytetyn tavan mukaan, jossa tuuletin asennetaan imemään ilmaa kennon läpi.

Corsair_H50_emolevyn_taustalevy

Seuraavana vaiheena oli asentaa emolevyn taakse jäähdyttimen kiinnityksessä tarvittava ja emolevyä tukeva peltinen taustalevy.

Corsair_H50_asennettu

Corsair H50 -jäähdyttimen blokin ja vesipumpun sisällään pitämä kokonaisuus asennettu prosessorin päälle. Kuten kuvasta näkyy: vaatii vesipumppu virran 3-pinnisestä tuuletinliittimestä. Pumpun kiinteä johto on varsin lyhyt, joten apuun tuleekin näissä tapauksissa tarvikkeiden joukosta löytyvä jatkojohto, joka lisää johdon pituutta noin 15cm.

Corsair_H50_toiminnassa

Corsair H50 jouduttiin asentamaan samalla tavalla kuin CoolIT Domino A.L.C. –jäähdytin. Itse jäähdytinyksikkö siis lepää testien ajan Radeon HD 5450 -näytönohjaimen päällä.

Corsair_H50_levittyminen

Corsair H50:nen kanssa lämpötahnan levittymisestä ei saanut kunnollista käsitystä, koska blokki aina irroitettaessa hieman pyörähti. Näyttää siltä, että bokki olisi kuitenkin hieman kupera ja paras kontakti olisi keskellä.


Danamics LMX Superleggera:

Danamicsin prosessorijäähdytin on outolintu. Ennen sen tuloa markkinoille valmistaja oli tehnyt noin puolta suuremman mallin, joka maksoin useamman sadan euron verran. Tämä kuitenkin vedettiin kaikessa hiljaisuudesssa pois markkinoilta ja korvattiin nyt uudella LMX:llä.

Danamicsin jäähdyttimien toimintaperiaate on valtavirrasta poikkeava, vaikka päällisin puolin näyttääkin normaalista ilmajäähdyttimeltä lämpöputkineen päivineen. Danamicsin putket eivät olekaan lämpöputkia, ainakaan perinteisessä mielessä. Lämpöputket tekevät kierrosta, ja niiden sisällä virtaa nestemäinen Sodium Potassium(NaK78) –seosmetalli, jota pyörittää jäähdyttimen päälle asennettu pieni magneettipumppu.

Jäähdytin ei luonnollisesti toimi ilman Power Booster 2:ta, joka antaa sopivaa käyttöjännitettä neodyymimagneeteista rakennetulle äänettömälle magneettipumpulle. Näin ollen kotelosta olisi hyvä löytyä yksi vapaa 3.5″ laitepaikka, mihin tuon Power Booster 2:en voi asentaa. Paikan tulisi mielellään olla sellainen, mitä kotelotuuletin jäähdyttää, koska se kuumenee käytössä jonkin verran. Paperilla NaK78-nestemäisen metallin lämmönsiirtokyky on suorastaan loistava verrattuna esimerkiksi veteen. Näin se  tarjoaa 0,232 W/cm lämmönjohtavuuden 100°C lämpötilassa. Metallin nimi juontaa siitä, että se on seos natriumia ja kaliumia, josta 78% on kaliumia ja 22% puolestaan natriumia. Seos pysyy nestemäisenä -12,6 – 785C välisessä lämpötilassa.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi Danamics LMX Superleggera – Ilmajäähdytin nestemäisellämetallilla
Fyysiset mitat 158.2 x 90 x 170.5mm (ilman tuulettimia)
Paino 1180g (ilman tuulettimia)
Tuuletin Ei, ostettava erikseen
Lämpöputket Ei, 8mm putkissa kiertää magneettipumpun voimalla nestemäinen metalli
Tuetut prosessorikannat Intel tai AMD, versiot erikseen

Danamics LMX Superleggera -jäähdyttimen tuotesivut

Danamics_LMX_Superleggera_boxi1

Danamics LMX Superleggeran pakkaus eroaa myös valtavirrasta, ja se koostuu kolmesta erillisestä osasta, jotka on sidottu toisiinsa muovilla. Pakkauksen kaksi ylintä osaa pitävät sisällään itse jäähdyttimen tarvikkeineen ja alimainen pitää sisällään puolestaan Power Booster 2 moduulin, joka asennetaan 3.5″ laitepaikkaan kotelossa. Power Boosterin tehtävänä on syöttää magneettipumpulle sopivan muotoista käyttöjännitettä.

Danamics_LMX_Superleggera_boxi2

Pakkauksen kääntöpuolella ei ole kerrottu muuta kuin tuotteen nimi ja fyysiset mitat. Pienellä präntillä löytyy myös prosessorikannat joille kyseinen versio sopii.

Danamics_LMX_Superleggera_tarvikkeet

Testiversio toimitettiin varustettuna Intelin ja AMD:n prosessorien kiinnitysosilla. Kaupoissa jäähdytintä myydään erikseen Intelin ja AMD:n versioina, jolloin kiinnikkeetkin ovat vain toiseen. Ohjekirjat ovat hyvin suppeat ja Quick Start Guide onkin näistä kaikkein käyttökelpoisin. Muut opukset keskittyvät lähinnä nestemäisen metallin ominaisuuksiin, ja miten toimitaan, jos kyseinen aine pääsee vuotamaan ulos jäähdyttimestä.

Danamics_LMX_Superleggera_cooleri2

Kuvassa itse LMX Superleggera jäähdytin sillä poikkeuksella, että testiyksilö toimitettiin kahdella Silenxin 120mm tuulettimella, kun kaupasta ostettavan yksilön mukana ei tule yhtäkään tuuletinta. Mustan muovikuoren suojissa jäähdyttimen yläosissa lepää magneettipumppu, joka liikuttaa nestemäistä metallia LMX:n putkistossa.

Danamics_LMX_Superleggera_cooleri4

Kuten kuvasta näkyy, ovat tuulettimet kiinni pienillä oransseilla muoviklipsuila ja tuulettimet pitääkin irrottaa asennuksen ajaksi.

Danamics_LMX_Superleggera_pohja

Danamics_LMX_Superleggera_emon_taustalevy

Myös Danamics käyttää emolevyn takana tukevaa taustalevyä, mikä on erittäin hyvä valinta painavan jäähdyttimen kanssa.

Danamics_LMX_Superleggera_emon_ylakiinnikkeet

Emolevyn yläpuolelle tulevat kiinnikkeet ovat myöskin tukevan oloiset.

Danamics_LMX_Superleggera_emon_puristuspala

Seuraava vaihe Danamics LMX Superleggeran asennuksessa on ottaa esille pussista kuvassa näkyvät palikat ja neljä ruuvia.

Danamics_LMX_Superleggera_kiinnitetty

Kiinnitys tapahtuu kyseisellä palikalla niin, että ruuvit kierretään kiinni asti, jolloin saavutetaan riittävä puristusvoima. Nyt voidaan asentaa tuulettimet paikalleen.

Danamics_LMX_Superleggera_asennettu

Paketti olisi enää Boosteria vaille valmiina testiin. Molemmat tuulettimet vaativat omat liittimensä emolevyltä, koska valmistaja ei toimita jäähdyttimen mukana haaroitinkaapelia. Onneksi Noctuan mukana tälläinen kaapeli tuli, niin pääsin käyttämään emolevyn tuulettimien ohjaustoimintoa.

Danamics_Bower_Booster_2

Danamicsin Power Booster 2 näyttää nopeasti katsottuna aivan 3.5″ korppuasemalta, mutta ei kuitenkaan ole sellainen. 4pin molex-liitin on varustettu varoituslapulla, joka kertoo, ettei Power Booster 2:een saa kytkeä virtoja ennen kuin jäähdyttimen magneettipumpulta tuleva kaapeli on liitetty. Power Booster 2:sen virrankulutukseksi on määritelty alle 1W.

Danamics_Bower_Booster_2_auki

Power Booster 2:den kansi auki. Sisältä löytyy kela ja muutama fetti.

Danamics_LMX_Superleggera_toiminnassa

Viimein Danamics LMX Superleggera on paikallaan ja toiminnassa.

Danamics_LMX_Superleggera_levittyminen

Danamics LMX Superleggeran pohjassa tahnat ovat levittyneet hyvin. Näyttää kuitenkin siltä, että pohja olisi hieman kupera.


Intel BDA-A Core i7-920 vakio

Intelin LGA 1366 -prosessorien perusjäähdytin on varmasti monelle tuttu, niin hyvässä kuin pahassakin. Intelin vakiojäähdytin hoitaa hommansaa vakiokellotaajuuksilla nippa nappa, mutta kuten testituloksista tulee näkymään, niin 4 GHz:n kellotaajuus oli sille aivan liian kova pala purtavaksi.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi Intel E29477 (BDA-A)
Fyysiset mitat halkaisja 102mm korkeus 63,15mm
Paino alle 550g
Tuuletin 92mm, PWM
Lämpöputket Ei
Tuetut prosessorikannat LGA1366

Intelin LGA1366 referenssi jäähdytysratkaisut (pdf)

Intel_i7-920_paalta

Kuvassa Intelin Core i7-920:n vakiojäähdytin vasemmalla ja verrokkina LGA775:n jäähdytin oikealla puolella.

Intel_i7-920_pohja

Intelin Core i7-920 -jäähdyttimen pohjan kosketuspinta-ala näyttäisi olevan identtinen vanhemman Core 2 Duo –ja Quad -jäähdyttimen kanssa. Ainoa käytännön ero löytyykin i7-sarjan jäähdyttimen kasvaneesta halkaisijasta ja hieman suuremmasta tuulettimesta.

Intel_i7-920_toiminnassa

Intelin oma Core i7 -sarjan jäähdytin toiminnassa.


Intel  DBX-B :

Intel toimittaa nyt prosessorin mukana ensimmäistä kertaa tornimallisen prosessorijäähdyttimen. Kyseessä on tietenkin Core i9-980X:n vakio DBX-B jäähdytin, joka sattui olemaan sopivasti käsillä testejä varten. Kyseinen jäähdytin on myös ensimmäinen Intelin jäähdytin, joka käyttää  lämpöputkia lämmön siirtymisen tehostamiseksi. Putkia on yhteensä neljä kappaletta, ja ne ovat halkaisijaltaan 6 mm. Jäähdyttimen yläosassa on pieni kytkin, jolla voidaan valita Quiet tai Performance –asetus, joista jo Quiet, eli hiljainen on epämieluisan äänekäs. Performance-asetus on puolestaan sivuäänien ansiosta jo käyttökelvoton.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi E75476 (DBX-B)
fyysiset mitat ei ilmoitettu
paino alle 550g
tuuletin 100mm, PWM
lämpöputket 4kpl 6mm halkaisijaltaan
Tuetut prosessorikannat LGA1366

Intel_i9-980X_cooleri

Intelin Core i9-980X -prosessorijäähdytin kaikkine osineen. Siilin pohjassa on kuvassa paikallaan emolevyn taustalevy, joka on ainoa irrotettava osa, jopa kiinnitysruuvit ovat kiinteät. Siilin rivat ovat todella tiheät, eikä sitä voi käyttäää passiivisena. Tuulettimen koko on noin 92 mm ja sen lavat ovat hyvin jyrkät, ja tämä aiheuttaa näin ollen paljon melua. Tuulettimen korvaaminen erilaisella ei myöskään ole kovinkaan nopea ja helppo tehtävä.

Intel_i9-980X_pohja

Core i9-980X:n -prosessorijäähdytyksen pohja on kokonaan kuparia ja näyttää silmämääräisesti suoralta.

Intel_i9-980X_nopeusvipu

Lähikuva nopeudenvalintavivusta.

Intel_i9-980X_toiminnassa

Core i9-980X -prosessorijäähdytin toiminnassa. Kokoero on i7-sarjan vakiojäähdyttimeen verrattuna selkeä.

Intel_i9-980X_levittyminen

Lämpötahna levittyi Core i9-980X:n siilin pohjaan varsin tasaisesti.


Noctua NH-D14:

Itävaltalainen Noctua on ollut jo vuosia tunnettu loistavista prosessorijäähdyttimistään. Tällä kertaa testissämme on mukana Noctuan uusin lippulaiva, eli NH-D14 –prosessorijäähdytin, joka ei ole fyysisiltä mitoiltaan paljoakaan Coolermasterin V10 -jäähdytintä pienempi. Jäähdytin on varustettu kahdella tuulettimella, joista toinen on halkaisijaltaan 120 ja toinen 140 mm. Kyseessä ovat Noctuan NF-P14 ja Noctua NF-P12, joista molemmat ovat luonnollisesti Noctuan omaa tuotantoa.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi & tyyppi Noctua NH-D4 – Ilmajäähdytin
Fyysiset mitat 140 x 152 x 160mm (tuulettimien kanssa)
Paino 1240g tuulettimien kanssa
Tuuletin 2kpl, 140mm & 120mm, 1200 & 1300RPM
Lämpöputket 6kpl 6mm halkaisijaltaan
Tuetut prosessorikannat Intel LGA1366, LGA1156, LGA775 & AMD AM2, AM2+, AM3

Noctua NH-D14 -jäähdyttimen tuotesivu

noctua_NH-D14_boxi1

NH-D14 -jäähdyttimen pakkaus on samanlainen kuin aiemmissakin Noctuan jäähdyttimissä. Kyseessä on valkoinen tuotelaatikko, jota koristaa tyylitelty iso piirroskuva itse jäähdyttimestä, kuten myös pienempi valokuva samasta tuotteesta. Oikeassa ylänurkassa lukee myös itse tuotteen nimi. Paketin koko on paisunut jonkin verran edellisistä Noctuan jäähdyttimistä, joista esimerkkeinä voidaan mainita NH-C12P ja NH-U12P.

noctua_NH-D14_boxi2

NH-D14 -pakkauksen takapuolelle on listattu kuvien kera kyseisen prosessorijäähdyttimen erikoisominaisuuksia.

noctua_NH-D14_tarvikkeet

Tarvikkeita Noctuan mukana tulee eniten koko testiporukasta. Mukana tulee jopa L-mallinen ristipäämeisseli. Kuvan vasemmassa alalaidassa on esillä sinisellä liittimellä varustettu ULNA –adapteri, joka pudottaa tuulettimien kierrokset aivan minimiin. Tämän alla sijaitsee musta ULNA-adapteri, joka pudottaa tuulettimien kierroksia jonkin verran. Alimmaisena on 3-pin haaroituskaapeli, jolla saadaan molemmat isot 140 mm tuulettimet liitettyä samaan prosessorituulettimen liittimeen.

noctua_NH-D14_cooleri1

Noctua NH-D14 -prosessorijäähdytin kaikessa komeudessaan. Iso, mutta ei mahdottoman iso.

noctua_NH-D14_cooleri2

Noctua NH-D14 -prosessorijäähdyttimen pohjaan on yhdistetty maksimaaliset kuusi kappaletta nikkelöityjä 6 mm kuparisia lämpöputkia. Enempää alueelle ei edes saisi mahtumaan. Noctuan tuulettimet ovat molemmat jänniteohjattuja, joten biosista pitää kytkeä voltage -asetus päälle, koska tuulettimet ovat vain 3-pinnisillä liittimillä.

noctua_NH-D14_pohja

Noctuan NH-D14 jäähdyttimen pohja oli silmämääräisesti suora ja mattapintainen, joten kuvaan ei tullut vesijäähdytyksen jäähdytysnesteen värilisäaineen purkista heijastumaa.

noctua_NH-D14_emon_takalevy

Emolevyn taustalevy on tismalleen samanlainen kuin Coolinkin Corator DS -jäähdytimessäkin.

noctua_NH-D14_emon_ylakiinnitys

Emolevyn yläpuoliset kiinnikkeet asennusvaiheessa, toinen puoli puoliksi asennettu ja toinen kokonaan. Kuvassa näkyvät myös yläpuoliset kiinnikkeet, jotka ovat samanlaiset kuin Coolinkillä.

noctua_NH-D14_asennettu

Noctuan NH-D14 -prosessorijäähdyttimen iso fyysinen koko paljastuu kokonaisuudessaan vasta, kun näkee jäähdyttimen asennettuna. Toisinpäin asennettuna jäähdyttimen ulompi nelikulmainen tuuletin olisi blokannut osan muistikampapaikoista pois, joten asensin sen ns. väärinpäin. Tehokkuuten asennustapa ei testipenkissä vaikuta.

noctua_NH-D14_toiminnassa

Noctua NH-D14 -jäähdytin toiminnassa, jäähdytyssiilin ulkoreuna on erittäin lähellä muistikampoja.

noctua_NH-D14_levittyminen

Lämpötahnan levittyminen näyttäisi olevan kauttaaltaan tasalaatuista. Reunoilla on havaittavissa ehkä hieman paksummaksi jäänyt kerros, mutta varmaksi ei voi sanoa.


Prolimatech Megahalems:

Prolimatech oli ennen Megahalems -prosessorijäähdyttimensä julkaisua täysin tuntematon nimi. Se ei vieläkään ole kovinkaan tunnettu pelurimarkkinoilla. Aika kuitenkin näyttää miten yhtiön tuotteet alkavat kehittyä ja miten ne pärjäävät muiden merkkien puristuksessa. Megahalems on kuitenkin yksinkertaisesta rakenteestaan huolimatta hyvin tehokas jäähdytin.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi & tyyppi Prolimatech Megahalems – Ilmajäähdytin
Fyysiset mitat 130 x  74 x  158.7mm
Paino 790g
Tuuletin ei, testissä Scythe Slipstream 120mm PWM
Lämpöputket 6kpl 6mm halkaisijaltaan
Tuetut prosessorikannat Intel LGA775, LGA1156 ja LGA1366

Prolimatech Megahalems -jäähdyttimen tuotesivu

Prolimatech_Megahalems_boxi1

Prolimatech Megahalems -prosessorijäähdyttimen pakkaus on hyvin yksinkertaisesti kortisteltu. Jo etukannesta näkee prosessorikannat, joille kyseinen prosessorijäähdytin sopii ja itse jäähdyttimen piirroskuvan.

Prolimatech_Megahalems_boxi3

Pakkauksen takapuoli on käytännössä tyhjän puoleinen. Toisesta kyljestä löytyy muutamalla eri kielellä lista prosessorikannoista, joille jäähdytin sopii. Uusi Revision.B -malli on muutoin täysin sama jäädyttimensä puolesta, mutta kiinnikkeissä on reiät myös LGA1156 -prosessorikannalle.

Prolimatech_Megahalems_tarvikkeet

Testissämme olleen Megahalemsin ensimmäisen version mukana tulee pelkästään LGA 775 -ja LGA 1366 -yhteensopivat kiinnikkeet. Mukana tulee myös lämpötahnaa, kiinnitysraudat tuulettimen kiinnittämiseen ja ohjekirjanen, mutta ei ollenkaan tuuletinta.

Prolimatech_Megahalems_cooleri1

Megahalems muistuttaa etäisesti ulkonäöltään Thermalrightin True 120 –jäähdytintä, mutta poikkeaa kuitenkin tästä melkoisesti. Eniten jäähdytysripojen keskellä olevan raon vuoksi.

Prolimatech_Megahalems_cooleri2

Prolimatech Megahalems -prosessorijäähdytin alapuolelta. Jäähdytin koostuu alumiinisista jäähdytyslevyistä, kuudesta halkaisijaltaan 6 mm lämpöputkesta ja näitä yhdistävästä pohjapalasta.

Prolimatech_Megahalems_pohja

Megahalemsin pohja näyttää tasaiselta ja suoralta silmämääräisesti tarkasteltaessa. Koneistusjäljet ovat silti selvästi näkyvissä eikä pintaa ole sen kummemmin viimeistelty.

Prolimatech_Megahalems_emon_taustalevy

Myös Prolimatech Megahalems -jäähdytin käyttää kiinnityksessään emolevyn taakse asennettavaa taustalevyä, joka tukee rakennetta ja estää emolevyn taipumista.

Prolimatech_Megahalems_emo_kiinnitykset

Emolevyn yläpuolelle tulevat kiinnikkeet ovat myös hyvin tukevat, ja eivät vaadi työkaluja asennukseen.

Prolimatech_Megahalems_emo_kiinnitykset2

Itse jäähdytintä pitää paikallaan viimeisenä asennettava poikittainen alumiiniprofiili, joka kiristetään paikalleen ristipäisellä ruuvimeisselillä. Kiinnitysruuvit on varustettu jousilla, jotka varmistavat oikean puristuspaineen.

Prolimatech_Megahalems_asennettu

Prolimatech Megahalems asennettu. Tuulettimeksi valitsin Scythen PWM-ohjatun Slipstream 120 mm –tuulettimen, mikä on edellisen vertailumme Scythe Mugen 2:sen mukana toimitettava tuuletin.

Prolimatech_Megahalems_toiminnassa

Megahalems toiminnassa.

Prolimatech_Megahalems_levittyminen

Tahna on levittynyt Megahalemsin pohjaan muutoin varsin tasaisesti, mutta vaikuttaa siltä, että pohjan keskikohta olisi hieman ulompana kuin reunat.


Scythe Zipang 2:

Scythe on jäähdytinmarkkinoilla kauan tunnettu iso nimi. Scytheltä ei testiin tällä kertaa saatu ylemmän tason jäähdytintä.  Saimme heiltä lähinnä HTPC-käyttöön suunnitellun matalahkon Zipang 2 –jäähdyttimen, jonka edeltäjä oli mukana viime testissämme. Ehkä Scythen mallisto on muutosvaiheessa tai vastaavaa.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi & tyyppi Scythe Zipang 2 – Ilmajäähdytin
Fyysiset mitat 145 x 149 x 131 mm (tuulettimen kanssa)
Paino 715g
Tuuletin 140mm, PWM, 1000RPM, 51.40FCM
Lämpöputket 6kpl 6mm halkaisijaltaan
Tuetut prosessorikannat

Intel®: Socket 478, LGA775, LGA1156, LGA1366 AMD®: Socket 754, 939, AM2, AM2+, AM3, 940

Scythe Zipang 2 -jäähdyttimen tuotesivu

Scythe_Zipang_2_boxi

Scythe Zipang 2 -prosessorijäähdyttimen pakkaus on koko testiporukan pienin ja koristelultaan värikkäin. Pakkauksessa esitellään havainnollisilla kuvilla itse jäähdytintä ja sen erityisominaisuuksia. Pakkauksesta käy ilmi myös tekniset tiedot ja prosessorikannat, joiden kanssa Zipang 2 on yhteensopiva.

Scythe_Zipang_2_kamat

Zipang 2 tarvikkeidensa kera. Zipang käyttää Intel-emolevyillä kiinnitykseen Intelin omaa tappikiinnitystä, mikä on kyllä nopea asentaa, mutta ei kovinkaan kestävä. Tämä ei myöskään tarjoa läheskään yhtä kovaa puristusvoimaa kuin taustalevylliset ruuvikiinnitykset.

Scythe_Zipang_2_sivulta

Myös Zipang 2:sen toiminta perustuu alumiinisiin jäähdytysripoihin, jotka eivät ole kontaktissa toisiinsa muutoin kuin kuuden 6 mm lämpöputken kautta. Pieni jäähdytyssiili on muotoiltu myös jäähdyttimen pohjapalaan. Jostain syystä Scythe on päättänyt käyttää 140 mm tuulettimessaan 3-pinnistä liitintä, joka ei tue PWM-ohjausta.

Scythe_Zipang_2_pohja

Intel-kiinnikkeet asennettu Zoipang 2:een ja pohja tarkastelussa. Se näyttääkin silmämääräisesti aivan suoralta ja on yksi testin peilaavimmista.

Scythe_Zipang_2_toiminnassa

Scythe Zipang 2 asennettu ja testit käynnistymässä.

Scythe_Zipang_2_levittyminen

Intelin tappikiinnityksen heikko puristuspaine tulee hyvin esiin tarkasteltaessa Zipang 2:sen pohjan lämpötahnan levittymistä, joka oli surkeahkoa.


Thermalright Ultra-120 eXtreme:

Thermalright on myös tunnettu erittäin laadukkaista jäähdyttimistään. Testeihin mukaan otettu Thermalright Ultra-120 eXtreme -prosessorijäähdytin toimiikin ikänsä puolesta lähinnä referenssinä, johon vertaamme nyt uusia jäähdyttimiä. Kyseisen jäähdytinyksilön pohja oli tehtaan jäljiltä hyvin kiero vaikkei sitä silmämääräisesti nähnytkään. Tahnan huonosta ja epätasaisesta levittymisestä sen kyllä huomasi. Tämän takia oikaisin jäähdytyssiilin pohjan lasin päällä hiomapaperin avulla.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi & tyyppi Thermalright Ultra-120 eXtreme – Ilmajäähdytin
Fyysiset mitat 63.5 x 132 x 160.5 mm
Paino 790g
Tuuletin ei, testissä Scythe Slipstream 120mm PWM
Lämpöputket 6kpl 6mm halkaisijaltaan
Tuetut prosessorikannat Kyseinen yksilö ainoastaan LGA1366

Thermalright Ultra-120 Extreme -jäähdyttimen tuotesivu

Thermalright_120_Extreme_cooleri

Thermalright Ultra-120 eXtreme -prosessorijäähdytin kiinnitysosineen kuvassa. Kuvasta puuttuu tuuletin, tuulettimen muovinen kiinnityskehikko ja emolevyn yläpuolinen x-tyylinen kiinnityspelti.

Thermalright_120_Extreme_toiminnassa

Thermalrightin jäähdytin asennettu ja toiminnassa. Tuulettimena käytettiin samaa Scythen PWM Slipstream 120 mm –tuuletinta, jota käytettiin myös Megahalemsin kanssa.


Tuniq Tower 120 Extreme:

Tuniq on tunnettu myös jäähdyttimistään jo vuosien takaa, vaikka mallisto uusiutuukin hyvin hitaasti. Tuniq Tower 120 -jäähdytin oli aikansa legenda, ja on edelleen käytössä monissa kokoonpanoissa. Uusi Extreme -malli onkin vanhan jatkojalostuksella syntynyt.  Suurimmat muutokset kohdistuvat lähinnä jäähdytysripojen uusittuun rakenteeseen ja hieman kasvaneeseen fyysiseen kokoon.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi & tyyppi Tuniq Tower 120 Extreme – Ilmajäähdytin
Fyysiset mitat 131 × 112.31 × 150.7mm
Paino 775g(ilman tuuletinta)
Tuuletin 1kpl, 120mm, 1000-2000RPM, 90.65CFM
Lämpöputket Ø 8mm x 3 + Ø 6mm x 2
Tuetut prosessorikannat Intel: LGA775, LGA1156, LGA1366 AMD: AM3 / AM2+ / AM2 754 / 939 / 940

Tuniq Tower 120 Extreme -jäähdyttimen tuotesivu

Tuniq_Tower_120_Extreme_boxi1

Tuniq Tower 120 Extremen pakkaus on pääväriltään musta ja koristeltu itse jäähdyttimen kuvalla. Pakkauksessa on myös maininta mukana tulevan tuulettimen ominaisuuksista ja TX-3 lämpötahnasta.

Tuniq_Tower_120_Extreme_boxi2

Tuniq Tower 120 Extremen pakkauksen takapuolella on selkeästi esitetty lämpöputket ja muut erikoisominaisuudet. Takaa löytyy myös tekniset tiedot ja yhteensopivat prosessorikannat.

Tuniq_Tower_120_Extreme_tarvikkeet

Tower 120 Extremen tarvikkeet kuvassa. Kaikille prosessorikannoille on sama yhteinen emolevyn taustalevy, mutta kiinnitystarvikkeet ovat erikseen Intelille ja AMD:lle. Oikeassa ylänurkassa on esillä kotelon laajennuskorttipaikkaan asennettava tuulettimen nopeussäädin. Tätä en kuitenkaan testeissäni käyttänyt, vaan tuulettimen nopeutta ohjasi tässäkin tapauksessa emolevyn BIOS.

Tuniq_Tower_120_Extreme_cooleri1

Tuniq Tower 120 Extremen jäähdytysrivasto poikkeaa vahvasti valtavirrasta ja rivat ovat ulkoreunaltaan ikään kuin limittäin toisiinsa nähden. Vastaavaa tapaa käytetään edellisessä testissämme mukana olleessa Xigmatekin Thor´s Hammer jäähdyttimessäkin.

Tuniq_Tower_120_Extreme_cooleri2

Tuuletin asennetaan samalla tavalla kuin edeltäjäänsä, eli omassa peltisessä kehikossaan keskelle jäähdytintä.

Tuniq_Tower_120_Extreme_tuuletin

Tuniqun mukana toimitettava tuuletin on mahdollista vaihtaa mihin tahansa 120 mm standardin tuulettimeen.

Tuniq_Tower_120_Extreme_pohja

Tuniq Tower 120 Extremen ratkaisu lämpöputkien suhteen poikkeaa myös muista testin jäähdyttimistä. Se käyttää yhdistelmää, jossa on kolme 8 mm halkaisijaltaan olevaa lämpöputkea ja kaksi 6 mm versiota näiden väleissä. Pohja on käytännössä niin tasainen ja suora kuin suorakontakti lämpöputkijäähdytyksellä nyt yleensä voi olla. Putkien ja jäähdyttimen pohjan väleissä tuntuvat raot selvästi, joten suosittelen käyttämään hieman normaalia enemmän lämpötahnaa.

Tuniq_Tower_120_Extreme_emon_taustalevy

Emolevyn taustalevyyn asennetaan oikeisiin kohtiin mukana toimitettavat neljä ruuvia, ja ne kiristetään mukana toimitettavilla prikoilla paikalleen. Peltiä asennettaessa pitää katsoa tarkoin kummin päin levy tulee asentaa, koska ainoastaan levyn toiselle puolelle on liimattu eristävä muovikalvo.

Tuniq_Tower_120_Extreme_emolla_ruuvit

Tuniq Tower 120 Extreme asennettu ja kiristetty jousikuormitteisilla ruuveillaan paikalleen.

Tuniq_Tower_120_Extreme_asennettu

Tuniq Tower 120 Extreme valmiina testeihin. Tilaa jäi jäähdyttimen ympärille hyvin.

Tuniq_Tower_120_Extreme_toiminnassa

Tuniq Tower 120 Extreme toiminnassa. Sen 120 mm tuuletin on varustettu sinisillä LED-valoilla, jotka lisäävät tuulettimen näyttävyyttä.

Tuniq_Tower_120_Extreme_levittyminen

Tahnan levittyminen oli suorastaan erinomaista ollakseen suorakontaktijäähdytin. Reunimmaiset putket eivät koskettaneet prosessorin pintaan kovinkaan paljoa, joten näiden putkien osalta lämmön siirtyminen on myös huomattavasti heikompaa. Olisikohan Tuniq:n kannattanut sijoittaa pienemmät 6 mm putket sittenkin ulkoreunoihin?


Zalman CNPS10X Extreme:

Zalman on myös hyvin tunnettu nimi jäähdytysjärjestemiensä osalta. Yhtiö on ollut mukana kilpailussa jo vuosikaudet ja kokemusta löytyy siis vaikka muille jakaa. Zalmanilla on listoillaan monia erilaisia prosessori- ja näytönohjainjäähdyttimiä. Myös erilaisia vesijäähdytysjärjestelmiä löytyy. Zalman CNPS10X Extreme on yhtiön uusin prosessorijäähdytin ilmajäähdytinten saralla ja pitäisi myös näin ollen olla malliston tehokkain malli.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi & tyyppi Zalman CNPS10X Extreme
Fyysiset mitat 135 x 100 x 160mm
Paino 920g
Tuuletin 1kpl, 120mm, PWM, 1000-2150RPM,
Lämpöputket 5kpl 6mm halkaisijaltaan
Tuetut prosessorikannat Intel: LGA775, LGA1156, LGA1366 AMD: AM3 / AM2+ / AM2 754 / 939 / 940

Zalman CNPS10X Extreme -jäähdyttimen tuotesivu

Zalman_CNPS10X_Extreme_boxi_1

Zalman CNPS10X Extremen pakkauksen etupuoli on varustettu ikkunalla, mistä näkee hyvin jäähdyttimen 120 mm tuulettimen ja osan sen jäähdytysrivoista. Muuten pakkaus edustaa normaalia näyttävyyteen panostavaa linjaa.

Zalman_CNPS10X_Extreme_boxi_2

Zalman CNPS10X Extremen pakkauksen takapintaan on painatettu itse jäähdyttimen kuva ja jäähdyttimen tekniset tiedot selkeästi.

Zalman_CNPS10X_Extreme_tarvikkeet

Kuvassa CNPS10X Extremen tarvikkeet, joita onkin paljon. Jokaiselle tuetulle prosessorikannalle on omat kiinnitysosansa, kuten osalle myös omat ruuvinsa. Kokoamisessa siis vaaditaan jonkin verran tarkkuutta. Itse pidän parempana menetelmänä sitä, että kaikille kannoille olisi mahdollisimman paljon yhteisiä osia, jolloin olisi myös vähemmän hukattavaa tavaraa.

Zalman_CNPS10X_Extreme_cooleri

Zalman CNPS10X Extreme -jäähdytin kaikessa komeudessaan. Jäähdyttimen rivat ovat todella tiheässä ja sen yläpintaa peittää muovinen kansi, jonka sisällä kulkevat johtimet tuulettimelle. Tuulettimen yläpintaan on upotettu jäähdyttimen erikoisuus, eli säädin, jolla käyttäjä pystyy valitsemaan käytössä olevan tuulettimen kierrosluvun. Vaihtoehtoisesti käyttäjä voi myös valita kierroslukualueen, joka ilmaistaan eri värein palavalla LED-valolla. Säätimen saa myös irrotettua jäähdyttimestä ja mukana tuleekin jatkokaapeli, jolla sen pystyy siirtämään vaikka ulos kotelosta.

Zalman_CNPS10X_Extreme_tuuletin

Kuva tuulettimesta takapuolelta, josta ilmenee miksi myös tuulettimen vaihto erilaiseen on hankalaa. 4-pinnisen PWM-tuulettimen liitin on näet upotettu tuulettimen yläreunaan. Näin ollen laitteen oman säätimen käyttäminen voi olla vaikeaa.

Zalman_CNPS10X_Extreme_cooleri2

Jäähdytin ilman tuuletinta, jolloin tuulettimen liitin on hyvin näkyvillä.

Zalman_CNPS10X_Extreme_pohja

Zalmanin viisi lämpöputkea yhdistyvät nikkelöityyn kupariseen pohjalevyyn, jonka kiilto on erittäin hyvä. Suoruuden näkee vasta tahnojen levittymisestä.

Zalman_CNPS10X_Extreme_Kiinnitys_emo_tausta

Zalman ei käytä ollenkaan jäähdyttimellään emolevyn taustalevyä LGA1366-kantaisten emolevyjen kanssa. Emolevyn reikien läpi pujotetaan muoviset prikat ja kullan/messingin väriset ristipäiset ruuvit.

Zalman_CNPS10X_Extreme_Kiinnitys_emo

Kyseisillä messingin värisillä ruuveilla kiristetään emolevyn etupuolelle tuleva muovinen kiinnityskehikko paikalleen.

Zalman_CNPS10X_Extreme_asennettu

Zalman Extreme asennettu emolevylle. Kuvassa näkyvissä jousikuormitteiset ruuvit, jotka puristavat varsin tehokkaasti jäähdyttimen kiinni prosessoriin.

Zalman_CNPS10X_Extreme_toiminnassa

Zalman CNPS10X Extreme -prosessorijäähdytin asennettu paikalleen ja toiminnassa.

Zalman_CNPS10X_Extreme_levittyminen

Zalman CNPS10X Extremen pohja tuntuisi olevan hieman kupera, koska keskelle on jäänyt hieman paksumpi kerros tahnaa.


Zalman CNPS10X Performa:

Zalmanin CNPS10X Performa tuli myyntiin noin puoli vuotta aikaisemmin kuin edellisellä sivulla esitelty Extreme -malli. Performa on selkeästi lähempänä keskivertoisia jäähdyttimiä ja ei koreile ulkoasullaan kuten Extreme -malli.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi & tyyppi Zalmanin CNPS10X Perform – Ilmajäähdytin
Fyysiset mitat 132 x 100 x 152mm
Paino 748g
Tuuletin 1kpl, 120mm, PWM,
Lämpöputket 5kpl 6mm halkaisijaltaan
Tuetut prosessorikannat Intel LGA1156 / 1366 / 775
AMD AM3 / AM2+ / AM2 / 754 / 939 / 940

Zalman CNPS10X Preforma -jäähdyttimen tuotesivu

Zalman_CNPS10X_Performa_boxi_1

Zalmanin CNPS10X Performan pakkaus on hyvin havainnollinen ja selkeä. Etupintaan on painettu isolla itse sisältä löytyvä jäähdyttimen kuva ja muutamia erityisominaisuuksia.

Zalman_CNPS10X_Performa_boxi_2

Pakkauksen takapuolella on selkeästi listattu kaikki tekniset tiedot.

Zalman_CNPS10X_Performa_kamat

Zalman CNPS10X Performa kaikkine tarvikkeineen. Performa käyttää kaikille kannoille yhteistä taustalevyä. Ainoastaan AMD:n prosessorien kanssa jäähdytin käyttää AMD:n omaa referenssikiinnitystä. Itse jäähdytyssiilin rivat ovat hyvin tiheät ja siili ei näin ollen toimi ilman pakotettua ilmavirtaa.

Zalman_CNPS10X_Performa_taustalevy

Zalmanin CNPS10X Performan emolevyn taustalevy asennettu.

Zalman_CNPS10X_Performa_alta

Zalman CNPS10X Performan kuparinen ja hyvin suoran näköinen pohja, johon liittyy viisi 6 mm halkaisijaltaan olevaa kuparista lämpöputkea. Intel-emolevyjen kanssa käytettävät kiinnikkeet asennetaan löysäämällä kuvassa jäähdyttimen pohjan vieressä näkyviä ristipäisiä ruuveja. Tämän jälkeen työnnetään oikeat sovitteet paikoilleen ja kiristetään ruuvit.Zalman_CNPS10X_Performa_toiminnassa

Zalman CNPS10X Performa jäähdytin asennettu ja valmiina testeihin.


 

Zalman CNPS9900A LED:

Testimme viimeinen osallistuja on myös Zalmanin valikoimista. Se viimeisin versio vanhasta tutusta Zalmanin pyöreästä viuhkatyylisestä jäähdytinratkaisusta, joka tuli markkinoille ensimmäistä kertaa jo monia vuosia sitten. Zalmanilta on viimeisimpien uutisten mukaan tulossa piakkoin vielä isompi malli tästä samasta viuhkaympyrästä.

Tekniset-tiedot:
Tuotteen nimi & tyyppi Zalman CNPS9900A LED – Ilmajäähdytin
Fyysiset mitat 94 x 131 x 152mm
Paino 730g
Tuuletin 1kpl, 120mm PWM,  vastuksella  800-1300RPM, ilman vastusta 1000-2000RPM
Lämpöputket 3kpl 6mm Omega(Ω) asetelmassa
Tuetut prosessorikannat Intel LGA1156/1366/775, AMD AM3/AM2+/AM2/754/939/940

Zalman CNPS9900A LED -jäähdyttimen tuotesivu

Zalman_CNPS9900A_LED_boxi_1

Zalman CNPS9900A LED -prosessorijäähdyttimen pakkaus on hyvin saman tyyppinen kuin Extremenkin, ja on myös varustettu pienellä ikkunalla josta voi näkee sisälle.

Zalman_CNPS9900A_LED_boxi_2

Zalman CNPS9900A LED -jäähdyttimen pakkauksen takapuolella on myös ikkuna. Tekniset tiedot ovat pakkauksen toisessa kyljessä.

Zalman_CNPS9900A_LED_boxi_3

Tekniset tiedot paketin kyljessä.

Zalman_CNPS9900A_LED_tarvikkeet

Zalman CNPS9900A LED -jäähdyttimen kiinnitysosat ovat käytännössä täysin samat kuin CNPS10X Extremelläkin. Erona on mukana toimitettava vastusjohto, jolla saa pudotettua tuulettimen kierrosnopeutta, mikäli halutaan mahdollisimman hiljaista toimintaa.

Zalman_CNPS9900A_LED_cooleri

Zalmanin CNPS9900A LED -jäähdyttimen ulkoasu ei juurikaan poikkea aikaisemmista malleista. Halkaisijaa on lähinnä kasvatttu ja nähtävästi pari lämpöputkea tullut lisää vuosien saatossa.

Zalman_CNPS9900A_LED_cooleri_2

Tuuletin on käytännössä vapaana kahden jäähdytinsiilin puoliskon välissä. Kuvassa vielä tuuletinta suojaava pehmuste paikallaan.

Zalman_CNPS9900A_LED_pohja

Aivan kuin jäähdyttimen pohja näyttäisi olevan hieman kuopalla keskeltä, eli kovera. Varmuus saadaan vasta myöhemmin. Tuuletin on varustettu 4-pinnisellä PWM-yhteensopivalla liittimellä.

Zalman_CNPS9900A_LED_emon_kiinnike_2

Kuten jo aiemmassa kuvassa sanoin, niin Zalmanin CNPS9900A LED -jäähdyttimen kiinnitys on samanlainen kuin CNPS10X Extremellä. Kuva jäähdyttimestä paikallaan vahvistaa asian.

Zalman_CNPS9900A_LED_asennettu

Zalmanin CNPS9900A LED -prosessorijäähdytin asennettu ja valmiina testeihin.

Zalman_CNPS9900A_LED_toiminnassa

CNPS9900A LED toiminnassa. Tuuletin on valaistu nimensä mukaisesti sinisillä LED-valoilla.

Zalman_CNPS9900A_LED_levittyminen

Tahna oli levittynyt CNPS9900A:n pohjaan hyvin. Alkuvaikutelma kuitenkin oli hieman väärä, ja pohja näyttäisi olevan kuitenkin hieman kupera eikä kovera.


 

Testit ja tulokset:

 

Kaikki testissä olleet prosessorijäähdyttimet testattiin samalla tavalla. Kaikkien kanssa käytettiin vertailutulosten yhtenäistämiseksi Arctic Coolingin valmistamaa MX-2 –tahnaa. Tätä pursutettiin sopivasti Intel Core i7.875XE -prosessorin keskelle, jonka lämpö ja prosessorijäähdyttimen puristuspaine levittivät sitten niin hyvin kuin pystyivät.

Testejä suoritettaessa huoneenlämpö oli 23-24C. Mikäli huoneenlämpö nousi ylemmäs tuosta rajasta, niin seuraavat testit siirrettiin seuraavaan päivään, jolloin lämpötila oli jälleen toleranssissaan. Lämpötilojen mittaamiseen käytettiin kaikissa tapauksissa prosessorin omia sisäisiä antureita. Ytimien lämpötiloista laskettiin keskiarvolukema. Rasitus toteutettiin ajamalla testiprosessoria 20x200MHz -kellotaajuudella HyperThreading ominaisuuden ollessa päällä, ja ajamalla World Community Grid laskentaprojektia kaikilla prosessorin säikeillä. WCG:llä haetaan hajautetun laskennan avulla esimerkiksi syöpälääkettä, ja se rasittaa kaikkia prosessorin säikeitä maksimaalisesti, jättäen muistiohjaimen ja muistit pienemmälle kuormalle. Prosessorijäähdyttimet testatiin ilman koteloa ja käyttämällä testitasoa, jonka oikeaan reunaan asennettiin Coolermasterin valmistama FL9C2012MF-SBFBA –tuuletin. Tuulettimen tarkoituksena oli simuloida kotelotuuletusta.

AC_MX-2

Acrtic Coolingin MX-2 –lämpötahna, jota käytettiin testissä.

Tahna

Tapa, jolla lämpötahna asetettiin prosessorille. Levityksen hoitaa prosessorijäähdytyksen puristuspaine ja lämpö.

Testikokoonpano:

– Intel Core i7-975XE @ 4GHz (20x200MHz HT on)

– Gigabyte GA-X58A-UD7 -emolevy

– AMD Radeon HD 5450 512MB -näytönohjain (passiivinen referenssi malli)

– Patriot Viper II 3x2GB PC16000 -muistit (ajettu 1600MHz CL 8-8-8-20-1T nopeudella)

– Intel 80GB G1 SSD-asema

– Western Digital 1TB Black -kiintolevy

– Samsung HS-S223 SATA DVDRW -asema

– HEC Cougar 1000W -virtalähde

– Windows 7 64-bittinen versio

– Iso kasa prosessorijäähdyttimiä

 

Testitulokset:

lampotilat_graafi2

Prosessorijäähdyttimet eri tuulettimen nopeuksilla. Mikäli laitteesta löytyi valinta tai hidastusvastus, emolevyn BIOS sääsi itse tuulettimia joko PWM:llä tai jännitteellä riippuen tuulettimesta.

Tuloksissa ihmeteltävää aiheutti eniten Coolermasterin V10 –jäähdytin, joka rohmaisi 80W enemmän sähköä, jos Peltier elementti kytkettiin toimintaan. Samalla myös prosessorin lämpötila nousi parilla asteella, mikä kertoo siitä, että V10:n Peltier järjestelmä on turha, ja jopa haitallinen tuottaen lisää lämpökuormaa.

Danamicsin LMX Superleggera oli testin tehokkain jäähdytin, mutta kuitenkin hintansa puolesta ei mitenkään suositeltavin. Jäähdytin näet maksaa yli 100e, eikä hintaan sisälly tuulettimia.

Jäähdytystehon ja hinta/laatusuhteeltaan testin parhaaksi jäähdyttimeksi nousi Coolinkin Corator DS. Saman yhtiön Noctua ND-D14 tulee heti perässä kakkosena. Ero on käytännössä mitätön, kun puhutaan jäähdytystehosta. Noctua yllättävästi oli kuitenkin hieman hiljaisempi kuin Corator DS, mutta puolestaan se vaatii suuremman tilan itselleen eikä edes sovi kaikille emolevyille.

Corsairin H50:n valmis vesijäähdytyspaketti miellytti myös tehojensa puolesta. Äänikään ei ollut missään nimessä paha, niin kuin eräillä.

aanenpainet_graafi2

Äänenpaineita mitattaessa huoneen taustamelu oli 18dB, ja koneen ollessa käynnissä melu nousi 23dB –tasolle prosessorituulettimen ollessa sammuksissa. Taulukon tulokset on järjestetty kuormalämpötilojen mukaan. Meluisin on  ylimmäisenä ja hiljaisin on alimmaisena.

Coolermasterin V10 -jäähdytin pyöri kokoajan maksimikierroksillaan, oli mikä tahansa asetus valittuna BIOS:ista. Vaikka Intelin Core i7-920 jäähdytin onkin testin melukkain jäähdytin, ja samalla heikoin tehoiltaan, niin ei sen tuottamaa ääntä voi sanoa testin pahaäänisimmäksi. CoolIT Dominon tuuletin piti täydellä nopeudella pyöriessään sellaista rapinaa, että epäilin tuulettimen laakereiden olevan rikki. Tuniq Tower 120 Extreme oli myös erittäin ikävää kuunneltavaa. Sen tuulettimen pyöriessä täysillä kierroksilla, koko tuuletin telineineen tuntui resonoivan vasten tuuletinaukon reunoja ja välissä ei ollut mitään vaimennusmateriaalia. Intelin i9-980X:n oma jäähdytin oli myös outolintu. Hieman heikko tehoiltaan jopa maksimikierroksillaan, joilla se piti myös erittäin epämiellyttävää pärinää. Itse en jaksaisi tätä ääntä kymmentä minuuttia kauempaa kuunnella, vaikka äänenpainemittarin mukaan sen ääni oli voimakkuudeltaan jopa hiljaisempi kuin Noctuan mustalla U.L.N.A. -adapterilla.

hinnat_graafi

Hintansa puolesta kalliimmat ovat luonnollisesti testin suurrimmat jäähdyttimet. Osasta jäähdyttimiä hinta ei sisällä ollenkaan tuulettimia. Tuulettimiin saa uppoamaan helposti 5- 40EUR, riippuen siitä minkä valmistajan tuulettimen ostaa.

Testien jälkeen voi vetää hyvin johtopäätöksiä tuloksista ja vertailla hieman jäähdyttimien fyysistä kokoa. CoolerMasterin V10 oli ainakin omasta mielestäni pettymys, kuten osittain myös Danamicsin LMX Superleggera. Coolermaster V10 lähinnä siksi, että se ei mahdu kovinkaan moneen koteloon. Peltier-elementti päällä vie 80W enemmän sähköä kuin ilman. Jäähdytin oli myös todella kookas, ja sen ollessa paikallaan on muistien vaihtaminen tai lisääminen emolevylle hyvin hakalaa. Osalla emolevyistä se voi ikävästi hankaloittaa ATX-päävirtaliittimen asennusta. Peltier-elementti tuntui myös lisäävän prosessorin lämpöä muutamalla asteella.

Danamicsin ogelmakohta oli lähinnä sen korkea hinta ja se, että sen mukana ei toimiteta edes tuulettimia. Intel & AMD –versiot on myös erikseen ostettavia. Muutoin se oli tehoiltaan kyllä aivan kärkikastia. Uusi teknologia on aina arvokasta, joten epäilen hinnan laskevan tuotantomäärien noustessa.

Vesijäähdyttimistä CoolIT Domino oli myös pettymys. Lähinnä laitteeseen valitun todella surkean oloisen tuulettimen ansiosta. Testien jälkeen huomasinkin CoolIT:n tukifoorumeilta, että valmistaja on lopettanut tuotteen valmistuksen johtuen lukuisista ongelmista laitteen kanssa. Osalla käyttäjistä on esimerkiksi jäähdytinyksikkö päästänyt savut ulos. Osalla käyttäjistä liitokset ovat alkaneet vuotaa ja rikkoneet emolevyn plus muita komponentteja. Joillakin vesiblokki on revennyt auki kyljestään ja näin aiheuttanut vastaavia komponenttivaurioita. Suurimmalla osalla käyttäjistä on myös tuuletin hajonnut hyvin nopeaan tahtiin.

Prolimatech Megahalemsin ongelma löytyy puolestaan siitä, ettei sen mukana ole ollenkaan AMD:n prosessoreille sopivia kiinnitysosia. Niitä ei ole saatavilla edes erikseen ja sen mukana ei tule myöskään tuuletinta. Muutoin jäähdytin oli kyllä pieni ja tehokas.

Zalmanin tuotteissa häiritsi lähinnä todella monimutkainen kiinnitys ja niiden keskinkertainen jäähdytysteho. Tehot nousivat tuulettimen melun kasvaessa, mutta eivät siltikään pärjänneet erityisen hyvin testin parhaille jäähdyttimille. CNPS10X Performa on kyllä hinta-/laatusuhteeltaan hyvä valinta, mikäli teho riittää omaan käyttöön.

Noctuan NH-D14 oli kaikin puolin erinomainen jäähdytin. Sen kompastuskiveksi muodostui kuitenkin se tosi asia, että sen asentaminen voi olla hankalaa tai jopa mahdotonta joillekin emolevyille. Se myöskin saattaa blokata osalla emolevyistä muistipaikkoja pois käytöstä.

Toimituksen valinta 1:

 

Coolink Corator DS

Coolink Corator DS oli yksi testin tehokkaimmista jäähdyttimistä ollen kuitenkin samalla fyysisiltä mitoiltaan kohtuullinen. Asennus tapahtuu myös käyttämällä helposti asennettavaa ja tukevaa emolevyn läpi ruuvattavaa kehikkoa ja taustalevyä. Melunsa puolesta Corator DS sijoittu keskivertoryhmään, mutta sen ääni oli hyvin siedettävää verrattuna esimerkiksi CoolIT:in ja Tuniq:n jäähdyttimiin. Coratorin puolesta puhuu myös sen edullinen hinta, ja paikoitellen jäähdytintä saakin alle 50EUR hintaan.

Plussat ja miinukset:

+ Erittäin tehokas

+ Hyvä kiinnitysjärjestelmä

+ Kohtuullinen hinta

+ Hyvä saatavuus

+ Kohtuullisen kokoinen

+ Lempeä-ääninen tuuletin

editorschoise

 

Toimituksen valinta 2:

 

Corsair H50

Corsair H50 miellytti eniten hyvin joustavan asennuksensa takia. Vaikkakin sen asennustarvikkeet olivatkin hyvin rönsyileviä ja niitä oli paljon. Corsair H50-jäähdyttimen saa käytännössä sovitettua lähes mihin tahansa koteloon ja jopa ITX-koteloon. Tämä kuitenkin edellyttää, että tarjoolla on tilaa jäähdytinyksikölle yhden 120 mm tuuletinpaikan verran. H50 ei kuitenkaan jäänyt paljoa tehojensa puolesta kärkikastista, mutta jonkin verran kuitenkin. Ehkä laite onkin parhaimmillaan miedosti ylikellotetuilla kokoonpanoilla tai kotitetteri PC-koneiden prosssorien jäähdytyksessä. Yksi mielenkiintoinen käyttökohde sille voisi olla myös ahtaat LAN-pelitietokonekotelot.

Plussat ja miinukset:

+ Menee pieneen tilaan

+ Mukavan tehokas

+ Sopivan hiljainen

+ Hyvä ensiaskel vesijäähdytyksen maailmaan

+ Hyvä saatavuus

– Hieman monimutkainen kiinnitys

– Ei laajennusvaraa

editorschoise

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
100%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.