ACERin ja ASRockin ION-alustat testissä

Now Reading
ACERin ja ASRockin ION-alustat testissä

nvidia_ion_logo

NVIDIA esitteli ION-markkinointinimeä kantavan ja Intel Atom-prosessorille tarkoitetun piirisarjansa jo yli vuosi sitten, mutta valmiita siihen perustuvia kokoonpanoja markkinoilla on edelleen hyvin vähän. ACER oli yksi ensimmäisistä, joka julkaisi oman näkemyksensä aiheesta ja ASRockilta löytyy puolestaan yksi tuoreimmista.

Tutkittavanamme onkin tällä kertaa ACER Aspire REVO R3600 ja ASRockin huippumalli ION 330 HT BD. Laitteiden välillä suurin ero löytyy optisesta asemasta, joka puuttuu ACER:ista tyystin. ASRockin mallissa on lukeva Bluray-asema, joka kirjoittaa tarvittaessa DVD -ja CD -levyjä.

Molempia yhdistää Intelin Atom-prosessori, kahden gigatavun muistimäärä, NVIDIA:n ION-piirisarja ja Wlan-liitettävyys. ACER:in prosessorina on astetta heikompi yksiytiminen Atom 230, kun taasen ASRockilla on tuplalytiminen Atom 330.

NVIDIA:n ION-piirisarja:

NVIDIA pyrkii ION-piirisarjallaan saamaan osan minikannettavien ja kotien media PC-tietokoneiden myyntituloista itselleen tarjoamalla Intelin 945G-piirisarjaa huomattavasti edistyneemmän ja energiataloudellisemman vaihtoehdon. ION-piirisarjan pääpaino on sen integroidussa GeForce 9400M-näytönohjaimessa, joka pyörittää hieman vanhempia pelejäkin siedettävästi, mutta paremminkin rautapohjaisen GPU-kiihdytettyjen videokoodekkien purkuominaisuuksiensa ansiosta.

Intelin oma ratkaisu ei salli edes HDMI-liittimen käyttöä, joten HDCP-tukeakaan siitä ei löydy. ION purkaa mukisematta leffat Bluray-levyiltä, kuten myös lukuisan määrän erilaisia muita formaatteja. Ainoastaan piukkaan pakatut 1080p-resoluution X.264-materiaalit vähän nykivät, mutta tähän kuitenkin auttoi ASRockin tapauksessa pienoinen prosessorin ja/tai näytönohjaimen kellotaajuuden nosto. 

Revo_4

Yllä kuvassa NVIDIAN ION-piirisarjakaavio. Kaaviosta selviää hyvin, että kyseessä on Intelin 945G:stä poiketen yhden piirin ratkaisu, joka pitää sisällään huomattavasti enemmän ominaisuuksia kuin Intelin oma versio. Huomionarvoisa seikka on myös tuki yhdelle PCI-e x16-korttipaikalle ja Intelin 945G-piirisarjasta poiketen ION tukee myös DDR3-muisteja sekä sisältää kaksikanavaisen muistiohjaimen.

Revo_2

Revo_3

 


 

ACER Aspire REVO R3600:

Revo_1

Tekniset tiedot:

Prosessori Intel Atom N230 1.6GHz, 533MHz FSB, 512KB L2-välimuistilla
Piirisarja nVidia ION
Muisti 2GB DDR2 667MHz kaksikanavainen
Kiintolevy 160GB 5400rpm
Näytönohjain integroitu nVidia GeForce 9400M
Optinen asema EI
Laajennusportit 6x USB, 1x HDMI, 1x VGA, kuuloke/kaiutin/linja-ulos, Gigabitin Ethernet, Мic, neljä yhdessä muistikortin lukija, 1x eSATA portti
LAN 10/100Mbps LAN
WLAN 802.11b/g/n
Käyttöjärjestelmä Windows Vista Home Premium
Fyysiset mitat 180 x 180 x 30mm
Muuta Näppäimistö ja hiiri mukana
Takuu Kaksi vuotta

 

Revo_monitor_mount

Lisävarusteena myytävällä VESA-monitorikiinnikkeellä ACER Revon saa asennettua television tai näytön taakse.

 

Kuvat:

REVO_boxi

ACER Aspire Revo R3600 toimitetaan kompaktin kokoisessa valkosinisessä pahvilaatikossa, jota koristaa itse laitteen kuva.

REVO_kamat

Revon mukana pakkauksessa toimitetaan myös kuvassa näkyvät tarvikkeet: pieni valkoinen optinen rullahiiri, läpinäkyvästä muovista valmistettu jalusta koneelle ja virtalähde. Kuvasta puuttuu virtalähteen ja seinäpistorasian välinen kaapeli.

REVO_nappis_2

Revon pakkauksesta löytyy myös hyvin pieni kokoinen valkoinen näppäimistö, joka testiyksilössä oli UK-mallia eli ilman skandinaavisia merkkejä. Kuvassa CD-ROM -media mukana helpottamassa koon arviointia.

REVO_jalustassa

ACER Aspire Revo R3600 asennettuna jalustaansa. Jalusta voisi olla tukevampikin koska laite pääsee heilumaan siinä jonkin verran sivusuunnassa.

REVO_liittimet_1

Laitteen etureunaan on sijoitettu SD-kortteja tukeva muistikortinlukija, analogiset kuuloke -ja mikrofoniliittimet, kuten myöskin eSATA-liitin nopean ulkoisen kiintolevyn liittämiseen.

REVO_liittimet_2

Revon takareunan liittimistä löytyy vasemmalta oikealle lueteltuna virtalähteen liitin, analoginen D-Sub -monitorille, HDMI-videotykille ja taulutelevisioille, Gigabitin RJ45 -verkkoliitäntä ja neljä USB 2.0-liitintä (joille löytyy käyttöä esimerkiksi näppäimistön ja hiiren lisäksi ulkoisen optisen aseman lisäämiseksi, mikäli optiselle asemalle tulee tarve).

REVO_liittimet_3

Laitteen päälle on myös sijoitettu yksi kuvassa näkyvä USB 2.0-liitin, kuten myös virtanapin alle.

REVO_virtanappi

Kuvassa esillä laitteen ainoa painike eli virtanappi, joka on varustettu valkoisella hyvin kirkkaalla LED-valolla.

REVO_pohja

Laitteen pohjassa on ilmanvaihtoreikien lisäksi paikka johon jalusta lukittuu.

REVO_auki_1

ACER Aspire Revo R3600:n kotelo aukaistuna. Avaaminen kävi hyvin yksinkertaisesti irrottamalla jalustanlukituksen kohdin, takuusinetin alta löytyvä ruuvi, jonka jälkeen kotelon puolikkaat vedetään sormin erilleen.

Ikävänä puolena operaatiossa on takuun irtisanoutuminen. ATOM 230-prosessori ja piirisarja ovat saman jäähdytyssiilin alla laitteen oikeassa yläreunassa ja tuuletin poistaa lämmön kotelosta ylöspäin. Heti prosessorin vieressä on kaksi gigatavun kapasiteetin käsittävää DDR2-muistikampaa. Näiden alla on Hitachin valmistama 160 gigatavun 2.5″ SATA-kiintolevy ja kiintolevyn liittimien vieressä on myös kantaan asennettu BIOS-piiri. Kiintolevyn toisen päädyn vierestä löytyy mini PCI-e -paikkaan asennettu WLAN-kortti.

REVO_auki_2

Lähikuva prosessorin ja piirisarjan jäähdytyksestä, joka on aivan samankaltainen kuin kannettavassa tietokoneessa.

REVO_muistit

Laitteen muistikammat ovat Elpidan piireillä varustetut erikoisemmat GDDR2-mallit, jotka on speksattu 800 MHz:n nopeudelle CL6-latensseilla. Unifosa on itselle ainakin aiemmin tuntematon muistivalmistaja.


ASRock ION 330HT BD:

 

ASRock_ION_1

 

Tekniset tiedot:

ASRock_ION_2

ASRock_ION_3

 

Kuvat:

ION_330HT_pakkaus_etu

ASRockin ION-alustan pakkauslaatikko on jopa ACER:in versioita pienempi. Pääväriltään valkoinen ja koristeltu lähinnä tuettujen teknologioiden sekä ominaisuuksien logoilla.

ION_330HT_pakkaus_tarvikkeet_1

Pakkausta purettaessa ensimmäisenä eteen tulee tarvikkeet: iso asennusta helpottava ohjelakana, ajuri DVD, musta liukuestematto ja harmaa tarvikelaatikko.

ION_330HT_tarvikkeet_2

Tarvikelaatikon sisältä löytyy yllättävän reilusti tavaraa. SATA-kaapeli, virtalähde ja sen verkkokaapeli, HDMI -> DVI-adapteri, NVIDIA ION-tarra ja muutama varaosaruuvi.

ION_330HT_kauko

Edellisten tarvikkeiden lisäksi tarvikelaatikkoon on pakattu musta kaukosäädin ja siihen sopivat AAA-kokoluokan paristot.

ION_330HT_etupaneeli

ASRock ION 330HT BD edestäpäin. Muita painikkeita laitteessa ei ole kuin oikeassa alareunassa näkyvä virtapainike. Etupaneelissa toivoisi kuitenkin olevan edes muutaman USB-liittimen, mutta valmistaja on saanut näin pidettyä koneen etuosan selkeänä.

ION_330HT_liittimet

Laitteen kaikki liittimet on keskitetty sen takapaneeliin josta niitä sitten löytyykin varsin riittävä määrä. Vasemmalta oikealle lueteltuna: virtaliitin, optinen Toslink, analogiset ääniliittimet mikrofonille ja 5.1-äänille, gigabitin RJ45-verkkoliitäntä, kuusi kappaletta USB 2.0-liittimiä, HDMI -ja D-Sub -videoulostulot sekä virransyötöllä varustettu E-SATA -liitäntä.

ION_330HT_kansi_auki

Kotelon kansi aukeaa kaksi ruuvia irrottamalla. Kannen irrotuksen jälkeen tulee vastaan kuvan kaltainen näkymä, jossa etualalla Optiarcin valmistama BC-5500S BDROM/DVDRW SATA-väyläinen optinen asema. Aseman kiinnityskehikko irtoaa irrottamalla sivuilla näkyvät kaksi ruuvia ja nostamalla kehikko pois.

ION_330HT_massamuistikehikko

Massamuistikehikossa Bluray-aseman alapuolella on 2.5″ kiintolevy, myöskin SATA-väyläinen. Kuvaa tarkemmin tutkiessa voi huomata mistä massamuistit saavat käyttövirtansa, emolevyn 4-pinnisestä ja aivan P4-lisävirtaliittimen näköisestä liittimestä vain kahdella ohuella johdolla.

ION_330HT_320GB_momentus

ASRockin käyttämä 320GB SATA-kiintolevy on Seagaten valmistama Momentus 5400.6, jonka suorituskyky ja 320GB kapasiteetti on aivan riittävä mediatietokoneeseen. Lisää tilaa saa USB tai E-SATA-liitäntöihin liitettävillä ulkoisilla kiintolevyillä.

ION_330HT_emolevy

ASRockin emolevyllä on osapuilleen kaikki samat osat kuin ACER:illakin, toteutus vain on erilainen. Intel Atom 330-prosessorilla on oma passiivisiilinsä jota kuitenkin jäähdyttää siilin vieressä oleva 60mm YS-Techin valmistama kotelotuuletin. Piirisarjaa jäähdyttämässä on puolestaan pienikokoinen siili ja 20x20mm kokoinen pieni tuuletin.

Parempaan tulokseen olisi varmaan päästy käyttämällä siiliä tuulettimen edessä ja johtamalla prosessorilta ja piirisarjalta lämpö siihen kahdella lämpöputkella, mutta nykyinenkin ratkaisu toimii. 20x20mm tuuletin ei tosin missään nimessä ole äänetön ratkaisu. Piirisarjan vieressä on mini PCI-e -paikkaan asennettu WLAN-kortti, jonka antennit löytyvät kotelon etulevyn takaa.

ION_330HT_piirisarja_jaahy

ASRockin muistipaikat ovat pystyasennossa emolevyn toisessa syrjässä ja on varustettu kahdella gigatavun 800MHz CL5-muistikammalla. Jännästi ASRockin emolevyltä löytyy lisäksi yksi punainen SATA-liitin muistipaikkojen vierestä, vaikka paikkaa toisen kiintolevyn asentamiselle ei olekaan. Hieman askartelemalla toisen kiintolevyn voisi saada mahtumaan BIOS-pariston päälle, mutta tätä emme kuitenkaan suosittele.

ION_330HT_BIOS_1

Poikkeuksena ACER:ista on ASRock varustanut ION-koneensa BIOS:in hyvin kattavilla ylikellotussäädöillä.

ION_330HT_BIOS_2

Ylikellotu asetukset löytyvät myös piirisarjaan integroidulle GeForce 9400M-näytönohjaimelle ja BIOS:issa on myös kolme tallennuspaikkaa omille asetuksille.


Testitulokset:

Molemmilla laitteilla tuli ajettua jonkin verran perustesteiksi laskettavia ohjelmia ja kummallakin graafinen suorituskyky oli käytännössä identtinen. Eroja löytyy ASRockin tuplaytimisen suorittimen johdosta ohjelmissa, jotka tukevat monisäikeistystä ja tätä eroa kasvattaa vielä ASRockin ylikellotusominaisuudet käyttäjän halutessa puristaa laitteestaan kaiken tehon ulos. Ylikellotus ei kuitenkaan nosta koko järjestelmän nopeutta kovinkaan tehokkaasti. Tähän syynä on Intel Atom-prosessorin omat sisäiset pullonkaulat.

ION_3DMark06_std_1401_small

3DMark06:ssa ASRock saavutti noin 1400 pisteen tuloksen, joka on Intelin omaan piirisarjaan verrattuna yli kaksinkertainen tulos. ACER sai käytännössä saman verran pisteitä.

ION_3DMark_Vantage_std_P394_small

Myös Futuremarkin 3DMark Vantagen performance preset-testi ajettiin läpi GeForce 9400M-näytönohjaimen tukiessa myös DirectX 10-grafiikkarajapintaa. Suorituskyky ei kuitenkaan ollut mitenkään mairitteleva lopputuloksen ollessa molemmilla kokoonpanoilla noin 390 pistettä.

ION_PCMark05_std_2175_small

Futuremarkin PCMark05:ssä ASRock saavutti 2200 pisteen lukeman ja ACER puolestaan 1700 pistettä. Kokoonpanojen pahimmiksi pullonkauloiksu osoittautuivat kiintolevyn ja prosessorin nopeudet. Acerilla vaikutti lisäksi toisen ytimen puuttuminen.

ION_Everest_merory_std_small

Everestin Memory & Cache-muistinopeustestin tulokset eivät ole kaunista katsottavaa. Latenssi on todella korkea ja muistin nopeus hidas. Vaikka ASRock pärjäsi ACER:in Revoa keskimäärin 30 prosenttia paremmin niin käytännössä nopeuseroa ei huomannut. Muistia ei juuri nopeuta ION:in kaksikanavainen muistiohjain.

ION_FurMark_std_30pts_small

FurMark v1.7.0-testi mittaa näytönohjaimen OpenGL-piirtonopeutta, jossa nVidia on yleensä ollut vahvoilla. Tällä kertaa se ei kuitenkaan päässyt loistamaan. Testi ajettiin 1920×1080-resoluutiolla MSAA 8X-asetuksella, joten se on vertailukelpoinen edellisen ison näytönohjainartikkelimme vastaaviin tuloksiin. Kokonaispisteitä ION sai FurMarkista 60.

ION_WinRAR_std_single_210_small

WinRAR-purkunopeus ION-kokoonpanoilla oli yhdellä säikeellä 210 kilobittiä sekunnissa.

ION_WinRAR_std_multi_499_small

Monisäikeistetyssä WinRAR-testissä ASRockin tulokseksi saatiin noin 500KB/s (toinen ydin auttaa huomattavasti). ACER puolestaan jäi noin 300KB/s lukemiin.

ION_wPrimes_std_small

wPrimessä Atom-prosessorin hitaus on viimeistään huomattavissa. Vaikka ASRockin sisältämä Atom-prosessori pystyy HyperThreading-ominaisuuden ansiosta käsittelemään neljää säiettä lähes yhtäaikaisesti, niin sen suorituskyky on silti erittäin heikkoa. 32M-testiosuus meni läpi noin 71 sekunnissa ja 1024M-testi taasen kesti 2240 sekuntia. ACER:illa ajat olivat käytännössä kaksi kertaa pidemmät.


Loppusanat:

Molemmat testissä olleet laitteet täyttivät käyttötarkoituksensa mainiosti eli pyörittivät elokuvia 720p-resoluutioon asti virheettä ja ASRock toisti hieman ylikellotettuna myös 1080p-materiaalit. Ylikellotukseen ei ollut tarvetta käytettäessä Bluray-levyjä PowerDVD 9-ohjelmistolla pyöritettäessä.

Molemmat laitteet on selkeästi suunnattu erilaiselle yleisölle ja yhdistävänä tekijänä onkin lähinnä mediapainotteisuus. ACER on suunnattu enemmän Internet-käyttöön ja tämän huomaakin heti optisen aseman puutteesta sekä mahdollisuudesta piilottaa se näytön taakse. ASRockin laite puolestaan on suunniteltu esillä pidettäväksi, mielellään TV:n tai videoprojektorin kaveriksi mukana toimitettavan kaukosäätimenkin takia.

ACER toimitetaan Windows Vista Home Premium X86-käyttöjärjestelmä esiasennettuna ja ASRock puolestaan kiintolevy tyhjänä jolloin käyttäjän valittavaksi jää sopivan käyttöjärjestelmän ostaminen tai imurointi verkosta. Useimmiten HTPC (Home Theatre PC) -tietokoneet toimivat Linuxilla, joten sopivia jakelupakettejakin löytyy maailmalta mielin määrin.

NVIDIAN:n näytönohjaimet ovat myös olleet aina Linuxissa hyvin tuettuja, joten isompia ongelmia ei tässäkään tapauksessa pitäisi ilmentyä, kunhan käytettävä toistoohjelmisto vain osaa käyttää IO:nin tarjoamia purkuominaisuuksia. Kokeilin ASRockia myös XBMC eli Xbox Media Center-nimisellä Linux-jakelulla, joka toimi erinomaisesti suoraan asennuksen jälkeen, jopa suomenkielisenä ja tuki ASRockin kaukosäädintä hyvin.

Acerille on myös saatavissa oma räätälöity versionsa XBMC:stä. Ainoastaan SMB-verkkojaot Windows 7-koneiden kanssa tuottivat jonkin verran lisää vaivaa, mutta USB-tikulta ja kiintolevyltä, kuten myös optiselta asemalta toisto luonnisti hienosti.

Windowsin kanssa laitteet luonnollisesti toimivat myös hyvin, varsinkin käyttämällä PowerDVD tai MPC HC-ohjelmia, oli toisto sulavaa, XBMC:n Windows-versio nyki elokuvissa ikävästi joten sen käyttöä en voi Windowsissa suositella. Sama koskee muitakin prosessorilla videota purkavia ohjelmia. Tehot eivät riitä, mutta grafiikkapiirillä purku onnistuu hyvin.

Laitteista ACER oli hiljaisempi tai ainakin piti hieman miellyttävämpää ja matalampaa hurinaa kuin ASRock, johtuen ASRockin piirisarjan pienestä 20x20mm tuulettimesta, jonka tuottama ääni on korkeammalla taajuudella kuin kilpailijansa. Kumpaan tahansa laitteista päätyykin niin valinta tulee olemaan hyvä, sillä HTPC:llä tekee paljon muutakin kuin vastaavan hintaisella ylemmän tason Bluray-soittimella. Kummatkin laitteista ovat täysiverisiä tietokoneita, heikkotehoisia sellaisia kylläkin. Tehojen vähäisyyden huomaa myös energiankulutuksen pienuudesta ja kumpikaan laitteista ei testeissä energiankulutuksessa ylittänyt 75 watin piikkiä.

 

ACER ASpire Revo R3600

+ Erittäin pieni

+ Erittäin hiljainen

+ Energiataloudellinen

+ Mukana hiiri ja näppäimistö

+/- Käyttöjärjestelmä mukana

– Vain yksiytiminen prosessori

– Ei optista asemaa

– Ei juuri laajennusvaraa

– Avaaminen mitätöi takuun

value

ACER on lopettanut juuri Aspire Revo R3600-mallin tuotannon ja korvannut sen R3610:lla. Uudistuksena uudessa mallissa on sama ATOM 330-prosessori kuin ASRockissakin sekä myös 320 – 500 GB kiintolevy ostajan oman valinnan mukaan. Laitetta ei Suomen hintaseurannasta löydy.

ACER Aspire Revo R3600 Geizhals hintaseurannassa

 

ASRock ION 330HT BD

+ Näyttävä ulkoasu

+ Pienikokoinen

+ Riittävä suorituskyky

+ Ylikellotusominaisuudet

+ Bluray/DVDRW-asema

+ 320GB kiintolevy

+ Kaukosäädin

+/- Ei käyttöjärjestelmää

– Äänekkäämpi kuin kilpailijansa

editorschoise

ASRock ION 330HT BD tuotesivut

Ainoa Suomalainen liike josta laitetta löytyi oli verkkokauppa.com, joka myy laitetta hieman alle 500EUR hintaan.

ASRock ION 330HT BD Geizhals hintaseurannassa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
100%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.