Intel Skulltrail

Now Reading
Intel Skulltrail

SkullTrail_angle.jpg

Intelin huippuluokan Skulltrail -alustan brändinimi on kieltämättä kiehtova ottaen huomioon sen tulevan yleensä konservatiiviseltä Inteliltä. Skulltrail tarjoaa todellisen tuen kahdeksalle ytimelle huippuluokan työasemaemolevyllä, aina 8 GB keskusmuistia ja tuen multi-GPU -konfiguraatioille.

Intel Skulltrail -alustan pohjana toimii Intel D5400XS -emolevy, joka perustuu Intel 5400 Express -työasemapiirisarjaan ja tukee kahta LGA771 -kantaa 1066/1333/1600 MHz:n FSB -väylätaajuuksilla tarjoten aina kahdeksan ydintä yhdelle kokoonpanolle. Standardi Skulltrail -kokoonpano sisältää kaksi Core 2 Extreme QX9775 -prosessoria, mutta tulevien päivitysten kannalta D5400XS -emolevy tukee myös Core 2 -ja Xeon LGA771 -prosessoreita.

SkullTrail_straight.jpg

Emolevyn sijoittelu on suoraan serverimaailmasta ja eniten huomiota kuvassa herättää ansaitusti kaksi LGA771 -prosessorikantaa sekä suuri jäähdytysripa tuulettimella, joka peittää alleen kaksi kappaletta NVIDIA nForce 100 -piirejä ja Intel ESB2 Southbridgen.

nForce 100 -piiri on PCI Express -silta, joka sisältää erikoistoimintoja tukeakseen SLI:tä. Piiri vaatii yhden x16 PCIe 1.0 -yhteyden, jonka sille tarjoaa Intel 5400 MCH. Piiri jakaa tämän yhden PCI-e x16 -väylän kahdeksi täyden nopeuden PCIe x16 -väyläksi. Nämä pystyvät ajamaan normaalilla nopeudella NVIDIA:n ja AMD:n näytönohjaimia. NVIDIA nF100 -piirit ovat nForce 200 -piirien edeltäjiä jollaisia käytetään esimerkiksi nForce 780i -piirisarjan kumppanina.

nForce 100 -piirejä emolevyllä on kaksin kappalein, joten emolevyltä löytyy yhteensä neljä kappletta täydellä nopeudella toimivia PCI-e x16 -väyliä.

SkullTrail_cityscape.jpg

Emolevyn liitinpanelli on erittäin pelkistetty, kuten Intel DX38BT Bonetrail emolevyssäkin ja kaikki vanhat liittimet loistavat poissaolollaan, joten tähän emolevyyn ei PS2 -näppäimistöä ja hiirtä liitetä.

 

blockdiag.jpg


Ominaisuudet:

Form Factor

Extended ATX (eATX) 304.80mm x 330.2mm

Prosessori
Muisti
 • Neljä Fully Buffered DIMM (FBDIMM) DDR2 moduuli liitintä
 • Tuki FBDIMM DDR2 800MHz, 667 MHz, DIMM kammoille
 • Maksimissaan 8GB keskusmuistia tuettuna
 • Tuki ECC virheenkorjaavalle ja tavalliselle muistille
Piirisarja Intel® 5400 Expresspiirisarja
Ääni

Intel® High Definition Audio:

 • 8-kanavainen (7.1) Dolby Home Theater Audio järjestelmä viidellä analogisella ulostulolla ja kahdella digitalisella S/PDIF ulostulolla (koaksiaalinen ja optinen)
Nvidia SLI* ja ATI CrossFire* multi-GPU alustan tuki

Nvidia SLI ja ATI CrossFire teknologiat mahdollistavat kahden tai useamman näytönohjaimen toimisen yhtenä mahdollistaen korkeimman mahdollisen 3D peli suorituskyvyn ja visuaalisen laadun

I/O ohjaus I/O ohjain Kuluttaja Infrapuna kaukosäätimelle
LAN

Gigabitin (10/100/1000 Mbits/s) LAN järjestelmä

Peripheral interfaces
 • 10kpl USB 2.0 portteja (6 ulkoista ja 2 sisäistä headeria)
 • Kuusi Serial ATA 3.0 Gb/s porttia, mukaanlaskettuna 2 eSATA porttia RAID tuella Marvell*ohjaimen mahdollistamana
 • Kaksi IEEE-1394a porttia (1 ulkoinent ja 1 sisäinen headeri)
 • Kuluttaja IR vastaanotin ja lähetin (sisäisen headerin kautta)
 • Yksi Parallel ATA IDE väylä UDMA 33, ATA-66/100 tuella (2 laitetta tuettu)
Laajennus mahdollisuudet
 • Kaksi perinteistä PCI väylää lisäkorteille
 • Neljä ensisijaista PCI Express* 1.1 x16 (myös sähköisesti x16)väylää lisäkorteille
Microsoft Windows Vista Premium* valmis

PC joka on rakennettu käyttämällä Intel® prosessoreita ja Intel® Desktop Board emolevyä voit kokea premmin vastaavan ja hallittavamman käyttöympäristön Microsoft Windows Vistassa, mukaanlukien uuden sofistikoituneen Microsoft Windows Aero* käyttöliittymän.

 


 

Kokoonpanon osat:

 • Intel D5400XS -emolevy
 • Intel QX9775 prosessoreja kaksi kappaletta
 • XFX Geforce 8800 GTS 512MB Alphadog Edition kaksi kappaletta
 • OCZ Vendetta -prosessorijäähyjä kaksi kappaletta
 • PCPower & Cooling 1KW SR -virtalähde
 • Western Digital RaptorX 150GB kaksi kappaletta RAID 0:ssa
 • Pioneer BD -asema
 • Micron FB-DDR2 CL5 2x2GB -muistikitti
 • Coolermaster Cosmos 1000 -kotelo

 

Pakkaus_1.jpg

Kokoonpano saapui meille Coolermaster Cosmos 1000 -kotelon alkuperäisessä laatikossa suoraan Muropaketin Sampsa Kurrilta.

 

Pakkaus_2.jpg

Pelkkä paketin kokokin kertoo jo jotain sisällöstä.

 

Skull_Cosmos_.jpg

Paketista paljastui suuri kokoinen alumiinista valmistettu ja vajaat 30 Kg painava, valmiiksi koottu keskusyksikkö. Kotelon kyljet ovat karhennettua alumiinia joihin ikävästi tarttuu somenjäljet kiinni eikä rasva tahdo irrota juuri mitenkään.

 

 

Skull_Cosmos_vs_stacker.jpg

Cosmos 1000 -kotelo näyttää varsin massiiviselta jopa Stacker RC832 kotelon rinnalla. Hopeinen väritys vaikuttaa osaltaan, kuten myös Cosmoksen ”kantokahvatkin”.

 

Skull_Pioneer_BD.jpg

Koneen optisena asemana on Pioneerin BDROM / DVDRW.

 

Skull_takapaneeli.jpg

Emolevyn takapaneeli kaikessa yksinkertaisuudessaan.

 

Skull_PSU_filter.jpg

Kotelon virtalähteen asennuspaikan alta löytyy pölysuodatin, joka on pestävää mallia eikä pahemmin rajoita ilman virtausta.

 

Skull_Cosmos_sivu.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CM Cosmos 1000:n sivupaneelit ovat sisäpuolelta saaneet pintaansa tiheähkön vaahtomuovin, jonka tarkoitus on vähentää koneen sisäkalujen tuottaman äänen kuulumista ulos, joka kylläkään Skulltrailin tapauksessa juurikaan vaikuta melun tasoon.

 

Skull_sisus_1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kotelon kylki avattuna alkavat koneen ja kotelon hienoudet paljastua. Heti ensimmäiseksi silmään otti pienellä suodattimella varustettu ilmanottotunneli, joka johtaa kotelon takaa viileätä ilmaa kuumina käyville näytönohjaimille.

 

Skull_sisus_2.jpg

Kuvassa näkyy kolme kappaletta kotelon tuulettimista ja OCZ:n Vendetta -prosessorijäähyt, jotka mielestäni ovat hiukan alamaittaiset QX9775 -prosessoreille, koska vakiokellotaajuuksilla toimiessaan prosessorien ytimien lämmöt olivat 70-80 asteen nurkilla ja tuulettimet kävivät täysillä kierroksilla.

 

Skull_OCZ_Vendetta.jpg

Lähikuva OCZ Vendetta -prosessorijäähystä.

 

Skull_sisus_3.jpg

Tuulitunnelin poistamisen jälkeen paljastui kaksi XFX:n Alpha Dog Geforce 8800 GTS 512MB -näytönohjainta asennettuna toimimaan SLI:ssä. Kuvassa näkyy myös emolevyn mukana toimitettava hervottoman pitkä SLI -silta.

 

Skull_GF8800_GTS_512MB_XFX_kortit.jpg

XFX:n 8800 GTS:t irrotettuna kotelosta.

 

Skull_sisus_5.jpg

Emolevyn NB:llä, eli Intel P5400:lla on täysin samanlainen passiivisiili kuin Bonetrailillakin ja siili kuumenee käytössä jo vakiokellotaajuuksilla ja jännitteilläkin voimakkaasti, joten luulisi intelin varustaneen NB joko järeämmällä jäähdytyksellä taikka edes lisänneen tuulettimen koska siilissä on valmiina kynnet tuulettimen kiinnitystä varten.

 

Skulltrail_DIMM.jpg

Koneen muistipaikat ladattuna kahdella 2GB FB-DDR DIMM:illä ja asetettuna toimimaan Dualchannel interleaved -tilassa, jostain kumman syystä koneessa oli testiin tullessa muistit Single Channel -konfiguraatiossa.

 

Micron_FD-DIMM_2GB.jpg

Koneen muistipalikat, jotka nekin olivat uunituoreet Micronin 2GB CL5 PC6400 FB-DDR2 DIMM:it. Engineering Sample lukee tarrassa hyvin selkeästi.

 

Skull_valaistut_SATA_kaapelit.jpg

Kuvassa hauska, vaikka jokseenkin turha yksityiskohta, eli valaistut SATA -kaapelit.

 

Skull_Cosmos_HDD_vapautus.jpg

5.25″ Asemien vapautuspainike, mitään ruuveja ei tarvita. Erittäin näppärä keksintö. Yksi painallus niin lukko aukeaa, toinen painallus niin lukko menee kiinni.

 

Skull_Raptor_kehikko.jpg

Kotelossa on tilaa kuudelle kovalevylle erittäin näppärissä ulosvedettävissä kehikoissa ja jokainen kehikko on varustettu vetokahvalla. Kiinnitys varmistettu yhdellä sormiruuvilla. Skulltrail -kokoonpanossa on kaksi kappaletta Western Digitalin 150GB RaptorX -kovalevyjä, joiden ikkuna jää kyllä käytössä piiloon.

 

Skull_Cosmos_HDD_cooleri.jpg

Kiintolevypaikkojen päällä istuu pienessä kotelossa oleva 120mm tuuletin joka pitää levyt viileänä.

 

 


 

Konetta paketista kaivaessani odotukset olivat erittäin korkealla, olihan Skulltrailista maailmalla puhuttu jo pitkään ja Xtremesystemsin foorumilla kovimmat kellottajat saaneet vastaavan kokoonpanon lentämään käyttämällä jäähdytyksenä nestemäistä typpeä. Itse kyllä tiesin jo pienet OCZ:n ilmajäähyt nähdessäni, että kovin korkealle prosessorin kelloja ei voi nostaa, koska lämpötilat karkaavat käsistä.

Maksimikellotaajuuksiksi sainkin hilattua 10 x 420MHz, joka vaati prosessorien jännitteen nostamisesen 1.42 Volttiin asti ja P5400 -piirin, eli Northbridgen jännitteen nostamisen 1.475 Volttiin.

Bios on tuttu jo aiemmista Intelin emolevyistä ja näyttää kaikin puolin samalta kuin Intel DX38BT emolevynkin. Lähes kaikki asetukset ovat samoja ja samoissa paikoissa, pääasiassa vain muistiasetukset eroavat ja prosessorin jänniteasetuksia on tuplasti. Emolevy on intelin tapaan varustettu BIOS Config jumpperilla jolla pääsee biosiin korjaamaan virheelliset asetukset jos kone ei sattumoisin ylikellotuksen jälkeen käynnistykkään.

Skulltrail kokoonpanon prosessorien vakio kellotaajuus on 8x400MHz eli 3200MHz jonka sain nostettua helposti 4200MHz:iin, paremmalla jäähdytyksellä prosessorit olisivat varmasti kulkeneet vielä enemmän. Kokoonpano on myös eritttäin nopea, varmasti nopein kaupasta ostettavissa oleva keskusyksikkö, joskin hinta on suolainen ja näitä ei tulla montaa valmistamaan. Saksan hintaseurannasta katsottuna täysin samanlaisen koneen saisi kasattua noin 5500EUR hintaan ostamalla osat halvimmista liikkeistä.

Vaikka Skulltrail onkin tarkoitettu lähinnä teknologiademoksi niin löytyy sille silti oma pieni kohde ryhmänsä, sillä esimerkiksi todelliset himopelaajat, jotka haluavat viimeisen päälle kovan koneen, jonka suorituskyky ei ole kiinni raudan puutteesta, sekä tietysti vaikka 3D -mallinnukseen kone sopii mainiosti, kuten myös shakin pelaajille joille näytönohjaimet eivät merkitse mitään, mutta prosessorin nopeus ja ytimien määrä taas kaikkea.

 

 

Intel_Skulltrail_10x420MHz_GF_8800_GTS_512MB_G92_3DMark06_17050pts_thumb.jpg

Yhdellä GF8800 GTS 512MB kortilla 3D Mark06:ssa pisteitä kone sai 17050.

 

Intel_Skulltrail_10x400MHz_4GHz_2XGF_8800_GTS_512MB_G92_SLI_3DMark06_21307pts_thumb.jpg

Vastaavasti kahden kortin SLI:ssä kokoonpano sai 3D Mark06:ssa 21307pts.

 

Intel_Skulltrail_10x420MHz_2X_GF_8800_GTS_512MB_G92_SLI_PCMark05_13882pts_thumb.jpg

PC Mark05 testissä kone paukautti mittariin ihan kunnioitettavat 13882pts lukemat.

 

Intel_Skulltrail_10x420MHz_2X_GF_8800_GTS_512MB_G92_SLI_PCMark_Vantage_7635pts_thumb.jpg

Vastaavasti uusimmassa PC Mark Vantagessa ja sen 64bit versiossa pisteitä napsahti 7635.

 

Intel_Skulltrail_10x420MHz_Cinebench_64bit_thumb.jpg

Cinebench testissä kone sai kokonaispisteitä prosessorien osalta 29328, joka on yli tuplaten verrattuna Intel QX9770 prosessoriin vakiokelloilla.

 

Intel_Skulltrail_10x420MHz_SuperPi_1M_11.281sec_thumb.jpg

SuperPi 1M testi taittui ajassa 11.281sec, pitää huomioda että SuperPi ei rasita kuin yhtä ydintä.

 

Intel_Skulltrail_10x420MHz_SuperPi_32M_13m40.328sec_thumb.jpg

SuperPi 32M testi taittui vastaavasti ajassa 13min 40.328sec.

 

Intel_Skulltrail_10x420MHz_4.2GHz_wPrime_32M_4.675sec_thumb.jpg

Lyhyempi wPrime 32M testi sukahtil äpi kahdeksalla ytimellä ennetyksellisen nopeasti eli 4.657sec ajassa.

 

Intel_Skulltrail_10x420MHz_4.2GHz_wPrime_1024M_147.797sec_thumb.jpg

 

Pidempi 1024MB wPrime testi meni läpi myös uskomattoman nopeasti, ajassa 147.797sec.

 

Intel_Skulltrail_10x420MHz_PiFast_25.17sec_thumb.jpg

Testiohjelmistamme vanhin ja myös vain yksisäikeinen PiFast meni läpi ajassa 25.17sec, Vista hidastaa yllättävän paljon tässä testissä.

 

Intel_Skulltrail_10x420MHz_4.2GHz_Fritz_ChessBenchmark_thumb.jpg

Hyvin tunnettu Fritz shakki ohjelman omalla benchmarkilla tulokseks kone sai 187.43 kn/s.

Vastaavasti ehkä rankimpana pidetty Deep Shredder 11 UCI ohjelma napsutti testaus sessiossa 7350kn/s lukemia jollaisia ei monikaan mylly ole vielä saavuttanut.

 

Skulltrail_TriFire.jpg

Kokeilimme vielä nurkista löytyneillä Sapphiren HD3870 Toxic korteilla CrossFireä ja kuvassa näkyvää TriFireä jossa kolmantena korttina Sapphiren HD3850 passive. Testit ajettiin juuri julkaistuilla Catalyst 8.3:illa ja kokeilimme sekä 32 & 64Bit Vistassa CrossFireX:n toimintaa. Jostain syystä GPU-Z ohjelma tunnistanut 64Bit Vistassa kolmatta korttia eikä myöskään Catalyst Control Center joten 3DMark ajot piti suorittaa 32Bit Vistan puolella.

 

Intel_Skulltrail_10x420MHz_4.2GHz_HD3870_512MB_3DMark06_9975pts_thumb.jpg

Yhdellä Sapphiren HD3870 kortilla 3D Mark06 testissä kone sai pisteitä 9975.

 

Intel_Skulltrail_10x420MHz_4.2GHz_2XHD3870_512MB_CF_3DMark06_20703pts_thumb.jpg

Kahden Radeon HD3870 kortin CrossfireX kombolla 3DMark 06 meni läpi pisteillä 20703, näytönohjaimet toimivat maksimeilla vakailla kellotaajuuksilla. Pisteet kertovat että CrossfireX skaalaantuu todella hyvin kahdelle kortille.

 

Intel_Skulltrail_10x420MHz_4.2GHz_2XHD3870&3850__512MB__3DMark06_22093pts_thumb.jpg

Viimeiseksi ajoin TriFirellä jossa 2×3870 + 1×3850 3D Mark06:den pisteille 22093 vaikka itse ajattelin hitaamman kortin lisäämisen lähinnä pudottavan pisteitä ja nopeutta.

 

Kaikin puolin kiva ja todella nopea kone siis kyseessä, ainoa oikeasti ikävä ominaisuus laitoksessa on sen pitämä hurja meteli, ikävä ettei itseltä löydy vielä äänenpainemittaria jolla olisi saanut mitattua tuon melun. Muuten kone kyllä tekee tehtävänsä kunnialla ja näyttää mihin suuntaan ollaan menossa. Kävi jo mielessä että mahtaako intel pian julkaista päivitetyn version jossa kaksi kappaletta Intel Dunnington 6-ydin prosessoreja ja näytönohjaimina vaikka kaksi kappaletta Radeon HD3870 X2 kortteja tai sitten kaksi kappaletta NVIDIA Geforce 9800 GX2 näytönohjaimia. Muistiakin saisi samalla laittaa täydet 8GB. Seuraava versio toivottavasti on toteutettu eri piirisarjalla ja näin sallisi nopeamman DDR3:n käytön.

Jäämme mielenkiinnolla odottamaan mitä seuraa, varmaankin Skulltrail 2 Nehalem prosessoreilla ja ryyditettynä Larrabee näytönohjaimilla.

 

 

 

 

 

 

 

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.