Kaipaatko opiskelun avuksi sinulle sopivaa tietokonetta? Miksi et rakentaisi konetta itse?

Now Reading
Kaipaatko opiskelun avuksi sinulle sopivaa tietokonetta? Miksi et rakentaisi konetta itse?

Opiskelijana sinulla on varmaan erityisvaatimuksia ja erityisbudjetti etsiessäsi opintoihisi sopivaa tietokonetta. Jos kuitenkin haluat enemmän vastinetta rahoillesi (ja sinulla on jonkin verran teknistä asiantuntemusta), voisit harkita koneen rakentamista itse. Se on mainio tapa hankkia omiin tarpeisiin räätälöity kone ja hyötyä samalla mahdollisuudesta päivittää konetta myöhemmin.

Aivan ensimmäiseksi ennen rakentamisen aloitusta pitää miettiä, mihin konetta halutaan käyttää. Tietokoneita voi rakentaa monella eri tavalla, ja siten ne myös toimivat monella eri tapaa. Suureksi avuksi on, jos voidaan määrittää tietokoneen pääkäyttötarpeet. Oletko esimerkiksi taidealan opiskelija, joka vaatii koneeltaan kykyä tuottaa multimediasisältöä? Haluatko tuottaa musiikkia? Vai käytätkö konetta pääasiassa tiedon hakuun verkosta ja kirjoitelmien kirjoitukseen? Ehkä haet ensisijaisesti pelikonetta, jonka parissa voi rentoutua luentojen jälkeen tai jota voi käyttää viihdekeskuksena elokuvien katseluun ja musiikin kuunteluun? Näihin kysymyksiin vastaamalla ostosprosessi helpottuu huomattavasti, sillä jo alkumetreillä ostoslistalta voidaan poistaa useita komponentteja.

Päätettyäsi tietokoneen käyttötarkoituksen, niin ruveta miettimään kuinka paljon rahaa haluat käyttää siihen. Itserakennetun tietokoneen suurena etuna on, että siihen voi ostaa uusia komponentteja ja sitä voi päivittää yhä edistyneemmäksi lähes milloin tahansa. Etukäteen ei tarvita suuria summia, joten rahaa jää säästöön pahan päivän varalle! Tietokoneen ei tarvitse olla heti kaikilta osin täydellinen, mutta kannattaa miettiä, mitkä ovat itsellesi tärkeimpiä komponentteja ja investoida niihin.

Seuraavaksi pitää imeä itseensä mahdollisimman paljon tietoa tietokoneista ja niiden komponenteista. Opiskele alaa, jotta pystyt tekemään tietoisia päätöksiä ja lue kasoittain niin ammattilaisten kuin käyttäjienkin laatimia tuotearvosteluja, jotta pystyt muodostamaan moneen eri näkemykseen ja tietoon perustuvan mielipiteen. Ota tämä lisätehtäväksesi. Kysy ystäviltäsi (jos luotat heidän mielipiteisiinsä), mutta pidä mielessä, ettei kaikilla ole samat tarpeet kuin sinulla. Muista, että kaikilla komponenteilla on heikkoutensa ja vahvuutensa, joten pidä lähtökohtana aina omia tarpeistasi ja vaatimuksiasi.

Mieti myös tietokoneen fyysistä kokoa ja muotoa (meidän tekniikkaintoilijoiden kesken “form factor tai alusta”). Asutko pienessä soluhuoneessa, jonne kaipaat jotakin pientä, viileää ja hiljaista? Vai onko muotoilu ja visuaalinen ulkoasu kokoa tärkeämpää? Tässä kohtaa ehdottoman tärkeitä ovat kotelon muoto (laatikko, jonka sisällä kaikki komponentit ovat) ja emolevy (pääpiirilevy). Jos tilasta ei ole puutetta, niin mikään ei rajoita sinua, mutta jos tilaa on rajoitetusti, niin kannattaa valita esimerkiksi pieni mATX-emolevy, josta löytyy kuitenkin tarpeeksi ominaisuuksia.

Tietokonetta rakennettaessa ratkaisevaa on suorituskyky. Jos virtalähteen (PSU) laadun ja suorituskyvyn suhteen tingitään, saattaa muodostua esteitä, jotka hankaloittavat tulevaisuuden päivitysmahdollisuuksia. Voit päivittää tietokonettasi paremmilla komponenteilla, mutta niistä on vain vähän hyötyä, jollei virtalähde kykene tuottamaan komponenttien tarvitsemaa virtaa. Kahdella tai useammalla ytimellä (prosessorin osa, joka suorittaa käskyjen lukemisen ja suorittamisen) varustettu nykyaikainen tietokone tarvitsee vähintään 500W:n virtalähteen, mutta vieläkin suurempi teho on tarpeen, jos tulevaisuudessa halutaan päivittää lisää. Kannattaa myös sijoittaa luotettavan ja tunnetun valmistajan tuotteisiin; heikkolaatuisissa virtalähteissä on luvattua paljon vähemmän suorituskykyä!

Toinen olennainen tekijä on prosessori. Tietokoneen laskentateho riippuu suuressa määrin prosessorin tehokkuudesta. Alun perin prosessorit oli varustettu vain yhdellä ytimellä, mutta käytännössä tämä tarkoitti, että prosessori pystyi käsittelemään kerrallaan vain yhtä käskyä. Suorituskyvyn lisäämiseksi kehitettiin pian moniydinprosessoreita, ja nykyään pöytätietokoneissa on valittavana jo kaksi-, kolme- neljä- ja kuusiydinprosessoreita, jotka kaikki suorittavat moniprosessoinnin yhdessä ainoassa fyysisessä koteloinnissa. Mutta mitkä ovat näiden väliset erot ja mikä sopii parhaiten sinulle?

Yleensä ottaen voidaan sanoa, että mitä enemmän ytimiä on sitä suurempi tietokoneen nopeus ja kapasiteetti on. Parempien animaatioiden ja grafiikan ruudunpäivityksen ansiosta elokuvien ja tietokonepelien laatu on sitä parempaa mitä tehokkaampi prosessori on. Myös sovellukset latautuvat nopeammin ja näin latausaika on lyhyempi. Pohjimmiltaan tietokone pystyy käsittelemään suuremman määrän tehtäviä samanaikaisesti ja saamaan ne valmiiksi nopeammin tai jopa reaaliajassa, ja visuaalinen ulosanti on merkittävästi parempaa. Luonnollisesti hinta nousee sitä mukaa, mitä enemmän ytimiä on. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä seuraavat asiat: arvo ja oikea hinta tarvittavasta suorituskyvystä.

Kuten jo mainittiin, päivitysmahdollisuus on erittäin tärkeä tekijä alustaa valittaessa ja omaa tietokonetta rakennettaessa. Olisi esimerkiksi aina hyvä varmistaa, että grafiikkajärjestelmä on päivitettävissä varsinkin, jollei pysty tiukan budjetin takia investoimaan haluamaansa järjestelmään heti alussa. Oman tietokoneen rakentamisessa on hienoa se, että konetta pystyy rakentamaan sitä mukaa, kun saa säästettyä rahaa uusiin komponentteihin.

Lopuksi on hyvä mainita, että jos tietokonetta aiotaan käyttää pelien pelaamiseen, on tärkeää hankkia tehokas näytönohjain (GPU). Tehokkaasta näytönohjaimesta on myös hyötyä muussa kuin pelien pelaamisessa. Se auttaa esimerkiksi säästämään virtaa DVD-levyjä katsottaessa ja muuntamaan videota nopeasti MP3-muotoon. Jos opiskelusi liittyy multimediaan tai muotoiluun, hyvä näytönohjain on elinehto.

Seuraavassa luetellaan yhteenvetona oman tietokoneen rakentamisen kahdeksan ohjetta:

1. Valitse käyttötarkoitus – Mihin haluat käyttää tietokonetta?

2. Määritä budjetti – Miten paljon pystyt käyttämään tietokoneeseen?

3. Hae tietoa – Ota selville mahdollisimman paljon tietoa!

4. Valitse oikea koko – Haluatko pienikokoisen tietokoneen vai pelaamisen jättiläisen?

5. Virtalähde – Investoi laadukkaaseen ja suorituskykyiseen virtalähteeseen.

6. Valitse asianmukainen määrä ytimiä omiin tarpeisiisi.

7. Valitse sopiva grafiikkajärjestelmä – Joillekin visuaalisuus on kaiken A ja O; hanki siis hyvä näytönohjain.

 8. Kartoita päivitysmahdollisuutesi – Ota lähtökohdaksi, että aiot parantaa tietokonettasi tulevaisuudessa uusilla komponenteilla.

Haluaistiko jakaa kanssamme mehukkaita oman tietokoneen rakennustarinoita? Kerro lisää!

Michael Schmid on AMD:n PR-toimintavastaava. Hänen kirjoituksensa ovat hänen omia mielipiteitään, eivätkä edusta AMD:n periaatteita, strategioita tai mielipiteitä. Linkit kolmansien osapuolien verkkosivuille ovat lukijoiden iloksi eikä, ellei toisin mainita, AMD vastaa niiden sisällöstä eikä tue niitä millään tavoin.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.