LAN-kokoonpanon rakentaminen

Now Reading
LAN-kokoonpanon rakentaminen

SS_SG03_valmis_3

Mielessäni oli jo pitkään ajatus koota mahdollisimman pienikokoinen, mutta silti kevyt ja tietysti helposti mukana kuljetettava pelikokoonpano. Yhtenä kriteerinä kotelon valinnalle oli myös tarvittavan laajennusvaran löytyminen niin näytönohjaimien, kiintolevyjen kuin prosessorin ja emolevynkin osalta.

Kokoonpanoon valittiin loppujen lopuksi seuraavat osat:

 • SilverStone SUGO SG03 mATX-kotelo
 • SilverStone Strider SST-ST60F 600W-virtalähde
 • AMD Phenom 955BE-prosessori
 • Silverstone Nitrogon NT06-E -prosessorijäähdytys
 • DFI LanParty JR 790GX-M3H5 -emolevy
 • OCZ PC3-14400 Reaper HPC 2x2GB DDR3-muistikitti
 • AMD Radeon HD4890-näytönohjain
 • WesternDigital 1TB Black-kiintolevy
 • Samsung DVDRW-asema

Kokoonpanon osien valinta tapahtui lähinnä juuri edellä mainittujen kriteerien avustuksella, mutta asiaan vaikutti myös kauan itseäni kiinnostanut Silverstonen SUGO SG03-tietokonekotelon ja NT06-coolerin yhteistyö. NO06-E -prosessorijäähyn pitäisi riittää vielä jopa Phenom 955BE:lle varsinkin, jos prosessorin jännitettä pystytään hieman laskemaan.

NT06-E on siis käytännössä passiivinen siili, joka toimii yhteistyössä SG03-koteloon asennetun virtalähteen kanssa. Virtalähteen tuuletin asettuu aivan kiinni NT06-E -jäähdytyssiiliin ja tehostaa näin jäähdytystä. Silverstonen nettisivuilla olevien tietojen mukaan NT06-E:n pitäisi Strider 600W-virtalähteen 135 mm tuulettimen kanssa pystyä hoitamaan noin 100W edestä lämpötehoa. Parempi valinta prosessoriksi olisi tietysti voinut olla vaikkapa AMD Phenom 905e, joka on valmiiksi vähävirtainen ollen täten myös hieman viileämpi malli, mutta päädyin kuitenkin Phenom 955BE:n käyttöön koska kyseinen suoritin oli valmiina odottamassa tulevaa käyttöä.

Emolevyn valinta olikin tehtävän ongelmallisin valinta sillä mATX-kokoluokasta ei tuntunut löytyvän yhtään AMD 790FX-piirisarjallista emolevyä ja 790GX-emolevyissäkin valinnanvaraa oli todella vähän. AMD 785G-piirisarjallista emolevyä en halunnut valita koska halusin säilyttää mahdollisuuden AMD:n CrossFiren käyttöön vaikka yhdelläkin näytönohjaimella pärjää ja pääsee huomattavasti pienemmällä säädöllä sekä vähemmällä määrällä ongelmia. Valinta osuikin kyseisten kriteerien ja tarjonnan vähäisyyden takia DFI:n AMD 790GX mATX-emolevyyn, joka tarjoaa riittävän suorituskyvyn kuitenkin järkevään hintaan.

Näytönohjaimen valinnassa myös painavana tekijänä oli HD4890:n tehokkuus ja samalla hyvä yhteensopivuus AMD:n oman piirisarjan kanssa. Muistien kohdalta valinta osui OCZ:aan lähinnä kohtuullisen hintansa ja hyvän saatavuutensa takia.


DFI LanParty JR 790GX-M3H5

Kuten jo alkupuheissa kerroin niin DFI:n LanParty JR 790GX-M3H5 -emolevy oli yksi harvoista, jotka täyttivät kaikki vaatimukset, edes osittaisesti. 790GX-piirisarja on tietysti jonkin verran hitaampi kuin 790FX, varsinkin jos lisää toisen näytönohjaimen rinnalle jolloin PCI-e -väylien nopeus putoaa kahdeksaan molempien 16x PCI-e -väylien osalta.

 

DFI_boxi_etu

DFI:n pakkaus on koristeltu vihreän/oranssin värisillä painatuksilla ja kuten jo aiemmissakin DFI:n paremmissa mATX-kokoluokan emolevyissä olemme tottuneet näkemään niin tässäkin emolevyssä on sama ”Looks small, Frags more!”-slogan painettuna emolevyn mallinimen alle. Koko LanParty JR-tuotesarja on siis selkeästi ja nimensä mukaisestikin suunnattu LAN-pelaajille.

 

DFI_boxi_taka

Pakkauksen takapuolella on esitelty tarkemmin kuvilla emolevyn erikoisominaisuuksia kuten CrossFireX-yhteensopivuutta ja kuutta tuuletinliitintä, jotka emolevyltä myös löytyvät. Lisäksi kuvien alapuolella on kerrottu emolevyn speksit tarkemmin tekstilistauksena.

 

DFI_tarvikkeet

Emolevyn paketin tarvikeosastolta löytyy itse emolevyn ja ABS-ylikellotussysteemin ohjekirjat, ajuri & ohjelmisto-DVDROM, pussillinen jumppereita (harvinaista), pyöristetty UV-aktiivinen keltainen IDE-kaapeli, neljä UV-aktiivista keltaista S-ATA -kaapelia ja niille Molex -> S-ATA virta-adapterit, IO-Shield, kotelon etupaneelien liittimien kiinnitystä helpottavat Smart Connector-nimeä kantavat muoviset palikat sekä viimeisenä vielä lisäksi joustava CrossFire-silta.

 

DFI_emo_kulmasta

Kokonaiskuva DFI:n AMD 790GX-emolevystä. Silmiinpistävänä ominaisuutena on heti mATX-koon lisäksi itse piirisarjan NB:n siilin olemattoman pieni fyysinen koko, muuta sen kummempaa emolevyssä ei pikaisella katsomisella olekaan.

 

DFI_AM3

Emolevyllä on luonnollisesti AMD:n AM3-prosessorikanta ja sen standardi muovinen jäähdytyssiilin kiinnityskehys. Muutoin prosessorikannan ympärillä on yllättävänkin paljon tilaa.

 

DFI_EPS12V_jumpperit

Prosessorin lisävirtaliitin eli EPS12V on hieman hankalahkossa paikassa takapaneelin liitinrivistön ja virransyötön mosfettien välissä. Samalta alueelta löytyy myös kaksi isoa mustaa jumpperia sekä kaksi pienempää sinistä. Mustilla valitaan onko takapaneelin videoulostuloista käytössä HDMI vai DVI, molemmat eivät voi olla samaan aikaan käytössä. Kauimmaisella sinisellä valitaan USB-porttien jännite ja PS2-porttien vieressä olevalla sinisellä valitaan taas puolestaan PS2-porttien jännite.

 

DFI_DDR3_slotit

Emolevyn DDR3-muistipaikat joille on varattu perinteinen yksivaiheinen virransyöttö, jonka komponentit nähtävissä mustan ATX 24-pin liittimen vieressä.

 

DFI_alanurkka

Emolevyn oikeaan alanurkkaan on perinteiseen tapaan asetettu kaikki yleisimmin tarvittavat liittimet. Alanurkasta löytyykin kaksi tuuletinliitintä, kotelon etupaneelin liittimet, kuusi S-ATA -väylää joiden yläpuolella yksi IDE väylä. Samassa nurkassa on myös emolevyn diagnostiikkanäyttö sekä virta- & reset painikkeet. Emolevyn patterin vieressä oleva AMD 750 SB ei tarvitse kuin pienen mustan alumiinisen siilin jäähdytykseensä.

 

DFI_SB_750

Southbridgen eli AMD 750SB:n ja sen pienen siilin väliin oli tehtaalla annettu aimo annos piitahnaa.

 

DFI_korttipaikat

Emolevyn korttipaikat järjestyksessä vasemmalta oikealle eli käytännössä katsoen ylhäältä alas päin: PCI-e x16, PCI-e x1, PCI-e x16 (sähköisesti x8) ja viimeisenä perinteinen PCI. PCI-liittimen alapuolella on vielä jostain syystä mukana kulkeva korppuaseman liitin, jonka vieressä myös liitinrima sarjaportille, jolle jotkut voivat vielä myös löytää käyttöä.

Kuvassa näkyy myös emolevyn neljä USB 2.0-liitinrimaa PCI-e x16 -korttipaikkojen välissä, kyseiset liitinrimat kytkemällä emolevyllä on kaiken kaikkiaan 12 USB-liitintä. PCI-e x1 -paikan edessä löytyvällä sinisellä jumpperilla valitaan onko käytössä PCI-e gen.1 vai gen.2 näytönohjaimet.

 

DFI_ICS_9LPRS477CKL

PCI-e x16 -paikkojen välissä on myös kellottajille hyvin tarpeellinen ICS:n 9LPRS477CKL-mallimerkintää kantava PLL-piiri.

 

DFI_Marvel_88E8056-NNC1

AMD 790GX NB-piirin ja liitinpaneelin välissä lepää Marvel 88E8056-NNC1 -verkko-ohjain, joka istuu PCI-e x1 -väylän päällä ja tarjoaa gigabitin verkkoyhteydet takapaneelissa sijaitsevan RJ45-verkkoliittimen kautta.

 

DFI_ALC885_ITE_IT8716F-S

Emolevyn vasemmassa alanurkassa on ITE:n IT8716F-S järjestelmänvalvonta piiri, joka seuraa erinäisiä jännitteitä ja tuulettimien kierrosnopeuksia. ITE:n piirin vieressä on etupaneelin audioliittimien kytkentärima ja sen vieressä oikealla puolella on Realtekin ALC885-äänipiiri, joka tarjoaa 7.1 (+2) -kanavaisen HD-äänentoiston.

 

DFI_vesiblokille_paikka

Seuraavaksi lähdin purkamaan ruuveilla kiinni olevaa piirisarjan jäähdytyssiiliä ja ensimmäiseksi törmäsin kuvassa esillä olevaan näkyyn: NB:n siili on siis kaksikerroksinen, erillinen siiliosa ja alaosa, joka on lämpöputkella kiinni VRM-mosfeteissa. Ratkaisu sallii helpon vesijäähdytyksen käytön myös piirisarjan ja samalla VRM:n jäähdytyksessä. Piitahnaa oli siilin ja sen pohjaosan välillä luokattoman vähän huonosti levittyneenä.

 

DFI_siilit_pois_ISL6324A

Siilien poiston jälkeen näkymä on kuvassa esillä oleva. AMD 790GX NB eli Radeon IGP-piirin ja prosessorin virransyötön mosfettien välissä lepäävä piiri on Intersilin ISL6324A, jonka tehtävä on hallita prosessorin ja piirisarjan virransyöttöä.

Prosessorin virransyöttö on tässä tapauksessa 4-vaiheinen analoginen ratkaisu, jonka toteutuksessa osa jännitteistä muodostetaan digitaalisesti, eli kyseessä on eräänlainen hybridi, piirisarjan virransyötölle on varattu yksi vaihe.

 

DFI_AMD_790GX_DDR3

Kuvassa esillä DFI:n AMD 790GX NB eli Radeon IGP, joka sisältää Radeon HD3200-näytönohjaimen. Kuvassa oikealla näkyvä piiri on Hynixin valmistama 256MB DDR3-muistipiiri IGP:n käyttöön. IGP-piirin läheisyydessä olevat valkoiset muoviset prikat jäivät mysteeriksi, ne kuitenkin olivat piukasti liimalla kiinni eivätkä koskeneet jäähdytyksen komponentteihin ollenkaan.

 

DFI_NB_PWM_siilit

Emolevyn jäähdytyssiili -hässäkkä vielä yhteiskuvassa.

 

DFI_IO-panel

Viimeisessä kuvassa esillä emolevyn IO-paneelin liittimet, vasemmalta oikealle. Ensin perinteiset PS2-liittimet hiirelle ja näppäimistölle, IGP:n eli Radeon HD3200:n HDMI-ulostulo, optinen ja koaksiaalinen SPDIF, IGP:n DVI-ulostulo, neljä USB 2.0-porttia, gigabitin RJ45-verkkoliitäntä ja viimeisenä analogiset audioliittimet.

DFI Lanparty JR 790GX-M3H5 -emolevyn tuotesivu


SilverStone SUGO SG03

 

SS_SG03_boxi_etu

SilverStone SG03-kotelon etupuolelle on painettu yksinkertaisesti valmistajan nimi, kotelon kuva sekä musta että hopeinen versio tuotteesta ja tietysti itse tuotteen nimi. Pahvilaatikko jossa SG03 toimitetaan on hyvin kompakti pakkaus. Monet näytönohjainten ja emolevyjenkin pakkaukset ovat olleet suurempia fyysisiltä mitoiltaan. SG06:n pakkauksen mitat ovatkin vain 290 x 415 x 405 mm.

 

SS_SG03_boxi_taka

Pakkauksen takapuolella on esitelty selkeästi kotelon erikoisominaisuuksia, joihin palaamme tarkemmin vielä artikkelin edetessä.

 

SS_SG03_boxi_sivu

Pakkauksen kyjlestä löytyy maininnat erikoisominaisuuksista Saksaksi, Ranskaksi, Espaniaksi, Italiaksi, Japaniksi ja Kiinaksi.

 

SS_SG03_boxi_auki

Pakkauksen avaamisen jälkeen tulee kuvan kaltainen näky vastaan eli pehmusteilla suojattuna pienen pieni kotelohan se siellä pakkauksen sisällä lepää. Kotelon vieressä oikealla puolella kurkkii pahvinen tarvikelaatikko.

 

SS_SG03_boxi_tarvike_loora_2

Tarvikelaatikosta löytyy 4-pin (P4) prosessorin lisävirtaliittimelle jatkojohto, kokoamisessa kerrankin oikeasti apuna oleva ohjekirja, kiintolevyjen asennuskiskot ja erinäisiä kiinnitysruuveja.

 

SS_SG03_boxi_suojamuovi

Kotelon suojana on vielä kiinni teipattu PE-muovinen suojapussi, joka suojaa itse koteloa tehokkaasti pölyltä ja hiukan myös kondensiolta.

 

SS_SG03_vapaana

Kotelo vapautettu pakkauksensa kahleista.

 

SS_SG03_virtanappi

Kotelon päällä oleva virtanappi lähikuvassa.

 

SS_SG03_etu

Kotelon etupaneeli on hyvin pelkistetyn ja siistin näköinen.

 

SS_SG03_vasen

Kotelon vasemmassa sivuovessa on suurehko ilmanvaihtoaukko, joka on suojattu ritilällä.

 

SS_SG03_takaa

Kotelon takaseinässä on muutama erikoisuus. IO-paneelin ja virtalähteen asennusaukkojen välissä olevaan rei´itettyyn kohtaan saa asennettua SilverStone SST-FX121 -radiaalituulettimen, jonka koko on 130 x 45 x 41 mm. Toisena erikoisena ominaisuutena on lähellä kotelon kattoa sijaitseva aivan korttipaikalta näyttävä aukko.

Kyseinen paikka on varattu korttipaikka tuulettimelle jolla saa poistettua kotelosta kätevästi kuumaa ilmaa. Tuuletin pitää myös hankkia erikseen, jos sille näkee tarvetta. Kotelon takaseinä on erittäin ohutta alumiinia ja siksi sitä kannattaa tukea toisella kädellä esimerkiksi IO-shieldiä asentaessaan.

 

SS_SG03_tukipelti_korppu

Kotelon vasemmassa sivussa on korppuaseman asennukseen tarkoitettu teräksinen noin 1,5mm paksu pelti, joka tukee myös koteloa erittäin paljon. Tukipelti kiinnitetään kolmella ruuvilla kuten kuvasta näkyy. Kyseiseen telineeseen on mahdollista asentaa myös kiintolevy, jos kolmanelle kiintolevylle näkee tarvetta.

 

SS_SG03_pohja

Kotelon pohjassa on kaksi aukeavaa alumiinivalusta tehtyä luukkua joihin asennetaan kiintolevyt.

 

SS_SG03_oikeasivu_auki

Aloitin kotelon purkamisen avaamalla emolevyn eli oikean puoleisen kyljen, jonka alla ei ole juuri mitään nähtävää. Yksi reikä johtojen kiinnitystä helpottamaan ja toinen reikä ylhäällä optisen aseman kiinnitykseen. Tässäkin kohtaa olisi ollut kiva nähdä emolevytarjottimessa reikä, joka helpottaa prosessorijäähdytyksen vaihtoa.

 

SS_SG03_tyhjana_2

Kotelo tyhjänä. Etupaneeli on vielä paikallaan kuvassa. 5.25″ asemapaikan alapuolella näkyvä pelti on virtalähteen kannatintuki jota ei kannata tai oikeastaan edes saa poistaa. Kuvassa näkyvissä myös etupaneelin liittimien johdot.

 

SS_SG03_tuuletinkehikko

Kotelon etupaneeli on oikeastaan kokonaan yhtä irrotettavaa tuuletin telinettä tai kehikkoa jossa on valmiina keskellä yksi 120 mm Silverstonen oma tuuletin. Kehikkoon on mahdollista asentaa kaksi 120 mm tuuletinta tai varmasti, jos omaa näppärät sormet niin paikkaan onnistuu myös 240 mm vesijäähdytyskennon asennus.

 

SS_SG03_tuuletinkehikko_sis

Kuva kyseisestä tuuletinkehikosta sisäpuolelta.

 

SS_SG03_etupaneelipaikallaan

Kuva tuuletinkehikosta paikallaan kotelon sisäpuolelta.

 

SS_SG03_lapat_auki

Kotelon etuosassa ovat läpät tai siivekkeet peittävät alleen vasemmalla puolella kaksi USB-liitintä, yhden Firewire-liittimen, kuulokkeiden ja mikrofonin analogiset 3,5 mm ääniliittimet. Oikealla puolella on vain virta -ja kiintolevyaktiviteettia osoittavat valot.

Koteloon palaamme vielä tarkemmin kohdassa kokoonpano.

Silverstone SUGO SG03 SFF-kotelon tuotesivu


Silverstone Nitrogon NT06-E

 

SS_NT06-E_boxi

Sivestonen oma NT06-E prosessorin jäähdytyssiili on pakattu huomiota herättämättömään ruskeaan pahvilaatikkoon, jonka ainoat painatukset kertovat käytännössä vain valmistajan ja tuotteen nimet.

 

SS_NT06-E_boxi_auki2

Pakkauksen sisällä itse siilille, ohjekirjaselle ja tarvikkeille on omat kolonsa ja pehmuste estää tehokkaasti siilin vaurioitumista kuljetuksessa.

 

SS_NT06-E_tarvikkeet

Nitrogon NT06-E -prosessorijäähyn tarvikkeet: ohjekirja, AM2/AM3 -ja LGA775-taustalevyt, pussillinen kiinnitysruuveja ja rautoja sekä lämpötahnaa muutaman asennuksen verran.

 

SS_NT06-E_1

Itse NT06-E. Siilin alumiiniset jäähdytysrivat ovat hyvin tiheässä lähellä toisiaan, joten siili ei käytännössä toimi ilman kunnollista ilmavirtaa. Siiliin on mahdollista ruuvata kiinni 120 mm tuuletin jota Silverstone myy itsekin optiona.

 

SS_NT06-E_2

NT06-E on kuvasta nähden hyvin matala, ainoastaan 82 mm korkea. Siilin yläosan ympärillä oleva musta pelti palvelee kahta tarkoitusta sillä se toimii tuulettimen kiinnityksenä ja ilmanohjaimena pakottaen ilmavirran kulkemaan paremmin lamellien välistä kuin ilman ohjainta.

 

SS_NT06-E_3

Alapuolelta NT06-E -siilin rakenne tulee paremmin selväksi. Kuparisesta pohjakappaleesta lähtee viisi kappaletta 6 mm halkaisijaltaan olevia kuparisia lämpöputkia, jotka johtavat ja levittävät prosessorin tuottaman lämmön itse jäähdytysripoihin.

 

SS_NT06-E_pohja

Tarkempi kuva pohjaosan kosketuspinnasta, joka on suorassa kontaktissa prosessorin kanssa. Pinta on hyvin sileä ja virheetön vaikkei mikään kiillotettu peilipinta olekaan.

 

SS_NT06-E_raudat

AM2/AM3-kiinnitysraudat asennettuna ja NT06-E on nyt valmiina asennettavaksi Phenom II-prosessorille.

SilverStone Nitrogon NT06-E -prosessorijäähyn tuotesivu


SilverStone Strider SST-ST60F

SSTST60F_Strider_boxi

Silverstonen Strider 600W-virtalähteen pakkaus ei myöskään ole mikään kaupan hyllyjen vetonaula vaan on lähinnä suunnattu niille, jotka tietävät mitä ostavat ja tarvitsevat.

 

SSTST60F_Strider_liittimet

Pakkauksen oikeassa kyljessä on esitelty kätevästi mitä liittimiä virtalähde tarjoaa.

 

SSTST60F_Strider_notuulit

Pakkauksen vasempaan kylkeen on painettu virtalähteen linjojen kuormituksenkesto. Virtalähteen sisällä on kaksi 12V-linjaa joista molemmat kestävät maksimissaan 32A kuormituksen, joka on varsin riittävä esimerkiksi kahdelle Radeon HD4890:lle.

 

SSTST60F_Strider_boxi_auki

Virtalähdettä ei ole paketin sisällä suojattu juurikaan kuljetuksen aikana mahdollisesti tulevilta kolhuilta vaan koko pakkaus on käytännössä täynnä itse virtalähdettä ja sen kaapeleita.

 

SSTST60F_Strider_tarvikkeet

Tarvikkeina paketista löytyy kahdet erilaiset kiinnitysruuvit virtalähteelle, perinteiset mustat koteloruuvit ja kromatut peukaloruuvit. Mukana on myös noin 50 cm pituinen jatkojohto EPS12V-liittimelle ja neljä pientä nippusidettä.

 

SSTST60F_Strider_modulaarisuus

Ensimmäistä kertaa näen käytännössä virtalähteen, jonka jokainen kaapeli on modulaarinen eli irrotettava, kun yleensä 24-pin ATX-, 4-pin P4 -ja 8-pin EPS12V-liittimet ovat kiinteitä. Yksi syy tähän on se, että Silverstonelta on saatavissa lyhyttä johtosarjaa Strider-sarjan virtalähteisiin ja tämän sarjan johdot ovat noin puolet lyhyempiä kuin normaalit ollen noin 35 cm pituisia kaikki. Sarjan nimi on SST-PP05. SG03-kotelossa lyhyt johtosarja olisi ollut hyvin paikallaan. PP05-kaapelisarja maksaa liikkeestä riippuen noin 15 – 20 EUR.

 

SSTST60F_Strider_PSU

Kaikkien kaapeleiden ollessa käytössä on johtovyyhti pienimuotoinen kaaos, mutta onneksi kaikkia kaapeleita ei kovinkaan moni käyttäjä tule tarvitsemaan.

 

SSTST60F_Strider_PSU2

Virtalähteen suurin puute on erillisen päävirtakytkimen puuttuminen eli jos haluaa virrat kokonaan katkaista pitää irrottaa virtajohto. Virtalähteen 135 mm tuuletin on osapuilleen suurin mitä normaalikokoiseen ATX-virtalähteeseen voi edes asentaa.

SSTST60F_Strider_fan_Yunng_Lin_Tech_DFB132512M

Tuuletin on Young Lin Tech-nimisen firman tuotos ja kantaa mallimerkintää DFB132512M.

 

SSTST60F_Strider_sisus_1

Strider 600W-virtalähteen sisäkaluista kuvaa, työn laatu näyttää varsin hyvältä.

 

SSTST60F_Strider_sisus_2

Virtalähteen pääkondensaattori on laadukas Nippon Chemicon-firman tuotos, jotka yleensä ovat kestäneet vuosia ilman hajoamisia tai vuotoja. Samaten virtalähteen kelat ovat laadukkaan tuntuisia ferriittisydämmisiä malleja.

 

SSTST60F_Strider_sisus_4

Virtalähteen toisiopuolen kondensaattorit ovat maineeltaan heikompia Teapoa ja Su’sconia, kummatkin todennäköisesti kestävät hyvin takuuaikansa loppuun saakka, mutta on tunnettu tosiasia, että etenkin Teapon kondensaattoreita hajoilee paljon.

 

SSTST60F_Strider_sisus_3

Striderin piirilevystä löytyy valmistuspäivämäärä, joka testiyksilön tapauksessa oli 16.09.2008, joten virtalähde on vuoden ikäinen.

SilverStone Strider ST60F -virtalähteen tuotesivu


OCZ PC3-14400 Reaper HPC 2x2GB DDR3

 

Reaper_diagrammi

OCZ:n HPC (Heat Pipe Cooling) -järjestelmän toimintaa kuvaava diagrammi.

 

Reaper_paketti_etu

OCZ Reaper 2x2GB DDR3-muistikitin pakkaus ei vie kaupan hyllyltä paljoa tilaa ja sen läpinäkyvä muovinen rakenne antaa hyvännäkyvyyden sisällä oleville muistikammoille. Pakkaus on myös helppo avata ja sulkea toisin kuin joidenkin valmistajien yhä käyttämät saksilla avattavat pakkaukset.

 

Reaper_paketti_taka

Reaper-muistikin pakkauksen sisällä oleva painatettu kartonki on lähinnä geneerinen ja varmasti kaikkien OCZ:n Reaper-sarjan muistien mukana on samanlainen. Itse paketista ei näet selviä lainkaan muistien speksit. Ainoastaan etsimällä valmistajan sivuilta tietoa EAN-koodin alapuolella olevalla tuotekoodilla löytyy speksit, jos pitää turvautua ainoastaan pakkauksen antamiin tietoihin.

 

Reaper_kammat

OCZ:n Reaper-sarjan muistikammat ovat HPC-jäähdytysjärjestelmänsä takia varsin korkeat eivätkä näin ollen sovi ihan jokaisen prosessorijäähyn kanssa käytettäväksi tai aivan jokaiseen koteloon. Kampojen korkeus on 73mm.

 

Reaper_etiketti

Muistikampojen speksit löytyvät ainoastaan kammoissa olevista tarroista.

 

Reaper_PCB

OCZ on tehnyt tai teettänyt Reaper-sarjan muistikammat nähtävästi kokonaan itse koska jopa piirilevy on brändätty OCZ:lle.

OCZ Reaper HPC 1800MHZ-muistikitin tuotesivu


Järjestelmän kokoaminen

Ensimmäisenä järjestelmän kokoamisen aloitin asentamalla prosessorin ja kasaamalla emolevylle prosessorijäähyn.

DFI_JR_790GX__2_hekihon_irrotus

Jotta Nitrogon NT06-E -prosessorijäähyn saa asennettua pitää AMD:n oma muovinen jäähdytyssiilin kiinnityskehikko irrottaa. Irrotus tapahtuu käyttämällä normaalia ristipäistä meisseliä, magneettinen kärki auttaa yleensä jonkin verran.

 

DFI_JR_790GX_emon_takaa

Seuraava vaihe on asentaa kuvassa jo paikallaan oleva NT06-E:n oma emolevyn taustalevy paikalleen ja työntää mukana olleet ristipäiset ruuvin rei´istä läpi.

 

DFI_JR_790GX__2_pultit

Seuraavana vaiheena taustalevyn asennuksen jälkeen on pudottaa pienet prikat ruuvien juureen ja sen jälkeen kiristää ruuvit paikalleen mukana olleilla messinkisillä korokemuttereilla.

 

DFI_JR_790GX__2_pultit_2

Kun prosessori ja kaikki ruuvit ovat paikallaan on näkymä kuvan kaltainen.

 

SS_NT06-E_paikallaan

Sitten olikin aika asentaa NT06-E -prosessorijäähy, jota ennen prosessorin päälle, keskelle IHS-levyä pursotin hieman eli noin puolentoista riisinjyvän verran piitahnaa. Kuvassa prosessorijäähyn ruuvit vielä kiinnittämättä.

 

SS_NT06-E_asennus_peukaloruuvit

Kuva jousikuormitteisten peukaloruuvien asennuksesta.

 

SS_NT06-E_paikallaan_2

Emolevy vielä muisteja vajaa, jonka jälkeen se onkin valmis asennettavaksi tulevaan kotiinsa.

 

SS_SG03_korokemutut

Seuraavaksi onkin vuorossa koteloon tulevien emolevyn korokemuttereiden asennus. Emolevystä kannattaa katsoa mihin kohtiin asentaa korokkeet jottei riko mitään mahdollisesti väärässä kohdassa olevalla korokkeella aiheuttaessaan epämiellyttäviä oikosulkuja.

 

SS_SG03_IO-Sjield

IO-shieldin asennus on seuraava vaihe, joka kyllä toisinaan unohtuu jos kiireellä tekee.

 

SS_SG03_optisen_aseman_ruuvaus

Optisen aseman kiinnitin koteloon seuraavaksi. Asema piti kiinnittää molemmin puolin ruuveilla, koska kotelo ei tarjonnut sille mitään pikakiinnikkeitä. Ehkä asema näin jäykistää kotelon rakennetta myös osaltaan.

 

SS_SG03_emo_paikallaan2

Sitten olikin heti optisen aseman asennuksen jälkeen vuoro laittaa emolevy + prosessori + cooleri + muistit sisältävä paketti paikalleen koteloon. Asennus oli todella helppoa, vaikka kyseessä on hyvin pieni kotelo.

 

SS_SG03_PSU_Asennus_EPS_liitin

Emolevyn ollessa jo paikallaan niin tuntui sopivalta asentaa virtalähde. Virtalähteen asentamisessa SG03-koteloon kannattaa huomioida, että EPS12V-liitintä ei saa enää paikalleen, jos virtalähde on ruuvattu kiinni ennen kaapelin kytkemistä. Sama asia koskee myös optista asemaa, jonka S-ATA -ja virtakaapelit kannattaa kytkeä ennen virtalähteen kiinni ruuvausta.

 

SS_SG03_PSU_Asennus_EPS_liitin2

Kuvasta näkee kuinka pieneen koloon EPS12V-liitin jää ja siilin päälle tulee vielä itse virtalähde.

 

SS_SG03_PSU_Asennus_DVDRW_2

Samaten DVDRW-aseman perään jää niin pieni kolo ettei siellä enää pysty sormilla tekemään mitään enää sen jälkeen kun virtalähde on asennettu paikalleen.

 

SS_SG03_PSU_Asennus_paikallaan

Virtalähde asennettuna. Kuvasta näkee miten virtalähde ottaa tukea kotelon sisällä olevasta tukiraudasta.

 

SS_SG03_PSU_Asennus_paikallaan2

Kuten kuvasta näkyy niin virtalähteen tuuletin asettuu hyvin tiiviisti kiinni Nitrogon NT06-E -jäähdytyssiiliin.

 

SS_SG03_kovo_asennus_1

Virtalähteen asennuksen jälkeen päätin laittaa kiintolevyn paikalleen. Operaatiota varten pitää kotelon pohjasta irrottaa jompikumpi luukku tai sitten molemmat, jos asentaa kaksi. Molempien irrotus heti kokoonpanon alussa helpottaa muun muassa emolevyn asentamista.

 

SS_SG03_kovo_asennus_2

Molemmat kiintolevytelineet irrallaan.

 

SS_SG03_kovo_asennus_3

Kuvassa LAN-koneeseen asennettava Western Digitalin 1TB Black-kiintolevy ja kotelon kiintolevyn asennuskiskot, jotka samalla toimivat myös äänen/värinän vaimennuksena.

 

SS_SG03_kovo_asennus_4

Kiskot painettuna kiinni kiintolevyn kyljissä oleviin ruuvinreikiin. Mitään työkaluja tässä operaatiossa ei tarvita.

 

SS_SG03_kovo_asennus_5

Kiskojen asentamisen jälkeen kiintolevy työnnetään alumiiniseen kehikkoonsa ja kiintolevy naksahtaa paikalleen.

 

SS_SG03_kovo_asennus_6

Lopuksi kiintolevykehikko ruuvataan takaisin kiinni koteloon.

 

SS_SG03_GFX_asennus

Kiintolevyn asennuksen jälkeen päästin laittaa paikalleen Radeon HD4890-näytönohjaimen. Lisäkorttien asennusoperaatio aloitetaan poistamalla korttipaikkojen alumiininen varmistuspelti, joka on kiinni kahdella ristipäisellä ruuvilla.

 

SS_SG03_GFX_asennus_2

Vasta varmistuspellin poistamisen jälkeen pääsee irrottamaan korttipaikkojen rei´itettyjä peitelevyjä, jotka myös ovat kiinni ristipäisillä koteloruuveilla.

 

SS_SG03_GFX_asennus_3

Kahden ylimmäisen peitelevyn poiston jälkeen saikin Radeonin asentaa ylimmäiseen PCI-e x16 -paikkaan ja sitten varmistaa yhdellä koteloruuvilla.

 

SS_SG03_GFX_asennus_4

Varmistuspelti takaisin paikalleen.

 

SS_SG03_GFX_asennus_5

Viimein näytönohjain on paikallaan. Lisävirtaliittimien asennus käy näppärästi ennen kortin painamista kiinni slottiinsa tai vaihtoehtoisesti etupaneelin tuuletin kehikon ollessa irti, näin välttyy turhalta kikkailulta. Samalla kannattaa kytkeä myös 24-pin ATX-virtaliitin emolevylle.

 

SS_SG03_etupaneelin_liittimet

Etupaneelin liittimien asennus käy emolle näppärästi vähän ahtaamassakin tilassa emolevyn mukana toimitettavan Smart Connector-palikan ansiosta.

 

SS_SG03_aika_valmis

Viimeistely vaiheeseen tultaessa vuorossa on etupaneelin tuulettimen kytkeminen, S-ATA -kaapelien kytkeminen ja johtovyyhien sitominen. Koteloon jää vielä nätisti tilaa toiselle Radeonille mutta LANeilla pelattavat pelit kyllä pyörivät yhdelläkin hyvin.

 

SS_SG03_aika_valmis_2

Viimein, kun kaikki käytännössä on valmista, on viimeisenä tehtävänä kotelon sivutuen eli korppuasematelineen asennus, jonka jälkeen sisäkaluihin koskeminen vaatisi huomattavaa purkamista. Näytönohjaimen lisääminen kuitenkin käy varsin helposti.

 

SS_SG03_valot

Virran ja kiintolevyn aktiviteettia osoittavat valot ovat vähän turhan kirkkaat, mutta läppä eteen käännettynä ne eivät häiritse ollenkaan.

 

SS_SG03_valmis

Viimein kokoonpano on valmis ja pääsen asentamaan Windowsia ja muita tarpeellisia ohjelmistoja.


Testausta ja loppusanoja:

Viimein käyttöjärjestelmän, pelien ja muiden perusohjelmien asennuksen ja jokusen päivän aktiivisen käyttämisen jälkeen voidaan vetää hieman johtopäätöksiä paketista kokonaisuutena. Projekti onnistui erittäin hyvin ja kaikki pelit pyörivät nykimättä 1920×1200 pikselin resoluutiolla Catalyst 9.9-näytönohjainajureilla ja Windows 7:n 64-bittisellä versiolla. Kokoonpanon parasta antia on kuitenkin sen olematon sähkönkulutus johon pääsin hieman prosessoria alivoltittamalla eli alkuperäisestä 1.35V jännitteestä pudotin prosessorin jännitteen 1.175 volttiin jolloin kokoonpanon sähkönkulutuksessa oli havaittavissa dramaattinen ero. Samalla laskin prosessorin sisäisen NB:n jännitteen 1.000V jännitteseen normaalista 1.100V jännitteestä. Kokoonpanon vakaus säilyi hyvin.

CPU-z

 

Phenom 955BE vakiojännitteellä:

 • Idlenä 180W
 • Prosessori 100% BOINC kuormassa 220W
 • Näytönohjain Furmark kuormassa 243W
 • Näytönohjain Furmark ja prosessori 100% kuormassa 320W
 • Prosessorin ytimien keskimääräinen lämpötila idlenä 52C
 • Prosessorin ytimien keskimääräinen lämpötila 100% BOINC kuromassa 79C

Phenom 955BE lasketuilla jännitteillä:

 • Idlenä 125W
 • Prosessori 100% BOINC kuormassa 165W
 • Näytönohjain Furmark kuormassa 240W
 • Näytönohjain Furmark ja prosessori 100% kuormassa 264W
 • Prosessorin ytimien keskimääräinen lämpötila idlenä 48C
 • Prosessorin ytimien keskimääräinen lämpötila 100% BOINC kuormassa 67C

 

Melu:

 • Idlenä 22dB/1m
 • Prosessori 100% kuormassa 25dB/1m
 • Näytönohjain Furmark kuormassa 35dB/1m
 • Prosessori & Näytönohjain kuormassa 35dB/1m

 

Sähkönkulutus mitattiin PM300-energiamittarilla ja lämpötilojen seurantaan käytettiin Everest Ultimate-ohjelmistoa, joka lukee suoraan kaikkia emolevyltä ja muista komponenteista löytyviä antureita. Äänenpanineen mittaamiseen käytin Voltcraftin SL-100 -äänenpainemittaria. Kuten lämpötiloista hyvin huomaa niin Nitrogon NT06-E -jäähdytyssiili ei oikeastaan jätä yhtään ylikellotusvaroja käytettäessä näinkin tehokasta neliydinprosessoria kuin Phenom II X4 955BE. Siksi melkein olisi ollut viisainta varustaa kone valmiiksi virtapihillä mallilla, kuten Phenom II X4 905e, jonka käyttöjännite on valmiiksi matalammalla tasolla, mutta kellotaajuudessa ja nopeudessa olisi sitten menetetty aikalailla, koska 905e käy 2500MHz kellotaajuudella ja sen kerroinkin on vielä lukittu.

Kuitenkin prosessori toimii hyvin vakionakin, mutta laskemalla käyttöjännitettä saatiin sähkönkulutusta hieman laskettua ja samalla lämpötiloja, joten kaikin puolin kannattavaa. Valmistaja olisi todennäköisesti saanut tehtyä Nitrogonista vielä tehokkaamman, jos olisi käyttänyt hieman suurempia lamelleja ja lämpöputket olisivat olleet 8 mm malleja, hinta kuitenkin olisi samalla korkeampi.

 

SS_SG03_valmis_3

 

Vielä loppuun lukijan pyynnöstä pari vertailukuvaa normaaliin isoon torniin, tässä tapauksessa CoolerMaster Stackr RC832 koteloon:

Vertailu_1

 

vertailu_2

Kokoero on selkeä.

DFI LanParty JR 790GX-M3H5 -emolevy

Plussat ja miinukset:

+ mATX-koko

+ Nopea 780GX-piirisarja jossa Radeon HD3300 integroituna

+ CrossFireX-yhteensopiva

+ Paljon ominaisuuksia ja tuuletinliittimiä

+ Tukee nopeimpiakin AM3-prosessoreja

+ DVI & HDMI

+ Hyvät kellotusominaisuudet

– Arvokas mATX-emolevyksi (keskimäärin 140EUR)

– Saatavuus heikkoa

Staff_select_mato78

 

SilverStone SUGO SG03 mATX -kotelo

Plussat ja miinukset:

+ Erittäin näyttävä

+ Todella hyvää laatua ja viimeistelyä

+ Tilaa kahdelle isollekin näytönohjaimelle

+ Paikat kolmelle 3.25″-kiintolevylle

+ Pieni ja kevyt kuljettaa

– Kokoaminen vaatii hermoja ja tarkkaavaisuutta normaalia enemmän

– Kokoluokassaan arvokas (keskimäärin 110EUR)

 

Gold_mato78

 

SilverStone Strider SST-ST60F 600W -virtalähde

Plussat ja miinukset:

+ Modulaarisuus

+ Hiljainen 135 mm tuuletin

+ 80% Bronze -erkintä eli hyvä hyötysuhde

+ Tarpeeksi PCI-e -liittimiä

+ Laadukkaan näköinen rakenne ja suunnittelu

– Huonolaatuisten kondensaattorienkäyttö

– Ei päävirtakytkintä

– Arvokas (keskimäärin 125EUR)

Silver_mato78

 

Silverstone Nitrogon NT06-E -jäähdytys-siili

Plussat ja miinukset:

+ Kunnollinen ja pitävä ruuviasennus

+ Erittäin matala

+ Suunniteltu toimimaan virtalähteen tuulettimella SUGO-sarjan koteloissa

+ Ei tuota lisämelua käytettäessä vitalähteen tuuletinta

+ Kohtuuhintainen (keskimäärin 35EUR)

– Ei LGA1156 eikä LGA1336 yhteensopivuutta

– Ei neliydinprosessorien ylikellotukseen

Silver_mato78

{pollxtbot id=3}

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.