Mediatech Toasters HTPC -kokoonpano testissä & arvonta!

Now Reading
Mediatech Toasters HTPC -kokoonpano testissä & arvonta!

toasterslogo

Saimme uusimmalta yhteistyökumppaniltamme MediaTech Toasters Oy:ltä testiimme HTPC-käyttöön tarkoitetun ja heidän omaa näkemystään aiheesta edustavan kokoonpanon. Artikkelin julkaisun jälkeen seuraa arvonta, jossa arvotaan kaikkien sivuston ja Mediatech Toasters Oy:n Facebook-ryhmiin kuuluvien jäsenten kesken kyseinen kokoonpano. Arvonta suoritetaan 30.9.2011.

Voittajan nimi tullaan ilmoittamaan molempien ryhmien sivuilla ja häneen tullaan ottamaan henkilökohtaisesti Facebookissa yhteyttä.

Mediatech Toasters Oy:n suunnittelema kokoonpano koostuu seuraavaksi listatuista osista. Kokoonpanosta, ohjelmien asennuksesta ja asetuksista vastaa myös sama taho.

Antec ISK 300-150 -ITX-kotelo

ASRock E350M1 -emolevy

Kingston KVR1066D3N7K2/4G 2x2GB DDR3 -muistit

Seagate Constellation.2 2.5″ 500GB (SAS/SATA) -kiintolevy

Optiarc BD-5740H-01 DVDRW/Blu-ray SATA SLIM -asema

– Windows 7 X64 Home Premium Fin -käyttöjärjestelmä

XBMC -mediakeskus-ohjelmisto

– Cyberlink Power DVD 7 Ultra -ohjelmisto

 

ASRock E350M1 Emolevyn tiedot:

  1. AMD:n E350/E350D APU -piiri
  2. Solid-tyyppiset kondensaattorit prosessorin virransyötössä
  3. Tukee DDR3 1066MHz -muisteja, 2 DIMM-paikkaa, maksimi muistikapasiteetti 16GB
  4. Prosessoriin integroitu Radeon HD 6310 -näytönohjain (DX11, Pikselivarjostin 5.0)
  5. 1 x PCI Express 2.0 x16 -laajennuskorttipaikka
  6. Näyttöliittimet: D-Sub, DVI-D ja HDMI
  7. 4 x SATA3-porttia
  8. 7.1-kanavaiset HD-äänet. (Realtek ALC892), Blu-ray -audiotuki
  9. Tukee ASRock Instant Boot-, Instant Flash-, Multi-Speed Fan Control-, APP Charger- ja SmartView -ominaisuuksia
  10. Mukana toimitettavat ohjelmistot: CyberLink DVD Suite (OEM) ja Creative Sound Blaster X-Fi MB (kokeiluversio)

E350M1m

Kuvat:

 MG 3079

HTPC -paketti toimitetaan kokoonpanon kotelon alkuperäisssä pakkauksessa, joka on yleinen tapa valmiiden kokoonpanojen kaupassa. Tässä tapauksessa siis Antec ISK 300-150 -kotelon pakkauksessa.

 MG 3082

Pakkaus avattuna. Pojat ovat nähtävsti unohtaneet suojapussin, mutta hyvien pehmusteiden ansiosta kokoonpano tuli ehjänä ja täysin toimintakelpoisena perille.

 MG 3085

Vielä kuva miten hyvin kotelon pehmusteet suojaavat kokoonpanoa.

 MG 3087

Pakkauksen sisältä samojen pehmusteiden suojaamana on myös kotelon lisävarusteiden laatikko.

 MG 3088

Koska kyse on valmiista kokoonpanosta, niin tarvikepakkauksesta ei löytynyt paljoakaan tavaraa. Tässä tapauksessa mukan oli ainoastaan kotelon pystytuki ja virtakaapeli.

 MG 3089

Antec ISK 300-150 -kotelo kaikessa kauneudessaan. Kyseinen malli ei juurikaan eroa päällisin puolin aiemmin testaamastamme ISK 300-65 -versiosta ja koteloiden suurin eroavaisuus tuleekin 65W pienemmästä virtalähteestä.

Molempien koteloiden etupaneelit ovat käytännössä identtiset ja sisältävät samat liitännät (eSATA ja 2kpl USB 2.0 sekä kuuloke -ja mikrofoniliitännät).

 MG 3090

Toinen kuva kotelon etuosasta. Omasta mielestäni kotelo olisi mukavampi käyttää ilman optista asemaa peittävää luukkua. Antec on kuitenkin päätynyt kyseisen kaltaiseen ratkaisuun. Syynä tähän on todennäköisesti ulkonäköön liittyvät seikat.

 MG 3092

Emolevyn liitinvalikoimista löytyy kaikki HTPC-käytössä tarvittavat liittimet ja periaatteessa enemmänkin. Vasemmalla ensimmäisenä on PS2-liitin, joka hyväksyy hiiren tai näppäimistön. Tämän alapuolella on kaksi USB 2.0-porttia. Seuraavaksi vuorossa on analoginen D-Sub, digitaalinen DVI, HDMI, kaksi USB 2.0 -porttia, eSATA -portti, RJ45 -verkkoliitin, kaksi USB 2.0 -porttia, viisi analogista 3,5mm ääniliitäntää ja optinen Toslink.

Kotelon laidassa on myös yksi matalan profiilin laajennuskorttipaikka ja emolevyllä PCI-e x16 -liitin, johon voi halutessaan kytkeä vaikka DVB-T, C tai S -kortin TV-ohjelmien katselua ja tallentamista varten.

 MG 3101

Kotelo avattuna. Sisältä paljastuva johtohässäkkä on melkoinen, mutta kotelon pienen koon takia kaapeleita on hyvin vaikea niputtaa kauniisti niin että tietokoneen huolto olisi enää mahdollista ilman nipun purkamista.

 MG 3096

Kokoonpanon kiintolevyksi Mediatech Toastersin pojat ovat valinneet SAS ja SATA -väylissä toimivan 2.5″ Seagate Constellation 2 -kiintolevyn, jonka kapasiteetti on 500GB.

 MG 3103

ISK 300-65 -kotelosta poiketen on ISK300-150 -kotelon virtalähde sijoitettu kokonaisuudessaan kotelon sisälle. Kotelon Antec FP-150-8 -virtalähde on Flex ATX -tyyppinen eikä se juuri muihin koteloihin sovi. Kotelo on vasustettu myös kahdeksan senttimetrisellä Antecin omalla tuuettimella.

 MG 3104

ASRock on myös Gigabyten tapaan päätynyt käyttämään AMD E-350 -prosessorin jäähdyttämisessä aktiivista, 40x40mm tuulettimella varustettua jäähdytyssiiliä. Passiivinen vaihtoehto olisi HTPC-käytössä parempi ja ainakin hiljaisempi valinta.

Osa emolevyn kondensaattoreista on myös heikommin aikaa kestäviä perinteisiä elektrolyyttejä ja ainoastaan APU-piirin virransyötössä on käytetty kestävämpiä solid-tyyppisiä metallikuorisia kondensaattoreita.

 MG 3109

Mediatech Toasters Oy on valinnut kokoonpanoon hyvin sopivat Kingstonin edullliset matalaprofiiliset 1066 MHz:n DDR3 2x2GB -muistit (KVR1066D3N7K2/4G). Pikaisen testimme mukaan muistit toimivat mainiosti myös 1333 MHz:n kellotaajuudella CL 8 -latensseilla ja vakiojännitteella.

 MG 3106

Kotelon oikeassa kyljessä on kaksi tuuletinta, toinen virtalähteessä ja toinen kotelon takanurkassa siirtämässä kuumaa ilmaa pois kotelosta. Kotelotuulettimen nopeutta voidaan säätää kotelon takaseinästä löytyvän kolmiasentoisen kytkimen avulla.


ASRock E350M1 -emolevyn BIOS:

Kokoonpanoon valittu ASRockin emolevy käyttää graafista hiirellä ohjattavaa UEFI -BIOS:ia, joten päätimme lisätä arvosteluun esittelykuvat.

 MG 3340

Main-sivulla on perustiedot emolevystä, prosessorista ja muisteista.

 MG 3342

OC Tweaker -sivulta löytyy ylikellottajien työkalut kaikkien muiden paitsi prosessorin ja sen sisältämän näytönohjaimen osalta.

 MG 3343

Jännitteiden ja muiden asetusten valinta tapahtuu kätevästi hiirellä ja säätövaratkin ovat suhteellisen laajat, varsinkin jos verrataan testissämme olleeseen ASRockin X58 Extreme3 -emolevyyn, jonka säädöt menivät erittäin suurissa harppauksissa.

 MG 3344

Emolevy tukee 800MHz-, 1066MHz- ja 1333MHz DDR3 -muisteja.

 MG 3345

Advanced-välilehdeltä löytyy tarkemmat valinnat niin prosessorin, piirisarjan, SATA-porttien kuin USB -porttienkin ominaisuuksille sekä lisäksi myös BIOS-päivitystyökalu nimeltä ASRock Instant Flash.

 MG 3346

Epäilin, että AdvancedCPU Configuration-valikosta löytyisi prosessorin ylikellotusasetukset, mutta kyseisestä valikosta löytyy ainoastaan prosessorin Cool’n’Quiet -ominaisuuden hallinta sekä muita asetuksia.

 MG 3347

Myös integroidun näytönohjaimen ylikellotusasetuksia on turha etsiä North Bridge -valikosta.

 MG 3348

South Bridge -valikosta löytyy muutama vipu, joilla voi kytkeä ACPI:n, integroidun äänikortin ja verkkokortin päälle tai pois.

 MG 3349

AdvancedStorage Configuration -valikosta valitaan SATA-porttien toimintatila ja voidaan luoda esimerkiksi RAID-pakka. Jostain syystä Mediatech Toasters Oy:n pojat olivat unohtaneet kytkeä S.M.A.R.T-ominaisuuden päälle.

 MG 3350

AdvancedSuper IO Configuration -valikossa ei ole kuin sarjaportin ja infrapunavastaanottimen/lähettimen -vivut.

 MG 3353

AdvancedUSB Configuration -valikosta löytyy USB 2.0-ohjainpiirin päälle/pois-kytkentä ja tuki vanhoille USB-laitteille.

 MG 3354

H/W Monitor-valikosta löytyy tarpeellista tietoa tietokoneen lämpötiloista, tuulettimien kierrosluvuista ja jännitteistä. Prosessorituuletin pitää täysillä kierroksilla pyöriessään ikävää ääntä.

 MG 3356

Boot-valikosta löytyvät tietokoneen käynnistyslaitteen ja käynnistyslogon valinnat.


Ohjelmistot (XBMC):

Kytkin Mediatech Toasters Oy:n kasaaman HTPC-kokoonpanon oman HTPC-koneeni tilalle ja kytkin sen HDMI-kaapelilla testissä olleeseen Samsungin 46″ Smart TV:hen ja kotiteatterivahvistimeen optisella Toslink-kaapelilla. Laitteiston ohjaamisesta vastaa jo kauan sitten sivustolla arvostelussa ollut Logitechin Di Novo mini -näppäimistö. Kytkettyäni laitteiston toimintaan on aika tarkastella asennettuja ohjelmia ja niiden toimivuutta.

 MG 3268

Mediatech toasters Oy:ssä ovat asentaneet kokoonpanoon valmiiksi Windows 7 -käyttöjärjestelmän 64-bittisen Home Premium -version. Lisäksi kokoonpanoon oli asennettu valmiiksi Adoben Flash-, AIR- ja Acrobat Reader -sovellukset, kuten myös emolevyn ja näytönohjaimen ajurit, Microsoftin Security Essentials, Cyberlink Power DVD 7 Ultra ja ilmainen XBMC-mediakeskusohjelmisto.

 MG 3270

Cyberlinkin Power DVD 7 Ultra on paketissa mukana lähinnä Blu-ray -elokuvien katselua varten. XBMC ei lisenssiteknisistä syistä johtuen voi (vielä) toistaa Blu-ray -elokuvia. Power DVD toisti kokeilemani elokuvat täydellä 1080p-tarkkuudella rautakiihdytksellä täysin sulavasti.

XBMC:

Seuraavaksi siirrymme HTPC:n pääohjelmaan eli XBMC:hen. Ohjelma on täysin avoimeen lähdekoodiin perustuva ja onkin saatavilla erittäin monelle eri laitteelle. Ohjelman kehitys aloitettiin alunperin Microsoftin ensimmäiselle pelikonsolille eli Xboxille, josta ohjelmiston nimikin juontaa – XBox MediaCenter.

Ohjelmiston uusimmat versiot eivät ole enää noin puoleen vuoteen tukeneet ensimmäistä Xbox-pelikonsolia. Monet XBMC:n ystävät odottavat edelleen Xbox 360 -pelikonsolissa toimivaa versiota, mutta tuntuu olevan turhaa, ikävä kyllä.

 MG 3284

XBMC-ohjelmiston etusivulla on oletusteemalla vasemmassa laidassa pystysuuntainen valikko, josta valitaan mitä tehdään – katsellaan valokuvia, kuunnellaan musiikkia, katsellaan videoita, käytetään ohjelmistoon saatavilla olevia ilmaisia lisäohjelmia tai säädetään asetuksia. Kuten kuvasta näkee, on ohjelmiston pääikkunassa pyörimässä musiikkia toistettaessa visualisoinnit ja tiedot soitettavasta tiedostosta tai audio CD:stä.

 MG 3291

Ohjelman käytössä itseni piti lähteä liikkeelle siitä, että syötin ohjelmaan ensin polun FreenNAS-ohjelmiston päällä toimivaan tiedostopalvelimeeni, jossa säilytän RAID1-tason turvaamana kaikki tärkeät henkilökohtaiset tiedostoni ja valokuvani. Toimenpide pitää tehdä kaikille valikoille – musiikki, valokuvat ja videot erikseen. Näppäimistöä käyttämällä siitä selviää kuitenkin nopeasti, eikä sitä tarvitse tehdä kuin kerran.

 MG 3294

Kerran asetettuasi video/musiikki/valokuva-lähteet paikalleen ovat tiedostot kätevästi selailtavissa.

 MG 3278

Kuljettamalla hiiri ikkunan tai ruudun vasempaan laitaan pomppaa esiin valikko, josta voidaan valita näytetäänkö esikatselukuva, tiedostolistaus ja tiedostojen järjestelyn tapa, esimerkiksi nimi tai päiväys tai koko.

 MG 3286

Videoita voidaan toistaa myös Youtubesta ja lisäosien avulla vaikka mistä.

 MG 3289

Kuvassa Toutuben hakuruutu.

 MG 3290

Kaikki löydetyt Youtube-videot näkyvät oletuksena esikatselukuvana, riittävän isona sellaisena.

 MG 3299

 Ohjelmat-valikosta voidaan valita ja asentaa erilaisia käyttäjien tekemiä lisäosia, kuten Gmail- ja MAME -työkaluja. Alempana listassa on myös rTorrent niminen -torrentsovellus sellaista tarvitseville. Lisää löytyy hakemalla.

 MG 3297

Kuvassa Fringe TV-sarjan 720p-resoluutionen jakso pyörimässä.

 

Asetukset:

 MG 3301

 XBMC-ohjelman kaikki asetukset ovat käyttäjien muokattavissa ja todella kätevällä tavalla. Ohjelmaan löytyy paljon erilaisia teemoja ja niitä pystyy hieman perehtymällä tekemään myös itse.

 MG 3302

KäyttöliittymäUlkoasu-valikosta löytyy teeman, eri värivaihtoejtojen, fontin ja zoomauksen asteen valinnat.

 MG 3303

Käyttöliittymäkansallisuus-valikosta löytyvät puolestaan kielen ja alueen valinnat

 MG 3304

 Käyttöliittymätiedostolistat-valikosta saadaan valittua miten tiedostolistauksissa tiedostojen nimet esitetään.

 MG 3305

 Käyttöliittymänäytönsäästäjä-valikko pitää nimensä mukaisesti sisällään näytönsäästäjän asetukset.

  MG 3307

 VideotasetuksetToisto-valikosta löytyy kaikki videotiedostojen purkamiseen käytettävät vivut, kuten DXVA2-rautakiihdytys ja jälkikäsittelyt.

 MG 3308

VideotasetuksetTiedostolistat-valikon sisältä löytyy vain asetus pienoiskuvien näyttämiselle sekä tiedostonimien siistiminen.

 MG 3309

VideotasetuksetTekstitys-valikko sisältää nimensä mukaisesti kaikki tekstityksiin liittyvät asetukset.

 MG 3310

VideotasetuksetDVD-levyt-valikossa on puolestaan aluekoodin valinta ja usein turhien tailerien ohitus sekä DVD-elokuvien automaattinen toistomahdollisuus.

 MG 3311

Seuraavaksi siirrymme Musikki-asetuksiin. MusiikkiasetuksetKirjasto-valikossa on likimain samat valinat kuin videoiden kirjasto -valikossa.

 MG 3312

MusiikkiasetuksetToisto-valikon sisällä on kaikki musiikin toistoon ja visualisointiin liittyvät valinnat.

 MG 3313

 MusiikkiasetuksetTiedostolistat-valikossa on kappaleiden nimeämiseen liittyvät valinnat.

 MG 3314

MusiikkiasetuksetMusiikin lähetys-valikko pitää sisällään Last.FM-palvelun käyttäjille mainion scroblaus-palvelun kytkimet.

 MG 3315

MusiikkiasetuksetÄäni-CD-levyt-valikossa on rippausasetukset, kuten myös audio CD -levyjen tietojen haku verkosta kytkimet.

 MG 3316

MusiikkiasetuksetKaraoke-valikko pitää sisällää karaoken ystäville tarkoitetut toiminnot.

 MG 3321

SääasetuksetYleiset-valikosta voidaan valita kolme eri paikkakuntaa joiden sää näytetään Sää-valikossa ja etusivulla.

 MG 3323

VerkkoasetuksetPalvelut-valikosta löytyy tiedostojen jakamiseen liittyvät asetukset, kuten myös XBMC:n etähallinta-asetukset.

 MG 3324

VerkkoasetuksetInternet-yhteys -valikko pitää sisällään ainoastaan välityspalvelimen käyttöönoton ja sen käyttäjäasetukset.

 MG 3325

Järjestelmäasetukset-valikoiden sisältä löytyy iso kasa tärkeitä asetuksia. Näistä enimmäisenä on videolähtö, josta valitaan näyttölaitteen resoluutio, pystytahdistus ja ruudun kohdistusasetukset.

 MG 3326

JärjestelmäasetuksetÄänilähtö-valikon sisällä piileksii nimensä mukaisesti äänilähdön valinta. Oletuksena käytössä on HDMI, mutta testin ajaksi kytkin päälle oman järjestelmäni mukaan 4.0-kanavaisen kaiutinjärjestelmän ja optisen Toslink-ulostulon äänille.

 MG 3327

JärjestelmäasetuksetSyöttölaitteet-valikossa on vain kaksi valintaa – hiiren kytkeminen päälle ja pois sekä näppäimistöllä varustetun kauko-ohjaimen käyttöönotto.

 MG 3328

JärjestelmäasetuksetTehonsäätö-valikko pitää puolestaan sisällään ajastettavan sammutustoiminnon koko järjestelmälle tai pelkälle XBMC-ohjelmalle.

 MG 3336

XBMC-ohjelmaan on saatavissa monia erilaisia ulkoasuja. Kuvassa Xbox360:n vanhempaa ulkoasua matkiva ulkoasu.


Loppusanat:

Kaiken kaikkiaan Mediatech Toasters Oy:n kasaama HTPC-kokoonpano edustaa varsin samanlaista näkemystä kuin omanikin on. Eli kyseessä on olohuoneen monitoimi-PC, jolla voidaan katsoa ja toistaa mitä tahansa nykyaikaista mediaa ja lisäksi polttaa vaikka valokuvia ja muita tiedostoja talteen CD tai DVD -medioille. Lisäksi laitteella voidaan surffailla netissä, pelata vanhoja kevyitä pelejä ja käyttää Windows-ohjelmia. Joidenkin käyttäjien mielestä HTPC-kokoonpanossa pitää olla myös TV-kortti tallennusohjelmien kera. Tämä kuitenkin on helposti järjestettävissä lisäämällä PCI-e -väylään DVB-kortti.

Koneessa riittää potkua mainiosti peruskäytön lisäksi myös 1080p-elokuvien toistoon. Emolevyn suorittimeen integroitu näytönohjain tekee työnsä riittävän tehokkaasti ja suoritin saakin suurimmaksi osaksi levätä, ainakin mediatoistossa. Ainoa hieman keskeneräiseksi jäänyt kohta kokoonpanossa oli BIOS-asetukset joita ei oltu viilattu kaikkia paikalleen, kuten emolevyn tuulettimen nopeus, joka oli jäänyt täysille kierroksille.

Kokoonpanon energiankulutus on myös hyvin maltillista tasoa. Technoline Cost Control -energiankulutusmittarin lukemia ei saatu millään tavalla kuormittamalla näyttämään yli 56 watin lukemaa. Normaalissa käytössä kokoonpanon kulutus pyörii noin 35-43 watin välimaastossa. Tuulettimen kierroslukua pudottamalla koneesta saatiin likipitäen äänetön. Tällä hetkellä valmiin kokoonpanon hinta MediaTech Toasters Oy:n verkkokaupassa kustantaa noin 650EUR.

 MG 3337

Ja vielä kerran, muistakaa liittyä mato78.comin ja Mediatech Toasters Oy:n Facebook-ryhmiin, niin voitte onnettaren pienellä avustuksella olla kokoonpanon seuraava omistaja. Onnea kaikille arvontaan!

mato78 approved

 

Kyseinen kokoonpano myynnissä Mediatech Toasters -yhtiön sivuilla.

mato78.com-sivuston Facebook-ryhmä

Medatech Toasters Oy:n Facebook-ryhmä

 

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.