Testissä: Cougar Evolution BO

Now Reading
Testissä: Cougar Evolution BO

cougar logoTällä kertaa hämmennys oli suuri, kun sain testattavaksi Cougarin Evolution BO -tietokonekotelon. Hämmennystä aiheutti lähinnä se, että Cougar ei ole ennen ollut kotelomarkkinoilla, vaan se on tunnettu enemmän virtalähteistään.

Nyt kuitenkin Cougar on julkaissut liudan koteloita, jotka ovat enemmän tai vähemmän näyttävän näköisiä. Testeissämme ollut Evolution on sieltä näyttävämmästä päästä. Cougar Evolution BO on hieman erikoisempi tapaus kuten tulemme huomaamaan, niin hyvässä kuin pahassakin.

Tekniset tiedot:

Kotelon tyyppi

Täystorni

Tuetut emolevystandardit

Micro ATX / ATX

Fyysiset mitat

223(L) x 514(K) x 523(S)

Saatavilla olevat värit

Musta/Oranssi

Runkomateriaali

0,7mm teräs

Ulkoisia 5.25″-laitepaikkoja

6

Ulkoisia 3.5″-laitepaikkoja

1(Muunnettu 5.25”-laitepaikasta)

Sisäisiä 3.5″ HDD-kelkkoja

4

Sisäisiä 2.5″ HDD/SDD-kelkkoja

4 (asennettu 3.5” HDD-kelkkaan)

External 5.25”&3.5” Hotswap Device

1

Laajennuskorttipaikat

8

I/O Paneeli

USB 3.0 x 2, USB 2.0 x 2

MIC x 1, Audio x 1

5.25″ työkaluvapaata laitepaikkaa

6

Fan Speed Control System

Kaksisuuntainen (Maksimissaan 6 tuuletinta)

Jäähdytysjärjestelmä

Max installed : 7pcs fans

Etupaneeli

120mm tuuletin x 2 (optio)

Katto

120mm tuuletin x 2 (optio)

Takaseinä

120mm tuuletin x 1

Lattia

120/140mm tuuletin x 1 (optio)

Vasen sivu

140mm tuuletin x 1 (optio)

Lattiatuulettimen pölysuodattimia

1

Vesijäähdytysletkujen läpiviennit

2

Maksimi näytönohjaimen pituus

Maksimi prosessorijäähdyttimen korkeus

305mm

180mm

Airflow-klein

Cougar Galaxy BO -kotelon ilmanvirtauksia havainnollistava kuva.

Cougar on lisäksi julkaissut Youtubessa Evolution -kotelostaan alla näkyvän esittelyvideon joka kertoo kotelon erityisominaisuuksista varsin hyvin.

http://www.youtube.com/watch?v=BK8H-NfZVko 


Kuvat & kokoonpano:

IMG 9041

Cougarin paketti on muista koteloista poiketen täysin ehjä. Laatikkoa on jopa vahvistettu pahvisilla kulmapaloilla, jotka oli tiukasti teipattu monella teippikerroksella. Laatikko taas itsessään edustaa normaalia halpakoteloiden linjaa tylsällä mustalla, pahvimaisella värimaailmaallaan. Toisaalta hienoa laatikkoa ei enää kiinnostuksen nostattamiseksi tarvita, jos ostaa nettikaupasta. Siellä laatikon ei tarvitse herättää asiakkaan huomiota, kuten kivijalkakaupoista ostettaessa.

IMG 9042

Päädyissä on kuva kotelosta ja alas on listattu kotelon tärkeimpiä ominaisuuksia. Ei siis mitään sykähdyttävää

IMG 9044

Laatikon toinen kylki paljastaa kotelon mittoja ja tarkemman kuvan kotelosta.

IMG 9046

Pehmusteeksi on valittu styroksia, kuten kunnon halpakoteloon kuuluukin. Tässä vaiheessa alkoi ihmetyttämään punertava väritys, joka loisti vaalean suojahupun alta.

IMG 9048

Hämmennys oli suuri, kun paketista paljastui omaksi yllätykseksi Evolution BO -versio (Black Orange), sillä itsse odotin normaalia mustaa versiota. Lähemmin kotelon laatikkoa tarkastelutani siitä paljastui pieni valkoinen tarra, jossa luki ”orange”. Muuten laatikossa ei pahemmin mainostettu kotelon olevan erikoisempaa versiota.

IMG 9049

Etupaneelista löytyy kuusi kappaletta 5.25 paikkoja joiden suojien lukitusmekanismia ei näy päältä päin missään. Tästä todella kekseliäästä järjen riemuvoitosta lisää myöhemmin.

IMG 9050

Oikeassa kyljessä on palanen metallin hohtoista oranssia teräsverkkoa ja isolla kirjoitettu sininen Evolution-teksti, joka on on mielestäni hieman liikaa värien suhteen. Kyljestä löytyy myös paikka 120mm tuulettimelle.

IMG 9051
Kotelon takaa löytyy kahdeksan PCI-paikkaa ja ainoa mukana tuleva tuuletin on sijoitettu taakse puhaltamaan kuumaa ilmaa ulos. Takaa löytyy myös pohjassa olevan pölynsuodattimen ulosvetokahva, jos joku ihmettelee alhaalla olevaa nippeliä.

IMG 9052

Kotelon vasemmalla puolella olevaan kylkipeltiin on tehty onneksi pieni uloke, josta tulee olemaan paljon apua asennuksessa ilmenneeseen ongelmaan.

IMG 9053

Kotelon päällä on samanlaista verkkoa kuin kyljessäkin on. Sen alla on paikat kahdelle 120mm tuulettimelle.

IMG 9065

Päältä löytyy myös telakka 3.5”/2.5” kiintolevyille tai SSD:lle. Ominaisuus ei ole kauhean yleinen budjettikoteloissa, vaan luukun alle on yleensä jätetty vain kolo ruuveille tai muulle pienelle sälälle.

IMG 9067

Liittimet ja napit on sijoitettu etukulmaan ja kotelosta löytyy 2x USB 3.0- ja USB 2.0 -porttia sekä audio in- ja out -liitännät. Vasemmalla on pienen pieni reset-painike ja sen alapuolelta löytyy kovalevyn aktiivisuusvalo. Keskeltä löytyy tuuletinsäätimen kanavien valinta. Keskellä on iso virtanappi ja kiekko, josta säädetään kanavan tuulettimien kierrosnopeutta.

IMG 9054

Pohjasta taasen löytyy pölynsuodatin, joka peittää virtalähteen ja myös pohjasta imevän tuulettimen (not included).

IMG 9055

Kotelon sisällä jatkuu sama tunnelma kuin ulkopuolella on totuttu ja nimestä arvata saattaa – mustaa ja oranssia on käytetty paljon. Pikkutavarat, kuten ruuvit ja kiskot löytyvät pienestä laatikosta, joka on niputettu koteloon kiinni, ettei laatikko poukkoilisi kotelon sisällä vapaasti.

IMG 9061

Laatikon sisältä löytyy paljon perusosia, kuten ruuvit, nippusiteet, ohjeet ja 5.25” muunnin, mutta löytyy laatikosta myös vesijäähdytyksen letkujen läpivientiin tarkoitetut renkaat kotelon takaosaan ja kaksi kappaletta tuulettimien johtojen jakamiseen tarkoitettuja adaptereita.

IMG 9058

Kiintolevykiskoissa on noudatettu räikeän oranssia linjaa ja tällä kertaa kiskoista on jotain hyvääkin sanottavaa.

IMG 9059

Kiintolevyt saa nimittäin näppärästi kiinni kiskoihin painettavilla klipsuilla. Tämä toimii paremmin kuin joissain koteloissa käytettävä tapa, jossa kelkkaa joutuu taivuttamaan niin, että kelkassa olevat tapit saa kiintolevyn ruuvien koloihin.

IMG 9062

Tuuletinkin jatkaa jo tutuksi tullutta oranssia linjaa.

IMG 9063

5.25” paikkojen kiinnitys toimi DVD-asemalla suhteellisen hyvin paitsi, että lopussa piti työntää hieman lujempaa, jotta lukitus meni päälle. En kuitenkaan haluaisi laittaa hieman kalliimpaa näytöllistä tuuletinsäädintä, koska sitä pitää työntää kunnolla. Ongelmat eivät loppuneet kuitenkaan tähän, niistä lisää seuraavassa.

IMG 9089

Mikä on kuvassa pielessä? Niinpä. DVD-asemaa ei saa laitettua ylimpään asema paikkaan, koska telakan ja tuuletinsäätimen johdot ovat tiellä. Tähän ongelmaan sain vinkin, että työntää johtoja sivuun niin mahtuu. Mutta arvatkaa vain mahtuiko? No eihän se sinne mennyt.

Sain aseman tungettua voimalla puoliväliin kunnes se jumahti täysin. Johtoja ei vain saanut tarpeeksi pois edestä ja luovutin. Ärtymystä nosti entisestään se ettei 5.25” paikkojen suojia saa muuten järkevästi pois kuin ottamalla koko etupaneelin irti.

IMG 9090

Toinen etuosan pölynsuodattimista on ruuvattu suoraan koteloon ja se näyttää hätäisesti keksityltä ratkaisulta.

IMG 9091

Alempi on taas laadullisesti toista luokkaa. Suodattimen kehikko on nopeasti irroitettavissa ja siinä on pehmeä, sienimäinen suodatin.

IMG 9604

Kun olin saanut kaikki johdot vedettyä emolevytarjoittimen reiästä, aloin katsella ja suunnitella mistä laitan johdot toiselle puolelle ja mistä laitan ne kiinni. Tässä vaiheessa alkoi jo hieman ketuttaa koko kotelo.

Emolevyn takana ei ollut kuin kaksi paikkaa mistä voi laittaa nippusiteellä johdot siististi paikalleen, kun yleensä niitä on halvimmissakin koteloissa useita. Tässä tapauksessa molemmat lenkit oli peräkkäin kotelon takaosassa, paikassa josta menee ainoastaan 8-pinninen EPS-kaapeli.

IMG 9610

Takana oleva tila todella oli pieni. Reunoissa oli 10mm väli sivupeltiin ja sivupellissä noin 5-6 mm syvennys. Tämä on todella raivostuttavaa varsinkin niille, jotka haluavat saada johdot nätisti takaa ilman, että joutuvat tappelemaan saadakseen kyljen kiinni.

Minä kuulun tähän ryhmään ja yritän aina saada johdot hyvin, mutta tämän kotelon kohdalla DVD-aseman lannistamana tokaisin vain ”Antaa p**kan olla” ja jätin kotelon mainostetun kaapelinhallintaominaisuude omaan arvoonsa.

IMG 9612

Tavaroiden sisään saamiseen meni uhkeat 1,5 tuntia vaikka normaalisti menee noin puoli tuntia hyvin laitettujen johtojen kanssa.

IMG 9618

Loppu hyvin, kaikki hyvin. Siinä vielä hieno valo, joka on virtanapin ympärillä.


Loppusanat:

Kotelo yllätti hyvillä ominaisuuksillaan, kuten esimerkiksi telakalla ja tuuletinsäätimellä. Alkutunnelmat olivat positiiviset, ja odotin jo tästä kotelosta yllättäjää, mutta ei niin ei. Hienostella osattiin, mutta kotelon perusominaisuudet jäivät selvästi suunnittelun asteelle tai sitten unohdettiin mitä oltiin tekemässä.

Kotelon yleisvaikutelma oli erittäin halvan tuntuinen ja materiaaleista ja suunnittelun oikoteistä johtuen tuli sellainen olo, että on kiireessä hieman paranneltu edellisten arvostelujen jälkeen jotain (esim. ylempi etuosan tuulettimen pölynsuodatin). Kohdeyleisönä taitaa olla ES-pärinöissään lanittavat 12-vuotiaat, jotka vain haluavat räväkän näköisen kotelon piittaamatta sen suuremmin mistään suunnitteluvirheistä.

Vaikea päättää arvosanaa tälle, koska se on kuitenkin toimiva kotelo, jossa on paljolti hyviä ominaisuuksia, mutta silti niin idioottimaisia virheitä nousee esiin joka minuutti, jonka vietän sen äärellä. Taidan kumminkin antaa anteeksi osan virheistä, koska kyseessä ensimmäisiä koteloita Cougarilta.

Cougar Evolution BO:

Hyvää
✔ 3.5”/2.5” telakka
✔ Hyvä kovalevy kelkka
✔ Tuuletinsäädin
✔ USB 3.0 portit
✔ Massasta eroava väri
✔ Ei tietääkseni saa Suomesta

Huonoa
✗ Aivan liian vähän tilaa emolevyn takana
✗ DVD-asema ei mahdu ylimpään paikkaan
✗ Ei paikkoja nippusiteille emolevyn takana
✗ Sivupellit ei ole tarpeeksi jämäköitä
✗ Vain yksi tuuletin
✗ Väkisin väkerretyn oloinen
✗ Heikko työn laatu

mato78 bronze

Cougar Evolution BO -kotelon tuotesivut

Cougar Evolution BO -kotelo Geizhals hintaseurantapalvelussa 

Cougar Evolution BO -kotelo hintaseuranta.fi -palvelussa., nada, zip, zilch, nothing, jack shit

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
100%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.