Testissä: NZXT Switch 810 vesijäähdytyksen ystäville

Now Reading
Testissä: NZXT Switch 810 vesijäähdytyksen ystäville

Promo 2 pieniSaimme testeihimme NZXT:n lippulaivakotelon nimeltään Switch 810. Kotelo kiinnostaa monipuolisten ominaisuuksiensa johdosta tietokonettaan vedellä jäähdyttäviä sekä ylikellottajia joista monet vedelläkin laitteistoaan jäähdyttävät.
Switch 810 -kotelon katossa on valmis paikka 360mm vesijäähdytyskennolle, joka tekee tehokkaan kustomoidun vesijäähdytyksen asentamisen helpoksi. Kotelo tukee myös XL-ATX -kokoluokan emolevyjä joille ei markkinoilta montaa sopivaa koteloa löydy.
Saimme pyynnöstä valkoisen version kotelosta, mutta musta versio on kaupoissa silti saman hintaan. Sen suuremmitta puheitta siirrymme suoraan asiaan.

Promo 2 iso

MALLI Switch 810
KOTELON TYYPPI Hybridi Täys-Torni
ETUPANEELIN MATERIAALI Muovi/Teräs
FYYSISET MITAT (L x K x S) 235 x 595 X 585 mm
NÄYTÖNOHJAIMEN MAKSIMIPITUUS
375mm (ilman tuuletinta), 350mm (tuulettimen kanssa), 285 (täysi kääntö)
JÄÄHDYTYSJÄRJESTELMÄ

ETU, 2 X 120/140mm (1x 140mm mukana)
TAKA, 1 X 120/140mm (1x 140mm mukana)
KATTO, 3 X 120/140mm (1x 140mm mukana)
POHJA, 2x 120/140mm
SISÄTILAT, 2x 120/140mm (1x 140mm mukana)
KYLKI, Suuri akryylinen ikkuna

MASSMAMUISTIPAIKAT 4kpl 5.25″ -paikkoja
6kpl sisäisiä 3.5″ -paikkoja
Ruuviton kiskoasennus

MATERIAALIT

Teräs/Muovi
LAAJENNUSKORTTIPAIKAT 9
PAINO 9.1 kg
TUETUT EMOLEVY TYYPIT E-ATX, XL-ATX, ATX, MICRO-ATX, Mini-ITX

 Promo vesi3

Kuten NZXT:n promokuvista voi hyvin päätellä, on koteloa suunniteltaessa NZXT:n insinööreillä ollut kustomoidun vesijäähdytyksen käyttäjät ja rakentajat pääasiallisesti mielessä, ja hyvä näin. Markkinoilla on hyvin harvoja koteloita joihin voidaan helposti asentaa paksu (50mm) 3×120 tai 3x140mm vesijäähdytyskenno ilman rälläkän tai dremelin apua. 

 Promo vesi1

 Kuvassa vesijäähdytyksessä vaadittava pumppu on asennettu alemman kiintolevykehikon tilalle.

Promo vesi2

Kotelon lattialla on vielä paikka yhdelle paksulle 1×140/1x120mm kennolle, jota voidaan käyttää vaikka intercoolerina, jos samalla kierrolla jäähdyttää näytönohjaimen ja prosessorin tai useampia näytönohjaimia (tällöin neste ehtii välissä hieman jäähtyä).


 Kuvat ja kokoaminen:

  MG 7661

NZXT Switch 810 -kotelon pakkaus on ”etupuolelta” varustettu näyttävällä kuvalla itse sisältä löytyvästä kotelosta.

 MG 7663

Pakkauksen takapuolella on puolestaan hyvin havainnolliset kuvat kotelon sisätiloista ja sen erityisominaisuuksista. Pakkaus oli saanut kuljetuksen aikana jonkin verran osumaa, mutta kotelo oli säilynyt kuitenkin ehjänä.

 MG 7666

Pakkauksen toiseen päätyyn ollaan painatettu kotelon tekniset tiedot ja kotelon värin ilmaiseva ruutu.

 MG 7668

Pakkaus auki. Kotelo on kahden paksun ja tukevan styroksiisen suojan välissä ja vielä pölyltä ja kosteudelta suojaavan PE-muovisen pussin sisällä, joten pikku kolhut eivät menoa haittaa.

 MG 7672

Switch 810 -kotelo vapautettu pakkauksensa kahleista. Kotelon kiiltäviä pintoja suojaa vielä seuraavaksi irti lähtevät muovikalvot.

 MG 7675

Muovikalvot poistettu. Ensimmäiseksi nappasimme kuvan kotelon erikoisesta kattorakenteesta. Kotelon katossa on eräänlainen kaihdin jota käytetän kyseisen muovipaneelin takaosassa olevalla vivulla.. mielenkiintoista.

 MG 7680

Vipu siirrettynä kotelon etuosaa kohti jolloin tuuletuskanavat sulkeutuvat.

 MG 7681

Ja vipu taaksepäin siirrettynä tuuletusaukot ovat auki. 

 MG 7683

Katon tuuletusluukkumekanismin sisältävää muovipaneelia kädellä takaosastaan kohti koteloa painettaessa kuvassa esillä olevat pienet muoviset lukitusklipsut vapauttavat otteensa ja kansi voidaan nostaa pois. Samalaisia lukitusklipsuja näki jo 80-luvulla VHS-videoissa, joissa ne suurimmaksi osaksi hajosivat. Epäilemme näidenkin kestävyyttä ainakin pitkässä juoksussa. Onneksi kotelolla on kahden vuoden takuu. Itse olisin pitänyt enemmän ruuveilla kiinnitetystä ritiläkatosta.

 MG 7685

Kattopaneeli kokonaan poistettu. Kuten kuvasta näkee, on paneelin alla kivasti tilaa kolmelle 140mm tuulettimelle. Kuvassa näkyy myös virtapainike, jonka yläpuolella kiintolevyn aktiivisuutta esittävä led-valo ja tämän oikealla puolella himmeästi valaistu iso virtavalo.

 MG 7688

Kotelon etupaneelin ylin 5,25″ aukko ei käytännössä ole ollenkaan 5,25″ laitteille sopiva ,vaan valmistaja on asentanyt kyseiseen paikkaan peitelevyllä varustetun hallintapaneelin josta löytyy reset-painikkeen lisäksi kaksi USB 2.0- ja USB 3.0 -porttia sekä hieman poikkeuksellisesti myös SD-muistikortinlukija. Mukana on myös pakolliset analogiset 3,5mm kuuloke- ja mikrofoniliitännät. Toinen pienistä mustista painikkeista selitetään myöhemmin.

 MG 7692

Kotelon etupaneelin alaosassa on jälleen yhden muovisen lukitusklipsun paikallaan pitämä pölysuodatin. 

 MG 7696

Kotelon kiintolevyille ilmaa painavat tuulettimet (tehtaalla asennettu vain ylempi) on myös varustettu pölysuodattimella.

 MG 7700

Kotelon vasen sivupelti on varustettu suurehkolla ikkunalla, josta näkee hyvin sisälle valkoiseksi sisältäkin maalattuun koteloon.

 MG 7704

Kotelon pohjassa on kaksi pölysuodantinta. Toinen on virtalähteen alla ja toinen esiteltiin jo kolme kuvaa aiemmin.

 MG 7706

Kotelon oikea sivupelti on suora ja ilman mitään ylimääräisiä krumeluureja.

 MG 7709

NZXT Switch 810 -kotelon sisätilat ovat varsin avarat ja valkoisen värin ansiosta tilantuntu vain korostuu. Myös kaapelienhallinta-aukkoja on riittävä määrä ja kaikki näistä on varustettu suojakumeilla. Missään ei näy terävää pellinreunaa jossa voisi saada käsiinsä haavoja. 

 MG 7710

Emolevytarjottimeen on prässätty myös hyvin suuri aukko prosessorikannan seutuville helpottamaan prosessorijäähdyttimen asentamista tai vaihtoa, jolloin taustalevyä käyttävien jäähdyttimien ja vesiblokkien kanssa koko emolevyä ei tarvitse irrottaa esimerkiksi prosessoria päivitettäessä.

 MG 7711

NZXT on asentanut kotelon kattoon ja takaseinään hyvin kotelon väriteemaan soveltuvat mustavalkoiset 140mm tuulettimet. Kotelon yhdeksän laajennuskorttipaikan vieressä on järeämpiä ulkoisia vesijäähdytysratkaisuja käyttäville riittävän isot letkujen läpiviennit. Läpivientejä voi käyttää myös ulkoisen vesitankin kanssa.

 MG 7713

Molemmat kiintolevykelkat on varustettu myös noin 35 asteen kulmaan käännettävillä tuuletinpaikolla joihin saa asennettua joko 140mm tai 120mm tuulettimen. Ylempi paikka on tehtaalta varustettu 140mm tuulettimella. Kiintolevykehikkojen yläpuolella on kiintolevyä tai SSD-asemaa varten käytännöllinen pikaisesti irrotettava telakka.

 MG 7716

Kiintolevykehikot irtoavat irrottamalla neljä sormiruuvia ja kääntämällä kuvassa näytetyllä tavalla jousikuormitteiset kahvat esiin. Tämän jälkeen kehikon saa vedettyä ulos.

 MG 7717

Kehikko irti ja kehikon sisällä piilossa ollut tarvikelaatikko myös.

 MG 7722

Kuvassa tarvikelaatikon sisältö. Kaikki ruuvit on eritelty erittäin mukavasti omiin pusseihinsa. 

 MG 7724

Seagaten 7200.12 1TB SATA -kiintolevy asennettuna hieman ahtaan oloiseen, mutta kuitenkin värinävaimennettuun kiintolevytarjottimeen.

 MG 7725

Kiintolevy asennettu kehikkoon.

 MG 7726

Lähikuvassa ylemmän kiintolevykehikon tuuletin normaaliasennossaan.

 MG 7727

Sama tuuletin ääriasennossaan.

 MG 7731

Kiintolevytelakan peitelevy otettu irti. Telakassa on sormiaukot joista kehikkoon on helppo tarttua.

 MG 7733

Kiintolevykehikko lähikuvassa.

 MG 7753

Intelin 520-sarjan 240 gigatavun versio asennettuna telakkaan. Seuraavaksi telakka suikautetaan sisään ja peitetään peitelevyllä.

 MG 7754

 Optiset asemat ja muut 5,25″ laitteet kiinnitetään ilman ruuveja ja lukitaan kuvassa näkyvillä pikalukoilla.

 MG 7757

Optinen asema paikallaan, vielä ilman peitelevyään.

 MG 7755

5,25″ asemapaikan pikalukko kiinni.

 MG 7698

Lopuksi optisen aseman peitelevy paikalleen.

 MG 7761

Kotelon oikea kylki ilman sivupeltiä. Huomio kiinnittyy kuvassa keskellä olevaan mielenkiintoiseen yksityiskohtaan. 

 MG 7763

Kyseessä on pieni piirilevy, joka on varustettu seitsemällä 3-pinnisellä tuuletinvirtaliittimellä ja yhdellä molexilla. Käytännössä piirilevy on eräänlainen tuuletinvirranjakoblokki. Omasta mielestäni idean olisi voinut viedä pidemmällekin eli varustaa kotelo yhdellä tuuletinpotikalla, jolla olisi keskitetysti saanut säädettyä samaan aikaan kaikkien ”blokkiin” kiinnitettyjen tuulettimien kierroslukua. Tälläinen lisäominaisuus tuskin olisi kotelon hintaa aivan tolkuttomasti nostanut.

  MG 7765

Seuraavaksi on vuorossa emolevyn, prosessorin, muistien ja prosessorijäähdyttimen asennus. Päädyimme käyttämään kuvassa näkyvää Gigabyten Intel Z68 -piirisarjan sisältävää Z68X-UD5-B3 -mallimerkinnällä varustettua LGA1155-prosessorikantaista emolevyä ja Intelin i7-2600K-suoritinta.

 MG 7767

Gigabyte Z68X-UD4-B3 -emolevy lähikuvassa ja Intel Core i7-2600K -prosessori asennettu kantaansa.

 MG 7771

Musteiksi valitsimme G.Skillin Ripjaws-sarjan huippunopeat 2133 MHz:n kellotaajuuksille speksatut kaksi 4 gigatavun ddr3-muistikampaa sisältävän F3-17000CL9D-8GBXLD-muistisetin.

 MG 7772

Prosessoria jäähdyttämään valitsimme testeissämme hyvin pärjänneen Coolink Corator DS -jäähdyttimen vaikka NZXT Switch 810 -kotelo onkin ensisijaisesti suunniteltu käytettäväksi vesijäähdytyksen kanssa. Ilmajäähdytyksen käyttäminen kuitenkin nopeutti arvostelua huomattavasti.

 MG 7779

Vimeinen vilkaisu tyhjään koteloon. Kuvassa näkyy hyvin aukko, josta tuulettimien virtajohtot kulkevat. Sama aukko toimii hyvin myös prosessorin EPS12V-lisävirtakaapelin kanssa.

 MG 7783

Aika avata ensimmäinen ruuvipussi. NZXT on päätynyt Cooler Masterin tapaan varustamaan kotelonsa pienellä työkalulla jota käyttämällä emolevyn asennuksessa vaaditut kuvassa näkyvät korokeruuvit saadaan näppärästi kiristettyä.

 MG 7785

Emolevyn korokeruuvit asennettu ja viimeinen kiristysvuorossa. Seuraavaksi takapaneelin suojapelti paikalleen ja itse emolevy heti perässä.

 MG 7786

Kas näin, näyttääpä silti hyvinkin tyhjältä. Tyhjyys johtuu yksinkertaisesti kotelon suuresta koosta ja siitä, että se tukee myös XL-ATX-standardin emolevyjä, joten tilaa on yllin kyllin.

 MG 7791

Seuraavana vuorossa on virtalähteen asennus. Valitsimme hyllystä sopivan kokoisen eli mahdollisimman ison, ainakin fyysisesti ison virtalähteen, joten arpa lankesi Enermaxin 1050W Revolution 85+ -virtalähteelle, jonka meriitteihin kuuluu modulaariset liittimet ja 80 Plus Silver -merkintään oikeuttava 87-91 prosentin hyötysuhde.

 MG 7798

Virtalähde poikkeaa ulkoasultaan ja tyyliltään valtavirrasta. Kiinteinä liittiminä on kaksi paria kahdeksan pinnistä EPS12V-lisävirtaliitintä, 24-pinninen ATX-virtaliitin ja 3-pinninen tuulettimen pyörintänopeuden seurantaan varattu tuuletinliitin.

 MG 7800

Virtalähteen tyyppikilvestä selviää paljon hyödyllistä tietoa. Virtalähde on varustettu kuudella 12 voltin jännitelinjalla joista jokainen on speksattu 30 ampeerin virroille.

 MG 7802

Emme voinut olla vastustamatta virtalähteen avaamista. Enermax käyttää näköjään Revolution-sarjassaan Silencen tuulettimia.

Katsotaanpa millaiset sisuskalut virtalähteessä on vaikka kyseessä onkin koteloarvostelu. Tulemme kuitenkin käyttämään samaa virtalähdettä jatkossa muissakin kotelarvosteluissa, joten ei virtalähteen sisuskalujen vilkaisukaan pahaa tee.

 MG 7804

Virtalähteen sisuskalut näyttävät varsin nykyiaikaisilta ja jäähdytyksestäkin on pidetty hyvä huoli. Myös ferriittisydänkelat vaikuttavat laadukkailta.

 MG 7806 

 Virtalähteen sisältä löytyy pitkäikäisiä ja huippulaadukkaita Nippon Chemi-Con -merkkisiä kondensaattoreita.

 MG 7807

 Virtalähteessä on käytetty myös Panasonicin kondensaattoreita, taattua laatua nämäkin. Kondensaattorien parhaimmistoa.

 MG 7809

Myös juotosten laatu on erinomaista, kuten työnlaatu muutenkin.

 MG 7812

Virtalähde asennettu paikalleen. Seuraavaksi kaapelien veto kaapelienhallinta-aukkojen kautta ja näytönohjaimeksi valitun Radeon HD 6970 -näytönohjainmallin asennus. 

 MG 7824

Kuvassa kotelon etupaneelin liittimet. Iso sinineen on USB 3.0 -liitin, joka kytketään emoelvyn liitinrimaan. NZXT ei kotelon mukana kuitenkaan toimita sovitinta jolla tämä saataisiin kiinni USB 2.0 -liitirimaan, joka on tarpeen jos emolevyltä ei USB 3.0 -liittimiä löydy.

 MG 7826

Kokoonpano valmis, näytönohjainta lukuunottamatta.

 MG 7830

Nyt Radeon HD 6970 -näytönohjainkin on löytänyt tiensä paikalleen.

 MG 7838

Kotelon oikean kylkipellin takana on aikamoinen sillisalaatti vaikka johtojen niputuksessa näimmekin vaivaa. Enää on kytkemättä molex-liitin tuulettimien virranjakoblokkiin ja sitten päästään päräyttämään virrat kokoonpanoon päälle.

 MG 7852

Nyt on molex myös kytketty.

 MG 7855

Kokoonpano toiminnassa ja lataa Windows 7:aa ensimmäistä kertaa. Vasemman kyljen ikkunasta näkyy hienosti sisällä olevat komponentit.


 Loppusanat:

NZXT Switch 810 -kotelo on valmistajansa lippulaivamalli, eikä suotta, sillä se on erittäin tyylikäs, tilava ja monipuolinen. Kotelon laajennusvarat riittävät käytännössä millaista tahansa käyttötarkoitusta varten vuosiksi eteenpäin vaikka vesijäähdytystä ei aivan heti tai koskaan asentaisikaan.

Kotelo tarjoaa myös modaajille erinomaisen lähtökohdan rakennella siitä vielä hienompi. Pitkästä aika aeteen tuli sellainen kotelo jossa ei valittamisen varaa juurikaan löydy. Ainoastaan muovisten paneelien paikalleen lukitsevien muovisten klipsujen kestävyyttä epäilemme vahvasti.

Kotelon musta/valkoinen väritys on myös piristävä poikkeus nykyään hyvin mustan värin valtaamassa tietokonekoteloiden maailmassa. Pienenä yllätyksenä pidimme sitä, että kaikki koteloon tehtaalta asennetut tuulettimet ovat ilman led-valoja varustettuja malleja. Ravallaan hyvä ja tavallaan huono, sillä etupaneelissa voisi olla tuulettimien nopeussäätimen lisäksi myös tuulettimien led-valot päälle/pois kytkevä painike. Pienillä muutoksilla kotelosta saisi likipitäen täydellisen. Pienenä miinuksena mainittakoon myös se, että kotelossa ei ole ssd-asemille varattuja paikkoja oikeastaan yhtään, ellei telakkaa huomioida.

Kyseinen kotelo on myös yksi harvoista massamarkkinoilla myytävistä ja hyvin saatavilla olevista koteloista, jotka on varta vasten suunniteltu kustomoituja vesijäähdytystä käyttäville ylikellottajille ja pelaajille. Tälläisia soisi näkevänsä jatkossa enemmänkin. Kaikesta huolimatta kyseessä on pomminvarma kotelo, ainakin mikäli olet hakenut koteloa jota ei heti tarvitse leikellä, jotta saat vesijäähdytyksesi komponentit kokonaisuudessaan kotelon sisälle.

 MG 7846

Loppuun vielä pari yksityiskohtaa. Kuvassa kotelon kattoon on kiinnitetty BlackIce GTX120 vesijäähdytyskenno, jonka paksuus on miehekkäät 54mm. Silti tilaa jää komeasti kennon ja emolevyn väliin.

 MG 7848

Vesijäähdytyskennoa jäähdyttävä normaalikokoinen 25mm paksu tuuletin mahtuu paikalleen hyvin.

 MG 7860

Kotelon etupaneelissa on reset-painikkeen vieressä toinen pieni painike, jonka toiminta selviää vertaamalla tätä kuvaa seuraavaan alapuolella olevaan kuvaan. 

 MG 7871

Näppärää eikö? Näin pimeässä liittimien kytkeminen käy hieman kivuttomammin.

 NZXT Switch 810 -kotelo

 Plussat ja miinukset:

+ Todella tilava

+ Tukee myös XL-ATX-emolevyjä

+ Paljon hiljaisia tuulettimia

+ Paikat paksuillekin 360mm ja 120mm (240mm alempi kiintolevykehikko poistettuna) kennoille

+ Pölynsuodattimet

+ Tukeva rakenne

+ Erittäin hyvä saatavuus

+ Kiintolevytelakka

+ Kaapelienhallinta suojakumeilla

+ Saatavilla kaksi värivaihtoehtoa -, musta ja valkoinen

+ Valkoiset ledit kotelon takaosan liittimiä valaisemassa

+/- Muistikortinlukija (ainoastaan SD, ei CF:ää)

– Ei huomioitu tarpeeksi ssd-asemien käyttäjiä

– Kestävyydeltään epäilyttävät muoviset muovipaneelien lukitukset

– Ei USB 3.0 -> USB 2.0 -adapteria mukana

mato78 gold


Promo 2 iso

NZXT Switch 810 -kotelon tuotesivut

NZXT Switch 810 -kotelo kotimaisessa hintaseuranta.fi -palvelussa,  eipä löydy ei

NZXT Switch 810 -kotelo Geizhals-hintaseurantapalvelussa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.