Testissä: CM Storm Enforcer -tietokonekotelo

Now Reading
Testissä: CM Storm Enforcer -tietokonekotelo

Pressi 2Saimme heti julkaisun kynnyksellä Cooler Masterin tytäryhtiöltä CM Stormilta testiimme puhtaasti pelaajille suunnatun uutuuskotelon nimeltä Enforcer. Kotelo noudattaa suunnittelunsa osalta hyvin pitkälti samaa linjaa kuin yhtiön aiemmisssakin koteloissa ollaan totuttu näkemään eli muun muassa massasta poikkeavaa muotoilua, kokonaan mustaksi maalatun teräksisen perusrungon, Storm Guard -varkaudeneston hiirille ja muille kaapelilla varustetuille lisälaitteille ja pölysuojat sisään puhaltavissa tuulettimissa.

Kasaamme artikkelissa tietokoneen koteloon ja käymme läpi kotelon erikoisuudet sekä kokoamisessa mahdollisesti vastaan tulleet ongelmakohdat.

Pressi 1

Ominaisuudet:

 • Etupaneelissa USB 3.0 -porit
 • Työkaluvapaa asennus 5.25” laitteille
 • Pölysuodattimet pohjan ja etupaneelin ilman sisäänotoissa
 • Kaapelienhallinta
 • Vahvistettu ovi etupaneelissa
 • Tukee kotelon takaosaan asennettavaa 120mm vesijäähdytyskennoa
 • Irrotettavat ja käännettävät kiintolevykehikot helpottamaan asennusta
 • Tukee pitkiä näytönohjaimia, kuten ATI Radeon HD 5970
 • Storm Guard -varkaudenstojärjestelmä kaapeloiduille tarvikkeille

Tekniset tiedot:

Mallinumero SGC-1000-KWN1
Saatavilla oleva väri Musta
Materialit Teräsrunko, ABS -muovia, teräsverkkoa
Fyysiset mitat (L) 229 x (K) 484.5 x (S) 523.5 mm
Netto paino
8.9 KG / 19.5 lb
Tuetut emolevytyypit Micro-ATX ja ATX
5.25″ laitepaikat
4 ulkoista (yksi muunnettavissa 3.5” -paikaksi)
3.5″ laitepaikat
1 ulkoinen(muunnettu 5.25” -paikasta) / 6 sisäistä
2.5” laitepaikat
4 sisäistä (kaksi muunnettu 3.5” -paikasta)
Jäähdytysjärjestelmä Edessä: 200mm punainen LED-tuuletin 1kpl, 1000RPM, 19dBA
Takana: 120mm musta tuuletin 1kpl, 1200RPM, 17dBA
Katossa: 200mm musta tuuletin 1kpl (optio; voidaan myös korvata kahdella 120mm tuulettimella)
Laajennuskorttipaikat 7 + 1
Etupaneelin liittimet USB3.0 x 2kpl, USB2.0 x 2kpl , Mic x 1kpl, Audio x 1kpl
Virtalähde Standardi ATX PS2 / EPS 12V (Optio)
Maksimimitat jäähdyttimelle ja näytönohjaimelle
Prosessorijäähdyttimen korkeus: 175mm
Näytönohjaimen pituus: 270mm (kiintolevykehikon kanssa)
                                   390mm (ilman kiintolevykehikkoa)

 


Kuvat:

  MG 2989

CM Storm on pakannut Enforcer-kotelon tyylinsä mukaisesti mustaan pahvilaatikkoon jota koristaa itse kotelon kuvien lisäksi kuva Enforcer-robotista.

 MG 2990

Kotelon tärkeimmät tekniset tiedot on painettu pakkauksen toiseen päätyyn.

 MG 2991

Kotelon toinen sivu on koristeltu erittäin havainnollisilla kuvilla kotelosta ja sen erityisominaisuuksista.

  MG 2992

Enforcer -kotelon pakkaus auki. Koteloa suojaa kaksi styroksilevyä ja PE-muovinen pussi pitää kotelon pölyttömänä ja kuivana, vaikka pakkaus mahdollisesti pääsisikin jossain välissä hieman kastumaan.

 MG 2997

Kotelo vapautettu pakkausmateriaalien kahleista. Ensivaikutelma kotelosta on varsin positiivinen. Kotelon katossa on hieman turhan karun näköinen paikka tuulettimelle. Kyseiseen paikkaan käyvät lähes kaikki standardit tuuletinkoot.

 MG 2998

Kotelon vasemmassa sivupaneelissa sijaitsevaa ikkunaa suojaa kuljetuksen ajan suojamuovi. Samaan sivupaneeliin on prässätty hieman kalan kiduksia muistuttavaa kuviota. Samaa kikkaa on käytetty vuosia urheilu- ja muskeliautojen muotoilussa.

 MG 3000

Kotelon etupaneelin yläosasta löytyy 3,5mm mikrofoni- ja kuulokeliitännät sekä kaksi mustaa USB 2.0 -porttia ja kaksi sinistä USB 3.0 -porttia. Liittimien alapuolella on pienen pieni kiintolevyn aktiviteettia osoittava LED-valo ja tämän vieressä leveä virtavalo, jonka alapuolella isohko virtanappi. Liittimien takana on pieni syvennys, jossa voi säilyttää väliaikaisesti pientä irtotavaraa. Pienellä vaivalla valmistaja olisi voinut asentaa syvennykseen SATA-liittimet ja näin käyttäjä saisi kaupanpäälisenä SATA-telakan.

 MG 3002

Kotelon etupaneelin oven avaaminen paljastaa paikat neljälle 5.25″ laitteelle ja virtanapin vieressä oven alla piilottelevan reset-napin. Alimmainen 5.25″ paikoista hyväksyy vaihtoehtoisesti myös 3.5″ laitteen.

 MG 3003

CM Storm Enforcer -kotelon  vasen kylki.

 MG 3004

CM Storm Enforcer -kotelon oikea kylki.

 MG 3006

CM Storm Enforcer -kotelon takapuoli. Takana on paikka yhdelle 120mm poistoilmatuulettimelle, myös riittävän kokoiset läpiviennit vesijäähdytyksen letkuille löytyvät. Laajennuskorttipaikkojen vieressä sijaitsee Storm Guard -varkaudenestojärjestelmä jolla koteloon voidaan lukita hiiren ja näppäimistön kaapelit käyttämällä tarvikelaatikossa sijaitsevaa lukituspeltiä.

 MG 3008

Kotelon pohjassa on neljä kumista jalkaa ja virtalähteen tuulettimen pölysuojaverkko, joka on irrotettavissa puhdistusta varten.

 MG 3009

CM Storm Enforcer -kotelon vasen kylkipelti avattuna. Sisältä löytyy ruskea pahvilaatikko, joka sisältää kaikki tarvikkeet kiintolevyjen asentamiseen ja järjestelmän kokoonpanoon.

 MG 3010

Tarvikelaatikon sisältö vasemmalta ylhäältä alkaen: soviteraudat (joilla 3.5″ laite saadaan asennettua 5.25″ laitepaikkaan), sovitemuovi (jolla 2.5″ laite, kuten SSD-asema saadaan asennettua 3.5″ kiintolvypaikkaan), kiintolevyjen työkalvapaat värinävaimennetut asennuskiskot, pussi jossa messinkiset emolevynasennuskorokkeet, korokkeiden asennustyökalu, nippusiteitä, PC-piippari, ohje miten messinkikorokkeiden asennustyökalua käytetään ja viimeisenä Storm Guard -kaapelilukkopelti.

 MG 3011

Kotelo on varustettu riittävän monella reunoistaan pyöristetyillä kaapelienhallinta aukoilla ja todella suurella aukolla prosessorikannan alueella. Tämä helpottaa isoimpien prosessorin jäähdytysjärjestelmien asentamista emolevyn ollessa asennettuna koteloon. Käyttäjän ei näin ollen tarvitse irrottaa koko emolevyä kotelosta mikäli prosessorijäähdytin käyttää emolevyn takapuolelle asennettavaa taustalevyä tai muttereita/pultteja.

 MG 3025

Kotelon takaseinään on valmistaja asentanut Cooler Masterin itsensä valmistaman 120mm tuulettimen puhaltamaan kuumaa ilmaa kotelosta pois. Etupaneelissa sijatseva tuuletin on varustettu pölysuojalla, poistotuuletinpaikoissa ei pölysuojia ole.

  MG 3016

CM Storm on huomioinut pitkien näytönohjainten omistajat varustamalla Enforcer-kotelon kahdella 3.5″ kiintolevykehikolla, joista ylempi on irrotettavissa pois tieltä. Alempaan kehikkoon menee kaksi 3.5″ kiintolevyä ja ylempään puolestaan neljä. Useimmat käyttäjät kuitenkin pärjäävät hyvin kahdella 3.5″-paikallakin, varsinkin kun kotelon lattialta löytyy erillinen kehikko kahdelle 2.5″ kiintolevylle tai SSD-asemalle. Kotelon mukana toimitettavilla sovitteilla voidaan lisäksi yhteen 5.25″-paikkaan asentaa yksi 3.5″ kiintolevy vielä lisää.

 MG 3024

5.25″ laitepaikat on varustettu työkaluvapailla ja selkästi toimivilla pikalukoilla.

 MG 3041

Optiarcin SATA-väyläinen DVDRW -asema asennettuna.

 MG 3023

Kotelon etupaneelin USB 3.0 -porttien emolevylle kytkettävä liitin. Koteloa testattaessa käsillä ei ollut yhtään emolevyä, josta olisi vastaava liitinrima löytynyt, joten USB 3.0 -porttien toimivuus jäi testaamatta. Erikoista ettei mukana ole liittimelle edes USB 2.0 -liitinrimaan sopivaa sovitinta. Esimerkiksi Silvesrtone toimittaa eräiden koteloidensa mukana tälläisen muuntimen.

 MG 3019

Kuvassa kotelon mukana toimitettava messinkisten emolevykorokkeiden asennus/kiristys työkalu, jonka avulla homma hoituu ristipäisellä ruuvimeiselillä ilman pihtejä tai muita työkaluja.

 MG 3020

Messinkikorokkeen kiristys meneillään.

 MG 3027

Intelin referenssi P67 -emolevyn asennus meneillään. Kotelon mukana toimitettavat emolevyn asennusruuvit ovat myös tyyliin sopivia mustapassivoituja.

 MG 3029

Kuva kotelon emolevytarjottimesta takapuolelta ja emolevy asennettu jo koteloon.

 MG 3031

Kiintolevyt asennetaan CM Storm Enforcer -koteloon hyvin yksinkertaisesti. Riittää kun käyttäjä painaa mukana toimitettavat kiskot kiinni kiintolevyn sivuihin ja sujauttaa kiintolevyn paikalleen kehikkoon.

 MG 3032

Lähikuva kiintolevykiskon värinänvaimennuksesta.

 MG 3033

Kokoonpano asennettu likimain valmiiksi. Enää johtohässäkän niputtaminen edessä. Testissä käytetyn Corsairin TX650W -virtalähteen ongelma on sama kuin hyvin monessa muussakin virtalähteessä eli prosessorin EPS12V-kaapeli on aivan liian lyhyt jotta sen saisi vedettyä emolevytarjottimen takaa ja näin kasattua järjestelmän huomattavasti nätimmin.

Kaapeli riitti juuri ja juuri, mutta jäi jännitykseen. Kotelon ylänurkassa on pieni kolo, josta kyseisen kaapelin saa helposti vietyä takaisin emolevyn puolelle.

  MG 3037

EPS12V-kaapelin vieminen takakautta selkiyttää kotelon sisätilaa huomattavasti, eikö? Koska Corsairin TX650W -virtalähteen kaapelit ovat kiinteät, jäi alimmaiseen kiintelyvykehikkoon iso vyyhti kaapeleita, jotka eivät mahtuneet mitenkään emolevytarjottimen ja kotelon oikeanpuolen sivupaneelin väliin. Kaikeksi onneksi kaapelit eivät kotelon vasemmassa kyljessä sijaitsevasta ikkunasta näy. Kuvassa näkyy hyvin virtalähteen edessä sijaitseva kahdelle 2.5″ massamuistille tarkoitettu kehikko.

 MG 3040

Ylempää kiintolevykehikkoa ei tarvitse poistaa käytettäessä Radeon HD 6970 -näytönohjainta, mutta tätä pidempien näytönohjainten kanssa kehikko on poistettava.

 MG 3047

Kokoonpano valmis ja järjestelmässä virrat päällä. Kokoonpano melkein kaipaisi punaisella valolla varustetun kattotuulettimen tai prosessorijäähdyttimen.


Loppusanat:

 MG 3051

CM Storm Enforcer -kotelo miellyttää muotoilunsa puolesta hyvin ainakin omaa silmääni. Se eroaa sopivasti massasta eikä kuitenkaan ole hinnalla pilattu, vaikka se ei noin 90 euron hintansa puolesta ole myöskään halvimmasta päästä. Hieman erikoisempaa koteloa hakevalle se on varmasti pitkälle tulevaisuuteen kestävä ja riittävä valinta monine laajennusmahdollisuuksineen ja etupaneelin USB 3.0 -portteineen.

LAN-pelaaja kaipaisi koteloon varmasti jonkinlaiset kantokahvat, mutta markkinoilta löytyy paremmin laneille suunnattuja kevyempiä koteloja jo yllin kyllin. Enforcer-kotelosta on hyvin vaikea keksiä mitään erityisemmän huonoa sanottavaa ellei sellaiseksi lasketa USB 3.0 -> USB 2.0 -muuntimen puutetta. Kotelon etupaneelista voisi toki tietysti löytyä tuulettimien nopeuden säädön mahdollistava potikka ja valoille katkaisija.

Voin varauksetta suositella CM Storm Enforcer -koteloa kaikille näyttävää, hiljaista ja hyvin ilmastoitua koteloa etsiville pelaajille. Valmistaja on huomioinut kotelonsa suunnittelussa lähes kaiken, USB 3.0:n, SSD-asemat ja pitkät näytönohjaimet. Parannettavaa toki jokaisesta tuotteesta löytyy aina. Enforcer tulee kuitenkin varmasti löytämään kohdeasiakkaansa kovasti kilpaillussa tuoteryhmässä.

CM Storm Enforcer -kotelo

Plussat ja miinukset:

+ Näyttävä ja tyylikäs

+ Tukeva rakenne

+ USB 3.0 -portit

+ Paikat 2.5″ SSD-asemille

+ Hyvin toteutettu kaapelienhallinta

+ Myös pitkille näytönohjaimille

+ Storm Guard -varkaussuoja

+ Työkaluvapaa asennus

– Ei USB 3.0 -> USB 2.0 -sovitinta

– Ei tuulettimien nopeuden säätöä eikä katkaisijaa valoille

gold

mato78 approved

CM Storm Enforcer -kotelon tuotesivut

CM Storm Enforcer -kotelo Geizhalsin hintaseurantapalvelussa

Jälleen kerran kotimainen hintaseuranta.fi -palvelu näyttää kelvottomuutensa eikä kyseistä koteloa sieltä löydy. Kuitenkin kyseistä koteloa myyvät useat kotimaiset liikkeet ja pikaisella googlauksella vaikuttaisi kotelon keskinta olevan kotimaassamme kaupasta riippuen noin 90 euroa.

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
100%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.