Testissä: CM Storm Trooper -kotelo

Now Reading
Testissä: CM Storm Trooper -kotelo

Pressi 1Nyt testivuorossa on odotettu ja tykätty CM Storm Trooper. Edellinen CM Storm -linjaston Enforcer-tietokonekotelo oli arvostelussa viime vuoden elokuussa ja Enforcerin puutteista on otettu hieman opiksi ja syytä onkin, sillä Trooper on kalliimman hintaluokan kotelo. Muotoilussa on päädytty selvästi radikaalimpaan suuntaan kuin Enforcerissa. Muotoilu muistuttaakin Batmanin auton linjoja ja tämän kotelon voisin helposti kuvitella lepakkoluolaan.

Kotelon muoviosien pinta on erittäin laadukkaan tuntuinen ja se ei natise niin kuin monet muut samanlaiset muovi- ja teräskotelot. Seuraavaksi katsomme miten osat saa koneeseen koottua ja tuleeko ongelmia. Tilan puutteesta ei ainakaan voi tämän kotelon kohdalla puhua.

Tekniset tiedot:

Kokoluokka: Micro-ATX, ATX, XL-ATX

Materiaali: Teräs, ABS-muovi

Laitepaikat: 9 x 5.25″ ulkoinen, 8 x 3.5″ sisäinen (Muutettuna 5.25″ paikoista), 13 x 2.5″ sisäinen (Muutettuna 5.25″ paikoista)

Jäähdytys: edessä 2 x 120 mm Red LED -tuuletin (1200 rpm, 17 dBa), katossa 200mm tuuletin(1000 rpm, 23 dBa), takana 140mm tuuletin(1200 rpm, 19 dBa), sivuikkunassa paikat kahdella 120mm tuulettimelle (ostettava erikseen)

Muuta: 1.8″ / 2.5″ SSD/HDD -adapteri telakkapaikka

Tukee maksimissaan 322 mm pitkiä näytönohjaimia ja 186 mm korkeita prosessorijäähdyttimiä

I/O Paneeli: USB 2.0 x 2, USB 3.0 x 2 eSATA x 1, Mic x 1, HD Audio+AC’97 x 1

Mitat: 605 x 250 x 578.5 mm

Paino: 13.7 kg


Kuvat ja asennus:

DSC03128

Paketin kyljestä löytyy värikuva kotelosta josta voidaan huomata, että siinä on tullut pieni virhe. Kuvassa oleva sivupelti on oikeasti toiselta puolelta koteloa. Oikea pelti on koko korotetulta matkalta teräsverkkoa. Paketin kylkeen oli jälleen tullut postin tarjoama lommo ja kotelo oli pakattu niin, että kylkipelti oli vain sentin kahden päässä pahvista, vahingoilta kumminkin jälleen säästyttiin.

DSC03129

Paketin toisessa kyljessä kerrotaan kotelon ominaisuuksista, kuten mm. modulaarisista kovalevykehikoista ja yhdeksästä PCI-paikasta. Kotelosta kerrotaan pääpiirteittäin kahdeksalla kielellä, mutta suomenkieltä ei vähemmän yllättävästi paketin kyljessä nähdä.

DSC03132

Päädyssä kerrotaan tekniset tiedot ja kotelon eri versiovaihtoehdot. Mielenkiintoisesti sinne on listattu ikkunallinen malli, jota voidaan odottaa myöhemmin julkaistavaksi.

DSC03133

Kotelo otettuna laatikosta.

DSC03134

Pakkausmateriaalin poistettuani sieltä paljastui oikein mukavan tuntuinen ja jykevä kotelo. Muovi tuntuu siltä kuin se olisi päällystetty samalla tavaralla kuin Bitfenixin Shinobi. Kuten tästä kuvasta näkyy, on kylkipelti korotetun osan kohdalta teräsverkkoa täynnä, toisin kuin paketin kuvassa.

DSC03135

Sivulta katsottuna näkyy katon muotoilu, joka muistuttaa batmanin puvun designia.

DSC03136

Takaa löytyy yhdeksän PCI-paikkaa, Stormguard-lisäke ja 120/140mm tuulettimen paikka. Mukana toimitettava takatuuletin on 140 mm kokoinen. Ylhäältä löytyy myös irroitettava ja pestävä pölysuodatin kahdelle tuulettimelle.

DSC03137

Vasemmasta kyljestä löytyy myös teräsverkkoa, joskin hieman vähemmän.

DSC03138

Edessä on päädytty ratkaisuun, jossa koko etuosa on peitetty pölysuodattimilla varustetuilla 5.25″ peitelevyillä. 

DSC03139

Ylempää löytyy iso virtapainike, tuulettimien ledien katkaisin ja tuulettimien nopeudensäädin. Vasemmalla on virtavalon lisäksi kovalevyn aktiivisuudesta kertova valo sekä audioliitännät.  Alhaalta löytyy kaksi USB 3.0 -liitintä ja kaksi USB 2.0 -liitintä. Oikealle on sijoitettu reset-painike ja e-Sata-liitin.

DSC03141

Liitinpaneelin alapuolelta löytyy X-Dockiksi nimetty 2.5″ telakka johon menee 2.5″ kiintolevyt sekä ssd-asemat.

DSC03142

Kotelon päälle sijoitettu kahva on todella mukavan tuntuinen ja syy tähän löytyy kahvan alaosasta löytyvistä kumipehmikkeistä, jotka muistuttavat tuntumaltaan polkupyöristäkin löytyviä kahvoja. Kahva on liitetty myös tukevasti terässoirolla suoraan runkoon eikä suinkaan ole pelkästään muovissa kiinni.

DSC03144

Etupaneelin alaosasta löytyy salalokero jonne voi laittaa esimerkiksi ylimääräiset ruuvit tai piilottaa jotain tavaraa joita ei halua perheen heti löytävän. Ajatuksena on luultavasti ollut, että tämä toimisi laneilla jonkinlaisena tallelokerona jonne voi laittaa esimerkiksi puhelimen. Valitettavasti tämä on tietysti melko julkinen salaisuus josta kaikki koteloon perehtyneet ovat tietoisia.

DSC03145

Luukku aukeaa kyljistä löytyviä nappeja painamalla ja yksinkertaisesti vetämällä. Luukun takaa paljastuu vedettävä kelkka, jonka voi kiinnittää varmuuden vuoksi ruuveilla.

DSC03147

Kelkka on laadukkaan tuntuinen eikä siihen ole tehty varmasti rikkoutuvia pieniä saranoita vaan se on yksinkertainen kannellinen laatikko.

DSC03148

Laatikon sisällä on kaikki tarvittavat ruuvit ja tarvikkeet yhdessä isossa pussissa. Ei olisi varmaan liikaa pyydetty, että tämän hintaluokan kotelon ruuvit olisi kaikki jaoteltu omiin pieniin pusseihins,a kun jopa yli puolet halvemmissakin koteloissa tällainen taikatemppu on mahdollista toteuttaa.

DSC03149

Pussista löytyy 8-pinninen EPS-jatkojohto ja iso pussillinen ruuveja. Karkea- ja hienokierteiset ruuvit olisi syytä laittaa omiin pusseihinsa. Tässä menee turhaan aikaa, kun etsii tiettyjä ruuveja, joita on muutenkin tarkka määrä.

DSC03150

5.25″ peitelevyjen alta paljastuu laatikko, jossa on kiintolevykelkat- ja kehikot. Ne ovat ovat oletuksena poikittain niin että tuulettimet ottavat kyljestä ilmaa.

DSC03151

Sivupellin alta paljastuu erittäin tilavat tilat ja kaksi 120mm tuuletinta kovalevykehikoissa kiinni. Myös kotelon alaosassa on pieni, lattiaan kiinni ruuvattu häkki neljälle SSD:lle. Kotelon pohjaan on mahdollista mahduttaa 240mm jäähdytin.

DSC03152

Kehikot on kiinnitetty yhteensä kahdella sormiruuvilla ja irroitettavat seinät neljällä sormiruuvilla.

DSC03154

Itse kehikot ovat tukevan tuntuiset, mutta kiintolevyjä jäähdyttävät tuulettimet on varustettu valitettavan lyhyillä johdoilla.

DSC03157

Emolevytarjottimen takana on hyvin paikkoja johon pystyy niputtamaan johdot, mutta tilaa ona aivan liian vähän, vaivaiset 18 mm. Kotelon kylkipellin keskellä oleva korotus toki auttaa, mutta alhaalla ja ylhäällä  pelti ottaa johtoihin kiinni eikä mene helposti paikalleen. Tämän kokoiselta kotelolta olisi odottanut edes 25 mm tai jopa 30 mm tilaa johdoille.

DSC03161

Kehikoiden modulaarisuudesta tulee positiivinen merkintä, koska käyttäjä voi asentaa kehikot kummin päin haluaa, mutta tässäkin on ongelmansa, sillä jos haluaa laittaa kovalevyt poikittain niin tuulettimet puhaltavat viileän ilman suoraan kovalevyjen läpi ja toiselta puolelta ulos. Viileää ilma ei näin ollen pääse kunnolla kotelon sisään viilentämään muita komponentteja.

DSC03171

Asennusvaiheessa oli mukava huomata, että Cooler Master toimitti mukana myös jo Enforcerista tutun työkalun emolevyn korokkeiden kiristämiseen. Seuraavaksi laitamme komponentit koteloon ja katsomme miten ne istuvat sisälle.

DSC03181

Kotelossa on runsaasti tilaa emolevylle ja HD 5870- näytönohjaimelle.

DSC03183

Johdot sai ainakin allekirjoittaneen mielestä siististi eikä asennuksessa tullut vastaan mitään suurempia ongelmia.

DSC03179

Myös takaa johdot sai siististi, vaikka pitikin vältellää etteivät johdot mene pahasti ristiin, koska muuten kylkipelti ei mahtuisi kiinni.

DSC03185

Trooperin valaistu virtapainike ja tuuletinsäätimen valot. Kotelon valot eivät loista kirkkaasti, vaikka siinä onkin led-valoin varustetut tuulettimet. Muutenkaan valot eivät häiritse pimeässä huoneessa, vaikka kotelo olisi pöydällä näytön vieressä. Tuulettimien ollessa täysillä valot ovat kokonaan päällä ja tuulettimien ollessa pienimmällä asetuksella valot himmentyvät sekä syttyvät tuulettimien nopeuden mukaan.


Loppusanat:

CM Storm Trooper on kotelo joka on suunniteltu pelaajille ja vähän vahvemmille lanittajille, mutta siinä on myös rutkasti potentiaalia vesijäähdytykseen. Pienellä vaivalla siihen mahtuu kaksi 240 mm kennoa ja tilaa on paljon. Muotoilu toki jakaa taas mielipiteet, mutta itse pidän tästä kotelosta, vaikka en normaalisti tämän tyylin koteloista pidäkkään.

Ei tämä nyt aivan täydellinenkään kotelo ole, sillä vaikka unohdettaisiinkin sinänsä pieni moka ruuvien pussien suhteen, löytyy tästä myös huonojakin puolia. Emolevytarjottimen takana ei ole nimeksikään tilaa, jonka vuoksi asentaminen on hidasta, kun pitää miettiä jokaisen johdon ja kaapelin sijoittaminen tarkkaan. Toiseksi, muotoilu on niin radikaalia, että sen voidaan ajatella olevan rajatulle kohdeyleisölle suunnattu kotelo, joka ei välttämättä tule lyömään itseään sen vuoksi läpi suurelle yleisölle. Tämäkin on toki maku asia, josta ei voi kiistellä.

Muuten tämä on aivan mahtava kotelo jota voin suositella kokonsa puolesta raavaalle lanittajalle ja muillekkin pelaajille kenelle kotelon ulkonäkö on tärkeää. Tämä on kieltämättä paras CM Storm -sarjan kotelo!

Pressi 2

Valmistajan pressikuva, jossa esiintyy kotelon katossa sijaitseva pestävä/imuroitava pölynsuodatin.

Plussat ja miinukset:

+ Tukeva runko

+ Hienon näköinen

+ 2.5″ telakka

+ Työkalulaatikon sijoittaminen

+ Kantokahva

+ Tuuletinsäädin ja valokatkaisija

+ Kovalevykehikoiden modulaarisuus

+ 2.5″ paikkojen määrä

+ Valmius vesijäähdytykselle

+ Emolevyn korokkeen kiristystyökalu

+ Hyvät pölynsuodattimet

– Kaikkien ruuvien tunkeminen yhteen pussiin

– Pieni tila johdoille emolevytarjottimen takana

– USB3->USB2.0-adapterin puuttuminen

mato78 gold

mato78 approved

Valmistajan omat tuotesivut: http://www.cmstorm.com/en/products/chassis/Trooper/

Hintaseuranta.fi: No eipä tietenkään

Hinta Saksan hintaseurannassa: http://geizhals.at/de/685034

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
100%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.