Testissä: Iskun- ja vedenkestävä Samsung Galaxy Xcover S5690 -älypuhelin kovaan käyttöön

Now Reading
Testissä: Iskun- ja vedenkestävä Samsung Galaxy Xcover S5690 -älypuhelin kovaan käyttöön

galaxy coverSaimme Samsungilta pieneen kestotestiin yhtiön älypuhelinmallistosta löytyvän Samsung Galaxy Xcover S5690 -mallin. Xcover-sarjan puhelimet on suunnattu ihmisille, jotka eivät syystä tai toisesta voi kuljettaa mukanaan kallista ja herkästi hajoavaa puhelinta.

Esimerkiksi rakennuksilla tai kaivurihommissa tälläinen laite on suorastaan ehdoton ja voihan sen ottaa vaikka uimareissulle taskuun mukaan. Samsung on halunnut tarjota Android-käyttöjärjestelmästä pitäville, liikkuville ja paljon tekeville ihmisille siis hieman keskivertoa paremmin karua kohtelua kestävän puhelimen.

Laitteen näyttö on erikoislasilla suojattu 3,65 tuuman kosketusnäyttö, jonka resoluutio on yleiskäyttöön hyvin riittävä 320×480 pikseliä. Puhelimen suorittimena on yhdellä ytimellä varustettu 800 megahertsin kellotaajuudella toimiva Marvell MG2 -suoritin ja laite sisältää 150 megatavua sisäistä muistia. Keskusmuistia puolestaan löytyy 512 megatavua.

Sen veden-, ja pölynkestävyydelle on myönnetty IP67-suojaluokitus (tilapäinen upotus metrin syvyiseen veteen 30 minuutiksi ja täysi pölysuojaus). Käyttäjän ei siis juurikaan tarvitse murehtia puhelimen suojaamisesta likaisessa tai märässä ympäristössä.

Puhelimeen sisäänrakennettu kameran salamaa hyödykseen käytävä taskulamppu antaa valoa esimerkiksi, tietokoneeseen tai kotiteatteriin kaapeleita kytkettäessä tai pimeässä autosta vikaa etsittäessä. Taskulamppu syttyy painamalla puhelimen kyljessä sijaitsevaa volume ylös -painiketta jota on helppo käyttää vaikka hanskat kädessä. Puhelimen näyttöä suojaava Anti-scratch -lasi on 4–5 kertaa tavallista lasia vahvempaa ja se kestää naarmuja ja putoamisia.

  MG 8929

Tekniset tiedot:

 • GSM-taajuudet: 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
 • 3G-taajuudet: 900 / 2100 MHz
 • Prosessori: 800 MHz
 • Käyttöjärjestelmä: Google Android OS v2.3 (Gingerbread) + TouchWiz UI
 • Näyttö: 3.65″, HVGA (480 x 320)
 • Kamera: 3.2 mpxl (2048×1536), LED-salama, video
 • Soittoäänet: polyfoniset, MP3
 • Muisti: 150 MB sisäinen, microSD -muistikorttipaikka, 512 MB RAM
 • Yhteydet: GPRS, EDGE, HSDPA (7.2 Mbps), HSUPA (5.76 Mbps), Wi-Fi (b/g/n), Bluetooth v3.0 (A2DP-bluetooth-stereo -tuki), microUSB v2.0
 • Muuta: Iskunkestävä -IP67 -suojaluokitus, GPS, taskulamppu, digitaalinen kompassi
 • Akku: Standardi Li-Ion 1500mAh, valmiusaika: avoinna, puheaika: avoinna
 • Mitat: 121.5 x 65.9 x 11.95 mm

Myyntipakkauksen sisältö:

 • Samsung Galaxy Xcover -puhelin
 • Li-ion akku
 • Verkkovirtalaturi (microUSB 700 mA)
 • microUSB-datakaapeli
 • 2GB microSD-muistikortti
 • SD-adapteri
 • Pikaopas

Kuvat:

  MG 8927

Samsung Galaxy Xcover S5690 -älypuhelin toimitetaan nykytrendin mukaisesti erittäin pienessä ja kompaktissa pakkauksessa, joka säästää sekä kuljetuskuluissa että pakkausmateriaaleissa ja on samalla ekologinen. Pakkaus on koristeltu itse puhelimen kuvalla ja teknisillä tiedoilla.

  MG 8932

Pakkauksen sisältä löytyy itse puhelimen lisäksi ohjekirja, micro-USB-kaapeli, kahden gigan micro-SD-muistikortti, SD-adapteri ja verkkovirtalaturi. Akku ja muistikortti oli jo kuvaa otettaessa puhelimen sisällä. Kuulokkeita puhelimen mukana ei toimitettu, vaikka puhelin onkin varustettu mp3-soitinohjelmalla ja puhelimen yläreunasta luukun alta löytyy 3,5mm liitin kuulokkeille.

 MG 8871

Kuvassa itse Xcover S5690 -älypuhelin. Puhelimen näyttöä suojaa erikoiskestävä suojalasi ja 3,65 tuumaisen näytön alla on perinteiset Android-käyttöjärjestelmän valikko-, koti- ja taaksepäin-napit, jotka kaikki on toteutettu fyysisillä painikkeilla. Samsungin tavan mukaan vasemmassa reunassa ylhäällä on volume-paininneet ja oikeassa reunassa puolestaan lukitus/avauspainike.

 MG 8873

Kuvassa esillä Xcover S5690 -puhelimen oikea sivu.

 MG 8877

Puhelimen takakansi on kovaa muovia, joka on teksturoitu karheaksi ja auttaa näin saamaan puhelimesta tukevan otteen. Samaa asia ajavat myös puhelimen sivuissa olevat kuvioinnit.

Puhelimen takakansi on varustettu muista Xcover-sarjan puhelimista tutulla lukitusruuvilla, joka varmistaa takakannen kiinni pysymisen, ainakin teoriassa. 3,2 megapikselin kameran vierestä löytyy kameran salama, joka toimii myös taskulamppuna, joka aktivoituu puhelimen näytön ollessa lukittuna pitämällä äänenvoimakkuuspainiketta pohjassa hetken aikaa. Taskulamppu sammuu valikoista erikseen säädettävän ajan jälkeen automaattisesti.

 MG 8874

Puhelimen alaosassa on suojaluukun peitossa micro-USB-portti, jonka kautta puhelimen akku ladataan ja laite liitetään tietokoneeseen.

  MG 8880

Xcover S5690 -puhelin on varustettu 1500mAh akulla, joka riittää normaalissa sekakäytössä hienosti pari kolme päivää yhdellä latauksella. Ilman Internet-yhteyden käyttöä akku kestää huomattavasti pidempään.

 MG 8881

Akun alla suojassa on paikka normaalin kokoiselle SIM-kortille ja mukana toimitettavalle kahden gigatavun micro-SD-muistikortille. Puhelin tukee toki myös isompia kortteja ja kokeilun mukaan 16 gigan Class 6 micro-SD -muistikortti toimi mainiosti. Tyyppitarran mukaan puhelin on valmistettu Samsungin kotimaassa Etelä-Koreassa.

 MG 8878

Puhelin edestä. Näyttö on kiiltäväpintainen ja heijastelee tämän vuoksi turhankin paljon. Ulkotiloissa ilmiö häiritsee eniten. Valmistaja olisi voinut tähän malliin valita mattapintaisen lasin.

 GT-S5690 screen 1

Samsung Galaxy Xcover GT-S5690 -puhelimen käyttöjärjestelmä on normaali, Samsungin omilla lisäsovelluksilla kuorruttama Android v2.3.6.

GT-S5690 screen 2

Puhelimen näytön lukitusnappia jonkin aikaa pohjassa pidettäessä aukeaa powermenu-nimellä tunnettu pikavalikko, josta puhelimen voi mykistää, sammuttaa ja valita yhteydettömän lentokonetilan.

  GT-S5690 dialer

Puhelimen numeronäppäimistö on hyvin selkeä ja nopea käyttää.

GT-S5690 tietoja

 Xcover S5690 -puhelimen käyttöjärjestelmän ja kernelin versiot.

GT-S5690 taskulamppu

Taskulampun asetukset löytyvät asetukset valikon sisältä.


Kamera:

Otimme Galaxy Xcover S5690 -puhelimen kameralla muutaman testikuvan Microsoftin Xbox 360 -pelikonsolin peliohjaimesta kolmen sentin etäisyydeltä ja jokaisella laitteesta löytyvällä kameran tarkkuusasetuksella (0,3, 1,3, 2,0 ja 3,2 megapikseliä). Kuvat on skaalattu alla 600 pikselin resoluutioon ja ne suurenevat oikeaan resoluutioonsa klikkaamalla. Kuvia ei ole käsitelty millään tavalla ja ne on kuvattu ilman salamaa.

0,3Mpix lähikuva pieni

0,3 megapikselin valokuva.

1,3Mpix lähikuva pieni

1,3 megapikselin valokuva.

2,0Mpix lähikuva pieni

2,0 megapikselin valokuva.

3,2Mpix lähikuva pieni

3,2 megapikselin valokuva (otettu hieman kauempaa).

3,2Mpix ulkokuva pieni

3,2 megapikselin ulkokuva.

Puhelimen kameran kuvanlaadun voi jokainen päätellä yllä olevista kuvista. Kamera ei tarkenna kovinkaan lähelle, mutta yleiskäytössä se on riittävä ja ennen kaikkea aina mukana.


Benchmark-tulokset:

Ajoimme Samsung Galaxy Xcover S5690 -puhelimella nipun testiohjelmia ja vertasimme sitä Galaxy S II -puhelimeen ICS-käyttöjärjestelmällä (Litening ROM v2.0).

AnTuTu graafi

AnTuTu-benchamrkissa Samsung Galaxy Xcover S5690 -puhelin ottaa odotetusti reilusti takkiin Samsungin edelleen hyvin myyvältä Galaxy S II -puhelimelta. Xcover-malli pärjää kuitenkin 2D-grafiikan osalta paremmin kuin SGS2, joskin hyvin vähän paremmin. Myös muistikortin luku sujuu Xcoverilta hieman SGS2-puhelinta nopeammin. Ero saattaa johtua myös erilaisista korteista.

QBL graafi

Quick Benchmark Lite antaa todella erikoisia tuloksia. Ehkei se toimi SGS2:n kanssa oikein.

Quadrant graafi

Quadrant Standard v2.0 näyttää antavan kaikkein uskottavimmat tulokset puhelimille. Jälleen kerran ja myös odotetusti SGS2 pieksee suurella marginaalilla Xcover-puhelimen kaikessa muussa paitsi näytönohjaimen 2D-nopeudessa.

GT-S5690 akku

Hyvin kevyessä käytössä akku kestää todella pitkään.


Kestävyystestit:

Koska kyseessä on vettä, iskuja ja pölyä kestävä puhelin, päätimme tietenkin pikaisesti testata valmistajan lupaukssta osan, kuitenkin välttäen tarpeetonta väkivaltaa. Puhelimen takakannessahan ei ole parempaa ruuvikiinnitystä, joten käytimme tervettä järkeä ja harkintaa puhelinta heitellessämme ja uittaessamme.

 MG 8898

Ensin tökkäsimme puhelimen pihalla olleeseen vesilätäkköön jäiden joukkoon. Laite toimii vaikka veden alla, joskin veden alla puhuminen puhelimeen voi olla hieman haastavaa.

 MG 8892

Siellä se lätäkön pohjala lepää. Jäätävässä vedessä noin kuuden senttiä veden pinnan alapuolella. Samsung lupaa vedenpitävyyden metrin syvyyteen asti, joten tämän ei pitäisi olla juuri mitään.

  MG 8912

Ajoimme hyvin varovaisesti puhelimen yli autolla ja näyttöön ei jäänyt edes nastoista jälkiä.

Puhelin laatuaan ensimmäisessä mato78.com -sivustomme kestävyystesti videossa 😉 Muistakaa kommentoida mikäli haluatte nähdä lisää videota tulevissa artikkeleissamme.


Loppusanat:

Testeissä puhelimen takakansi otti vähän siipeensä, kuten myös vasen ylänurkka. Laitteen sisään pääsi hieman jäätä ja sulaakin vettä, mutta sen toiminta ei tästä kuitenkaan häiriintynyt. Kaiken kaikkiaan Samsungin Galaxy Xcover GT-S5690 -älypuhelin on loistava pakkaus. Emme odottaneetkaan laitteelta nopeampaa prosessoria tai akunkestoa ja ainoa kohta, joka puhelimessa jäi mietityttämään on sen takakansi sekä valaisemattomat etupuolen painonapit, joiden käyttöön tottuu silti nopeasti.

 MG 8917

Takakannen ongelma on yllä olevassa kuvassa näkyvä heikkous ja sen heikko kiinnitys. Mielestämme tämän tyyppisen puhelimen pitäisi olla puskutraktorin ja pomminkestävä tai käydä vaikka koiralle puruleluksi. Nykyisellään Xcover S5690:n kestävyys herättääkin pienen epäilyksen, varsinkin kun laitteen olisi tarkoitus kestää vähintään pari vuotta karumpiakin olosuhteita, kuten rakennuksilla betonipölyssä tai sahanpuruisissa taskuissa. Tälläiselle puhelimelle ei yleensä osteta erillistä suojakuorta.

Puhelimen parasta antia oli vedenpitävyyden lisäksi Android ja laite tulee varmasti saamaan vielä lähitulevaisuudessa ICS-päivityksenkin, ellei sitten Samsungilta itseltään niin Androidia jatkuvasti työkeen puukottavilta koodareilta. Kaiken lisäksi puhelin on varsin hyvän hintainen ottaen huomioon laitteen kaikki ominaisuudet. Puhelimen hinta kotimaaan markkinoilla liikkuu artikkelia kirjoitettaessa noin 210 -270 euron välimaastossa ostopaikasta riippuen.

 Samsung Galaxy Xcover S5690 -älypuhelin

Plussat ja miinukset:

+ Kestää lupaustensa mukaan hyvin kolhuja ja vettä

+ Sopivan kokoinen taskuun

+ Android-käyttöjärjestelmä

+ Taskulamppu

+ Riittävän laadukas kamera salamalla

+ Erittäin hyvä akunkesto

– Etupuolen painikkeet eivät ole taustavalaistuja

– Saisi olla vieläkin jämerämpi

– Ei ainakaan vielä Android ICS  -päivitystä

– Edullinen ominaisuuksiinsa nähden

mato78 approved

 

Samsung Galaxy Xcover S5690 -älypuhelimen tuotesivut

Samsung Galaxy Xcover S5690 -älypuhelin hintaseuranta.fi-palvelussa

Samsung Galaxy Xcover S5690 -älypuhelin Geizhals-hintaseurannassa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
100%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.