Toshiba Portege 600 – ultrakevyt kannettava

Now Reading
Toshiba Portege 600 – ultrakevyt kannettava

Portege_logo

Portege_kansi

Tämänkertaisessa artikklissamme pureudumme testaamaan Toshiban yrityslinjan Portege 600A-kannettavaa tietokonetta, joka vetoaa ostajiin erittäin kevyellä painollaan (1,4kg),  pitkällä akunkestollaan ja 3G-ominaisuuksillaan unohtamatta kuitenkaan muita Centrino 2-prosessoriperheen ominaisuuksia kuten C2D-perheeseen kuuluvaa 1.4 GHz:n kellotaajuudella tikittävää Intel SU9400-tuplaydinprosessoria ja WiFiä.

Portege_logo

Spesifikaatiot

•    Paino vain 1,4 kiloa
•    Intel Centrino 2:n myötä suorituskykyä ja hallintaominaisuuksia
•    Sisäänrakennetut liitettävyysominaisuudet tuovat käytön joustavuutta: 3G/HSDPA ja kattava verkkotuki 
•    Toshiba EasyGuard-teknologia tuo luotettavuutta ja suojausta

Toshiban Portege 600 yhdistää vain 1,4 kiloa painoiseen koneeseen täydet toiminnallisuudet. Uutuus luonnollisesti sisältää aivan viimeisimmät teknologian edistysaskeleet ja se sopii paitsi liikkuvaan työkäyttöön myös vaativalle kotikäyttäjälle. Toshiba Portégé 600:ssa on Intel Centrino 2 -prosessorit, ja jokaisessa sarjan mallissa on kolme gigatavua keskusmuistia, joten niiden suorituskyky vastaa liikkuvan käyttäjän vaatimuksiin.

Käyttöön tuo turvallisuutta Toshiban EasyGuard-teknologia, jossa on monitasoinen salasanan tunnistus ja toisaalta helppo käyttäjänsä sormenjäljen tunnistus. Toshiba EasyGuard sisältää myös tehokkaan kolhunkestävyyden, joka suojaa A600:n sisäisiä laitteita esimerkiksi koneen pudotessa.

Portégé A600 käyttää virtaa säästävää LED- taustavalaisevaa LCD-teknologiaa kätevässä 12-tuuman heijastamattomassa TFT-näytössään.  SATA 250 Gt:n kovalevyasemassa on runsaasti tilaa varmistuskopioille, ja siinä on lisäksi sisäänrakennettu 9,5 mm:n DVD SuperMulti Dual-Layer -levyasema, jonka kapasiteetti riittää hyvin optisten levyjen lukemiseen.

Portégé A600:n akun lataus riittää 7,5, tunnin työpäivään, eli mobiilikäyttäjä voi hyödyntää laitettaan koko päivän ilman uutta latausta. Portégé A600:ssa on runsaasti liitettävyysominaisuuksia, kuten sisäänrakennettu 3G/HSPA-modeemi mobiilin laajakaistan käyttöön. Wi-Fi (802.11a/g) ja Bluetooth (V2.0+EDR) kuuluvat kokonaisuuteen, ja niiden ansiosta käyttäjällä on jatkuvasti verkkoyhteys paikasta riippumatta.

A600:ssa on verkkotuki HSPA/UMTS taajuudella 2100 MHz ja GSM/GPRS/EDGE taajuuksilla 850, 900, 1 800 ja 1900 MHz.. Langaton tekniikka kattaa myös WWAN/3G:n (HSPA 7,2 Mbps / HSUPA 2 Mbps). Yksi langallinen yhteysmahdollisuus on eSATA USB -porttien kautta, joilla käyttäjät voivat hyödyntää nopeampia tiedonsiirtonopeuksia.

Sisäänrakennetun videokameran kautta A600:n käyttäjä voi osallistua videokonferensseihin mistä tahansa. USB Sleep and Charge -ratkaisun kautta ulkoiset päätelaitteet voidaan ladata kannettavan tietokoneen ollessa suljettuna. Käyttäjät voivat myös lukea tietoa erilaisilta muistikorteilta, koska A600:ssa on sisäänrakennettu Express Card -lukija ja SD-korttipaikka.

TOSHIBA Portégé A600:

•    Intel® Core™2 Duo -prosessori prosessori SU9400 (1,4 GHz kellotaajuus, 45nm prosessi ja 3MB L2-välimuisti )
•    Aito Windows Vista Business 32-bit (ja XP Professional palautus DVD)
•    12,1 tuuman LED-taustavalaistu näyttö
•    3 Gt DDR2 RAM (800 MHz)
•    250 Gt SATA HDD
•    Super Multi Drive (Dual-Layer)
•    3G HSPA / Wi-Fi (802.11a/g) / Bluetooth (V2.0+EDR)
•    Verkkotuki: HSPA/UMTS taajuudella 2 100 MHz ja GSM/GPRS/EDGE taajuuksilla 850, 900, 1 800 ja 1 900 MHz
•    Langaton tekniikka: Mobiililaajakaista WWAN/3G (HSPA 7,2 Mbps / HSUPA 2 Mbps)


Kuvat

Portege_boxi

Kannettavan pakettikin on hyvin business-tyylinen yksinkertaisine kaksivärisine grafiikkoineen.

Portege_tarvikkeloora

Pakkauksen sisällä kannettavan tietokoneen oheistarvikkeet ovat erillisessä osastossaan. Mukana on tietysti iso nippu ohjekirjoja ja laturi, kuten myös mikrokuituliina laitteen puhtaanapitoa varten.

Portege_ohjekirjat

Portegen mukana tulee Suomenkieliset ohjekirjat ja Windows XP Pro ”downgrade” CD-ROM-levyt. Esiasennetusta Vistasta on syytä ottaa hetimiten varmuuskopiot, jos Vistaa aikoo käyttää.

Portege_kansi

Toshiba Portege 600-kannettavan kanteen on sijoitettu isoilla kromatuilla kirjaimilla kirjoitettu Toshiba-teksti, joten laitteen merkistä ei voi erehtyä.

Portege_pohja

Portegen pohja on hyvin tasainen ja siihen on perinteiseen tyyliin liimattu kaikki varoitus-, sarjanumero -ja hyväksyntätarrat, kuten myös Windowsin lisenssitarra. Kuvaa varten otin muistikampojen aukon suojaluukun pois.

Portege_auki_2

Portegen kansi eli näyttö avattuna ja toinen XP-downgrade-levyistä näppäimistön päällä helpottamassa kokoluokan hahmotusta. Laite ei siis ole isoimpia minikannettavia juurikaan suurempi fyysisiltä mitoiltaan. Laitteen yleisilme on hyvin business-henkinen ja tyylikkään hopea/musta värinen ilman turhia koristeita sekä vilkkuvia valoja.

Portege_vasensivu

Portegen vasemmasta kyljestä löytyy laturin liitin, analoginen VGA-ulostulo D-Sub-liittimellä, eSata-portti ulkoiselle kovalevylle, jonka vieressä on prosessorin poistoilman aukot, yksi USB-liitin sekä kuulokkeiden ja mikrofonin 3.5mm jakit. Viimeisenä oikealla pyöritettävä äänenvoimakkuuden säädin.

Portege_oikeasivu

Laitteen oikeasta kyljestä löytyy DVDRW-asema, jonka yläpuolella yksi Cardbus-laajennuspaikka. DVDRW-aseman jälkeen vuorossa on SD-kortilukija ja WiFi-kortin virtakatkaisija sekä yksi USB-portti. Viimeisenä RJ45-verkkoliitäntä.

Portege_napukat

Portegen näppäimistö on hyvä käyttää ja tunnokas. Näppäinten liikerata on sopivan lyhyt ja asettelu ihan mukava. Myöskään koneen etureunakaan ei kuumene, joten ranteet eivät pahemmin hikoa käytössä.

Portege_3G_slotti

Koneen akun irrotuksen jälkeen paljastuu akun syvennyksen pohjalta pieni reikä mihin voi työntää matkapuhelimen SIM-kortin. Samassa kuvassa näkyvissä akun speksit eli 10.8V jännite ja 5800mAh kapasiteetti.

Portege_akku

Akku kuvassa vielä irrallaan.

Portege_sisukset

Koneen takakansi poistettuna jolloin kaikki sisäkalut ovat paljaina esillä. Suurimman tilan vie optinen asema ja seuraavana tilaa rohmuaa 2.5″ 250GB kiintolevy. Muut osat eivät juurikaan tilaa tarvitse.

Portege_CPU_cooler

Laitteen C2D SU9400-prosessorin jäähdytykseen riittää pieni alumiininen jäähdytysripa, jota tehostamassa on yksi kuparinen lämpöputki. Tuulettimen virkaa tekee noin 35mm halkaisijaltaan oleva radiaalituuletin.

Portege_HDD

Toshiban kannettavat käyttävät luonnollisesti saman firman kiintolevyjä ja Portege 600A-mallissa onkin Toshiba MK2552GSX-mallinimeä kantava kiintolevy, joka on valmistettu Filippiineillä.

Kiintolevyn kapasiteetti on 250GB ja pyörimisnopeus on 5400RPM, välimuistia kiintolevyltä löytyy kahdeksan megatavua. Hieman erikoisesti kiintolevy käyttää SATA-liitäntärajapinnan asemesta perinteistä P-ATA-väylää.

Portege_Ericsson_3G

Portegen sisältä löytyy Ericssonin valmistama 3G-modeemi, joka on valmistettu vuoden 2008 viikolla 37 ja näyttäisi olevan myös liitettynä mini PCI-e-väylään.

Portege_Intel_WiFi_Link_5100_mini_PCI-e

Portegen WiFi-korttina on tietysti Intelin malli, koska Centrino 2 -imeä ei saa käyttää ellei koneesta löyty Intelin omaa suoritinta, piirisarjaa ja WiFiä. WiFi-kortti on asennettu mini PCI-e-paikkaan. Kortti tukee IEEE 802.11n (draft) -ja IEEE 802.11a/b/g -standardeja.

Portege_touchpad_valot

Touchpadin etuosassa on latausta, kiintolevyn ja WiFi-kortin toimintaa osoittavat valot. Hiiren nappien väliin on asennettu sormenjälkiskanneri.


Käyttöönotto ja testitulokset

Portege_Win_asennus

Konetta ensimmäistä kertaa käynnistettäessä varasin viereen kupin kahvia, koska Windowsin asennus kuitenkin kestää aina jonkin aikaa. Toshiban tapauksessa ensimmäisenä valintana eteen tuli käyttöjärjestelmän kielen valinta, jonka jälkeen kone hoiti itse asennuksen pahemmin käyttäjää häiritsemättä loppuun saakka.

Portege_Win_asennus_2

Lisää asennuskuvia…

Portege_Win_asennus_3

Käyttöjärjestelmän asennus tapahtui purkamalla palautusosiolla oleva levynkuva kiintolevyn käynnistysosiolle, tietysti automaattisesti jolloin käyttäjän tehtäväksi jäi lähinnä nauttia kahvista.

Portege_Win_asennus_4

Käytännössä ainoa kerta jossa asennus häiritsee käyttäjää on maa-asetukset ja käyttäjänimen sekä salasanan valinta.

desktoppi_pieni

Kun käyttöjärjestelmän asennus on valmis näyttää työpöytä suurin piirtein tältä, riippuen minkä kielisen käyttöjärjestelmän on asentanut ja millä taustakuvalla. Kuvaa klikkaamalla aukeaa pienentämätön 1280×800 resoluution kuvaruutukaappaus.

tossu_Truesuite_1

Käyttöjärjestelmän mukana laitteeseen asentuu suurehko määrä erilaisia ohjelmia joista ehkä yhtenä tietosuojan kannalta tärkeimmistä on TrueSuite Access Manager, joka hallitsee salasanoja keskitetysti sormenjälkien kautta ja ohjelmaan voi opettaa viiden eri sormenjäljet.

tossu_sormisalasana

Kuvassa salasanan opetus sormenjäljen taakse.

tossu_silencer

Eräs lisäohjelmista on näppärä työkalu elokuvia katseltaessa ja musiikkia kuunneltaessa. Ohjelman nimi on Toshiba CD/DVD Aseman Acoustic Silencer jolla saadaan pakotettua optinen asema pyörittämään levyä hitaalla nopeudella jolloin asema ei turhaan pidä meteliä.

tossu_HHD_suojaus

Aina konetta liikautettassa ruudulle hyppää Toshiba HDD Protection ohjelman varoitus, jonka saa kytkettyä pois päältä laittamalla rastin kuvassa näkyvän ikkunan ruutuun.

tossu_3G_manager_2

Koska kannettava sisältää Ericssonin 3G-modeemin, ei liikkuva käyttäjä tarvitse erillistä mokkulaa vaan riittää, että sujauttaa SIM-kortin koneen akun takaa löytyneeseen aukkoon ja syöttää Toshiba Wireles Manager-ohjelmaan operaattorin asetukset niin nettiyhteys on käytössä melkein kaikkialla maailmassa.

tossu_3G_manager

Wireless Manager -ohjelman normaali käyttöliittymä.

termpro

Toshiban kannettavien mukana tulee TEMPRO-ohjelmisto, joka pitää huolen siitä, että kone ja sen ohjelmat ja ajurit pysyvät käytössä ajan tasalla ja päivittää ne tarvittaessa.

Testit

wprime_pieni

Aloitin Toshiba Portegen testaamisen wPrime v1.55-testiohjelmalla, joka rasittaa prosessorin ytimiä laskemalla alkulukuja. Testiohjelman 1M-osio meni 55.598sec aikaan ja pidempi ja raskaampi 32M-testi meni puolestaan 1806.106s aikaan.

SuperPi_1M_33.119s_pieni

Seuraavana vuorossa oli SuperPi-testiohjelma jolla ajoin 1M, 8M ja 32M testit läpi. Ohjelma rasittaa vain yhtä prosessorin ytimistä ja nojaa vahvasti prosessorin FPU:n ja L2-välimuistin nopeuteen. 1M-testi sujahti läpi kohtuullisessa 33.119s ajassa.

SuperPi_8M_6m15.243s_pieni

SuperPi 8M-testi meni läpi jo huomattavasti pidemmällä 6min 15.243s ajalla.

SuperPi_32M_29m26.903s_pieni

SuperPi:n raskain testi eli 32M, otti melkein puolituntia valmistua ja loppuaika oli 29min 26.903s.

Fritz_pieni

Fritz Chess Benchmark antoi koneella tulokseksi 1999kn/s, joka vastaa 1GHz Pentium 3-prosessorin nopeutta 4.17xkertaisesti.

3DMark06_pieni

Ajoin koneella myös Futuremarkin 3DMark06 testiohjelman joka testaa DirectX 9 grafiikan piirtonopeutta ja jonkin verran testaa myös prosessoria. Portege sai odotetusti heikot pisteet näytönohjaimen osalta koska konetta ei olla missään nimessä tarkoitettu pelikoneeksi, joten tulos on varsin hyväksyttävä.

Käytin konetta muutaman viikon ajan normaalissa sekakäytössä katsellen elokuvia ja surffaten netissä sekä jonkin verran myös musiikkiakin kuunnellen. Akun kesto oli 3DMark06-tesitohjelmaa loopilla pyörittäen noin 2,5 tuntia ja elokuvaa katsellessa jonkin verran päälle kolmen tunnin.

Kone ei missään vaiheessa kuumentunut pohjastaan häiritsevän lämpimäksi eikä muutoinkaan herättänyt erikoisempia tuntemuksia ollen jatkuvasti hyvin hiljainen ja viileä. Parasta antia koneessa on sen keveys, 3G modeemi ja riittävän ripeä suoritin.

Kone kulkee mukavasti matkassa myös senkin takia ettei se ole suurella koolla pilattu, kuitenkin 1280×800 resoluution 12.1″ näyttö on laadukas ja siitä saa hyvin selvää kirkkaassakin valossa tai ulkona. Kone on varmasti paikallaan kiertävälle kaupparatsulle tai tuote-esittelijälle ja toimiihan se vaikka kotitoimistossakin. Portege 600A kuitenkin maksaa sen verran reilusti, että paikkoihin joissa keveyttä ja 3G:tä ei tarvita voi löytyä edullisempiakin vaihtoehtoja.

Plussat ja miinukset:

+ Erittäin kevyt

+ Hyvän kokoinen

+ 3G ja WiFi (erityisesti n-standardi)

+ Kattava ohjelmistopaketti

+ Loistava akunkesto

+ Mukavan nopea

– Arvokas

– Heikko näytönohjain

Silver_mato78

Toshiba Portege A600 kevytkannettavan tuotesivut

Toshiba Portege A600 hintaseurannassa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.