Corsairin Vengeance-muistisetti testauksessa

Now Reading
Corsairin Vengeance-muistisetti testauksessa

_MG_1679
Saimme Corsairilta sivustomme 5-vuotissyntymäpäiväkilpailuun palkinnoksi Corsair Vengeance CMZ12GX3M3A1600C9 -nimisen 12GB -muistikitin josta Corsair halusi meidän tekevän myös pienen arvostelun. Muistien hintojen oltua jo pidemmän aikaa laskusuunassa ei 12GB kitin hankkimiselle ole käytännön esteitä, kyseinen testissä käväissyt kittikään ei maksa suomessa enää kuin noin 120-150EUR, riippuen ostopaikasta. Kuten tiedetään niin monet ohjelmat nauttivat isosta muistikapasiteetista, esimerkkeinä Adoben Photoshop, Autodeskin AutoCAD, 3D Studio Max ja Maya. Myös käyttöjärjestelmät hyötyvät kasvaneesta muistikapasiteetista, pelien puolella yli 8GB keskusmuistin määrä ei juuri lisää nopeutta tuo.

Tekniset tiedot:
Takuu – Elinikäinen
Kapasiteetti – 12GB -kitti (3 x 4GB)
Suorituskykyprofiili – XMP
Tuuletin mukana – Ei
Jäähdytys-siili – Vengeance
Muistikonfiguraatio – Kolmikanavainen
Muistin tyyppi – DDR3
Muistin pakkaus – 240 -pinninen DIMM
Käyttöjännite – 1.5V
SPD jännite – 1.5V
Luokiteltu nopeus – PC3 12800 (1600MHz)
SPD nopeus – 1333Mhz
Testattu nopeus – 1600Mhz
Testatut viiveet – 9-9-9-24
SPD viiveet – 9-9-9-24
Kuvat:
_MG_1661
Muistit toimitetaan pienessä, mutta varsin näyttävässä noin DVD-kotelon kokoisessa pakkauksessa, jonka pintaan on painatettu kuva emolevylle asennetuista muisteista. Pakkauksesta käy heti ilmi, että kyseessä on Intel Core i7 -alustalle takoitettu kolmikanavainen muistikitti, joka sisältää kolme 4 gigatavun muistikampaa. Corsair on nähtävästi luopunut isoista valkoisista pahvilaatikoista, mikä on vain hyvä asia sillä pienet pakkaukset ovat yleensä kaikin puolin ympäristöystävällisempiä ja edullisempia kuljettaa.
_MG_1662
Pakkauksen takapuolelle valmistaja on stanssannut pienet ikkunat joista näkee sisällä majailevat muistikammat ja näiden tyyppitarrat.
_MG_1665
Kaikki kolme muistikampaa ovat erillisissä kolhuilta ja staattiselta sähköltä suojaavissa muovikoteloissa.
_MG_1671
Corsair Vengeance CMZ12GX3M3A1600C9 -muistit valmiina emolevylle asennettavaksi. Muistien jäähdytyssiilit ovat varsin ohutta mustaksi maalattua peltiä. Muistit eivät juuri lämmenneet testien aikana, joten jäähdytyssiilit ovat lähinnä markkinointikikka.

Testitulokset ja loppusanat:

Päädyimme testaamaan muistikammat AIDA64-ohjelman sisäisellä muistien testaustyökalulla. Erot eri valmistajien muistikampojen kesken löytyvät lähinnä ylikellottuvuudesta, josta taas puolestaan vastaavat lähinnä muistikammoissa käytetyt piirit sekä näiden skaalautuvuus. Edellisessä muistivertailussamme nähtiin jo, että mikäli muistit käyvät samoilla kellotaajuuksilla ja viiveillä niin erot suorituskyvyssä ovat käytännössä olemattomia.

AIDA64_graafi

Muistit eivät kulkeneet edes reilulla ylijännitteellä 1864MHz nopeutta vaikka viiveetkin pudotimme testausta varten asetuksille CL 10-10-10-24-2T. Kampoja ei voida tästä syystä suositella ylikellotuskäyttöön, ainakaan raskaampaan tälläiseen. Kuten odottaa saattoi, niin AIDA64:n muistitestissä parhaat tulokset antoi 1600MHz CL 8-8-8-20-1T -asetus, joka on pienen marginaalin verran tiukempi kuin muistien tehdasasetus. Käytössä tätäkään eroa ei kuitenkaan huomaa.

Latenssi_graafi

Samaten lyhyimmät viiveet tarjosi 1600MHz CL8-8-8-20-1T -asetus.

Kuten jo alkupuheissa mainitsimme, löytää Corsair Vengeance CMZ12GX3M3A1600C9 -muistikitin kaupasta varsin huokeaan hintaan, jopa Suomesta. Esimerkiksi Verkkokauppa.com kauppaa tuotetta artikkelin kirjoituksen ajakohtaan 142 euron hintaan ja Saksasta saman kitin löytää halvimmillaan 113€ hintaan, joten varsin edullisesta 12GB muistikitistä on kyse. Koneen käyttö ei havaittavasti notkistunut. Myös testatuissa peleissäkään ei ollut mitään eroa verrattuna 3x2GB muistikitin tarjoamaan nopeuteen. Suurien digikuvien pyörittely kävi jonkin verran sutjakkammin, mutta kunnollisen testaustyökalun puuttuessa tämä jäi vahvistamatta.

Kuluttajan valittavaksi jääkin se haluaako kuusi gigatavua 2000MHz nopeuteen asti venyvää muistia vaiko 12 gigatavua 1600MHz muistia, hinnat ovat liki samoissa. Mikäli koneella tosiaan tehdään raskaampaa digikuvien editointia ja videonkäsittelyä, kallistuu vaaka ehdottomasti 12 gigatavun setin tai jopa kahden suuntaan. Koskaan ei myöskään tiedä, jos muistien hinnat lähtevät uudelleen nousuun.

Corsair Vengeance CMZ12GX3M3A1600C9 -muistikitti

Plussat ja miinukset:

+ Edullinen hinta

+ 12GB kapasiteetti

+/- Näyttävät jäähdytys-siilit

– Eivät ylikellotu juurikaan yli 1600MHz

– Heikko saatavuus tällähetkellä

value

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.