Seagate Momentus XT & Buffalo 32GB SSD -asema

Now Reading
Seagate Momentus XT & Buffalo 32GB SSD -asema

seagate3Perinteiset kiintolevyt ovat kovaa vauhtia väistymässä vähemmän tehoa kuluttavien SSD-asemien tieltä. SSD-asemien edelleen yleistyessä ja valmistajien sekä mallien lisääntyessä ovat jo monet kuluttajat, varsinkin käyttöjärjestelmälevyn osalta siirtyneet tai siirtymässä niiden käyttöön.

SSD-asemathan nopeuttavat varsinkin järjestelmän käynnistys -ja latausaikoja huomattavasti. Tässä testissä meillä on kuitenkin mukana Seagaten meille toimittama Momentus XT -hybridikiiintolevy, joka asettuu suorituskyvyltään perinteisten kiintolevyjen ja SSD-asemien välimaastoon.

Seagaten hybridikiintolevy on saatavana 250, 320 ja 500 gigatavun tallennuskapasiteeteissa. Seagaten testeihin toimittaman version kapasiteetti oli 500 gigatavua. 

Vertaamme Seagaten hybridikiintolevyä tässä arvostelussa edellisissä testeissä olleiden SSD-asemien ja Samsungin F1 -sarjan perinteisen kiintolevyn lisäksi sitä myös Buffalon meille testeihin toimittamaa 32 gigatavun SSD-asemaa vastaan.

Tekniset yksityiskohdat

momentus_xt_magic_320x340

Spesifikaatiot
Mallinumero ST95005620AS
Liitäntärajapinta SATA 3Gb/s
Välimuistin koko 32MB
Tallennuskapasiteetti 500GB
Tallennusiheys (kesk. arvo) 394Gb/in2
Fyysiset mitat
Korkeus 9.5mm
Leveys 69.85mm
Pituus 100.35mm
Paino 110g
Suorituskyky
Pyörimisnopeus (RPM) 7200 RPM
Keskimääräinen latenssi 4.17ms
Satunnaisen lukemisen hakuaika 11ms
Satunnaisen kirjoituksen hakuaika 13ms
I/O-datansiirtonopeus 300MB/s
Lämpötilat
Toiminnassa 0°–60°C
Ei-toiminnassa -40°–70°C
Melutasot
Lepotilassa 2.3 bels
Hakiessa 2.6 bels

Kuvat

seagate1

Yllä kuvassa 500 gigatavun versio Seagaten Momentus XT -hybridikiintolevystä. 

seagate2

Kuva hybridikiintolevyn taustapuolesta. 

seagate3

Kuvassa nähdään piirilevyn alle jäävä taustapuoli.

seagate4

Kuvassa itse piirillevyn ulkopuolelle jäävä osa.

seagate5

Yllä kuvassa piirilevyn kiintolevyä päin oleva osa. Tämä pitää sisällään yhden neljän gigatavun SLC-tekniikkaan pohjautuvan Micronin valmistaman SLC NAND-piirin, jonka myötä kiintolevystä tulee hybridi. Molempia puolia, eli kiintolevyä ja SSD:tä ohjaa Seagaten itse valmistamat erilliset piirit. Suurin piireistä on Winbondin valmistama 32MB kokoinen levyn välimuistina toimiva piiri.


Buffalo 32GB SSD

Buffalo astui hiljattain myös SSD-levyjä valmistavien valmistajien joukkoon ja testissä onkin mukana heidän ensimmäinen asematyyppinsä joka kantaa nimeä 32GB Micro Station Internal SSD Drive. Kyseinen SSD-asema sisältää 64 megatavun kokoisen välimuistin ja nimensä mukaisesti tarjoaa 32BG tilaa itse datalle. Buffalo tarjoaa SSD-asemalle kolmen vuoden takuun. Alla on listattuna SSD-aseman tärkeimmät tekniset tiedot.

Tekniset yksityiskohdat

Tallennuskapasiteetti Lukunopeus Kirjoitusnopeus
32GB 240MB/s 80MB/s
64GB 230MB/s 80MB/s
128GB 240MB/s 155MB/s
256GB 240MB/s 185MB/s

 

Buffalon SSD-asema tukee Windows 7- (64/32-bit), Windows Vista- (64/32-bit), Windows XP (SP2 tai myöhempi) -ja Mac OS 10.5 (tai myöhempi) -käyttöjärjestelmiä. Aseman fyysiset mitat ovat 100 x 69.9 x 9.5 millimetriä ja painoa sillä on 90 grammaa.

– Aseman toimintaympäristö: 0-70°C, 20-80%.

– Aseman maksimi tehonkulutus on 7 wattia ja keskiarvo on 3,5 wattia.

Kuvat

buffalo1

Yllä kuvassa Buffalon testeihin toimittama, pääosin mustan värityksen saanut 32 gigatavun SSD-asema.

buffalo2Kuvassa esillä Buffalon SSD-aseman taustapuoli. Kuvasta nähdään lisäksi SATA-liitäntästandardin virta -ja dataliitännät. Kuvan vasemmassa yläreunassa on nähtävillä SSD-aseman sisältämä USB 2.0 -liitäntärajapintaa tukeva liitäntä. Aseman mukana toimitetaan myös liitäntäkaapeli aseman liittämiseksi tämän avulla tietokoneeseen.


Testitulokset

momentus_xt_as_ssd_kirjoitus

Kyseisestä kaaviosta voidaan huomata kuinka Seagaten Momentus XT jäi 4K -ja 4K-64Thrd -testeissä reippaasti myös Samsungin tavalliselle kiintolevylle.

momentus_xt_as_ssd_luku

Sama toistuu myös AS SSD -testiohjelman lukutesteissä.Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että AS SSD:tä ei ilmeisimmin ole optimoitu toimimaan/testaamaan Seagaten kyseisestä hybridikiintolevyä.

momentus_xt_as_ssd_lhaku

Hakuajoissa Momentus XT jää pahasti SSD-asemista jälkeen. Sama toistuu myös verratessa sitä Samsungin tavalliseen kiintolevyyn.

momentus_xt_crystaldiskmark_kirjoitus

CrystalDiskMark 3.0:n kirjoitustesteissä Momentus XT jää pahasti SSD-asemista jälkeen, mutta Samsungin tavalliseen kiintolevyyn verrattuna suoriutuu se testeistä jo huomattavastikin paremmin. Buffalon nopeus tai hitaus on hyvin suhteessa sen edulliseen hintaan ja pieneen tilaan.

momentus_xt_crystaldiskmark_luku

CrystalDiskMark 3.0:n lukutesteissä Momentus XT suoriutuu samalla tasolla testiohjelman kirjoitustesteihin verrattuna.

momentus_xt_hd_tune_pro_lkirjoitus

Kuten yllä olevasta kaaviosta voidaan huomata, ei kumpikaan vertailussa olleista asemista pärjännyt verrokkeina olleille asemille. Mometus XT voitti kuitenkin purske-nopeudessa kaikki muut, paitsi Kingstonin SSD-aseman ja OCZ:n Agility SSD-aseman. Buffalon SSD:n minimi kirjoitusnopeus oli jopa huolestuttavan heikko.

momentus_xt_hd_tune_pro_luku

Tässä testissä Momentux XT hävisi purske-nopeudessa Intelin 40 gigatavu SSD-aseman lisäksi ainoastaan OCZ:n asemille. Buffalon SSD-asema yllättävästi voitti paikoitellen jopa OCZ:n Vertex 2 -aseman HD Tunen lukutestissä.

momentus_xt_pcmark05_hdd_suite

Momentus XT osoittautui PCMark05-testiohjelman HDD Suite -kiintolevytestissä hieman paremmaksi kuin vertailuna mukana oleva Samsungin F1-sarjan teratavun kiintolevy. Ainoastaan tiedostonkirjoituksessa se oli Samsungin kiintolevyä hitaampi. Tiedostonkirjoituksessa se onnistui myös päihittämään molemmat testissä mukana olleet Intelin SSD-asemat.


Loppusanat

seagate2

Seagaten Momentus XT on erinomainen valinta esimerkiksi kannettaviin tietokoneisiin. Momentus XT tarjoaa merkittävästi lisää suorituskykyä tavallisiin kiintolevyihin verrattuna. Tässä auttaa neljän gigatavun SLC-tekniikkaan pohjautuva NAND-muisti ja 32 megatavun välimuisti DDR3-muistin muodossa. Seagate tarjoaa myös hybridikiintolevylleen viiden vuoden takuun mikä on enemmän kuin SSD-asemilla.

Suomessa Segaten Momentus XT 500 gigatavun versiona kustantaa halvimmillaan artikkelin kirjoitushetkellä 136 euroa. Momentus XT on tavallista kiintolevyä kalliimpi, mutta tarjoaa kuitenkin paremman suorituskyvyn. Kuten testituloksistakin suurimmaksi osaksi voidaan huomata, ei Momentus XT itse asiassa kilpaile nopeimpien 3.5″ kiintolevyjen tai SSD-levyjen kanssa vaan se sopiikin parhaiten sellaiselle, joka haluaa nostaa kannettavan tietokoneensa suorituskykyä ilman SSD-aseman suurta hinnantason nousua. Momentus XT ei ole siis yhtä suorituskykyinen nopeudesta puhuttaessa kuin SSD-asema, mutta merkittävästi parempi kuin tavallinen kannettavan tietokoneen kiintolevy.

Plussat ja miinukset

+ Hybridikiintolevy

+ 5 vuoden takuu

+ SSD-asemaa edullisempi vaihtoehto

Tavallista kiintolevyä korkeampi hinta

editorschoise

Seagate Momentus XT 500GB Hybridi kiintolevy hintaseurannassa

Seagate Momentus XT 500GB Hybridi kiintolevy Saksan Geizhals hintaseurannassa

 

Buffalo 32GB SS-asema

buffalo1

Buffalon meille testeihin toimittama 32 gigatavun SSD-asema suoriutui testeistä suhteellisen hyvin. PCMark05-testiohjelman HDD-testiosiossa se jäi auttamatta toiseksi testissä verrokkeina olleille nopeimmille SSD-asemille, mutta Seagaten Momentus XT:stä tai Intelin 40 gigatavun SSD-asemasta ei ollut sille vastusta. HD Tune Pro -testiohjelman kirjoitus -ja lukutestien mukaan Buffalon SSD-asema sopii paremmin datan lukemiseen kuin kirjoittamiseen. CrystalDiskMark-testiohjelman 512K-testissä se kuitenkin pärjäsi hieman Seagaten Momentus XT:tä huonommin. SSD-aseman koteloinnissa on myös USB 2.0 -liitäntärajapintaa tukeva liitäntä.

Plussat ja miinukset

+ Nopeampi kuin tavallinen kannettavan kiintolevy

+ USB 2.0 -liitäntärajapintaa tukeva liitäntä

+ Monessa testissä yllättävän nopea

+ Erittäin edullinen SSD-asemaksi

– Turhan pieni kapasiteetti

– Hankala suositella ainakaan ainoaksi levyksi

value

Buffalon 32GB SSD Saksan hintaseurannassa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.