Testissä: ADATA:n SX300 6GB/s 128GB mSATA SSD-asema

Now Reading
Testissä: ADATA:n SX300 6GB/s 128GB mSATA SSD-asema

Saimme ADATA -yhtiöltä testiimme valmistajan mSATA -standardin mukaisen fyysisesti pienen, mutta kuitenkin valmistajan mukaan nopean SX300 -nimeä kantavan SSD-aseman. Päätimme erotella jyvät akanoista ja asetimme testissä ADATA:n 128GB mSATA -asemaa vastaan erittäin ripeänä tunnetun Samsungin 840 EVO -sarjan SSD-levyjen 120GB -kapasiteetillisen version. SX300_promo_HDD

Yhtiö mainostaa SX300 SSD -aseman tuotesivuilla, että SSD:tä voidaan käyttää nopeuttamaan tietokoneen toimintaa myös ilman käyttöjärjestelmän siirtoa tai uudelleen asennusta. Nimittäin käyttämällä SSD + HDD hybridi ratkaisua jossa SSD -asema, eli tässä tapauksessa mSATA SSD -asema toimii eniten käytettyen tideostojen välimuistina. Useimmista lähivuosina valmistetuista kannettavista tietokoneista kyseinen mSATA laajennuskorttipaikka löytyykin huoltoluukun alta. Järjestelyllä päästään lähelle SSD:lle asennetun käyttöjärjestelmän nopeutta.

SX300_promo_speed

ADATA SX300 SSD-asema on varustettu nykyään LSI:n omistaman SandForce:n SF-2281 -ohjainpiirillä selkä 25nm (MLC) NAND Flash -muistipiireillä. SX300 SSD -asemien kapasiteetiltaan suurin, eli 256GB -malli kykenee valmistajan mukaan 550MB/sec -lukunopeuteen, sekä 505MB/sec -kirjoitusnopeuteen. Satunnailukuja asema kykenee suorittamaan 25000 IOPS ja kirjoituksia puolestaan 85000 IOPS. Kirjoitusnopeus lupaukset ovat siis jopa yllättävän kovat. Ikävä kyllä valmistaja ei sivuillaan kerro pienempien mallien nopeudesta tarkemmin.

 

ADATA SX300 SSD-asemien tekniset tiedot:

Kapasiteetti 64GB/128GB/256GB
Standardi Täysikokoinen mSATA
Liitäntäväylä SATA 6Gb/sec
NAND Flash -piirit Multi-Level Cell (MLC) NAND Flash -muistipiirit
Ohjainpiiri LSI SandForce SF-2281
Fyysiset mitat 50,95 x 30 x 4mmPL × L × K)
Massa 7g
Nopeus Luku: 550 MB/sec. Kirjoitus: 505 MB/sec. IOPS: luku 25000/kirjoitus 85000 (4K satunnaiskirjoituksessa)
Käyttölämpötila 0 °C – 70 °C
Varastointilämpötila -40 °C – 85 °C
Iskunkestävyys 1500G/0,5ms
MTBF -aika 1200000 tuntia
ECC -virheenkorjaus jopa 55-bittiä korjattavissa 512:ta tavun sektorista (BCH)
Sertifikaatit RoHS, CE, FCC
Takuu Kolme vuotta

 

Kuvat:

_MG_6083 ADATA:n XPG-sarjaan kuuluva SX300 SSD -asema toimitetaan juuri ja juuri normaalin 2.5″ SSD -aseman kokoisessa pienen pienessä kartonkisessa pakkauksessa. Pakkauksen etupuolella on pienen ikkunan lisäksi tieto siitä, että pakkauksen sisällä majaileva SSD-asema tukee 6GB/sec SATA -väylää sekä se on kapasiteetiltaan 128GB.

_MG_6086 Pakkauksen takapuolella oli monilla eri kielillä maininta siitä, että asema tukee Intelin Smart Response -teknologiaa, sekä sisäänrakennettua ECC-virheenkorjausta, niin kuin myös Wear-Leveling -teknologiaa.

_MG_6090 Itse asema ei juuri tulitikkurasiaa isompi ole, ohuempi kyllä. mSATA standardin mukaisten SSD-asemien liitäntä on ulkoisesti hyvin lähellä mini PCI express -laajennuskortteja mutta liitänät poikkeavat toisistaan sähköisesti hyvinkin paljon, ensinnäkin mSATA -väylä on liitetty oheislaiteohjainpiiriin ja mini PCI express -väylä puolestaan prosessoriin. Aseman ulkoisissa ominaisuuksissa ei juuri ihmeteltävää ole, tarran alla lepää LSI:n nykyään omistaman SandForce:n SF-2281 -ohjainpiiri.

_MG_6091 ADATA SX300 128GB SSD -asema ”ala” -puolelta.

 

Ohjelmisto:

ADATA:n sivuilta on ladattavissa SSD Toolbox -niminen ohjelmisto, joka tukee kaikkia yhtiön SSD-asemia. Asensimme osana testiä myös kyseisen ohjelmiston ja katsoimme mitä sillä voidaan tehdä.

SSD_Toolbox SSD Toolbox -ohjelmiston ensimmäisellä sivulla, eli Drive Info -välilehdellä on listattuna kaikki ohjelman tietokoneesta löytämät kiintolevyt. Aktiivisena kuvassa on luonnollisesti  ADATA:n SX300 -asema. Samalla sivulla on nähtävissä valitun aseman firmware -versio sekä paljon muuta tietoa kuten levylle aikojen saatossa kirjoitetun datan määrä, S.M.A.R.T. -tiedot, lämpötila sekä levyn yleinen kunto.

SSD_Toolbox_2   Diagnostiikka -sivulta käyttäjä voi ajaa levyilleen kaksi erityyppistä vikatestiä, toinen nopea ja toinen tarkempi hidas testi.

SSD_Toolbox_3   Utilities -välilehdeltä löytyy levyjen turvallinen tyhjennystyökalu sekä levyjen firmwaren päivitystyökalu.

SSD_Toolbox_4System Optimization -välilehdeltä käyttäjä saa optimoitua käyttöjärjestelmäsnä SSD-levyille napin painalluksella, taikka sitten Advance -alivalikosta säätää haluamansa asetukset itse.

SSD_Toolbox_5   Viimeisellä välilehdellä eli System Info -sivulla on nähtävissä järjestelmän tärkeimpien komponenttien tiedot.

 

Testitulokset:

_MG_6112Testit suoritettiin asentamalla ADATA:n pieni SX300 -asema ensin mSATA -> SATA -adapteriin joka sitten kytkettiin intel Z77 -piirisarjan SATA6GB/sec -porttiin.

Testialusta:

 • Intel Core i5-3570K -suoritin 4.5GHz kellotaajuudella (custom vesijäähdytys)
 • Gigabyte Z77X-UP5 TH -emolevy
 • CoolerMaster UCP-1100W -virtalähde
 • 2x8GB A-DATA 2133MHz XPG DDR3 -muistit
 • ASUS Radeon R9 290X
 • Seagate Barracuda 12.1 1TB -kiintolevy
 • Samsung 830 256GB SSD -asema (käyttöjärjestelmä)
 • Samsung EVO 840 120GB SSD -asema
 • A-DATA XPG SX300 128GB SSD -asema
 • Dimastech Easy V2 Benchtable
 • Windows 7 64-bit SP1

 

HDTune_luku Aloitimme testitulosten purkamisen HDTune -testiohjelman tulosten tutkimisella. Tuloksissa punaiset palkit ovat Samsungin ja siniset ADATA:n. Hieman yllättävästi lukutestissä ADATA:n tulokset jäivät huomattavasti jälkeen yhtiön lupauksista, tähän taitaa kuitenkin kätkeytyä se seikka ettei ADATA kerro erikseen muiden kuin SX300 -sarjan nopeimman 256GB SSD -mallin suorituskykyarvot, muistaen huomauttaa, että tulokset ovat pitkälti kiinni myös testialustasta. Testeissä käytetystä adapterista nopeusero ei voi johtua sillä adapterin johtimet ovat hyvin lyhyet eikä adapteri sisällä sen kummempaa elektroniikkaa. Tuloksien paikkansapitävyydelle haettiin ADATA:lta vahvistus. Arvot molemmissa kuvaajissa MB/sec.

HDTune_kirjoitus HD tunen kirjoitusnopeustestissä ADATA:n SX300 -asema tekee sen minkä yhtiö lupaakin, tai ainakin melkein. Pesee kuitenkin Samsungin EVO -sarjalaisen mennen tullen.

PCMark8_graph Ajoimme asemille myös Futuremarkin PCMark 8:n sisältämän kiintolevyjä ja muitqa massamuisteja rasittavan Storage Suiten. Jokaisessa testin eri osuuksista Samsung vei voiton ADATA.:sta. Toisaalta, ADATA SX300 SSD -asema pysyy hyvinkin Samsungin kintereillä jääden käytännössä vain vähän.

AS_SSD_luku AS SSD Benchmark -ohjelmaa käytettiin IOPS eli Input/Output Operations Per Second -suorituskyvyn mittaamiseen. IOPS -lukema kertoo siis käytännössä montako luku tai kirjoitustapahtumaa asema kykenee suorittamaan yhden sekunnin aikana. Lukutestissä Samsung pesi kilpailijansa SX300:n aikalailla 5-1, A-DATA:n aseman piestessä Samsungin EVO:n ainoastaan 512B -testissä, saaden selkäänsä huolella 4K-64:n säikeen testissä.

AS_SSD_kirjoitus Kirjoitustesteissä A-DATA pärjäsi jonkin verran paremmin piesten edellisessä testissä eniten selkäänsä saaneessa 4K-64 threads -testiosuudessa Samsungin EVO:n suvereenisti. Toisaalta ADATA:n SX300 sai selkäänsä viime ruudussa voittamansa 512B -osuuden.

 

Loppusanat:

ADATA:n SX300 -perheen mSATA SSD-asemat loistavat ainakin pienen fyysisen kokonsa ansiosta, mutta myös nopen kirjoitus-suorituskykynsä ansiosta. Vaikka SSD-asema ei saavuttanutkaan aivan tehtaan lupaamia arvoja, niin asema on hyvinkin suositeltava ostos esimerkiksi kannettavaan tietokoneeseen jossa on mSATA -paikka valmiina huoltoluukun alla, sillä mSATA-asemaa käytettäessä voidaan kannettavassa tietokoneessa säilyttää perinteinen kiintolevy rinnalla. Asema vaikuttaa myös erinomaiselta valinnalta pienikokosiin HTPC-tietokoneisiin, joissa ei välttämättä tarvita kaikkein nopeinta SSD-asemaa mitä markkinoilta löytyy. Aseman paras käyttökohde nopean kirjoituksensa siivittämänä löytyykin juuri välimuisti käytöstä, sekä paljon kirjoituksia vaativasta käytöstä. Lukunopeuden toivoisin kuitenkin nousevan vielä firmware -päivitysten myötä, nykyisellään lukunopeus ei päätä huimaa ja asema jääkin selkeästi yhtiön suorituskykylupauksista, kyseinen asia pudotti aseman saamaa jalometallista palkintoa. Asemaa hankittaessa samassa vaakakupissa on tietysti muitakin tekijöitä, kuten onko tietokoneessa tilaa toiselle 2,5″ asemalle vai löytyykö tietokoneesta mSATA -paikka ja aseman hintapolitiikasta, ADATA:n asemaa nimittäin saa jonkin verran halvemmalla kuin Samsungin EVO:a.

_MG_6100

Kuvassa asema kokeeksi Gigabyte Z77X-UP5 TH -emolevyn SATA 3GB/sec -nopeutta tukevassa mSATA -laajennuskorttipaikassa.

ADATA:n SX300 6GB/s 128GB mSATA SSD-asema

Plussat ja miinukset:

+ mSATA 6GB/sec

+ Erittäin nopea kirjoitusnopeus

+ Edullinen

+ Selkeä ohjelmisto

– Saatavuus vaihtelee

– Heikohko lukunopeus

mato78_silverADATA:n SX300 6GB/s 128GB mSATA SSD-aseman tuotesivut

ADATA:n SX300 6GB/s 128GB mSATA SSD-asema Jimm´s PC-storessa

ADATA:n SX300 6GB/s 128GB mSATA SSD-asema Muropaketin hintavertailussa

ADATA:n SX300 6GB/s 128GB mSATA SSD-asema keskieuroopan Geizhals -hintaseurannassa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.