Testissä: OCZ:n Vertex 2

Now Reading
Testissä: OCZ:n Vertex 2

Vertex2_main

OCZ lähetti meille testiin Vertex 2 100GB – OCZSSD2-2VTX100G mallimerkintää kantavan SSD-aseman, joka luonnollisesti kävi läpi saman testirupeaman kuin muutkin testaamamme SSD-asemat. OCZ:n Vertex 2 -sarjan ohjainpiirinä toimii paljon puhuttu SandForce SF-1200, jonka ominaisuudet ovat tämän hetken huippua. Laitteen muistipiireksi OCZ on valinnut Intelin 34nm tekniikalla valmistetut 8GB:n Intel 29F64G08CAMDB MLC NAND Flash-piirit, joita laitteen sisältä löytyy kaiken kaikkiaan 16 kappletta. Nopeasti laskemalla tilaa pitäisi siis olla käytettävissä kaiken kaikkiaan 128 gigatavua, mutta alustettuna sitä löytyy levyltä vain 93,1GB, joten firmware varaa kapasiteetista itselleen ja huoltotoimille kohtuullisen ison siivun.

OCZ:n Vertex 2 SSD -asemat perustuvat alan uusimpaan tekniikkaan ja valmistajan omien sanojen mukaan nostavat jälleen kerran rimaa ylemmäs vahvasti kilpaillulla tehokkaiden SSD-asemien markkinoilla. Kilpailu tuntuu vain kovenenvan koko ajan ja viimein ollaan SSD -asemien akilleen kantapää saatu kierrettyä testiemme mukaan. Eli nyt SSD-asemat pystyvät kirjoittamaan dataa likipitäen yhtä nopeasti kuin lukemaankin. OCZ Vertex 2 SSD -asemat ovat saatavissa 40 gigatavun kokoluokasta alkaen aina 480 gigatavuun asti. Kaikki Vertex 2 -asemat on varustettu kolmen vuoden takuulla ja kahden miljoonan tunnin vikaantumisarvolla (MTBF).

Tekniset-tiedot:

* Saatavilla 40 – 400 gigatavun versioina
* Natiivi TRIM-tuki
* Hakuaika: .1ms
* 2.5″ kokoluokka
* Fyysiset mitat: 99,8 x 69,63 x 9,3 mm
*  Paino: 77 grammaa
* Toimintalämpötila: 0°C ~ 70°C
* Varastointilämpötila: -45°C ~ +85°C
* Alhainen virrankulutus: 2W toiminnassa ja .5W valmiustilassa
* RAID-tuki
* Mukana 3.5″ -adapteri
* Yhteensopiva Windows XP-, Vista-, 7-, Mac OS X -ja Linux -käyttöjärjestelmien kanssa
* Vikaantumisarvo (MTBF): 2 miljoonaa tuntia
* Kolmen vuoden takuu

40GB Maksimisuorituskyky

* Maksimilukunopeus: 280 MB/s
* Maksimikirjoitusnopeus: 270 MB/s
* Kirjoitusnopeus: 200 MB/s
* Satunnainen 4KB kirjoitusnopeus: 45 000 IOPS

50-240GB Maksimisuorituskyky

* Maksimilukunopeus: 285MB/s
* Maksimikirjoitusnopeus: 275MB/s
* Kirjoitusnopeus: 250MB/s
* Satunnainen 4KB kirjoitusnopeus: 50 000 IOPS

400-480GB Maksimisuorituskyky

* Maksimilukunopeus: 250MB/s
* Maksimikirjoitusnopeus: 240MB/s
* Kirjoitusnopeus: 200MB/s
* Satunnainen 4KB kirjoitusnopeus: 22 500 IOPS

Kuvat:

OCZ_Vertex_2_100GB_pakkaus_etupuoli

OCZ:n Vertex 2 sarjan SSD-asemat toimitetaan hyvin pienessä pakkauksessa, jonka etupuolelle on painatettu itse aseman kuva ja sanallisesti kerrottu aseman tärkeimmistä ominaisuuksista. 100GB-kokomerkintä on kiinni tarralla, joten kaikissa Vertex 2 -sarjan SSD-asemissa on sama pakkaus.

OCZ_Vertex_2_100GB_pakkaus_takaa

Pakkauksen takapuolelle on painatettu pientä historiikkia sekä myös aseman teknisiä tietoja kuten fyysinen koko, tärinän/iskunkestävyys ja tärkeimpinä tietoina teoreettiset maksimiluku -ja kirjoitusnopeudet.

OCZ_Vertex_2_100GB_pakkaus_auki_1

Pakkauksen pahviset kuoret poistamalla sisältä paljastuu kirjan tavoin eteen aukeava sisempi pakkaus, jonka vaahtomuovisen pehmusteen sisällä on itse SSD-asema oassa ESD-pussissaan hyvin kolhuilta suojattuna. Vierestä löytyvään koloon on valmistaja laittanut kiinnitysruuvit talteen.

OCZ_Vertex_2_100GB_pakkaus_auki_2

Pakkauksen kääntöpuolella on 2.5″ -> 3.25″ -sovitelevy, jonka avulla asema voidaan asentaa 3.5″ kiintolevyn paikkaan. Kuvassa myös mukana tuleva pieni asennusta käsittelevä ohjekirjanen.

OCZ_Vertex_2_100GB_asema_ja_ruuvit

Kuvassa itse Vertex 2 SSD -asema ja kiinnitysruuvit.

OCZ_Vertex_2_100GB_takaa

OCZ Vertex 2 100GB SSD -asema takaa.


Testitulokset:

Testirupeaman alkuun päivitin ensimäisenä OCZ:n Vertex 2 SSD:lle uusimman firmware-version, joka oli testauksen ajankohtana v1.10. Jälkeenpäin on yritys ehtinyt julkaista jo firmware versio 1.11:n, jonka korjaamista ongelmista ei ole tarkempaa tietoa.

Testialusta:

  • Intel Core i7-975XE @ 4.2GHz + Coolink Corator DS
  • Gigabyte EX58A-UD7 -emolevy
  • Patriot Viper II PC16000 3x2GB DDR3 -muistikitti
  • XFX Radeon HD 5870
  • HEC Cougar 1000W -virtalähde
  • OCZ Vertex 2 100GB SSD -asema
  • Intel 80GB G1 SSD -asema
  • Samsung S-ATA DVDRW -asema 
  • Windows 7 X64

HDTune_luku_graafi

HD Tune PRO v3.50n:n lukutestissä Vertex 2 -asema kamppailee kilpakumppaniensa kanssa erittäin tasavertaisesti, häviten minimi lukunopeudessa Agilitu 120GB asemalle. Tilanne tulee muuttumaan radikaalisti seuraavassa testiosuudessa.

 

HDTune_kirjoitus_graafi

Koska Sandforce-ohjainpiirin suunnittelussa on pyritty ennen kaikkea mahdollisimman kovaan suorityskykyyn luotettavuuden ohella, näkyy se erittäin selkeästi kaikissa kirjoitusnopeutta mittaavissa testeissä, kuten esimerkiksi myös HD Tune PRO v3.50:n kirjoitustestissäkin. OCZ:n Vertex 2 100GB SSD -asema pieksee kilpailijansa kirjaimellisesti maanrakooon ja ainoastaan vähemmän merkityksellinen burst-nopeus on pienempi kuin OZC:n vanhemmalla Agility 120GB SSD -asemalla tai Kingston SNV225-S2 64GB SSD:llä.

PCMark05_HDD-Suite_graafi

PCMark05:sen HDD-suite -testiosiossa SSD-asema ei loistanut muissa kuin Windows XP:n latausajassa, jossa se myös hieman yllättävästi jäi Intelin X25-M G2 80GB SSD -asemalle. Virusskannaustestissä asema oli vain vähän nopeampi kuin 1TB Samsungin kiintolevy, mutta Kirjoitusnopeudessa Vertex 2 vei kaikkia muita kuin pässiä narussa.

CrystalDiskBench_luku_graafi

CrystalDiskBench v3.0:n 1000MB -lukunopeustestissä asema pärjäsi hyvin Intelin X25-M G2 80GB -asemaa vastaan, mutta ei mitenkään erityisemmin loistanut nopeudellaan.

CrystalDiskBench_kirjoitus_graafi

CrystalDiskBench v3.0:n 1000MB -kirjoitusnopeustestissä asetelma kääntyy hieman toisinpäin ja Vertex 2 SSD -asema nappaa käytännössä jokaiselta osa-alueelta voiton. Jännästi jää kuitenkin hieman sekventiaalisessa kirjoitusnopeudessa Agility 120GB SSD -asemalle. Veikkaankin, että uudemmissa firmware-versioissa tämä on asia johon tullaan puuttumaan.

ATTO_Benchmark_luku_graafi

ATTO Benchmark kertoo samaa kieltä kuin aiemmatkin testit, mutta testaa SSD:tä hieman tarkemmin. Vertex 2 vetää voiton jokaisella osa-alueella ATTO:n lukutestissäkin, selättäen tässä jopa Intelin SSD:n.

ATTO_Benchmark_kirjoitus_graafi

ATTO:n kirjoitusnopeustesti kertoo vielä karumpaa kieltä, kaikki muut asemat jäävät kauas, hyvin kauas Vertex 2 -aseman taakse.

AS_SSD_Benchmark_luku_graafi

SSD-asemille suunnatun AS SSD Benchmark -testiohjelman mukaan lukunopeudeltaan Vertex 2 on käytännössä tasoissa Intelin X25-M -aseman kanssa.

AS_SSD_Benchmark_kirjoitus_graafi

AS SSD Benchmarkin kirjoitusnopeustestissä taas kerran tulokset kääntyvät Vertex 2:lle edulliseen suuntaan ja muista levyistä ei ole sille pienintäkään vastusta. Ainoastaan sekventiaalisessa kirjoitusnopeudessa nähdään sama ilmiö kuin aiemmissakin testeissä joissa OCZ:n Agility 120GB SSD -asema on hieman Vertex 2:sta nopeampi.

AS_SSD_Benchmark_hakuajat_graafi

Hakuaikojen lyhyydessä Vertex 2 on myös aivan kärkiporukassa. Kirjoittamisen hakuajassa asema jää hieman Intelille ja lukemisen hakunopeudessa Vertex 2 ottaa eniten takkiin ollen testin kolmas heti Intelin 40 -ja 80 gigatavun SSD-mallien jälkeen.


Loppusanat:

Vertex2_main

Kuten testit osoittavat niin OCZ:n Vertex 2 -asemat ovat erittäin nopeita ja vievät Intelin 80GB:n SSD-asemalta nopeusvaltikan. Nopeus ei kuitenkaan koskaan ole ilmaista, saati edes halpaa tai järkihintaista. OCZ:n Vertex 2 100GB SSD -asema maksaakin artikkelia kirjoitettaessa Suomessa aivan liikaa sopiakseen massakuluttajien lompakolle (noin 350EUR).

Hinnat ovat kuitenkin nopeasti putoamassa asemien kehittyessä ja tuotantomäärien kasvaessa. Halvemmalla samaa suorituskykyä haluavien kannattaakin katsastaa 50GB -ja 60GB -mallien hinnat sekä saatavuudet ennen nopeiden päätöksien tekemistä. Käyttöjärjestelmälle ja ohjelmille usein riittää näet pienempikin kapasiteetti ja pelit eivät juurikaan hyödy SSD:n tuomasta lisänopeudesta. Näille riittää edelleen klassinen kiintolevy. Jos kuitenkin olet rakentamassa itsellesi erittäin tehokasta ja nopeaa tietokonetta isolla budjetilla, niin emme näe mitään estettä Vertex 2 sarjan SSD -aseman hankkimiselle. Nopeuden tulee varmasti huomaamaan käytännössä. Tämän jälkeen ei paluuta kiintolevyjen käyttäjäksi enää ole, ainakaan käyttöjärjestelmälevyn osalta.

OCZ:n Vertex 2 -sarjan SSD-aseman lisäksi meillä on testattavana Seagaten meille ystävällisesti testeihin toimittama Momentus XT -hybridikiintolevy, jonka suorituskykyä tulemme vertaamaan myös tässä testissä olleen aseman suorituskykyyn. Tämä uusi hybridikiintolevy sisältää 2.5″ ja 7200 kierroksen pyörimisnopeuden käsittävän kiintolevyn sekä neljän gigatavun SLC-tekniikkaan pohjautuvan SSD-aseman ja 32 megatavun edestä välimuistia DDR3-muistin muodossa. SATA II -liitäntärajapinnalla varustettu tuote ei ole käyttöjärjestelmäriippuvainen. Seagate tarjoaa Momentus XT:stä 250, 320 ja 500 gigatavun versioita.

OCZ Vertex 2 100GB SSD -asema

Plussat ja miinukset:

+ Selkeästi markkinoiden nopein SSD-levy

+ Mukana 3.5″ sovitin

+ 3V takuu

+ Äänetön ja vähävirtainen

– Korkea hinta

gold

OCZ Vertex 2 SSD -aseman tuotesivut

OCZ Vertex 2 100GB SSD -asema Hintaseurannassa

OCZ Vertex 2 100GB SSD -asema Geizhals hintaseurannassa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.