Samsung 22" LD220HD 1080p-näyttö TV:llä

Now Reading
Samsung 22" LD220HD 1080p-näyttö TV:llä

LD220HD_promo_1

Saimme Samsungilta testattavaksemme LD220HD-markkinointinimeä kantavan monitorin, jonka erikoisominaisuutena on sisäänrakennettujen kaiuttimien lisäksi DVB-T -ja DVB-C -virittimet, kuten myös analoginen TV-viritin jolla kuitenkaan ei suomessa ole käyttöä.

TV-virittimien käyttökelpoisuutta lisää näytön mukana toimitettava kaukosäädin, joka ohjaa myös Samsungin DVD -ja Blu-ray -soittimia. Näytön toisena myyntivalttina on sen helppo kuljetettavuus jolloin sen voi ottaa helposti mukaan mökille, autoon tai veneeseen, tai minne ikinä haluaakin.

Laite on varustettu SCART-, D-sub-, DVI -ja HDMI-liittimillä, joten siihen voi helposti kytkeä kaikki yleisimmät ohjelmalähteet. Sen suuremmitta puheitta siirrymme itse asiaan eli tutkimaan näyttöä.

Samsung Lapfit LD220HD on suunniteltu helposti siirrettäväksi pc-näyttöksi ja näin toimimaan esimerkiksi kannettavan tietokoneen lisänäyttönä. Aiemmasta LD220-mallista se eroaa pääasiassa sisäänrakennetun hybridi-tv -virittimensä sekä kaiuttimiensa ansiosta. Näytöllä ei ole perinteistä jalustaa vaan se seisoo taakse taittuvan tukijalan varassa, jolla saa myös säädettyä näytön kallistuskulman. LD220HD:n paneeli on resoluutioltaan Full HD eli 1920×1080 pikseliä ja se voidaan liittää tietokoneeseen tai muihin laitteisiin dvi-, hdmi-, komponentti -ja scart-liitäntöjen avulla. Tv-viritin vastaanottaa sekä antenni että kaapeliverkkojen ohjelmaa ja ulkomailla myös analogisia lähetyksiä. Myös kaukosäädin tulee paketissa näytön mukana.

LD220HD_promo_2

Tilanteita, joilloin tietokonenäytön ja tv-vastaanottimen yhdistelmä on kätevä:

  • •Toimistossa tai työhuoneessa voi helposti vaihtaa näkymää työdokumentista viimeisimpiin tv-uutisiin yhdellä kaukosäätimen painalluksella.
  • •Pienessä asunnossa tarvitaan tehokkaita ratkaisuja. Usean näytön pitäminen on epäkäytännöllistä. Optimaalinen ratkaisu on yhdistää näyttö ja tv-vastaanotin, varsinkin, kun Lapfit HDTV:n voi ripustaa myös seinälle.
  • •Isoimmissa asunnoissa vierashuoneeseen sijoitettu Lapfit HDTV on erinomainen vaihtoehto erilliselle televisiolle ja tietokonenäytölle.
  • LD220_dimage
  • LD220HD Lapfit-näytön fyysiset mitat


Tekniset-tiedot:

Näyttö Paneelityyppi TN
Näytön koko 21,5″ wide (16:9)
Valovoima 300 cd/m²
Staattinen kontrasti 1000:1 (tyypillinen)
Dynaaminen kontrasti 30 000:1
Tarkkuus 1920 x 1080
Vasteaika 5 ms
Katselukulma (vaaka/pysty) 170°/160° (CR > 10)
Värientoisto 16,7 M
Signaalitulo Videosignaali Analoginen / USB(Ubisync)
Tahdistusmalli Erillinen vaaka/pysty, komposiitti, SOG
Liitäntä D-sub / USB
Virta Virrankulutus 40 W (tyypillinen), 44 W (enintään)
Valmiustila (DPMS) < 1,2 W
Tyyppi Sisäänrakennettu
Ominaisuudet Plug & Play DDC 2B
USB-keskitin Kyllä
Mac-yhteensopiva Kyllä
Multimediakaiutin Ei
Seinäkiinnitys (ei sisälly tuotteeseen) Ei
Väri reuna/selkäpuoli Kiiltävä musta
Erikoisominaisuudet Easy Connection (UbiSync), Image Size, hipaisunäppäin, Windows Vista Basic
Mitat Tuotteen mitat jalustan kanssa (L x K x S) 517 x 334,15 x 72 mm
Tuotteen mitat ilman jalustaa (L x K x S) 517 x 334,15 x 58 mm
Kuljetusmitat (L x K x S) 594 x 123 x 405 mm
Paino Tuotteen paino 4,5 kg
Kuljetuspaino 5,7 kg
Jalusta Tyyppi Pöytätuki
Toiminnot Asetettavissa oikeaan kulmaan
Takuu Takuu Kolmen vuoden vaihtotakuu paikan päällä

Samsungin Ubisync-toiminnolla voidaan näyttöä ruokkia myös USB:n kautta ja ketjuttaa useampia näyttöjä yhteen. Lisää tietoa Ubisync-toiminnosta löydät Samsungin sivuilta.


Kuvat:

LD220HD_pakkaus

Samsung LD220HD-näytön pakkaus noudattelee Samsungin luontoa säästävää linjaa eli sen fyysiset mitat ovat mahdollisimman pienet ja painatukset ovat suhteellisen pienet sekä väriäsäästävät.

LD220HD_pakkaus_auki

LD220HD -näytön pakkaus aukaistaan pakkauksen toisesta kyljestä jolloin eteen tulee kuvan mukainen näkymä.

LD220HD_pakkaus_auki_2

Styroksin oistamisen jälkeen eteen tulee solumuoviin pakattu näyttö.

LD220HD_pakkaus_auki_3

Pakkauksen pohjalla on kaikki näytön tarvikkeet.

LD220HD_tarvikkeet

Tarvikeosastolta löytyy sähkökaapeli, D-sub -> DVI-kaapeli, kaukosäädin joka ohjaa Samsungin muitakin laitteita ja paristot tälle, 3,5mm jakeilla varustettu audiokaapeli tietokoneen ja näytön väliin, ohjekirjanen ja muutama takuuta selventävä ohut paperi, sininen mikrokuituliina ja Samsungin ohjelmisto-CD-ROM, joka sisältää lähinnä icd-väriprogiilit ja näytön ohjekirjan pdf-formaatissa. Mikrokuituliinallekin tulee varmasti käyttöä koska itse näytön muoviosat ovat korkeakiiltoista mustaa muovia johon tarttuu sormejäljet ja rasva erittäin tehokaasti kiinni.

LD220HD_ruutu_muoveissa

Näyttö kaivettuna ulos solumuovisuojapussistaan. Ruudun päällä on vielä suojaava kontaktimuovin tapainen kelmu.

LD220HD_ruutu

Ruutukalvon poistamisen jälkeen. Vasemmassa reunassa on vielä liike-esittelyä varten teknisiä tietoja kertova tarra.

LD220HD_ruutu_takaa

Näytön takapuolella on ylhäällä kantamista helpottava sormiura ja ruudun muotoilu on kauttaaltaan pyöreähkö. Kuvassa näkyy myös ruudun Lapfit-jalka, jonka voi kääntää myös kokonaan ruutuun kiinni jolloin sitä voi pitää vaikka sylissä nimensä mukaisesti.

LD220HD_liittimet

Ruudun liittimet on sijoiteltu kaikki yhteen. Sininen 3,5mm jakkipaikka on PC:ltä tulevalle analogiselle äänelle, EX-LINK -jakki puolestaan Samsungin muihin laitteisiin liittämiseksi ja siinä liikkuvat kaukosäädinkomennot. Sinisen liittimen alapuolella on myös äänien läpivienti kuulokkeille. Kuulokeliittimen vieressä on Service-nimellä oleva USB-portti, jonka alapuolella RCA-liittimillä audiosisääntulot, kuten myös komponenttivideo-sisääntulot. RCA-liitinpatterin yläpuolella on DVI – ja HDMI-sisääntulot ja näiden oikealla puolella antenniliitin. Viimeisenä oikeassa alakulmassa RGB-singnaaliakin syövä EURO/SCART-liitin.

LD220HD_kumi

Näytön etureuna on siis kiinni pöydän pinnassa ja pienet kumiset tassut estävät näytön liukumisen.

LD220HD_jalka

Samsung LD220HD Lapfit-näytön jalka säädettynä niin, että itse ruutu on mahdollisimman pystyasenossa. Kuvassa ruudun vasemmassa kyljessä näkyy myös paikka Conax-kortinlukijalle, jonka asentamisen jälkeen laitteella on mahdollista katsella myös maksukanavia.

LD220HD_jalka_2

Näytön jalka ääriasennossaan.

LD220HD_hipaisu

Kaikki LD220HD-näytön käyttöpainikkeet ovat hipaisumallisia ja taustavalaistuja. Taustavalaisun voi kytkeä laitteen valikoista olemaan kokoajan päällä, jos näin käyttäjä haluaa.

LD220HD_toiminnassa

Samsung LD220HD Lapfit-näyttö toiminnassa.

 

Kuvia näytön valikoista:

LD220HD_valikko

Samsung LD220HD Lapfit näyttö käyttää Samsungin televisioista tuttua valikkorakennetta johon lisättynä hienommat väriensäätöasetukset. Päätoiminto valitaan vasemmalta, pystyssä vieritettävästä logoilla ja tekstillä varustetusta listasta ja alatoiminto oikelta puolelta. Valikon selaaminen hipaisunäppäimillä oli hankalaa näppäinten huonon tuntuman ansiosta, joten päädyin käyttämään kaukosäädintä ruudun hallinnassa. Tämä tuntui olevan paras ja mukavin keino.

LD220HD_valikko_kieli

Näytön valikkojen kielen saa vaihdettua ja listasta löytyy myös Suomi, hyvä.

LD220HD_valikko_TV-viritys

Satelliittilautasen kuvalla merkitystä valikosta löytyy TV-virittimen hallinta eli lähinnä kanavien viritys -ja järjestelytoiminnot.

LD220HD_valikko_source

Kaukosäätimen tulopainiketta painamalla ruudun vasempaan yläkulmaan ilmestyy valikko josta saa valittua ristikko-ohjain -näppäimillä käytössä olevan sisääntulon.


Testaus ja loppusanat:

LD220HD_kalibrointi

Samsung LD220HD Lapfit -näyttö pääsi luonnollisesti heti käyttämämme referenssitasoisen X-rite:n EyeOne-kalibraattorin ruuaksi ja säädimme näytön värit niin hyvin kohdalleen kuin se oli käytännössä mahdollista. Kaikkia näyttöjä ei saa koskaan tarkalleen kohdalleen ja ruutujen arvot vielä elävät ajan ja lämpötilan kanssa.

LD220HD_pikselirakenne

Lähikuva LD220HD -näytön TN-paneelin pikselirakenteesta, joka edustaa tyypillistä TN:ää.

RGB_tulos

Kalibroinnin tulos. Värintoistoalue jää TN-paneelille tyypillisesti kapeahkoksi, varsinkin värialueen vihreästä ja punaisesta päästä. Lisäksi gammakäyrä ei ole kovinkaan suora, joten kuvankäsittelyyn ruutua en voine suositella, mutta eipä sitä siihen ole tarkoitettukaan.

LD220HD_valikko_kontrasti

Kalibraattorilla optimeiksi löydetyt kontrasti -ja kirkkausasetukset.

LD220HD_valikko_RGB

Ja vastaavasti väriasetukset.

Kalibraation lopputuloksena syntyneen .icc -väriprofiilitiedoton voit imuroida itsellesi tästä.

Energiankulutus:

Mittasin energiankulutuksen hyvin tarkaksi kehutulla ja mitatulla Technoline Costcontrol-energiamittarilla.

lepotilan kulutus = 1W
1920×1080 resoluutiolla DVI:n kautta, suoraan paketista otettuna = 50W
1920×1080 resoluutiolla DVI:n kautta, kalibroinnin jälkeen = 32W
TV moodissa = 48W

 

Loppusanat:

Käytin ruutua jokusen päivän ajan makuuhuoneessa puhtaasti TV-käytössä kytkettynä antenniverkkoon. Ikävä kyllä monitoripuolen kalibrointi ei vaikuta TV-puolen säätöihin ja TV:n asetukset piti hakea käsipelillä paikalleen. Oletuksena värit olivat aivan liian punavoittoiset, mutta valmiista väriasetuksista löytyi TV:n puolelle hyvä vaihtoehto.

Osaa käyttäjistä varmasti kiehtoo myös monitorin sisältämä Ubisync-toiminto, joka mahdollistaa sen liittämisen tietokoneeseen USB 2.0 -portin kautta jolloin ei tarvita ollenkaan erillistä näytönohjainta. Laitteen sisällä majailee DisplayLinkin valmistama näytönohjainpiiri, joka hoitaa perustehtävät riittävällä teholla, mutta 3D:hen se ei kuitenkaan taivu.

Samsung LD220HD-näyttö tuntuu olevan varsin kelpo peli esimerkiksi opiskelijaboxiin, lastenhuoneen PC:lle tai muihin paikkoihin joissa TV:llä ja monitorilla olisi käyttöä, mutta tila rajoittaa niin ettei sinne saa kahta erillistä laitetta mahdutettua tai muuten ole järkeä hankkia. Tietysti on olemassa myös sekin vaihtoehto, että tietokoneeseen asentaa TV-viritinkortin tai USB-kalikan, mutta niiden käyttö ei ole koskaan kovinkaan ongelmatonta saatikka kovinkaan suoraviivaista. Lisäksi, ne vaativat suhteellisen nykyaikaisen ja tehokkaan tietokoneen.

Näyttöön sisäänrakennettu TV-viritin on puolestaan täysin riippumaton tietokoneesta eikä näin ollen tarvitse ajureita eikä ohjelmia ja TV:n katselu on aivan yhtä helppoa kuin erillisellä normaalilla TV:lläkin. Laitteeseen on usean sisääntulon ansiosta helppo kytkeä myös Blu-ray -soitin tai pelikonsoli.

Ruudun kaiuttimien ääni on ohut ja keskiäänivoittoinen kuten kaikissa muissakin TV:ssä, mutta siedettävissä ja kohtuullisen rasittamaton. Kuulokeliittimen olisin kyllä suonut olevan vaikka näytön kyljessä eikä takana muiden liittimien kanssa samassa paikassa. Tämä on suhteellisen hankala paikka liittämisen kannalta.

Toinen parantamisen kohde LD220HD-näytössä kohdistuu sen mukana toimitettaviin kaapeleihin. Olisi hyvin suotavaa, että näytön mukana toimitettaisiin DVD ->DVI-kaapeli ja erikseen vaikka D-sub -> D-sub-kaapeli eikä ollenkaan tuollaista DVI -> D-sub -kaapelia, mikä huonontaa kuvanlaatua.

Samsung LD220HD Lapfit-näytön kuvanlaatu oli normaalikäyttöön hyvää tasoa ja sen katselu ei käy silmien päälle. Näppärän jalustan ansiosta ruudun kulmaa saa säädettyä hyvin itselleen sopivaksi. Samsung LD220HD on kaiken kaikkiaan varsin maukas peli ja vastaa varmasti monen käyttäjän tarpeisiin sekä tarjoaa ominaisuuksia mitä ei monista muista näytöistä löydy.

Samsung LD220HD (Lapfit) (LS22FMDGF/XE)

Plussat ja miinukset:

+ DVB-C & DVB-T -virtittimet

+ Suomenkieli valikoissa

+ Kaiuttimet

+ Kaukosäädin

+ Laaja liitinvalikoima

+ Innovatiivinen jalusta

+ Full HD

+ Ubisync-toiminto

– Heikohko värintoisto

– Hipaisunäppäimet

– Ei HDMI -ja DVI-kaapeleita

silver

Samsung LD220HD -näytön tuotesivut

Samsung LD220HD -näyttö Suomen hintaseurannassa (Muista LS22FMDGF/XE tyyppimerkintä)

Samsung LD220HD -näyttö Geizhals hintaseurannassa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.