Testissä: 27" Dell UltraSharp U2711

Now Reading
Testissä: 27" Dell UltraSharp U2711

monitor-dell-u2711-heroSaimme Delliltä testiimme monia ammatikseen sekä harrastuksenaan kuvia ja videota käsitteleviä henkilöitä kiinnostavan Dell UltraSharp U2711 -näytön, joka kuuluu 27 tuuman kokoluokkaan ja tarjoaa käyttäjälleen IPS-paneelin hyvän värintoiston sekä useimmille käyttäjille riittävän 2560×1440 pikselin resoluution. Kaiken lisäksi näytön paneeli on pinnoitettu heijastamattomalla 3H-kovapinnoitteella sekä varustettu muistikortinlukijalla ja laajalla valikoimalla erilaisia liitäntätapoja.

Näytön parasta antia on kuitenkin selkeästi sen hyvä kuvanlaatu ja suuri resoluutio. Testissämme käymme perinteiseen tapaamme läpi näytön ominaisuudet, kalibroimme sen ja mittaamme kahdella eri ohjelmalla näytön värintoiston.

Dell painottaa UltraSharp U2711 -näyttönsä hyvää värintoistokykyä, kuten myös kattavaa erilaisten liitäntätapojen määrää ja lyhyttä vasteaikaa.

monitor-dell-u2711-overview4

 

Joustavat katselu ja asennus mahdollisuudet: 
Voit käyttää näyttöäsi sen mukana toimitettavan korkeussäädettävän ja kallistus/kierto toiminnolla varustetun jalustan kanssa tai irrottaa näytön jalustasta ja hankkia pöytätilaa säästävän seinäkiinnikkeen.
Intuitiivinen hallinta: 
Voit hallita näyttösi asetuksia helposti käyttämällä OSD-näyttöä ja kapasitiivisia kosketusnappeja.
Teräväpiirtokyvyt: 
Nauti korkealaatuisesta äänestä ja videosta käyttäen HDMI v1.3, DisplayPort, digitaalista DVI-D -liitäntöjä. Näyttö tukee myös HDCP -ominaisuutta.
Monikäyttöiset liitännät: 
Komposiitti ja komponentti liitännät,  neljä USB -porttia ja muistikortinlukija mahdollistavat yleisimpien lisälaitteiden helpon liitettävyyden.

 

 Dell  UltraSharp  U2711 27” Näyttö, PremierColor-teknologialla

 Tekniset tiedot:

Näyttö:

Paneelin koko:
27″ (68.58 cm)
Kuvasuhde:
Laajakuva (16:9)
Paneelin tyyppi, pinnoite:
IPS (In-Plane Switching), heijastamaton H3 kovapinnoite
Natiivi resoluutio:
2560 x 1440 @ 60 Hz
Kontrastisuhde:
1000:1 (tyypillinen), Dynaaminen kontrastisuhde: 80000:1 (Maksimi)
Kirkkaus:
350 cd/m2 (tyypillinen)
Vasteaika:
6ms
Katselukulmat:
(178° vertikaalinen / 178° horisontaalinen)
Näyttövärien määrä:
1.07 miljardia väriä
Pikselin koko:
0,233mm
Näytön tyyppi:
Laajakuva LCD-paneelinäyttö

Liitännät:

High Definition Multimedia Interface -liitäntä (HDMI)
2 kpl Digital Visual Interface -liitäntää (DVI-D) HDCP:lla
DisplayPort (DP) -liitäntä
Video Graphics Array (VGA) d-Sub -liitäntä
Component Video -liitännät
Composite Video -liitäntä
1 USB 2.0 sisääntulo -portti
4 USB 2.0 Lisälaite -porttia
8 in 1 Muistikortinlukija
DC -virtaliitin Dell Soundbar -kaiuttimelle


Jalusta:

Korkeussäädettävä, kallistuksella ja kierrolla varustettu jalusta kaapelienhallinnalla.
VESA Kiinnityksen tuki:
Kyllä, 100mm x 100mm (Seinä kiinnike myydään erikseen).

Sisäänrakennetut laitteet:

Muistikortinlukija ja neljä porttinen USB 2.0 -keskitin


Turvallisuus:

Turvalukon kiinnitysura (kaapelilukko myydään erikseen)
Varkaudenestolukitus jalustassa (kohdistuu paneeliin), kapasitiiviset kosketusnapit OSD -valikolle.

Väri, koko ja paino:

Mitat jalustan kanssa (K x L x S)
427.83 mm (jalusta ala-asennossaan) ~ 517.83 mm (yläasennossa) x 646.71 mm x 199.95 mm
Mitat ilman jalustaa (K x L x S)
385.67mm x 646.71 mm x 93 mm
15.18 inches x 25.46 inches x 3.66 inches
Paino jalustan ja kaapelien kanssa:
10.46 kg 
Pakkauksen paino:
14.46 kg 

 


Kuvat:

  MG_5100

Heti Dell U2711 -näytön pakkauksen saavuttua toimistolle kiinnitimme huomiota sen varsin resuiseen ja maailmaa nähneen näköiseen pakkaukseen, joka kaikesta huolimatta on pysynyt kuosissaan, vaikka näyttääkin jo todella kuluneelta ja kärsineeltä.

 MG_5102

Pakkausta avattaessa havaitsimme, että lähes kaikki näytön tarvikkeet ohjekirjoja ja kaapeleita myöten olivat jääneet matkanvarrelle. Myös itse näyttöä suojaava styroksisuoja oli murtunut ja purua oli kaikkialla. Hieman alkoi jännittää onko näyttö edes ehjä.

 MG_5106

Ylimmäisen styroksin pois nostettua löytyi paketista itse näyttökin, tosin ilman suojapussia ja hyvin sähköisen styroksin purujen päällystämänä.

 MG_5107

Dell UltraSharp U2711 -näyttö kaikessa komeudessaan. Kuten kuvasta näkee, ei kaikkea silppua saanut pois. Osa silpusta oli löytänyt tiensä myös näytön kehyksen ja itse näyttöpaneelin väliin, josta se olisi pitänyt kaivaa pois jollain pienellä terävällä esineellä samalla varoen naarmuttamasta näyttöpaneelia.

 MG_5109

Näytön jalan ollessa säädettynä alimpaan mahdolliseen asentoonsa jää paneelin alareuna noin 87mm etäisyydelle työpöydän pinnasta.

 MG_5112

Näytön jalan ollessa puolestaan ylimmäisessä mahdollisessa asennossaan etäisyys paneelin ja työpöydän pinnan välillä on noin 184mm

 MG_5114

Näytön hallintanapit on sijoitettu näytön oikeaan reunaan ja kaikki näistä on valaistuja, mutta virtapainiketta lukuunottamatta yhdessäkään näistä ei ole merkintöjä mitä napista tapahtuu. Tähän saamme selvennyksen myöhemmässä vaiheessa. 

  MG_5115

Dell UltraSharp U2711 -näyttö takaa. Näytön jalusta on tehtaalla valmiiksi asennettu eikä sitä ole varustettu Pivot-toiminnolla. Jalustan korkeussuuntainen liike toimii jouheasti ja täsmällisesti eikä juurikaan tarvitse voimaa. Jalusta pysyy myös hyvin paikallaan pöydällä riittävän painonsa ja kumitassujensa ansiosta.

 MG_5119

Näytön liittimet oikealla puolella: DVI-D 2, VGA eli d-Sub, HDMI, komponenttivideo ja USB-B-liitin tietokoneen ja näytön väliin kytkettävälle kaapelille, jonka avulla saadaan näytön USB-liittimet käyttöön. Oikeassa reunassa vielä viimeisenä kaksi USB 2.0 -porttia. 

 MG_5124

Näytön vasemman puolen liittimet, siis takaa päin katsottuna: Virtaliitin, virransyöttö kaiuttimille, äänen ulostulot 3,5mm liittimillä sekä DisplayPort ja DVI-D 1.

 MG_5127

U2711-näytön vasemmassa reunassa on kahdeksaa eri tyyppistä muistikorttia tukeva muistikortinlukija. Lukija ei ikävä kyllä tue CompactFlash-muistikortteja, mutta muistikorttipaikan alapuolella on kaksi USB 2.0 -liitäntää lisää.

 MG_5221

Seuraava vaihe oli nostaa näyttö pöydälle ja kytkeä se kiinni tietokoneen näytönohjaimeen Dual Link DVI-D -kaapelilla, jotta sen natiivia resoluutiota kyettäisiin käyttämään. Normaali Single Link DVI -kaapeli tukee vain resoluutioita 1920×1200 60Hz saakka.


Valikot:

  MG_5226

Näytön oikeassa laidassa virtapainikkeen yläpuolella sijaitseviin kapasitiivisiin kosketukseen reagoiviin valikkopainikkeisiin syttyy automaattisesti sininen valo, kun käden vie niiden lähelle. Alin painikkeista tuo esiin itse kuvassa näkyvän valikon ja samaten sulkee sen. Kolme ylimmäistä on käyttäjän itse määriteltävissä. Siksi valaistuissa painikkeissa ei ole mitään painettuja merkkejä.

 MG_5229

Dell U2711 -näytön valikko on selkeydessään ja helppoudessaan erittäin hyvä. Brightness/Contrast-valikosta säädetään nimensä mukaisesti näytön kirkkautta ja kontrastia.

 MG_5230

Koska digitaalista signaalia käytettäessä automaattisäätö on turhana pois käytöstä, on se ohitettava ja siirryttävä suoraan Input Source -valikkoon, joka nimensä mukaisesti sisältää käytössä olevan sisääntulon valinnan, joita näytössä on runsaasti.

 MG_5231

Color Settings -valikko pitää puolestaan sisällään väriformaatin, Gamma-asetuksen, toimintatilan valinnan ja esiasetetun väri/käyttötilan valinnat.

 MG_5232

Display Settings -valikko sisältää skaalauksen asetuksen, kuten myös terävyyden säädön, johon ei ollut tarvetta koskea.

 MG_5233

PSB eli Picture By Picture -valikosta päästään kytkemään kyseinen toiminto päälle, jonka avulla voidaan katsoa kahdesta eri sisääntulosta kuvaa samaan aikaan. Järjestelmä jakaa kuvan keskeltä poikki, jolloin molemmille puolille jää oma 1280×1440 resoluution kokoinen alue käyttöön.

 MG_5234

Other Settings -valikosta löytyy kaikki muut ja sekalaiset näytön toimintaan vaikuttavat asetukset, kuten OSD-näytön kielen valinta, OSD:n läpinäkyvyys, OSD-näytön näkyvillä pito aika, valikon lukitseminen, painikkeiden ääni päälle ja pois, DDC/CI -toiminto päälle (näytön asetuksia voidaan hallita ohjelmallisesti tietokoneelta) ja LCD-paneelin hoitotoiminto (auttaa jos ruutuun palaa esimerkiksi kuva kiinni). Valikosta löytyy myös tehdasasetusten palautus.

 MG_5236

Näytön OSD:n kieleksi ei voi ikävä kyllä valita Suomea, mutta eipä kyllä Ruotsiakaan, jos tämä lohduttaa 🙂

 MG_5235

Personalize -valikosta voidaan valita näytön oikean reunan kolmen ylimmän napin pikatoiminnot.


Kalibrointi:

  MG_5245

Dell U2711 -näyttö kalibroinnissa ja ICC-tiedosto valmistumassa.

Kalibrointityökaluna toimi perinteiseen tapaan X-riten Eye-One -kalibraattori ja Gretag Macbeth Eye-one match3 -ohjelmisto, jolla näyttö kalibroitiin ja mitattiin. Tämän jälkeen ajoimme myös ilmaisen Colorimetre HCFR -ohjelman läpi, jonka antamat tulokset ovat myös alempana esillä.

Gretag kontrasti

Gretag Macbeth -ohjelmiston reaaliaikaisilla mittareilla saimme ensin säädettävän kontrastin varsin hyvin keskelle mittarin skaalaa.

Gretag RGB_palkit

Sinistä osaväriä ei saanut mittarin mukaan täysin nappiin vaan se oli joko huomattavasti liikaa tai liian vähän, joten se sai jäädä kuvan osoittamalla tavalla hieman liian voimakkaaksi. Näyttöä vaivaa sama ominaisuus kuin niin montaa muutakin – kosket yhtä osaväriä niin muutkin värit siirtyvät. Ainoastaan testaamistamme näytöistä Asuksen 24″ ProArt -näytössä ei tätä ongelmaa juuri ollut.

Gretag luminanssi

Näytön kirkkauden eli luminanssin saimme säädettyä myös varsin hyvin kohdalleen ja nopeasti.

Gretag RGB_tulos_ICC_s

Kalibroinnin lopputulos nähtävissä kuvassa. Näytön värintoistoalue on erittäin suuri ja kaikki osavärit näyttävät pysyvän hyvin nipussa. Kuva suurenee klikkamalla. Ohjelman luoman ICC-väriprofiili tiedoston voit ladata käyttöösi täältä. Tiedostolla ei luonnollisesti tee mitään ellet myös säädä näyttöäsi samoihin alla näkyviin asetuksiin kuin testinäyttömme.

 MG_5249

Kalibroinnin lopputuloksena parhaiksi asetuksiksi löytyivät kuvassa esillä olevat värien säädöt.

 MG_5242

Kuvassa Gretag Macbeth -ohjelman parhaiksi kertomat kirkkauden ja kontrastin asetukset.

 HCFR Luminanssi

Seuraavaksi siirryimme Colorimetre HCFR -ohjelman käyttöön jolla vain mittasin uudelleen Gretag Macbeth -ohjelman kalibroinnin jäljiltä syntyneet säädöt. Luminanssi eli kirkkauskäyrä näyttää varsin tasaisesti nousevalta ilman mitään piikkejä.

HCFR Gamma

Gammakin pysyy lähes koko matkalta kahden raja/ohjearvo-viivan välissä.

HCFR RGB_levels

RGB levels -kuvaajan mukaan näytön osavärit pysyvät nipussa varsin hyvin ilman suurempia heittoja. Ainoastaan 10% harmaa kohdassa punainen väri hieman karkaa.

HCFR CIE_diagrammi

 Näytön värintoistoalue ylittää selkeästi mustalla kolmiolla merktyn REC 709 -standardin mukaisen värintoistoalueen.

Energia graafi

Näytyön energiankulutuksen mittasimme tarkalla Technoline Cost Control -energiamittarilla. Valmiustilassa näyttö vei noin neljän watin edestä energiaa.


Loppusanat:

Dellin UltraSharp U2711 -näyttö täytti ja jopa ylitti kaikki sille asettamamme odotukset. Sen tarjoama 2560×1440 pikselin resoluutio on jo entuudestaan tuttu Fujitsun 27″ näytöstä, joka on myös erittäin laadukas laite. Kuitenkin Dellin näytön yleinen olemus, näytön liitännät ja valikot ovat askeleen edellä Fujitsun P27T 6 IPS -näyttöä eikä Fujitsun valkoinen rungon väri sovi läheskään kaikkialle toisin kuin Dellin aina elegantti ja tyylikäs mattapintainen musta. Tuotteet kuitenkin kilpailevat samoista ostajista, joten monet vertaavat kyseisiä näyttöjä vastakkain hyvinkin tarkasti.

U2711-näytön ainoat miinuspuolet tulevat siitä, että näyttöä ei ole jostain syystä varustettu valokuvaajien suosimalla CompatClash-muistikortteja tukevalla muistikortinlukijalla eikä sen jalusta sisällä toimintoa, jolla näytön voi kääntää pysyasentoon, joka tunnetaan nimellä Pivot. Toisaalta 27″ 16:9 näyttö kyllä näyttäisi hieman hassulta pystyasennossa, mutta tarve Pivotille voi toisinaan yllättää. 

Energiankulutuksensa osalta Dell oli pihimpi kuin Fujitsu, noin kymmenen wattia pienemmän kulutuksensa ansiosta. Monitoriin esiasetettujen näyttötilojen välillä ei ollut energiakulutuksessa suuria eroja, lukuunottamatta peleihin tarkoitettua Game-tilaa. Iso osa esiasetetuista näyttötiloista oli likimain käyttökelvottomia, lukuunottamatta sRGB- ja Adobe RGB -tiloja. Fujitsun- ja Dell U2711 -näyttöjen varintoisto oli käytännössä täysin identtinen ja erot muodostuvatkin näyttöjen varusteista joissa Dell vetää pidemmän korren muistikortinlukijan ja liitäntöjensä puolesta, mutta Fujitsu puolestaan tarjoaa Pivot-toiminnon.

Dell UltraSharp U2711 on kokoluokassaan erinomainen valinta mikäli 1920×1200 resoluution IPS-näyttöjen resoluutio ei vain kertakaikkiaan riitä tai tila 30″ kokoluokan näyttöön, joka tarjoaa pystysuunnassa hieman enemmän tilaa. Ikävä kyllä 30″ näyttöjen hinnat ovat edelleen tuhannen euron luokassa ja ylikin ja yhden laadukkaan 30″ näytön hinnalla saa kaksi laadukasta 27″ mallia.

monitor-dell-u2711-overview1

DELL UltraSharp U2711 IPS -näyttö:

Plussat ja miinukset:

 + 2560×1400 -pikselin resoluutio

+ Heijastamaton mattapintainen IPS-paneeli

+ Aktiivinen neliporttinen USB 2.0 -keskitin

+ Riittävä määrä digitaalisia liitäntöjä

+ Todella hyvä kuvanlaatu ja värintoisto

+ Todella tyylikäs muotoilu

+ Selkeä ja helppokäyttöinen valikko

+ Hinta vastaa laatua (~680€)

– Ei suomenkieltä valikossa

– Ei Pivot-toimintoa

 

mato78 gold 

  

Dell UltraSharp U2711 -näytön tuotesivut 

Dell UltraSharp U2711 -näyttö hintaseuranta.fi -palvelussa 

Dell UltraSharp U2711 -näyttö Geizhals -hintaseurantapalvelussa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
100%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.