Testissä Asuksen PA246Q ProArt -näyttö

Now Reading
Testissä Asuksen PA246Q ProArt -näyttö

Pressi 2Saimme Asukselta noin viikko sitten kesätestiin graafikoille ja valokuvaajille suunnattu Asus PA246Q -näytön, jonka erikoisuutena on valmiiksi tehtaalla kalibroidut väriasetukset ja tietysti E-IPS -paneeli. Paneelin reunoilla kulkee viiden millin välein mittaviivasto, jonka lisäksi ruudulle saadaan napin painalluksella esille mittaruudukko.

Näytön resoluutio on jo nykyään harvemmin tavattava 1920 x 1200 pikseliä ja kuvasuhteena 16:10, joka kieltämättä on edelleen paras kuvasuhde tietokonekäytössä. Artikkelissa käymme perinteiseen tyyliimme läpi näytön valikot ja asetukset sekä mittaamme Technoline Cost Control -energiamittarilla näytön energiankulutuksen. Lopuksi kalibroimme näytön X-riten Eye One -kalibraattorilla.

Pressi 1

Tekniset tiedot:

Display Panel Size: Wide Screen 24.1″(61.13cm) 16:10
Color Saturation : 98%(Adobe RGB), 100%(sRGB), 102%(NTSC)
Panel Type : P-IPS
True Resolution : 1920×1200
Full HD 1080P : Yes
Pixel Pitch : 0.270mm
Brightness(Max) : 400 cd/㎡
ASUS Smart Contrast Ratio (ASCR) : 50000:1
Viewing Angle (CR≧10) : 178°(H)/178°(V)
Response Time : 6ms (Gray to Gray)
Display Colors : 1073.7M (10bit)
Video Feature Trace Free Technology
Color Rich Technology
SPLENDID Video Intelligence Technology
SPLENDID Video Preset Modes : 6 Modes (Adobe RGB Mode/sRGB Mode/Scenery Mode/Theater Mode/Standard Mode/User Mode)
Color Temperature Selection : 3 Modes
Color Accuracy : △E≦ 5
Gamma adjustment : Yes (Support Gamma 2.2/1.8 )
Color Adjustment : 6-axis adjustment(R,G,B,C,M,Y)
Picture-in-Picture
HDCP support
Convenient Hotkey SPLENDID Video Preset Mode Selection
Auto. Adjustment
Brightness Adjustment
Contrast Adjustment
Input Selection
QuickFit
I/O Ports Signal Input : HDMI ,D-Sub,DisplayPort,DVI-D
AV Audio Input : HDMI 1.3
Earphone jack : 3.5mm Mini-Jack (for HDMI & DisplayPort Only)
USB Port(s) : 1 x upstream,2 x downstream
Card Reader : SD, MS, MS Pro, MS Duo, xD, MMC,SM
Signal Frequency Analog Signal Frequency : 30~83 KHz(H)/ 50~76 Hz(V)
Digital Signal Frequency : 30~83 KHz(H)/ 50~76 Hz(V)
Power Consumption Power ON : < 75W
Power Saving Mode : < 1W
Power Off Mode : 0W (hard switch)
Mechanical Design Chassis Colors : Black
Tilt : +20°~-5°
Swivel : Yes
Pivot : Yes
Height Adjustment : Yes
VESA Wall Mounting : 100x100mm
Security Kensington lock
Dimensions Phys. Dimension with Stand(WxHxD) : 558.4 x 380.8 x 235 mm
Box Dimension (WxHxD) : 683 x 457 x 298 mm
Weight Net Weight (Esti.) : 7.3 kg
Gross Weight (Esti.) : 10 kg
Accessories DVI cable
VGA cable
DisplayPort cable
Power cord
USB cable
Quick start guide
Support CD
Warranty Card
Regulation Approval TCO’03, UL/cUL, CB, CE, ErP, FCC, CCC, TUV-GS, TUV-ERGO, ISO9241-307, BSMI, Gost-R, C-Tick, VCCI, PSB, PSE, J-MOSS, RoHS, Windows 7 WHQL

 


Kuvat:

  MG 3381

Asus PA246Q ProArt -näyttö on pakattu pääasiassa mustan väriseen pahvilaatikkoon jota koristavat lukuisten eri teknologioiden ja ominaisuuksien logot sekä kuva ja viivapiirros näytöstä.

 MG 3383

Pakkauksen kapeasta kyljestä löytyy myös samat logot. Näistä kiinnostavimpina itse pidän Color Accurancy ΔE <5 ja=”” 6-axis=”” color=”” adjustment=”” -logoja=”” testaamiseen=”” varatun=”” kolmen-nelj=”” n=”” p=”” iv=”” aikana=”” en=”” ik=”” v=”” kyll=”” ehtinyt=”” mitenk=”” testaamaan=”” paljonko=”” yt=”” riasetukset=”” liikkuivat=”” pois=”” kalibroiduista=”” arvoista=””>

Color Accurancy Delta E <5 -logo=”” merkitsee=”” sit=”” ett=”” n=”” yt=”” v=”” rit=”” ovat=”” viiden=”” pisteen=”” tarkkuudella=”” cie=”” lab=”” -v=”” riympyr=”” koordinaatistossa=”” referenssiv=”” reist=”” alle=”” span=”” class=”st”>ΔE <2 -eroa=”” ei=”” ihmissilm=”” erota=”” span=””>

 MG 3385

Näytön pakkaus avattuna. Edellinen testaaja on jättänyt tarvikkeet niin sanotusti hujan hajan eivätkä kaapelit, ja ohjekirjaset ole niille varatuissa koloissaan ja pusseissaan.

 MG 3387

Näytön varusteisiin ja tarvikkeisiin kuuluu vasemmalla ylhäällä kuvassa oleva tehtaan kalibrointitulos paperilla, muutama ohjelkirjanen ja ajuri/ohjelmisto CD-levy. Näytön mukana toimitetaan D-Sub-, DVI- ja DisplayPort -kaapelit kuvasignaalin siirtoon. Näiden lisäksi mukana on virta- ja USB -kaapelit.

 MG 3388

Liitinpaneelin liittimet vasemmal taoikealle: DisplayPort, HDMI, DVI, d-sub(VGA), 3,5mm audiojakki (kuuloke) ja viimeisenä USB-B-liitin.

 MG 3393

Näytön vasempaan reunaan on sijoitettu kaksi USB 2.0 -liitintä ja 7-in-1 muistikortinlukija. Jostain syystä Asus on säästellyt tässä kohtaa eikä näytön muistikortinlukijasta löydy valokuvaajien eniten käyttämälle muistikorttityypille eli CompactFlashille tukea.

 MG 3390

Näyttö naamallaan suoraan paketista nostettuna. Jalka on tehtaalla valmiiksi kiinnitetty, joskin se on irrotettavissa ja korvattavissa vaikka seinätelineellä. Kuten kuvastakin voi hyvin päätellä, tukee näyttö myös Pivot-toimintoa jolloin pitkien tekstidokumenttien käsittely on helpompaa.

 MG 3397

Näyttö takaa ja jalusta alimmassa asennossaan. Kuvassa näyttöpaneeli hieman käännettynä ja hieman kallellaan.

 MG 3399

Näytön jalusta korkeimmassa asennossaan. Säädöt joka suuntaan ovat täysin portaattomat ja todella pehmeästi liikkuvia. Kierto-, kallistus-, korkeus- ja pyörityssäädöt tapahtuvat tarttumalla näytöstä tiukasti kiinni ja liikuttamalla paneelia toivottuun suuntaan.

 MG 3403

Asus PA246Q ProArt -näyttö edestäpäin. Kuvasta näkyy myös, että näytön paneeli on mattapintainen eikä ilkeästi heijasteleva kiiltopintainen.

 MG 3405

Näytön oikeassa laidassa ovat kaikki näytön hallintapainikkeet. Vasemmalta oikealle lueteltuna: mittaruudukko, joka tuo näytölle milli/sentti/tuumaristikot, käytössä olevan näyttötilan pikavalintapainike, kontrastin pikasäätö/valikko, valikkopainike, kirkkauden pikavalinta, sisääntulon valinta, virtanappi ja viimeisenä virtavalo, joka on sopivan himmeä.


Valikot:

Nostettuani näytön pöydälle ja kiinnitettyäni sen testikoneen näytönohjaimeen on vuorossa valikkojen kuvaus.

 MG 3412

Asus PA246Q -näytön valikot ovat poikkeukselliset monessakin mielessä, sillä ensinnäkin valikko on oletuksena ruudun oikeassa alanurkassa lähellä hallintapainikkeita. Näin ollen pois kalibraattorin tieltä. Lisäksi valikot pysyvät tarpeeksi kauan esillä ja ajan voi säätää mieleisekseen. Tämäkin ominaisuus helpottaa kalibrointia.

Näytön valikoista ylimmäisenä on Splendid-valikko, joka pitää sisällään eri käyttötilat. Näistä ainoastaan User Mode eli käyttäjätila on täysin vapaasti säädettävissä seuraavassa kohdassa eli Color-valikossa, joka pitää sisällään kaikki värien säädöt.

 MG 3413

Color-valikko sisältää kirkkauden, kontrastin, värikylläisyyden, värisävyn, värilämpötilan ja gamman säädöt.

 MG 3414

Image-valikko pitää puolestaan sisällään lähinnä analogista sisääntuloa käytettäessä tarvittavia säätöjä, jotka liittyvät kuvan kokoon, sijaintiin ja tarkkuuteen.

 MG 3421

PIP Setting -valikosta voidaan kytkeä PIP (Kuva kuvassa) -toiminto päälle ja valita signaalilähde sekä kuvan koko ja paikka ruudulla.

 MG 3416

Input Select -valikosta voidaan valita käytössä oleva sisääntulo. Kyseinen valikko on kuitenkin suhteellisen turha koska näytön etupaneelissa on virtapainikkeen vieressä pikavalintapainike käytössä olevalle sisääntulolle, jota painelemalla näyttö vaihtaa seuraavaan sisääntuloporttiin.

 MG 3417

System Setup -valikosta löytyy esittelytila, jota ei kuitenkaan koti tai toimisto-oloissa tarvita sekä OSD setup, jolla säädetään kuvaruutunäytön paikka ruudulla. Information kertoo käytössä olevan resoluution ja muuta tietoa näytöstä.

Language-valikosta valitaan näytön valikkojen kieli. Power Indicator -vivulla voidaan näytön virtavalo sammuttaa, mikäli kokee tämän häiritsevänä. Viimeisenä on tehdasasetusten palautus eli Reset.

 MG 3418

Kielivalikosta ei lödsy Suomea eikä edes Ruotsia.

 MG 3419

Information-valikosta löytyy tiedot käytössä olevasta sisääntulosta, resoluutiosta, virkistystaajuuksista, PIP-tila sekä näytön mallinimi.

 MG 3420

OSD Setup -valikosta säädetään kuvaruutuvalikon sijainti ruudulla, valikon sammutusaika (joka on todella pitkä, oletuksena 2 minuuttia.) Lisäksi valikosta saadaan säädettyä kuvaruutunäytön läpinäkyvyyden aste prosentteina.

 MG 3422

Seuraavaksi valitsin Splendid -valikosta käyttäjätilan, jotta pääsin säätämään kaikkia laitteen väriasetuksia.

 MG 3423

Nyt kaikki väriasetukset, paitsi värilämpötila ovat säädettävissä. Sitä ei kuitenkaan tarvitse säätää muiden asetusten ollessa auki.

 MG 3424

Sitten sukellamme Advanced Setting -valikkoon, josta löytyvät näytön suurimmat erikoisuudet. Värisäätöjä löytyy niin, että heikottaa.

 MG 3425

Ensimmäinen valikko Advanced Setting -valikon sisältä on nimeltään Six-axis Hue, joka pitää sisällään nimensä mukaisesti kuuden akselin värisävyn säädöt. Näihin ei tullut tarve koskea edes kalibroitaessa.

 MG 3426

Myöskään kuuden-akselin -värikylläisyysasetuksiin ei tullut tarvetta koskea.

 MG 3427

Käytännössä kirkkauden ja kontrastin lisäksi ainoat värisävyihin vaikuttavat asetukset joita kalibroinnissa tarvitsin löytyivät Gain-valikosta.

 MG 3428

Kuten sanottua, niin myöskään Offset-valikon asetuksiin ei tarvinnut koskea.


Testitulokset ja loppusanat:

Perinteiseen tyyliin kalibroin ruudun mato78.com-sivuston erinomaisella X-riten Eye One -kalibraattorilla ja päätin samalla tarkistaa kuinka hyvin laitteen Adobbe RGB- ja sRGB -tilat ovat tehtaalla kalibroitu. Usein ainakin normaalikäyttöön tarkoitettujen näyttöjen valmiit tilat ovat täysin pielessä.

Gretag RGB

Sain pienilä säädöillä RGB-asetukset aivan nappiin GretagMacbeth Eye-One Match 3 -ohjelmalla.

Gretag CAL triangle

 Kalibroinnin jälkeinen tulos nähtävissä yllä. Kuva suurenee klikkaamalla.

  MG 3423

Näytön kirkkaus piti laskea nollaan eikä sekään ollut riittävästi. Kontrastin optimiarvoksi kalibraattorimme antoi asetuksen 80%.

 MG 3427

Gain-säätöjäkään ei tarvinnut juuri muuttaa ja monista muista näytöistä poiketen gain-säädöt eivät vaikuttaneet toisiinsa juuri ollenkaan. Tämä nopeutti ja helpotti prosessia suunnattomasti. Kuvassa kalibroinnilla saavutetut asetukset. Voit ladata kalibroinnin tuloksena syntyneen ICC-tiedoston täältä.

Päätin samaan syssyyn käydä kalibraattorilla läpi tehtaalla valmiiksi kalibroidut Adobe RGB- ja sRGB -tilat sekä katsoa millaiset tulokset näillä saavutetaan.

Gretag Adobe RGB triangle

Adobe RGB -tilan tehdassäädöt olivat varsin malikkaasti kohdallaan, mutta ”käsin kalibroituna” värintoistoalue on jokaisen osavärin osalta laajempi. Kirkkaus on myös aivan liian suuri molemmilla tehdasasetuksilla – Adobe GRB:llä ja sRGB:llä.

Gretag sRGB triangle

sRGB-tehdasasetus leikkaa vihreän värin toistosta paljon pois ja on myös aivan liian kirkas. Tätä tilaa en itse henkilökohtaisesti käyttäisi. Ainoastaan silloin kyseisen tilan käyttö on perusteltua mikäli käytössä oleva tulostin tai painoprosessi on sRGB -tasoinen.

 

energiagraafi

Asus PA264Q -näytön energiankulutus menee käsi kädessä näytön kirkkauden kanssa. Standard- ja Scenery -tilat ovat kirkkautensa osalta erittäin rasittavia silmille eikä näiden käyttöä voi suositella. Ainoa oikeasti toimiva tehdasasetus on Adobe RGB, joka vie vähiten sähköäkin.

Asus PA246Q jätti toisaalta todella hyvän maun, mutta jäimme samalla miettimään muutamaa näytössä olevaa epäkohtaa. Miksi laitteesta puuttuu CF-kortinlukija? CompactFlash-kortithan ovat käytännössä ainoita, joita ammattikuvaajat edelleen käyttävät. Toiseksi, USB-portteja olisi samalla vaivalla voinut olla neljä. Toiset kaksi liitinpaneelissa laitteen takana taikka oikeassa kyljessä. Lisäksi häiritsemään jäi näytön aivan liian suuri kirkkaus jota ei saanut laskettua riittävän hyvälle tasolle edes asetuksen ollessa minimissään.

Positiivinen maku jäi hyvistä ja selkeistä valikoista, mattapintaisesta P-IPS -paneelista, tukevasta rakenteesta ja jalustasta, riittävistä sisääntulovaihtoehdoista ja todella kattavista värisäädöistä jollaisiin harvemmin törmää edes ammattiköyttöön tarkoitetuissa näyttölaitteissa. Laajojen värisäätöjen takia laitteelle on kertynyt myös hintaa, sillä esimerkiksi Geizhals-hintaseurantapalvelussa Asus PA246Q löytyy halvimmillaan noin 420 euroon hintaan ja kotimaan kamaralta puolestaan 450 eurolla.

Mikäli tarkoituksena on hankkia erinomainen näyttö erityisesti valokuvien tai videoiden editointiin, niin en näe mitään estettä Asuksen PA246Q -näytön hankkimiselle, mikäli 1920 x 1200 pikselin resoluutio riittää. Monelle ei riitä. Niille joille 1920 x 1200 pikselin resoluutio ei riitä, on olemassa vähän vaihtoehtoja ja nekin arvokkaampia. Esimerkiksi voi valtia testaamamme Fujtsun 27″ 16:9 2560 x 1440 pikselin resoluution näytön tai Applen CinemaDisplay-näytöt. Sitten on vielä arvokkaammat 30″ kokoluokkaan sijoittuvat 2560 x 1600 pikselin resoluution näytöt, jotka taas kaikki sijoitttuvat jo tuhannen euron hintaluokkaan merkistä ja mallista riippumatta.

Asus PA246Q ProArt -näyttö

Plussat ja miinukset:

+ Erittäin laajat ja kattavat värisäädöt

+ Tukeva rakenne

+ Mattapintainen 1920×1200 resoluution 10-bittinen P-IPS -paneeli

+ USB-keskitin (vain 2-porttia)

+ Siedettävä hinta

+ 7:lle muistikorttityypille lukija

+ Hyvä saatavuus

– Ei CompactFlash-muistikorteille tukea

– Kirkkautta ei saa riittävän pienelle

gold

mato78 approved 

  

Asus PA246Q -näytön tuotesivut

Asus PA246Q -näyttö hintaseuranta.fi -palvelussa

Asus PA246Q -näyttö Geizhals.eu -hintaseuranta -palvelussa

 

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.