Testissä: Asus VS229H 21.5" LED-näyttö

Now Reading
Testissä: Asus VS229H 21.5" LED-näyttö

Saimme Asukselta pikatestiin kuluttajille suunnatun edullisen Led-taustavalaistun 21,5″ kokoluokkaan kuuluvan 1080p-resoluution 14ms vasteaikaan kykenevän e-IPS-paneelillisen näytön nimeltä ASUS VS229H. Näyttö kiinnostaa monia perustason tietokonekäyttäjiä IPS-paneelinsa puolesta, kuten myös Led-tekniikalla toteutetun taustavalaistuksensakin osalta. LEDit näet kuluttavat huomattavasti vähemmän sähköä kuin vanhat taustavalaisuratkaisut.

Näyttö tarjoaa peruskäyttäjälle riittävät liitäntämahdollisuudet HDMI-, D-Sub- ja DVI -porttiensa ansiosta ja uupumaan jää ainoastaan hyvin hitaasti muutoinkin yleistynyt DisplayPort-liitäntä. Näytön keskihinta kotimaisissa liikkeissä on varsin houkuttelevassa 180 euron luokassa, joskin samalla hinnalla saa TN-paneelillisia, perinteisesti taustavalaistuja 24″ näyttömalleja. Katsotaanpa mihin ASUS VS229H -näyttö kykenee.

 Pressi

Tekniset tiedot:

Näyttöpaneeli Paneelin koko: Laajakuva 21.5″(54,6cm) 16:9
Paneelin tyyppi: IPS
Natiivi resoluutio : 1920×1080
Full HD 1080P : Kyllä
Pikselin koko: 0,248mm
Kirkkaus(Maks.) : 250 cd/㎡
ASUS Smart kontrastisuhde (ASCR) : 50000000:1
Katselukulmat (CR≧10) : 178°(H)/178°(V)
Vsteaika: 14ms
Näytötettävien värien määrä: 16.7M
Video-ominaisuudet SPLENDID Video Intelligence Teknologia
SPLENDID Video Esiasetustiloja: 6 kappaletta 
Ihonväri asetus : 3 valintaa
Värilämötilan asetus : 4 valintaa
HDCP tuki
Pikanäppäimet SPLENDID Video esiaetustilan valinta
Automaatti säätö
Kirkkauden säätö
Kontrastin säätö
Sisääntulonvalinta
QuickFit
Liitännät Video-signaalin sisääntulot: HDMI , D-Sub, DVI-D
Äänen sisääntulo: HDMI 
Kuulokeliitäntä: 3,5mm mini-jakki (toimii vain HDMI:n olessa käytössä)
Signaalien taajuudet Analoogisen signaalin taajuus: 30~83 KHz(H)/ 50~75 Hz(V)
Digitaalisen signaalin taajuus: 30~83 KHz(H)/ 50~75 Hz(V)
Energiankulutus Käyttötilassa < 36W
Virransäästötilassa < 0.5W
Standbytilassa < 0.5W
Mekaaninen rakenne Rungon väri: Musta
Jalustan kallistus: +20°~-5°
VESA Seinäkiinnikkeen reikien paikat: 100x100mm
Turvallisus Kensington-lukko
Fyysiset mitat Fyysiset mitat (LxKxS): 514,5×385,5x200mm
Pakkauksen mitat (LxKxS): 566x443x130mm
Weight Net Weight(Esti.): 3.1kg
Gross Weight(Esti.):5.2kg
Tarvikkeet DVI-kaapeli
VGA-kaapeli
Virta-kaapeli
Pikakäyttöopas
Takuukortti
Kompliassit

Energy Star 5.0, UL/cUL, CB, CE, ErP, FCC, CCC, BSMI, Gost-R, C-Tick, VCCI, RoHS, WEEE, Windows 7 WHQL, PSB, China Energy Label Level 1


Kuvat ja valikot:

  MG_6033

Asus VS229H -näyttö toimitetaan vähäisesti koristellussa, pienessä ruskeassa pahvilaatikossa, johon on painatettu näytön mallinimi ja tietysti Asuksen logoja sinne sun tänne. Pakkaus on varustettu kätevällä kantokahvalla. 

 MG_6036

Näytön pakkaus aukeaa kätevästi toisesta kyljestä, jonka jälkeen käsillä onkin heti kaikki tarvittava. Ensimäisenä edessä on näytön jalusta, joka ruuvataan kiinni yhdellä sormin kiristettävällä ruuvilla.

 MG_6054

Näytön mukana toimitettavat tarvikkeet koostuvat jalsutalevyn lisäksi pienestä ohjekirjasesta, takuukortista, DVI, D-Sub ja virtakaapeleista.

 MG_6038

ASUS VS229H -näyttö on varsin siro ilmestys. Näytön ohut, mutta hieman heppoinen jalka tukee myös sirouden illuusiota vaikka itse näyttöä se tukeekin heikonlaisesti. Esimerkiksi valikkonäppäimiä käytettäessä laite heiluu ja joustaa hyvinkin paljon.

 MG_6041

ASUS VS229H -näytön kaikki hallintanäppäimet on sijoitettu näytön oikean reunan alapintaan. Yhtään painiketta ei ole varustettu valaistulla merkillä ja ainoa valo on oikeassa laidassa sijaitseva pieni sininen virtaledi.

 MG_6043

Näyttö takaa. Varsin yksinkertainen, johtuen suurimmaksi osaksi erittäin pienestä jalasta, jonka ansiosta liittimiinkin pääsee helposti käsiksi.

  MG_6045

Näytön liittimet: vasemassa laidassa virtaliitin, jota seuraa HDMI, DVI-D, D-Sub ja 3,5mm audioliitäntä kuulokkeille.

  MG_6048

Näyttö kiinnitettynä jalustaansa ja valmiina testeihin. Jalusta ei sisällä näytön korkeudensäätöä, kuten eivät monet muutkaan tämän hintaluokan näyttöjen jalustat.

Valikot:

 MG_6170

ASUS käyttää samaa valikkorakennetta kaikkien nykyisten näyttöjensä kanssa, joka on suhteellisen helppo ja nopea omaksua. Ensimmäisellä sivulla, nimeltään Splendid, sijaitsevat näytön esiasetustilat joista emme testissä kokeilleet yhtäkään.

 MG_6176

Color-valikko pitää nimensä mukaisesti sisällään näytön värien, kirkkauden ja kontrastin säädöt joihin palaamme myöhemmin kalibroinnin merkeissä.

 MG_6177

 Image-valikko pitää sisällään analogista signaalia käytettäessä tarvittavia kuvan paikan ja tarkkuuden säätöjä.

 MG_6178

Input Select -valikko pitää puolestaan sisällään nimensä mukaisesti videosignaalin sisääntulon valinnan.

 MG_6173

System Setup -valikosta löytyvät näytön sekalaiset asetukset, kuten energiansäästötilan aktivointi sekä kuvaruutuvalikon sijainnin asetukset ja kielen valinta. Piilossa alempana on vielä tehdasasetusten palautustoiminto.

 MG_6172

Näytön kuvaruutunäytön kielien valikoimasta ei löydy suomenkieltä.


Kalibrointi ja loppusanat: 

Kalibroimme ASUS VS229H -näytön kuten kaikki muutkin testeissämme käyvät näyttölaitteet käyttämällä X-riten Eye-one -kalibraattoria, ja GretagMacbeth Eye-one Match 3- ja Colorimetre HCFR -ohjelmia.

 MG_6168

Yksikään testinäytön pikseleistä ei ollut rikki, mutta näytön halpaa e-IPS-paneelia vaivasi erittäin paha valovuotoongelma, joka oikeuttaa takuuvaihtoon ja pilaa esimerkiksi elokuvien katselua hyvinkin paljon, kuten myös graafisen työskentelyn mahdollisuuden. Toivottavasti vika ei ole ominaisuus ja rajoittuu vain tähän testiyksilöön. Kuva otettu mustalla kuvalla, kokoruudun kokoisena ja pimeässä tilassa. Kuvan käsittelyvaiheessa valovuodon määrä säädetty vastaamaan silmin nähtävää realistista valovuodon määrää.

 MG_6180

Asus VS229H -näytön kalibrointi alkamassa. Oikealla puolellaan perusmallin TN-paneelilla varustettu vanha Benq:n 1920×1200 resoluution G2400W-näyttö.

VS229 Gretag_Contrast_85

85% kontrastin arvolla GretagMacbethin Match 3 -ohjelma antoi siedettävän tuloksen. Pienempi arvo meni asteikolla jo huomattavasti liian pieneksi.

VS229 Gretag_Luminance_60

Kirkkaus eli luminanssiasetuksella 60% näytön kirkkaus osui käytännössä nappiin.

VS229 Gretag_RGB_Controls

Myös itse värien optimiarvojen haku kävi erittäin nopeasti – alle viidessä minuutissa. Sinisen arvo jäi väkisinkin hieman liian korkeaksi, mutta se sallittakoon tämän hintaluokan tuotteelle.

VS229 Gretag_RGB_result_s

IPS-paneelilliseksi näytöksi värintoisto on epäilyttävän kapea, varsinkin punaisen värin osalta, mutta muutoin tuloksissa ei ole valittamista. Kuva suurenee klikkaamalla.

 MG_6184

Parhaiksi värien asetuksiksi löytyivät kuvassa näkyvät säädöt. Kalibrointiohjelman luoman ICC-väriprofiilitiedoston voit ladata itsellesi täältä.

VS229 HCFR_Gamma

Päätimme tarkistaa kalibroinnin tuloksen myös Colorimetre HCFR -ohjelmalla. Kuvassa näytön gammakäyrä, joka on varsin siedettävä.

VS229 HCFR_Luminance

Kirkkauskäyräkin näyttää aivan luonnolliselta, ilman mitään piikkejä.

VS229 HCFR_RGB_levels

RGB-tasot näyttävät olevan tummemmalla kuvalla hieman epävakaat. Sinisen värin taso nousee ensimmäisenä muiden yläpuolelle ja tämän jälkeen kuvan siirtyessä tummempaan suuntaan punainen osaväri alkaa heikentyä.

VS229 HCFR_CIE

Kuten jo GretagMacbeth Match 3-ohjelman tuloksista epäilinkin, jää punainen väri heikoksi, kuten myös sininenkin. Näyttö ei siis parhailla asetuksillaan kykene täyttämään REC 709 -standardia, jonka alue näkyy kuvassa mustana kolmiona. 

Näytön energiankulutus mitattiin perinteiseen tapaan erittäin tarkalla Technoline Costcontrol -mittarilla, joka kertoi näytön olevan Asuksen omien ylisanojen tapaan erittäin vihreä. Näyttö kulutti suoraan pakasta vedettynä ja kalibroimattomana 29 wattia, kun kalibroinnin jälkeen kulutus tippui 22 wattiin. Kyseessä on kaikkein matalimmat kulutuslukemat mitä olemme tähän mennessä mitanneet miltään näyttölaitteelta.  

Loppusanat:

Loppupäätelmänä Asuksen VS229H -näyttö jättää hieman ristiriitaisia tunteita. Se sisältää paljon uutta teknologiaa ja on e-IPS-paneelinsa ansiosta vapaa TN:n näyttöjä vaivaavasta ditheröinnistä ja kykenee ainakin teoreettisesti esittämään TN-paneeleihin verrattuna täyden väriavaruuden.

Toisaalta näyttö kuitenkin pahan valovuotonsa ja hyvinkin heppoisen jalustansa ansiosta jättää pienen epäilyksen Asuksen näyttöjen laadunvalvonnasta. Tälläista ei saisi missään nimessä päästää läpi ja asiakkaalle saakka vaikka ehkä se peruskäyttäjälle kelpaisikin. VS229H asettuu hintansa puolesta (~180EUR) erittäin kovasti kilpailtuun hintaluokkaan, joten tuotteen elinikä markkinoilla tulee mahdollisesti jäämään hyvinkin lyhyeksi jatkuvan kipailutilanteen takia.

Näyttö on kaikilta ominaisuuksiltaan hyvinkin sopiva peruskäyttäjän nettikoneeseen tai toimistokäyttöön. Mattapintainen paneeli ei kiiletele eikä heijastele ja liittimiä on riittävä määrä vaikka pelikonsoliin liittämistä varten, mutta tuossa käytössä olisi varsin kiva, jos näyttö olisi varustettu jonkin sortin kaiuttimilla. Vaikka Asus suoraan kertookin näytön sisältämästä IPS-paneelista jättää se ehkä tarkoituksellisesti kertomatta kyseessä olevan e-IPS-tyyppisen paneelin, joka on suunnattu kilpailemaan halpojen TN-paneelien kanssa eikä tarjoa likipiätäenkään samaa suorituskykyä kuin esimekriksi H-IPS tai S-IPS -paneelit. 

 

ASUS VS229H 21.5″ LED -näyttö

Plussat ja miinukset:

+ Erittäin ohut

+ Edullinen

+ Mattapintainen paneeli

+ Riittävä määrä liittimiä

+ mattapintainen e-IPS-paneeli

+/- siro rakenne

– Ei USB-keskitintä

– IPS-paneeliksi huono värintoisto

– Paha valovuoto

– Ei korkeussäätöä jalustassa

 

 mato78 bronze

 

 

ASUS VS229H -näytön tuotesivut

ASUS VS229H -näyttö hintaseuranta.fi palvelussa

ASUS VS229H -näyttö Geizhals-hintaseurantapalvelussa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.