Testissä: Fujitsun P27T-6 IPS -näyttö

Now Reading
Testissä: Fujitsun P27T-6 IPS -näyttö

pressi_edesta

Saimme Fujitsulta testiimme heidän näkemyksensä 27″ kokoluokan graafiseen työskentelyyn suunnatusta 2560×1440 resoluution 16:9 kuvasuhteella varustetusta näytöstä. Näytön ominaisuuslista on kaiken kaikkiaan hyvin herkullinen ja kelpaisi varmasti myös isolle osalle pelaajistakin.

Suuri resoluutio tuo tietysti mukanaan myös jonkin verran ongelmia ainakin pelikäytössä, jossa pelikokoonpanolta vaaditaan selkeästi enemmän vääntöä kuin 1920×1200 tai 1080p -resoluution ruuduilla pelattaessa. Kasvanut resoluutio kuitenkin on monitorin pääasiallinen myyntivaltti, josta on hyötyä lukemattomissa eri käyttökohteissa, kuten kuvankäsitelyssä, videoeditoinnissa, CAD-työskentelyssä ja missä vain missä käyttäjä kaipaa enemmän tilaa työpöydälle ja leveää kuvaa. 

2560×1440 -resoluution kanssa 16:9 kuvasuhde ei häiritse oikeastaan ollenkaan toisin kuin 1080p-resoluutiolla jolla pystyresoluutio jää monessa käytössä auttamatta liian pieneksi. Varsinkin kun käyttöjärjestelmän ala tai yläpalkki haukkaa vielä tästä oman osansa. Näyttö tarjoaa riittävän määrän digitaalisia sisääntuloja ja siitä löytyykin kaksi HDMI-porttia, yksi DVI(DualLink) ja yksi DisplayPort.

Tekniset tiedot:

Compatible with Windows7In Plane Switching TCO 03 High Displayport

HDMI Pivot HDCP Height AdjustUSB Auto brightness Power Save

OMINAISUUDET
  • 27″ 16:9 kuvasuhde

  • Kontrasti 20 000:1

  • Kirkkaus 350 cd/m2

  • Vasteaika 6ms

  • Maksimiresoluutio 2560 x 1440 pikseliä

  • Katselukulma 178°/ 178°

  • Display Port, 2x HDMI, DVI (DualLink), D-SUB (VGA), 4x USB2.0

  • TCO ’03, IPS-paneeli, 0-Watin virrankulutus lepotilassa, Auto Brightness (ABC), ECO Button,12bit värien käsittely, DICOM-yhteensopiva, 4-in-1 jalusta

 • 3 vuoden nouto-palautus -huolto

Kuvat:

_MG_0942

P27T-6 IPS -näytön pakkaus on hyvin arkinen. Ruskea pahvilaatikko mitä koristaa ainoastaan Fujitsun logo. Eipä näitä pakkausten koreilla painatuksilla myydäkkään.

_MG_0949

Pakkauksen toisessa päädyssä on sisältä löytyvän näytön tarkan mallimerkinnän kertova tarra, josta löytyy myös tuotteen sarjanumero.

_MG_0950

Pakkaus avattuna. Näyttö on hyvin muotoonsa valettujen styroksipehmusteiden suojaama.

_MG_0952

Hieman yllättävästi näyttöpaneelia ei ollut suojaamassa antistaattista solumuovipussia vaan itse ruutu oli turhankin esillä ja jos pakkauksessa kuljetuksen aikana jonkin kaapeli pääsee vaikka liikkumaan, voi se naarmuttaa paneelia. (Päivitys: Näytössä pitäisi olla suojapussi mutta se oli jäänyt Fujitsun Suomen konttorille)

_MG_0959

Näytön mukana toimitettavat tarvikkeet yhteiskuvassa. Kolme ohjekirjasta, ajuri CD, DisplayPort-kaapeli , DualLink DVI-kaapeli, USB-kaapeli, jolla näyttöön sisäänrakennettu USB-keskitin saadaan toimimaan, audiokaapeli ja virtakaapeli.

_MG_0967

Näytön vasemmassa reunassa on kaksi USB 2.0 -porttia. Toiset kaksi löytyvät muiden liittimien luota.

_MG_0969

Fujitsu P27T-6 IPS -näytön jalusta, joka sallii pystysuunnassa tapahtuvan säädön sekä 180:n asteen käännön eli Pivotin.

pressi_edesta

Näyttö edestäpäin kuvattuna. Hieman ikävänä piirteenä on se ettei näyttöä saa muun värisenä kuin valkoisena.

pressi_takaa

Promokuva vielä takapuoleltakin.

_MG_0987

Näytön vasemmassa laidassa on päävirtakatkaisin ja virtaliitin. Itse liitinpaneelissa ensimmäisenä on DisplayPort-liitin jota seuraa DVI(DualLink), D-sub, kaksi HDMI:tä, audiosisääntulo 3,5mm stereojakilla, USB-sisääntulo ja kaksi USB 2.0 -porttia.


Valikot (OSD)

Näytön valikkorakenne tuntuu ensi alkuun hieman monimutkaiselta, mutta siihen tottui yllättävän nopeasti. Yllätyksekseni Fujitsu on päättänyt lisätä valikon kieliin myös suomenkielen, joka on varmasti monille käyttäjälle positiivinen asia ja joillekin se saattaa painaa paljonkin vaakakupissa ostopäätöstä tehdessä.

_MG_1002

Kuvassa valikoiden kielenvalinta, jossa tosiaan on hyvin kattavasti eri puolilla maailmaa käytettyjä kieliä, mukaan lukien Suomi.

_MG_1003

Vaihdettuani kielen suomeksi aloitin valikoissa kahlaamisen. Ensimmäisenä valikoista on Kirkkaus/Kontrasti-säädöt sisällään pitävä alavalikko.

_MG_1004

Seuraavana listalla on Tila-alavalikko, josta käyttäjä voi nopeasti vaihtaa näytön kontrasti- ja värintoistotiloja laitteeseen ennakolta tehtaalla määriteltyjen tilojen välillä.

_MG_1005

Kuvan säätövalikon sisältä löytyy terävyys- ja laajennusasetukset. Molempia tarvitaan vain analogisen signaalin kanssa, joten jätin nämä tarkoituksella omaan arvoonsa. Lukuun ottamatta laajennusosaa josta kuva alla.

_MG_1006

Laajennus-alavalikosta säädetään näytön käyttäytyminen muilla resoluutioilla kuin sen natiivilla, eli laajennetaanko pienemmät resoluutiot skaalaamalla ne kokoruudun kokoisiksi vai näytetäänkö ne pikselin tarkasti oikeassa koossaan. Näytön skaalain ei ole erityisen pätevä ja se jättää pieneillä resoluutiolla paljon sahalaitaisuutta.

_MG_1007

Äänivalikossa on pelkästään mykistys- ja äänenvoimakkuusasetukset.

_MG_1008

Sitten päästääkin jo tärkeimpien asioiden äärelle eli värivalikon sisältöön. Laitteeseen on tehtaalla ohjelmoitu muutamia kuvassa näkyviä värilämpötiloja joilla peruskäyttäjä pärjää varmasti hyvin, mutta näytön hinnan ja ominaisuudet huomioon ottaen suosittelen ehdottomasti laitteen värintoiston säätämistä kohdalleen kunnollisella kalibraattorilla.

_MG_1010

Asetusvalikon sisältä löytyy useampia alavalikkoja, joista ensimmäisestä syötönvalinta, jossa valittavissa nimensä mukaisesti käytössä oleva sisääntulo. DDC-asetuksella valitaan lähettääkö näyttö tiedot maksimiresoluutiostaan ja virkistystajuuksistaan näytönohjaimelle.

OSD-aikakatkaisuasetuksella puolestaan säädetään kauanko OSD-näyttö pysyy esillä. Tehdaskutsulla palautetaan laitteen tehdasasetukset.

_MG_1012

Viimeisenä valikkona tiedot, jossa kerrotaan käytössä oleva sisääntulo, resoluutio ja virkistystaajuus.


Kalibrointi ja mittaukset:

_MG_1019

Seuraavaksi siirryimme kalibroimaan Fujitsu P27T-6 IPS -monitorin käyttämällä Xriten Eye one display -kalibraattoria. Mielestäni tämän hinta ja kokoluokan näyttö kannattaa muutenkin ehdottomasti kalibroida vaikkei sitä käyttäisikään kuvankäsittelyyn.

Epäilen kuitenkin, että monitorin suurin ostajakunta ostaa sen juurikin Photoshop- ja Lightroom -työskentelyyn, joko ammatti tai harrastuskäyttöön. 

_MG_1033

Mittalaitteen ja GretagMacbeth Match 3 -ohjelmiston avustuksella kontrastiksi ja kirkkaudeksi löydettiin kuvassa näkyvät asetukset.

_MG_1034

Värien säätämisessä vierähti hieman pidempi tovi, mutta näytön kuvasta tuli selkeästi parempi ja vähemmän silmiä rasittava. Kuvassa parhaat asetukset esillä.

Fujitsu_P27T-6_IPS_Eye_One_ICC_summary

Näytön värintoisto on kalibroinnin jälkeen suorastaan erinomainen ja osoittaa mihin hyvin säädetty IPS-paneeli kykenee. Kuvaa klikkaamalla aukeaa isompi versio kuvasta.

Fujitsu_P27T-6_IPS_HCFR_CIE

HCFR-ohjelman mittaustulos värintoistoalueesta.

Fujitsu_P27T-6_IPS_HCFR_RGB

Kaikki osavärit näyttävät myös HCFR-ohjelman mukaan olevan hyvin tasaisesti.

Fujitsu_P27T-6_IPS_HCFR_Luminance

HCFR-ohjelman mittaama luminanssikäyrä.

Fujitsu_P27T-6_IPS_HCFR_Gamma

Gammakäyrä HCFR-ohjelman mittausten perusteella.

Fujitsu_energiankulutus

Mittasin P27T-6 IPS -näytön energiankulutuksen hyvin tarkalla TechnoLine Cost Control -energiankulutusmittarilla suoraan tehdasasetuksilla, lepotilassa, kalibroinnin jälkeen ja vielä lopuksi laitteen ECO-tilassa, joka pudottaa taustavalon kirkkautta.


Loppusanat:

Fujitsun P27T-6 IPS -näyttö on kaikinpuolin PC:n tehokäyttäjän unelma ja käsittää likipitäen täydellisen värintoiston ja riittävän resoluution kuvienkäsittelyyn. Kysymyksessä oli myös ensimmäinen kerta kun 16:9 resoluutio ei tuntunut tietokonekäytössä häiritsevän, mikä johtuu aivan varmasti monitorin 2560×1440 pikselin natiiviresoluutiosta, johon tosiaan mahtuu tavaraa aivan eri tavalla kuin pienempiin resoluutioihin. Näytön katselukulmat riittivät omassa koekäytössäni varsin hyvin eikä paneelin mattapinta heijastellut edes voimakkaammassa valaistuksessa, mikä on myös monelle tärkeä seikka. 

Näytössä ei jäänyt itseäni häiritsemään käytännössä kuin yksi seikka, miksi ihmeessä se on saatavilla ainoastaan valkoisena? Mustalle versioille luulisi olevan kysyntää huomattavasti enemmän. Energian kulutus oli myös suurehkoa kalibroinnin jälkeen, joten en suosittele jättämään näyttöä päälle koneelta postuttaessa, ainakaan ilman käyttöjärjestelmän virransäästöasetuksien päälle kytkemistä. Lähemmäs sadan watin kulutus koettelee kukkaroa, jos näyttö on paljon päällä. ECO-tilan käytöllä kulutuksesta saa leikattua noin neljänneksen, mutta se kostautuu himmempänä kuvana ja samalla värintoistokin hieman kärsii. Lisäksi Fujitsu olisi voinut lisätä näyttöön sisäisen muistikortinlukijan, mikä löytyy eräiltä kilpailijoilta.

Näytön hinta pyörii artikkelin kirjoitushetkellä noin 600 – 750 eurossa ostopaikasta ja maasta riippuen. Samalla hinnalla saa tietysti markkinoiden halvimpia 23″ 1920×1080 -resoluution TN-paneelillisia halpamonitoreja 3-4 kappaletta, mutta pitää huomioida se etteivät IPS-paneelilliset kilpaile samasta ostajaryhmästä eikä valokuvien käsittelyssä 6-bittisellä TN-paneelilla hiemakin vakavammin työnsä tai harrastuksensa ottava valokuvaaja tee käytännössä mitään.

Kalibroinnin lopputuloksena syntyneen ICC-profiili tiedoston voit ladata täältä.

Fujitsu P27T-6 IPS -näyttö

Plussat ja miinukset:

+ 2560×1440 -pikselin resoluutio

+ Mattapintainen IPS-paneeli

+ Suomenkieliset valikot

+ Aktiivinen 4-porttinen USB-keskitin

+ Riittävästi sisääntuloja

+ Siedettävä hinta

+ Pivot-toiminto

– Saatavilla ainoastaan valkoisena

– Suurehko energiankulutus

gold

Fujitsu P27T-6 IPS -näytön tuotesivut

Fujitsu P27T-6 IPS -näyttö Geizhals-hintaseurannassa

Fujitsu P27T-6 IPS -näyttö hintaseuranta.fi-palvelussa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.