Testissä: HP ZR24w

Now Reading
Testissä: HP ZR24w

Promo2

Saimme testiin HP:lta erittäin paljon maailmalla kehutun e-IPS -paneelillisen täyden 1920 x 1200 -resoluution ZR24w -näytön. Näytön nostaa massasta esille juurikin tuo paneelityyppi, oikea 16:10 kuvasuhteen 1920 x 1200 pikselin resoluutio ja kohtuullinen hinta.

Ikävästi tämän hetken näyttömarkkinat ovat muutoin pääasiallisesti enemmän viihdekäyttöön sopivampien 16:9 1920×1080 pikselin resoluutiollisilla halvoilla ja samalla huonohkoilla TN -tyyppisillä paneeleilla varustettuja. e-IPS on värintoistollisesti ja mustan tason suhteen huomattavasti parempi vaihtoehto kuin TN.

Laitteen e-IPS paneelien värisyvyys on yleensä 8-bittiä, kun taas TN-paneelien puolestaan 6-bittiä joten jos halutaan toistaa koko väriavaruus TN-paneeleilla joudutaan näillä käyttämään ditheröintiä, joka samalla heikentää paneelin nopeutta ja tekee varsinkin harmaasävyistä suttuisia. Eikä TN-tyyppisillä paneeleilla siltikään pystytä toistamaan kaikkia sävyjä. e-IPS onkin parhaiten kotonaan kuvankäsittelijän pöydällä. Tarkastelemme artikkelissamme miten HP on toteuttanut järkihintaluokkaan sijoittuvan 24″  e-IPS -monitorinsa ja millainen se on käyttää, unohtamatta myöskään värien kalibrointia.

ditherdiffussion

Esimerkki 6-bittisellä TN-paneelilla ditheröinnillä luotavista väreistä yllä. TN-paneelilla ei ilman ditheröintiä pystytä kuin  262144:een eri värisävyyn.

dithernone

Esimerkki liki luonnollisesta 8-bittisestä eli 16.7 mijoonaan värisävyyn pystyvästä IPS paneelin ditheröimättömästä värintoistosta punaisen värin osalta.

Tekniset tiedot:

Järjestelmän ominaisuudet
HP:n tuoteluokittelu
Säädettävyys Best
Sääntöjenmukaisuus Best
Suorituskyky Best
TCO Best
Näytön koko (lävistäjä) 61 cm (24 tuumaa)
Näytön resoluutio 1 920 x 1 200
Kuvapisteväli 0,270 mm
Kirkkaus (tyypillinen) 400 cd/m²
Kontrastisuhde 1000:1; 3000:1 (dynaaminen)
Näytön katselukulma 178 astetta, vaaka; 178 astetta, pysty
Sisääntulosignaali 1 VGA; 1 DVI-D; 1 x DisplayPort
Tuotteen väri Carboniitti
Näytön kääntökulma Kallistus: -5–+30 astetta; Kierto: ±45 astetta
Näytön ominaisuudet Antistaattinen; Häikäisemätön
Fyysinen suojaus Kensington-lukkovalmius
Portit 5 USB-portt.
Yksi tuloliitäntä, neljä lähtöliitäntää (sisältää kaapelin)
Portit 5 USB-portt.
Mitat ja paino
Tuotteen paino 8,5 kg
Paketoimattomana jalustan kanssa
Tuotteen mitat (L x S x K) 55,6 x 8,65 x 36,2 cm
Paketoimattomana ilman jalustaa
Tuotteen mitat jalustan kanssa (L x S x K) 55,6 x 23,5 x 42,5 cm
Virtaa ja käyttöjärjestelmää koskevat vaatimukset
Virtavaatimukset Tulojännite: vaihtovirta 90–265 V, 47–63 Hz
Virrankulutus Enintään 95 W, normaali 85 W
Virrankulutus (valmiustila) 1 W
Käyttölämpötila 5–35 °C
Käyttökosteusalue 20–80 % RH
Sisältö
Takuu Kolmen vuoden rajoitettu takuu kattaa osat, työn sekä huollon asiakkaan tiloissa (myös taustavalo). Saatavuus vaihtelee alueittain. Tietyt rajoitukset ja poikkeukset ovat voimassa. Lisätietoja saat HP:n asiakaspalvelusta tai huollosta
Pakkauksen sisältö DVI-D-, DisplayPort- ja VGA-liitäntä sekä USB- ja virtakaapeli

Promo1


Kuvat:

_MG_9677

HP on pakannut ZR24w -monitorinsa asialliseen ja perinteiseen ruskeaan pahvilaatikkoon, joka ei väreillä koreile. Monitori ja HP:n muutkin tuotteet myyvät muilla avuilla kuin pakkauksen räikeillä väreillä ja grafiikoilla.

_MG_9686

Pakkaukseen liimatusta tuotetarrasta voidaan selkeästi nähdä, että monitori on valmistettu Kiinassa ja jo maaliskuussa 2010. Painoa paketilla on 11,2 kiloa ja meille se kiersi HP:n Saksan konttorin kautta.

_MG_9690

Ensimmäisenä pakkausta avattaessa eteen tuli kuvassa näkyvä styroksinen pehmuste, joka on samalla näppärä säilytyspaikka näytön kaapeleille ja muille tarvikkeille. Kuvassa ei ole enää näytön jalkaa, joka on puoliksi upotettu vasemman reunan koloon.

_MG_9695

Päälimmäisen styroksin pois nostettuani pääsin käsiksi jo itse monitoriin, joka on vielä solumuovisen suojapussin sisällä turvassa.

_MG_9705

Monitorin jalusta tarjoaa perinteiset ylös -ja alassäädöt sekä kallistuksen.

_MG_9707

Toinen kuva jalustasta. Kuvasta näkyy, että jalusta on varsin tukevaa tekoa ja onkin sisältä valualumiinia, joka on varmasti parempi vaihtoehto kuin täysmuovinen rakenne.

_MG_9697

Kuvassa HP ZR24w -näytön tarvikkeet. Ensimmäisenä kaapelina vasemmasta ylänurkasta oikealle päin lueteltuna on DVI -> DVI -kaapeli, D-sub -> DVI -kaapeli, D-sub -> D-sub -kaapeli, USB-kaapeli, DisplayPort-kaapeli ja viimeisenä virtakaapeli.

_MG_9709

Monitori suojapussissaan.

_MG_9716

Suojapussin poistamisen jälkeen paneelia on suojaamassa naarmuilta vielä paperi, joka kertoo vielä lisää näytöstä, kuten sen tukemat resoluutiot ja antaa käsittelyohjeita.

_MG_9718

HP ZR24w -näytön vasempaan laitaan on HP päätynyt laittamaan kaksi USB 2.0 -porttia, jotka ovat aktiivista tyyppiä. Niistä voidaan huoletta käyttää myös enemmän sähköä syöviä laitteitakin, kuten esimerkiksi ulkoisia USB-kiintolevyjä.

_MG_9720

Loput näytön liittimistä on sen takana alaspäin suunnattuna. Vasemmassa reunassa on virtaliitäntä, päävirtakytkin ja loput liittimet oikeassa reunassa.

_MG_9727

Liittimet vasemmalta oikealle lueteltuna: DisplayPort, DVI, D-Sub, USB-B (jolla saadaan näytön USB-keskitin toimimaan) ja viimeisenä kaksi USB 2.0 -liitäntää.

_MG_9732

Näyttö takapuolelta. Näyttö liitetään jalustaan kääntämällä jalustan lukitusvipu auki-asentoon ja työntämällä näyttö jalkaan kiinni. Lopuksi lukitusvipu käännetään takaisin kiinni-asentoon.

_MG_9737

Näyttö kiinni jalustassaan ja näyttö yläasennossa.

_MG_9738

Ja ala-asennossaan.

_MG_9750

Näytön hallintapainikkeet ovat perinteistä mallia ja helpot käyttää, myös hyvin esillä.

_MG_9755

Näyttö kertoo heti virran kytkemisen jälkeen suositellun resoluution ja tunnistaako se johonkin sisääntuloista tulevan video-signaalin.


Valikot:

_MG_9762

HP ZR24w -näytön päävalikko. Ylimmäisenä kirkkaus, kontrasti, värien asetukset, analogisella videosignaalilla toimiva kuvan vääristymien ja paikan säätö, kuvaruutuvalikon asetukset, virransäästön asetukset, valikon kieli, tietoa näytöstä, tehdas-asetuksien palautus, sisääntulon valinta ja valikosta poistuminen.

_MG_9764

Kielivalikosta ei ikävä kyllä löytynyt Suomea.

_MG_9767

OSD Control -valikosta saa säädettyä kuvaruutuvalikon haluamaansa kohtaan ruudulla ja esimerkiksi kierrettyä sitä.

_MG_9768

Informaatiovalikko pitää sisällään laitteen firmware-version tiedot, käyttötuntien määrän ja sarjanumeron, kuten myös käytössä olevan resoluution ja virkistystaajuuden.

_MG_9771

Source Control -valikosta valitaan käytössä oleva sisääntulo, ja säädetään automaattisen sisääntulon ja oletus sisääntulojen asetukset.

_MG_9773

Management-valikosta löytyy virranhallinnan asetukset, kuten myös nippu muita sekalaisia asetuksia, kuten uniajastin ja virtavalon poiskytkentä.


Kalibrointi:

_MG_9792

Suoritin kalibroinnin käytössämme olevalla X-Riten EyeOne -kalibraattorilla ja GretagMacbeth Eye-One Match 3 -ohjelmistolla.

_MG_9803

Kalibrointi tuotti kontrastille parhaan arvon säätimen ollessa arvossa 98, eli likimain täysillä. Säätöjen mahdollisesti ajan kanssa muuttuessa voi pelivara jäädä liian pieneksi.

_MG_9804

Kirkkauden osalta parhaaksi arvoksi löytyi 38 ja tässä jääkin pelivaraa hyvin molempiin suuntiin.

_MG_9808

Värien osalta parhaan värintoiston toivat kuvassa esillä olevat säädöt.

Gretag_Color_calibration_rev2

Kyseisillä asetuksilla päästiin likimain optimiarvoihin, mikä on hyvä suoritus.

Gretag_ICC_profile_rev2

Värintoisto edustaa hyvin lajityyppiään, mutta jostain syystä vihreä osa-alue jää hieman vajaaksi. Tämä voisi olla laajempi. Kuva suurenee klikkaamalla.

Voit ladata ohjelman luoman ICC-väriprofiilitiedoston tästä.


Loppusanat:

_MG_9760

HP:n ZR24w -näyttö osoittautui kaikin puolin hyväksi ja kelvolliseksi näyttölaitteeksi, jota voi hyvillä mielin suositella. Näytön käyttö on erittäin helppoa kunnollisten ja hyvin esillä olevien hallintapainikkeiden ansiosta. Hyvänä lisänä voidaan pitää myös sitä, että oikeassa alanurkassa sijaitsevaa sinisen virtavalon voi valikoista sammuttaa.

Näyttö tarjoaa myös ainakin itselleni hyvin tarpeellisen aktiivisen USB-keskittimen mihin on mukava kytkeä esimerkiksi hiiren vastaanotin ja muistikortinlukijan kaapeli. Näytön värintoisto jäi hieman vihreän osalta vajaaksi, mutta silti se pieksee suurimman osan TN-paneelilla varustetuista kilpailijoistaan. Ongelma voi hyvin kyllä olla vain kyseisessä testiyksilössä, joka oli yksi ensimmäisitä valmistetuista tai sitten kyse voi olla firmware-tason ongelmasta.

Näytöllä Photoshopin ja Lightroomin käyttö sujuu erittäin hyvin ja kun asetukset on saanut kohdalleen niin myös värit ovat kohdillaan. Tehdasasetuksilla ne olivat tuttuun tapaan aika lailla pielessä. Jostain syystä HP on jättänyt HDMI -liitännän pois, vaikka eihän sitä työasemakäytössä kyllä tarvitakaan.

 

HP ZR24w -näyttö

Plussat ja miinukset:

+ e-IPS -paneeli

+ Aktiivinen 4-porttinen USB-keskitin

+ DisplayPort-liitäntä

+ Helppokäyttöinen valikko

+ Helppokäyttöinen jalusta

+ Hyvänhintainen e-IPS -näytöksi

– Ei HDMI:tä

gold

 

HP ZR24w -monitorin tuotesivut

HP ZR24w -monitori hintaseurannassa

HP ZR24w -monitori Geizhals hintaseurannassa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
67%
Mahtavaa
33%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.