ViewSonicin 22" 3D-monitori

Now Reading
ViewSonicin 22" 3D-monitori

VX2268wm_kalibroinnissa

Testasimme pikaisesti joulun alla ViewSonicin valmistaman 120Hz 22″ 1680×1050-resoluution VX2268wm-monitorin, joka on yhteensopiva nVidian 3D Vision-lasien ja kyseistä teknologiaa tukevien pelien kanssa. Tästä syystä paketin mukana toimitetaankin nVidian 3D Vision-suljinlasit. Valmistaja lupaa pelikokemuksen olevan 3D-lasien kera kerrassaan järisyttävä.

Kokeilimme näyttöä nVidia 3D Vision-sertifioiduilla peleillä ja vertailun vuoksi myös muutamilla muilla joiden toiminnasta ei kuitenkaan ollut mitään takuita.

Lisäksi teimme jo perinteiseksi muodostuneen monitorin värikalibroinnin ja laitoimme tuloksena syntyneen .icc-profiilin jakoon, vaikka kyseisen monitorin käyttäjäryhmän pääasialliset käyttötapaukset eivät todennäköisimmin olekaan valokuvien editoimista vaan ihan puhtaasti pelaamista.

 

Tekniset tiedot:

LCD Paneeli Tyyppi 22″ Laajakuva Väri TFT Aktiivi matriisi  LCD
Näytön koko 22 tuumaa
Natiivi resoluutio 1680×1050
Kontrastisuhde 20000:1 (maksimi), 1000:1 (tyypillinen)
Kirkkaus 300 nits (tyypillinen)
Katselukulmat 170º(V), 160º (P)
Vasteaika 3ms
Paneelin pinta Heijastamaton
Taustavalon kesto 50000 tuntia(tyypillinen)
Taajuus Vaaka: 65~185KHz; Pysty: 60~120Hz
Synkronointi Vaaka/Pysty eroteltu (TTL)
Yhteensopivuus PC VGA 1680×1050 saakka (lomittelematon)
Mac
Liitännät Digitaalinen Dual link DVI-D (HDCP)
Audio 3.5mm phone jet
Virta 3-pinninen AC-virtaliitin (CEE22)
Ääniominaisuudet Kaiuttimet 2x2w (SRS premiere sound)
Virta Jännite AC 100–240V, 50–60Hz (auto)
Kulutus 49W (maksimissaan) äänien kanssa
Hallinta Perus Virta, 1 äänenvoimakkuus ylös, 2 äänenvoimakkuus alas, kirkkaus ylös, kirkkaus alas
Toimintaympäristö Toimintalämpötila
Kosteus
32–104ºF (0–40ºC)
10–90% (non-condensing)
Mitat Fyysiset 508mm(L) x 440mm(K) x 203mm(S)
Massa Netto 5,8Kg
Säädökset UL, CUL, FCC-B (ICES), CB, CE, CES-003B, ISO13406-2, TUV/GS, ERGO, TUV-S, NOM, GOST-R, HYGIENIC (20 copies), Energy Star, CCC, BSMI, PSB, C-TICK, MIC(KCC), SASO, WEEE, RoHS, SASO, Ukraine, EPEAT Silver

 

VX2268wm kuvat:

VX2268wm_pakkaus_etu

ViewSonic on pakannut VX2268wm-monitorinsa mustaan/punaiseen ohuehkoon pahvilaatikkoon, jonka sivuilla mainostetaan pelikäyttöä, 22″ kokoa, GeForce 3D Vision-yhteensopivuutta ja pelikäyttöön sopivuutta.

 

VX2268wm_pakkaus_taka

Pakkauksen takapuoli on varattu tuotteen kuville ja teknisten tietojen esittelylle.

 

VX2268wm_pakkaus_auki

Pakkaus aukeaa ylhäältä päin, kantokahvan sisältämästä sivusta. Itse monitori tuntuu olevan riittävän hyvin suojattuna pussin sisällä kahden styroksisen suojakappaleen sisässä.

 

VX2268wm_tarvikkeet

Näytön mukana toimitettavat tarvikkeet kuvassa: Virta -ja D-Sub -kaapelit, (DVI puuttui), 3,5mm audiokaapeli, pikaohje ja ajurit sekä täyden ohjekirjan sisältävä CDROM-levy.

 

VX2268wm_ruutu

Näyttö nostettuna pois paketistaan.

 

VX2268wm_ruutu_takaa

Näytön takapuoli, jossa ei ole sen kummempaa nähtävää kuin VESA-standardin mukainen kiinnitys mahdolliselle seinätelineelle.

 

VX2268wm_jalusta

VX2268wm:n jalusta on yksinkertainen ja ilman sen kummempia säätöjä vailla oleva muovinen malli, joka asennetaan painamalla se kiinni monitorin jalkaan ja ruuvaamalla varmistusruuvi kiinni. Jalustan ainoa mahdollinen säätö on kallistus eteen ja taakse.

 

VX2268wm_liittimet_2

Monitorin takana vasemmassa reunassa on virran ja audiosisääntulon liittimet.

 

VX2268wm_liittimet

Oikeassa laidassa taasen DVI-D -ja D-Sub -liittimet.

 

VX2268wm_3D_Vision_tarra

Ruudun vasemmassa alanurkassa kaiuttimen päällä on vielä tarra muistuttamassa nVidia Vision 3D-tuesta.

 


3D Vision lasit:

 

3D_Vision_lasit_pakkaus

nVidian GeForce 3D Vision-lasien pakkaus on nVidialle tyypillisesti musta/vihreä. Lisäksi, pakkauksen etureunassa on pieni sivulle kääntyvä kansiosa ja ikkuna, josta näkee osan sisällöstä.

 

3D_Vision_lasit_pakkaus_holo

Pakkaukseen painettu kuva on eräänlainen hologrammi, joka antaa katsojalle 3D-syvyysvaikutelman sivua/kantta liikutettaessa.

 

3D_Vision_lasit_pakkaus_takaa

3D Vision-lasien pakkauksen takapuolella mainostetaan lasien nopeaa ja automaattista toimintaa sekä langattomuutta.

 

3D_Vision_lasit_pakkaus_auki

3D Vision-lasien pakkaus aukeaa kuin kirjan tapaan paljastaen näppärästi lasien ja vastaanotin/lähetinyksikön pehmustetut säilytyspaikat.

 

3D_Vision_lasit_tarvikkeet

nVidian 3D Vision-lasien mukana toimitetaan iso kasa tarvikkeita. Neljä erilaista ohjekirjasta, ajurit ja ohjelmiston sisältävä CDROM, lähetin -ja vastaanotinyksikön sekä tietokoneen yhteenkytkevä USB-kaapeli ja lasien akun lataamiseen käytettävä USB-kaapeli. Lisäksi paketista löytyy myös vihreä nVidia-mikrokuituliina lasien puhdistamiseen ja musta kankainen säilytyspussi.

 

3D_Vision_lasit_vastaanotin

Lähikuva vastaanottimesta. Rullaa pyörittämällä voidaan syvyysvaikutelmaa peleissä suurentaa ja pienentää.

 

3D_Vision_lasit

3D Vision-lasit yksinään kuvassa. Eivät kovinkaan muodikkaat, mutta eipä tuolla väliä tässä käytössä. 🙂

 

3D_Vision_lasit_mini_USB

Lasien mini-USB- latauspistoke, jonka vieressä akun tilasta kertova LED-valo.

 


Näytön kalibrointi ja käyttökokemukset:

 

VX2268wm_kalibroinnissa

ViewSonic VX2268wm-näytön kalibrointi suoritettiin niin kuin kaikki aiemmatkin eli X-Riten EyeOne-kalibraattorilla ja käyttämällä GretagMacbeth  Eye-One Match 3 -ohjelmistoa. Kuvassa menossa icc-profiilin luonti.

 

VX2268wm_kalibroitu_colors

Parhaaseen värintoistoon päästiin kuvassa näkyvillä monitorin osaväriasetuksilla.

 

VX2268wm_kalibroitu_kontrasti

Kontrastille löytynyt optimiasetus.

 

VX2268wm_valikko_1

ViewSonic käyttää samaa valikkojärjestelmää kautta linjan kaikissa näytöissään, joten valikkoon ei tällä kertaa puututa sen enempää.

 

RGB_1

Säädöt saatiin värien osalta hyvin kohdilleen. Ainostaan sininen jä väkisin muita hieman voimakkaammaksi, mutta sen laskeminen muutti taas liikaa toisien värien asetuksia ollakseen korjattavissa, joten lopputulos oli aivan hyväksyttävä.

 

RGB_ICC_small

ViewSonic VX2268wm:n värintoistoalue on tyypillinen TN-paneelille, joka jää auttamatta vähän kapeaksi (musta kolmio värialueen sisällä). Kalibroinnin tuloksena syntyneen icc-väriprofiilitiedoston voit ladata itsellesi tästä.

 

VX2268wm_pikselirakenne

Lähikuva ViewSonic VX2268wm-monitorin käyttämän TN-paneelin pikselirakenteesta.

 

Pelit:

Monitorin käyttöönoton jälkeen piti asentaa uusimmat nVidian näytönohjainajurit testikoneessa olleelle GeForce GTX 295-näytönohjaimelle ja myös nVidian 3D Visionille, jonka Windows löysi heti vastaanottimen kytkemisen jälkee. Aivan heti pelejä ei kuitenkaan 3D-tehosteilla tehostettuna päse pelaamaan, vaan ensin pitää viettää hetki aikaa nVidian ajurien hallintapaneelin stereoscopic 3D-asetusten parissa.

Ajurit tekevät säädöt kuitenkin suhteellisen hyvin ja tarkkaan automaattisesti painamalla ajureissa olevaa Test Stereoscopic 3D-nappia, jolloin katsojan eteen ruudulle aukeaa erilaisia 3D Vision-laseilla tarkasteltavua testikuvia. Osaa katsotaan oikealla ja osaa taas vasemmalla silmällä sekä osaa kummallakin. Samalla tehdään rasti ruutuun-tyyppisiä valintoja, jotta 3D-kokemus olisi mahdollisimman miellyttävä ja syvä.

controlpanel

Kuva ajurien stereoscopic 3D-asetuksista.

 

Testasin näyttöä ja laseja parin – kolmen päivän ajan tiiviisti eri peleillä kuten Resident Evil 5, Grand Theft Auto 4, Batman: Arkham Asylum, Crysis, Half-Life 2: Episode 2, Dead Space ja Bioshock. Peleistä Batman ja Resident Evil 5 olivat suorastaan uskomattoman näköisiä 3D-lasien kanssa. RE5-pelin jo valikkojen ja alkuanimaatioiden 3D-syvyystehoste riitti pudotamaan leuan kirjaimellisesti lattiaan.

Half-Life 2 -pelit tuntuivat heräävän myös uudelleen eloon, kuten myös raskas Crysis, joka tuskin olisi pyörinyt kevyemmällä näytönohjaimella 3D-tehosteen kanssa ollenkaan tai ainakaan pelattavasti. 3D-tehoste pudottaa ruudunpäivitysnopeuden käytännössä julmasti puoleen, koska näytönohjaimen pitää piirtää kokoajan kahta kuvaa muutaman pikselin verran sivussa toisistaan suljinlasien sopivasti tulkiten ne aivoille sopivaksi saaden aikaan syvyysefektin.

Yllätyksekseni GTA4:kin muuttui hurjan todellisen näköiseksi, vaikka kärsikin oudoista grafiikkabugeista ja lasit välillä päästivät silmille outoja valovälähdyksiä. Peli ei kylläkään kuulu tuettujen listalle. Dead Spacessa puolestaan syvyysefekti oli huomattavasti muita pelejä valjumpi. Bioshockissa tehosteen laatu oli keskinkertainen. Pitkän pelisession jälkeen olo oli hieman tokkurainen ja todellisuuteen totuttelemisessa kesti hetki, joten laitteisto ei välttämättä sovi epileptikoille tai muuten huimauksesta kärsiville ihmisille. Silmälasien kanssa 3D Vision-lasit myös sopivat päähän, mutta paketti ei istunut mitenkään täydellisesti eikä yhdistelmä olult myöskään mitenkään kevyt käyttää. Listan nVidian 3D Vision-laseja ja tekniikkaa tukevista peleistä löydät täältä.

nVidian 3D Vision-järjestelmän suurin ongelma on ilmiselvästi 120Hz näyttöjen vähäisyys markkinoilla. Voi kuinka hienoa olisikaan pelata lempipeliääm esimerkiksi sohvalta käsin isosta 42″ tai vieläkin suuremmata näytöstä, mutta ei. Televisioiden 200Hz ja muut vastaavat lukemat ovat pääasiassa markkinointihöpinää eikä Vision 3D toimi niiden kanssa vaan aidosti ainoastan 120Hz:n ruutujen kanssa, jotka oikeasti piirtävät kuvan sen 120 kertaa sekunnissa.

Toiseksi suurin onglema on se, että 3D Visionin käyttö vaatii näytönohjaimelta ja koko tietokoneelta reilusti tehoa ja nVidian ylemmän luokan (GeForce GTX 260) tason alle sijoittuvilla näytönohjaimilla en lähtisi 3D Visionia edes kokeilemaan. Lisäksi markkinoilla ei ole kuin yksi 1920×1200-resoluution paneelilla varustettu 120Hz:n monitori. Asian voi perustella kyllä kalliilla ja uudella tekniikalla, kuten myös sillä, että pienemmällä 1680×1050-resoluutiolla pelit pyörivät myös 3D:nä hieman heikommilla näytönohjaimilla. 1920×1200-resoluutio vaatisi näytönohjainosastolle varmasti jo järeämpää kalustoa jotta se jaksaisi pyörittää vaativia pelejä pehmeästi ja nykimättä myös 3D-Visionilla.

Plussat ja miinukset:

ViewSonic VX2268wm

+ Aito 120Hz

+ Hyvä kuvanlaatu

+ Kohtuullinen hinta

+ DVI & D-Sub

+ Pelaajalle ehdoton ”välttämättömyys”

+/- 1680×1050 resoluutio

– Huono jalka

– Ei HDMI -ja DisplayPort -liitäntöjä

– Ei USB-keskitintä

gold


ViewSonic VX2268wm 3D-monitorin tuotesivut

ViewSonic VX2268wm 3D-monitori hintaseurannassa

 

nVidia 3D Vision

+ Todella näyttävä

+ Tuo uutta eloa jo puhki pelattuihin peleihin

+ Helppo asentaa ja käyttää

+ Langaton

+ Kokoajan kasvava pelituki

– Tehosyöppö

– Yhteensopivien näyttölaitteiden vähäisyys

– Voi aiheuttaa pahoinvointia ja huimausta

– Windows XP ei ole tuettuna

editorschoise

nVidia 3D Vision tuotesivut

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.