Peliarvostelu: Alan Wake (Xbox 360)

Now Reading
Peliarvostelu: Alan Wake (Xbox 360)

alan-wake-logo

Tällä kertaa peliarvosteluumme löysi tiensä monien odottama Suomalainen taidonnäyte eli Remedyn Alan Wake. Alan Wake -peli on kolmannen persoonan näkökulmasta kuvattu toimintaseikkailu vahvoilla kauhu -ja survival-mausteilla. Peliä jouduttiin odottamaan vuosia ja itse pelikin muuttui odotuksen saatossa alkuperäisistä suunnitelmista jonkin verran, kuten täysin vapaa hiekkalaatikkomaailma jouduttiin korvaamaan suoralinjaisemalla etenemisellä ja vahvalla juonella, joka kuljettaa pelaajaa melkein väkisinkin tapahtumasta toiseen, mutta sen suuremmitta löpinöittä siirrymme itse asiaan eli pelin pariin.


Alan Wake -peli

Pelin päätiedot:

Peli: Alan Wake
Kehittäjä: Remedy Entertainment
Julkaisija: Microsoft
Alustat: Xbox 360
Pelaajia: 1
Julkaisupäivä: 14.5.2010

 

Mittari näyttää ulkona reilusti yli 20 astetta ja aurinko porottaa taivaalla, mutta se on merkityksetöntä sillä Alan Wake on julkaistu. Huoneen pimentämisen jälkeen käynnistän Xboxin ja aloitan pelisession. Valitsen aloitusvalikosta uuden pelin ja minulle tarjotaan eri vaikeusasteita Normal, Hard ja Nightmare joka on toistaiseksi lukittu. Valitsen Hard vaikeusasteen ja peli alkaa. Aluksi pelataan pienimuotoinen tutoriaali joka perehdyttää pelin perusteisiin sekä opettaa tarvittavat manööverit.

Tule lomalle Bright Fallsiin!

Peli alkaa tilanteesta jossa pelin päähenkilö, kirjailija Alan Wake saapuu lomalle vaimonsa Alicen kanssa Bright Fallssin idylliseen pikkukaupunkiin. Herra Wake on tunnettu menestyskirjailija, jonka kynä tosin ei viimeaikoina ole luistanut toivottuun tapaan, suoraan sanottuna ei sitten ollenkaan. Pieni loma voi olla hyvä ratkaisu vai onko sittenkään?

Ensimmäisenä pelin alettua mieleeni tulee vuosien takaa David Lynchin TV-sarja Twin Peaks, hyvin samankaltaisen tapahtumapaikan ja tunnelman takia. Hienojen vuoristomaisemien ihailussa vierähtää tovi jos toinenkin ja pelin grafiikat ovat karkkia. Graafiset efektit toimivat hienosti, ja tuuli-, savu -ja varsinkin valoefektit meinaavat pudottaa leuan lattiaan, mutta tekstuureissa on toisinaan silti hieman toivomisen varaa. Varsinkin, kun vertaa pelin muihin graafisiin tehosteihin. Kun peli pyörähtää kunnolla käyntiin ja toiminta täyteen vauhtiin jää maisemien ihailu vähemmälle.

Alan Waken tarinaa kuljetetaan eteenpäin episodimaisesti ja tunnelma on kuin seuraisi TV-jännityssarjaa. Aina uuden episodin alettua kerrataan TV-sarjoista tuttuun tyyliin edellisiä tapahtumia selkeän puheäänen kertoessa menneistä tapahtumista. Episodeja löytyy kuusi kappaletta ja ne ovat kaikki varsin laadukkaita ja sisällöltään vaihtelevia sekä mukavasti toisistaan poikkeavia vaikka metsässä samoilu ja päälle rynnivät viholliset välillä toistavatkin itseään. Pelistä löytyy myös mukavasti huumoripitoisia kohtia ja välillä suu kääntyykin hymyyn.

Vaikka minä kulkisin pimeässä laaksossa, en pelkäisi mitään pahaa

Pelaajan perusvarusteisiin kuuluu mm. taskulamppu ja pistooli, joille on käyttöä alusta asti. Taisteluissa pitää hieman taktikoida sillä viholliset eivät kuole pelkästä lyijystä vaan niitä pitää ensin pehmittää taskulampulla tai muulla valolähteellä. Välillä maasto myös tarjoaa vaihtoehtoisen tavan vihollisten hävittämiseen. Vihollisia kohdataan ainoastaan pimeässä ja niitä voi tiukan paikan tullen paeta valoisaan paikkaan jonne ne eivät pääse, sillä ne eivät kestä valoa. Pelin päävihollinen onkin pimeys, joka tulee varsin pian ilmi pelin alettua ja pimeys katoaa luonnollisesti valolla.

Pelin asevalikoimaan kuuluu myös metsästyskivääriä, haulikkoa, hätärakettipistoolia ja soihtuja, kuten myös eritehoisia taskulamppuja. Aseita ja muuta tavaraa ei voi hamstrata loputtomasti vaan pelissä on rajoitettu kuinka paljon voi mukanaan kantaa, mutta se ei juurikaan haittaa sillä ainakaan Hard-vaikeusasteella panoksista ei juuri tullut pulaa. Ammuksia ja aseita on ripoteltu ympäri maailmaa ja on pelissä myös piilotettuja arkkuja joiden sisältö yleensä mukavasti avustaa tulevia koitoksia silmällä pitäen. Vaikeusastetta on lisätty myös sillä, että pelaaja menettää keräämänsä aseet ja varusteet epäsäännöllisen säännöllisin väliajoin.

Peliä ei voi räiskinnäksi kutsua vaikka välillä ammuskelua oli minun makuuni välillä vähän turhankin paljon. Taistelukohtaukset tuntuivat välillä hieman hektisiltä vihollisten puskiessa päälle. Osan niistä olisi hyvin voinut korvata puzzle-tyyppisillä tehtävillä tai suuremmalla määrällä autotehtäviä, näin vinkkinä Remedylle jatko-osan ja lisäsisällön tekoon. Mukavaa vaihtelua peliin toivat auto-osuudet ja muut aseettomana suoritetut tehtävät, ja löytyihän pelistä kyllä pari pientä puzzleakin vaikka olivatkin todella helppoja.

Yölinjalla Pekka Sauri…eikun

Juoni kulkee eteenpäin välianimaatioiden lisäksi ympäri peliä ripoteltujen radioiden ja televisioiden avustuksella. Radioista voi kuunnella Bright Fallssin paikalliskanavaa KBF-FM:ää, jonka lähetykset valaisevat sivuhahmojen taustoja. Myös TV-lähetykset ovat hyvä lisä ja Night Springs -sarja jota pelissä nähdään luo ahdistunutta ja kieroutunutta tunnelmaa. Kyseinen TV-sarja on ideoitu melko suoraan vuosien takaisesta Twilight Zone -nimisestä TV-sarjasta alkumusiikkeineen päivineen. Alan Wakesta löytyy viittauksia moniin elokuviin ja kirjoihin ja mainittakoon kuuluisa kauhukirjailija Stephen King, jonka nimi tulee useaan otteeseen esille pelissä. Eikä ihmekään sillä käsikirjoitus voisi hyvin vaikka ollakin Kingin kynästä.

Alan Wake on putkijuoksu vaikka sitä katsoisi mistä suunnasta tahansa, mutta loistava juoni ja hyvin skriptatut kohtaukset antavat tätä anteeksi. Itse en edes kaivannut vapautta liikkua vapaasti, kun odotin seuraavaa uutta käännettä juonessa. Juonivetoisuus tosin laskee pelin uudelleen pelaamisarvoa, mutta Nightmare-vaikeusaste, joka pitää avata pelaamalla peli läpi sisältää lisää tietoa juonesta. Lisäksi, pelistä löytyy paljon keräiltäviä esineitä, kuten pelin tulevista tapahtumista kertovat käsikirjoituksen sivut ja kahvilla varustetut termospullot, jotka vaaditaan kaikkien saavutusten avaamiseksi, joka saattavat miellyttää joitain pelaajia. Pelin valikosta pystyy seuraamaan tilastoina montako piilotettua esinettä olet löytänyt ja montako on jäljellä.

Teknisesti Alan Wake on rautaa. Kontrollit toimivat eivätkä vaatineet juuri lainkaan totuttelua ja kamera tottelee myöskin hyvin. Yhden kerran hahmoni tosin jumittui puiden ja kallion väliin ja jouduin lataamaan edellisen tallennuspisteen, mutta muuten en bugeihin törmännyt. Olen myös kuullut lievää nurinaa ovien toteutuksesta, mutta omaa peli-iloani ne eivät haitanneet. Äänimaailma tempaa myös hyvin mukaan tunnelmaan ja sen verran on Remedy pelannut Suomen pussiin, että pelissä kuullaan kotimaista musiikkiakin jota esittää Max Payne -peleistäkin tuttu Poets of The Fall.

Peli on valitettavasti varsin lyhyt ja sen pelaakin läpi päivässä, jos on tottunut vähän pidempiin pelisessioihin. Itselläni meni kaksi iltaa pelin läpäisyyn. Alan Waken tarina ei tosin tähän lopu vaan kesällä tullaan näkemään lisäepisodi ja on jopa puhtaasta jatko-osastakin ollut jo puhetta.

Vakuuttava suoritus

Yhteenvetona sanottakoon, että kyseessä on odotuksen arvoinen peli. En kuitenkaan varauksetta suosittele kaikille, mutta kauhun ja jännityksen ystävät ovat varmasti kuin kotonaan Alan Waken parissa. Juoni on pelin parasta antia ja teknisesti peli on toimiva. Pelin suurin miinus on lyhyt kesto. Osaa pelaajista saattaa lisäksi häiritä taistelukohtausten hetkittäinen sekavuus. Kaikkiaan hieno paketti ja ehdottomasti kokeilemisen arvoinen varsinkin, jos tuntee viehtymystä kauhukirjoihin tai elokuviin. Peli tuo myös monella tapaa etäisesti mieleen myös Silent Hill -pelit vaikka poikkeaakin näistä paljon.

Alan Wake -traileri.

 

Plussat ja miinukset:

+ Erittäin hienot graafiset efektit

+ Loistava musiikki

+ Todella hyvä käsikirjoitus

+ Laajat pelialueet

+ Hyvin toteutettu ohjaus

+ Syvät henkilöhahmot

– Nopeasti läpipelattavissa

– Itseään toistavat metsät ja taistelut

pelitoimitus_suosittelee

Alan Wake -pelin viralliset sivut

Remedyn sivut

Alan Wake (xbox360) hintaseurannassa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.