Peliarvostelu: Battlefield Bad Company 2 – PC

Now Reading
Peliarvostelu: Battlefield Bad Company 2 – PC

ensituntuma_bfbc2_04Modernia virtuaalisotaa janoavien pelimiesten pelastus eli Call of Duty Modern Warfare 2 saapui iloksemme ja suruksemme viime syksynä. Toisille peli oli parasta mättöä pitkään aikaan ja joillekin MW2 oli karvas pettymys, jossa monipelin ylläpitäminen ja kehittäminen vietiin pelaajien ulottumattomiin. Uusi pelinhakusysteemi ei ollut etenkään PC-pelaajien mieleen. MW2:n jälkeen modernin sodan seuraava taistelu käydään EA:n ja ruotsalaisen DICE:n Battlefield Bad Company 2 -pelissä. Joko nyt kaikki olisi kunnossa dedikoituja moninpelipalvelimia myöten vai onko PC-pelaajat unohdettu jälleen kerran? Otetaanpa asiasta selvää.

Ensimmäinen Battlefield -peli julkaistiin lähes kymmenen vuotta sitten. Tämän jälkeen Battlefield -nettisodasta on saatu nauttia kohtuullisen tasaisena virtana aina tähän päivään asti. Vuonna 2007 Xbox 360:lle ja PS3:lle julkaistu Bad Company oli kuitenkin ensimmäinen Battlefield-peli, josta löytyi myös tarinavetoinen yksinpeli. Ensimmäisen Bad Companyn mainiot huuliveikot Sarge, Haggarg, Sweetwater sekä Marlowe  ovat luonnollisesti kakkososankin sankareina. Uuden yksinpelikampanjan ohella Bad Company 2:n moninpeliinkin on luvattu uutta puhtia ykkösosaan nähden.

bfbc2_review05_140310

Huumorinsävyistä räiskettä hyvässä seurassa

Battlefield Bad Company 2:n yksinpeli rakentuu pääasiassa ykkösosasta tutun nelikon ympärille. Sarge komentaa, Haggard ja Sweetwater heittävät hyvää läppää, pelaaja eli Marlowe kuuntelee ja siinä sivussa pelastetaan maailma uudelta superaseelta. Uusi superase on itse asiassa vanha, sillä peli alkaa toisen maailmansodan kohtauksella, jossa tuo ase tekee ensimmäisiä tuhojaan. Japanilaista alkuperää oleva ase kuitenkin häviää ja kuluukin monta hiljaista vuosikymmentä, kunnes se päätyy Venäläisten käsiin. Venäläisillä on Yhdysvaltojen suhteen pahat mielessä ja apuun rientää Bad Companyn nelikko.

Tehtävät ovat läpi kampanjan melko samanlaisia. Rytmitystä ei juurikaan ole vaan aseet laulavat jatkuvasti ja tehtävien sisällötkään eivät paljon vaihtele. Mukaan on onneksi saatu muutama lyhyt hiiviskely/selvitymisosuus sekä mönkijöillä suoritettava ajeluosuus, jonka aikana piikitellään varsin selvään sävyyn Modern Warfare 2:n vastaavaa moottorikelkka-ajelua. Eikä MW2:n piikittely jää tähän vaan Bad Companyn pojat löytävät Roachin ja Soapin seikkailuista muutakin vitsailun arvoista. Todellisuudessa Bad Company 2 jää kauas Modern Warfare 2:n elämysjunasta. Yksinpeli on silti ihan kelpoa viihdettä jota olisin jaksanut vielä muutaman tunnin. Ikävä tosiasia on kuitenkin se, että läpipeluu vaati vaivaiset 4-6 tuntia, joka on todella vähän. Vaikeusastetta on ihan sopivasti, mutta tekoälyssä ei ole kehumisen varaa. Niin viholliset kuin tiimikaveritkin toimivat taistelukentällä välillä ärsyttävän epäloogisesti.

bfbc2_review_01_140310

Tiimipohjaista nettisotaa

Bad Company 2:n keskinkertainen yksinpeli on onneksi vain sivutuote, sillä peli painottuu runsaasti pelattavaa tarjoavaan moninpeliin. Pelimuotoja on tarjolla yhteensä neljä, joista Conquest ja Rush pohjautuvat jalkaväen ja kulkuneuvojen kuten helikopterien ja tankkien toimintaan. Squad Rush ja Squad Deathmatch perustuvat enimmäkseen jalkaväen toimintaa, vaikka Squad Deathmatchissa mukana onkin kiistakapulana toimiva panssarivaunu. Pelaajamäärä vaihtelee pelimuodoittain, mutta esimerkiksi Conquestissa saadaan aikaa maksimissaan 16 vastaa 16 rähinöitä. Konsoleilla maksimipelaajamäärä jää 24:ään. Moninpelin keskeisin idea pelimuodoista piittaamatta on neljän hengen squadit eli ryhmät. Pelaajat muodostavat keskenään tiimejä, joissa kussakin on eri ”hahmoluokan” pelaajia. Luokkia on niin ikään neljä: Assault, Engineer, Recon ja Medic. Assault-mies on perinteinen rynnäkkökiväärisotilas ja Recon tiedusteluun ja tarkka-ampumisen ekspertti. Engineer hoitaa huollon ohessa myös panssaritorjunnan. Medic toimii puolestaan lääkintämieshommien ohella kk-ampujana. Toisena keskeisenä moninpelielementtinä on nykyään niin trendikäs tasonnoususysteemi. Tapoista, kohteiden suojelemisesta, oman tiimin auttamisesta saa kokemusta, joka avaa uusia aseita ja varusteita. Uudet kamppeet eivät tule saataville onneksi aivan yhtä helposti kuin Modern Warfare 2:ssa, joten punapistetähtäimenkin avaaminen vaatii useita tasonnousuja ja pelitunteja. Näin ollen Bad Company 2:n moninpeli on myös palkitsevampaa kuin MW2:n. Karttoja moninpelissä on kymmenen kappaletta. asevalikoima koostuu puolestaan yhteensä 46 tykistä ja kulkuneuvoja löytyy kaikkiaan 15 erilaista. Määrät niin karttojen kuin aseiden sekä kulkuneuvojen kohdalla riittävät hyvin ja lisää on luvassa DLC-laajennusten myötä.

bfbc2_review_03_140310

Moninpeli ei ole hyvästä pohjasta huolimatta täysin ongelmaton. Ensinnäkin Recon on hahmoluokista aivan järkyttävän suosittu, sillä laajat kentät ja pitkät piirtoetäisyydet tukevat tarkka-ampumista hyvin. Moninpeli on pahimmillaan muutaman Assault-kaverin hätäistä juoksentelua ja tarkka-ampujien puskassa istumista. Toinen ongelma on se, että peli on suunnitteltu neljän hengen tiimeille, mutta idea tuntuu olevan useimmille jokseenkin vieras eikä kunnollista tiimipeliä meinaa saada aikaiseksi millään. Myös moninpelin tekniikassa oli alkuvaiheessa ongelmia. Pelin moninpeli-beta toimi muutaman päivityksen jälkeen erinomaisesti, mutta kokoversiossa nettisotaan pääsemistä piti odottaa omalla kohdallani yli viikko ja välillä en päässyt kirjautumaan edes EA-onlineen. Pahinta asiassa oli se, ettei asiasta viitsitty informoida tarpeeksi näkyvästi, vaan tiedottaminen jäi lähinnä tukifoorumin varaan. Pelinhakuongelmat liittyivät ilmeisesti moninpelipalvelinten kapasiteettiin ja tehoihin. Tätä kirjoittaessa moninpeli toimii jo varsin sujuvasti. Entäpä ne luvatut dedikoidut palvelimet? No pelistähän ei löydy yksityisesti ylläpidettävää dedikoitua asiakasohjelmistoa tai lähiverkkotukea. Yksityisiä dedikoituja palvelimia voin ainoastaa vuokrata EA:n ja DICE:n valitsemilta yhteistyökumppaneilta. Aivan tällaista ratkaisua kukaan tuskin odotti.

bfbc2_review_02_140310

Kyykkimistä, silmäkarkkia ja tajunnan räjäyttävää tykitystä

Bad Company 2:n pelattavuus ja kontrollit ovat suurelta osin ihan hyvässä kunnossa erästä epäkohtaa lukuunomatta. Pelattavuudessa hämmentää kaikkein eniten se tosiasia, ettei sotilas osaa ryömiä. Kyykkyyn voi mennä, mutta ruohonjuuritasoon pääseminen on mahdotonta. Tämä ottaa päähän varsinkin silloin, kun olisit voinut pelastautua moninpelissä tiheään heinikkoon syöksymällä. Onneksi Tom Clancy -pelien erikoisjoukkojen hyppimiskielto ei ylety Battlefield -universumiin – sehän tästä olisi vielä puuttunutkin.

Modernin sodan mallintaminen on hoidettu visuaalisella puolella todella mallikkaasti. Bad Company 2 kuulostaa ja näyttää hyvältä. Etenkin PC:llä näytölleen saa oikein nättiä silmäkarkkia, jos vain koneesta löytyy tuplaydinprosessori ja vikkelä näytönohjain. DICE:n oma Frostbite Engine toimii varsin mukavasti myös Xbox 360:lle ja PlayStation 3:lla, mutta grafiikkailotulituksen määrää on karsittu selvästi PC:hen nähden. Pelin lähes täysin hajoavat ympäristöt tekevät pelistä vain entistä mukavempaa katsottavaa ja tähän kun lisätään vielä muhkea äänimaailman, niin pelikokemus vain paranee.

Loppuyhteenveto

Battlefield Bad Company 2 on ehdottomasti vuoden kovimpia FPS-pelejä etenkin moninpelirintamalla. DICE pistää Infinity Wardin Modern Warfare 2:n moninpelille kampoihin antamalla pelaajille isot taistelukentät, kulkuneuvot ja tuhoutuvat ympäristöt. BC2:n yksinpeli jää kuitenkin auttamattoman keskinkertaiseksi, joten peliä ei kannata ostaa vain uusi maailmanpelastuskampanja mielessä.

82p

Plussat:
+ graafisesti hyvännäköinen
+ näyttävästi hajoava ympäristö
+ hieno äänimaailma
+ palkitseva ja koukuttava nettipeli

Miinukset:
– lyhyt ja keskinkertainen yksinpeli
– tekoäly
– miksi en osaa ryömiä?
– useat moninpelijärjestelmän ongelmat

Laitteistovaatimukset(Suositus):
Prosessori: Quadcore(neliydinprosessori)
Muisti: 2GB
Näytönohjain: GeForce GTX 260
Näyttömuisti: 512MB
Käyttöjärjestelmä: Windows Vista or Windows 7

Testikone:
Asus Maximus Formula II (Intel P45)
Intel Core 2 Quad Q9550@3,6GHz
4GB DDR2 OCZ Reaper
AMD ATI Radeon HD4870 512MB –  Catalyst 10.2 -ajurit
Intel SSD X25M 80GB
Windows 7 Professional 64bit
Samsung 24″ 2494HM 1080p LCD-näyttö

Arvosteltu: PC
Saatavilla: Xbox 360, PS3, PC
Julkaisija: Electronic Arts
Kehittäjä: DICE
Julkaisupäivämäärä: 4.3.2010
Ikäraja: 16v
Pelaajat: kampanja: 1, moninpeli: 32(PC), 24(X360,PS3)
Pelin kotisivu: http://badcompany2.ea.com
Kuvat: EA/DICE

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.