Peliarvostelu: Dark Void – PS3

Now Reading
Peliarvostelu: Dark Void – PS3

DarkVoid_review06_220110Mitä syntyy kun yhdistetään Gears of Warin taistelumekaniikka, Unchartedin viidakkomaisemat ja päähenkilön ääninäyttelijä, Mass Effectin Geth-robotit sekä Tom Clancy’s HAWX -pelin lentosota? Vastaus on Capcomin julkaisema ja Airtight Gamesin kehittämä Dark Void. Paperilla pelielementtien sekoitus kuulostaa melkoiselta sopalta ja jonkun mielestä ehkä ihan hyvältäkin. Käytännössä tämä räiskintälentely on soppa, jonka ainesosat eivät ole kiehuneet kypsiksi asti ja makukin jää selvästi esanssiseksi.

Ei päätä eikä häntää

Dark Voidin perimmäinen idea on ilmataistelun ja perinteisen räiskinnän yhdistely, joten tarina on jätetty ikävästi taka-alalle. Päähenkilönämme nähdään nappisilmäinen Will sekä tämän ihastuksen kohde Ava, jotka ovat yksinkertaisesti väärässä paikassa väärällä hetkellä. Peli sijoittuu aikaan, jolloin maailmaa uhkasivat Hitlerin natsi-Saksa ja toinen maailmansota. Will ja Ava ovat mitä ilmeisimmin Yhdysvaltojen ilmavoimiin kuuluvia pilotteja, joiden lento päätyy jostain käsittämättömästä syystä Bermudan kolmioon, keskelle. viidakkoa Uncharted -pelisarjan Nathan Drakea apinoiva sankarimme löytää sumuisen viidakon uumenista kaikkea kummaa kuten alkuasukkaita, jotka palvovat Mass Effectista lainattuja robotteja. Pelihän ei paljoa jää selittelemään, joten kaikki tämä on vain pelin tapahtumista ja kliseisestä dialogista pääteltyä huttua. Sijainteja, taustoja eikä oikeastaan mitään tähdellistä viitsitä selventää. Pelaaja piti vain jollain keinolla heittää keskelle viidakkoa, jossa tuntuu olevan meneillään kahden osapuolen taistelu. Pelaajan puolella on muista keskelle viidakkoa tiensä löytäneistä ihmisistä koottu vastarintaliike, Survivors. Vastarintaliikkeen vihollisena on maapallolle jumiin jäänyt muukalaisrotu, joka tunnetaan nimellä Watchers. Tarkemmin sanottuna Watchersit ovat liskomaisten otusten kontrolloimia robotteja.

DarkVoid_review02_220110

Hommalla ei tunnu olevan päätä eikä häntää. Peliä ei pelasta edes yksi maailmanhistorian merkittävimmistä keksijöistä, sillä kas kummaa keskeltä viidakkoa löytyy Nikola Tesla. Tesla pistää päähenkilöllemme rakettirepun selkään ja lentely voi alkaa. Viidakostahan ei niin vain paeta, sillä Willin tyttöystävä Ava päättää ottaa asioista selkoa, maksoi mitä maksoi. Peli alkaakin oikeastaan vasta tässä kohtaa, vaikka pelitunteja voi olla takana jo useita. Pohjaan palaneen kaurapuuron makuisen alun jälkeen seikkailu saa onneksi edettyä edes hieman mielenkiintoisempaan suuntaan.

DarkVoid_review03_220110

Ilmojen halki käy jetpack-miehen tie

Pelimekaniikan puolella pelinkehittäjä Airtight Games on tehnyt tyydyttävää jälkeä. Kontrollit ovat tuntumaltaan pienen totuttelun jälkeen ihan kohdallaan ja räiskiminen sujuu niin maassa kuin ilmassakin. Pelin alkupuolella taistelut tapahtuvat pääasiassa maassa Gears of War -tyyliin suojissa kyykkimällä. Aseita on kaikkiaan kuusi kappaletta, joita kaikkia voi pelin edetessä parantaa kolmella päivityksellä. Päivityksiä ostetaan teknologiapisteillä, joita voi kerätä vihollisen ruumiista sekä peliympäristöstä. Systeemi on kovin ankea ja aseita olisi saanut olla enemmänkin. Onneksi peliä ei tarvitse tarpoa läpi vain maassa räiskimällä, sillä pelin selkeästi keskeisin elementti on ilmataistelu.

Ilmassa lentely toimii kahdella tapaa. Pelaaja voi joko leijua tai lentää kuin hävittäjä. Leijuminen kestää vain tietyn aikaa ja lopulta on palattava maan kamaralle hakemaan lisää vauhtia. Rakettirepun varassa pomppiessa ja leijuessa käytössä on samat aseet kun maassakin. Varsinaisissa lento-osuuksissa pelaaja puolestaan kiitää peliympäristössä kuin raketti. Aseinaan pelaajalla on tuolloin rakettireppuun liitetyt konekiväärit, joilla vihollisen lentueesta saa tehtyä selvää jälkeä. Toinen tapa robottihaarniskassa piilottelevien liskojen lyömiseen on vihollishävittäjän kaappaaminen omaan käyttöön. Myös rakettireppua voi päivittää aseiden tapaan kolmella eri parannuksella.

DarkVoid_review05_220110

Kaiken kaikkiaan taistelu on parhaimmillaan kelpoa viihdettä niin ilmassa kuin maassakin, vaikka vihollisarsenaalissa saisi olla huomattavasti enemmän vaihtelua. Onneksi välillä eteen laitetaan niin isoja taistelulaivoja, että rakettirepulla kiitävä Will on niiden rinnalla kuin kesähelteellä kiukkuisesti pörräävä paarma. Myös taistelujen rytmitys on kohdallaan ja maa/ilma -elementtejä vaihdellaan sopivasti.

Audiovisuaalinen toteutus

Pelin grafiikka on perustavaraa ja testissä olleen PS3-version ei voida sanoa loistaneen mitenkään erityisesti Xbox 360 -demoversion rinnalla. Lehdistöversio vaikutti ulosanniltaan hyvin viimeistellyltä äänien pätkimistä ja yhtä totaalista jäätymistä lukuun ottamatta. Ääninäyttelyn voidaan sanoa olevan hyvin mitäänsanomatonta ja tasapaksua tavaraa. Tätä osa-aluetta ei onnistu pelastamaan edes pelimaailman Hannu-Pekka Björkman, eli itsensä Nathan Draken ääninäyttelijä Nolan North, joka on antanut äänensä myös sankarillemme Willille.

DarkVoid_review01_220110

Loppuyhteenveto

Päällimmäisenä tuntemuksena Dark Voidista jää sekavuus. Kehno tarina ja yritys yhdistää useita eri pelielementtejä samaan pakettiin tekevät Dark Voidista melkoisen sekametelisopan. Lentopelien ystäville löytyy varmasti lennokkaampiakin pelejä. SciFi-robotteja vastaan kannattaa puolestaan taistella vaikka Mass Effectissä, ja suojien takana kyykkiminen maistuu paremmalle Gears of War -peleissä. Viidakkomaisemiin tutustuminen ja aarteenmetsästys on puolestaan syytä aloittaa Uncharted -peleistä. Näitä yhdistelemällä Dark Void on vain keskinkertainen, väkisin väännetty ja ”tekemällä tehty” toimintapeli.

67pPlussat
+ pelattavuus kohdallaan
+ teknisesti ihan kelpo peli
+ lentely on välillä jopa hauskaa

Miinukset
– kehno utooppinen tarina ja laiska kerronta
– lainaukset muista peleistä eivät aina toimi
– dialogi ja ääninäyttely
– pelinä todella keskinkertainen, tekemällä tehty

Arvosteltu: PS3
Saatavilla: Xbox 360, PC, PS3
Julkaisija: Capcom
Kehittäjä: Airtight Games
Julkaisupäivämäärä: 22.1.2010
Ikäraja: 16v
Pelaajat: yksi, ei moninpeliä
Pelin kotisivu: http://www.darkvoidgame.com/

Kuvat: Capcom

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.