Peliarvostelu: Darksiders – PS3

Now Reading
Peliarvostelu: Darksiders – PS3

darksiders_review01_130310Tasapaino taivaan ja helvetin välillä horjuu. Nykyaikaisen suurkaupungin kaduille sataa tulikiveä, demonisia hirviöitä sekä enkeleitä ja maailmaa uhkaa totaalinen tuhoutuminen. Paikan päälle tupsahtaa myös ilmestyskirjan ratsumies War, jota syytetään maan päälle valloilleen päässeestä epäjärjestyksestä. Maailmanloppu pitää estää joten toisin sanoen Sota pelastaa maailman. Tästä on siis kyse THQ:n julkaisemassa ja Vigil Gamesin kehittämässä Darksiders -toimintapelissä.

Darksiders julkaistiin jo kuluvan vuoden tammikuussa, mutta THQ:ta ei voi millään kehua sopivan julkaisuajankohdan valitsemisesta. Darksidersin voi nimittäin lokeroida aivan samaan kategoriaan kuin EA:n Dante’s Infernon ja Sonyn God of War 3 -toimintapelin. Vigil Gamesin esikoisluomus ei ehkä pärjää Kratoksen riehumiselle antiikin Kreikassa, mutta silti Darksiders on ihan kelpo toimintapeli, jossa yhdistetään nykyaikaa ja miekkafantasiaa. Mistään täysin puhtaasta steampunk tai cyberpunk-ropelluksesta ei kuitenkaan ole oikeastaan kyse.

Sota pelastaa maailman

darksiders_review04_130310

 

Pelaaja on War, yksi ilmestyskirjan neljästä ratsumiehestä, joka on tullut kutsutuksi maan päälle ilman muita ratsumiehiä. War kokee kuolonsa heti alkumetreillä ja joutuu muinaisen neuvoston ääreen, joka päättää, että War on syyllinen Maassa riehuvaan kaaokseen. Ylpeä ratsumies kuitenkin kiistää syyllisyytensä ja pyytää mahdollisuutta palauttaa tasapaino taivaan ja helvetin välille. Neuvosto suostuu tähän ja pelaajan lapsenvahdiksi laitetaan mukaan Star Wars -legenda Mark Hamilin ääninäyttelemä The Watcher.  Juonellisesti Darksiders ei ole mitään ennennäkemätöntä, mutta aivan hetkeen en muista nähneeni tällaista teemaa videopeleissä.

Darksiders alkaa varsinaisesti vasta siinä vaiheessa kun War palautetaan maan päälle elävien joukkoon. Peli etenee sopivan leppoisasti tasohyppelytunnelmissa miekalla mättäen, pieniä ongelmia ratkaisten ja joskus päästään lentelemäänkin. Välillä eteen laitetaan laumoittain pikkupahiksia ja toisinaan pelaaja pääsee pieksämään vaikeampia pomovastuksia. War ei paljon vihollisten valinnassa nuukaile, sillä pataan annetaan niin helvetin kätyreille kuin taivaan enkeleille. Selkäsaunan antaminen pahiksille ja hyviksille on hauskaa, mutta tämä olisi maistunut entistä paremmalle kahden pelaajan yhteistyöpelinä. Juonen ja tehtävän alustuksen jälkeen miekalla mättämisen lisäksi peliin lisätään roolipelielementtejä kuten hahmonkehitys, erikoiskyvyt ja kaupankäynti. War kerää vihollisten ruumiista jääviä sieluja, jotka tyypistä riippuen joko parantavat Warin terveyttä, antavat erikoiskyvyille eli Warin vihalle energiaa tai toimivat kaupustelussa maksuvälineenä. Pelin taistelusysteemi toimii pädin painikkeita hakkaamallakin, mutta War voi opetella myös hienoja erikoisliikkeita ja komboja. Tasohyppely, toiminta ja kevyet roolipelikikat toimivat loistavasti varsinkin kun tähän lisätään vielä mainio pelattavuus. Kontrollit ovat hyvät ja helpot oppia. Pelin käyttöliittymäkin on selkeä kokonaisuus.

darksiders_review05_130310

Darksidersin sarjakuvamainen graafinen ilme muistuttaa jossain määrin Blizzardin Warcraft -pelien tyyliä. Grafiikka on hieman vanhahtavaa, rosoista ja suttuista. Pelin sarjakuvamainen toteutus antaa tämän kuitenkin anteeksi. Äänimaailma on kaikin puolin ihan kohdallaan ja ääninäyttely on keskivertoa parempaa. Ainoana miinuksena ääninäyttelyn puolella mainittakoon se, että Mark Hamilille on jäänyt Batman Arkham Asylumin Jokerin rooli päälle.

darksiders_review02_130310

Loppuyhteenveto

Vigil Games on tehnyt oikein hyvää työtä Darksidersin kanssa, ottaen huomioon sen, että tämä oli pelistudion ensimmäinen tekele. Darksiders olisi kuitenkin pitänyt ehdottomasti julkaista paljon ennen joulua, jolloin markkinoilla olisi ollut vähemmän tämän lajityypin kilpailijoita. Nyt moni hack&slash-pelaaja viettää aikansa hyvin luultavasti God of Warin tai Dante’s Infernon parissa. Vaikka nuo kaksi monia kovasti houkuttelevatkin, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan myös Darksidersia.

80p

Plussat:
+ pelattavuus ja kontrollit
+ virkistävä maailmanlopun teema
+ sarjakuvamainen toteutus

Miinukset:
– hieman rosoinen ja suttuinen grafiikka
– jää muiden saman genren pelien jalkoihin

Arvosteltu: PlayStation 3
Saatavilla: Xbox 360
Julkaisija: THQ
Kehittäjä: Vigil Games
Julkaisupäivämäärä: 8.1.2010
Ikäraja: 18v
Pelaajat:
yksi, ei moninpeliä
Pelin kotisivu: http://www.darksiders.com

Kuvat: THQ/Vigil Games

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.