Peliarvostelu: Dragon Age: Origins: Awakening – PC

Now Reading
Peliarvostelu: Dragon Age: Origins: Awakening – PC

dao_awakening_review01BioWaren Dragon Age: Origins oli vuoden 2009 hienoin roolipeli ja miltei kuluneen vuoden paras peli. Paljon palkintoja ja kehuja saanut roolipelieepos on saanut viime marraskuussa tapahtuneen julkaisun jälkeen jo kolme ladattavaa laajennusta. Nyt muutaman tunnin mittaiset laajennukset saavat väistyä syrjään, sillä seikkailut lohikäärmeiden ajassa jatkuvat paljon uutta pelattavaa tarjoavan Awakening -lisälevyn muodossa.

BioWarella on riittänyt viime aikoina varsin mukavasti puuhailtavaa, sillä myös Mass Effect 2 on työllistänyt kehitystiimejä ladattavien laajennusten puolella. Joko BioWarella on paljon resursseja pelinkehityksessä tai laajennukset ovat olleet olemassa jo pitkään ennen emopelien julkaisua. Joka tapauksessa laajennusten julkaiseminen kahdelle isolle pelille tähän tahtiin on hatunnoston arvoinen asia, johon vain harva pelistudio pystyy.

dao_awakening_review04

Sodan jälkiä siivoamassa (Sisältää pieniä juonipaljastuksia Origins-pelistä ja Awakening-laajennuksesta)

Awakening jatkaa tarinaa suoraan siitä, mihin emopeli jäi. Pelaaja on ylennetty Grey Wardenien komentajaksi, jonka tehtävänä on saada järjestönsä linnoitus jaloilleen sekä ajaa juuri voitetun Blightin jälkeensä jättäneet darkspawn-sotajoukot takaisin maan alle. Tehtävä ei suju kuitenkaan aivan suunnitelmien mukaan, sillä Grey Wardenien linnoitus, Vigil’s Keep on joutunut hyökkäyksen kohteeksi jota johtaa puhekykyinen darkspawn. Tämä luonnonoikku sekä mystinen Architect pistävät sankarimme ajatukset sekaisin ja asioista on otettava selko. Tarinaltaan Awakening jää emopelinsä jalkoihin, mutta tarjoaa silti ihan kelvon taistelua ja dialogeja yhdistävän tietokoneroolipelikokemuksen. Awakening sisältää pääjuonen lisäksi lukuisia sivutehtäviä, joissa keskitytään mm. Amaranthinen salakuljetuksien selvittämiseen, politiikkaan, lähialueiden turvallisuuden ehostamiseen sekä Vigil’s Keep -linnoituksen puolustusten kunnostamiseen. Pituutta laajennuksella on mukavat +15 tuntia, joten tunnin tai parin mittaiset DLC-laajennukset jäävät selvästi Awakeningin jalkoihin. Awakening -lisärin täydellinen läpikäynti voi viedä parhaimillaan jonkin verran yli 20 tuntia, joten 30-40 euron hintaiseksi laajennukseksi pelattavaa on riittävästi.

Rahoille saa vastinetta myös pelillisten uudisten muodossa. Hahmojen tasokatto on nostettu 35:een ja uusia kykyjä on kullekin hahmoluokalle useita kymmeniä. Uutena erittäin tervetulleena taitona esitellään Runecrafting, jolla voi luoda aseita sekä panssareita parantavia riimukiviä. Mukaan on ahdettu myös liuta uusia sivuhahmoluokkia kuten Shadow, Keeper, Battlemage ja Guardian. Kaikkien uutuksien myötä sankarista ja tämän tiimikavereista tulee miltei supersankareita. Taistelut ovatkin välillä jopa ärsyttävän helppoa mättämistä uusilla hienoilla kyvyillä ja taktikointi on unohdettu muutamaa pomotaistelua lukuun ottamatta lähes kokonaan.

Kaikkein ärsyttävin epäkohta Awakening -laajennuksessa on Origins-pelin hienojen henkilöhahmojen poissaolo. Ainoastaan oluelle käryävä kääpiö Oghren on päätetty säilyttää menossa mukana. Uudet hahmotkaan eivät ole huonoja, mutta moni olisi silti seurannut Morriganin ja Alistairin kinastelua mieluummin kuin kuunnellut Oghrenin huonoja juttuja. Uusia tiimikavereita on kaikkiaan 6(+ Oghren), joista kaikkein erottuvin on Alistairilta äänen ryövännyt velho Anders.

dao_awakening_review02

Alistaireja joka puolella

Pelin käyttöliittymään ei ole tehty merkittäviä muutoksia ainakaan laajennuksen PC-versiossa. Kaikki toimii suurin juuri niin kuin DA:Originsissa. Muuten Awakening on visuaalisesti vähintäänkin samaa tasoa kuin emopeli Origins ja paikoin jopa edelle sitä. Uusiin ympäristöihin on panostettu varsin näkyvästi, tosin samaa ei voi sanoa ääninäyttelyyn käytetyistä resursseista. Maailma nimittäin kuhisee Origins-pelin tiimikaverin Alistairin äänellä varustettuja ihmisiä. Myös muutamia muita ääniä on kierrätetty vähän liian tehokkaasti. Toisaalta tämän kyllä ymmärtää. Onhan kyseessä kuitenkin varmasti hieman vähemmän voittoa tuottava lisälevy, jolloin peliin kiinnitetyt resurssit ovat vähäisempiä. BioWarea täytyy kuitenkin kiittää siitä, että kaikki keskustelut on edelleenkin kauttaaltaan ääninäyteltyjä oman sankarin repliikkejä lukuunottamatta, joten pelkän dialogitekstin varaan ei heittäydytä.

dao_awakening_review05

Loppuyhteenveto

Dragon Age: Origins: Awakening ei ole ehkä BioWarea parhaimmillaan, mutta ainakaan pelin ja Dragon Age -fantasiamaailman faneja ei ole petetty tyhjiä lupauksia antamalla. Laajennuksia luvattiin ja laajennuksia tuli. Kaiken lisäksi laajennus tarjoaa hyvin vastinetta rahoille, sillä onhan sen tarinassa pelattavaa enemmän kuin keskiverto putkiräiskinnässä. Tähän kun lisätään kasa hyviä uudistuksia ja oivalluksia, niin meillä on käsissämme hyvä tai vähintäänkin keskinkertainen tietokoneroolipeli. Jos Dragon Age: Originsin yli 50-tuntinen kampanja ei vielä riittänyt, on syytä siirtyä Awakeningin pariin.

80pPlussat
+ mukavasti pelattavaa (+15h), rahoille vastinetta
+ hahmoluokkauudistukset, kyvyt, taidot, hienot uudet ympäristöt
+ OK tarina

Miinukset
– Origins pelin tiimikaverit unohdettu
– DLC-laajennuksissa tienatut varusteet
– helpot taistelut ja hack & slash

Laitteistovaatimukset:
Käyttöjärjestelmä: Windows XP SP3, Windows Vista, Windows 7
Prosessori: WinXP: Intel Core 2 1,4 GHz tai parempi, AMD X2 1,8 GHz tai paremmpi
Prosessori: WinVista/7: Intel Core 2 1,6 GHz tai parempi, AMD X2 2,2 GHz tai paremmpi
Muisti: WinXP: 1 Gt tai enemmän
Muisti: WinVista/7: 1,5 Gt tai enemmän
Näytönohjain: WinXP: ATI Radeon X850 128Mt tai parempi, NVIDIA GeForce 6600 GT 128Mt tai parempi
Näytönohjain: WinVista/7: ATI Radeon X1550 256Mt tai parempi, NVIDIA GeForce 7600 GT 256Mt tai parempi
Optinen asema: DVD-asema
Kiintolevy: 20 gigatavua kiintolevytilaa
Muuta: Vaatii toimiakseen Dragon Age: Origins -pelin ja 1.03 päivityksen

Arvosteltu: PC (Intel Core 2 Quad 9550 2,83 GHz, Radeon HD 4870 512Mt, 4Gt DDR2 800 MHz, Intel SSD X25M 80GB, Windows 7 Professional 64-bit
Saatavilla: PC, PlayStation 3, Xbox 360
Julkaisija: EA
Kehittäjä: BioWare
Julkaisupäivämäärä: 18.3.2009
Ikäraja: 18v
Pelaajat: 1, ei moninpeliä
Pelin kotisivu:http:// www.dragonage.bioware.com

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.