Peliarvostelu: Mass Effect 2 – Xbox 360

Now Reading
Peliarvostelu: Mass Effect 2 – Xbox 360

me2_review08Vuonna 2007 julkaistu Mass Effect oli ja on edelleen yksi Xbox 360 –konsolin parhaimmista peleistä. BioWaren scifi-toimintaroolipeli ihastutti monia mukaansatempaavalla tarinallaan ja loistavilla henkilöhahmoillaan. Myös PC-pelaajat pääsivät kokemaan Mass Effectin lumon kesällä 2008. Ensimmäisen ”Massan” julkaisusta on nyt hieman yli kaksi vuotta, ja BioWaren Casey Hudsonin luotsaama kehitystiimi on saanut aikaiseksi todella odotetun kakkososan. Voiko Mass Effect 2 olla mitenkään huono, jos ykkösosaan nähden luvassa on vain parannuksia? Otetaanpa asiasta selvää.

 

 

Tiimi vaihtoon ja sitten ihmiskuntaa pelastamaan (sisältää pieniä juonipaljastuksia)

Mass Effect 2:ssa seurataan edelleen pelaajan valinnan mukaan joko mies- tai naispuolisen Shepardin edesottamuksia maailman pelastamiseksi.  Pelisarjan kakkososa jatkaa lähes suoraan siitä, mihin ykkönen jäi, mutta vain hetken. Alun yllättävän käänteen jälkeen pelaajan ohjaama Shepard heitetään kahden vuoden päähän tulevaisuuteen. Vanhasta tiimistä ei näy jälkeäkään ja ainoana vaihtoehtona näyttäisi olevan huonossa maineessa olevalle Cerberus –järjestölle työskenteleminen. Pelin ensimmäisten putkijuoksu-oppituntien jälkeen pelaajalle selviää, että ihmiskunnan ja koko galaksin edessä on uusi uhka, jolla uskotaan olevan jotain tekemistä ykkösosan Reapers-konerodun kanssa. Kokonaisia ihmisten siirtokuntia on kadonnut ja ainoastaan Cerberuksella tuntuu olevan kiinnostusta, järkeä ja resursseja tehdä asialle jotain. Shephard on mies/nainen paikallaan, kun tehtävänä on jälleen maailman pelastaminen.

me2_review04Aivan yksin Shepardin ei suinkaan tarvitse tätä niin kutsuttua itsemurhatehtävää lähteä suorittamaan, vaan Cerberuksen johtajalla Illusive Manilla on tiedossa loistava uusi tiimi korvaamaan vanha miehistö.  Värvättäviä pelihahmoja on kaikkiaan 12 kappaletta, joista kaksi on lähes pelin alusta asti käytettävissä. Mukaan mahtuu myös muutama vanha tuttu.  Mass Effect 2:ssa suuri osa pelistä ja tarinasta rakentuu juuri uuden tiimin kokoamisesta. Kaikkia ei ole pakko tietenkään mukaansa ottaa, mutta BioWare on laittanut sekaan sen verran värikkäitä persoonia, ettei värväyskeikkoja  voi yksinkertaisesti jättää väliin. Pelkän tiimin kasvattamisen lisäksi Shepardin on mahdollista ansaita itselleen kunkin uuden jäsenen lojaalisuus ja luottamus. Kullakin hahmolla on jokin ongelma tai tehtävä, johon Shepardin on osallistuttava, mikäli luottamuksen muodostaminen kiinnostaa. Ansaitun luottamuksen myötä tiimikaveri palkitaan uudella erikoiskyvyllä.

Vaikka Mass Effect 2:n ehdottomana suolana ovatkin uudet mielenkiintoiset hahmot ja heidän värvääminen, löytyy pelistä myös se pääjuonikin ja muita sivutehtäviä. Sivutehtävät ovat perinteisiä ”Mene paikkaan X ja tee sitä tai tätä. Palaa takaisin paikkaan y, josta sait tehtävän. Ota vastaan palkkio” –tyypisiä  keikkoja. Ykkösosaan nähden sivutehtävissä on kuitenkin huomattavasti enemmän syvyyttä. Sivutehtävien planeetatkaan eivät ole enää pelkkiä kivisiä autiomaita, joilta löytyy aina se samanlainen varastorakennus täynnä vihamielisiä muukalaisia. Nyt ympäristöihin on panostettu huomattavasti enemmän, eikä pelaaja käytännössä enää törmää täysin samanlaisiin paikkoihin kahta kertaa.

me2_review05

Mass Effect 2:sta saa tarinallisesti vielä entistä huikeamman pelikokemuksen, jos ykkösosa on entuudestaan tuttu, läpäisty vähintään kerran ja PC:n tai Xboxin kiintolevyltä sattuu löytymään vanha tallennus. Mass Effect 2 on nimittäin niitä harvoja pelejä, jotka hyödyntävät pelisarjan aiemman osan tapahtumia, pelissä tehtyjä valintoja ja ratkaisuja. Kaikki ensimmäisessä Mass Effectissä tehdyt valinnat mm. hahmoluokan, tiimikaverien ja loppuratkaisun kanssa vaikuttavat ja näkyvät kakkososassa hyvin. Pelin tarinaa voidaan sanoa tavallaan pelaajan näköiseksi.

Suoraviivaista toimintaa, uusittuja kykyjä, resurssien keräämistä ja kaluston päivittelyä

Ensimmäiseen Mass Effectiin nähden monet pelimekaniikkaan liittyvät asiat on pistetty täysin uusiksi tai viritetty uuteen uskoon. Hahmoluokkia on edelleen kuusi, mutta kunkin hahmon kykyvalikoimaa on supistettu ja muokattu. Pelistä löytyy edelleen roolipelimäinen tasonnoususysteemi, joka sekään ei ole entisensä. Jokaisen tasonnousun yhteydessä pelaaja ostaa itselleen ja tiimikavereilleen kykyjä ja parantaa aikaisemmin ostettuja. Kyvyt jakaantuvat oikeastaan karkeasti tech, biotic ja combat –taitoihin. Lisäksi kullakin hahmolla on niin sanottu ammatti(kyky), mikä nostaa hahmon terveyttä sekä parantaa joissakin tapauksissa myös tietyntyylisiä kykyjä.

me2_review03

Kyvyistä, aseiden tekemästä vahingosta, suojakilvistä ja terveydestä ei anneta enää samaan tapaan tietoa kuin ykkösosassa. Kaikki esitetään ympäripyöreästi prosentteina ja kuvausteksteinä. Aseista ei esimerkiksi kerrota tarkkuutta, tulivoimaa, kantamaa tai ylipäätään mitään olennaista statistiikkaa. Kuvausteksteissä todetaan vain kylmästi, että tämä tykki on parempi kuin tuo toinen. Montaa muutakin asiaa on yksinkertaistettu melkoisen isolla kädellä. Shepardilla ja tämän tiimikavereilla ei ole enää varsinaista inventaariota eli varustelistaa eikä aseita voi enää ostaa kaupoista tai kerätä vihollisilta. Aseiden ja panssarien sijaan viholliset jättävät jälkeensä vain ammuksia ja kaupat myyvät asepäivityksiä. Vaikka vihollisten ruumiita ei enää pääsekään ryöstämään, on aseiden uusi ammussysteemi hyvä uudistus. Rajallisten ammusmäärien myötä pelaaja joutuu käyttämään hyväkseen lähes kaikkia aseita ja pelaamaan taktisemmin. Ykkösosassahan ammuksia oli loputtomasti ja aseet vain kuumenivat, jos liipaisinta erehtyi pitämään liian pitkään pohjassa.

Linnunradan aurinkokuntien tutkiminen oli ensimmäisessä Mass Effectissä aika mitäänsanomatonta ja tylsää lisätäytettä muuten erinomaiseen peliin. Mass Effect 2 muuttaa tämänkin osa-alueen. Kuten edellä mainittiin, planeetoilta löytyvät sivutehtävät ovat entistä laajempia ja merkityksellisempiä. Sivutehtävien lisäksi aurinkokuntia on tutkittava resurssien keräämiseksi. Shepardin komentama Normandy siis parkkeerataan jonkin planeetan kiertoradalle ja laitetaan mineraaliskanneri päälle. Resursseja on neljää erilaista, joista kutakin voi käyttää aseiden, panssarien, tech- ja biotic –kykyjen parantamiseen. Myös Normandya on syytä ehostaa. Onhan Shepard sentään viemässä aluksensa tehtävälle, josta ei ole välttämättä paluuta.

me2_review09

Mass Effect 2:ssa toiminta on mennyt huomattavasti suoraviivaisempaan ja jopa räiskintäpelimäiseen suuntaan. Taistelut on toteutettu sujuvasti Gears of War –tyyliin suojissa kyykkimällä.  Yhteensä kolmen hengen tiimi, hahmojen kyvyt sekä mahdollisuus pysäyttää peli kesken taistelun tekevät räiskimisestä mukavan taktista. Kyvyistä on oikeasti hyötyä, vaikka niillä taktikoiminen pääsee toden teolla oikeuksiinsa vasta Veteran-tasoa suuremmilla Hardcore- ja Insanity –vaikeustasoilla.   Normal- ja Veteran –tasoilla toiminta on useimmiten suoraviivaista etenemistä ilman suurempia vaikeuksia.

Suuria valintoja ja draamaa

Toimintaa Mass Effect tarjoaa ykkösosaan nähden huomattavasti enemmän, mutta voisin melkeinpä väittää, etteivät toimintakohtaukset ole kuitenkaan Mass Effect 2:n parasta antia. Selvästi pisimmän korren vetävät kutkuttavan mielenkiintoiset hahmot ja pelin toimintajaksojen vastakohtina toimivat keskusteluosuudet. Erityisesti mukaan värvättävät hahmot ovat todella hyvin kirjoitettuja videopelien mittapuulla.  Kaiken kukkuraksi hahmojen ääninäyttely on hoidettu jälleen kerran BioWaremaisen mallikkaasti. Mass Effect 2:ssa on mukana mm. sellaisia niminäyttelijöitä kuten Martin Sheen (Illusive Man), Carrie-Ann Moss (Aria T’Loak), Tricia Helfer (EDI), Seth Green (Joker), Adam Baldwin(Kal Reegar),  Keith David (Captain Anderson) ja Michael Hogan ( Captain Bailey).  

me2_review06

Dialogi ja hahmojen kasvojen eleet ovat uskottavia ja jopa paremmin toteutettuja kuin ykkösosassa. Erityisen hyviä kohtia keskusteluissa ovat tuttuun tapaan ne kiperät moraaliset valintatilanteet, joissa valinnan tekeminen pistää pelaajan oikeasti miettimään. Uutuutena toimivaan keskustelusysteemiin on lisätty keskeytykset. Shepard voi joissakin tilanteissa keskeyttää keskustelut hyvismäisellä tai pahismaisella toiminnalla. Systeemi toimii hyvin ja tuo lisää sävyä ennestään hyvin toteutettuihin dialogeihin.  

Graafisesti Mass Effect 2 on hitusen edellä ykkösosaa, vaikka peli pyörii edelleen samaisen Unreal Enginen päällä. Kakkosessa kaikki on entistä suurempaa, näyttävämpää ja elävämpää. Selvistä graafisista parannuksista huolimatta Xbox 360 –version ruudunpäivitys on ajoittain jopa valovuoden ykkösosaa edellä tehden pelaamisesta mukavan sulavaa. Kahden vuoden takaisessa Mass Effectissä vaivanneet tekstuurien katoamiset ja tyhjästä ilmestymiset ovat myös historiaa. Pelialueelta toiselle siirryttäessä latausajat ovat välillä ärsyttävän pitkiä, joten pelin asentaminen Xbox 360:n kiintolevylle on suotavaa. Ykkösosan hissilatauksista on onneksi päästy eroon.

Myös musiikkipuoli on hoidettu erinomaisesti. Taustalla soi edelleen elektroninen konemusa, jonka toteutuksesta vastaavat ykkösosan tapaan Jack Wall ja Sam Hulick.  Tällä kertaa nämä säveltäjät ovat ottaneet hieman aikaisempaan dramaattisemman ja mahtipontisemman otteen ja jälki on jälleen todella ihailtavaa.
 

me2_review02

Loppuyhteenveto

Viimeiseen puoleen vuoteen mahtuu Mass Effect 2:sta niin paljon hypeä ja ennakkotietoa, että pelin aloittaneena Mass Effect –konkarina tunsin oloni aluksi hieman petetyksi. Tässäkö tämä sitten oli? Suoraviivaistettua putkiseikkailua näennäisesti vapaassa scifimaailmassa, josta roolipelielementit on imuroitu mustaan aukkoon. Onneksi puutteisiin ja uudistuksiin tottui nopeasti, sillä peli on alkumetrien jälkeen lopulta vähintäänkin ensimmäisen osan veroinen. Kaikkein nautittavimmin siitä tekivät loistava hyvin kirjoitettu pelimaailma, mielenkiintoiset hahmot, dialogi ja hieno scifi-tarina. Pelituntejakin Mass Effect 2 tarjoaa huomattavasti keskiverto toimintapeliä enemmän. Läpipeluuseen kuluu helposti 30-40 tuntia, joten tekemistä riittää yllin kyllinl.

On se vaan niin, ettei BioWare taaskaan pettänyt. Kokonaisuutena Mass Effect 2 on huomattavasti edellä pelimarkkinoiden muita niin sanottuja valtavirtapelejä. Kolmososaa odottelemaan ->    
 

90pPlussat
+ ei lopu heti kesken
+ mainiot henkilöhahmot, hieno universumi
+ tarina ja kerronta
+ loistava ääniraita
+ paljon hyviä uudistuksia, mutta …
 

Miinukset
– ..vähäisetkin roolipelielementit jätetty pois
pelitoimitus_suosittelee– turhaan suoraviivaistettu
– ympäripyöreää tietoa kyvyistä ja varusteista
– planeettojen skannaaminen on pidemmän päälle tylsää

 

 

Arvosteltu: Xbox 360
Saatavilla: Xbox 360, PC
Julkaisija: Electronic Arts
Kehittäjä:
BioWare
Julkaisupäivämäärä: 28.1.2010
Ikäraja: 18v
Pelaajat: yksi, ei moninpeliä
Pelin kotisivu: http://masseffect.bioware.com
 

Kuvat: EA/BioWare

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.