Asus RT-N13U -reititin

Now Reading
Asus RT-N13U -reititin

kuva01

Kaikenlaiset verkon oheislaitteet yleistyvät koko ajan enemmän ja enemmän myös normaaleissa kotitalouksissa. Esimerkiksi erilaisten minikannettavien saadessa yhä enemmän huomiota kuluttajamarkkinoilla on monelle kotitaloudelle ajankohtaista hankkia langattomia verkkoyhteyksiä tukeva reititin.

Lisäksi erilaiset verkkoasemat ovat saaneet yhä enemmän huomiota käytännöllisyytensä ja ominaisuuksiensa takia. Tästä syystä meillä onkin nyt testattavana Asuksen RT-N13U -mallimerkintää kantava langaton reititin.

Ominaisuudet

 

Standardit IEEE802.11n, IEEE802.11g, IEEE802.11b, IEEE802.11d, IEEE802.3, IEEE802.3u, IEEE802.1X, WPA, WMM, IPv4

Portit

1 x RJ45 10/100 BaseT
Verkkoliitännät 4 x RJ45 10/100 BaseT
Ethernet ja 802.3-tuet (maks. bitrate 10/100 Mbps ja auto cross-over -ominaisuus (MDI-X))
USB-portit 1 x USB 2.0
Reset-painike Yli viiden sekunnin painallus tehdasasetuksien resetoimista varten
EZS-painike Kyllä (WPS)
Hallinta
 • Internet-yhteyden tyyppi: Automaattinen IP ,staattinen IP, PPPoE (MPPE-tuki), PPTP ja L2TP
 • Dual Link-tuki
 • WAN Bridge-tuki
 • Multicast Proxy-tuki
 • Multicast Rate Setting-tuki
Palomuuri

NAT -ja SPI- (Stateful Packet Inspection) palomuuri:

 • WAN-ping päälle/pois
 • Hallinta kaikkialta WAN-verkosta
 • logi

Suodatus:

 • Yhden portin ja porttialueen
 • URL-pohjainen
 • MAC-osoitteen perusteella
Taajuudet 2.4 – 2.5 Ghz
Modulaatio 802.11n:
BPSK / QPSK / 16QAM / 64QAM

802.11g:
ODFM @ 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48 ja 54 Mbps

802.11b:
DBPSK @ 1Mbps
DQPSK @ 2Mbps
CCK @ 5.5 / 11Mbps

Siirtonopeus 802.11n Draft 2.0: maks. 300Mbps
802.11g: 6, 9, 12, 18, 24, 36, 48 ja 54 Mbps
802.11b: 1, 2, 5.5, 11Mbps
Kanavat 11 Pohjois-Amerikka, 14 Japani, 13 Eurooppa (ETSI)
Antenni 2 sisäistä antennia
Kantama ulkotiloissa (LOS, Light-Of-Sight) 200 metriä 802.11n-standardilla. Saattaa kuitenkin vaihdella erilaisissa ympäristöissä
15.5 ~ 16.5 dBm(n-tilassa)
15.5 ~ 16.5 dBm(g-tilassa)
Salaus 64/128-bittinen WEP
WPA-PSK, WPA2-PSK,
WPA-Enterprise, WPA2-Enterprise, Radius 802.1x
Tunnistautuminen MAC-osoite, 802.1x

Kuvat

 

asus_rt-n13u_laatikko

Asus on pakannut reitittimensä sinivalkoiseen pahvilaatikkoon, johon on painettu tärkeimmät tiedot itse tuotteesta. Pakkaukseen on löytänyt tiensä Asuksen logon lisäksi yrityksen mantra: Rock Solid – Heart Touching ja kuva itse tuotteesta.

asus_rt-n13u_kamat

RT-N13U -reitittimen mukana toimitetaan ohjelmiston ja oppaan sisältävä CD-media, paperinen asennusopas, VIP-jäsenen takuulappu, muuntaja ja metrin pituinen RJ45-verkkokaapeli.

kuva01

Yllä kuvassa Asuksen langaton RT-N13U -reititin. Reitittimessä on kaksi sisäistä antennia. Laite on väriltään melkein kokonaan valkoinen ja sopii myös sisustuksellisesti kodin olohuoneeseen tai työhuoneen pöydälle. Reititin voidaan sijoittaa ainoastaan pystyasentoon.

asus_rt-n13u_etupaneeli

Pääosin valkoinen reititin on varsin tyylikkään oloinen. Reitittimen etupaneeli on väritykseltään harmaa ja sen päällä kulkee aina laitteen päällyspuolelle asti ulottuva muovinen suoja, joka heijastaa valoa.

asus_rt-n13u_etupaneeli_lahikuva

Laitteen etupaneelista löytyy neljän RJ45-portin, WAN-portin, WLANin ja virran merkkivalot. Asus on päätynyt sijoittamaan laitteen sisältämän WPS-painikkeen (WiFi Protected Setup) laitteen etupaneelin alaosaan.

kuva01

Kuva reitittimen kyljestä. Molemmat kyljet ovat täsmälleen identtiset ja sisältävät Asuksen logon, tuotteen nimen, ritilät lämpimän ilman poistumista varten sekä pohjassa olevan tuen.

asus_rt-n13u_paallinen

Kuvassa reitittimen päällinen, johon on painatettu tuotteen malli.

asus_rt-n13u_takaosa

asus_rt-n13u_takaosa_lahikuva

Yllä olevassa kuvassa kuvattuna laitteen takapuoli. Laitteen takapuolle on sijoitettu USB 2.0-liitäntärajapintaa tukeva USB-liitin, neljä keltaisella värillä värikoodattua RJ45-porttia, sinisellä värikoodattu WAN-portti ja alimpana kuvassa näkyvä virtaliitin.

asus_rt-n13u_pohja

Yllä olevassa kuvassa reitittimen pohja. Pohjasta löytyy muun muassa laitteen mallinumero, FCC-merkinnät, sarjanumero, tehdasasetuksien palauttamista varten tarkoitettu painike, virtavaatimukset ja tilan valinta-painike. Laitteen pohjassa on lisäksi kaksi liukumisen estävää harmaata kumitassua. Laitteen pohjasta löytyvän merkinnän mukaan reititin on valmistettu Kiinassa.


Hallintaohjelmisto

Asuksen mukaan reitittimen EZ UI-hallintaohjelmisto on yksi tuotteen parhaimmista ominaisuuksista. Laitteen hallintaohjelmisto onkin hyvin yksinkertainen ja selkeä käyttää.

hallinta_1_pieni

Kuvassa hallintaohjelmiston pääikkuna, jossa tiedot Internet-yhteyden sekä lähiverkkoyhteyksien tilasta. Pääikkunan vasemmassa reunassa on koko ajan näkyvillä oleva päävalikko ja oikeasta reunasta löytyy puolestaan SSID, käytettävä autentikointimetodi, WEP-salauksen tila/valinta, laitteen oma IP-osoite, MAC-osoite sekä WPS:n kytkentä (päälle/pois).

Oletuksena reitittimen IP-osoite on 192.168.1.1 ja käyttäjätunnuksena/salasanana admin/admin. Reititintä käyttöönotettaessa kannattaa ensimmäiseksi tarkistaa, ettei laitteen oletuksena sisältämä IP-osoite ole ristiriidassa jonkin verkosta jo löytyvän laitteen IP-osoitteen kanssa. Myös laitteen SSID sekä oletussalasana kannattaa vaihtaa.

hallinta_2_pieni

Operation Mode-valikosta voidaan nähdä Asuksen reitittimen toimintatila, joka on erikseen valittu laitteen pohjasta löytyvän liukukytkimen avulla. Asuksen reitittimellä on kolme eri toimintatilaa, jotka ovat oletuksena  päällä oleva reititin sekä toistin ja langaton tukiasema. Yllä kuvassa nähdään reitittimen välilehti.

hallinta_3_pieni

Yllä kuvassa on puolestaan toistimen välilehti. Tietoliikennetekniikassa toistimella tarkoitetaan sellaista verkon komponenttia eli laitetta, joka ottaa signaalin vastaan ja lähettää sen muuttumattomana verkossa eteenpäin. Toistimen avulla voidaan pidentää kaapeloinnin pituutta lähiverkossa. Toistimena toimiessaan Asuksen laite kykenee toistamaan toisen langattoman reitittimen signaalin langattoman verkon kantoalueen kasvattamiseksi.

hallinta_4_pieni

Yllä kuvassa nähdään kolmas välilehti, joka sisältää langattoman tukiaseman (AP). Asuksen langaton reititin on mahdollista kytkeä toimimaan myös pelkästään langattomana tukiasemana.

hallinta_5_pieni

Seuraavana tarkasteluvuorossa on EZ-QoS -ominaisuuden valikko. Tämän ominaisuuden avulla tietyn verkkoliikenteen priorisointi onnistuu tarvittaessa helposti. Priorisointia on mahdollista muuttaa pelaamista, internet-sovelluksia, FTP:tä tai VOIP/Video-streamausta silmällä pitäen.

hallinta_6_pieni

Yllä kuvassa on Advanced Setting-asetuksien päävalikko, joka listaa näytölle sisältämiensä alavalikoiden säätömahdollisuudet.

hallinta_7_pieni

Yllä kuvassa on Wireless-valikko, jonka kautta säädetään langattoman verkon asetuksia. Wireless-valikon Default-asetuksien välilehdeltä voidaan nähdä/vaihtaa langattoman verkon SSID sekä halutessa myös piilottaa se. Sivulta on lisäksi mahdollista säätää manuaalisesti käytettävä langattoman verkon standardi, toimintakanava ja autentikointimenetelmä sekä WEP-salauksen muoto ja avaimet.

Bridge-välilehdeltä löytyy WDS (wireless distribution service), joka sallii laitteen toiminnan langattomana siltana muiden reitittimien ja langattomien tukiasemien välissä. WDS sopii mainiosti käytettäväksi kotitalouksissa tai pienissä toimistoissa langattoman verkon kantaman kasvattamiseksi ilman fyysisiä kaapeleita.

WDS (wireless distribution service) on tarkoitettu silta -ja toistin-ratkaisujen toteuttamiseen. Kaikkien verkkolaitteiden täytyy siltaa tai tukiasemaa toistimeksi verkkoon lisätessä olla saman valmistajan valmistamia. Tähän tarkoitukseen on mahdollista käyttää myös eri valmistajien laitteita, mutta tällöin langaton verkko on jätettävä suojaamattomaksi, mikä aiheuttaa suuren tietoturvariskin.

hallinta_8_pieni

WAN-valikon Virtual Server-välilehden alta löytyy puolestaan mahdollisuus tarjota lähiverkon sisältä löytyviä WWW -ja FTP-palveluja myös lähiverkon ulkopuolisille käyttäjille. Välilehdellä annetaan palvelimen paikallinen IP-osoite, jonka jälkeen lisätään listaan IP-osoite, käytettävä verkon protokolla, portin numero ja palvelun nimi. Tämän listan perusteella oletusyhdyskäytävä osaa reitittää ulkopuolelta tulevien käyttäjien verkkopyynnöt oikealle lähiverkossa sijaitsevalle palvelimelle.

hallinta_9_pieni

Viimeisinä esittelyvuorossa on Firewall-välilehti, joka sisältää laitteen palomuurin tarjoamat ominaisuudet ja säätömahdollisuudet. Palomuuri kykenee suodattamaan verkkoliikennettä URL tai MAC-osoitteen perusteella. Lisäksi löytyy vielä erillinen välilehti nimeltä LAN to WAN-suodatus.

Asuksen RT-N13U sisältää myös varsin kätevän toiminnon nimeltä AI-Disk. Toiminnon käyttämiseksi tarvitaan ainoastaan USB-tikku tai USB-liitännällä varustettu ulkoinen kiintolevy, joka liitetään reitittimen takaosassa sijaitsevaan USB 2.0-porttiin. Käyttäjä voi määrittää USB-aseman joko verkon sisäiseen tai ulkoiseen käyttöön FTP-palvelun avulla. Lisäasetuksia tiedostojen jakamiseen löytyy laitteen hallintaohjelmiston USB Application-sivulta.


Käyttökokemukset ja loppusanat

asus_rt-n13u_paallinen

Asuksen omien sanojen mukaan sen langattoman reitittimen suurin valtti on sen sisältämä hallintaohjelmisto, EZ UI yhdessä EZ QoS:n ja EZ All-In-One Printer-ominaisuuden kanssa, joka huolehtii tulostimen jakamisesta. EZ QoS-ominaisuus puolestaan huolehtii käytettävän kaistan priorisoinnista. Yrityksen uskomukseen on helppo samaistua, sillä reitittimen sisältämä hallintaohjelmisto on todella helppokäyttöinen ja monipuolinen sekä toimiva ratkaisu.

Tuotteen hankinnan puolesta puhuu myös sen kolme eri toimintatilaa, joiden avulla sen voi säätää toimimaan reitittimenä, toistimena tai langattomana tukiasemana. Kaikki kolme eri toimintatilaa on helppo ottaa käyttöön ja ne toimivat odotetusti.

Asuksen testeihin toimittama reititin on väritykseltään melkein kokonaan valkoinen, tyylikkään oloinen ratkaisu, joka vakuuttaa muotoilullaan sekä 802.11n-standardin tuellaan. Tuotteen tyylikkään muotoilun ansiosta sen sijoittamista näkyvälle paikalle kodin olohuoneessa on myös helpompi perustella sisustuksesta tarkoille ja muotitietoisimmille ihmisille. Vaikka tämä uusi luonnos tukeekin entistä suurempia tiedonsiirtonopeuksia, niin isojen tiedostojen siirtäminen langattoman verkon yli ei valitettavasti vieläkään ole kovinkaan mielekästä. Reitittimestä puuttuu lisäksi tuki gigabitin siirtonopeuksille.

Asuksen reititin tukee uusinta 802.11n-standardia ja sen mukaisia siirtonopeuksia, mutta jos langattomassa verkossa on edelleen vanhempaa 802.11b/g-standardia tukevia laitteita, tulevat uudemman standardin mukaisia verkkoadaptereita käyttävät käyttäjät kärsimään tästä siirtonopeuden rajoituksen muodossa. Tämä tiedostettu ongelma ei kuitenkaan liity ainoastaan Asuksen reitittimiin vaan myös muiden valmistajien reitittimet kärsivät tästä.

Laitteen hallintaohjelmistoa ei valitettavasti ole tarjolla suomen kielellä. Asus tarjoaa artikkelin kirjoitushetkellä sivuillaan laitteen firmwaresta 9.0.1.3-version lähdekoodin. RT-N13U -reititin kustantaa artikkelin kirjoitushetkellä Suomessa halvimmillaan 86 euroa. Ostopaikasta riippuen muutaman euron lisäsijoituksella voi kuitenkin ostaa itselleen erään toisen valmistajan valmistaman WLAN-reitittimen, joka sisältää tuen myös gigabitin langallisille verkkoyhteyksille ja ulkoiset kääntyvät antennit, jotka antavat vahvan lähetystehon sekä pitkän kantaman.

 

Plussat ja Miinukset:

+ Todella tyylikäs muotoilu

+ EZ UI-hallintaohjelmisto

+ EZ QoS

+ Etsii automaattisesti Internet-yhteyden tyypin ja vapaat manuaaliset asetukset

+ EZ All-In-One Printer-ominaisuus

+ Tuki 802.11n (Draft 2.0) -standardille

+ Taaksepäin yhteensopiva vanhempien standardien kanssa

+ USB-portti

+ FTP-palvelin

+ Kolme eri toimintatilaa

– Ei tukea gigabitin verkkoliikenteelle

– Hinta

– Tiedonsiirto edelleen hidasta langattoman verkon yli

 

Silver_mato78

 

ASUS RT-N13U Suomen hintaseurannassa

ASUS RT-N13U Tuotesivut

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.