D-Link DNS-323 NAS-verkkolevy

Now Reading
D-Link DNS-323 NAS-verkkolevy

DNS-323_NAS

Saimme jo jonkin aikaa taakse testattavaksemme D-Linkin kahdelle SATA-kiintolevylle tarkoitetun NAS-laitteen (Network attached Storage) eli suomeksi siis verkkokiintolevyn. NAS-asemat ovat erittäin käyttökelpoisia paitsi datan varastoimiseen, mutta myös sen tehokkaaseen varmentamiseen. Kahdella tai useammalla kiintolevypaikalla vaustetut mallit yleensä tukevat datan peilausta eli RAID 1:stä jossa data kirjoitetaan molemmille levyille identisenä, tällöin ei toisen levyn mahdollinen hajoaminen vie tietoja mennessään. Yhden levyn NAS-asemat eivät tarjoa minkäänlaista vikasietoisuutta vaan kilpailevat lähinnä hinnallaan.

D-Linkin DNS-323 -NAS-asema toimitetaan monen muun NAS-aseman tavoin ilman levyjä ja käyttäjän pitää hankkia itselleen sopivat levyt käyttötarkoituksen mukaan.

Tekniset yksityiskohdat

D-Linkin kahden kiintolevyn verkkotallennusyksikkö DNS-323 antaa mahdollisuuden jakaa kotona tai toimistossa dokumentteja kuten musiikkia, kuvia ja videoita lähiverkossa ja Internetin kautta – perheenjäsenten, ystävien tai työntekijöiden kesken. Toimistokäytössä tämä yksikkö voi toimia varmuuskopiokeskuksena, johon voi tallentaa arvokkaat tiedostot. Kiintolevyvikoja vastaan yksikössä on sisäänrakennettu RAID 1-peilaustekniikka. Kotona laitetta voi käyttää vaikkapa musiikin, valokuvien tai videoiden suoratoistossa UPnP AV -yhteensopivien mediasoitinten kautta.

Mukavuutta, suorituskykyä ja joustavuutta
DNS-323:een voi asentaa yhden tai kaksi 3,5″ SATA-kiintolevyä ilman kapasiteettirajoitusta. Asennuksessa ei tarvita työkaluja tai kaapeleita, mikä helpottaa asennusta merkittävästi. Käytettävissä on neljä eri kiintolevyjen toimintatilaa, joten käyttäjät ja järjestelmänvalvojat voivat valita omiin tarpeisiinsa sopivimman:

 • Vakiotila: kaksi erillistä tavanomaista kiintolevyä.
 • JBOD: molemmat levyt on ketjutettu tilankäytön maksimaaliseksi tehostamiseksi.
 • RAID 0: asemat on yhdistetty ”viipaloidusti” mikä antaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn: jopa 23 Mbps luku- ja 15 Mbps kirjoitusnopeuden (Gigabit Ethernet -yhteydessä 184 Mbps luku- ja 120 Mbps kirjoitusnopeus).
 • RAID 1: asemat peilaavat toisiaan. Varmuuskopiointitarkoituksiin. Jos yhteen asemaan tulee toimintahäiriö RAID 1-tilan ollessa käytössä, toinen asema toimii yksin, kunnes vioittunut asema korvataan uudella.
 • Lisäksi DNS-323 toimii USB-tulostuspalvelimena, joten sen kautta voi tulostaa verkon miltä tahansa tietokoneelta. Laitteessa on myös tuuletin estämässä ylikuumenemista.

Tietoturvallista tiedostojen jakamista lähiverkossa tai Internetissä

IP-pohjaisena DNS-323 ei ole sidottu mihinkään tiettyyn käyttöjärjestelmään ja se sopii niin Windows- MAC- kuin Unix-ympäristöihin. DNS-323:ssa on sisäänrakennettu FTP-palvelin mikä mahdollistaa tiedostoihin pääsyn myös Internetin kautta. Voidaan luoda käyttäjiä ja/tai käyttäjäryhmiä, joille voidaan antaa tiettyihin kansioihin luku- tai luku-/kirjoitusoikeudet. Tällaisen käyttäjähallinnan ansiosta tieto pysyy turvassa niin koti- kuin yritysympäristössä. Laite mahdollistaa myös henkilö- tai ryhmäkohtaisen maksimitallennusrajoituksen (quota) asettamisen.

Suoratoistoa mediasoittimeen tai iTunes®-ohjelmaan

Kun musiikki-, valokuva- ja videokokoelmat on tallennettu DNS-323:een, voi laitteen sisäänrakennetun UPnP AV -mediapalvelimen kautta lähettää mediasisältöjä yhteensopiviin mediasoittimiin suoratoistettaviksi. Tällaisia soittimia löytyy mm. D-Linkin MediaLounge-tuotesarjasta. Tämän ominaisuuden käyttö ei edellytä, että tietokone on kytketty päälle, joten kuuntelu on helppoa.
DNS-323:n ominaisuuksiin kuuluu myös iTunes-palvelin Kun se on kytketty päälle, DNS-323 tunnistaa automaattisesti iTunes-ohjelman, mikä tarkoittaa sitä, että ohjelma löytää musiikin suoraan DNS-323:sta.

Monipuoliset ohjelmisto-ominaisuudet

D-Linkin Easy Search -hakuohjelma löytyy mukana seuraavalta CD-levyltä. Se auttaa löytämään DNS-323-aseman verkosta ja sen jälkeen määrittämään asemille kirjaintunnukset, jotta ne näkyvät muiden asemien kanssa Oma tietokone -näkymässä. CD-levyllä on myös varmuuskopiointiohjelma. Se mahdollistaa varmuuskopioiden tekemisen tietokoneelta DNS-323:een joko manuaalisesti, aikataulun mukaan tai reaaliajassa. Reaaliaikaiset varmuuskopiot ovat erinomainen tapa suojata tärkeät tiedostot valitettavien vika- ym. tilanteiden varalta.
Latauksen ajastusominaisuus mahdollistaa tiettyjen tiedostojen tai kansioitten lataamisen FTP- tai www-palvelimelta määritettynä ajankohtana edelleen varmuuskopioitaviksi.
Virranhallintaominaisuus siirtää asemat virransäästötilaan, jolloin energiaa säästyy ja asemien käyttöikä pitenee.

Tämän tuotteen GPL-lähdekoodin voit ladata ilmaiseksi täältä.

 

Ominaisuuksia ja toimintoja

 • Kaksi levypaikkaa 3,5″ SATA-kiintolevyille ilman kapasiteettirajoitusta1.
 • Neljä kiintolevyjen toimintatilaa: vakio, JBOD (ketjutettu), RAID 0, RAID 12
 • Gigabit Ethernet -liitäntä
 • Sisäänrakennettu FTP-palvelin
 • Sisäänrakennettu USB-tulostuspalvelin
 • Käyttäjä- ja ryhmäoikeudet ja -rajoitukset
 • Levyn korjaus- ja eheytys-apuohjelmat
 • UPnP AV-palvelin mahdollistaa suoratoiston yhteensopiviin mediasoittimiin3
 • Varmuuskopiointiohjelma sallii täydelliset tai lisäävät varmuuskopiot
 • Aikataulutetut lataukset www- tai FTP-palvelimilta
 • Automaattiset sähköpostimuistutukset
 • Virranhallinta
 • Easy Search -apuohjelma
 • Selainpohjainen hallinta

1 Kiintolevyt eivät sisälly pakkaukseen.
2 RAID 2 -peilaukseen tarvitaan kaksi sisäistä SATA-kiintolevyä.
3 D-Link ei voi taata täyttä yhteensopivuutta tai kunnollista toistoa kaikkien koodekkien kanssa. Toiston laatu riippuu käytettävän UPnP AV -mediasoittimen koodekkituesta.


Kuvat:

DNS-323_boxi

D-Link DNS-323 NAS toimitetaan mukavan kokoisessa hillityn näköisessä pahvilaatikossa johon on painatettu pikaopas, itse NAS-aseman kuva ja tärkeimmät laitteen tekniset tiedot.

DNS-323_boxi_pikaohje

Pakkaukseen painatettu kintelyjen asennusta käsittelevä pikaohje.

 

DNS-323_box_takaa

Pakkauksen takapuolelle on painatettu useammalla kielellä tuotteen tärkeimmät speksit, mutta suomea ei listassa ole.

 

DNS-323_boxi_auki

Pakettia avattaessa ensimmäisenä tulee vastaan muotoonprässätyt paviset tuet, jotka suojaavat asemaa kuljetuksen aikana. Kuvassa pilkistää myös ajuri & ohjelmistoromppu.

 

DNS-323_kaapelit

Pakkauksen sisältä löytyi 1,5m pituinen RJ45 -verkkokaapeli, virtalähde ja verkkojohto.

 

DNS-323_NAS

Ja tietysti itse NAS-asema. Aseman etupaneelissa on keskellä neliskulmainen virtanappi, jonka LED-valo toimii myös statuksen ilmaisimena. Virtanpin alapuolella on verkkoaktiviteettia ilmaiseva LED-valo ja sen molemmilla puolilla kummalekin kiintolevylle omat aktiviteettivalonsa.

 

DNS-323_pohja

NDS-323 -aseman pohjassa on tarra jossa kerrotaan eri valojen toiminnasta ja takapaneelin liittimien sekä vipujen käyttötarkoituksesta.

 

DNS-323_boxi_takaa

Laitteen takapaneelista löytyy irroitusvivut molemmille kiintolevyille joiden välistä löytyy 40 x 40mm kokoinen tuuletin. Alareunassa on puolestaan vasemmalta oikealle luettuna virtaliitin, reset-painike, RJ45-verkkoliitin ja viimeisenä USB-liitin esimerkiksi tulostimelle. Laitetta ei siis saa liitettyä tietokoneeseen USB:lla vaan ainostaan verkon yli.

 

DNS-323_sivu

Laitee kyljellään ja vielä ilman kiintolevyjä.

 

DNS-323_limput

Seuraavana olikin vuorossa asentaa pari kiintolevyä laitteeseen. D-Link DNS-323 -NAS asemahan toimitetaan ilman kiintolevyjä. Kuvassa kaksi Western Digitalin 250GB WD2500AAKS-kiintolevyä, jotka riittävät hyvin tärkeän datan varmentamiseen, esimerkiksi valokuvien.

 

DNS-323_limpit_sisuksiin

Kiintolevyt yksinkertaisesti vain työnnetään koteloon sisälle jolloin ne lukkiutuvat paikalleen. Kiintolevyjen asennuksen jälkeen onkin vuorossa vain etupaneelin painaminen takaisin paikalleen ja itse laitteen kytkentä ja käyttöönotto.


Ohjelmisto

Ensimmäisenä kun laitte on liitetty verkkoon ja siihen on kytketty virta odotetaan kunnes virta/status LED-valo lopettaa vilkkumisensa, jonka jälkeen laite on valmiina käyttöön. Sen jälkeen on vuorossa ohjelmien asennus jossa itselläni oli pientä ongelmaa johtuen siitä, että testikoneen käyttöjärjesetelmänä oli Windows 7 ja kyseisen NAS-boxin mukana tulleella CDROM-levyllä oli todella vanhat ajurit ja ohjelmistot joilla asemaa ei verkosta löytynyt. Asiaan auttoi uudempien ohjelmien haku D-linkin tukisivustolta, jonka jälkeen kaikki sujuikin kuin rasvattu.

 

Asennus_1

Ensimmäisenä tietokone luonnollisesti kysyy suoritetaanko CDROM-levyllä oleva autorun-ohjelma.

 

Asennus_2

Asennusohjelmisto on tarkoitettu yksinomaan NDS-323 -asemalle. Valikoista löytää kaiken tarpeellisen ja Easy Search-apuohjelma on näistä tärkein. Sillä saa aseman helposti ja nopeasti mapattua verkkoasemaksi.

Asennus_3

Easy Search Utility lähikuvassa, joskin vanha versio, joka ei asemaa löytänyt.

 

Connected

Uusi versio ohjelmasta löysi aseman kivuttomasti ja asensi myös nopeasti sen käyttökuntoon. Easy Search-ohjelma on mallia portable eikä sitä tarvitse eikä voi asentaa vaan se toimii suoraan exe-tiedostosta.

 

WEB_hallinta_1

Ensimmäisenä aseman liittämisen jälkeen kannattaa mennä aseman IP-osoitteeseen säätämään asetukset itselleen sopiviksi. Kuvassa aseman hallintapaneelin kirjautumisikkuna.

 

Firmiksen_update

Boksissa oli sisällä vanha v1.05-version Firmware, jonka päätin heti alkuun korvata uusimmalla mitä löytyy eli v1.08 beta-versio. Kuvassa uusi Firmware menossa DNS-323:een sisälle.

 

WEB_hallinta_2

Helpointa laitteen käyttöönotto on Wizard-toiminnolla, joka lähtee käyntiin Run Wizard-nappia painamalla.

 

WEB_hallinta_Wizard_1

Wizardin ensimmäinen sivu selittää mitä toimintoja ja valintoja velho käy läpi ja missä järjestyksessä.

 

WEB_hallinta_Wizard_2

Wizardr käskee ensin luomaan salasanan web-hallintaa varten.

 

WEB_hallinta_Wizard_3

Seuraavana vuorossa on oikean aikavyöhykkeen valinta.

 

WEB_hallinta_Wizard_4

Viimeisenä onkin vuorossa valinta käytetäänkö DHCP:n antamaa IP-osoitetta vai kiinteää.

 

WEB_hallinta_3

Palaan takaisin itse webhallinnan pariin: Advanced-valikosta löytyy säätöjä hyvin runsaasti. Iso osa säädöistä on normaalille käyttäjälle kuitenkin turhia, mutta enemmän laitteestaan irti haluavalle niistä varmasti on lisää iloa, kuten kuvassa esilllä olevien käyttäjäryhmien luominen.

 

WEB_hallinta_4

Quotas-valikosta voi valita jokaiselle käyttäjälle tai käyttäjärymälle oman siivunsa kiintolevytilasta, jolloin yksi käyttäjä ei pääse rohmuamaan kaikkea tilaa laitteen kiintolevyiltä.

 

WEB_hallinta_6

FTP-palvelimen asetukset, josta on hyötyä esimerkiksi oman kotiverkon ulkopuolelta tiedostoja mahdollisesti siirrettäessä.

 

WEB_hallinta_7

UPnP-palvelimen asetukset.

 

WEB_hallinta_8

iTunes-palvelimen asetukset.

 

WEB_hallinta_9

Laitteen sisäisen DHCP-palvelimen asetukset.

 

WEB_hallinta_10

LLTD-tuen päälle ja pois kytkentä.

 

WEB_hallinta_11

Ohjelmien ja kielipakettien asennus tehdään ADD-ONS -valikosta.

WEB_apps_start

Kuvassa näkyvissä asemaan asentamani lisäohjelmat, kuten BitTorrent ja parempi iTunes-palvelin.

 

WEB_hallinta_12

Status-valikosta näkee kattavasti laitteen, verkon ja kiintolevyjen tilan.

 

WEB_hallinta_13

Tools-valikosta löytyvät ominaisuudet seuraavana esittelyvuorossa. Ensin käyttäjänimen ja ja salasanojen luonti.

 

WEB_hallinta_14

Seuraavalla välilehdellä on aika-asetukset.

 

WEB_hallinta_15

Sekalaisten asetusten hallinta on keskitetty system-välilehdelle, josta saa sammutettua esimerkiksi virtavalon ja säädettyä virransäästön aikoja.

 

WEB_hallinta_16

Firmware-välilehdeltä tehdään jo aiemmin näyttämäni firmwaren päivitys.

 

WEB_hallinta_17

DNS-323 NAS -aseman saa lähettämään sähköpostiin hälytyksen esimerkiksi salasanojen muutoksista tai kiintolevytilan hupenemisesta.

 

WEB_hallinta_18

Power management-sivulla on tuulettimen ja kiintolevyjen sammutuksen hallinnan asetukset.

 

WEB_hallinta_19

RAID-valikossa on levyjen peilauksen tai stripen hallinta ja alustus.

 

WEB_hallinta_20

Dynaamises DNS-palvelun asetukset.

 

WEB_hallinta_21

Disk tools-valikosta ei ainakaan vielä löydy muita toimintoja kuin kiintolevyjen kunnon tarkistava Scan Disk.

 


Testitulokset ja loppusanat

Ajoin NAS-asemalle tiedostojensiirtoa mittaavia testejä käyttäen testiohjelmana CrystalDiskMark-ohjelmaa, joka on yksi harvoista ohjelmista, jotka pystyvät mittaamaan myös verkkoasemien nopeutta. Itse DNS-323 -NAS asema oli konfiguroitu käyttämään 250GB levyjä RAID1:ssä. Laitteen tuottaman melun mittasin Voltcraftin äänenpainemittarilla niin, että kaikki huoneen muut laitteet ja koneet olivat sammutettuina ja mittari metrin päässä NAS-asemasta.

.

CrystalDiskMark_100MB

CrystalDiskMark v2.2-ohjelman 100MB testin tulokset kertovat karua kieltään vaikka asema on kiinni laadukkaassa Gigabitin HP Pro Curve 1400-8G -kytkimessä niin kuin kaikki järjestelmän muutkin koneet. Lisäksi, kokoonpano jolta testit ajettiin on varustettu kahdella Intelin 80GB SSD-asemalla RAID 0-tilassa. DNS-323 NAS-asema pystyi hyödyntämään vain noin yhden viidesosan verkon kapasiteetista ja senkin vain parhaimmillaan. Mielenkiintoisesti kirjoitusnopeus oli jonkin verran parempi kuin lukunopeus, noin keskimääräisesti.

 

CrystalDiskMark_1000MB

Siirryttäessä käyttämään 1000MB kokoista testitiedostoa tulokset laskivat hieman entisestään.

 

8GB_siirto

Kokeilin siirtää testitietokoneelta NAS-asemaan 8GB kokoisen mkv-tiedoston, joka siirtyi NAS:iin tasaista 15MB/s nopeutta.

 

8GB_siirto_2

Tiedoston siirtymiseen meni aikaa 8 minuuttia 52 sekunttia.

 

Testi äänenpaine (dB/1M)
Huoneen taustamelu 11
DNS-323 ilman kuormaa 15
DNS-323 kuormassa 18

Laite on suhteellisen hiljainen ollessaan levossa tai kirjoitellessaan dataa verkkaisesti. Tilanne kuitenkin muuttuu kun arsemaa rasitetaan esimerkiksi kahdella koneella saman aikaisesti jolloin tuuletinkin alkaa puhaltamaan lujaa ja laite on selvästi kuultavissa ja sen tuottama ääni ei ole mitenkään miellyttävällä taajuudella. Parempi vaihtoehto olisi ollut varustaa laite vaikka 60 x 60 cm tuulettimella tai vaikka vielä isommalla jolloin häiriöäänet olisivat olleet vähäisempiä.

Testi Sähkönkulutus (W)
Ilman kuormaa 32W
Kuromalla 40W

DNS-323 kuluttaa kokoonsä nähden yllättävänkin paljon sähköä eli noin puolet normaalin mini-ITX -tietokoneen kuluttamasta sähkömäärästä, joskin käyttötarkoitus on aivan eri kuten myös ominaisuudet ja laitteeseen asentamani kiintolevyt eivät olleet mitään energian säästömalleja, joten kulutuslukemat ovat hyvin ymmärrettäviä.

Loppusanat

Lopputuloksena voin sanoa, että laite täyttää yleisimmät NAS-asemaa tarvitsevan toiveet varsin tehokkaasti ja asemaan voi suurta tilaa tarvitseva asentaa vaikka kaksi 2 teratavun kokoista kiintolevyä joko RAID 0-tilaan taikka sitten näkymään erillisinä levyinä kaiken toimiessa kuin junan vessa. Vaihtoehtoisesti tärkeän datan voi asemalla turvata käyttämällä kahta identistä kiintolevyä ja mielellään niistäkin vielä RAID Edition-mallja paremman luotettavuuden takia asentamalla ne RAID 1-tilaan, kuten testeissänikin oli. Kuvien ja muiden suhteellisen pienikokoisten tiedostojen tallennus ei tarvitse edes suurta nopeutta. Laitteen suurin ongelma onkin sen pitämä melu ja hitaus Gigabitin verkossa, sadan megabitin verkossa laite toimii todennäköisesti puolet hitaammin eli juuri niin nopeasti kuin verkko antaa myöden.

 

Plussat ja miinukset:

+ Vikasietoisuus (RAID 1-tilassa)

+ Kompaktin kokoinen

+ Helppous

+ Toimiva tukifoorumi

+ Tulostinpalvelin (USB)

+ Kohtuuhintainen

+ Toimii myös yhdellä levyllä

+ Lisäohjelmien käyttömahdollisuus

– Äänekäs kuormassa

– Hidas Gigabitin verkossa

Silver_mato78

D-Link DNS-323 -NAS-aseman tuotesivu

D-Link DNS-323 hintaseurannassa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.