ICY BOX NAS-902

Now Reading
ICY BOX NAS-902

kuva1

NAS-boksit ovat viime vuosien aikana yleistyneet huimaavaa vauhtia. NAS tulee lyhenteestä Networked attached Storage, jolla tarkoitetaan tiettyä laitetta, joka tarjoaa massamuistia dataverkoissa eli jakaa tiedostoja verkon kautta.

Raidsonicin ICY BOX NAS-902 on yhtiön mukaan tarkoitettu käytettäväksi kotitalouksissa ja pienissä yrityksissä. Yhtiön mukaan sen NAS-boksin hyvinä puolina toimivat sen käytön ja käyttöönoton helppous sekä alhainen hinta.

Johdanto:

NAS-902_logo

kuva5

NAS-boksit ovat viime vuosien aikana yleistyneet huimaavaa vauhtia. NAS tulee lyhenteestä Networked attached Storage, jolla tarkoitetaan tiettyä laitetta, joka tarjoaa massamuistia dataverkoissa eli jakaa tiedostoja verkon kautta.

Raidsonicin ICY BOX NAS-902 on yhtiön mukaan tarkoitettu käytettäväksi kotitalouksissa ja pienissä yrityksissä. Yhtiön mukaan sen NAS-boksin hyvinä puolina toimivat sen käytön ja käyttöönoton helppous sekä alhainen hinta.

NAS-boksin tarkka mallinumero on IB-NAS902StUS2-B ja sen ominaisuuksiin kuuluu RDC 2892 ARM9-prosessori 150 MHz:n kellotaajuudella, kahdeksan megatavun edestä SDRAM-muistia, megatavu NOR-flashmuistia, 3.5″ SATA-liitäntä, USB 2.0 ja e-SATA-liitännät sekä erillinen virtalähde (AC 100~240 V, 12 V / 2 A). Raidsonicin laitteen ominaisuuksiin kuuluvat myös SMB-, FTP-, DHCP -ja UPnP AV-palvelut.

Laitetta voidaan käyttää joko verkkoyhteyden yli tai liittämällä se suoraan tietokoneeseen USB 2.0 tai e-SATA-liitännän kautta. Sitä voidaan siis käyttää myös tietokoneen ulkoisena kiintolevynä myös mukana kuljetettaessa. Testeissä apuna käytettiin Samsungin 3.5 tuuman kiintolevyä mallimerkinnältään HD501LJ.

Tuotteen spesifikaatiot

Tuotenimi: IB-NAS902StUS2-B
Väri: musta
Kokoluokka 3.5″
Liitäntärajapinnat: SATA, RJ45, USB 2.0 ja e-SATA
Paino (netto): 0,66 kilogrammaa
Paino (brutto): 1,4 kilogrammaa
Pakkauksen paino: 14,3 kilogrammaa
Nettomitat (BxHxT): 60x145x220 millimetriä
Bruttomitat (BxHxT): 280x175x110 millimetriä
Pakkauksen mitat (BxHxT): 575x303x382 millimetriä

 


Kuvat:

kuva1

Raidsonic toimittaa ICY BOX NAS-902 -tuotteensa siistissä yksinkertaisessa laatikossa johon on selkeästi painettu kuva NAS-boksista ja kerrottu sen tärkeimmistä ominaisuuksista.

kuva2

Raidsonic toimittaa boksinsa mukana paperisen käyttöoppaan, RJ45-verkkokaapelin, ohjelmisto/ajuri-CD:n, USB -ja e-SATA-kaapelit ja erillisen muuntajan sekä itse IB-NAS902-boksin.

kuva3

Itse NAS-boksi sekä sen kiinnityskehikko kuvassa. Boksin kiinnitys kehikkoon onnistuu helposti sillä siihen vaaditaan ainoastaan kahden ruuvin kiinnittäminen.

kuva4

Yllä olevassa kuvassa NAS-boksin takapuoli. Boksin takapuolelta löytyy virtakytkin, muuntajan virtaliitin, e-SATA -ja USB-portit, RJ45-liitäntä, boksin fyysinen osoite sekä reset-näppäin tehdasasetusten palauttamiseen.

kuva5

Laitteen avaaminen tapahtuu vetämällä liitimien puoleisesta päädystä elektroniikan ja kiintolevyn sisältävä kelkka ulos.

kuva6

Kuten kuvasta näkyy niin laitteen sisällä on huomattavan paljon tyhjää tilaa, joka on käytännössä varattu kaikki itse kiintolevylle. Laitteen oma suoritin ei tarvitse edes siiliä pysyäkseen viileänä.

kuva7

Kiintolevyn asentaminen tähän boksiin on todella helppoa. Kiintolevy vain asennetaan paikoilleen kuvassa näkyvään kiintolevyn kiinnityskehikkoon, josta löytyvät valmiina liitännät SATA-liitäntärajapinnalle ja kiintolevyn tarvitsemalle virralle. Tämän jälkeen se vain liutetaan takaisin kotelon sisään ja kiristetään kotelon pohjasta kahdella pienellä ruuvilla.

kuva8

ICY BOX NAS-902 valmiina tositoimiin.


Käyttöliittymä:

ICY BOX NAS-902 -boksin käyttöönotto on todella helppoa. NAS-boksin asetuksiin pääsee helposti käsiksi suoraan sen sisältämän web-pohjaisen käyttöliittymän kautta, josta käsin voidaan muuttaa esimerkiksi vaikkapa laitteen nimeä, työryhmää johon se liittyy, päivittää sen firmware-ohjemisto ja hallita kaikkia muita sen ominaisuuksia.

Laitteen web-pohjaiseen käyttöliittymään pääsee käsiksi kirjoittamalla Internet-selaimen osoiteriville osoitteeksi http://storage/ tai käyttämällä suoraan sen ohjekirjasta löytyvää oletuksena tarjottua IP-osoitetta. Tämän jälkeen se kysyy käyttäjätunnusta ja salasanaa. Käyttäjätietojen onnistuneen syöttämisen jälkeen avautuu alla olevan kuvan mukainen ruutu.

kayttoliittyma_kuva1

Yllä olevassa kuvassa web-pohjaisen käyttäliittymän tarjoama Status-ikkuna, josta voidaan nähdä ja muuttaa laitteen eri asetuksia. Järjestelmätietojen kohdalla voidaan nähdä isäntänimi, työryhmän nimi, järjestelmänvalvoja, aika ja paikka, Firmaware-ohjelmiston versionumero.

Verkon tietojen kohdalla voidaan tarkastella ja muuttaa verkon tietoja eli laitteen omaa IP-osoitetta, MAC-osoitetta, DHCP-palvelun tilaa (päällä/pois). Seuraavana vuorossa on Service Information-kohta, jossa voidaan tarkastella ja muuttaa SMB -ja FTP-palveluiden tilaa. Viimeisenä on laitteen sisältämän kiintolevyn tiedot, kuten nimi sekä vapaan ja käytetyn tilan tiedot.

kayttoliittyma_kuva2

Web-pohjaisen käyttöliittymän IP Config-valikosta laitteen järjestelmänvalvojan oikeudet omaava käyttäjä pystyy muuttamaan laitteen IP-osoitetta koskevia tietoja ja määritellä laitteelle joko IP-osoitteen joko suoraan käsin tai automaattisesti. Täältä käsin onnistuu myös samalla aliverkon peitteen, oletusyhdyskäytävän sekä ensi -ja toissjaisten DSN-palvelimien osoitteiden muuttaminen. IB-NAs902 kykenee lisäksi toimimaan myös DHCP-palveluna, mikäli sellainen verkostasi puuttuu. Tässä tapauksessa boksi saa IP-osoitteensa automaattisesti.

kayttoliittyma_kuva3

Maintenance-välilehdeltä onnistuu laitteen huoltotehtävät. Välilehdeltä onnistuu Firmware-ohjelmistoversion päivitys ja laitteen tsehdasasetusten palauttaminen. Laitteen valmistaja kehottaa päivittämään Firmware-ohjelmistoversion vain siinä tapauksessa, jos laite ei toimi odotetulla tavalla.

kayttoliittyma_kuva4

SMB Server-välilehdeltä käsin laitteen järjestelmänvalvoja voi määrittää laitteen jakamat kansiot ja hakemistot niidern oikeuksineen. Tältä kyseiseltä välilehdeltä onnistuu kansioiden ja hakemistojen luominen, uudelleennimeäminen ja poistaminen sekä niiden käyttöoiukeuksien muokkaaminen. Jokainen kansio/hakemisto voidaan myös suojata salasanalla.

kayttoliittyma_kuva5

FTP Server-välilehdeltä käsin järjestelemänvalvoja voi hallita ja muuttaa laitteen FTP-palvelun asetuksia. Tätä kautta voidaan myös lisätä ja poistaa käyttäjiä sekä muokata niiden oikeuksia ja asettaa kotihakemistot.

Maksimissaan järjestelmänvalovja voi luoda yhteensä 16 käyttäjätiliä ja jakaa yhdelle käyttäjälle yhteensä 16 kansiota.

kayttoliittyma_kuva6

XBOX360 Media-välilehdeltä järjestelmänvalvoja voi hallita jaettavat valokuva/musiikkikansiot. Välilehdeltä voidaan ottaa tai poistaa käytöstä UPNP AV-palvelu sekä muuttaa sen asetuksia. Järjestelmänvalvoja voi asettaa kansiolle nimeksi PUBLIC tai luoda erikseen nimetyn kansion SMB-palvelun kautta. Oletuksena molemmat ovat disabloituina. Järjestelmänvalvoja voi valita minkä tahansa kansion pudotusvalikkona toimivasta kansiolistasta.

kayttoliittyma_kuva7

Disk Utility-väilehdeltä voidaan hallita kiintolevyn huoltoon liittyviä toiminpiteitä, kuten kiintolevyn eheytystä ja formatointia. Täältä käsin voidaan lisäksi määritellä aika, jonka jälkeen toimettomana ollut kiintolevy asetetaan unitilaan.


Testitulokset:

kuva5

 

everest_read_suite

Everestin Disk Benchmark-testin tulokset.

everest_read_suite_e-sata

Everestin Disk Benchmark-testin tulokset e-SATA-liitännän kautta.

everest_read_suite_usb20

Everestin Disk Benchmark-testin tulokset USB 2.0-liitäntärajapinnan kautta.

tiedostonsiirto_taulukko

Everestin lisäksi testasimme tiedonsiirtoa tietokoneelta NAS-boksille ja boksilta tietokoneelle. Ensin testasimme tiedonsiirtoa pieniä tiedostoja sisältävällä 1,42 gigatavun kokoisella kansiolla, jossa musiikkitiedostoja, valokuvia ja dokumentteja. Koko paketin siirtämisessä tietokoneen kiintolevyltä NAS-boksin käsittämälle Samsungin 500 gigatavun kiintolevylle meni aikaa yhteensä kolme minuuttia ja 58 sekuntia. NAS-boksin kiintolevyltä taas tietokoneelle saman paketin siirtämiseen kului aikaa yhteensä jo neljä minuuttia ja 27 sekuntia.

Lisäksi, testasimme tiedonsiirtonopeuksia vielä siirtämällä 4,34 gigatavun kokoista ISO-levynkuvatiedostoa tietokoneelta NAS-boksin kiintolevylle ja toisin päin. ISO-tiedoston siirtämiseen tietokoneelta NAS-boksin kiintolevylle kului aikaa yhteensä 11 minuuttia ja 5 sekuntia. NAS-boksin kiintolevyltä tietokoneelle saman tiedoston siirtämiseen kului puolestaan aikaa 20 minuuttia ja 26 sekuntia.

Loppusanat

Kotikäyttöä tai pientä toimistoa ajatellessa ICY BOX NAS-902 on tuote, jota varmasti kannattaa harkita. Se tarjoaa tuen yhdelle kiintolevylle ja teoriassa tukee maksimissaan kiintolevyjä aina teratavun tallennuskapasiteetilla.

NAS-902 tukee ainoastaan FAT32-tiedostojärjestelmää tarjoten tuen Windows- Linux -ja MAC-järjestelmille. Kannattaa muistaa, että FAT32 rajoittaa tiedoston koon neljään gigatavuun. NAS-tilassa se kuitenkin tukee suurimmillaan 127 gigatavun tiedostokokoja. Tämä järjestetään niin, että jos tiedoston koko on yli neljä gigatavua, pilkkoo NAS-boksi sen alle neljän gigatavun paloihin näkyen käyttäjälle kuitenkin yhtenä 127 gigatavun kokoisena tiedostona.

Lisäksi, se tarjoaa virranhallintaa. Jos boksin sisältämällä kiintolevyllä ei ole aktiviteettiä viitentoista minuuttiin, NAS-902 sammuu tehonkulutuksen minimoimiseksi. NAS-boksia voi myös käyttää ulkoisena kiintolevynä. Siitä löytyykin myös e-SATA -ja USB 2.0-liitännät.

Silver_mato78

Plussat ja miinukset:

+ NAS-boksi, jossa myös e-Sata ja USB

+ Helppo säätää ja laittaa toimintaan

+ Kustannustehokas

+ Tyylikäs

10/100Mbit Ethernet

– Saatavuus

– Vikasietoisuuden puute

– Erillisen muuntajan tarve kaikessa käytössä

Raidsonic ICY BOX NAS-902 Tuotesivut

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.