Qnap TS-459 Pro Turbo NAS

Now Reading
Qnap TS-459 Pro Turbo NAS

TS-459Pro_03

Lokakuun toisessa arvostelussa meillä on testattavana Qnapin TS-459 Pro Turbo NAS. Tämän yrityskäyttöön tarkoitetun NAS-ratkaisun yksi vahvimmista puolista on sen sisältämä selainpohjainen käyttöliittymä ja mahdollisuus käyttää neljää kiintolevyä.

Testaamme Qnapin NAS-ratkaisun suorituskykyä muun muassa CrystalDiskMarkin ja Intel NAS performance Toolkit -työkalun kaltaisilla testiohjelmilla. Lisäksi, tutustumme kuvasarjan avulla myös laitteen selainpohjaiseen käyttöliittymään, joka tarjoaakin erittäin monipuoliset säädöt.

Tekniset yksityiskohdat

Prosessori Tuplaytiminen Intel Atom -prosessori
Keskusmuisti 1GB DDR2 -muistia
Flash-muistia 512MB DOM
Kiintolevypaikat 2.5/ 3.5″ SATA x4

HDD-kehikko 4 x Hot Swap, lukittava
LAN-portit 2 x Gigabitin RJ-45 -porttia
LED-valot Laitteen tila, verkon tila, USB, eSATA, Power, HDD 1, HDD 2, HDD 3, HDD 4
USB-liitännät 5 x USB 2.0 -portteja (edessä 1, takana 4)
Tuki USB-tulostimelle, USB-jakalle-, UPS:ille -ja tikulle.
eSATA 2 x eSATA -portteja (Laitteen takaosassa)
Painikkeet Enter -ja Select -painikkeet

LCD-näyttö

Taustavalaistu LCD
Hälytys Järjestelmän varoitusääni
Fyysiset mitat 177 x 180 x 235 millimetriä
Paino 3.65 kilogrammaa
Melutaso (dB) Kiintolevy asennettuna tai ilman: 34.7 dB
Lepotilassa: 34.1 dB 
Toiminnassa: 36.8 dB 
(neljällä 500GB kiintolevyllä)
Tehonkulutus (W) Unitilassa: 19W
Toiminnassa: 35W
Virta pois päältä (WOL-tilassa): 1W
(neljällä 500GB kiintolevyllä)
Lämpötila 0~40˚C
Kosteus 0~95% R.H.
Varkaudenesto K-lukko varkaudenestoa varten
VGA VGA-portti huoltoa varten
Tuulettimet 9 cm, 12V DC

Kuvat

qnap1

Qnap on pakannut NAS-ratkaisunsa yllä näkyvään, pääosin valkoiseen tuotelaatikkoon. Tuotelaatikon etuosassa komeilee kuva itse tuotteesta, maininta tuplaytimisestä Atom-prosessorista, mahdollisuudesta käyttää 2.5″ ja 3.5″ kiintolevyjä sekä tuotteen markkinointinimi ja tekniset yksityiskohdat. 

qnap2

Yllä kuvassa laitteen mukana toimitettavista oheistarvikkeista. Mukana toimitetaan kaksi RJ45-verkkokaapelia, CD-rom -levy, virtakaapeli, paperinen tuoteopas, asennusohje, avainnippu ja maininta ilmaisista Firmware-päivityksistä.

qnap3

Kuva itse laitteen etuosasta. Laitteen edessä näkyvät sen neljä lukittavaa kiintolevypaikkaa, USB Copy -liitäntä, laitteen näyttö sekä kiintolevyjen/verkkoliitännän/USB -ja eSATA- porttien tilaa kuvastavat LED-valot. Laitteen etupuolelle on lisäksi sijoitettu virta-, Enter -ja Select -painikkeet.

Eteen sijoitetun USB-liitännän/Copy -painikkeen avulla voi helposti yhden painikkeen painalluksella kopioida valittu kansio NAS:lta ulkoiselle USB-laitteelle tai toisinpäin. 

qnap4

TS-459 Pron taustapuolelle on puolestaan sijoitettu virtaliitäntä, kaksi Gigabitin RJ45-verkkoliitäntää, kaksi eSATA-liitintä ja neljä USB-liitintä sekä VGA-liitin huoltoa varten.

qnap5

Yllä kuvassa on yksi kiintolevy asennettuna laitteen kiintolevykehikkoon.

qnap6

Kiintolevy kiinnitetään kiintolevykehikon pohjaan ruuvattavalla neljällä ruuvilla. Tähän olisi ehkä hyvä käyttää jonkinlaista pikakiinnitysmetodia vaikka eihän laitteen sisältämiä kiintolevyjä kovin usein vaihdeta, korkeintaan jonkin kiintolevyn rikkoutuessa.

 

Käyttöliittymä

Qnapin S-459 Pro Turbo NAS tarjoaa erittäin monipuolisen ja yksityiskohtaisen selainpohjaisen hallintapaneelin. Alla on kuvasarjan muodossa esitelty hallintapaneelin tärkeimmät kohdat ja tarjoamat ominaisuudet. Kuvaa klikkaamalla saat kuvan suurempana näkyviin.

Voit tässä tilassa myös selata kuvan alapuolelle sijoitettujen nuolien/numeroiden avulla kaikki kuvat samalla kerralla. Kuvan/kuvagellerian sulkeminen onnistuu helposti kuvan oikean alareunan alle sijoitetusta ruksista tai klikkaamalla ruudulla  kuvan ulkopuolelta.

qnap_1

Yllä kuvassa on kirjautumisen jälkeen ruudulle ilmestyvä valikkorakenne. Tästä on helposti ja nopeasti mahdollista muun muassa luoda uusia käyttäjiä, jaettuja kansioita, säätää FTP-palvelua tai vaikkapa hakeutua Qnapin keskustelualueille etsimään tietoja ongelmien ratkomiseksi tai täyttää tukipyyntölomakeen.

qnap_3

Yllä kuvassa on selainpohjaisen käyttöliittymän ensimmäinen välilehti. Overview-välilehdelle on koottu kaikkien välilehtien sisältö.

qnap_2

Yllä kuvassa Web File Manager -välilehti. Web File Manager on selainpohjainen tiedostonhallinta, jonka avulla voidaan tarkastella, poistaa tai luoda tiedostoja ja kansioita sekä muokata näiden oikeuksia.

qnap_4

Yllä kuvassa esillä laitteen selainpohjaisen käyttöliittymän levynhallintaan tarkoitettu välilehti.

qnap_5

Yllä kuvassa laitteen käyttöliittymän käyttäjienhallintaan tarkoitettu välilehti. Täältä voidaan luoda tai poistaa käyttäjiä ja käyttäjäryhmiä sekä muuttaa niiden oikeuksia tai jakaa kansioita. Tämän kautta on mahdollista myös ottaa käyttöön, määrittää ja muuttaa levytilan rajoituksia.

qnap_6

Tämän välilehden avulla on mahdollista tarkastella ja muuttaa verkkopalveluiden (NFS, FTP, Telnet/SSH, Web-palvelu jne. ) ominaisuuksia.

qnap_7

Yllä kuvassa on käyttöliittymän Applications-välilehti. Tämän välilehden avulla on mahdollista hallita Web File Manager-, Multimedia Station-, Download Station-, Surveillance Station-, iTunes-, UPnP Media-, MySQL -palveluita ja QPKG-lisäosia.

qnap_8

Backup-välilehden alta löytyy varmuuskopointiin tarvittavat ominaisuudet ja välineet. Laite tukee jopa Applen Time Machine -ominaisuutta.

qnap_9

External Device -välilehden avulla on mahdollista tarkastella ulkoisten tallennuslaitteiden, kuten USB-tulostimien ja ulkoisten kiintolevyjen kaltaisia laitteita sekä säätää ja tarkastella mahdollisen UPS:in tilaa. Laitteestahan löytyy myös sisäinen tulostinpalvelin.

qnap_10

System Status -välilheden avulla on mahdollista tarkastella laitteen tilaa, listata laitteen tiedot ja tutkia resursseja.

qnap_12

Yllä kuvassa on esillä levynhallinnan RAID-tason säätömahdollisuudet. Kuvassa näkyvillä vaihtoehtoja joita on mahdollista suorittaa. Voit laajentaa RAID:ia uudella kiintolevyllä, konfiguroida varakiintolevyn tai vaikkapa siirtää tiedot uuteen RAID 5 -konfiguraatioon. 


Käyttökokemukset ja testit

Testejä varten asensimme laitteeseen neljä kappaletta Samsungin teratavun tallennuskapasiteetilla varustettuja HD103SJ 1AJ1 -kiintolevyjä, jotka konfiguroimme laitteen avulla toimimaan Raid 5 -tasossa. Testasimme Qnapin NAS-ratkaisua CrystalDiskmark-, Atto -ja Intel NAS toolkit -testiohjelmien avulla. 

Testilaitteisto koostui Dellin D620 -mallisesta kannettavasta tietokoneesta, jossa 1,83 GHz:n kellotaajuudella toimiva Intelin T5600-prosessori, 2 gigatavua keskusmuistia, Broadcom 57xx Ethernet -verkko-ohjain (Yhteysnopeus 1000 Mbps) ja Seagaten 500 gigatavun tallennuskapasiteetilla varustettu Momentus XT -hybridikiintolevy. 

qnap_atto

Yllä kuvassa on ATTO-testiohjelmalla saadut testitulokset.

qnap_intel_nas

Testasimme laitteen suorituskykyä myös Intelin tarjoamalla NAS Performance Toolkit -työkalulla. Kyseisen testin avulla voidaan helposti testata monia erilaisia NAS-ratkaisujen käyttöä mittaavia kohtia.

Kuvassa on virheellisesti ilmoitettu testissä olleen 5x kiintolevyn RAID 5 -konfiguraatio. Kyseessä oli kuitenkin jo edempänäkin mainittu neljän teratavun kiintolevyn RAID 5 -konfiguraatio.

qnap_crystal_50mb

CrystalDiskMark-testiohjelman avulla testasimme Qnapin NAS-ratkaisun suorituskykyä 50, 500 ja 1000 megatavun osioilla. 

qnap_crystal_500mb

qnap_crystal_1000mb

Testien edetessä on selvästi huomattavissa nopeuksien lasku jokaista testiä kohden. 4K QD32 -testiosan kirjoitustestissä on tuhannen megatavun testissä selvä ero huomattavissa edelliseen kahteen testiajoon nähden. 

Loppusanat

qnap3

Qnapin yrityskäyttöön tarkoitettu NAS-ratkaisu on kaiken kaikkiaan hieno tuote, jonka yksi vahvimmista puolista on varmasti sen sisältämä selainpohjainen käyttöliittymä minkä avulla onkin helposti mahdollista muuttaa/tarkastella kaikkia mahdollisia asetuksia. Käyttöliittymä onkin suunniteltu hyvin loogiseksi ja selkeäksi kaikin puolin.

Qnapin TS-459 Turbo sisältää Intelin Atom D510 -suorittimen, joka toimii 1,66 GHz:n kellotaajuudella sekä gigatavun edestä DDR2-tason keskusmuistia. Nämä tarjoavat yhdessä muiden ominaisuuksien kanssa riittävän suorituskykytason joka ei lisätehoa kaipaa.

Lisäksi, myös laitteen valmistuslaatu on myös huippuluokkaa. Tässäkin on selvästi ajateltu laitteen tarkoitettua kohderyhmää eli yrityspuolen asiakkaita. Laitteen tuplaytimisen Intel Atom -prosessorin tuoma suorituskyky riittää laitteelle erinomaisesti.

Laitetta on mahdollista käyttää myös Vmwaren tuotteiden kanssa datavarastona. Tämä on erittäin hyödyllinen ominaisuus, josta on varmasti verkon ylläpitäjälle hyötyä. Mittasimme myös laitteen tehonkulutuksen, 43 wattia.

Yksi laitteen hienoimmista ominaisuuksista on kuitenkin mahdollisuus vaihtaa/muuttaa käytössä olevasta RAID-konfiguraatiosta toiseen ilman dtan menetystä. Kyseinen ominaisuus tunnetaan nimellä Online RAID Level Migration. Sitä voidaan käyttää muuttamaan yksi kiintolevy osaksi RAID 1-, 5 tai 6 -tasoa, tai muuntaa RAID 1 -taso RAID 5 tai 6 -tasoon. tai RAid 5 -tasosta RAID 6 -tasoon, eli aina ylöspäin. 

Laite on kuitenkin hintava, ja tavallista kotikäyttäjää ajatellen se ei ehkä olekaan paras mahdollinen vaihtoehto kodin tallennusratkaisuja ajatellen, ja onhan se suunniteltukin yrityskäyttäjiä ajatellen. Artikkelin kirjoitushetkellä Qnapin NAS-ratkaisu löytyy Hintaseuranta-palvelusta ja halvimmillaan sillä on hintaa 731 euroa. Laitteen mukana ei toimiteta kiintolevyjä ja tämä nostaakin hintaa jonkin verran. Halvimmillaan on mahdollista hankkia NAS-ratkaisuun neljä teratavun kiintolevyä tällä hetkellä yhteensä 216 euroa (54€x4) + postit, joten tavalliseen kotikäyttöön Qnapin laitetta on kaikista hyvistä ominaisuuksista huolimatta erittäin vaikea suositella, mutta esimerkiksi kotitoimistoa ajatellessa voidaan sitä hankilistalle vielä suositella.   

Plussat ja miinukset:

+Helppo käyttöönotto

+ Valmistettu laadukkaasti

+Virtalähde sisäänrakennettuna

+Todella kattava käyttöliittymä kaikkine vaihtoehtoineen

+ Mukavan hiljainen

+ Uusien Firmware-versioiden julkaisu

– Hintava

silver

Lisätietoja Internetistä:

Qnap TS-459 Pro Turbo NAS -tuotesivut

Qnap TS-459 Pro Turbo Hintaseuranta-palvelussa

Mitä mieltä sinä olet?
Aivan mahtavaa
0%
Mahtavaa
0%
Ei hyvä
0%
Ihan tyhmää
0%
Ottaa päähän
0%
About The Author
Toimitus
Mato78.com perustettiin vuonna 2006. Sivusto kattaa digiajan ihmeitä teknologian, viihteen, tieteen ja pelaamisen saralta. Sivuston tehtävänä on tarjota uutisia uutuuksista ja arvosteluja sekä tietoa erilaisista digiajan tuotteista.